KNVB zet Eredivisie-duels op zondagavond toch niet door

Vrijdag, 14 juni 2019 om

Het Eredivisie-seizoen 2019/20 start op vrijdag 2 augustus met PEC Zwolle - Willem II, die om 20.00 uur aftrappen in het MAC³PARK Stadion. Een week later beginnen de clubs in de Keuken Kampioen Divisie aan het nieuwe seizoen. De komende jaargang kent ten opzichte van het seizoen 2018/’19 een aantal wijzigingen.

Eén van de geplande wijzigingen, het invoeren van een wedstrijd op zondagavond 20.00 uur, is in een laatste bespreking van het concept competitieprogramma komen te vervallen. De wijzigingen in het concept competitieprogramma komen voort uit de afspraken die de clubs hebben gemaakt in het kader van de veranderagenda om de kwaliteit van de Eredivisie en het Nederlandse betaald voetbal te verbeteren.

"Eén van de vernieuwingen behelsde het invoeren van een wedstrijd op zondagavond 20.00 uur, met als insteek om de clubs die Europees voetbal spelen meer ruimte te geven", verklaart manager competitiezaken Jan Bluyssen op de website van de KNVB. "In principe waren alle clubs gebonden aan één thuiswedstrijd op dat tijdstip, maar dit had altijd gebruikt kunnen worden voor clubs die terugkomen van een verre uitwedstrijd in de Europa League."

"Nu blijkt dat dit een te grote impact heeft op het merendeel van de lokale autoriteiten en de supporters, hebben we besloten dit af te blazen. Indien op sportieve gronden gewenst, zullen we per keer kijken of er wel een zondagavondwedstrijd om 20.00 uur kan worden ingepland." Afgelopen seizoen was veel te doen om de wedstrijdverschuivingen die het Europese succes van Ajax gedurende het seizoen met zich mee brachten. “Komend seizoen gaan we op die ingeslagen weg verder. Zoals gezegd willen we de clubs die Europees spelen, maar ook clubs die ver komen in de TOTO KNVB Beker, de ruimte geven om zo optimaal mogelijk te presteren", stelt de competitiemanager.

"Daarom zullen we in de eerste week van september, als we weten hoeveel clubs de groepsfase van de Europese toernooien halen, en in de laatste week van december, als we weten hoeveel clubs doorgaan naar de knock-outfase, eventueel meerdere verschuivingen doorvoeren in het competitieprogramma", blikt Bluyssen vooruit.62 reacties (laatste reactie door master d)
14 juni 2019 om 17:42

Gezeur vermeden. Natuurlijk snap ik dat het niet handig is voor vooral de uitsupporters mijn wedstrijd rond die tijd stip. Maar God Allemachtig, Wat een gezeur weer. Begrijp me niet verkeerd Je mag klagen, maar zeggen dan tenminste niet bij dat de KNVB of Fox enzovoort uit zijn op meer en meer geld en dikke schijt hebben aan de algemene voetbalfan. Met andere woorden we zijn allemaal slachtoffers en ze hebben het allemaal op ons gemunt en het is een complot. Deze mentaliteit kom ik steeds vaker tegen tegenwoordig

14 juni 2019 om 20:54

Oh van mij mocht het best op zondag 8 uur gebeuren hoor. Maar die next sloeg ook op gezeur vermeden en nu weer over tot de orde van de dag

14 juni 2019 om 17:45

Toch wel grappig de incompetentie van de Knvb. We willen gaan meedoen met de grote competities en daarvoor moet er flink hervorm worden, maar zodra er een beetje kritiek is van conservatief Nederland schijt de Knvb het in de broek.

14 juni 2019 om 18:22

Als Knvb wil dat stadions nog leger raken, moeten ze vooral om 20;00 wedstrijden gaan inplannen.

14 juni 2019 om 19:13

Ja of Maandag ochtend om kwart voor elf.
Ik citeer hier een uitspraak, ooit door Leo Beenhakker gedaan!

Jammer, had het wel leuk gevonden. Maar goede argumentatie, dus goed dat het uiteindelijk niet door is gegaan.

14 juni 2019 om 19:50

Ik ook, de sfeer vind ik 's avond veel beter dan tijdens de 12.15 en 14.30 duels op zondag.

14 juni 2019 om 21:25

Ik vind het ook beter. Lekker in de avond een wedstrijd kijken. De KNVB moet de winterstop ook korter maken zodat de speelschema beter kan worden verdeeld en de continuiteit van veel clubs verstoort meer bij een langere winterstop. Veel teams spelen toch nutteloze vriendschapspotten.

Ik vraag me toch af waarom zon programma gepubliceerd wordt om vervolgens een paar uur later te zeggen dat het toch niet door gaat. Ze hadden toch ook voor het bekend maken met de autoriteiten kunnen praten en het idee kunnen voorleggen. Komt nogal onproffesioneel over zo.

14 juni 2019 om 17:39

Idd dat hadden ze beter kunnen doen. Nu zullen er wel aanpassingen komen denk ik.

14 juni 2019 om 18:54

Misschien is dit juist de bedoeling. Eerst even polsen wat de reacties zijn. Als die slecht zijn zeg je "oeps dit was nog maar een concept"

14 juni 2019 om 20:38

Deed de politiek dat maar eens.

14 juni 2019 om 22:49

Dat was het concept programma dat nog beoordeeld moest worden door de clubs en gemeentes, dat was echter al uitgelekt..

14 juni 2019 om 17:41

Ik snap je punt, maar dat is het concept van het concertprogramma. Dat is dus voorgelegd aan het de clubs, het publiek en autoriteiten en op basis van feedback worden er aanpassingen gemaakt.

14 juni 2019 om 17:45

Het programma was gelekt op social media. Het was nog niet de bedoeling dat dat al bekend werd gemaakt. Kan de KNVB weinig aan doen.

14 juni 2019 om 18:05

Nouja het was sochtends gelekt terwijl ze het om 16:00 wouden publiceren. Had de situatie niet veranderd.

14 juni 2019 om 17:48

Ik vindt het juist wel goed dat ze zo laten zien dat er wel naar dit soort dingen wordt gekeken. Transparantie vinden de mensen wel prettig toch?

14 juni 2019 om 20:06

Ik heb iets gelezen dat het gelekt is

14 juni 2019 om 20:10

Het programma met zondagavondwedstrijden is nooit gepubliceerd. Het is een idee geweest wat besproken is met betrokkenen, er zijn letterlijk honderden mensen (bij KNVB, clubs, supportersverenigingen, gemeentes, FOX en dan vergeet ik er vast nog een paar) die toegang hadden tot deze voorstellen. Je kan het de KNVB niet kwalijk nemen dat iemand dit gelekt heeft.

14 juni 2019 om 20:15

Omdat veel bestuurders in het voetbal hun baan hebben te danken aan hetfeit dat ze tegen een bal kunnen trappen en niet omdat ze bestuurskunde hebben gestudeerd

Persoonlijk maakt het mij niet uit. Ik vind die achterhaalde ''met bord op schoot'' gedachtegang om 19:00 alle samenvattingen op de zondag avond niet boeiend. Ben ook geen Eredivisie fan dus neem deze mening maar met een korreltje zout. Ik ben PL wedstrijden gewend op de maandagavond bijvoorbeeld of La Liga wedstrijden later in de avond.

Dit lijkt wel een proefballonnetje die zij maar snel hebben terug genomen.

14 juni 2019 om 17:44

De thuiskijkers zijn ook niet de mensen die bezwaar hebben. Het zijn de supporters die sinds jaar en dag naar het stadion gaan met hun kids en dan nu ineens op zondag zo laat moeten.

Bijna alle doordeweekse avondwedstrijden die ik van mijn FcU heb bezocht zijn slecht bezocht dus dit zou aardige impact hebben op de bezoekersaantallen.

14 juni 2019 om 18:04

Maar zoals Van Gangelen op de radio al zei, nu heeft het een enorme impact op het aantal kijkers. Wanneer Utrecht tegelijk met bijv. Feyenoord speelt, kijken er beduidend minder mensen naar Utrecht. Het was 1 van de redenen om de wedstrijden te spreiden al staat het niet als zodanig in dit topic. Meer kijkers maakt het ook weer interessanter voor reclamesponsors en dergelijke. Dat loopt je cluppie nu mis.

14 juni 2019 om 18:34

En wat doen ‘die supporters die al jaar en dag met hun kids naar het stadion gaan’ als hun club eens op woensdagavond speelt? Dat is al sinds jaar en dag zo. Daarbij, het zouden max 34 wedstrijden per jaar zijn, laat het je club eens 2x treffen in een seizoen en je wat later op stok gaat. Daar ga je niet dood van en die kids vinden het prachtig. Misschien zitten ze hooguit wat te gapen op school maandag, maar ze hadden wel een mooi uitje. Snap het gejank niet, het is nooit ideaal voor iedereen. Iemand met nachtdienst zal weer balen als hij om 12u30 moet komen opdraven, tja. Vroeger was alles beter hè, volgens sommigen. Als het nu niet wordt ingevoerd dan in een komend seizoen wel. En iedereen zal eraan wennen. Zolang ze niet om 22h00 beginnen moeten mensen zich niet zo aanstellen wat mij betreft als ze hun heilige 8 uurtjes slaap een paar keer per jaar niet halen. Dat overleven ze wel.

14 juni 2019 om 19:22

Maar als Utrecht op hetzelfde moment speelt als Boer Zoekt Vrouw of Heel Holland Bakt op tv is trekken ze nog steeds niet meer kijkers want 's avonds is de tv voor de vrouw als de man de hele middag voetbal heeft gekeken.

14 juni 2019 om 19:48

Ach het is 2019, dan pakt pa de ipad wel ff terwijl de kinderen een of ander youtube filmpje kijken op hun telefoon. Veel zorgelijker lijkt me als ze meer zendtijd gaan inplannen voor vrouwenvoetbal, want deze dagen doen ze erg hun best de indruk te wekken dat dat al heel wat voorstelt.

Jammer, door eigen voetbal heb ik zondags overdag geen tijd. Hierdoor kon ik afgelopen seizoen maar de helft van de wedstrijden van mijn club bijwonen. Zondagavond was een mooi alternatief geweest

Vind 8u toch wel vrij laat , zeker als je uit de andere kant van Nederland moet komen en je ver na 12u pas thuis bent. Dat is niet handig als je de volgende dag moet verschijnen voor de baas.

14 juni 2019 om 19:08

Tja maar dat heb je met een bekerwedstrijd (of Europees voor sommigen) ook - 1keer in het jaar moet dat toch overkomelijk zijn? (en zo niet, tja dan is je stadion maar 10-20% minder gevuld voor 1 keer)

Kon me eigenlijk ook niet voorstellen dat de meerderheid hier zo snel mee eens zou zijn. Tuurlijk, Feyenoord-Sparta is ideaal. Maar met wat verre uitwedstrijden hier en daar is het gewoon niet goed voor de supporters.

Waarom bedenken ze dit niet eerder. Zoek het uit of het kan en er baat bij is. En kom niet een paar uur na plan A met plan B. Zo kom je lekker professioneel over. Eind goed al goed.

14 juni 2019 om 18:01

De eerdere versie was gelekt

14 juni 2019 om 19:14

Dit wist ik niet, anderzijds als de miljoenennota al lekt.....Waarom het eredivisie-concept niet

Laten we hopen dat er alsnog veel zondagavond wedstrijden zijn, dat zou betekenen dat er ook veel clubs actief zijn in Europa.

Waarschijnlijk is het volgende bericht dat Mathijs De Ligt toch bij Ajax blijft. Commotie om niks dus.

Tekenend dat ze eerst de autoriteiten vermelden en daarna pas de tegenstand van de supporters. Dit is er denk ik niet doorheen gegaan omdat de autoriteiten het niet konden regelen, aan de supporters hebben ze maling.

Goede beslissing om het niet te doen. Menige mensen zouden hun seizoenskaarten inleveren denk ik.

14 juni 2019 om 20:11

Denk je echt voor die 2x per jaar dat ze dat treft? Geloof er niks van. Misschien een handvol, en dan zou er ook een handvol anderen zijn die het eigenlijk wel lekker uitkomt om iets later naar het stadion te gaan, zodat ze overdag bij oma op de koffie kunnen, of zelf een potje voetballen bijvoorbeeld. We hoeven niet te doen alsof 20h00 voor iedereen waanzinnig laat is.

14 juni 2019 om 21:43

Ligt er maar net aan waar je heen moet na de wedstrijd. Als je bijvoorbeeld na een 8 uur wedstrijd van Eindhoven naar Utrecht moet dan ben je best wel laat thuis voor op een zondagavond.

14 juni 2019 om 21:56

En als dat 2x per jaar gebeurd dan zeg je je seizoenkaart op?

Typisch weer dat de Knvb iets in elkaar zet, presenteert om vervolgens niet even bij de lokale autoriteiten te informeren of er uberhaubt capaciteit is. Dat had een hoop werk gescheeld voor iedereen. Nu sta je weer voor lul omdat je binnen 3 uur terugkomt van een al gepresenteerd idee.

Veel zeikers in Nederland. De twee of drie avondjes voor een club in een heel seizoen is toch te overzien op zondag. In Italië en Spanje waar ze ook meer kijkcijfers daardoor krijgen en dus meer inkomsten te verdelen is, doen ze het ook. Hier waar afstanden niet verder dan 300 zijn kan het weer niet. In die landen heb je afstanden van duizend kilometer. Sowieso vind ik gewoon dat ze dit moeten toepassen als een club een Europese wedstrijd heeft gespeeld. Het was denk ik ook niet de bedoeling dat dit uitlekte want nu is het gelijk van de baan. Anders hadden we het nooit geweten.

14 juni 2019 om 18:17

Zeikerds, of mensen met steekhoudende argumenten?

14 juni 2019 om 19:14

In Spanje heeft het ook helemaal niets met de temperaturen te maken en dat de Spanjaarden een ander levensritme hebben dan wij?

14 juni 2019 om 23:38

Nee want de meeste wedstrijden worden toch echt in de winter gespeeld en niet in de zomer. Tussen oktober en april is het daar niet te warm voor een wedstrijdje om half 3 hoor. Sterker nog in Madrid vriest het vaak genoeg in de wintermaanden.

Mooi, het was ook een idioot idee. De argumenten die men nu aanhaalt had men ook van tevoren kunnen bedenken, maar in ieder geval goed dat ze erop terugkomen.

Waarom voor de clubs die op donderdag EL moeten spelen geen ruimte vrijmaken om die op maandagavond te laten spelen? Ajax heeft dat al eens aangekaart maar de KNVB deed er niets mee.

We kunnen hier heel negatief naar kijken, maar toch respect dat ze op hun besluit terugkomen bij de KNVB. Ondanks dat ze inderdaad van te voren de nadelen beter hadden mogen inschatten.

Verbaasd me weer niks dit! Kan alleen hier, eredivisie. Rest van Europa voetbalt 7 dagen in de week in de avonduren. En dan nog zoals eerder vermeld weer een "professionele" actie weer.

14 juni 2019 om 20:34

Oh ja noem dan even al die zondagwedstrijden in Engeland op die na 20:00 uur in de avond beginnen. In Engeland hebben ze in het weekend amper wedstrijden in de avonduren. Midweeks natuurlijk wel, maar dat doen wij in Nederland ook.

Als je toch bezig bent, noem ook even al die zondagwedstrijden in Duitsland op die na 20:00 in de avond beginnen. Daar kom je ook op het getal 0 uit, omdat ze daar amper later dan 18:00 uur aan de laatste wedstrijd beginnen. Ook op de zaterdag wordt de aftrap doorgaans niet later dan 18:30 uur.

Onder jouw 'rest van Europa' vallen dus de Premier League en de 1e Bundesliga in elk geval niet.

Ik kan me als kind herinneren dat op zondag Nederlandse toppers vaak om 20 uur gespeeld worden! Een avondwedstrijd heeft vaak meer charme dan overdag

Noem mij ouderwets , maar de zondagavond is mijn relax avond . Lekker met de vriendin een bak chips en paar biertjes naar BZV kijken. Ja, lekker burgerlijk . Maar ik ga dan dus echt niet naar Emmen reizen om mijn club te zien. En thuis ook niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Woensdag 17 juli
AC Milan lijkt naast de komst van Jean Michaël Seri te grijpen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren