Woede in Turkije over IJslandse ontvangst: ‘Alles werd keer op keer doorzocht’

Maandag, 10 juni 2019 om

Turkije en IJsland nemen het dinsdag in het Laugardalsvöllur stadion te Reykjavik tegen elkaar op in de EK-kwalificatie, maar de aanloop naar die wedstrijd verloopt niet zonder slag of stoot. De Turkse nationale ploeg arriveerde zondag al op luchthaven Keflavík, waar de spelers zonder opgave van reden urenlang vast werden gehouden en onderworpen werden aan een grondige paspoort- en bagagecheck.

“We werden vaker dan een keer gecontroleerd en dat was onnodig, ook werd ons verteld dat we tot nu moesten wachten”, was de korte reactie van middenvelder Emre Belözoglu toen de ploeg na ruim drie uur het vliegtuig mocht verlaten. Aanvaller Burak Yilmaz haalde tegenover de verzamelde journalisten ook uit naar de behandeling door de IJslanders: “Wat ze hebben gedaan is respectloos en onbeleefd!”

“We hebben hier drie uur gewacht. Ze hebben van iedereen de tassen afgepakt en zelfs de toiletspullen. Ze hebben alles keer op keer doorzocht. We hebben zesenhalf uur gevlogen en moesten daarna drie uur wachten.” Het incident lijkt nog een diplomatiek staartje te krijgen, daar de Turkse regering zijn IJslandse collega’s inmiddels om opheldering heeft gevraagd: “De competente autoriteiten van IJsland zijn direct verantwoordelijk voor de onbeschaamde behandeling van onze nationale ploeg.”

“Wij veroordelen de IJslandse autoriteiten ten zeerste. We zullen met een expliciete reactie komen op deze onbeleefdheden die niet bij de geest van de sport passen. De autoriteiten zijn verantwoordelijk voor dit onmenselijke en diplomatiek onacceptabele gedrag. Wat ons nationale team aan is gedaan, is een vorm van geweld. De IJslandse autoriteiten moeten hun excuses aanbieden voor dit ‘primitieve’ gedrag en moeten stappen zetten om deze vergissing te compenseren”, luidde een statement van een woordvoerder van de regerende AKP-partij.

Turkije won zaterdag verrassend met 2-0 van Frankrijk en gaat momenteel met negen punten uit drie wedstrijden aan kop in Groep H van de EK-kwalificatie. De Turken worden gevolgd door de Fransen en IJsland. Beide landen hebben zes punten bij elkaar verzameld in hun eerste drie duels.


Poll

Wat verwacht jij van IJsland - Turkije?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

70 reacties (laatste reactie door arsenallz)

Ik denk dat het goed is dat de minister van Buitenlandse zaken en minister van sport en welzijn zich hier over buigen. Snap niet waarom de woordvoerder van de AKP eerder een reactie geeft dan de minister. Ministerie in Ijsland gaf aan zelf eerst te evalueren wat er is gebeurd en dan pas een reactie geven. Ik verwacht ook wel excuses. Nu lijkt het alsof Ijslander Turken niet mogen. Ik heb met Ijslanders mogen werken en vaak mogen ontmoeten. Het zijn hele relaxte en sportieve gasten. Hoop dat dit geen diplomatieke rel wordt.

10 juni 2019 om 17:07

Maar kan jij mij uitleggen wat een langere doorzoeking (die ik ook wel eens op een vliegveld heb gehad) te maken heeft met racisme? En een grapje met een afwasborstel? Dat laatste snap ik niet helemaal. Duidelijk éã©n iemand die een grap uithaalt en misschien had hij er verder helemaal geen specifieke kwaaie (racistische) bedoelingen mee.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben faliekant tegen racisme. Maar het woord racisme wordt tegenwoordig door 'slachtoffers' nogal vaak overdreven en/of misbruikt en dat is maar wat slecht.

Oprecht benieuwd. Heeft die afwasborstel dan volgens jou een betekenis? Want zoals ik het zie is het meer een grap als in 'hou 'm lekker gekscherend iets anders voor de mond dan een microfoon, kijken of hij het doorheeft'. En dat daarbij filmen en wellicht wat likes scoren.

Of het grappig is, is een tweede natuurlijk. Maar niet alles heeft per definitie een racistisch motief.

10 juni 2019 om 17:19

Ik zelf vind ook dat je voorzichtig moet zijn met uitspraken als “racisme”. Daarentegen ben ik er wel van overtuigd dat de behandeling die de Turkse spelers vandaag hebben gekregen een bewuste provocatie was. Dit omdat de captain van Ijsland in een verklaring aan heeft gegeven dat ze niet goed ontvangen zijn in Turkije in een eerdere kwalificatiecyclus. Dit is wel tegengesproken(las ik via CNN Turk). Ik snap zowiezo hoe iemand met een borstel zo lang bij een voetbalelftal kan rondlopen. Of het grappig is of niet, maar blijkbaar zit het met de beveiliging niet goed. Deze persoon is zelf weggelopen en niet aangesproken door beveiligers.

10 juni 2019 om 17:25

Maar het zijn twee totaal losstaande zaken, die knul was duidelijk alleen werkend. Heeft niks te maken met die douane maar in de media zie ik alleen maar beiden genoemd worden, alsof het één ook maar iets met het ander te maken heeft.

Al die woede en lange tenen, ik zal het wellicht nooit begrijpen. Maar goed, die aanvoerder van Ijsland zal het ook niet uit z'n duim zuigen natuurlijk, zomaar uit het niets van tevoren.

Van beide kanten onnodig wellicht maar anderzijds is het wel normaal dat het doorzoeken van koffers van een grote selectie even duurt. Heb er zelf wel eens anderhalf uur gestaan voor allerlei checks. Ik, samen met m'n vriendin. Ook in Ijsland. Dat gebeurt wel vaker.

Als ze op een vliegveld er simpelweg 'vanuit gaan dat alles wel goed is', wordt het natuurlijk wel erg makkelijk gemaakt voor mensen met slechte bedoelingen.

10 juni 2019 om 17:41

Ik denk dat het goed is om af te wachten wat er daadwerkelijk gebeurd is. Misschien is het minder groot dan we lezen/horen. De Uefa gaat blijkbaar ook een zegje erover doen. Zal morgen wel duidelijk worden wat er precies is gebeurd.

10 juni 2019 om 20:46

Nou, daar is het antwoord dan. Gewoon een jonge gast met een impulsief grappig grapje zonder enige bijbedoelingen. En waarom verbaast mij het complete gebrek aan kalmte en zelfbeheersing niet in Turkije? Niet lullig bedoelt, maar het komt niet voor het eerst nogal over alsof iedereen in z'n ziel geraakt is. Zonder dat overdreven trotse gedoe zou Turkije als land zijnde een stuk rustiger en stabieler kunnen zijn, denk ik.

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat een weldenkend volk als de IJslanders dit alleen doen om te sarren (wat ook echt vals zou zijn). Om dan nu als Turkse partij zo fel van leer te trekken is niet handig, tevens heeft deze meneer boter op zijn hoofd. De Ak-partij heeft zelf weinig op rechten van de mens (zie de massale arrestaties, ontslagen en verdwijningen van mensen die ogenschijnlijk anders denken), maar staat wel vooraan om een ander te beschuldigen. Als blijkt dat het echt onnodig was, zullen de IJslanders echt wel door het stof gaan.

10 juni 2019 om 12:13

Je moet de beelden even zien denk ik. De voetballers worden aan alle kanten geprovoceerd en hebben dit ook gedeeld op hun Insta. Dr staat zelfs een guy met een toiletborstel bij Emre die zich voor het eerst in zijn leven weet in te houden.

10 juni 2019 om 12:38

Het lijkt ook wel op sarren, en als blijkt straks dat het sarren was, zal IJsland ook door het stof moeten denk ik. We weten nu alleen niet de reden waarom, misschien hadden ze er wel een goede reden voor (niet dat ik die nu kan verzinnen trouwens).

10 juni 2019 om 17:11

Maar die afwasborstel staat toch totaal los van de douane en is een 'grap' op zichzelf? Hij filmde het ook zelf, dus het lijkt me meer één of andere Youtube-prank met niet per sé een racistisch motief. Dat laatste wordt de laatste tijd wel erg snel geconcludeerd, vind ik.

Of het grappig is, is een tweede. Maar wellicht kun jij me uitleggen wat racistisch is aan de borstel? Er zijn tegenwoordig wel erg veel mensen (uit een bepaalde richting) erg kleinzerig, vind ik. En er mag ook niks van gezegd worden, want dan ben je zelf ineens een racist.

Dat met die toiletborstel lijkt op YouTube-humor, of voetbalhumor, maar dat moet je niet proberen bij Turken, dan krijg je dit soort praktijken in de nasleep. Had je beter kunnen doen als een land als Denemarken langs was gekomen. Krijg je misschien ook gezeik mee, maar dan tenminste ook geen diplomatieke rel.

Voor de rest weet ik niks over de behandeling en de controle en of ze dit normaal gesproken ook doen of dat het specifiek gedaan was om de Turken uit hun concentratie te halen (wat je normaal gesproken zie in Zuid-Amerika, dus dat zou nieuw zijn), dus wacht ik even met commentaar totdat er een reactie van IJsland komt.

Een beetje overdreven hoor en vooral erg aanstellerig om gelijk weer die racisme kaart te trekken. Als iemand ook maar uit het buitenland komt, een iets donkerdere huidskleur of een ander geloof heeft wordt er gelijk weer over racisme gesproken.

Nou ik ben als Fin laatst ook grondig doorzocht in Ijsland, dat zijn gewoon procedures daar omdat het geen EU land is. Dus gelden er andere voorwaarden over wat je allemaal mag meenemen etc. Nu omdat het een heel voetbalelftal betreft is er grote heisa maar dit gebeurd heus wel vaker. Tegenwoordig wordt alles zo uitvergroot en dat komt inderdaad door de media.

10 juni 2019 om 12:57

Ik hoor meer mensen klagen over die racisme kaart dan dat ik mensen die racisme kaart zelf zie trekken tegenwoordig.

Als je de beelden ziet zie je dat ze enorm worden geprovoceerd. Dat komt niet uit de lucht vallen, en op puur toeval en 'procedures' ga ik het niet gooien.

10 juni 2019 om 13:09

Nou tegenwoordig wordt alles op racisme gegooid maar goed. Ja ik zie de beelden ook een wc-borstel. Ik zie de persoon geen eens dus vraag mij in eerste instantie al af of dit echt iemand van de pers is en niet gewoon een stunt van iemand. Ik kan er de humor in ieder geval wel van inzien maar wellicht dat onze Scandinavische humor wat anders is dan de Turkse. Voor mij heeft dit dan ook niets met provoceren te maken, want volgens mij heeft een wc-borstel niet echt nare betekenis. Hoeveel andere voorwerpen die als microfoon gebruikt kunnen worden kun je bedenken? Kom op zeg, niet zo piepen.

Over de procedures gesproken. Ik denk dat Turkije met zo'n 50 man afreist naar Ijsland. Als ze iedereen willen doorzoeken gaat dat gewoon tijd kosten. Aan de andere kant, je kan er op wachten dat de Turken iets zullen bedenken wanneer Ijsland daar naartoe moet.

10 juni 2019 om 13:27

Wat voor connotatie heeft zo’n wc borstel in combinatie met een Turks persoon, denk je?

10 juni 2019 om 13:36

O ja, want Ijslanders zijn specifiek op zoek gegaan naar manieren om Turken te vernederen. Sommigen vinden het humor, sommigen blijkbaar niet. Dat zul je altijd hebben maar om nou net te gaan doen alsof ze speciaal de Turken willen vernederen gaat mij te ver.

Edit: Heb net een foto gezien van de persoon en dit is geen eens een interviewer. Hij maakt gewoon een foto van zijn eigen actie wat voor mij betekent dat het om een grap gaat.

10 juni 2019 om 13:46

Waar heb ik het over IJslanders? Er was maar 1 man die een toiletborstel in zijn hand hield. Spreekt hij met deze actie namens Ijslanders?

Moet je eens iets negatiefs typen over Erdogan. Dan kun je als IJslandse voetballer de bak in in plaats van een wedstrijd spelen in Turkije. Nee, wat mij betreft zijn de Turken het laatste volk dat mag klagen over de manier waarop ze worden ontvangen in andere landen.

10 juni 2019 om 12:59

En zo heeft elk land haar zwarte bladzijden. Nederland zou gebaseerd op wat er allemaal is uitgespookt en men nog steeds uitspookt in de laatste 100 jaar ook nergens over meepraten wat betreft mensenwaarden, zoals vrijwel geen enkel westers land dat zou mogen.

10 juni 2019 om 13:27

Nederland erkent tenminste haar zwarte bladzijden. Turkije leeft momenteel haar zwarte bladzijde (en niet alleen nu - Armeense Genocide bijvoorbeeld). Wereld van verschil, en dan in de 21 eeuw. Je argument slaat nergens op. Wij mogen niks zeggen, want 100 jaar geleden (generaties die wellicht niet eens meer leven) terwijl het NU niet nauw neemt met mensenrechten. Ga snel je mond spoelen.

Daarnaast: Wat 'spoken' ze uit dan? En kom niet aanzetten met: Ze steunen dit regime! Daarvoor moet je echt inhoudelijke argumenten aan kunnen tonen.

10 juni 2019 om 13:28

Wat doet Nederland dan momenteel waardoor ze zich niet uit mogen spreken over andere landen qua mensenrechten? Nederland heeft inderdaad een slavernijverleden en Nederland heeft Indonesië hardhandig onder de duim willen houden. Dat mag je inderdaad niet vergeten maar de meeste Nederlanders hebben daar niks mee te maken. Al die mensen hebben dus wat mij betreft meer recht van spreken dan iemand van de AKP partij. Die sluiten nogsteeds journalisten op.

10 juni 2019 om 13:30

Als je het erkent dan is het dus goed? Wat is dit voor iets doms, zal Erdogan bellen zodat hij het erkent dan is alles weer goed.

10 juni 2019 om 13:32

@arnout108

Je weet al wat hij gaat zeggen: Nederland steunt bijvoorbeeld indirect Israël. Het zijn altijd dezelfde waardeloze argumenten van mensen die door een gekleurde bril kijken. Ze zijn verblind en zien de realiteit niet meer. Turkije is gewoon een land dat niet voldoet aan de mensenrechten en dat de komende jaren ook niet zal doen. Een interessante kwestie: Turkije besloot uiteindelijk mee te helpen in de strijd tegen IS, oftewel: Bombardementen. Maar, ze waren ook bang dat de PKK daar haar voordeel uit ging halen; dus gingen ze ook maar een deel van haar eigen burgers bombarderen ter compensatie. Walgelijk land.

10 juni 2019 om 13:34

@shevanr7

Erkenning is ten eerste het punt wat al niet in Turkije gebeurt. Daarnaast: Dit gaat over generaties die niet meer leven? Wat moet daar gebeuren? Het wordt inmiddels opgenomen in het historisch cannon zodat ELK kind in Nederland hierover leert. Over de slechte daden en dat dit niet weer mag gebeuren. Dat is iets wat nooit zal gebeuren in Turkije.

Daarnaast zijn er voldoende herstelbetalingen geweest. Lees je in voor je leuk wil doen.

10 juni 2019 om 13:40

@Arsenallz dat hele diplomatieke bullshit boeit mij niet, wat er met Armenie gebeurd is boeit me ook niet, ik sta neutraal beoordeel zulke dingen niet, ga ergens anders je frustratie uiten kleuter dit is een voetbalsite.

10 juni 2019 om 13:41

Daarom verdedig je de Turken in deze kwestie zo fanatiek. Neutraal, oké.

10 juni 2019 om 13:42

Ik ben ook wel benieuwd over wat Nederland nu "nog steeds uitspookt", zoals TheJurgenKlopp zegt. Ik kan namelijk niets bedenken.

10 juni 2019 om 13:42

@Shevanr, als jij zegt dat "je Erdogan zal bellen" kom je niet echt neutraal over.

10 juni 2019 om 13:51

Klopt Kyle omdat ik Erdogan zal bellen ben ik niet neutraal.

10 juni 2019 om 15:25

@kyle. Nou ik kan enorm veel dingen opnoemen, maar ik houdt het nog kort.

In recente jaren vindt ik de steun voor de oorlogen in het midden oosten bijvoorbeeld walgelijk bijvoorbeeld. Veel westerse navo landen die slaafs de VS hebben gevolgd richting het MO zijn mede verantwoordelijk voor de puinhoop die wordt achtergelaten daar, en waar mensen nog steeds dagelijks de gevolgen ervan moeten overzien. Ik geloof niet in 'het brengen van democratie, veiligheid en stabiliteit'. Vooral de VS houdt ervan om onder deze dekmantel vrijwel elke paar jaar wel een ander land binnen te vallen. Het is geen toeval dat het land sinds haar oprichting minder dan 10 jaar zonder oorlog heeft gezeten. Tiran nummer 1. En het zegt dan veel dat Nederland nog steeds heel slaafs alles volgt wat de VS doet.

Een meer lokaal voorbeeld dat me snel tebinnenschiet is hoe het is gegaan met dat zwarte pieten gedoe vorig jaar in Rotterdam, en de protesten van de moord op Mitch Henriquez. Je kan er voor of tegen piet zijn, dat is niet relevant, maar het feit dat er stelselmatig activisten in elkaar worden geramd door de politie (zoek de beelden maar op van de afgelopen jaren) vind ik haaks staan op de normen en waarden waarvoor onze westerse rechtstaat zou moeten staan. En alles komt zoals altijd in de doofpot terecht, zoals ook bij Mitch lang het geval was. Geen groot verschil tussen journalisten die in Turkije worden opgepakt, of burgers die maar in elkaar worden gerost met stokken op het hoofd in Nederland, tot op de dood toe. Nogmaals, het maakt me niet uit of je voor of tegen piet bent, maar zo behandeld worden tijdens slechts het uiten van je mening is ongehoord. Als men in Turkije door de politie zou worden afgerost, spreekt men hier er dagenlang schande van. Hier is het allemaal oke.

En zeg je er wat van, wanneer je ziet dat het hele land zwijgt, dan 'misbruik je weer eens de racismekaart'

Maargoed, voor super inhoudelijke politieke discussies ben ik niet op Voetbalzone, maar mijn hele punt is dat Nederland zelf niet het braafste jongetje in de klas is.

10 juni 2019 om 15:33

Arsenallz
''nederland erkent tenminste haar zwarte bladzijden. ''
Ik wacht nog steeds op een verontschuldiging voor de betrokkenheid van Nederland bij de slavernij. Heb jij die toevallig nog ergens gemompeld zien worden? Ik niet. Verder helpen die standbeelden van al die mensen die wandaden hebben gepleegd in Indie en Afrika ook niet echt, maar verdere explenatie is denk ik niet nodig.

''en niet alleen nu - Armeense Genocide bijvoorbeeld''
Bijzonder hypocriet dat ik dingen van 100 jaar geleden niet mag opnoemen en ik mijn mond moet spoelen, terwijl jij wel de armeense genocide erbij haalt. Wil je oprecht dat ik een opsomming geef van wat er in de laatste 100 jaar allemaal in/door Nederland is gebeurt? Dan heb ik aan dit aantal tekens dat VZ mij geeft lang niet genoeg.

10 juni 2019 om 18:51

Waarom moet jij op een verontschuldiging wachten? Niemand heeft jou wat aangedaan. Als het enige wat je hindert een standbeeld is moet je niet zo zielig doen.

Je land erkent niet eens de potentiã«le moord van 1.5 miljoen mensen. Daar gaat niks wat Nederland heeft gedaan tegen opwegen.

10 juni 2019 om 19:26

Alsof slavernij iets Nederlands is. Vrijwel overal ter wereld hadden (of hebben) ze slaven. In Nederland veranderen we de namen van bruggen en tunnels, doen ze dat in Turkije ook bij Ottomaanse "helden"? Nee? Goh.

10 juni 2019 om 13:47

Wat heeft Erdogan met deze kwestie te maken?

10 juni 2019 om 16:40

Belachelijke opmerking. Een beetje generaliseren. Daarnaast is dat helemaal niet waar. En als een land beslist in haar regels dat het lasteren van een president of koning strafbaar is wie ben jij dan om dat af te keuren? Uiteindelijk is meneertje Erdo gewoon democratisch gekozen. Het is eigenlijk triest dat je de actie van Ijsland hier op de luchthaven wil goedpraten met je vooringenomen reactie. Lachwekkend.

Overdreven weer zeg. Wat laat Turkije zich makkelijk op de kast jagen. Juist dan is het extra leuk om te sarren. Snappen ze in Turkije echt niet dat happen juist averechts werkt? Negeer het, geef hen geen aandacht. De lol is er dan snel vanaf.

10 juni 2019 om 13:27

In November komt Ijsland naat Turkije, hoop dat ze een onderzoek van 14 uur gaan uit voeren, genoeg tijd om de Ijslanders te sarren kijken hoe de Nederlanders dan gaan reageren op VZ, kan niet wachten.

10 juni 2019 om 13:31

Die IJslanders trekken zich daar niets van aan. Alleen zal het me niet verbazen dat de situatie in Turkije niet alleen een beetje provocerend zal zijn maar een paar graadjes erger qua intimidatie en bedreigende sfeer. Tot het fysieke aan toe.

10 juni 2019 om 13:35

Ik denk niet dat Ijslanders zo snel van hun leg zijn. Het is maar 3 uur op een vliegveld. Dat jij meteen hoopt op actie-reactie en 14 uur vasthouden is ook weer zo typerend. Zo gigantisch typerend dat je het zelf niet eens meer ziet.

10 juni 2019 om 13:36

Mwah fysiek denk ik niet hoor, ze zullen wel alles uit de kast halen om ze te intimideren, als het wel fysiek word is het triest en hoop ik dat de politie keihard ingrijpt.

10 juni 2019 om 13:37

Hahahaha Arsenallz, heb je hard drugs genomen ofzo? Je bent erg gefrustreerd zie ik aan al je reacties, neem het met een korreltje zout en jank niet zoveel meid, of je bent een Armeen zegt al genoeg dan🤣

10 juni 2019 om 13:40

Doe maar lacherig Sheva, iedereen weet dat jij het meent.

10 juni 2019 om 13:44

Mooie vergelijking dude. De Turken moesten 3 uur wachten wat best normaal voor zo'n grote groep is als ze iedereen zijn bagage willen checken. En dan kom jij aanzetten met dat je hoopt dat ze in Turkije een onderzoek van 14 uur gaan doen. En dan achteraf zeker ok nog roepen dat Ijsland precies hetzelfde deed...

10 juni 2019 om 13:44

@shevanr, over gefrustreerd reageren gesproken... Lees jij je eigen reacties wel? Hopen dat Turkije een onderzoek van 14 uur gaat doen? Heeft IJsland dat dan gedaan? Wat ben jij een kleuter.

10 juni 2019 om 13:53

Oh oh oh wat zijn er veel moraalridders verschenen als het om Turkije gaat, is niet erg dames we zijn het wel gewend😘

10 juni 2019 om 17:18

Nee, er zijn veel Turken die maar wat graag de 'wij hebben het zo zwaar en de hele wereld is tegen ons'-kaart trekken. Je zegt nu dat je het niet meent, maar in elke grap zit een kern van waarheid. Je bent duidelijk gefrustreerd (of was in ieder geval) over dit 'voorval' in Ijsland, terwijl ik bijvoorbeeld met m'n vriendin ook wel eens anderhalf uur op een vliegveld heb gestaan door gezeik. Dan zie je mij toch ook niet meteen weer die sneue racisme-kaart trekken?

Daarnaast snap ik niet helemaal wat die afwasborstel (duidelijk één of andere Youtube-prank) met de douane te maken heeft. Twee totaal losstaande dingen. Of het een grappige prank is, tja, daarover valt te discussieren. Maar ik zie er totaal geen racisme in.

Wat ik vooral merk is dat mensen die een verband hebben met Turkije en nog steeds het Turkse team aanmoedigen, altijd maar weer zeer snel gefrustreerd en woedend zijn. Waar komt dat toch altijd vandaan? Humor is er zelden te bekennen en zelfspot is een onbekend fenomeen.

Trots, trots en lange tenen. No offense verder. Dit is wat ik merk, overal op ieder forum weer. Als jij @shevanr7 of iemand anders met bijvoorbeeld Turkse roots mij dit uit kan leggen, graag! Sta ervoor open op het normaal te bespreken. Maar jullie kunnen toch ook niet allemaal ontkennen dat humor vaak ver te zoeken is, de racisme kaart maar al te graag getrokken wordt en veel Turken of mensen met Turkse roots nogal snel in hun eer zijn aangetast?

10 juni 2019 om 17:37

@arsenallz en alle anderen die het niet zo erg vinden wat er is gebeurd, Turkije heeft net een loodzware wedstrijd tegen Frankrijk gespeeld, ze zaten 6.5 uur in het vliegtuig, en daarna dus nog 3 uur op het vliegveld. Morgen is de wedstrijd, ik denk niet dat ik jullie duidelijk moet maken dat het heel belangrijk is dat voetballers genoeg rust krijgen.

Bovendien heeft Turkije voor de laatste 2 eindtoernooien ook Ijsland als tegenstander gehad tijdens de kwalificatieronde, dit is toen niet gebeurd. Dit zijn geen terroristen maar professionele voetballers. Ik weet zeker dat jullie heel anders zouden reageren als het de Oranje-spelers waren die zo werden behandeld.

10 juni 2019 om 18:01

@Sjonnie Turken worden Schoonmaak Turken genoemd dat moeten vooral de Nederlanders weten (jup heb het vaak moeten aanhoren in mijn middelbare schooltijden) die houden er wel van om dat te roepen, afwasborstel + Turk is een? Juist, dit is 200% provoceren.

10 juni 2019 om 18:54

@clutch

Hoe lang moet je soms wel niet wachten als je Turkije in wil? Dit wordt opgeblazen. De Turken doen alsof het een schande is, komaan. Het is maar 3 uur. Daarnaast moet je nou niet doen alsof ze bij de controle specifiek iets gaan flikken tegen de Turkse nationale ploeg. Dat is op zoek naar een schaduw die er niet is.

Ik denk niet dat de Oranje spelers zo triest zouden reageren.

10 juni 2019 om 19:03

@arsenallz,

Ik herhaal, aangezien je niet goed hebt gelezen wat ik heb neergezet: Het is heel belangrijk dat voetballers genoeg rust krijgen, zeker als ze in een korte periode twee loodzware wedstrijden spelen en ze een vliegreis van 6.5 uur achter de rug hebben. Dat is iets waar je rekening mee moet houden, dus dat jij en ik 3 uur wachten als we Turkije in willen, heeft hier niks mee te maken. Wij zijn 'normale' burgers.

Waar doe ik alsof ze iets willen flikken tegen de Turkse ploeg?

11 juni 2019 om 08:22

@shevanr7 Oké, die uitspraak heb ik nog nooit gehoord moet ik eerlijk zeggen. Had jarenlang verschillende Turkse jongens in m'n klas maar dit komt mij totaal onbekend voor. Verder - die jongen bedoelt het als grap en weet misschien ook totaal niet de betekenis erachter zoals jij 'm noemt. Moet hij dan met de dood bedreigd worden want racist?

Je weet zelf niet eens zeker of dit zijn bedoeling wel was, dus waar hebben we het over?

Je bent een racist als je je er volledig van bewust bent wat je doet en met welke betekenis erachter. Niet als je een grapje uithaalt waarbij achteraf blijkt dat er voor sommigen blijkbaar een (gezochte) betekenis achter zit.

11 juni 2019 om 09:15

Ho ho ik geef nergens aan dat ik het goed keur dat hij met de dood bedreigt word, ik heb het helaas wel vaak aan moeten horen, was meestal een grap maar het raakt je wel een beetje, maar dat hij met de dood word bedreigt is absurd natuurlijk.

Niemand die vraagtekens plaatst bij het zien van zo’n wc borstel in combinatie met een Turkse speler? Hoe groot achten jullie de kans dat je zulke beelden bij bijvoorbeeld een Noor of Zweed met blond haar en blauwe ogen gaat zien?

10 juni 2019 om 13:30

Nee, want waarom zou je daar vraagtekens bij zetten? Je ziet wat je graag wil zien en je zoekt deze dingen op. Ik weet waarop je het gaat gooien maar dat zou gewoon triest zijn. Het draait niet altijd daarom. Het lijkt gewoon een vorm van intimidatie (hetzelfde als het nadoen van de hakka door Turkije). Het is alleen zo dat de Turken nagenoeg niks kunnen hebben en meteen gaan janken zoals nu. Oh, boehoe je moest even wachten. Dat moeten wel meer mensen. Dat heeft helemaal niks perse met jou als Turk te maken (ras gedeelte).

10 juni 2019 om 13:39

Waarop wil ik het volgens jou gooien? Spreek het uit, dat schept duidelijkheid.

10 juni 2019 om 13:40

Je durft het zelf niet eens te zeggen - waarom zou ik het wel doen? Uitlokken werkt niet.

10 juni 2019 om 13:52

Hoe weet jij waar ik het over? En wat zou triest zijn? Wat zou ik volgens jou niet durven zeggen? Ik heb niks te vrezen. Hooguit een reactie die in mindering wordt gebracht. Nou, dat werkt echt drempelverhogend hoor. Dit heeft niks met uitlokking te maken. We zitten op een voetbalforum te discussiëren over deze gebeurtenis. Je wordt niet opgesloten als je zogenaamd iets verkeerds zegt hoor 😂.

10 juni 2019 om 14:13

Iedereen ziet waar je het over hebt, daar hoef je geen genie voor te zijn.

10 juni 2019 om 16:35

Jep het aloude racistische gebruik om een Turk met een pleeborstel te vergelijken. Ze hebben namelijk precies hetzelfde witte stekelige haar en langwerpige ronde lichaam.

10 juni 2019 om 20:15

Jep, net als bijvoorbeeld zwarte mensen volgens een bepaald slag met apen worden geassocieerd of beesten worden genoemd.

10 juni 2019 om 17:49

Het is een afwasborstel.
Ik denk dat het een grap is, maar begrijp hem niet.
Kan ook zijn dat de grap op de tv-interviewers gericht is.
En wie houdt de afwasborstel eigenlijk vast? Een Ijslander, een Turk? Wie?

10 juni 2019 om 20:20

Het is een afwasborstel inderdaad. De jongen die het deed zal het in zijn eigen wereldje vast wel grappig bedoeld hebben, maar hij heeft doelbewust ervoor gekozen om een afwasborstel te gebruiken. Wie hij is, is mijns inziens irrelevant.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

IJsland

FIFA ranking: 41
8 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina IJsland.

172 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Besiktas 6 2 2 0
2018/2019 Besiktas 15 11 4 0
2018/2019 Trabzonspor 7 5 3 0
2017/2018 Trabzonspor 25 23 7 0
2017 Beijing Guoan 11 8 3 1
Laatste voetbalnieuws

Turken en Fransen danken Merih Demiral voor bereiken van EK

Turkije heeft donderdagavond tegen IJsland een ticket voor het Europees kampioenschap van volgend jaar veilig gesteld. De ploeg van bondscoach Senol Günes wist zich bij een gelijkspel tegen de IJslanders zeker...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 15 november
Zlatan Ibrahimovic heeft zijn zinnen gezet op een hereniging met AC Milan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren