Ajax-talent weigert Feyenoord en PSV: ‘Vitesse ziet veel potentie in mij’

Donderdag, 13 juni 2019 om

Ian Beelen ruilt de jeugdopleiding van Ajax in voor die van Vitesse. Acht jaar lang speelde de middenvelder op De Toekomst, maar door een gebrek aan perspectief trekt hij de deur van het jeugdcomplex in Amsterdam achter zich dicht. Beelen gaat spelen in het Onder-19-elftal van Theo Janssen, waarna hij hoopt door te kunnen stoten naar het eerste elftal. In gesprek met Ajax Showtime gaat het talent in op zijn vertrek bij Ajax.

De zeventienjarige Beelen had sterk het vermoeden dat hij volgend seizoen weinig aan spelen toe zou komen. De concurrentie op het middenveld van Ajax is hevig. “De boys bij Ajax op het middenveld hebben ook allemaal een contract en ik heb dat niet. Dat is een reden. Een andere reden is dat ik niet echt een toekomst meer zag bij Ajax”, aldus de centrale middenvelder.

Beelen had de clubs voor het uitkiezen en kon naar Feyenoord of PSV. “Zij hadden ook interesse, dat klopt. Maar Vitesse had wel echt goede interesse. Ze zien veel potentie in mij. Ze zien in mij ook een speler voor het eerste elftal. Eerst Onder-19 en Jong en dan zo snel mogelijk doorstromen naar het eerste. Dat hadden PSV, Feyenoord en AZ toch minder.”

De talentvolle middenvelder geeft aan dat hij zijn ploeggenoten van Ajax gaat missen. Desondanks kijkt hij uit naar zijn periode in Arnhem, waar hij verschillende oude bekenden zal tegenkomen. “Nuri Emre Aksit komt ook bij mij in het team. Hij zou naar Besiktas gaan inderdaad, maar dat is niet doorgegaan. En ik kom ook weer bij Paul Fosu-Mensah, die ook een Ajax-verleden heeft, in het team”, aldus Beelen.

Transferprofiel - David Neres
Meer video's


Gerelateerd

49 reacties (laatste reactie door mgmv)

Ik ken deze speler absoluut niet,maar hij zal wel een goede basis hebben. En dan is het fijn dat hij dan naar ons cluppie komt.

Hopelijk kan hij doorgroeien tot ons eerste elftal. Dus welkom Ian !

13 juni 2019 om 12:13

Hij scoort wel wonderdoelpunten soms, waaronder een volley tegen Vitesse vanaf ongeveer de middenlijn dit seizoen. Ben het helemaal met hem eens, is nog net niet constant genoeg om zich vast basis in te spelen bij o19. Zou heel veel baat hebben gehad bij o18 want dit is een speler die je als club nooit zelf weg zou sturen puur omdat hij duidelijk getalenteerd is.

13 juni 2019 om 13:59

Het zou bij opleiden niet om constant zijn moeten draaien, maar om talent en ontwikkeling. Als deze jongen qua potentieel beter is dan anderen die nu wel even constanter presteren, zou hij gewoon de voorkeur moeten krijgen, en die weerstand aangrijpen om beter te worden.

De o19 wordt teveel als een eerste elftal geleid.

13 juni 2019 om 15:02

Daar ben ik het mee eens al wilt dat niet per se zeggen dat hij een groter groeipotentieel heeft dan spelers op zijn positie. Om even aan te geven; op zijn posities spelen Gravenberch en Taylor uit '02 ook terwijl een jaartje ouders Timber en Llansana met een contract lopen en jaartje jonger is nu Fitz-Jim aangetrokken. Zijn concurrenten zijn ook zeer getalenteerd en zijn stukje verder in veel gevallen.

Zijn zelfreflectie voor een 17 jarige vind ik erg knap. Weet wat hij kan en wat hij niet kan blijkbaar.

13 juni 2019 om 12:54

Zijn vader heeft bij AZ gespeeld en runt een voetbalschool. Heeft een goede eerlijke kijk op het voetbal. Dus ook thuis zal hij genoeg te horen krijgen wat goed en niet goed is.

Mooi dat Fosu Mensah naar Vitesse gaat. Heeft er ongeveer een jaar uit gelegen al dan niet langer, terwijl hij paar jaar terug captain was. Nuri, Paul en Ian zijn voor Vitesse fantastische talenten. Hoop ze binnen enkele jaren in de Eredivisie te zien.

Overigens: Ajax wilde door met Ian, wat vinden jullie ervan dat Feyenoord, Psv, AZ, Vitesse interesse toonden in hem i.v.m het herenakkoord? Of is er sprake van selectieve ontwaardiging en zien we in dat dat herenakkoord een beetje nergens op slaat (wat toch neerkomt op een verhoogde opleidingsvergoeding en niet een verbod op jeugdspelers aantrekken).

13 juni 2019 om 12:09

Dit is wel een andere situatie. Deze jongen kiest er voor om een stap omlaag te doen, om de kansen op speeltijd te vergroten. Bij de talenten die van andere clubs naar Ajax gaan, gaat het om het hogere niveau én ze zullen meer gaan verdienen. Dus het is niet echt te vergelijken vind ik.

13 juni 2019 om 12:14

Echt niet. Vitesse internationale opleidingsstatus, gelijk aan Ajax. Dus het is een stap opzij. Daarnaast gaat hij bij Vitesse niet perse minder verdienen dan bij Ajax. Dus toch selectieve verontwaardiging. Ajax wilde juist graag door met deze jongen en tegelijkertijd gaan andere clubs vissen naar zijn diensten......

13 juni 2019 om 12:16

Wat maakt dat uit, Ajax wil toch graag met hem door?

13 juni 2019 om 12:22

Dus omdat Ajax en Vitesse beiden een internationale opleidingsstatus hebben, zijn de jeugdopleidingen gelijkwaardig? Interessant. En reken er maar op dat jeugdspelers bij Ajax meer verdienen dan bij Vitesse.

Het verschil is dat deze jongen een stap omlaag doet, om de kans op speeltijd te vergroten. Andersom biedt Ajax waarschijnlijk een mooi toekomstplaatje, met bijbehorende salaris, waardoor zulke jonge jongens een beetje gek gemaakt worden. Uiteindelijk ligt de keuze altijd bij de speler.

13 juni 2019 om 12:28

Dus als Van der Sloot ZELF weg wil bij feyenoord omdat hij het niveau ondermaats vindt dan is het een "rattenstreek", maar als deze jongen ZELF weg wil voor meer kansen dan is het "verstandig"? Beetje hypocriet niet.

13 juni 2019 om 12:32

Het verschil is dat deze clubs zelf niet actief hebben benaderd. Deze jongen wilde zelf weg en daarna is de interesse op gang gekomen. Heel wat anders dan dat clubs hem actief benaderen en de speler vervolgens pas weg wil.

13 juni 2019 om 12:35

Waar heb ik ooit beweerd dat ik dat een rattenstreek vond? Ik praat over deze kwestie en wat ik hier lees, is dat ik het een verstandig besluit vind van deze jongen.

Als een jeugdspeler weg wilt, zal dat altijd gebeuren. Zeker als deze persoon nog geen contract heeft. Dat daar binnenkort een verhoogde vergoeding tegenover staat gaat daar niks aan veranderen.

13 juni 2019 om 12:39

Hij heeft geen contract bij ajax, krijgt deze bij vitesse wel. Hij gaat dus meer verdienen bij vitesse dan bij ajax. Sportief gezien krijgt hij meer kans op speeltijd en een doorstroming naar 1ste elftal is ook uitgetekend. Dus hij doet wel degelijk een stap omhoog voor hem zelf toch?

Ik vind het sowieso onzin dat hele akkoord. Het enige dat je kan zeggen is dat je als club niet actief spelers gaat benaderen zonder interesse of iets vanuit die speler. Maar als een speler zelf weg wil of vanuit zijn zaakwaarnemer er contact opgenomen wordt, dan vervalt dat hele akkoord imo.

13 juni 2019 om 13:01

@gerardv, dus naar alle clubs 'onder' Ajax, Psv, Feyenoord en AZ mogen net zoveel trekken aan spelers van deze clubs wat ze willen maar anders om niet..... Nee dat is logisch.

13 juni 2019 om 13:13

Gerardv Niet per se jij hoor, maar onder de topics van Hillen, Van der Sloot en Fitz-Jim werd dat wel door meerdere supporters geroepen dat Ajax egoïstisch bezig is, wordt er gepiept over een herenakkoord die er nog niet eens is, etc, etc. Nu ruilen 3 jongens Ajax in voor vitesse waarvan er sowieso 2 konden tekenen bij Ajax (zijn er ook iets van 4 of 5 naar utrecht gegaan, benaderen feyenoord en psv een paar van deze jongens ook, etc.), maar dan is het "opeens een andere situatie". Zover ik weet wilde Ajax deze jongen behouden en wilde de andere clubs hun talenten die naar Ajax gingen behouden. Ziet het talent van Ajax weinig perspectief bij Ajax en betere kansen bij een andere club dan is het opeens "verstandig". Ziet het talent van feyenoord bij Ajax meer perspectief voor zijn ontwikkeling door Youth League, KKD, betere medespelers, etc. dan is het opeens een "rattenstreek" en worden er vraagtekens bij een herenakkoord gezet. Wat mij betreft vrij hypocriet, want beide clubs willen hun talent behouden, maar beiden talenten vinden een stap naar een andere bvo beter voor hun ontwikkeling.

13 juni 2019 om 14:03

@ajax33*

Wat heb ik gezegd dat jij deze conclusie trekt? Jongens op deze leeftijd kunnen zelf bepalen waar ze spelen, mits ze geen contract hebben. Dat deze jongen naar Vitesse gaat vind ik getuigen van realisme. Hij ziet dat hij weinig kans maakt op speelminuten en vertrekt dus.

Andersom valt er ook wat voor te zeggen voor talenten die naar Ajax gaan, omdat ze meer weerstand willen hebben. Het enige verschil is dat Ajax los van de betere faciliteiten, ook een beter salaris biedt, waardoor het hoofd van talenten (en ouders) wel eens op hol gebracht worden. Daarom vind ik de vergelijking scheef. Maar zoals ik al zei, een jongen zonder contract kan zelf bepalen waar hij wil spelen.

13 juni 2019 om 14:10

Hoezo wou Ajax met hem door. Hij zegt zelf in het stuk, dat hij geen contract had. Is 17 jaar, dus als Ajax met hem door wou had hij wel een contract gehad. Is wat anders om iemand die op het punt staat zijn eerste contract te krijgen weg te plukken door hem gek te maken met een hoger salaris.

13 juni 2019 om 14:53

Anders had Ajax hem weggestuurd, namelijk daarom.

13 juni 2019 om 14:56

@gerardv, Quote 'dit is wel een andere situatie. Deze jongen kiest er voor om een stap omlaag te doen, om de kansen op speeltijd te vergroten'

De stap omlaag die je benoemd, daarmee suggereer je in naar mijn mening, dat clubs die dus lager staan dan de door mij benoemde clubs dus mogen komen shoppen. Zonder dat dit dan on het zgn herenakkoord zou vallen.

Maar wellicht is dit door mij verkeerd begrepen.

13 juni 2019 om 12:11

Slaat nergens op inderdaad. Verhoogde vergoeding is 2 ton ofzo? Als een club een talent echt graag wil, betalen ze dat natuurlijk.

13 juni 2019 om 12:21

Ik heb al een paar keer gelezen dat het herenakkoord pas ingaat vanaf 2021 (o.i.d.). Het komt er in ieder geval op neer dat dit nu nog niet het geval is.

13 juni 2019 om 13:20

Het akkoord gaat in feite vanaf komend seizoen al van start. Vandaar dat er – zo op het oog – nog behoorlijk wat onderlinge transfers plaatsvinden tussen de clubs met een internationale status.

Dus komt het er nu ook inderdaad nog steeds op neer, dat er dus nog actief benaderd mag worden.

13 juni 2019 om 12:24

Niet goed gelezen.. je hebt helemaal gelijk(aangepast)!

Herenakkoord is nog niet eens ingegaan, wat dat betreft zijn alle huilverhalen niet relevant en slaan dan ook nergens op.

13 juni 2019 om 13:04

Dat herenakkoord slaat toch nergens op als het een ingangsdatum in de toekomst heeft en e voor die tijd nog even groot ingeslagen wordt?
Een herenakkoord sluit je uit respect voor de andere grote clubs. Niet omdat het moet, maar omdat je hun positie respecteert. Dit vinden clubs blijkbaar belangrijk (anders lagen de afspraken voor het herenakkoord er niet), maar blijkbaar ook weer niet zo belangrijk dat het direct in moet gaan. Beetje schijnheilig

13 juni 2019 om 12:31

Als de speler zelf wegwilde en koos voor mijn club, vind ik het prima. Als hij actief benaderd is door Vitesse is dat niet heel netjes met in het achterhoofd dat de intentie van het herenakkoord is dat dit juist aan banden wordt gelegd. Helaas moeilijk om op basis van het artikel te controleren wie het eerste contact heeft gelegd.

13 juni 2019 om 12:34

Intresse tonen in een speler die heeft aangegeven weg te willen bij zijn huidige club heeft niets met het heerenakkoord te maken. met het heerenakkoordwillen de clubs voorkomen dat ze bij elkaar faan shoppen in de jeugdopleiding. Is er een speler die zelf weg wil is dat zijn goed recht en kunnen de clubs dus intresse tonen.

13 juni 2019 om 13:04

Het herenakkoord voorkomt niets, er is afgesproken dat de vergoeding omhoog gaat. Dat is alles.

13 juni 2019 om 13:08

Fosu mensah naar Vitesse, heb ik iets gemist? Kun je me wat meer vertellen over Nuri, Paul, en Ian?

13 juni 2019 om 13:16

Paul Fosu-Mensah is vorig seizoen bij Ajax afgevallen na seizoenen van blessureleed, heeft nog bij Man U even meegetraind. Aksit was in winter bekend dat hij zou vertrekken (Besiktas, is ook Turks jeugdinternational en normaal basisspeler bij o17 als LCV, kan ook linksback) maar lijkt nu Vitesse te gaan worden. Beelen is een technisch heel sterke CM die de pech heeft dat er geen o18 is en hij soms nog niet constant genoeg is wat als je met 6 andere spelers om 3 plekken concurreert lastig is. Is wel echt een hele interessante speler die nooit weggestuurd zou worden bij Ajax puur omdat hij duidelijk getalenteerd is.

13 juni 2019 om 13:22

Jammer hoor van Paul al die blessures. Was al op jonge leeftijd net zo'n fysiek 'monster' als Timothy. Zag 'm toen al paar keer van de O14/o15 en stak er echt met kop en schouders bovenuit, haha. Zou - mits hij geen blessures dan krijgt ofwel z'n niveau weer aantikt - echt een goede zijn voor Vitesse.

13 juni 2019 om 13:24

Paul was met 13 echt bizar sterk inderdaad, was fysiek verder dan Timothy was op die leeftijd. Vind hem minder "makkelijk" voetballen dan TFM had. Fijn dat hij weer een goede opleiding heeft gevonden met Vitesse, hebben paar leuke spelers in o19 komend seizoen.

13 juni 2019 om 13:38

Ok thanx voor je reactie. Ben benieuwd, ze kunnen wel wat goede spelers gebruiken. Gaan er een hele hoop weg. Theo Janssen wordt trainer van 019, en ze hadden al best een goede selectie. Hoop dat er eindelijk weer eens wat doorbreekt bij ons(al komen ze van Ajax)

13 juni 2019 om 17:25

@wolterx

Haha, weet nog wel dat ik toevallig langs Feyenoord O14 langsliep dat speelde tegen Ajax O14 en eigenlijk direct als eerst Paul Fosu-Mensah zag. Ik dacht bijna dat de wedstrijd van O14 en O18 qua veldindeling was omgedraaid.

Het immense verschil in fysiek leek wel op die legendarische foto van Lukaku en Boetius.

13 juni 2019 om 13:41

Tijd terug ging er een speler naar Ajax, toen riepen alle Ajax supporters nog dat het herenakkoord nog niet in werking was.. Wat willen jullie nu precies?

Als deze jongen de stap maakt van Ajax naar Vitesse en het herenakkoord is in werking, krijgt Ajax er dus een vergoeding voor. Dat is het enige wat de kleinere clubs willen, geld om hun jeugdopleiding interessanter te maken voor die jongens om te blijven.

13 juni 2019 om 14:12

Was altijd al zo.. bij het herenakkoord gaat die vergoeding alleen omhoog.

13 juni 2019 om 14:30

@ajaxcunian dus wat is je punt nu dan precies?

De clubs hebben wat ze willen, sommige supporters zullen het er nooit mee eens worden omdat het vaak juist de talenten die de club echt geld op kunnen leveren zijn die heel goedkoop naar Psv, Ajax, Feyenoord gaan. Dat is een onderbuik gevoel dat je nooit weg kunt nemen.. Een wees heel realistisch, de spelers die van Ajax of PSV naar andere clubs gaan zijn over het algemeen spelers die het daar niet meer gaan redden op een heel zeldzaam geval na.

Daarmee zeg ik niet dat deze clubs niet dezelfde problemen kennen, jullie grootste talenten worden ook weg gekaapt door de clubs uit Engeland en Spanje, en ik zou dolgraag zien dat daar wat aangedaan wordt. Niet uit het belang van Ajax en PSV maar voor het belang van het algemene Nederlandse voetbal.

Wat is er nou mis als iemand VWO doet maar achteraf blijkt dat het net iets te hoog gegrepen is. Dan is het toch niet erg om dan glansrijk HAVO te gaan doen? Zo moet je dat ook zien bij sporters die naar het hoogste streven maar het daar net niet redden.

Moet toch zeggen dat ik sinds Allach terug is weer een beter gevoel krijg bij de opleiding. Hopelijk kunnen we weer eens wat eigen groeibriljantjes in actie gaan zien!

13 juni 2019 om 13:28

Klopt, dat moet de komende 5 jaar een belangrijke levensader worden. Tenslotte is niet voor niets veel geïnvesteerd in de jeugdopleding.

Verder zou ik wel blij worden als Allach ook alvast direkte versterkingen voor het 1e weet te scoren; ik denk aan bijv.: Jerdy Schouten (excelsior), Kadioglu (turkije), Cerny en Bijleveld bij jong-Ajax, El Jebli (graafschap), Nieuwdorp, Ayoub (feyenoord), Becker (ado), etc

Heeft hij nu zelf even in een interview de primeur gegeven dat naast hem ook 2 andere spelers naar Vitesse gaan? Ik kan er verder echt helemaal niets over vinden.

Wel mooi dit, want dit zijn dan wel jonge gasten, maar toch ook wel op een leeftijd dat ze gauw kunnen laten zien of ze wat voor het eerste kunnen gaan betekenen.

kadioglu die komt niet meer, Vitesse had kans maar wou geen miljoen voor hem betalen. Ik denk dat er bijzonder weinig bijkomt. Ik denk ook dat er bijzonder weinig toeschouwers hen seizoenskaart verlengen. Het voetbal en de steeds loze beloftes gaan nu echt Vitesse opbreken. Wat verlang ik naar de tijd met bony v ginkel kalas etc

herenakkoord is er nog niet daarom is ajax ook alles aan het weg plukken bij verschillende clubs.

13 juni 2019 om 16:55

Wat een onzin. Vrijwel iedereen die ik ken verlengd gewoon. En waarom zouden ze het ook niet doen? Thuis gaat het op zich prima qua resultaat (alleen van Ajax verloren), al mag het wat attractiever. Uit is een ander verhaal, dat moet echt beter...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger345
D. van de BeekMiddenvelder349
D. TadićAanvaller3428
M. de LigtVerdediger333
F. de JongMiddenvelder313
A. OnanaDoelman330
L. SchöneMiddenvelder305
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
V. KaravaevVerdediger371
T. SereroMiddenvelder351
M. ØdegaardMiddenvelder359
N. FoorMiddenvelder345
B. LinssenAanvaller3412
M. BeroMiddenvelder329
A. BüttnerVerdediger322
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

Nederland
190 fans
Coach, 37 jaar
SeizoenClub
2018- Vitesse U19
2012-2014 Vitesse
2011-2012 Ajax
2008-2011 FC Twente
2004-2008 Vitesse

In de wandelgangen

Maandag 17 juni
Thomas Müller heeft een aanbieding uit China gekregen en kan jaarlijks 25 miljoen euro gaan verdienen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren