Feyenoord reist af naar China: ‘Er moet straks 1,5 miljard geïnvesteerd worden’

Vrijdag, 14 juni 2019 om

Om en nabij de dertig bedrijven en instellingen uit Rotterdam zijn momenteel in Shanghai voor een handelsmissie en ook Feyenoord is van de partij in China. De club heeft algemeen directeur Jan de Jong afgevaardigd als vertegenwoordiger en de sportbestuurder hoopt in het Verre Oosten een aantal sponsoren voor de Rotterdammers te kunnen strikken.

“Er zijn natuurlijk hartstikke veel Chinese bedrijven die ook in Nederland aan de weg proberen te timmeren. Dat kan bijvoorbeeld door sponsoring, dus proberen we partijen te interesseren om sponsor te worden van Feyenoord”, legt De Jong uit in gesprek met RTV Rijnmond. De directeur is echter niet alleen naar China afgereisd om sponsoren te vinden.

Zijn club is namelijk druk bezig met de plannen om, onder de noemer Feyenoord City, een nieuw stadion de bouwen en De Jong hoopt partijen te kunnen vinden die zich daaraan willen verbinden: “Er komt een groot project aan waarin 1,5 miljard geïnvesteerd moet worden. Misschien hebben Chinese partijen interesse om daar in te investeren. Voor hen kan het ook aantrekkelijk zijn”, gaat hij verder.

De Jong durft echter nog niet op de zaken vooruit te lopen: “Het is niet dat je één keer om de tafel gaat zitten. Er is een Chinese cultuur, daar moet je een beetje aan wennen en weten hoe dat gaat. Het gaat niet over één nacht ijs.”


Poll

Een goede zet van Feyenoord?


Gerelateerd

46 reacties (laatste reactie door scepticus38)

Heeft Ajax enkele jaren geleden ook gedaan dus zo nieuw is dat niet en dat heeft ze geen windeieren opgeleverd.

14 juni 2019 om 11:33

Niemand beweert toch dat het nieuw is? Haha.

14 juni 2019 om 11:36

Oh, ik wist niet dat er vermeld werd dat Feyenoord dit als eerste club deed? Of dat het nu echt iets baanbrekends/nieuws doet?

14 juni 2019 om 12:49

@janta

" Heeft Ajax enkele jaren geleden ook gedaan dus zo nieuw is dat niet en dat heeft ze geen windeieren opgeleverd. "

Die vergelijking gaat niet op. Ajax heeft zelf in China geinvesteerd, terwijl dit gaat om een investering van de Chinezen in het Feyenoord City vastgoedproject. Feyenoord heeft daar haar naam aan verbonden in ruil voor een nieuw stadion, maar van de investeringen in het project gaat de club niets terug zien omdat men zelf geen geld in het project heeft gestoken. Het geld dat die investeringen eventueel gaan opleveren, gaat natuurlijk naar de investeerders, waaronder eventueel die Chinezen. Feyenoord City is een imposant project met een mondiale uitstraling en daar kan de club natuurlijk wel van gaan profiteren. Al moet je daar ook niet direct wonderen van verwachten. Als de Chinezen inderdaad in het project gaan investeren kan de club via die investeerders wellicht wel gemakkelijker voet aan de grond krijgen in de Chinese markt. Al moet je ook daar geen wonderen van verwachten omdat de Chinese economie vrij gesloten is. Dat geldt uiteraard ook voor Ajax.

14 juni 2019 om 19:29

Scepticus

"die vergelijking gaat niet op. Ajax heeft zelf in China geinvesteerd, terwijl dit gaat om een investering van de Chinezen in het Feyenoord City vastgoedproject."

Nee klopt, dit is totaal wat anders. Ajax heeft geld geinvesteerd ter plekke in opleidingen en dergelijke zaken en dat heeft helemaal niks opgeleverd. Feyenoord gaat daar om sponsorgeld op te halen, dat ze dan kunnen gebruiken om de begroting op te krikken en dus financieel slagvaardiger te kunnen worden in Nederland.

"feyenoord heeft daar haar naam aan verbonden in ruil voor een nieuw stadion, maar van de investeringen in het project gaat de club niets terug zien omdat men zelf geen geld in het project heeft gestoken. Het geld dat die investeringen eventueel gaan opleveren, gaat natuurlijk naar de investeerders, waaronder eventueel die Chinezen."

Dat is nogal een aanname. Want wat jij hier stelt is dat Feyenoord zich dus moet gaan uitsloven in China om ellelange gesprekken te gaan voeren daar om uiteindelijk daar, zeg jij, niets van terug te zien. Nonsens natuurlijk. Slaat nergens op wat jij stelt.

Feyenoord heeft inderdaad zelf geen geld gestoken in het project Feyenoord City (heel verstandig ook, want daardoor kan Feyenoord ook niet kapot gaan als het project zou mislukken), maar waaruit maak jij op dat Feyenoord daar alleen maar zit om geld dat het project gaat opleveren te gaan uitbetalen aan die investeerders?? Dat staat er helemaal niet! Lees nog even goed wat er staat. Dit gaat erover dat investeerders uit China die hun naamsbekendheid binnen Nederland (en dus Europa) willen vergroten daarom Feyenoord zouden willen sponsoren. Oftewel, dat is gewoon geld dat gewoon naar de Feyenoord kas vloeit. En ja, dat kan interessant zijn voor die bedrijven omdat die in Europa hun afzetmarkt hebben. Feyenoord speelt ook Europees, dus via die weg kan dat bedrijf dus bekendheid genereren. Lijkt me helder toch?

Dus nee het gaat niet om voet aan de grond te krijgen in de Chinese markt voor Feyenoord, maar voor voet aan de grond in de Europese markt voor Chineze bedrijven, via Feyenoord.

15 juni 2019 om 11:00

@constant kante

"nee klopt, dit is totaal wat anders. Ajax heeft geld geinvesteerd ter plekke in opleidingen en dergelijke zaken en dat heeft helemaal niks opgeleverd. Feyenoord gaat daar om sponsorgeld op te halen, dat ze dan kunnen gebruiken om de begroting op te krikken en dus financieel slagvaardiger te kunnen worden in Nederland. "

Het klopt dat de investeringen van Ajax nog niet zoveel rendement hebben opgeleverd, maar daarom heet het ook een investering en gaan de kosten altijd voor de baat uit. Kennelijk komen er in Brabant de volgende dag meteen blommekes op als je zaadjes plant, bij ons in het westen duurt dat altijd even. De reis van Feyenoord is helemaal niet bedoeld om sponsoren te werven, maar om investeerders te zoeken die geld willen steken in het vastgoedproject Feyenoord City. Natuurlijk gaat Feyenoord van de gelegenheid gebruik maken om te kijken of Chinezen geinteresseerd zijn om sponsor te worden van Feyenoord. Men zou wel gek zijn als men dat niet zou doen als men er toch heen moet. Maar omdat het om investeerders gaat die hun naamsbekendheid binnen Nederland (en dus Europa) willen vergroten, behoeft Feyenoord daarvoor natuurlijk niet speciaal naar China omdat die bedrijven allemaal vestigingen in Europa hebben. Het doel van de handelsmissie is geld op te halen voor Feyenoord City niet om sponsoren te werven voor Feyenoord. Dat is bijzaak. Dat men helemaal naar China gaat voor Feyenoord City is logisch omdat het om een investering van anderhalf miljard gaat. Dat hoest zelfs een Chinees niet even zomaar op en daarvoor moet dus op het hoogste niveau onderhandeld worden. Dat geldt natuurlijk niet voor een sponsorcontractje voor Feyenoord van hooguit een paar miljoen.

"dat is nogal een aanname. Want wat jij hier stelt is dat Feyenoord zich dus moet gaan uitsloven in China om ellelange gesprekken te gaan voeren daar om uiteindelijk daar, zeg jij, niets van terug te zien. Nonsens natuurlijk. Slaat nergens op wat jij stelt."

Zo ken ik je weer, mensen woorden in de mond leggen die ze niet hebben uitgesproken. Ik heb nergens in mijn bijdrage beweerd dat "feyenoord zich dus moet gaan uitsloven in China om ellelange gesprekken te gaan voeren daar om uiteindelijk daar niets van terug te zien". Integendeel ik heb duidelijk gezegd dat Feyenoord in ruil voor haar naamgeving aan het project gratis de beschikking krijgt over een stadion met een capaciteit van 65.000 stoeltjes plus een substantieel aandeel in de opbrengsten van het stadion met een gegarandeerd bedrag van 35 miljoen. Ajax betaalt meer dan 10 miljoen huur per jaar voor een vergelijkbaar stadion en als je dat bij elkaar optelt, is dat een bedrag van 35 miljoen. Dat is meer dan de helft van de huidige begroting van Feyenoord, dus hoezo "ellelange gesprekken te gaan voeren daar om uiteindelijk daar niets van terug te zien". Feyenoord is het uithangbord van het project en ontvangt daar 35 miljoen per jaar voor. Logisch dat men daar ook af en toe iets voor terug moet doen zoals het gezicht laten zien op deze handelsmissie. Dat vind jij kennelijk heel raar en dat is vreemd omdat PSV dat in het verleden ook heel vaak voor Philips heeft gedaan door oefenwedstrijden te spelen in landen waar het bedrijf aan de weg timmerde.

Ben bang dat de naam Feyenoord in Azie niet zo bekend is al bijvoorbeeld Ajax. Daarom ben ik bang dat het een beetje kansloze missie is.
Woon zelf in Indonesie, en zelfs hier is Feyenoord niet zo bekend, ondanks dat ze de afgelopen 4 jaar een trainer hadden met Indonesische roots.

14 juni 2019 om 11:42

Zeg dat maar niet tegen een Molukker..
Enige land waar Feijenoord wel bekendheid geniet is in Japan.
Die Chinezen vinden Rotterdam met zijn havens wellicht wel interessant dus het hoeft ook niet heel erg uit te maken hoe bekend Feijenoord daadwerkelijk is in China.
Een mooi filmpje laten zien met als klap op de vuurpijl de 6-2 overwinning tegen de halve finalist in de CL en ze denken in China direct dat Feijenoord een serieuze club is.
Alleen als ik het hoofd van Jan de Jong op de foto zie weet ik niet of dat lukt.

14 juni 2019 om 12:56

@jsh88 wil je nou echt met droge ogen beweren dat Feyenoord geen serieuze club is na een 6-2 oorvijg?

14 juni 2019 om 13:18

Dit gaat naar het niveau van het oude Utrecht. Dan was bij winst op Ajax ook het seizoen geslaagd. In mijn ogen ben je dan inderdaad geen serieuze club, zeker als je er net zo makkelijk afgaat tegen een Slowaakse degradant.

14 juni 2019 om 13:33

Ach die europese dwalingen komen overal voor, ajax bv : rapied wien.. was het rostov? Rosenborg? Ook een niveau hoor. Niettemin maakt dat juist voetbal zo mooi. ( geen sneer naar ajax maar een relativatie op een afgang van fey)

14 juni 2019 om 15:50

Feijenoord is mijn club.. maar irriteer me best vaak aan de gang van zaken bij mijn club. De verre achterstand op onze concurrenten wordt alsmaar groter en die 6-2 veranderd daar weinig aan. In die zin doen we dus niet serieus mee!

14 juni 2019 om 15:57

Pardon afgaan maar echt genant worden afgedroogd door fc trencin maakt voetbal mooi? Nou nee. Strijdend ten ondergaan kan mooi zijn, vernederd worden niet.

14 juni 2019 om 17:21

Japan, om cultheld Onno. Wat betreft het verleden, het valt hier hartstikke mee. Ze zeggen : joh, dat is al zo lang geleden. Wellicht dat het in NL anders is, weet het niet.

14 juni 2019 om 17:22

Zoiets vergeten mensen ook vrij snel. Die bekendheid in Japan kwam toch vooral door Shinji Ono en die voetbalt er al 14 jaar niet meer. Die bekendheid is inmiddels wel weggeã«bd.

Verder zijn Japanners en Chinezen echt niet dom. Die researchen echt wel waar ze in investeren, vooral in het verre buitenland. Die investeren alleen in Feyenoord en/of Feyenoord City als ze er ook zelf op relatief korte termijn beter van worden en naar dat soort deals zijn ze in Rotterdam niet op zoek momenteel.

14 juni 2019 om 22:18

Win je een keer met 6-2, neemt Ajax even de beker én de schaal mee.

14 juni 2019 om 23:46

Het seizoen was al zo goed als voorbij, de 6-2 kwam totaal onverwacht. Winnen van dé halve finalist, oké, maar 6-2? Ik zag het na de eerste tien minuten al niet meer zitten en de rest is geschiedenis.

14 juni 2019 om 11:57

Wat leuk dat je in Indonesië woont. Ik ook. Feyenoord kent niemand hier. Op een enkele gokker na. En vd Bronckhorst is Moluks. Toch eigenlijk iets anders.

14 juni 2019 om 13:01

@graziayes

" Ben bang dat de naam Feyenoord in Azie niet zo bekend is al bijvoorbeeld Ajax. Daarom ben ik bang dat het een beetje kansloze missie is. Woon zelf in Indonesie, en zelfs hier is Feyenoord niet zo bekend, ondanks dat ze de afgelopen 4 jaar een trainer hadden met Indonesische roots. "

Vergeleken met Feyenoord, is Ajax wellicht bekender in Azie, maar als je de bekendheid van Ajax gaat vergelijken met die van bijv. Manu, stelt die ook helemaal niets voor. Daarom heeft de club ook eerst zelf geinvesteerd in China om voet aan de grond te krijgen in de Chinese markt. De kost gaat altijd voor de baat uit. Ajax heeft een partnership gesloten met een grote Chinese club (guangzhou Renf FC) en als die club door de samenwerking met Ajax succes weet te genereren, zal dat succes ook op Ajax afstralen en kan Ajax daar ook financieel van meeprofiteren. Vooralsnog levert de samenwerking de club echter niet meer dan 2 miljoen per jaar op en daar moeten de kosten nog vanaf.

14 juni 2019 om 17:39

@Graziayes fey is zeker wel bekend en dan mn in japan.

De haven bezitten ze al nu alleen de vraag of ze willen investeren in een club zonder internationale uitstraling. Feyenoord heeft zich de laatste jaren heel weinig laten zien op het internationale podium en zich daardoor niet aantrekkelijk gemaakt.

14 juni 2019 om 11:44

ADO heeft zich ook niet veel laten zien in Europa en toch wilde er een Chinese zakenman voet aan de grond krijgen (even kort gezegd).

Bovendien is niet geschoten altijd mis en moet je ergens beginnen. En sponsoring ligt ook meer bij de doelstellingen van een bedrijf. Als ze bijvoorbeeld dus naam voor zichzelf willen maken bij de haven van Rotterdam, zitten ze bij Feyenoord (rotterdam) goed.

14 juni 2019 om 11:49

Ondanks dat het kort gezegd is gaat je voorbeeld niet op natuurlijk. Dat bleek een grote heisa van wanbetalingen te zijn. Dat ging ook niet eens perse om 'sponsoring' maar meer over overnames. Voor veel mensen maakt dan de reputatie van een club nauwelijks uit (roda o.a.)

Sponsoring heeft meer te doen met de naam.

14 juni 2019 om 11:56

Tuurlijk, maar ik bedoel maar; hoe komt zo'n Chinese man ineens uit bij Ado? Ik weet ook dat het een fiasco was (en geen sponsoring), maar enkel internationale prestaties hoeven niet bij te dragen aan succes bij dit soort missies.

Er kunnen veel meer doelstellingen of redenen aan ten grondslag liggen waarom een Chinees bedrijf Feyenoord dalijk zou willen sponsoren. Met de haven als ogenschijnlijk beste argument. Of voet aan de grond krijgen in uberhaupt Nederland.

14 juni 2019 om 12:19

Was dat bij ADO niet zo dat die club relatief goedkoop was en dat die Chinees veel subsidie vanuit de Chinese overheid ervoor kreeg en daardoor er een mooie deal aan had? Ontopic: lijkt me logisch dat als er een handels missie is je het ook voetbalclub met een mooi plan ook gaat proberen om sponsors te werven. Nee heb je en ja kan het worden. Met een goed woordje en een mooie presentatie kan je zo sponsors binnen halen.

14 juni 2019 om 12:23

Het gaat hier natuurlijk om de investeringen omtrent Feyenoord city. Denk dat een bedrijf of vermogende personen niet hierin gaan investeren als het voor hen niet rendabel is. Wat draagt het investeren in zo’n project bij wanneer ze het niet kunnen bezitten, overnemen of beheren.

14 juni 2019 om 12:43

Wang had eerder ook al aangeklopt bij Sparta, maar die wees hem de deur. Zodoende kwam hij uit bij Ado. Maar goed, één groot drama was dat, dus goed gedaan van Sparta. Weet wel dat Wang sinds eind vorig jaar weer de touwtjes in handen heeft bij Ado.

14 juni 2019 om 13:54

Noem het maar een fiasco. Tegenwoordig is de zoon van wang diegene die de touwtjes in handen heeft, daarnaast is de band tussen united vanssen en ADO nog nooit zo goed geweest. U.v. tikt elk jaar de tekorten af (3mil afgelopen seizoen) en er zijn nog meer plannen op het moment. Ondanks het begin wat stroef verliep brengen ze voldoende geld in zodat ADO kan stijgen op de ranglijst.

14 juni 2019 om 17:26

Maar die Chinese zakenman is dan wel direct eigenaar van de club ADO Den Haag en dan kun je op een relatief korte termijn ook de vruchten plukken. Bij een Chinese investering in Feyenoord City kan het jaren duren voordat die mensen geld terug gaan zien. Je zult ze dan dus flink warm moeten maken met allemaal voordelen en die voordelen kun je vaak maar 1 keer weggeven.

14 juni 2019 om 13:09

@pet&sjaal

Investeren is inspanningen doen (voor iets of iemand) om er later voordeel van te hebben. Investeren in een Nederlandse voetbalclub heeft voor de Chinezen alleen zin als ze de volledige zeggenschap over die club krijgen. Dat zal Feyenoord nooit toestaan en daarom ligt het ook niet voor de hand dat de Chinezen bereid zullen zijn om een substantieel bedrag in de club te pompen. Omdat het risico te groot is en het geld dat het oplevert, nauwelijks de moeite waard is.

Een project van 1.5 miljard.. I vind het het knap dat je zo een brag durft op te noemen als Feyenoord zijnde. Ik dank dat Feyenoord over drie jaar gewoon weer eens "gered" moet worden. Die lui daar hebben geen idee hoe zij met geld om moeten gaan. Die Chinezen zijn niet achterlijk, een Google search en die gasten weten ook gelijk wat een bende het is bij Feyenoord.

14 juni 2019 om 11:45

Die 1.5 is niet alleen voor de club hè. En die Chinezen gaan niet de volle 1.5 miljard vullrn

14 juni 2019 om 11:47

Ik geloof dat je de context van die 1.5 miljard niet begrijpt. Dat gaat niet over Feyenoord, maar de infrastructuur op Zuid.

14 juni 2019 om 12:10

oh nee dat snap ik wel. ik vind het gewoon knap dat De Jong durft om zo een astronomische bedrag op te noemen.

14 juni 2019 om 12:41

Dit bedrag circuleert al jaren en waarom zou hij het niet mogen noemen ?

14 juni 2019 om 17:00

Hij snapt het dus nog steeds niet...

14 juni 2019 om 13:16

@bereta

" Een project van 1.5 miljard.. I vind het het knap dat je zo een brag durft op te noemen als Feyenoord zijnde. Ik dank dat Feyenoord over drie jaar gewoon weer eens "gered" moet worden. Die lui daar hebben geen idee hoe zij met geld om moeten gaan. Die Chinezen zijn niet achterlijk, een Google search en die gasten weten ook gelijk wat een bende het is bij Feyenoord. "

Het gaat niet over een investering in de club Feyenoord, maar in het vastgoedproject Feyenoord City. Die 1,5 miljard is nodig om het project van de grond te kunnen krijgen en het lijkt me duidelijk dat het geld dat die investeringen gaan opleveren niet naar Feyenoord gaan maar naar de personen en bedrijven die die investeringen hebben gedaan. En het lijkt me ook duidelijk dat Feyenoord niet de middelen heeft om in het project te investeren en dus ook geen aanspraak kan maken op de baten ervan. Waar Feyenoord wel van mee kan profiteren, is van de opbrengsten van het nieuwe stadion, dat de club gegarandeerd 25 miljoen aan extra jaarinkomsten oplevert, terwijl de club ook geen huur behoeft te betalen. De naamgeving van de club aan het project levert de club derhalve minimaal 35 miljoen op jaarbasis op, waar de club verder niets voor hoeft te doen. Ik denk dat de andere Nederlandse clubs daar maar wat jaloers op zijn.

14 juni 2019 om 17:43

@scepticus38

Toch is het natuurlijk heel vreemd dat dergelijke cijfers de wereld al in worden geslingerd, terwijl elke econoom buiten Rotterdam enorme twijfels heeft bij de haalbaarheid van het project. Dan heb ik het met name over het stadion en de daaruit voortvloeiende cijfers.

Wat ik namelijk vreemd blijf vinden is dat de club slechts een naald in een hooiberg mee investeert en vervolgens toch aanspraak maakt op een aanzienlijke jaarlijks injectie. Dan ben ik wel erg nieuwsgierig waar die 25 miljoen euro per jaar aan extra inkomsten vandaan komt.

Ook vraag ik me af hoe je het wilt verkopen dat Feyenoord jaarlijks financieel 35 miljoen euro meer waard word. Over een periode van 10 jaar krijgt Feyenoord dus (25 miljoen euro 35 miljoen euro) ruim een half miljard(!) extra.

Het kan zijn dat ik zo nu en dan verkeerde verwoordingen gebruik, want ik heb nog steeds moeite om de verbinding tussen Feyenoord en het project te zien als je financieel niets tot nauwelijks bijdraagt aan het project.

Ik moet je zeggen met alle berichtgeving die ik krijg heb ik toch het idee dat het probleem van Feyenoord bij de directie ligt. Heb erg weinig vertrouwen in deze mannen. Komen amateuristisch over op mij. Met de Jong voorop. Ben bang voor Feyenoord dat dit hem niet gaat worden. Overigens is het moeilijk zakendoen in China. Voor je het weet wordt je ge...

Ben benieuwd of het wel gaat lukken maar ik denk het om dat Feyenoord natuurlijk al jaren slechte successen hebben met investeringen dat het niet gaat lukken. Btw die Jan de jong lijkt heel erg op Mario Been..

Meneer Wong wil ook vast en zeker meedoen, was bij ADO ook zo'n suc6, ze hebben er noch steeds spijt van dat ze hem hebben weggestuurd, zeker na al die miljoenen die er zeker zouden komen😃

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Woensdag 17 juli
AC Milan lijkt naast de komst van Jean Michaël Seri te grijpen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren