‘Je merkt het aan de cafépraat, hoe men op straat over Ziyech spreekt’

Donderdag, 13 juni 2019 om

Marokko begint volgende week zondag aan het toernooi om de Afrika Cup, dat in Egypte wordt afgewerkt. De absolute blikvanger in het elftal van de Leeuwen van de Atlas is Hakim Ziyech, zo beaamt Ali Boussaboun bij FOX Sports. De oud-spits stelt dat de verwachtingen rond Marokko, dat woensdagavond in een oefeninterland met 0-1 onderuit ging tegen Gambia, hooggespannen zijn.

“Hij is verschrikkelijk groot in Marokko. Ik ben kom er geregeld en je merkt het aan de cafépraat, hoe men op straat over hem spreekt. Hij is het gesprek van de dag, als het over Marokko gaat, gaat het over Hakim Ziyech”, zegt Boussaboun. De twaalfvoudig international haalt het conflict tussen Ziyech en bondscoach Hervé Renard aan, waardoor de middenvelder van Ajax twee jaar geleden niet van de partij was op de Afrika Cup. “Ze hebben de bondscoach echt vervloekt. Dat werd honderd procent in de schoenen van de trainer geschoven, ja.”

“Dat is bevestigd nadat hij terugkwam en in de ene na de andere wedstrijd wist te scoren”, vervolgt de oud-spits van onder meer ADO Den Haag, FC Groningen, NAC Breda, Feyenoord en FC Utrecht. “Hij is enorm belangrijk en dat bewijst hij keer op keer. Hij wordt alleen maar groter en groter, dat wordt nog eens versterkt door het succes van Ajax. Je hoort de geruchten dat Bayern München, Liverpool en Real Madrid geïnteresseerd zijn. Hij was al de man en dat wordt alleen maar erger.”

Ziyech was in 23 interlands tot dusver goed voor 12 doelpunten. Boussaboun stelt dat de verwachtingen rond Marokko hooggespannen zijn. “Het positivisme is heel groot. Er heerst een gevoel van: geen excuses nu. Marokko heeft een brede selectie, ze hebben spelers uit de Eredivisie en Bundesliga thuis kunnen laten. De bondscoach heeft de Afrika Cup al gewonnen met twee verschillende landen. Er wordt verwacht dat Marokko de finale haalt. Als ik naar Marokko kijk, denk ik niet dat er een land op de Afrika Cup is dat zo'n brede selectie heeft.”


Poll

Gaat Marokko de Afrika Cup winnen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door clarkkent2)

Allemaal leuk en aardig maar Marokko verliest gewoon eerste wedstrijd van een heel matig team. Voor Marokkaanse begrippen is er relatief wat rust bij de bond en organisatie. Echter weer kwestie van tijd dat weer misgaat. Professioneel is het allemaal nog niet te noemen.

13 juni 2019 om 10:03

Omdat er een oefenwedstrijd word verloren waarin de trainer heel duidelijk tactieken aan het uitproberen is? Marokko is de laatste paar jaar weer enorm aan het groeien. Vorige Afrika Cup vlogen ze er ongelukkig uit tegen Egypte en op het WK speelde ze Portugal en Spanje weg. Er zijn nu in Marokko ook een paar jeugdopleidingen gemaakt waar best wat talenten vandaan komen zoals En Nesyri. Als ze deze lijn doortrekken word het het beste Afrikaanse land denk ik.

13 juni 2019 om 10:11

Volgens mij is de enige reden dat het Marokkaanse voetbal is gaan groeien, omdat er nu actief wordt gescout in Europa en de Marokkaanse bond actief achter spelers aanzit. Is uiteindelijk hun goed recht hoor, maar is naar mijn mening wel de belangrijkste reden. Daarnaast vond ik het 'wegspelen' van Portugal en Spanje wel meevallen hoor. Ik moet het ook nog maar zien deze Afrika Cup hoever Marokko uiteindelijk gaat geraken. Hopelijk valt het geclaxoneer uiteindelijk wel mee.

13 juni 2019 om 10:17

Wegspelen van Spanje en Portugal? Zo hey, dat is naar je hoofd gestegen. Ze konden leuk mee voetballen en lieten prima dingen zien. Maar weg spelen? Ik denk dat je nog even moet gaan kijken wat 'wegspelen' precies betekend.

Weet je wat echt wegspelen was? Duitsland in de eerste helft tegen Braziliã« in 2014. Of Nederland tegen Spanje in de tweede helft in 2014. Bayern Mã¼nchen tegen Barca met die mooie goal van Robben. Dat is wegspelen.

13 juni 2019 om 10:20

Professor Oak. Tegen Portugal had Portugal enkel uit de corner weten te scoren en had Marokko zo veel meer kansen alleen werden die niet benut. Tegen Spanje was de VAR gewoon duidelijk tegen Marokko met de rare beslissingen. Iran was ook gewoon heel ongelukkig.

13 juni 2019 om 10:56

Dan is het alsnog iets anders dan 'wegspelen'. Ze deden leuk mee op het niveau en ik had ook verwacht dat ze het lastiger zouden krijgen. De VAR was niet perse overduidelijk tegen Marokko, maar ongelukkig in de omstandigheden. Er blijft discussie over zo is dit ook te zien in het afgelopen seizoen.

13 juni 2019 om 11:12

Wanneer Nederland of een Nederlandse club meer kansen had dan de tegenpartij maar de tegenpartij wel gewonnen heeft door de enige kans te benutten dan roept men (oa hier) altijd dat de tegenpartij dat toeliet, dat ze niet alles gaven. Marokko heeft het gewoon uitstekend gedaan, laat je niets anders vertellen.

13 juni 2019 om 11:27

Ik vind de situatie die je zegt begrijpelijk, maar iemand wegspelen is iets totaal anders dan meer kansen hebben. Wegspelen is dat je significant de betere ploeg bent op alle fronten in het veld en ook deze kansen afmaakt. Dat is voor mij definitie van een team wegspelen. De tegenstander kansloos achterlaten. Dat heeft Barca ook wel is gedaan bij Real, dat Ronaldo half stond te huilen dat hij als enige de verdediging afjoeg. Dat kwam omdat Barca Real helemaal wegtikte.

13 juni 2019 om 22:09

Amrabat heeft zelf gezegd dat Spanje te goed is en dat het leek alsof ze met 12 man speelde. Dus Spanje is zeker niet weggespeeld. Dat gaf hij zelf toe, maar Marokko deed het wel goed tegen Spanje. Tegen Portugal vond ik Marokko wel beter.

Wat Boussabon hier verkondigt is ook echt cafepraat.
Ziyech was geweldig dit seizoen bij ajax, en het is super knap dat ie bij elke stap hoger, zich weer door heeft weten te ontwikkelen. Extra knap vond ik hoehij is omgegaan met het weggeven van zn nr 10 en het gefluit van een deel van de ajax fans.....
Maar nu komt het moment: op de Africa Cup moet hij marokko bij de hand nemen naar suces. Maar nog belangrijker, ik hoop dat ie naar een europese topclub gaat ( Bayern of Dortdmund?), en zich dan ook op dat niveau bewijst.
Zou de eerste aanvallende marokkaanse voetballer zijn, die dat lukt.
Dan mogen het cafe, de shisha lounges en Ali Boussabon echt trots zijn.

13 juni 2019 om 10:49

Ik snap wat jij wilt zeggen, maar als jij de geschiedenis zou kennen van het Marokkaanse voetbal dan zou jij weten dat hij niet de eerste Marokkaanse voetballer zou zijn die dat lukt. Marokko heeft inderdaad niet veel aanvallers van top niveau, maar er is er eentje die misschien maar weinig mensen kennen. Larbi ben Barek, die zelfs door de legendarische pelé de God van het voetbal werd genoemd. Dus misschien toch eerst iets beter je research doen voordat je dingen gaat zeggen die niet 100% op de waarheid berusten. Just saying!!

13 juni 2019 om 11:11

yoenes, Larbi benbarek, de eerste speler met de bijnaam Black Pearl heeft idd rond de 2e wereldeoorlog in de Europese (sub)top gespeeld. Atletico, Marseille , wel in de periode 38-53, niet echt de hoogtijdagen van het voetbal. En diep in de koloniale tijd waardoor hij moest spelen voor het Franse nationale elftal, dus heb ik nog steeds 100 gelijk

Maar jij begrijpt wat ik bedoel. Het kan niet zo zijn dat landen als Algerije meerder wereldtoppers heeft gehad, Egypte heeft Salah, zelfs Togo kan Adebayor vereren. En marokko, een mega voetbalverliefd land met mega veel talenten op elk niveau. Zelfs al verdedigende wereldtoppers als Benatia en Naybet...die hebben nog nooit (oi de moderne tijd) een aanvallende wereldtopper gehad. Tis bijna niet te geloven.

13 juni 2019 om 11:36

@Clarkkent Klopt! Ik kan het ook zelf bijna niet geloven, dat er geen aanvaller van het niveau salah uit Marokko bestaat op dit moment. Maar helaas zijn het wel de harde feiten op dit moment. imo denk ik dat dat ook wel een stukje mentaliteit is wat lang een rol heeft gespeeld in het doorbreken van een echte wereldtopper. Maar als ik nu een beetje om mij heen kijk, zowel in de voetbalwereld als in mijn eigen omgeving zie ik daar toch wel positieve verandering in komen. Dus hopelijk hebben wij dit gesprek over 5 of 10 jaar nogmaals op VZ maar dan wel met een paar namen die wij kunnen noemen, afkomstig uit Marokko!

13 juni 2019 om 12:31

Ik kan me vergissen maar aan de hand van Ziyech speelde hij toch in de Europese top afgelopen seizoen? Op een minuut na stond hij in de CL finale! Dat lijkt me toch wel iets groter dan de Afrika Cup, met alle respect.

Ik gun Ziyech na Ajax natuurlijk de absolute Europese top, dat staat hier los van. Maar ik vind dat ze hem nu al op handen mogen dragenin Marokko

13 juni 2019 om 14:42

je vergist je vision. Niet in dat Ziyech zn prestatie van wereldformaat was met ajax. Maar het was eenmalig. Normaal gesproken kun je Ajax tot de Europese subtop rekenne. Ik bedoel we vliegen er ook weleens uit tegen Rosenborg toch?
Maar gewoon een aantal jaar in de echte wereldtop spelen.zon speler, heeft marokko nog nooit gehad. Ik zeg slechts: zou mooi zijn als ie dat voor mekaar bokst. En dan mogen de lyrische verhalen van Boussabon komen.

13 juni 2019 om 11:13

Volgens mij heeft Ziyech niks meer te bewijzen na zijn seizoen met Ajax. Zijn naam is echt wel gevestigd nu en een heel verschil met toen hij aan het WK begon. Hij kan alleen wel zijn prijs opschroeven wanneer hij Maroc bij de hand neemt.

Dit is ook bij uitstek de man waarvoor je naar het stadion komt.

Valt ook wel mee Ali, veel marokkaanse support weten dondersgoed daat ziyech goed kan renderen als het elftal ook goed staat en een team vormt, dat is sinds aanstelling van Renard niet het geval, en dat zag je gisteren ook. Ziyech enige die druk zet,helaas maar ben bang dat marokko 1e ronden gelijk naar huis gaat.

Marokko miet eigenlijk 2 teams hebben. Eentje met locale spelers, die laat je dan spelen tegen Afrikaans landen. Marokkaans clubs halen vaak de finales bij Afrikaans champions league. Zij zijn het gewend om op slechte velden met warm weer te voetbalen. Dz groep eventueel aanvullen met een topper uit Europa. Naar een wk stuur je Europees Marokkanen die zijn technischer en tactischer ingesteld dan de lokales.

13 juni 2019 om 18:47

Ik ben het hier deels mee eens. Maar ik heb liever een mengelmoes van Europese spelers en lokale spelers. Als je voor bepaalde posities niet een duidelijk betere speler hebt uit Europa dan verdient een speler uit de Botola gewoon een kans. Die kan zich via de Marokkaanse elftal ook mooi in de kijker speler voor een mooie transfer naar Europa.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Marokko

FIFA ranking: 42
395 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
O. IdrissiAanvaller
M. FakhirUnknown
Y. En-NesyriAanvaller11
Y. BounouKeeper00
M. MohamediKeeper30
Y. AbdelhamidVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Marokko.

270 fans
Middenvelder, 26 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 15 5 0 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

Van der Gijp steunt bekritiseerde Ajacied: ‘Ik vond hem met afstand de beste’

René van der Gijp neemt het daags na de Champions League-uitschakeling van Ajax door Valencia (0-1 nederlaag) op voor Hakim Ziyech. De Marokkaanse spelmaker kon het verschil dinsdagavond niet maken voor...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 11 december
Liverpool is een van de zes clubs die de ontwikkelingen rond Neymar in de gaten houdt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren