Politie trekt harde conclusie: zeven LaLiga-spelers lieten zich omkopen

Donderdag, 13 juni 2019 om

De Spaanse politie is ervan overtuigd dat het duel tussen Real Valladolid en Valencia op de slotdag van LaLiga beïnvloed is. Uit onderzoek blijkt dat zeven spelers van Valladolid zich lieten omkopen om Valencia te laten winnen. Als de feiten bewezen worden, kan de Spaanse club drie punten in mindering worden gebracht, terwijl de betrokken spelers een jarenlange schorsing boven het hoofd hangt.

In de laatste speelronde van LaLiga konden zowel Valencia als Getafe nog vierde eindigen, een plek die recht geeft op deelname aan de groepsfase van de lucratieve Champions League. Valladolid was al zeker van lijfsbehoud en had daardoor tegen Valencia niets meer te verliezen. Het duel eindigde in een 0-2 overwinning voor los Che.

De Spaanse politie startte een onderzoek naar het vermeende omkoopschandaal, dat in Spanje al weken het nieuws domineert. Uit de rapporten, die werden ingezien door Mundo Deportivo, blijkt dat zeven spelers van Valladolid zich hebben laten omkopen. Dat komt naar voren in gesprekken die door de politie zijn onderschept.

Als de politie erin slaagt om matchfixing en omkoping te bewijzen, kan Valladolid bestraft worden met drie punten aftrek. De gevolgen daarvan zijn voor de club echter miniem, omdat Valladolid vier punten boven de degradatiestreep eindigde. De betrokken spelers hangt een boete van 3.000 tot 30.000 euro boven het hoofd, plus een schorsing van twee tot vijf jaar.

Ook oud-Real Madrid-spelers Carlos Aranda en Raúl Bravo, die eerder al werden opgepakt vanwege de verdenking van betrokkenheid bij matchfixing, zouden zich in het schandaal hebben gemengd. Bravo zou een grote som geld hebben ingezet op Valencia, wetende dat Valladolid de wedstrijd zou laten lopen. De opbrengst van de weddenschap zou het tweetal onder henzelf en de zeven betrokken spelers hebben verdeeld.Gerelateerd

Meer sportnieuws

59 reacties (laatste reactie door theroscoe)

Jeetje, drie punten aftrek. Wordt allemaal wel heel zwaar gestraft. Als je niet oppast wordt racisme straks nog bestraft.

13 juni 2019 om 13:36

Als alleen de spelers betrokken zijn en verder niemand van de club dan wordt de club op zich zwaar bestraft voor iets waar zij niks aan kunnen doen.

Dat is hetzelfde als mensen die vinden dat Valencia bestraft moet worden, als het niet vanuit deze club gebeurd is kan je ze er ook niet voor straffen.

13 juni 2019 om 14:36

Uiteraard heb ik daar ook over nagedacht, maar het gaat hier in zeven belangrijke medewerkers van deze organisatie. Deze heren vertegenwoordigen de club. Als het om twee of drie medewerkers zou gaan dan prima, maar dit zijn maar liefst zeven medewerkers. Als organisatie geef je deze mannen een fraudegevoelige positie dan ben je daar ook best wel verantwoordelijk voor.

13 juni 2019 om 14:51

wat dat betreft vind ik 3 punten juist wel een slimme straf voor de club. De club weet maar al te goed dat ze nu met het geluk van 1 punt in La Liga blijven. Maar zullen wel flinke maatregelen nemen om dit niet weer te laten gebeuren. Die zullen flink schrikken! Je hoeft een club niet te laten reageren omdat er 7 kwallen in je organisatie zitten. Werken honderden mensen bij Real Vallalodid. de spelers zullen meteen ontslagen worden en dan is het zaak dat dit niet weer gebeud

Voor Valencia vind ik het wel een ander verhaal. Die krijgt miljoenen extra en grotere prestige als club, meer kans om betere spelers aan te trekken etc etc etc. Ook al hebben ze er misschien zelf niet voor gezorgd (kan me nauwlijks voorstellen dat de club zelf er niks mee te maken had) je hebt wel van het gewin geprofiteerd.

13 juni 2019 om 15:02

@zinedane Dat eerste deel ben ik het geheel mee eens. Het tweede deel kan ik me niet in vinden. Ik denk oprecht niet dat je de omkoping moet zoeken bij Valencia maar echt in het criminele circuit met illegaal gokken voor grote bedragen.

Iedereen weet dat dit soort dingen tegenwoordig altijd uit komen, waarom zou iemand bij Valencia het risico nemen in een wedstrijd waar ze normaal gezien ook vrij makkelijk horen te winnen?

13 juni 2019 om 13:44

Pak de individuen aan die betrokken waren in plaats van de clubs die hier 0 controle op hadden. Net als dat er met racisme vaak wordt gekeken naar de individuen die het deden. Toen jij vroeger in de klas zat, en iemand deed iets doms, waardoor de hele klas straf kreeg, vond je het toch ook niet eerlijk omdat je niks had gedaan?

13 juni 2019 om 14:38

Maar dan heeft een club nergens controle op, want het zijn de bestuursleden, staf en spelers die de functies beoefenen.

13 juni 2019 om 14:49

Een hele andere situatie natuurlijk. Deze organisatie begeeft zich in een business waar er risico is op omkoping. Je draagt als leiding verantwoordelijkheid voor deze mensen. Het is gewoon de taak van de organisatie om fraude te voorkomen. We moeten niet vergeten dat het liefst zeven medewerkers van Valladolid zijn die zich hier schuldig maken hè.

13 juni 2019 om 14:56

Als er is gebleken dat de club geen signalen meekreeg en niet betrokken was is het toch niet hun schuld? Of moeten ze de spelers 24/7 in de gaten houden, hun mails, berichten en telefoontjes aftappen?

13 juni 2019 om 15:05

Ja, op de eerste vraag. Nee, op de tweede vraag. Hoe vervelend het soms ook is, is het wel de verantwoordelijkheid van de organisatie. Als een timmerman een enorme fout maakt dan is zijn organisatie echt verantwoordelijk. Als een kraanmachinist een gebouw beschadigt dan is zijn organisatie verantwoordelijk. Als een voetballer in de positie wordt geplaatst waarin hij kan frauderen en dat doet, dan is zijn organisatie verantwoordelijk.

13 juni 2019 om 16:18

'toen jij vroeger in de klas zat, en iemand deed iets doms, waardoor de hele klas straf kreeg, vond je het toch ook niet eerlijk omdat je niks had gedaan?'

Klopt.ik vond dat zwaar kut. Net zoals ik in eerste instantie het ook niet kon uitstaan dat ik in projectverband werd afgerekend op de luiheid of onkunde van anderen.

Maar... 'sociale controle' kan wonderen verrichten. Als onschuldigen worden gestraft voor zaken waar zij geen schuld aan hebben, dan kunnen die mensen in het vervolg korter op de zaken zitten, waardoor bepaalde problemen zich niet meer of minder snel zullen voordoen

Tijdens mijn studie probeerde ik projectgenoten, waarvan ik wist dat zij een blok aan mijn been konden vormen, te coachen. Als zij vastliepen, dan moedigde ik hen aan om bij mij of anderen om hulp te vragen. Maar ga niet als een lege krat bier op je gat zitten en meeliften, want dan had je een verkeerde aan me.

Met racisme in het stadion zou je iets vergelijkbaars kunnen bereiken. Clubs moeten hierin het goede voorbeeld geven en 'actief' uitdragen dat zij racisme niet accepteren of tolereren. Als de toeschouwers deze boodschap accepteren, dan zullen zij een medetoeschouwer die oerwoud- of sisgeluiden maakt wellicht sneller aanspreken zodat diegene zijn muil houdt.

Clubs hebben angst voor maatregelen als: Punten die in mindering worden gebracht en geldboetes. En dan heb ik het niet over 1-2 puntjes of een halve weeksalaris van een speler, maar bijvoorbeeld 9 punten (3 wedstrijden). Zware sportieve of financiele sancties zijn een uitstekende trigger voor clubs om dit soort problemen serieus te nemen.

13 juni 2019 om 15:48

Euhm racisme in de sportwereld hoort kei hard te worden bestraft vind ik! En ja ik vind deze straf deels wel goed en dat is dat de personen in kwestie jaren lang verbannen zullen worden uit de voetbal wereld, terecht natuurlijk! Puik werk van de politie hoor

13 juni 2019 om 16:02

Gelukkig is het merendeel van de VZ-leden het helemaal met je eens.

Nou, dat is helemaal mooi zeg. Verdien je een paar ton per jaar in een land waar dat geld nog veel meer waard is dan hier, ga je je nog even om laten kopen. Dat mensen die niets bezitten hier gevoelig voor zijn kan ik begrijpen, maar als je al tonnen binnenharkt totaal niet.

13 juni 2019 om 14:29

Precies wat ik ook dacht, onbegrijpelijk dat deze spelers zich laten omkopen. Ik vraag me ook af of dit niet iets cultureels is. In Nederland gebeurt er vast ook wel wat, maar over het algemeen is de corruptie in West- en Noord-Europa natuurlijk veel lager dan in het zuiden en oosten. Nu zal dat veel te maken hebben met de economische achterstand van deze gebieden, maar dat gaat voor deze profvoetballers niet op.

13 juni 2019 om 14:39

Mwa, ik denk dat Nederland op veel gebieden het 'braafste jongetje van de klas' wilt zijn. Niet per definitie fout. Gezien politiek, maar zeker ook voetbalgerelateerd. In veel landen mogen de clubs miljoenen, zo niet miljarden, in de min staan. Maar Veendam, RBC etc worden voor ±2 ton failliet verklaard.

13 juni 2019 om 14:53

Je kan een club als Veendam ook moeilijk vergelijken met een Real Madrid bijvoorbeeld. Real heeft naast die schulden ook een gigantische omzet natuurlijk. Er is niets mis met het hebben van schulden zo lang je maar genoeg omzet hebt om je rekeningen te betalen.

13 juni 2019 om 15:30

Verdienen spelers van Valldolid echt zo veel?

13 juni 2019 om 21:30

Tonnen? Weet je dat zeker bij valladolid?

Dat wordt een nieuw elftal aantrekken voor valadolid. Is al een grote straf opzich. Mooi om te zien dat de club niet ernstig wordt aangepakt.

13 juni 2019 om 14:38

Dat moet nog maar blijken. Voetbalzone schrijft dat de club mogelijk drie punten krijgt afgetrokken, maar elders lees ik ook dat er zes punten aftrek gegeven kunnen worden. In dat geval zou Valladolid alsnog onder de degradatiestreep terechtkomen en Girona zich ten koste van Valladolid handhaven.

Nou dan mag Valencia van mij ook wel 3 punten aftrek krijgen en getafe de CL in

13 juni 2019 om 13:41

Want Valencia was hierin betrokken omdat?

13 juni 2019 om 14:02

Omdat Valencia moest winnen om een CL ticket te bemachtigen natuurlijk. Het zou raar zijn als zij er niets mee te maken hebben, toch?

13 juni 2019 om 14:09

@avds_85 het is pas raar om gewoon deze conclusie te trekken. Valencia draait bovenin mee, de tegenstander draait onderin mee.. Denk niet dat Valencia zich er zo druk om gemaakt heeft dat ze tegenstanders om gaan kopen (uberhaupt is dit als club zijnde wel een hele stap). Ik denk dat je het net als overal moet gaan zoeken in het criminele circuit met mensen die grote bedragen inzetten.

13 juni 2019 om 14:18

Vooralsnog is er niet gebleken dat Valencia betrokken was bij de omkoping of er anderzijds van op de hoogte was. Valencia straffen zou dan ook volstrekt onterecht zijn.
Toch snap ik het sentiment van de opmerking van Joafca wel. Hoe je het ook wendt of keert, het zijn de punten uit dat omgekochte duel die ervoor zorgen dat Valencia de Champions League en Getafe het CL voetbal en de bijbehorende miljoenen misloopt. Ik zou er dan ook niet raar van opkijken als men bij Getafe alsnog werk maakt van deze zaak. Niet zozeer om Valencia de CL uit te knikkeren, maar vooral om die misgelopen miljoenen op te eisen bij Valladolid of de betrokken spelers.

13 juni 2019 om 14:42

Als ik als derde op de spelers van Valladolid afstap en zeg verlies tegen Valencia, dan is het heel gek als Valencia gestraft wordt. Op deze manier had ik Liverpool kampioen kunnen maken door een speler van Brighton om te kopen.

13 juni 2019 om 16:16

Valencia heeft hier niks mee te maken, dus die kunnen moeilijk gestraft worden. En ook zonder dit schandaal hadden ze gewoon gewonnen maar dat terzijde.

13 juni 2019 om 13:59

Laten we dan ook Ajax het volgende seizoen beginnen met 9 punten in mindering voor alle problemen die hun "supporters" afgelopen seizoen veroorzaakt hebben in Nederland en buitenland?

Ja bovenstaande is een onzinnige reactie, net zo onzinnig als het is om Valencia te straffen voor het feit dat spelers van de tegenstander omgekocht zijn.

Of zou je het er wel mee eens zijn als volgend jaar spelers van Emmen, Fortuna etc omgekocht worden voor de wedstrijden tegen Ajax en Ajax daarvoor gestraft wordt?

13 juni 2019 om 17:29

Het was een reactie die je met een korreltje zout moet nemen, niet zo zuur doen

Dit is toch de club van Ronaldo?? Ik zou als ik hem was per direct de spelers op de transferlijst gooien

13 juni 2019 om 14:32

Denk niet dat er veel clubs geïnteresseerd zullen zijn...

13 juni 2019 om 14:38

hahahaa jeetje, zonde man

13 juni 2019 om 14:37

Doorgaans is het ontplooien van criminele activiteiten op de werkvloer meer dan genoeg aanleiding voor ontslag op staande voet. Ik kan mij niet voorstellen dat dat in het geval van deze Valladolid-spelers anders is.

13 juni 2019 om 14:39

Oja dat is wel zo. Bedankt voor je reactie

Het kan toch haast niet anders dan dat die zeven Valladolid-spelers de anderen betrokkenen financieel gesloopt gaan worden door een gigantische stroom aan rechtszaken en claims. Real Valladolid, Valencia, Getafe, Girona en zelfs Laliga hebben alle reden om die gasten kaal te plukken.

13 juni 2019 om 16:39

En terecht. Dan verdien je al ver boven modaal en dan flik je zoiets. Erg dom en terecht dat ze gepakt worden als het echt waar blijkt te zijn. Flink afleren dit soort praktijken, ik wil een zo eerlijk mogelijke sport.

Haha drie punten aftrek en waren vier punten boven de degradatiezone. Een grap zeker. Een ander grap is waarom de club als zij daar niks van afweten. En een andere is, schors die spelers voor levenslang. Hoe zouden jullie je voelen als je supporter of voetballer van Getafe zou zijn.

13 juni 2019 om 15:08

@arnavut1 vrij kalm denk ik. onder normale omstandigheden had Valencia ook wel van deze tegenstander horen te winnen.

Clubs onder deze tegenstander hebben ook niks te klagen, ze hebben geld gekregen om expres te verliezen en nog zijn ze boven hun geëindigd.. dus je hebt het alsnog slechter gedaan.

Spelers die omgekocht zijn mogen van mij zeker een levenslange schorsing krijgen voor wat voor functie dan ook binnen het voetbal, zelfs een celstraf is meer dan terecht.

Ik kan er alleen niet uit hoe iedereen hier maar Valencia ook wil bestraffen zonder dat er bewijs is tegen hun.

Ik vind het verschil tussen hoe het in Belgiã« en Spanje wordt aangepakt toch frappant. In Belgiã« zat er een grootschalig onderzoek achter dat lang weggehouden werd van de media (gaat ook wel over meer dan matchfixing), maar de betrokken club (KV Mechelen) wordt keihard gestraft terwijl er in praktijk geen bewijs is dat de match op zich vervalst is, er is alleen bewijs dat er een poging werd gedaan door bestuursleden van KVM tot vervalsing.

Uiteraard is het normaal dat KVM daarvoor wordt gestraft, maar bij Valladolid is blijkbaar bewijs dat een groot deel van hun spelersgroep werd omgekocht en effectief de match hebben vervalst en ze krijgen maar 3 punten aftrek?? Ok bij KVM gaat het om bestuursleden, terwijl ogenschijnlijk het bij Valladolid over de spelers gaat, maar beide maken toch deel uit van de club en vertegenwoordigen deze toch? In beide gevallen is het oneerlijk tegenover de andere leden van de club omdat een paar individuen hebben vals gespeeld (of toch geprobeerd in het geval van Kvm). Als Valladolid met dezelfde mate zou worden gestraft als KVM zou het minstens degraderen naar Laliga 2 en waarschijnlijk zelfs nog veel erger.

Waarmee ik erop doel dat als Valladolid hier zo makkelijk mee wegkomt (ook al zijn het maar een paar individuen in de spelersgroep), het me niet zou verbazen mocht er nog een stuk meer corruptie in het Spaanse voetbal zitten. Waar in Belgiã« men probeert zoveel mogelijk de roots van het probleem aan te pakken, probeert men in Spanje de schade vooral te beperken tot dit ene geval van matchfixing.

13 juni 2019 om 15:13

Was ook het eerste wat in me op kwam. Ze komen er opmerkelijk makkelijk mee weg.

13 juni 2019 om 15:41

Het lijkt me toch wel een groot verschil of het bestuur of enkele spelers ervan af weten. In het geval van Mechelen waren het gewoon de drie belangrijkste bestuursleden die ervan afwisten en dat is dan toch de hele club. In deze zaak wist het bestuur er niets van (of het kan toch niet bewezen worden).

Ook gerechtelijk is dit een zeer belangrijk verschil neem ik aan als ik naar de gokchinees-affaire kijk. In de zaak Ye werd Lierse namelijk veroordeelt tot degradatie, maar toen ze in beroep een document konden voorleggen dat aantoonde dat het bestuur er niets van wist werd deze uitspraak teruggedraaid.

13 juni 2019 om 16:45

Ja ik denk ook dat dit is waar het verschil in de zaak, en dus ook strafmaat, zal zijn. Toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat 7 spelers een groot deel is van de spelersgroep, wat een cruciaal deel vormt van de club, en dus ook de club aansprakelijk kan worden gesteld. Al ben ik daar geen juridisch bevoegd persoon voor.

Maar zelfs al kijken we niet naar de strafmaat, lijkt het er nu in Spanje op dat ze zich alleen op deze match focussen (van de media die ik gelezen heb toch) maar niet verder kijken dan dit. Terwijl als er 7 spelers van hetzelfde team zijn omgekocht, wat ongelooflijk veel is, er meer dan waarschijnlijk nog gevallen zijn geweest in recente jaren.

En wat is de straf voor Valencia, wordt nergens in de tekst gemeld.

13 juni 2019 om 15:09

@wagwan op basis waarvan moet Valencia gestraft worden? Heeft Valencia deze spelers omgekocht? Tenzij je dat kan bewijzen, kan je Valencia niet bestraffen

13 juni 2019 om 15:12

Ik dacht dat ik ergens gelezen had dat Valencia erbij betrokken was, omdat een overwinning op Valladolid betekent dat Valencia zeker is van de vierde plek.

13 juni 2019 om 15:42

@wagwan Valencia is door de overwinning inderdaad zeker van de vierde plek en dus CL. Echter is dit geen bewijs dat zij betrokken zijn bij deze fraude, natuurlijk moet dit wel als mogelijk scenario onderzocht worden.

De kans dat Valencia van Valladolid zou winnen was sowieso al reëel gezien de stand in de competitie.

3 puntjes aftrek en per speler een boete tussen 3000 en 30.000 ....
Dit zet geen zoden aan de dijk!

Hoppa, eruit met die ploeg....
Zonde voor de trouwe honden, maar aanpakken!
Spelers niet voor een paar jaar schorsen, maar definitief.

Boetes veel verder omhoog!
Weet je wat Getafe kan verdienen aan extra inkomsten als ze wel 4e waren geworden!
Deze kosten gewoon verhaal halen op de spelers, plus een hogere boete.

Als ik 32 ben, pak hem beet een boete van 15.000 krijg en 5 jaar schorsing..... Denk je dat mij dat raakt?
Schoentjes gaan de kast in, die boete lach ik om en in de media druk ik mijn snor en ontken alles.

De Primera Division zet zichzelf zo lekker neer als een onbetrouwbare divisie uit een bananenrepubliek. Als Barcelona, Real Madrid, Valencia, Sevilla etc moet je dit toch gewoon niet willen.
Die ploegen moeten samen met de voetbalbond en nationale politiek een vuist maken tegen deze criminaliteit. Dit breekt in mijn ogen echt het vertrouwen van een competitie af.

Getafe gaat ook van zich laten horen, en dan heb je de poppetjes aan het dansen, die voelen zich ook benadeeld en dan interesseert het hun niet wie wel of niet heeft meegedaan, feit blijft dat Valencia voordeel en Getafe nadeel beleeft, wat doen we daaraan ?

Dat Valencia niks wist van de omkoperij, hoeft niet automatisch te betekenen dat ze vrijuit gaan. Als je voordeel hebt gekregen wat je niet verdiende, dan moet je dat in sommige gevallen ook teruggeven, ongeacht wat je wel of niet wist.

In zo'n situatie zou ik dan de uitgedeelde punten teniet laten gaan. Iedereen 0 punten. Getafe naar de CL. Ik hecht meer waarde aan de onschuldigen die hieronder hebben geleden dan de onschuldigen die hier voordeel uit hebben gehaald.

Of het ook echt zo zal gaan, hele kleine kans waarschijnlijk.

13 juni 2019 om 17:51

Hier heb je niet echt goed over nagedacht he? Dan ga ik alvast alle opponenten van de wedstrijden avan barcelona omkopen, dan degraderen zij met 0 punten.

13 juni 2019 om 22:02

Mijn steun heb je. Ga ervoor. Ik ken wat Premier League-ploegen die je ook mag "helpen", big money spender.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Real Valladolid

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Sergi GuardiolaAanvaller204
Óscar PlanoAanvaller203
Jordi MasipKeeper200
MíchelMiddenvelder181
E. ÜnalAanvaller173
Sandro RamírezAanvaller151
S. KarimVerdediger201
Voor de complete selectie: Clubpagina Real Valladolid.

0 fans
Verdediger, 38 jaar

In de wandelgangen

Zondag 19 januari
Olympique Lyon neemt Tino Kadewere voor vijftien miljoen euro over van Le Havre. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren