KNVB maakt met ‘polderoplossing’ einde aan langlopende discussie

Donderdag, 13 juni 2019 om

De KNVB heeft samen met de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie een oplossing gevonden voor een probleem rond de interlandperiodes. Het feit dat het competitieprogramma gewoon doorging terwijl clubs jeugdinternationals moesten afstaan leverde veel discussie op. Door een nieuwe regeling komt er een einde aan de discussie.

Met name Sparta Rotterdam beklaagde zich regelmatig in Zeist. De club had vorig seizoen verschillende jeugdinternationals in de ploeg en trainer Henk Fraser moest puzzelen om tijdens interlandperiodes tot een opstelling te komen. “Los van het feit dat dit door de meeste Eerste Divisie-clubs juist als wenselijk werd gezien – spelen in de interlandperiode – denken we dat probleem de wereld uit te helpen met een schitterende polderoplossing”, reageert Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling van de KNVB, tegenover Voetbal International.

Met een creatieve oplossing mogen clubs zelf bepalen wanneer gespeeld wordt, zodat zij in actie kunnen komen met de jeugdinternationals. “Clubs mogen kiezen: óf spelen zonder internationals op vrijdagavond óf inhalen met de internationals op maandagavond. Zo kan iedere club zelf zijn beleid hierop maken. Ik ben overigens een groot voorstander van niet spelen in de interlandperiode, ook toen ik nog trainer was van PEC Zwolle in de Eerste Divisie”, aldus Langeler.Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door jansen joenite)

Allemaal leuk en aardig, maar wat als de thuisploeg op vrijdag wil spelen voor meer inkomsten en de uitploeg op maandag wil spelen in verband met internationals?

13 juni 2019 om 14:03

Ik denk dat de thuisspelende ploeg mag bepalen. Ben ook benieuwd hoe je dit gaat regelen. Stel de interland wordt op zaterdag of zelfs zondag gespeeld, dan is dit voor die internationals toch niet te doen? Stel je voor dat ze aan de andere kant van de wereld spelen, dan is dit toch een non-oplossing?

13 juni 2019 om 14:46

Ik denk dat de clubs met internationals mogen bepalen. Moet je internationals leveren, dan mag jij bepalen wanneer te spelen. Dit lijkt mij althans. Anders is er totaal geen sprake van een oplossing, want een thuisploeg zonder internationals zal dan altijd op vrijdag spelen.

13 juni 2019 om 20:10

En als beide teams dan internationals leveren? Mag dan de thuisploeg alsnog beslissen? Dan heeft het voor de uitspelende ploeg absoluut geen meerwaarde. Zal je ook altijd zien dat die ploeg tijdens interlandperioden altijd uit speelt. Ik heb in ieder geval mijn twijfels bij deze constructie.

13 juni 2019 om 15:12

Gewoon aan het begin van het seizoen aangeven waar de voorkeur ligt. Clubs die maandag tijdens interlandperiodes aangeven, die krijgen de voorkeur. Verder de planning er niet op aanpassen.

Dus moeten de internationals op vrijdagavond voetballen, eventueel terug reizen op zaterdag en dan op maandagavond weer spelen. Dat bevorderd het ook niet echt allemaal. Gewoon de competitie stil leggen tijdens interland periode. Ook omdat er nu steeds meer exoten in de eerste divisie spelen in tegenstelling tot vroeger.

13 juni 2019 om 13:54

Niet alleen exoten, maar ook jeugdinternationals zie je steeds meer.

Wat een beleid.. het terugleggen bij de clubs met 'zoek het maar uit'. Dit is gezien de rust helemaal geen oplossing. Zou je dit in de eredivisie doorvoeren, dan is de wereld te klein. Zorg voor een fatsoenlijk programma en competitie, en je hebt het probleem niet.

13 juni 2019 om 22:33

Daarom! Het zelfde geval met kunstgras. Zoek het maar uit of je wel of geen kunstgras wilt.

Lekker geregeld Knvb, gewoon de verantwoordelijkheid uit handen geven.
Je mag toch verwachten van een voetbalbond dat zij hier dit soort beslissingen nemen op basis van wat het beste voor het Nederlandse voetbal is? De verantwoordelijkheid bij de clubs leggen is dan wel het zwaktste wat je kan doen. Alsof er totaal geen beleid is.

Schitterende polderoplossing? Nou nee hoor meneer Art.
Gewoon probleem bij de clubs en de gemeentes leggen en supporters in de kou laten staan.

Als de Knvb nu gewoon de internationale kalender naast het speel schema legt kun je hier gewoon rekening houden met de clubs en vermijd een situatie waarbij een club een of twee spelers moet afstaan en een voorstel naar een andere club die dit vervolgens afwijst. Dit gaat allemaal problemen geven op deze manier

13 juni 2019 om 15:20

Het zal er nu dus om gaan of een club met internationals dan ook daadwerkelijk de voorkeur krijgt. Dat men de keus heeft dit aan te geven, maar dit niet hoeft. Maar als men het aangeeft, dat de andere club akkoord moet gaan. Anders waren er meer vaste doordeweekse wedstrijden gekomen en dat willen de meeste clubs ook niet.

“los van het feit dat dit door de meeste Eerste Divisie-clubs juist als wenselijk werd gezien – spelen in de interlandperiode – denken we dat probleem de wereld uit te helpen met een schitterende polderoplossing”

En zo houdt de eerste divisie zichzelf klein. 90% van de clubs heeft nooit last zo'n interlandperiode aangezien men geen internationals in de gelederen heeft. Het zijn dan ook die clubs die graag doorspelen, in de hoop dat de sterkste spelers van de top niet mee kunnen doen. Het zijn diezelfde clubs die altijd een klaagzang hebben aangaande Jong-teams. Veel bezig zijn met de tegenstander, en niet vanuit je eigen kracht opereren brengt je niet verder als Bvo.

13 juni 2019 om 14:50

Het gaat meestal niet om of er bij de tegenstander wel tegenstanders meedoen. Het is gewoon voor inkomsten beter om op vrijdag of zelfs in het weekend te spelen, wat ze volgens mij tijdens interlandweken ook deden.

En als ploeg A wel wil spelen en ploeg B liever naar de maandag?
Wie hakt er dan de knoop door?

Goed geregeld. Eigen verantwoordelijkheid en de verantwoordelijkheid daar laten waar het hoort. Ben geen fan van Knvb maar we moeten ook niet gaan zeiken om het zeiken. En er zal altijd gezeikt worden.

13 juni 2019 om 16:11

Het is gewoon afstoten van verantwoordelijkheid. Net als die hele "democratische" stemming (waarbij iedereen die er niets mee te maken uiteraard tegenstemt voor eigen gewin). Dit is geen beleid.
Als ze het probleem wilden oplossen, dan hadden ze de interlandweekenden voor zowel eredivisie als eerste divisie vrij gelaten. Maar hier moeten ze natuurlijk de oren laten hangen naar het geld (lees: uitzendrechten Fox). Oplossingen waren simpel: eerder beginnen, midweeks programma, kortere winterstop, langer door, afschaffen play-offs.

Bedoel hiermee te zeggen, dat er genoeg oplossingen zullen zijn zoals jij ook al paar benoemd. Ze zullen vast een en ander hebben overwogen. Ben het ook niet mee eens maar vind het wel goed dat ze even de verantwoordelijkheid bij de clubs laten. Ieder oplossing zal wel een nadeel hebben voor een x team. We leven eenmaal in ene wereld waar het geld het voor het zeggen heeft. Daar ga jij of ik niks aan veranderen.

13 juni 2019 om 16:52

Dit is nou typisch iets wat je niet in handen moet geven bij clubs. Het is gewoon onderdeel van de planning, en daar is juist de Knvb voor verantwoordelijk en niet de clubs. Het is een bond zonder daadkracht.

Echt weer een non-oplossing van de Knvb dit. Laat clubs en spelers gewoon zelf bepalen of ze spelers willen afstaan aan de nationale elftallen, klaar.

en de ploeg zonder jeugd internationals moet dat dan maar accepteren? Dit lijkt me verschrikkelijk amateuristisch beleid en ik vind Langeler echt een verschrikking voor het Nederlandse voetbal

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sparta Rotterdam

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. RayhiAanvaller185
J. PiroeAanvaller100
T. CoremansKeeper100
A. HarushKeeper80
M. FabrieKeeper00
D. AbelsVerdediger170
S. AlbertoVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Sparta Rotterdam.

17 fans
Coach, 53 jaar

In de wandelgangen

Zondag 19 januari
Olympique Lyon neemt Tino Kadewere voor vijftien miljoen euro over van Le Havre. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren