Roord kopt Oranje Leeuwinnen in extremis langs Nieuw-Zeeland

Dinsdag, 11 juni 2019 om

De Oranje Leeuwinnen hebben dinsdag met 1-0 gewonnen van Nieuw-Zeeland in Groep E op het WK Vrouwen in Frankrijk. De regerend Europees kampioen slaagde er pas in blessuretijd in om de hechte muur van de Nieuw-Zeelanders te slechten. Invalster Jill Roord zorgde met haar late doelpunt voor enorm veel opluchting in het Oranje-kamp. In de andere groepswedstrijd won Canada maandag al met minieme cijfers van Kameroen (1-0).

Oranje kwam na tien minuten spelen met de schrik vrij. Dominique Bloodworth verspeelde de bal op knullige wijze, maar zag tot haar opluchting dat de inzet van Olivia Chance op de lat belandde. Ondanks de misser van de centrale verdedigster was het elftal van bondscoach Sarina Wiegman de bovenliggende partij in de eerste helft. Een kopbal van Vivianne Miedema zeilde over de lat, terwijl Lieke Martens lengte tekortkwam om een kopkans van dichtbij te verzilveren.

Nieuw-Zeeland was gevaarlijk in de persoon van Rosie White, die Sari van Veenendaal bijna verraste met een bekeken afstandsschot in de verre hoek. De Oranje Leeuwinnen hadden met een 1-0 voorsprong aan de rust moeten beginnen, maar Bloodworth faalde jammerlijk in kansrijke positie. De bal kwam na goed voorbereidend werk van Martens bij de verdedigster van VfL Wolfsburg terecht, maar haar schot verdween langs de verkeerde kant van de paal naast het doel.

Ook in de tweede helft bleven de krachtsverhoudingen intact. Oranje bleef domineren en was via Miedema heel dicht bij de openingstreffer. Het schot van de Arsenal-aanvalster ging maar net voorlangs. De aanvalsleider vond daarnaast regelmatig Erin Nayler, doelvrouw van Nieuw-Zeeland, op haar weg. Martens zocht kort daarvoor de kruising met een schot vanaf de zijkant van het strafschopgebied, maar de buitenspeler van Barcelona Femení zag de bal over het doel verdwijnen. De Oranje-opponent loerde op de counter en had pech toen Van Veenendaal bekwaam redde op een kopbal van Sarah Gregorius. Aan de andere kant redde de uitblinkende Nayler andermaal op een schot van Miedema.

In de slotfase van het openingsduel was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Nieuw-Zeeland, maar ondanks verwoede pogingen viel de bal steeds net verkeerd. De entree van Roord bleek echter een gouden greep van Wiegman, want de middenvelder kopte raak in de toegevoegde tijd, tot grote vreugde van de Oranje-supporters op de tribune. Nederland vervolgt het WK zaterdag met een wedstrijd tegen Kameroen. In Valenciennes klinkt het eerste fluitsignaal om 15.00 uur.


Poll

Vind jij dat Nederland het verdiende om te winnen?


Gerelateerd

100 reacties (laatste reactie door honey97)
11 juni 2019 om 17:04

Het spel was vooral erg wisselvallig. Ik heb Groenen en Van Lunteren geweldige dingen zien doen om vervolgens twee minuten later onbegrijpelijk balverlies te lijden. Hopelijk zijn het de zenuwen van het begin van een toernooi, want het moet tegen de sterkere tegenstanders straks echt beter.

11 juni 2019 om 17:08

Oranje was echt matig, veel lomp balverlies en veeeeelste laag tempo. Ik zie ze dit WK niet winnen, zeer zeker niet als ik Brazilie zag spelen.

Wat een matige wedstrijd was dit zeg. Vooral het middenveld vond ik niet goed, wat een foute passes echt niet normaal. Martens en Miedema en de keepster speelde wel goed, de rest was niet goed genoeg.

11 juni 2019 om 17:01

Vond Miedema juist erg zwak, hield de bal veel te lang vast en raakte hem daardoor 9 vd 10 keer kwijt.

11 juni 2019 om 17:06

Had ook te maken met de aansluiting vanuit het middenveld die niet goed was. Miedema hield de bal goed vast maar kon de bal moeilijk kwijt.

11 juni 2019 om 17:09

Zit ook zeker wat in, maar soms wou ze ook wat graag naar mijn idee.

11 juni 2019 om 17:02

Was uberhaupt geen voetbal wat ze deden. Het was meer stuntelen en klungelen wat ze aan het doen waren. Wat een verschrikking zeg!

11 juni 2019 om 17:09

Bedoel je dan mannelijk amateurniveau? Daar doe je de mannen dan echt tekort mee. Trouwens, die commentator was ook verschrikkelijk. In ongeveer de 86e minuut duwt Roord overduidelijk een Nieuw-Zeelandse in haar rug in het strafschopgebied. Zegt de commentator vervolgens doodleuk dat Roord over haar heenvalt en dat het wellicht een penalty is..

11 juni 2019 om 18:17

De rest was niet goed? Ik wil graag bij deze een lans breken voor Dominic Bloodworth, wat straalt zij aan de bal een rust uit. Vervolgens opent ze dood leuk over een meter of 40-50 om Van der Sanden weg te sturen. Die faalde met goed breed leggen, diep in de tweede helft. Dit was wat de wedstrijd toen nodig had, ruimtes zoeken en snel diepte.

In de eerste helft vond ze Martens een paar keer goed langs de zijlijn en speelde ze steeds het middenveld in, Daniëlle van de Donk maakt hier dankbaar gebruik van en draaide goed door. Ook zette ze meteen druk bij de fout van Spitse en werd deze hierdoor onschadelijk.

Jammer dat in deze beknopte samenvatting zij alleen genoemd word bij een verdedigende fout en het missen bij een bal die wat ongelukkig voor haar voeten komt en naast gaat. Voor mij was ze de vrouw van de wedstrijd en was kritiek aan het adres van Spitse en Van der Sanden meer op zijn plaats geweest. Al herstelde eerst genoemde zich wel knap in de tweede helft.

We kunnen nu wel weer een discussie gaan houden over het niveau zoals onder elk artikel hier gerelateerd aan vrouwenvoetbal, maar dat weten we nu wel. laten we er eens blij mee zijn voor ze, kunnen veel better maar iniedergeval gewonnen.

11 juni 2019 om 17:03

Oh, ik ben blij voor ze hoor, maar neemt niet weg dat het gewoon een hele slechte wedstrijd was, zelfs voor vrouwen voetbal. Enorm slordig, slechte pases. Van der Sanden kon helemaal niets, zet daar een snelle back tegenover en je hebt er niks aan. Spitse die het spel echt enorm vertraagd.

11 juni 2019 om 17:07

Waarom mag je over het voetbal bij de mannen wel zeggen dat het slecht was, maar bij de vrouwen niet? Als er een overtreding wordt begaan op een vrouw dan lees je 374 keer dat een man in dat geval 3 kwartier zit te kermen, dat mag dan wel, maar als een vrouw nog geen pass van 5 meter kan geven, dan mag je het daar niet over hebben. Vind ik vreemd

11 juni 2019 om 17:16

Bij de mannen zeggen we het toch ook gewoon als het slecht is? Ik heb de hele tweede seizoenshelft moeten lezen hoe slecht het spel van PSV wel niet was. Op geen moment heb ik iemand zien zeggen dat we dat nu wel weten. Als het slecht is mag er best benoemd worden dat het slecht is. Maakt het weinig uit of het mannen of vrouwenvoetbal is.

11 juni 2019 om 17:17

De reacties gaan vrijwel allemaal inhoudelijk over de wedstrijd, niet over het algemene niveau van vrouwenvoetbal. Het was ook voor vrouwenvoetbal begrippen gewoon een matige wedstrijd, en dat mag best gezegd worden. Vooralsnog ben jij de enige die het algemene niveau van vrouwenvoetbal weer ter sprake brengt, dus ergens is dat wel ironisch.

11 juni 2019 om 17:28

Tuurlijk ben ik blij dat ze gewonnen hebben. Maar we weten ook dat dit Nederlands elftal gewoon beter kan. Het was, zeker in de eerste helft, slordig. Dat mogen we denk ik wel zeggen :-)

Wat betreft discussies over het niveau van vrouwenvoetbal: zoals Vd Gijp zegt, je moet naar vrouwenvoetbal niet met precies dezelfde verwachtingen kijken als naar mannenvoetbal. Er zijn nu eenmaal fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen. Bij andere sporten, zoals tennis, hockey of atletiek heb je die discussie niet.

Wat ik wel vind is dat er nog teveel ploegen in het vrouwenvoetbal een ondermaats niveau, of beter gezegd: weinig professioneel niveau hebben. Je hebt ploegen als Oranje, Frankrijk, VS, Engeland of Duitsland die qua talent, instelling en begeleiding op absoluut topsport niveau zitten. Maar ook veel teams die daar nog lang niet zijn.

Verdiende overwinning, het was nog niet best, maar die wedstrijden kan je maar beter winnen. Nu in het toernooi groeien, de eindwinnaar begint meestal matig.

11 juni 2019 om 17:22

Nog niet best? Ik vond het spel echt dramatisch. Objectief gezien kun je dit niveau toch niet professioneel noemen? Een bal strak overspelen heb ik nauwelijks gezien. Als dat over 5 meter al fout gaat kun je beter lange ballen vermijden. Ik heb de dames vele betere wedstrijden zien spelen maar ik vond het schrikbarend dat ze dus tot zo’n niveau kunnen terugvallen.

11 juni 2019 om 17:27

Nog niet best is volgens mij wel een bekend eufemisme, het spel moet zeker beter. Maar desondanks vond ik ons de bovenliggende partij.

Goede overwicht, slordig in kansen! Toch een verdiende overwinning! Laat Nederland maar kampioen worden. Kunnen we tenminste nog juigen deze zomer!

Leuk die 3 punten, maar wat een slecht niveau. Dit moet echt beter wil het vrouwenvoetbal echt doorbreken. Ik heb er een hard hoofd in

Wat een dramatisch slechte wanvertoning, alleen Martens die een bal knap kan aannemen en paasen. Mag t niet vergelijken met de mannen maar kan het niet eens vergelijken met 4e klasse zondag amateurs

11 juni 2019 om 17:31

Wat een niveauverschil tussen de meiden he! Martens is technisch veruit de beste. Spitse, van de Donk, van de sanden waren bizar slecht!

Kan iemand me vertellen waarom die verslaggever de wedstrijd analyseerde alsof Anne Fleur Dekker en Milou Deelen hem onder schot hielden?

11 juni 2019 om 17:04

Omdat dat zijn taak is?

11 juni 2019 om 17:08

Het is zijn taak om halfzacht, voorzichtig en betuttelend verslag te geven van een wedstrijd? Oke dan!

11 juni 2019 om 17:11

Je kan het geluid uitzetten als het je niet bevalt. Mij is weinig opgevallen aan het commentaar. Ik heb geen verborgen feministische agenda gehoord.

11 juni 2019 om 17:33

Ik ben niet de meest politiek correcte persoon op aarde, verre van zelfs. Maar dit was me niet specifiek opgevallen. Deze verslaggever zie ik ook vaak terug bij vrouwenschaatsen en daar draait hij ook niet om de hete brei heen. Enige misschien is dat hij vergeleken met andere sportjournalisten als Jack v Gelder, Hugo Borst etc misschien wat degelijk en saai is.

11 juni 2019 om 21:07

El Barto

Jo, zie mijn onderstaande reactie.

11 juni 2019 om 19:33

Wat zei hij dan concreet? Ik merkte niks geks.

11 juni 2019 om 21:06

Enkele voorbeelden die me te binnen schieten. Een matige tot slechte voorzet of opening meermaals 'aardig' of zelfs goed noemen. Een slowmotionduik van Van Veenendaal op een nog trager op haar afkomende bal omschrijven als geweldige redding.

Allemaal goed bedoeld en ik snap het ergens ook wel. Maar het viel me in ieder geval op.

Als je alleen dit artikel zou lezen zou je denken dat het een hele goede wedstrijd was met volop kansen en late drama. Verre van dat. Het niveau was niet om aan te zien. Ik hoop dat dit een one off performance is anders zie ik het vrouwenvoetbal alleen maar een slechtere naam krijgen.

Het begin van het toernooi is altijd zwaar. Dit zijn gewoon drie belangrijke punten

Stroef begin inderdaad, maar gewonnen. En door! Zo beginnen toernooien wel vaker, er is in ieder geval gewonnen. Als het onnozele balverlies er uit kan worden gesleten is er volgens mij al heel veel winst te behalen voor het Nederlands elftal.

11 juni 2019 om 17:12

1e wedstrijd op een groot toernooi is vaak lastig voor landen waar de verwachtingen hoog zijn. Je moet in een toernooi groeien en het is wel belangrijk dat je dan wint want dan ligt de druk toch al minder op de 2e wedstrijd. Ook andere grote landen hebben nog geen grote indruk gemaakt. We gaan het zien, de kop is eraf en nu lekker voetballen

Jammer dat onze Lieke niet heel erg belangrijk heeft kunnen zijn, maar wel blij voor Roord!! Ze verdiende het wel, al had ik het KiKa ook wel gegund, maarja je kunt nou eenmaal niet alles hebben Op naar de volgende wedstrijd!

Matige wedstrijd. Niet in vergelijking tot mannenvoetbal, maar met het niveau dat ze zelf kunnen halen. Van de Sanden weinig op snelheid gezicht. Te vaak veilige passes. Zal de spanning zijn van een eerste wk wedstrijd hopelijk. En om er nog maar wat cliche's uit te gooien: Je kan beter slecht beginnen, dan slecht eindigen. En slechte wedstrijden toch winnen, dan doen kampioenen. Etc etc. Hopelijk volgende keer een betere pot.

11 juni 2019 om 17:08

Je moet nooit gaan vergelijken met de mannen. Van mij is er altijd gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar qua fysieke mogelijkheden zijn mannen gewoon anders. Vrouwen kunnen andere dingen weer beter. Ze kunnen altijd dingen sneller en beter vinden 😎

Wat betreft de wedstrijd. Helemaal mee eens. Slechte wedstrijd, ook in vrouwenvoetbal standaard.

Als je zo wint dan moet dat hoop geven. We speelde echt niet goed, maar kwamen met de schrik vrij. Vooral stoorde ik me dat de meiden erg slordig waren. Misschien druk, misschien wat anders. Hoe dan ook de punten zijn binnen en mogen we ook van Veenendaal bedanken. Nu winnen van Kameroen en dan met rust Canada ontmoeten.

Haha een tukker (die ook nog is speelt voor münchen) die scoort. Extra lekker voor mij!

Niet de hele wedstrijd kunnen zien helaas, maar ik vond het wel vermakelijk. Het niveau zit een beetje in de buurt van een onder-17 ploeg. Dat had ik niet verwacht, ik had eigenlijk veel langere verwachten. Dus ik ben behoorlijk verrast.

11 juni 2019 om 17:15

verrast??? hoe dan??? met zijn allen op de bal duiken, de bal blind maar voren schieten en zomaar over de zijlijn lopen... Dit gebeurd bij de Fjes niet eens.

11 juni 2019 om 17:30

Klopt niveau onder 17 maar dan wel 2de of 3de divisie.
Tegen pakweg ajax of Feyenoord onder 17 zouden ze verliezen.

Het moet wel beter, bij vlagen zie je wel dat Nederland goed kan voetballen. Maar het was erg slordig waar het vaak al misging met de basis. Vooral middenveld was erg matig met Spitse, Groenen en vd Donk. Van der Sanden is gwn nie zo goed kan hard rennen maar Nieuw Zeeland had dit goed in de gaten. Miedema deed het wel goed, maar moet soms of sneller schieten of sneller passen, ze wil nu te lang zelf door rommelen om een kans te forceren. Martens ook wel redelijk. Roord viel wel goed in en goede goal

Ach ja... het was in ieder geval een leukere wedstrijd dan de Champions League finale. In de interviews na de wedstrijd snappen ze zelf ook dat je dit niveau niet get hele toernooi moet laten zien. Hopelijk gaat het ze lukken om beter voor de dag te komen.

Voetbaltechnisch was deze wedstrijd van een bedenkelijk niveau. Als ik bondscoach was zou ik de tactische trainingen lekker overboord gooien en eerst eens beginnen met de basis: leren passen. Het blijft kennelijk moeilijk om de bal met de juiste snelheid en de juiste richting naar de goede kleur te spelen. Mijn hemel wat ging dat vaak fout zeg. Bij een spaarzaam aantal dames kun je gelukkig wel zien dat ze kunnen voetballen. Martens heeft een prima techniek en ook Miedema vond ik niet zo slecht als door sommigen wordt beweerd, wel wat ongelukkig in de afronding. Keepertje is me ook prima bevallen, kunnen we die niet overhevelen naar de mannen?

11 juni 2019 om 17:24

Zelfs voor een vrouwen wedstrijd was de passing soms echt heel slecht. Het tempo lag ook veel te laag, maar ik denk ook dat het de spanning was. Ik ben wel van mening dat men op technisch gebied veel beter kan. Toch denk ik dat we de dames de kans moeten bieden om te groeien. Kwestie van geld en tijd. Tenslotte leeft het vrouwenvoetbal nog niet zo lang in ons land.

Niet dat ik het damesvoetbal echt volg maar Bloodworth zegt mij niets in het Nederlands elftal, is zij pas geleden getrouwd dat zij nu die naam draagt?

11 juni 2019 om 17:19

Haar meisjesnaam is Janssen. Ze is getrouwd 😁

11 juni 2019 om 17:21

Afgelopen zomer als ik het goed heb, ze heette voorheen Janssen. Er lopen meer Janssens rond in het damesvoetbal, dus misschien heeft dat ook meegespeeld in de keuze om niet meer met haar meisjesnaam te spelen.

Jezus... Ik was er is goed voor gaan zitten.. maar echt een belabberde wedstrijd ( zelfs voor vrouwenvoetbal ). Die Miedema... wat een oogkleppen heeft die op zeg.. schiet uit alle hoeken en standen.. topscorer van de premier league.. wat een verschrikking om daarmee te moeten spelen zeg! Viel me ontzettend op.. ze staat op een gegeven moment met de rug naar de goal en hoeft de bal alleen maar breed te leggen op Martens, weer de drukte in draaien.. Backs die er amper overheen knallen.. en vrijwel niemand die een bal naar een goede kleur speelt.. ik las het hierboven al maar inderdaad de gemiddelde zondag vierdeklasser wint hiervan, het is gewoon amateurvoetbal in een professioneel jasje gegoten. Ik wens de vrouwen veel succes, maar ik ben afgehaakt

11 juni 2019 om 17:24

Miedema speelde gewoon goed deze wedstrijd, stonden continu 3 verdedigers omheen. Maar ze wist de bal goed in de ploeg te houden. Met iets meer ruimte gaat zij echt het verschil maken voor dit elftal.

11 juni 2019 om 17:28

Vond je dat echt?? Als ik met die Miedema in een team had gespeeld had ze geen bal meer gekregen van me. Wat een egocentrische speler is dat zeg. Als je de volgende wedstrijden tegen Canada en Kameroen ook gaat kijken zal je dat vanzelf op vallen. Misschien was ze iets te veel met dat recordje bezig van Melis ofzo. Maar een bal vasthouden is iets anders dan alleen maar balverlies leiden. Iedere x als ze werd ingespeeld op de rand zestien draaide ze meteen naar het doel toe, vind je het gek dat er dan drie man voor je neus staan? Ze werd echt niet dubbel gedekt hoor, gewoon 1 verdediger in de rug en meer niet. Als hoogtepunt / dieptepunt vond ik dat moment met Martens die ze 100% had gezien maar het gewoon verdomde om de bal breed te leggen.. Nee Miedema moest weer draaien en proberen te schieten.. en wat denk je? Er stonden drie man voor dr neus ja.. maar jouw bewering dat ze Continu 3 verdedigers om zich heen had gaat niet op, die zocht ze toch echt zelf op..

11 juni 2019 om 18:18

Vond Miedema juist niet sterk. Handelingssnelheid echt slecht. Zegt veel over de competitie in Engeland.

11 juni 2019 om 18:19

Over dat moment met Martens zal ik niet met je in discussie gaan. Maar ik vond haar echt niet onverdienstelijk spelen en met Martens de beste veldspeler van de wedstrijd. De enige die vandaag een bal normaal kon aannemen of direct wegdraaien. De volgende wedstrijden hou ik je opmerking in mijn achterhoofd. Maar ikzelf verwacht veel van Miedema dit toernooi.

11 juni 2019 om 19:44

Eens. Meisje Miedema heeft wel iets

11 juni 2019 om 17:26

@voetbalboy
Elk team speelt wel eens een mindere wedstrijd. Amateurvoetbal is dit zeker niet. De dames spelen op het hoogste niveau in het grootste toernooi ter wereld.

11 juni 2019 om 17:31

Ach, ik wil wel eens twee amateurteams uit de 3e klasse tegenover elkaar zien na 3 weken voorbereiding en in deze entourage. Reken maar dat dat er beter en georganiseerder uitziet dan dit. Het is zoals ik zeg maar net welk jasje je eromheen giet. Als ze dit WK laten spelen op het complex van AFC, Spakenburg of Quick Boys zonder al die media aandacht is er geen haan die er naar kraait of nog durft te roepen dat het niveau zo hoog ligt.

Spannende wedstrijd, ik had niet verwacht dat ie nog zou komen. Goed gedaan Roord! Op naar Kameroen. Ik verwacht dat Oranje nog wel wat in het toernooi zal groeien.

De eeuwige reserve dat arme kind, vind het altijd zo zielig voor haar. Heeft ze eindelijk een basisplaats is ze altijd de pineut om gewisseld te worden

Slechte wedstrijd, zoals vaker de eerste wedstrijd op een toernooi is. Extra lekker dat je hem toch nog maakt, toch al met anderhalf been in de volgende ronde zou je zeggen, Kameroen kon er niet veel van. Die moeten dus te doen zijn de volgende wedstrijd! Hoop dat de dames goed in het toernooi kunnen groeien.

Ha, ha 1-0 gewonnen en niet vergeten allemaal oranje vlaggetjes op te hangen he?😂

Er staan hier meer kerels / bikkels op het veld als bij de mannen! Die ballerinaatjes bij de mannen rollen en duikelen bij elk zuchtje wind...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederlands vrouwenteam

Stand
Actuele wedstrijden

Nederland
14 fans
Aanvaller, 26 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 23 juli
Sergej Milinkovic-Savic maakt voor minimaal 75 miljoen euro de overstap naar Manchester United, dat een vijfjarig contract heeft klaarliggen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren