Concurrentiestrijd op Oranje-middenveld: ‘Denk dat hij het van De Roon wint’

Maandag, 10 juni 2019 om

Hans Kraay jr. ziet voor Donny van de Beek in de toekomst een basisplaats weggelegd in het Nederlands elftal. De analist verwacht dat de middenvelder van Ajax de concurrentiestrijd met Marten de Roon op termijn gaat winnen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Welke speler moet de voorkeur krijgen op het middenveld?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

69 reacties (laatste reactie door ajaxmind)

De roon is de Kante van Nederland. Koeman gaat Donny echt niet een basis starten met Gini Beek De Jong. Veel te aanvallend tegen de grotere landen wordt je gewoon overlopen. Ik vind persoonlijk of Davy of Roon. Donny is de concurrent van Gini.

10 juni 2019 om 13:01

Ajax heeft het afgelopen seizoen anders niet met een veel defensiever middenveld gespeeld en daarmee Real Madrid, Juve en bij vlagen ook zeker Spurs overklast. Zeker met een centraal duo achterin zoals bij Oranje nu zou een middenveld met Gini, vd Beek en De Jong prima moeten kunnen werken.

10 juni 2019 om 13:08

Moet inderdaad zeker kunnen. Ook omdat Gini bij Liverpool meer dan genoeg wedstrijden heeft gespeeld als 1 van de 2 controlerende middenvelders naast een Henderson of Fabinho.

10 juni 2019 om 13:09

Grote verschil is wel dan Schone altijd zorgde voor de restverdediging. Gini, vd Beek en Frenkie zijn alle 3 spelers met een drang naar voren waardoor je een gat op het middenveld krijgt tijdens de omschakeling.

10 juni 2019 om 13:11

@thomasve
Ajax heeft een bijzonder goed CL seizoen gedraaid maar wat wel opvallend is dat mensen overdrijven, Ajax heeft uit bij Juve en Real heel goed gespeeld maar overklast is zwaar overdreven, sterker nog tegen geen van deze 3 teams heeft Ajax thuis kunnen winnen, tegen Tottenham thuis hadden ze veel pech maar bij Real uit zat werkelijk alles mee, vd Beek zal eerder Wijnaldum moeten vervangen dan de Roon want als je internationaal je punten wilt blijven pakken dan kun je niet altijd met een volledig aanvallend middenveld spelen.

10 juni 2019 om 13:17

Ajax heeft Juve en Real in eigen huis weggespeeld en had alleen pech met het resultaat.

10 juni 2019 om 14:26

Ajax hanteert echter een heel andere speelstijl en vraagt veel van zijn spelers waardoor dit meer mogelijk is. Ook doet schone veel verdedigend werk. Dat gaat niet in het huidig Nederlands elftal werken.

10 juni 2019 om 14:39

Volgens mij ontbrak het tegen Portugal en Engeland eerder aan voetballend vermogen, dan aan de verdedigende organisatie. Daar liggen dus de grootste winstkansen. Van de Beek en Wijnaldum zouden volgens mij zo nodig uitstekend om en om een actie naar voren kunnen maken, terwijl de ander bijdraagt aan de organisatie. Dat de Roon zijn huidige rol 'oké' invult, wil niet zeggen dat dit het enige is dat werkt. Dat is populistisch gelul.

10 juni 2019 om 15:55

Ajax heeft menig tegenstander ook verrast met hun bravoure en aanvallende intenties. Dat bluffen heeft goed gewerkt dit jaar. Oranje is alleen een ander team en landen spelen ook anders. Met vd beek, wijnaldum en de Jong heb je geen middenvelder die zich voornamelijk bezighoudt met het ondersteunen van de verdediging. Hiervoor is de Roon of Propper erg belangrijk.
Bij ajax bleef schone vaak wat meer naar achter hangen zoals De Roon ook doet. Zowel frenkie als donny als wijnaldum hebben teveel aanvallende intenties om dit ook te doen en zo vallen er gaten.

10 juni 2019 om 18:54

De Roon moet spelen vanwege de balans op het middenveld. Anders te aanvallend.

10 juni 2019 om 13:04

Kan prima, Van de Beek en Gini maken veel meters en helpen ook te verdedigen. De Roon heeft gistrer amper een goeie pass gegeven.

10 juni 2019 om 13:11

Ik denk dat Khalid hier ook onderschat dat verdedigen niet altijd op eigen helft plaatsvindt en dat Donny daarin een meester is.

10 juni 2019 om 15:51

Ja maar je hebt toch weer een speler nodig die altijd vooral aan verdedigen denkt en achterblijft.

10 juni 2019 om 13:16

Ik word zo moe van deze onzin. Ajax heeft zowat ieder potje op het middenveld gedomineerd internationaal met Frenkie, Donny en Schone (!).

Altijd maar weer hetzelfde makkelijke en vooral ook laffe gelul dat je overlopen zou worden als je goede voetballers opstelt in plaats van stofzuigertjes en waterdragers.

Gisteren werd het middenveld juist overlopen.

10 juni 2019 om 13:25

Dus omdat het 1x werkt, werkt het meteen altijd? Hetzelfde middenveld van Ajax werd compleet weggespeeld door het middenveld van Heracles, zullen we anders die maar selecteren?

10 juni 2019 om 13:32

Precies. Maar ik denk niet dat Koeman de Roon snel zal passeren. Daar denkt hij te verdedigend voor. Ik begrijp wel dat je Donny dan vers laat inbrengen om iets te forceren, maar wat is het nut als je dan al in de eerste helft met 1-0 achterstaat wat in het geval van Oranje bijna elke wedstrijd gebeurt.

10 juni 2019 om 13:34

1x? Heb je gemist dat Ajax de beker en het kampioenschap heeft gewonnen? En op een haar na de CL finale haalde? En ondertussen Europese grootmachten van het veld heeft gespeeld?

En je hoeft me verder geen woorden in de mond te leggen. Goed voetballen werkt niet altijd, maar laf voetballen ook niet.

10 juni 2019 om 13:43

Ik snap je punt ook wel alleen dan heb je ook wel spelers nodig zoals Ziyech die constant hoog druk zetten en meeverdedigen. Babel en Bergwijn zie ik dat geen 90 minuten doen. Schone voegt aanvallend ook niks toe terwijl je Frenkie graag ook wat hoger op het veld ziet...

10 juni 2019 om 13:49

@Xyzz, en met die 1x bedoel ik natuurlijk niet maar 1 wedstrijd. Bedoel dat het in dit geval bij Ajax werkt dus bij 1 team, dat is natuurlijk ook afhankelijk van andere factoren en niet alleen van de spelers op het middenveld..

10 juni 2019 om 16:47

@Tilburg013 Dat is toch wat Depay altijd doet, hoog druk zetten. Wat dat betrefd heeft Nederland al zo’n speler op het veld. Ziyech Is wel echt een missing link, die creativiteit mist Nederland desondanks.

10 juni 2019 om 18:28

Verschil is dat het middenveld een seizoen lang iedere dag samen voetbalt en op die manier een systeem erin kan krijgen. Dat werkt niet bij een nationale ploeg waar de spelers steeds een weekje samen zijn. Dan moet je gewoon je spelers met een specifieke skillset kiezen om een individuele taak in te vullen.

10 juni 2019 om 13:36

Het verschil is dat Kante wel 90 min lang kan lopen en druk zetten, terwijl de roon dit niet volhoudt.

Ik snap niet dat alle analysten het niet zien. Nederland is solide achterin. Echter missen we missen gewoon creativiteit. Ik vind de roon of van beek dan ook niet de discussie. De discussie moet zijn de roon of wijnaldum EN van beek of een creative nummer tien achtige speler. Nederland heeft gewoon een spelmaker voor frenkie nodig want de 3 voorin zijn gewoon niet verbonden.

Iemand die de steekpaas geeft na de paas van frenkie. Op een 3 mans middenveld zou dan nog een verdediger of loper moeten zijn. Dit moet dan De roon/wijnaldum zien afhankelijk van de tegenstander.

10 juni 2019 om 15:50

Alle analysten, bestaand uit ervaringsdeskundigen, oudspelers, oud trainers etc, zien het niet maar Blackmamba TR uit Amsterdam ziet het wel. Wie o wie zou nu geloofwaardiger zijn? De Analysten of Blackmamba....

De Roon wijnaldum is geen discussie want Wijnaldum speelt gewoon altijd. De Roon is ook een verdedigende middenvelder dus per definitie al geen loper.

10 juni 2019 om 16:17

Donny is geschikt tegen grotere tegenstanders, altijd als Donny vaak speelt in een nationaal toernooi, dan komt er nauwelijks tegengoals. De Roon laat namelijk enorm veel gaten valen en daardoor vreet dit energie van spelers zoals De Ligt en Frenkie die andere speelstijl gewend zijn. Met Donny heb je structuur en zijn de looplijnen die je vaak ziet bij topwedstrijden. Donny loopt erg veel tussen de linies en is altijd aanspeelbaar. Met De Roon heb je iemand die vaak in de weg loopt. Bovendien zou ik ook nog Kluivert opnemen in de selectie, dat was echt de grootste blunder van Koeman. Die leunt teveel op Depay en Babel, maar die twee zijn geen potentiele topaanvallers. Depay is een net niet speler die wel keihard kan werken. Kluivert die heeft nog een goed schot en kan uit het niets een aanval zelf opzetten. Zeg maar een soort Robben, maar dan iets doelgerichter. Hij moet alleen nog goed ontwikkelen, maar bij AS Roma lijkt hij bijna alle wedstrijden te pakken (weet alleen niet of het invalbeurten zijn of niet), maar hij pakt in ieder geval wedstrijden. Met Promes, Babel, Bergwijn en Depay mis je gewoon strootkracht. Robben die kon de verdedigers angs aanjagen, Depay en Bergwijn zijn gewoon matige aanvallers die nog stappen moeten maken daarin. Ze hebben beide te weinig internationale ervaring, de koelbloedigheid missen ze. Je moet in zulke wedstrijden gewoon de trekker overhalen, of het nou mooi is of niet. In Nederland willen wij attractief spelen, maar vaak moet je gewoon iemand hebben die hem drie keer erin rapt, maakt niet uit hoe. Kluivert kan erg goed schieten, dus die had ik erin gegooid.

10 juni 2019 om 22:15

Hahahaha Kluivert is Robben maar dan doelgerichter?

Ja Hans Kraay, we weten nu wel dat je Donny in het elftal wil hebben. Zoals Ronald als aangeeft, tegen mindere tegenstanders zal dat waarschijnlijk wel gebeuren maar Frenkie als controleur tegen sterkere tegenstanders is in mijn ogen ook te aanvallend. Donny zn tijd komt zeker wel maar we moeten nu niet gaan doen alsof hij de verlosser is, vond hem gister ook slecht invallen..

10 juni 2019 om 13:26

Hij deed het 10 keer beter dan de Roon. Vele zijn pissig op Cilissen en de Ligt om die oh zo fatale fouten, echter flikte de Roon het om in 1 minuut 3 veel grotere fouten achter elkaar te maken. Werd niet afgestraft omdat andere het voor hem oploste, maar voor een defensieve middenvelder was dat schandalig slecht. Eerst Silva vrije doortocht bieden, vervolgens totaal onnodig een corner weggeven terwijl Cilissen vrij duidelijk los roept en daarna bij de corner de kloppende man veel te laat aanvallen waardoor die vrij in kan koppen. De wedstrijd van de Roon in letterlijk 1 minuut. Dat de Ligt de overtreding moet maken bij de goal helemaal eens. Cilissen meer had kunnen doen ook eens. Maar waar was die oh zo geweldige de roon bij de gehele situatie? Waar verzorgde hij de rest verdediging. Waar kwam hij de verdediging meehelpen. Met of zonder de Roon maakt verdedigend echt geen verschil.....

10 juni 2019 om 13:56

Een corner weggeven een fout noemen van het niveau een penalty weggeven of een simpel schot niet tegenhouden gaat wel wat ver..

10 juni 2019 om 14:29

Onnodig een corner weggeven is geen ramp. Statistisch gezien zorgen corners zelden voor goals (1 corner = 0,022 goal).

Iedereen zegt steeds Donny ipv De Roon, maar why geen Propper ipv De Roon? Verzet meer dan genoeg defensieve werk.

10 juni 2019 om 13:19

Eens. En dan Donny in plaats van Wijnaldum

10 juni 2019 om 13:39

Wijnaldum is van velen maler hoger niveau dan Donny (nog).

10 juni 2019 om 22:16

Ja dacht het ff niet want wijnaldum kan op dit moment nog een stuk beter voetballen. Zowel technisch, fysiek als verdedigend sterker

11 juni 2019 om 01:56

gister wijnaldum.ook niet gezien..bij L'pool.wel ja Ik vind Pröpper beter

Propper is op t moment inderdaad nog gewoon beter dan Donnie hoor. Is veelzijdiger en draagt met name verdedigend ook meer zijn steentje bij.

maar dan heb je met Wijnaldum en Vd Beek twee lopers wat ook niet echt opschiet als je een tegenstander uit elkaar wil spelen. Propper zou imo sowieso moeten worden opgesteld want die heeft nog enigszins een pass in de benen, wat al onze andere middenvelders niet hebben

10 juni 2019 om 13:19

propper lijkt inderdaad de missing link te zijn, benieuwd naar een middenveld met hem de jong en wijnaldum

Van de Beek en Prã¶pper zijn inderdaad goede spelers, maar heel vaak lees ik dat de Roon niet goed genoeg is voor het Nederlands elftal en weet ik veel wat allemaal en het klopt dat de Roon geen wereldtopper is en ook niet de meeste verfijnde en leuke voetballer om naar te kijken, maar spelers als de Roon heb je echt gewoon nodig in je elftal.

Ze vallen nooit echt op, maar zijn eigenlijk wel een soort motor voor het elftal. Spelers als de Roon spelen in dienst van het elftal en knappen veel vuile werk op voor bepaalde spelers, waardoor ze in zowel verdedigend als aanvallend opzicht erg belangrijk zijn.

De Roon gaf dit ooit zelf ook aan in een interview. Misschien kwam de Roon toen arrogant over, maar ik begreep hem wel. De Roon gaf toen aan dat spelers als hij belangrijker zijn dan wordt gedacht en zelf gaf hij toen aan dat de Roon bij SC Heerenveen destijds spelers als Filip Djuricic, Daley Sinkgraven en Hakim Ziyech in hun spel bracht en dat deze spelers dat niet zouden ontkennen, aangezien de Roon al het vuile werk deed.

Zelf begon ik dat in te zien in het seizoen 12-13: Vurnon Anita kwam toen bij Ajax op het middenveld te staan en vanaf het moment dat hij op het middenveld kwam te staan, begon Ajax veel beter te voetballen en veel beter te presteren en dat niet alleen: Anita zorgde ervoor dat spelers als Theo Janssen, Siem de Jong en Christian Eriksen in hun spel kwamen doordat Anita in verdedigend opzicht al het vuile werk voor hun deed en ook in aanvallend opzicht en qua opbouw was Anita erg belangrijk, aangezien Toby Alderweireld en (met name) Jan Vertonghen zich toen in aanvallend opzicht konden bemoeien.

Spelers als de Roon en Anita die zijn in mijn ogen ook gewoon goed voor het voetbal in je elftal.

10 juni 2019 om 13:20

Alles leuk en aardig, maar dat zou gelden als we een paar creatieve jongens hebben die niet van meeverdedigen houden. Met Frenkie de Jong hebben we een controleur die bijna net zo vaak tussen afvallende ballen zit. Met Davy Propper heb je iemand die ook kan verdedigen, maar veel beter kan voetballen dan De Roon. Met Daley Blind heb je zelfs een betere 6 dan De Roon, alleen we hebben geen andere echt goede linksback. Koeman stelt zich in op defensieve zekerheid in het midden, de opbouw verzorgd door Frenkie de Jong, en de aanval ligt in handen van Depay. Meer is het niet. Terwijl je het materiaal hebt om prachtig aanvallend voetbal te spelen met veel lopende mensen. En dan heb je iemand als De Roon niet nodig als je spelers op het middenveld hebt die een vergelijkbare taak op zich kunnen nemen, maar veel beter met de bal aan de voet zijn.

10 juni 2019 om 15:59

@martijnnr12

De Jong onderschept inderdaad veel alleen is niet goed genoeg in verdedigen om ook te herstellen indien de tegenstander toch doorkomt. Daar is de Roon nodig voor. Daarnaast is Blind zeker geen betere nummer 6. Dat konden we allemaal zien in de Bpl. Blind komt voor de 6 positie echt handelingsnelheid en normale snelheid tekort.

helaas heeft nederland geen spelers die de taken van de Roon op gelijke manier kunnen opnemen. Wijnaldum en vd beek hebben teveel drive naar voren als lopers en de Jong is voetballend erg goed maar op het pure man tot man verdedigen, wat een #6 wel eens moet doen, komt hij kracht en lichaam te kort.

10 juni 2019 om 13:21

Types als de Roon heb je echt niet nodig. Zijn zat fantastische teams geweest zonder zo'n type. Zie Ajax dit seizoen.

Anita is een totaal ander type speler dan De Roon. Veel meer gericht op het voetballende gedeelte.

10 juni 2019 om 14:32

Wat Ajax doet vergt ontzettend veel dicipline, energie en werklust. Dat zie ik dit elftal niet na doen. Daar hebben we de spelers en de instelling niet voor, laat staan de tijd om zoiets in te werken. Niet vergeten dat Ter Hag ook tijd nodig had dit te implementeren.

Het probleem is dat je dan twee middenvelders hebt die diepgaan, wat het elftal in onbalans brengt. Ben het wel eens dat De Roon niet de juiste speler is, ik zou toch Propper of zelf bijtertje Vilhena in zijn plaats willen zien. Of je moet Donny heel controlerend laten spelen, want we weten dat Wijnaldum alleen rendeert op 10.

10 juni 2019 om 13:20

Ik snap niet dat iedereen roept dat Van de Beek enkel een aanvallende speler is. Volgens mij heeft die zijn gehele jeugd op 6 gespeeld bij Ajax, die kan heus wel een andere rol aannemen dan enkel als aanvallende middenvelder met diepgang.

10 juni 2019 om 13:27

Van de Beek is geen aanvallend fenomeen. Hij heeft geen bijzonder goed schot of is een koude killer. Het enige wat hij wel heeft is diepgang in zijn spel. Hij speelt positioneel goed als tien en duikt veel de zestien in. Hij haalt ook wel vaak de achterlijn. Dat was broodnodig gister en deen de Roon niet. Als je zoveel goede verdedigers hebt mag je best met een aanvallendere middenvelder spelen als Koeman zijnde.

10 juni 2019 om 13:27

Klopt niet. Donny speelde voornamelijk als rechtshalf.

10 juni 2019 om 13:29

Daarbij, Wijnaldum levert veel werk zonder de bal. Maar zijn loopacties zijn redelijk dom. Verdedigend is Wijnaldum sterker dan Van de Beek maar aanvallend niet. Ik zie Wijnaldum geen achterlijn halen.

10 juni 2019 om 16:00

de achterlijn halen is ook niet een definitie van aanvallend beter zijn. Kijk maar eens Liverpool tegen Barca. Daar haalde wijnaldum ook niet de achterlijn maar scoorde 2x door juist op de rand op te duiken voor de teruggelegde bal.

11 juni 2019 om 01:59

ook de eerste keer in 6 jaar

10 juni 2019 om 13:42

Speelt Wijnaldum bij Liverpool op 10? Nee, eerder controlerend zelfs. Met Fabinho er bij iets aanvallender maar om te zeggen dat hij alleen als 10 rendeert is natuurlijk niet waar.

Probleem met De Roon is dat die prima is als Oranje teruggedrongen staat op eigen helft, maar als de ruimtes erg groot worden zoals gisteren hij verzuipt. De Jong kan ook in die rol spelen met Van de Beek en Wijnaldum ervoor.

Snap echt niet dat je een op elkaar ingespeeld middenveld met een persoon die aan de lopende band scoort in de CL uit elkaar haalt. Domme zet van Koeman. Al die Nederlandse aanvallers hebben bal aan de voet nodig. Donny is enige die aanvallend loopt zonder bal. En met Frenkie en Wijnaldum heb je niet echt hele creatieve middenvelders als in diepte paas of diepe loopacties. Je zag dat toen Donny erin kwam er ineens diepte was en beweging rond de zestien. Echt heel slap van Koeman en laf om met de Roon te spelen. Donny is de een van de weinige aanvallende speler van het Nederlands elftal die op internationaal topniveau dit seizoen aanvallend goede dingen heeft laten zien. Koeman was sowieso erg laf. Met late inbreng van Donny en Luuk de Jong. Aanval is wel zorgenkind, Depay niet in vorm en Nederland creëert echt niks. Tegen Engeland ook gewoon erg weinig. Misschien moet je dan gewoon Veltman erbij zetten en Luuk de Jong en gewoon alles de 16 in pompen op hoop van zegen en erin koppen.

10 juni 2019 om 13:42

Net of Veltman het verschil gaat maken. Ben het met je eens dat Luuk de Jong eerder gebracht moest worden. Die kan bij voorzetten gevaarlijk zijn omdat hij vrijwel altijd de kopduels wint, iets wat bij Depay bijvoorbeeld ontbreekt.

Eens. Zowel tegen Engeland als tegen Portugal ging het aanvalsopbouw een stuk vlotter en werd NL ook dreigender. Heeft niet zozeer te maken met dat Donny VD Beek onze hoop in bange dagen is, maar omdat het middenveld anders staat.

Daarnaast staat Frenkie centraal in de opbouw, maar kan de bal nauwelijks kwijt naar voren. VD Beek's beste kwaliteiten is ruimte lezen en opduiken in die ruimte tussen de linies, hierdoor ging het aanvalsspel veel vlotter, en ging de bal sneller naar voren. Dit is iets waar totaal geen sprake van was met nog De Roon in het veld. Daarbij denkt De Roon meer in achteruit denken, en zie je vaak dat hij gewoon terugkaatst in plaats van open draait

De belangrijkste vraag die je hier moet stellen eigenlijk is:'welke linie heeft meer ondersteuning nodig van het middenveld, de verdediging of de aanval?' Nou dat antwoord kunnen we allemaal zelf wel invullen denk ik zo.

Tot slot zei de commentator dat NL op achterstand stond in 10 van de laatste 14 wedstrijden, ik wist dat het vrij vaak was, maar zo vaak... Imo omdat we aanvallend geen vuist konden maken. Dan speel je tegen ploegen zoals DL of Portugal en die hebben aan 1 kans voldoende. Dan waren er weer wissels en tactische omzettingen nodig dus Koeman zou toch ook in moeten zien dat je met deze aanval, en nauwelijks ondersteuning vanaf het middenveld gewoon te weinig stootkracht hebt.

10 juni 2019 om 13:31

Klopt wel idd. Nederland moet hopen dat ergens bij Ajax of PSV dit jaar een creatieve, Nederlandse middenvelder op staat. Iemand met een goede dieptepass en goed in de kleine ruimte. Geen idee of er zo iemand zit aan te komen.

10 juni 2019 om 13:46

De Roon in balbezit is werkelijk een verschrikking. Als Koeman de volgende wedstrijd weer voor De Roon kiest moeten Donny en Propper lekker bedanken voor Nederland zo lang Koeman bondscoach is. Mensen moeten eens de hype rond Nederland laten gaan en met een realistische blik gaan kijken. De enigste echt goeie wedstrijd was thuis tegen Frankrijk en voor de rest lopen we elke wedstrijd achter de feiten aan omdat Koeman stronteigenwijs is en iedere keer aan dezelfde opstelling vast houdt waar geen enkele verrassing meer in zit. Dumfries, Babel en De Roon moeten heel snel gaan plaatsmaken want op deze manier wordt het een monsterklus om ons te kwalificeren voor het EK. Met een beetje pech staan we na morgen 9 punten achter op Noord-Ierland we spelen elke wedstrijd slechter en hebben een bondscoach die verblind is door een paar gelukkige resultaten en keer op keer begint met de verkeerde opstelling en tactisch plan.

10 juni 2019 om 13:46

Maar we moeten niet doen of de verdediging zo sterk stond. De Ligt speelde ook zwak voor zijn doen net als Dumfries die veel ruimte kreeg op de rechterflank maar daar helemaal niets mee deed. Ik ben van mening dat de Vrij CV moet staan en dan de Ligt als back. In ieder geval moet er wel een speler staan op de rechterflank die ook goed omgaat met de ruimte, want Dumfries was gewoon drama.

Als je inderdaad, zoals Koeman zegt, wilt domineren. Als en als je er voorts vanuit gaat en erop vertrouwt dat Frenkie de Jong in staat is om een extra man op het middenveld te creã«ren. Dan moet je je afvragen wie die extra man dan gaat worden. Nu is dat onder anderen De Roon.

En De Roon is een prima verdedigende speler hoor, begrijp me goed. Maar in feite speel je een spelletje waarbij je De Jong die verdedigende rol toevertrouwt, juist omdat hij terwijl hij verdedigt ook meteen kan aanvallen. En die man meer creã«ren. Als je je spel daarop baseert, dan moet je je gaan afvragen wie de extra mannen zijn die hij creã«ert. En dan kan dat beter een Van de Beek zijn, want zodra De Roon over de middenlijn komt, is hij qua passing niet zo veel meer waard. Je moet, met andere woorden, naast De Jong niet een middenvelder plaatsen die goed verdedigt en ook misschien kan aanvallen, maar een middenvelder die het beiden heel erg goed kan. En dat is Van de Beek.

Een middenveld met De Jong, Van de Beek en Wijnaldum heeft in die zin de minste kans om 'overlopen' te worden. Tenzij het De Jong niet lukt om in zijn spel te komen. Nu lukt hem dat meestal wel, en ik denk dat de reden dat het gisteren niet lukte - naast vermoeidheid - juist was dat hij de bal slecht kwijt kon aan een medespeler die op een creatieve manier kan verdergaan met wat hij voor ogen heeft. Maar mocht het in een wedstrijd toch blijken dat het met die drie niet lukt, dan kan je altijd opteren om achter De Jong een De Roon neer te zetten, waardoor De Jong zich wat meer alleen maar hoeft te focussen op zijn creativiteit en minder op verdedigen.

Tot die tijd moet je uitgaan van de meest speciale kwaliteit van je meest speciale speler, de speler op wiens talent je de ploeg baseert. En bij De Jong is die kwaliteit het vermogen om tegelijk te verdedigen en aan te vallen.

Dat betekent dat er nã¡ã¡st De Jong vooral creativiteit moet staan. En als het even kan creativiteit die ook kan verdedigen. Dan kan je met drie spelers van gedaante verwisselen: je kunt spelen als een verdedigend middenveld, maar ook als drie aanvallende middenvelders. Met De Roon kan dat niet, want die blijft altijd alleen maar - qua kwaliteit - een verdedigende middenvelder. Het zou zelfs al beter zijn om in plaats van hem Prã¶pper op te stellen, die is óã³k veelzijdiger dan hij. Maar je hebt natuurlijk gewoon iemand rondlopen die zowel aanvallend als verdedigend zijn mannetje staat, en dat is Van de Beek.

10 juni 2019 om 13:49

VdBeek is toch meer iemand die de gaten induikt, net als Wijnaldum bijvoorbeeld. Ik zou daar eerder Propper neerzetten, aangezien hij ook een pass in de benen heeft.

Misschien een gek idee, maar waarom niet Depay terug op de plek waar hij het beste rendeert en kan spelen als Tadic afgelopen seizoen in de NL competitie speelde: Links buiten met een redelijk vrije rol. Babel eruit en dan Donny (afwisselend met Wijnaldum) als extra middenvelder die in de spits opduikt. Kan je van Roon de restverdediging laten opknappen zoals Schöne bij Ajax. Dan svp een andere rechtsback, want de techniek van Dumfries doet echt pijn aan de ogen.

10 juni 2019 om 13:54

Dan ontbreekt er in mijn optiek een spits voorin. Ik zou beide vleugelaanvallers eruit halen aangezien die weinig toevoegen. Dan zou ik Depay en Luuk in de aanval zetten en vdBeek als extra middenvelder. Vervolgens moet je wel een rechtsback hebben die fatsoenlijke voorzetten in huis heeft, dan wordt je als ploeg ook gevaarlijk in de 16.

11 juni 2019 om 10:34

Tadic is toch ook geen spits?! Wellicht denk ik aan een systeem zonder centrumspits, maar met diepgaande middenvelders met veel positiewisselingen?

Ik snap wel waarom Koeman tot nu voor De Roon heeft gekozen. Hij heeft het goed gedaan in Oranje, uitstekend bij Atalanta.
Ook wilde Koeman meer routine in het team krijgen. Met Oranje is dat gewoon moeilijker dan met een club team, waar je dagelijks met iedereen kan trainen. Grotendeels elke wedstrijd met dezelfde selectie starten helpt daarbij. Dat was o.a. ook wat Nederland de afgelopen jaren door pech en blessures opbrak. Elke ronde internationale wedstrijden had je weer een andere selectie.

Dat gezegd hebbende, Vdbeek heeft zich het afgelopen jaar stormachtig ontwikkeld. Uitstekende wedstrijden gespeeld tot aan de halve finale CL, das niet niks. De komende ronde wedstrijden kan Koeman niet meer om hem heen. Ik denk ook niet dat het middenveld per se een type De Roon nodig heeft, als je Vd Beek, Wijnaldum en De Jong kan opstellen. Het zijn spelers die behalve iets meer creativiteit ook het vuile werk niet schuwen.

Nou vond het met vd Beek ook niet veel beter gaan gisteren op het middenveld hoor... Vind dat de Roon het gewoon redelijk goed doet, maar kan beter wat korter en simpeler passen.. gewoon afpakken en zo snel mogelijk afgeven. Tegen 'mindere' tegenstanders kan je wellicht vd Beek opstellen, of je kan ook hem op plek van Babel zetten maar dan als vooruitgeschoven spelmaker.

Het is weer zoals vanouds op VZ.

Ajacieden schreeuwen om de Jong omdat de Roon fouten maakt en Donny een wereldmiddenvelder is.
Realisten zeggen dat De Roon nodig is voor de balans en de verdedigende taken op een middenveld met De Jong en Wijnaldum. typisch

"zie je het niet zitten dat Frenkie de Jong speelt als controleur, Wijnaldum iets daarvoor en Van de Beek als 'tien'

Dit is overigens veel te aanvallend. Wijnaldum is een loper. De Jong is een creatieve speler op de controlleur positie maar geen die hard verdigende middenvelder. De Roon is dat wel en vult het goed in. vd Beek is te aanvallend en tegen een ploeg als portugal wordt het middenveld dan in de omschakeling nog meer overlopen.

10 juni 2019 om 16:00

Van Roon doet het gewoon echt goed, wat een bullshit allemaal. Je wint niet met alleen sierpaarden

10 juni 2019 om 16:02

Van de Beek heeft anders gewoon laten zien op internationaal niveau. Is één van de weinigen die op dat niveau heeft gespeeld dit jaar.

10 juni 2019 om 16:14

@ frikx:

Ik snap deze toevoeging niet op mijn reactie?
De Roon heeft 35 wedstrijden (gem 85 minuten per wedstrijd) in de Serie A, een top 4 competitie, gespeeld en is als 3e geeindigd. Dat is een enorme prestatie.
van de Beek heeft 34 wedstrijden (gem 70 minuten per wedstrijd) in de eredivisie gespeeld en 12 wedstrijden (gem 82 minuten per wedstrijd) in de Cl.

Eredivisie en CL kan je prima afstrepen tegen heel seizoen serie A.

volgens transfermarkt is de Roon 24 miljoen waard en Vd Beek 25 dus dat scheelt ook amper.

Gelijkwaardige spelers waarbij De Roon mer verdedigende zekerheid biedt en daarom de voorkeur van Koeman geniet

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 12
2210 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

69 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 14 5 2 0
2018/2019 Ajax 34 9 1 0
2017/2018 Ajax 34 11 4 0
2016/2017 Ajax 19 0 1 0
2015/2016 Ajax 8 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Ik vind het ook fascinerend dat die twee nog altijd bij Ajax spelen’

Petri Pasanen stond tussen 2000 en 2004 onder contract bij Ajax en de oud-verdediger uit Finland volgt zijn voormalige werkgever nog steeds op de voet. De tegenwoordig als analist werkzame voormalige...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 9 december
AC Milan wil ver gaan om Jean-Clair Todibo in januari over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren