Australië komt terug van achterstand en poetst recordtreffer Marta weg

Donderdag, 13 juni 2019 om

Australië is er donderdagavond in geslaagd om de eerste overwinning op het WK voor vrouwen uit het vuur te slepen. De ploeg van bondscoach Ante Milicic kwam in eerste instantie nog op een 0-2 achterstand tegen Brazilië, maar toonde in de tweede helft veerkracht. De Australische vrouwen hielden uiteindelijk een 3-2 overwinning over aan het treffen in Groep C en komen daardoor in punten gelijk met koploper Brazilië en Italië.

Australië verloor zijn eerste wedstrijd op het WK diep in de blessuretijd van de Italiaanse vrouwen en de start van de ploeg tegen Brazilië liet eveneens te wensen over. Nadat de ploeg na raadpleging van de VAR eerst nog een penalty weggewuifd zag worden vanwege een handsbal in aanloop naar een overtreding op Tameka Yallop, mocht Brazilië na een klein halfuur spelen wel aanleggen van elf meter. Sterspeelster Marta ontfermde zich over dit buitenkansje en bleef oog in oog met keepster Lydia Williams ijzig kalm, waarmee zij de eerste voetbalster ooit werd met doelpunten op vijf verschillende WK’s en bovendien haar zestiende treffer op een mondiaal eindtoernooi maakte, een evenaring van het record bij de mannen van Miroslav Klose.

De druk van de Zuid-Amerikanen bleef daarna aanhouden en via Cristiane werd het een kleine tien minuten later ook 0-2. Australië leek zo met een flinke achterstand de rust in te gaan, maar in de blessuretijd was het toch nog raak: nadat Brazilië de bal achterin niet weg kreeg, kon Caitlin Foord bij de tweede paal binnentikken. Marta bleef in de rust in de kleedkamer achter en zij werd vervangen door de jonge Ludmila. Met de nieuwe aanvalster in de ploeg ging het echter al snel mis voor Brazilië.

Australië kwam namelijk sterk uit de kleedkamer en slaagde er in de openingsfase in om de tegenstander vast te zetten op de eigen helft. Het duurde daarna een klein kwartier voordat the Matildas loon naar werken kregen, maar nadat keepster Barbara zich op een voorzet van Chloe Logarzo verkeek stond het weer gelijk. Australië bleef daarna aandringen en kreeg hulp van Monica. De verdedigster van Brazilië kopte de bal dik twintig minuten voor tijd in eigen goal en dat bleek, nadat arbiter Esther Staubli de VAR nog had geraadpleegd vanwege een appel voor buitenspel, het beslissende doelpunt te zijn.


Poll

Vind jij dat Australië het verdiende om te winnen?


Gerelateerd

17 reacties (laatste reactie door the ref)

Bij vlagen goed voetbal. Alleen zonde hoe vaak ze balverlies leiden terwijl het tempo erg laag ligt op dat moment. Daarnaast mis ik ook die passie soms. Je staat 3-2 achter maar je creëert daarna geen fatsoenlijke aanval als Brazilië. Van alle landen die ik tot nu toe heb gezien geef ik de USA en Nederland meeste kans.

13 juni 2019 om 20:13

Nederland ook? Die spelen ook te traag.
Van de VS was ik echt onder de indruk, ondanks de zeer povere tegenstander. Snelle pasing, goed vrijlopen, uberhaupt krachtige sprints die je bij veel teams gewoon niet ziet, niet dat standaard gepingel waarna iemand uit je rug opduikt en de bal ontfutselt. De VS speelde krachtig en met een drive. Een drive die Brazilie wel erg miste vandaag. Was ronduit zwak, qua instelling.
De VS staat eenzaam aan top als kanshebber.

13 juni 2019 om 20:18

Mwa, Amerika is amper getest en speelde tegen een veredelde amateurploeg. Knap dat ze zich daar mentaal voor kunnen opladen, maar ik moet het nog maar zien. Tegen een waardige tegenstander zullen ze deze ruimte niet zo snel krijgen.

13 juni 2019 om 21:42

Ben benieuwd. Heb juist bij Nederland het gevoel dat ze willen voetballen en de aanval opzoeken. Mijn favoriet is Nederland in ieder geval. Ben nou ook weer niet een expert in vrouwenvoetbal.

13 juni 2019 om 21:59

Ja dat is ook niet zo gek dat ze veel fitter en krachtiger zijn. In Amerika speel je als 12 jarige al wedstrijden van standaard 70 minuten en een overtime van 20 minuten als het gelijk staat. 10 jarigen spelen standaard 60 minuten en bij gelijkspel 20 minuten overtime.

Tel daarbij op dat voetbal in de States een vrouwensport is en ze uit een grote vijver kunnen vissen en je krijgt dan dit soort verschillen

13 juni 2019 om 20:18

Ik ga toch voor Usa, Frankrijk en Schotland. Daarnaast vond ik dit eindelijk een wedstrijd op (redelijk) niveau.

Bizar dat die eigen goal niet werd afgekeurd wegens buitenspel.
De verdedigster wordt tot een actie gedwongen die resulteert in een buitenspelgoal. Ze wordt gedwongen door een speelster die buitenspel staat. Dus doet die speelster mee aan het spel dus buitenspel.
Daarbuiten is het wel erg slecht om 3-2 te verliezen als je met 2-0 voor staat.

13 juni 2019 om 20:18

Dus iemand staat buitenspel , krijgt de bal niet maar dwingt iemand om de bal in eigen doel te schieten? En dus moet het afgekeurd worden. Ik weet niet welk spelregelboek jij hebt gelezen

13 juni 2019 om 20:33

Ik heb t moment niet gezien. Maar als iemand buitenspel staat en de verdediger heeft dat niet door en probeerrt in een uiterste krachtspanning toch te voorkomen dat de bal bij die speler komt, waardoor ze de bal in eigen doel wrrkt, wordt dat toch gewoon als legitiem buitenspel gerekend.

13 juni 2019 om 20:46

Dat blijkt Monique. Hoewel ik de gedachtengang van oigatinha wel snap want als de speelster van Australië daar niet had gestaan was het ook geen treffer geweest want dan had de Braziliaanse verdediger de bal gewoon kunnen laten gaan of rustig aan kunnen nemen..

13 juni 2019 om 20:48

Aanvulling: die verdediger wist handelde namelijk OMDAT er aan Australische stond. Dat zij buitenspel stond op het moment van spelen wisten ze op het moment van handelen niet.

14 juni 2019 om 10:17

@ oigatinha en de rest

Even in de spelregels gedoken (wist ze zelf wel maar voor jullie).

[quote]
• in te grijpen in het spel door het spelen of raken van de bal, die door een medespeler is gespeeld of geraakt,
of
• een tegenstander in diens spel te beïnvloeden door
- te voorkomen dat een tegenstander de bal kan spelen of in staat is te spelen door duidelijk het
gezichtsveld van de tegenstander te blokkeren of
- een tegenstander aan te vallen in strijd om de bal, of
- duidelijk te proberen de in de nabijheid zijnde bal te spelen waarbij deze handeling de tegenstander
beïnvloedt, of
- een duidelijke actie te maken die duidelijk invloed heeft op de mogelijkheid van een tegenstander om de
bal te spelen
of
• door voordeel te trekken door de bal te spelen of een tegenstander in diens spel te beïnvloeden wanneer de
bal
- terugkomt of van richting is veranderd van de doelpaal, doellat, wedstrijdofficial of een tegenstander;
- bewust is gered door een tegenstander.
[/quote]

Van bovenstaande feiten is niets van toepassing wat de aanvalster van Australië doet. Dus is dit gewoon een geldige goal. De verdedigster had gewoon van de bal af moeten blijven en dan had het wel buitenspel geweest.
Door de bal in eigen doel te koppen, heft ze feitelijk het strafbaar buitenspel staan op.

14 juni 2019 om 20:53

Vind dat dit toch valt onder het beinvloeden van een tegenstander door duidelijk te proberen de in de nabijheid zijnde bal te proberen te spelen. Want ze gaat echt wel voor die bal en daardoor wordt de tegenstander beinvloed. En zo niet dan toch.

14 juni 2019 om 23:40

@ Panfc

Ze valt de speler die de bal kopt niet aan. Ze gaat het luchtduel aan met de speler erachter.
Dus het is niet direct beïnvloeding, dan wel deelname aan het spel.

De australische speelster voldoet niet aan de bovengestelde uit het spelregelboek genoemde situaties.
Vandaar dat de grensrechterster wel vlagde, maar de VAR dus ingreep en de scheidsrechter naar de monitor haalde.

De goal wordt conform de geldende spelregels terecht goedgekeurd.

Marta, de enige vrouw waarvan ik het echt leuk vind om naar te kijken. Hele mooie stijl

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Maandag 15 juli
Real Madrid wil Andriy Lunin wederom verhuren, met Real Betis als een serieuze kandidaat om hem tijdelijk over te nemen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren