‘Het was niet niks voor Neres om hierheen te komen, hij heeft veel opgeofferd’

Zondag, 16 juni 2019 om

David Neres brak afgelopen seizoen door op het internationale podium. De Braziliaanse vleugelaanvaller bereikte met Ajax de halve finale van de Champions League, terwijl op nationaal niveau de landstitel en TOTO KNVB Beker in de wacht werden gesleept. Als kers op de taart werd hij geselecteerd voor de Copa América in eigen land. Oude bekenden van Neres uit São Paulo verbazen zich over de stormachtige ontwikkeling die de begeerde Ajacied doormaakt.

De NOS praat onder meer met voormalig jeugdtrainer Toninho over de nog prille loopbaan van de Ajax-aanvaller, wiens contract in Amsterdam doorloopt tot medio 2022. Zijn doorzettingsvermogen viel al snel op in de befaamde voetbalopleiding van São Paulo FC. “Na de uitwedstrijden moest hij helemaal alleen naar huis, naar Perus. Het was niet niks voor hem om hierheen te komen. Hij heeft er veel voor opgeofferd."

Neres startte in de opleiding van São Paulo op een geheel andere positie. “Neres begon als verdedigende middenvelder. Maar hij was handig, dribbelde goed en scoorde. Toen heb ik hem als spits opgesteld“, aldus Toninho, die de buitenspeler in januari 2017 naar Ajax zag vertrekken. “Het Nederlandse voetbal is goed voor hem geweest. Hij heeft zich technisch goed ontwikkeld. Nu moet hij het niveau vasthouden.“

Jeugdvriend Andrei Campos de Andrade is eveneens onder de indruk van de stappen die Neres in korte tijd heeft gezet. “Ik had nooit gedacht dat ik een ander land zou kunnen leren kennen. Iedereen heeft het goed in Nederland. De mensen zijn alleen nogal gesloten. Ze zijn niet zoals hier in Brazilië, waar je elkaar omhelst. Ik ben ongelooflijk trots op David. Hij voetbalt supergoed.“


Poll

Denk jij dat David Neres volgend seizoen nog bij Ajax speelt?


Gerelateerd

16 reacties (laatste reactie door jeffreysch)

Echt een topspeler en gewoon heel goed gescout. Je ziet maar dat je in Nederland, in het bijzonder Ajax, een goede opleiding krijgt. Ze persen daar de laatste 15% van je talent eruit. Die jonge heeft ook een goede mentaliteit. Pendelde tussen Ajax 2, bank en het eerste. Nooit horen klagen. Laatste maanden gewoon goede inzet getoond.

Ik geloof dit verhaal best. Hij had, volgens mij, ook ergens in het begin aangegeven dat hij eigenlijk Sao Paulo niet wilde verlaten, maar dat toch deed, omdat hij bij Ajax meer kon verdienen.

Hij zag er ook totaal ongelukkig uit zijn eerste periode bij Ajax. Dat veranderde later, nadat Wamberto met hem omging. Ook toen Danilo kwam en andere Zuid-Amerikanen, plus het feit dat hij meer ging spelen, zag je steeds meer een lach verschijnen. En dan ook nog zijn vriendin.

Je ziet dat hij zich gelukkig moet voelen om te presteren. Je ziet dat hij een jongensdroom leeft. Ook het geluk dat ervan afstraalde toen hij voor Brazilië werd opgeroepen. Erg mooi.

16 juni 2019 om 14:49

In zijn begin periode vond ik hem al erg sterk bij Ajax en zag die er gelukkig uit, dit is een positieve jongen om op al zo jonge leeftijd de stap te maken naar Europa dan heb je ambities. Bij Braziliaanse nationale team komt het er nog niet helemaal uit, ik denk dat hij als iedereen fit is geen basisplaats zal hebben hij is te onrustig aan de bal en gaat teveel voor eigen succes denk dat Everton hem voorbij heeft gestreven.

16 juni 2019 om 15:00

Je hebt gelijk wat betreft het nationale elftal. Met Neymar en de andere flankspelers is er hevige concurrentie. Echter, als hij het niveau van afgelopen jaar behaald, kan hij goed concurreren met de overige flankspelers (niet met Neymar dus).

Ongelukkig was hij wel. Dat heeft die zelf ook toegegeven:

https://www.volkskrant.nl/sport/de-
braziliaanse-ajacied-david-neres-2
0-geeft-zijn-langste-interview-in
-nederland-ooit~b2c15a9b/

Het stukje met Espn moet je bekijken.

16 juni 2019 om 14:59

Ja dat idee had ik dus ook. Maar denk menig mens dat gevoel zou hebben. Stel ik als Nederlander ga voetballen in Brazilië dan ga je je uiteindelijk snel eenzaam voelen. Ik ben de taal niet machtig, en de meeste mensen spreken daar ook geen Engels. Dan doe je de trainingoefeningen en dat is het. Communiceren is haast niet mogelijk en zit je ook nog in een land met een hele andere cultuur. Dan wordt het snel heel droevig in je villa.

16 juni 2019 om 15:01

@kleinegenraa7
Helemaal met niet West-Europeanen. Dat zijn echt gevoelsmensen. Familie- en vriendenmensen. Dus ik snap het inderdaad heel erg!

16 juni 2019 om 15:12

@ Jeffreysch,

Een aantal van die Zuid-Amerikaanse spelers zaten al bij Ajax, voordat Neres naar Ajax kwam. Sánchez en Cassierra speelden al vanaf de zomer van 2016 voor Ajax en Neres kwam pas in januari 2017 bij Ajax.

Na de komst van Neres kwamen er met Danilo & Orejuala (beide in de zomer van 2017), Tagliafico (januari 2018) en Magallán (januari 2019) nog een aantal Zuid-Amerikanen bij.

Persoonlijk vond ik het ook een hele goede zet van Ajax om Wamberto in te schakelen, die Neres toch wel bij de 'hand' nam en ervoor zorgde dat hij zich thuis zou voelen hier in Nederland en eigenlijk vind ik dat Neres het al sinds het begin bij Ajax prima doet.

Hij zet telkens stap voor stap stappen vooruit in zijn ontwikkeling. Normaal gesproken ben ik geen voorstander van de manier waarop Ajax bepaalde spelers de afgelopen jaren heeft laten wennen (o.a onder de Boer en Bosz was het zo dat spelers eerst op andere posities werden neergezet of geen basisplaats kregen, omdat ze zogenaamd aan het systeem van Ajax moesten wennen), maar in het geval van Neres begreep ik het echt wel.

Neres kwam vanuit een ander werelddeel op jonge leeftijd, had pas 12 wedstrijden op het hoogste niveau in Brazilië gespeeld en moest dus nog aan alles wennen. Op zo'n jonge leeftijd heb je gewoon tijd nodig om je aan te passen: aan het voetbal, maar ook aan de land en alle andere dingen en gelukkig heeft Ajax dat goed gedaan bij Neres.

Bijvoorbeeld Sánchez kwam uit het zelfde werelddeel als Neres, maar Sánchez stond er na zijn komst naar Ajax vrijwel direct. Maar Sánchez had wel wat meer wedstrijden op het hoogste niveau gespeeld en had de Champions League-variant voor dat continent gewonnen en persoonlijk denk ik dat dat toch wel een soort 'motivatie' of wat dan ook is waardoor je je makkelijker aanpast bij een nieuwe club.

Ook verdiend degene die Neres heeft ontdekt in Brazilië de credits. En nee, dat is niet Henk Veldmate. Veldmate heeft al heel vaak aangegeven dat hij telkens complimenten krijgt voor het ontdekken van Neres, maar dat niet Veldmate, maar juist Hans van der Zee Neres (en ook Sánchez) heeft ontdekt voor Ajax.

Van der Zee heeft eerder van 2001 tot 2007 bij PSV gewerkt en heeft daar Jefferson Farfán vanuit Peru naar PSV gehaald. Ook heb ik weleens gehoord en gelezen dat van der Zee ook een aandeel had in de transfers van Carlos Salcido, Edison Mendéz en Heurelho Gomes naar PSV en sinds 2007 werkt van der Zee als scout voor Ajax.

Sánchez stond voor zijn overgang naar Ajax al bekend als een groot talent en had ook al meerdere wedstrijden en seizoenen in het eerste elftal voor Atlético Nacional gespeeld, maar desondanks was het toch knap van van der Zee om hem te scoutten en naar Ajax te halen.

Het scoutten en binnenhalen van Neres was nog knapper van van der Zee. Die had pas 12 wedstrijden in het eerste van Sao Paolo gespeeld, maar van der Zee volgde Neres al een paar jaar en heeft hem meerdere malen gescout bij jeugdelftallen van Brazilië en jeugdelftallen van Sao Paolo.

Persoonlijk vind ik het wel mooi en goed om te zien dat Ajax de afgelopen jaren meer scout in Zuid-Amerika. Ja, ze zijn wat duurder dan andere spelers maar het zijn over het algemeen wel pareltjes die daar rondlopen en als natuurlijk heb je miskopen zoals Orejuala en Cassierra, maar als ze hun draai weten te vinden zoals Tagliafico, Neres en Sánchez dan verdien je je geld dubbel en dwars terug.

16 juni 2019 om 15:44

@rochester
Dat klopt, alhoewel ik de aankopen van Magallan en Cassiera niet snap. Daar waren geen positieve geluiden over van hun eigen aanhang. Cassiera werd in potentie gezien als AZ-speler. In potentie! Dat is niet iets waar Ajax naar moet streven.

Magallan werd als een doorsnee speler gezien. Terwijl alternatief Balbuena (die het nu meer dan prima doet bij West Ham) als veel beter werd beoordeeld. Die hebben ze niet gehaald.

Orejuela waren wel positieve geluiden over. Dus dat snap ik. Net zoals met Tagliafico, Neres (twijfelgeval) en Sanchez.

16 juni 2019 om 15:22

Klinkt misschien stom, maar ik denk dat zijn vriendin echt een belangrijke factor hierin gespeeld heeft. Dankzij die vriendien moest hij Engels gaan spreken waardoor hij dat nu redelijk kan. Daardoor kan hij zich nu ook verstaanbaar maken bij alle teamgenoten wat natuurlijk een stuk prettiger is.

16 juni 2019 om 15:36

Dat klinkt niet stom. Volgens mij heeft hij dat zelf ook een keer gezegd.

16 juni 2019 om 15:40

@ Rodajccc,

Het zou best kunnen dat de vriendin van Neres een positieve invloed op hem heeft gehad, maar ik weet wel dat Neres al sinds zijn begin bij Ajax bezig is met het leren van de Engelse taal aangezien ik toen al via het kanaal van Ziggo weleens wat voorbijzag komen van Neres waarin hij aangaf bezig te zijn met Engels te leren en dat hij ook bezig was/is om Nederlands te leren.

16 juni 2019 om 17:35

Al die spelers gaan op taalles. En kunnen na een tijd echt wel in de nieuwe aangeleerde taal communiceren. Alleen tijdens interviews ed durven ze dat niet. Ook omdat hele contexten worden verdraaid doordat ze woorden verkeerd gebruiken

We omhelsen elkaar alleen als we elkaar goed kennen. Dan weten we ook zeker dat we niet gerold worden. Hier is alles wat vlakker idd. Zal zijn reden wel hebben.

16 juni 2019 om 17:44

Als een persoon je wilt rollen dan heeft die echt wel andere wijzes om je te rollen. Echt een kul argument. En waarom gebruik je zo een voorbeeld, eerste klas vooroordeel.

Mwaa die jeugdvriend moet denk ik s nodig op bezoek bij david neres, want nederlanders zijn zeker geen gesloten volk

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Brazilië

FIFA ranking: 3
196 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Brazilië4130
2.Uruguay3112
5.Peru261
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Brazilië.

52 fans
Aanvaller, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 0 0
2018/2019 Ajax 29 8 3 0
2017/2018 Ajax 32 14 3 0
2016/2017 Ajax 8 3 1 0
2016/2017 Jong Ajax 4 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

‘Concurrent van David Neres hard op weg naar de Premier League’

Aanvaller Everton Soares is op weg naar Arsenal. Het Braziliaanse FOX Sports en enkele Italiaanse media melden dat de Londenaren erg dicht bij de komst van de buitenspeler van Grêmio zijn....Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 17 juli
Bayern München is al tot een persoonlijk akkoord gekomen met Marc Roca. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren