Lucescu foetert: ‘Een onbegrijpelijk besluit, een egoïstische keuze van Ajax’

Zaterdag, 8 juni 2019 om 21:22Dominic Mostert • Laatste update: 21:42

Mircea Lucescu heeft geen goed woord over voor het besluit van Ajax om Razvan Marin deze zomer in Nederland te houden. De zomeraankoop van 12,5 miljoen euro mag niet naar het EK Onder-21 met Roemenië, zo besloot Ajax onlangs. Lucescu, de bekendste trainer van Roemenië, noemt het besluit 'onbegrijpelijk'.

"Ze ontnemen een jonge voetballer de kans om zich te meten met de beste spelers van zijn generatie", foetert Lucescu zaterdag in gesprek met de sportkrant Gazeta Sporturilor. "Het is een egoïstische keuze van Ajax en het getuigt van een gebrek aan respect voor Roemenië, dat veel hoop had voor deze lichting."

De voormalig bondscoach van onder meer Turkije vindt ook dat Mirel Radoi, de bondscoach van de Onder-21, iets anders te werk had kunnen gaan omtrent de bekendmaking van zijn spelersgroep. "In zulke gevallen doe je er goed aan om de beslissing zo ver mogelijk vooruit te schuiven, om te proberen een manier te vinden om hem mee te nemen. Ik had geprobeerd een deal met Ajax te maken en de selectie pas op het laatste moment bekend te maken."

Het EK Onder-21 begint op zondag 16 juni en duurt twee weken. Voor Ajax begint de voorbereiding op vrijdag 21 juni. Tussen 24 en 29 juni verblijft de spelersgroep in De Lutte; op 13 juli vertrekt men naar het Oostenrijkse Bramberg. Het seizoen begint officieel op 27 juli met de wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal. In het daaropvolgende weekend start het seizoen in de Eredivisie en op 6 of 7 augustus treedt Ajax aan in de derde voorronde van de Champions League.


Poll

Ben je het eens met Mircea Lucescu?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door adzevedo)

Ik vind zelf dat ajax hier toch gewoon gelijk heeft want je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je selectie op orde hebben. En geen blessures riskeren.

8 juni 2019 om 21:30

En vooral klaar zijn voor de CL play-off

8 juni 2019 om 22:32

De start van de eredivisie en de CL play-offs is ruim vijf weken nadat Marin klaar is met de U-21. Ik ben het met Lucescu eens, dit is niet goed van Ajax.

8 juni 2019 om 22:57

Maar de fout zit in deze toch niet bij Ajax. Het speelschema is gewoon weer ruk. Verder is het de kwalificatie van de CL die hier vooral debed aan is. Stel je nu eens voor dat Ajax niet eerst 2 voorrondes had moeten spelen.... kortom, Ajax neemt een egoïstisch besluit nadat zij eerst in een hoek zijn gedreven.....wie is hier nu fout?

8 juni 2019 om 23:02

Daarbij zal Marin ook wel toe zijn aan vakantie. Zal het niet? Dus eer hij bij Ajax aansluit hebben ze niks aan hem. Ajax betaald hem. En Ajax heeft hem hard nodig. De CL is wel belangrijk om eraan deel te nemen. Als deze jongen goed presteert . Maar hij straks met de echte mannen mee doen voor zn land.

9 juni 2019 om 02:18

Wat als hij geblesseerd terug komt en dat hoeft maar een lichte te zijn maar de hele voorbereiding is naar de klote.

8 juni 2019 om 21:59

Het is sowieso raar dat een 23-jarige speler die al 15 keer bij Roemenie 1 heeft gespeeld naar het EK O21 mag.

9 juni 2019 om 02:19

Dispensatie.

Hij neemt maar een andere dispensatie speler mee.. Marin moet zich voorbereiden om zich te kunnen meten met Nederlands' beste generatie genoten

Voorronde champions league of een EK voor onder 21. Inderdaad een lastige keuze. Het belangrijkste club toernooi of een onbeduidend EK voor jeugdelftallen. Ajax wil met een volledige groep de voorbereiding meemaken. Vervelend voor het Roemeens elftal, maar om nu zo om je heen te slaan. Ajax is ook niet verplicht om de speler af te staan. Het over it

8 juni 2019 om 22:21

Die volledige groep gaat sowieso al een lastig verhaal worden met de Afrika Cup (tot en met 19 juli) en de Copa America (tot en met 7 juli). Aangezien Neres, Tagliafico, Mazraoui, Ziyech en Onana aan die twee toernooien meedoen mis je die toch al gedurende de voorbereidingen.

Het beste ervan maken, het is wat het is.

8 juni 2019 om 23:04

Maar hier heb je het over een “echt” eind toernooi. De Copa is wat hier het EK is. Maar een toernooi voor U21 en juist hem als dispensatie speler mee willen nemen. Helaas. Voor deze leeftijd hoeft hij zich niet te ontwikkelen.

9 juni 2019 om 00:19

@zlatanunited

Ik ben het helemaal met je eens, en daar heeft Ajax ook helemaal niks over te zeggen en daar doet Ajax ook niet moeilijk over.

Het betekend alleen wel dat je op voorhand weet dat verhaal ''hopelijk is de selectie snel bij elkaar'' niet echt iets is wat wij in eigen hand hebben.

9 juni 2019 om 02:37

Dat klopt ook. Maar ik vind wel dat er een verschil is voor de Copa of een eindtoernooi van U21 waar Marin als dispensatie speler mee gaat. Vind dat Ajax daar wel op in mag gaan. Om iig een speler die net bij de club is te wennen aan alles. En zo snel mogelijk klaar te laten stomen. Ze zijn echt wel wat van plan met hem. De spelers van de Copa hoeven alleen maar fit te zijn om er gelijk te kunnen staan bij Ajax. Die kennen het systeem en zijn aan alles gewend. Dat is wel een verschil

8 juni 2019 om 23:05

Idd. Voor een toernooi voor U21 hoeft Marin, als het goed is, zich niet te ontwikkelen.

Logisch toch. Staat onder contract bij Ajax. Ajax bepaalt wat de speler doet. Niet het land of de speler zelf.

Ben het wel met hem eens. Als een club een belangrijke speler van jong oranje wilden verbieden een Ek te spelen gilden we allemaal moord en brand.

8 juni 2019 om 22:05

Het gaat om een dispensatiespeler van 23 jaar. Ik vind dat een belangrijk verschil.

8 juni 2019 om 22:12

Dit zou hetzelfde zijn als jong oranje die Frenkie de jong mee willen nemen, dat zou toch ook niet gebeuren?

8 juni 2019 om 22:13

Onbegrijpelijk is onzin. Iedereen snapt dat Ajax een zo sterk mogelijke selectie wil om zich voor de CL te plaatsen. Levert tien miljoen op. Iedereen snapt ook de belangen van Roemenie. Logisch. Beide kanten zijn begrijpelijk.

Aan de ene kant is het logisch dat Ajax hem de hele voorbereiding wil laten afwerken. Aan de andere kant hadden we hier ook raar opgekeken als Jong Oranje komende zomer had meegedaan en AS Roma had Kluivert niet afgestaan. Dubbele belangen.

8 juni 2019 om 21:56

Klopt, al geldt Marin als één van de dispensatiespelers. Alsof wij boos zouden worden dat Frenkie niet mee mag doen met u21 omdat Barca hem niet laat gaan.

8 juni 2019 om 22:05

Oh ook dat nog, niet eens bij stil gestaan. Dan moeten ze inderdaad niet zeuren en een andere speler zoeken.

Dit doet Ajax altijd. Ze vinden clubbelang belangrijker dan de ontwikkeling van een speler. Natuurlijk is een voorbereiding belangrijk, helemaal als je nieuw bent. Maar van zo’n toernooi wordt die een betere speler dan van de voorbereiding bij Ajax.

8 juni 2019 om 21:34

Hij zal er natuurlijk meer aan hebben om zo'n toernooi te spelen, alleen de dynamiek en het groepsproces van de voorbereiding van Ajax loopt dan niet helemaal hoe je zou willen natuurlijk. Nou valt dat met 1 speler nog mee, maar wat nou als je er 3 hebt rondlopen die graag naar dat toernooi zouden willen.

8 juni 2019 om 21:42

@arleticofc, kun je mij 1 profclub in Europa opnemen die de ontwikkeling van de speler belangrijker vindt dan clubbelang (in dit geval vCL)?

8 juni 2019 om 22:06

De clubs die deze spelers wel laten gaan.

8 juni 2019 om 22:10

@atleticofc

Welke clubs zijn dat dan precies? Tel daarbij op dat Marin is aangevraagd als dispensatiespeler omdat hij al buiten de categorie onder 21 valt.

8 juni 2019 om 22:06

Ik denk dat vCL belangrijker is voor de ontwikkeling van een speler dan een jeugdtoernooi. Voor een speler als Gravenberch of Eiting misschien niet, maar voor Van de Beek, De Ligt of Dolberg (beoogde basisspelers) niet. Die kunnen straks tegen Kiev 1 in de vCL spelen ipv Oekraine O21 met 6 jeugdspelers van Kiev.

8 juni 2019 om 22:07

Ajax is als het gaat om de belangen van het eerste elftal vrij vergaand, dat is zeker waar. Wanneer jonge spelers bij Ajax 1 zitten en er komt een jeugdtoernooi wat zou voorkomen dat spelers duels of belangrijke voorbereidingen van Ajax 1 missen dan trapt Ajax op de rem. In sommige gevallen denk je wel eens dat ze wat doorschieten, dan krijg je dat iemand die 6de keuze is op het middenveld of 7de keus voorin ineens niet weg mag.

Maar in dit geval betreft het (zoals ik hieronder las) zelfs een dispensatie speler, iemand die ook al 16 interlands bij het Roemeense elftal heeft gespeeld. Heeft zo'n jongen echt zo'n jeugdtoernooi nog echt nodig? Tuurlijk kan hij er nog wel wat van leren, maar eigenlijk is hij het stadium beloften al gepasseerd. Hij is net voor 12,5 miljoen naar Ajax gekomen en heeft in een ongunstig geval misschien niet eens een maand om te wennen in Amsterdam voor zijn eerste officiele duel.

8 juni 2019 om 22:08

@atlecticof, ten eerste is het een dispensatiespeler van 23. Het lijkt mij dat Roemenië inmiddels wel spelers van de juiste leeftijd zou moeten hebben. Ten tweede zijn er ook genoeg spelers die zich liever afmelden met een vage blessure dan te spelen. Die maken ook een andere beslissing.

8 juni 2019 om 23:09

Ontwikkeling van de speler? Een speler die 23 jaar is. En als dispensatie speler mee mag/moet voor een toernooi voor U21??? Als je dan nog moet ontwikkelen, ben je niet goed genoeg. En dan had Ajax hem niet gekocht. Met de voorbereiding kan hij wedstrijden spelen op CL niveau. Wedstrijden spelen waar het echt om gaat. En tegen betere en fysiekere spelers dan dat toernooi U21

9 juni 2019 om 13:59

Hoe kom je erbij dat hij dispensatiespeler is? Volgens mij bestaat zoiets niet bij het U21-ek. Spelers die aan het begin van de kwalificatie nog geen 21 jaar oud zijn mogen aan de eindronde meedoen.

Ajax betaald zijn salaris en wil zo snel mogelijk zijn selectie op orde hebben. Lullig maar geheel begerijpelijk in dit geval

“Het getuigt van een gebrek aan Roemenië”... Zijn verhaal getuigt van een gebrek aan de club die de speler betaalt, die niet verplicht is hem af te staan en die hem de kans geeft zich te meten met tegenstanders in de voorronde CL... Alwaar hij zich in de picture zou kunnen spelen voor het ‘grote’ nationaal elftal vd Roemenen...

Maarja nu is de vraag: hoe erg vind Razvan het dat hij geen toestemming heeft?

Goed besluit van Ajax. Moet De Jong opvolgen, dus kan geen voorbereiding missen! En spelen tegen de beste van zn leeftijd is bullshit. Hij moet trainen en spelen met de besten, en dat is bij Ajax want daar is het niveau vele malen hoger dan bij een jeugdelftal van Roemenie.

8 juni 2019 om 21:50

Ik kan het ook wel begrijpen, hoewel er bijna twee maanden tussen de start van dat EK zit en de voorronde CL. Maar laat deze bondscoach zich niet aanstellen, Marin is al dispensatiespeler. Dus laat hem lekker een ander zoeken.

Tja, er zitten twee kanten aan dit verhaal. Het verhaal van Roemeense kant is dat ze hem graag erbij willen hebben om succesvol te zijn op het EK onder 21 en dat dit een leerzaam toernooi voor die jongen is. Waarschijnlijk voelt die jongen daar zelf ook wel iets voor.

De andere kant van het verhaal is dat Ajax hem heeft gekocht deze zomer en dat ze natuurlijk een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen (wat alweer vroeg begint) willen draaien. Er zullen waarschijnlijk enkele belangrijke krachten vertrekken, maar het is door de Afrika Cup (19 juli afgelopen) en Copa America (7 juli afgelopen) ook mogelijk dat er spelers heel laat terugkeren. Terwijl op 27 juli er moeten staan bij de strijd om de JC Schaal en op 6/7 augustus voor de voorronde CL.
Als Marin met Roemenië mee doet moet je rekenen dat hij mogelijk tot 30 juni actief is.

Ik kan me voorstellen dat Ajax hier weinig trek in heeft. Er is 12,5 miljoen voor die jongen betaald, dan wil je ook dat hij er direct kan staan als het seizoen begint. Bovendien is hij al volwaardig Roemeens international, dus zal Ajax hem komend seizoen vaak genoeg kwijt zijn. Om hem dan ook nog voor een jeugdtoernooi af te staan, ik snap de afwijzing wel.

Ik weet niet hoe Marin hier zelf in staat, ik neem aan dat Ajax hier met hem over gesproken heeft. Als ik het pleidooi van Lucescu hoor is dat overleg met de Roemeense coach er niet bepaald geweest.

Wat als het om jong Oranje spelers zou gaan. Beetje hypocriet.

Als je een buitenlandse speler in je selectie heb zitten moet je er gewoon rekening mee houden dat hij gaat spelen voor z’n land. Het is niet aan de club om te bepalen of het interessant genoeg is of niet.

8 juni 2019 om 22:31

Dat heeft weinig met buitenlandse spelers te maken, als Oranje onder 19 zich had gekwalificeerd hadden we precies dezelfde soort discussie gehad wanneer Marin Nederlands was.

Ajax is al 5 spelers kwijt in de voorbereiding door Afrika Cup en Copa America. Als Roemenië Marin dan als dispensatiespeler wilt gebruiken voor een jeugdtoernooi (onder 21) maakt Ajax gebruik van bestaande regels om dit te voorkomen. Die jongen is geen onder 21 speler, hij is 23 jaar en heeft al 16 interland voor Roemenië gespeeld.

8 juni 2019 om 23:21

In het geval van Oranje vind ik het ook geen discussie. Als je land je wil gebruiken voor interlands dan geef je daar voorrang aan. Daarbij zal deze jongen erg belangrijk zijn voor Roemenië O21. Een stuk belangrijker voor hun dan dat hij voor Ajax zal zijn.

9 juni 2019 om 00:25

En dat doet Ajax ook, als het gaat om A interlands en A toernooien. De huidige kwalificatie wedstrijden, de Nations League, de Afrika Cup en de Coppa America. Voor jeugdwedstrijden en toernooien zit het net even anders.

Aangezien Marin voor de basis is gehaald ga ik er eerlijk gezegd vanuit dat hij al direct in actie zal komen. Hoe belangrijk hij daarin zal zijn dat moeten we afwachten.

Vanuit het Roemeense standpunt is het ook allemaal wel te begrijpen, die willen het goed doen op het EK onder 21. Ik geloof dat je daarmee ook een plek op de Olympische spelen kan afdwingen. Dus het is niet zo dat er voor de Roemenen alleen wat eer op het spel staat. Maar Ajax heeft ook zo zijn belangen in deze kwestie.

De kwestie is trouwens met Marin zelf al van tevoren besproken, dus het kwam niet als donderslag bij heldere hemel.

Ik snap de reactie wel. Maar wat die voetbalbonden vergeten is dat zij de salarissen van de spelers betalen en de clubs wel. Wie betaalt, die bepaalt gaat voor mij op.

8 juni 2019 om 23:25

Wie betaalt die bepaalt gaat natuurlijk nergens over. Dan kunnen we de interlands wel opdoeken.

Dit zeal ook een transfer van Hagi junior bemoeilijken. Jammer. Maar logisch besluit van Ajax en logische teleurstelling bij Roemenie.

9 juni 2019 om 00:51

En waarom zou dit de transfer bemoeilijken? De Roemeense bond is geen partij hierin en je weet ook niet hoe Hagi jr hier in staat.

Wat een Noël moraal ridders hier. Het gaat om Ajax en de misgunners komen uit alle hoeken en gaten im schande te spreken. Oké..

Ik vind voor het spelen voor eigen land de speler vrij in zijn keuze. Vind dat geen club daar iets te zeggen over heeft. Wil je ok Wil je niet ook ok We zijn namelijk niemand zn bezit. Je baas gaat ook niet bepalen of je naar je trouwdag mag. Heeft ook net gunnen te maken, Dat is een warme club als ajax wel toevertrouwd

9 juni 2019 om 09:24

Uhm uitkomen voor je land heeft niets met gunnen te maken, dat is een verplichting. Heb je als club niets over te zeggen (zie drommel), Tenzij het een dispensatiespeler betreft. Mag je al club gewoon weigeren wat ook massaal gebeurd. Maar hey Ajax bashen is leuk toch. Nu het niet kan op het gebied van prijzen gaan we het maar weer zoeken in de hoek van koude club en arrogantie.....

9 juni 2019 om 11:24

Och och na 5 jaar een prijs en t n9ndje is weer even groot. Mischien pasje op de plaats maken. Ajax komt nou niet allemaal positief in t nieuws wel? Jeugdwedstrijd,herenakkoordjes schenden. En daarbij is dit dit seizoen de eerste keer dat ik het hoor dat je biet weg mag voor interlands We zijn biet eens net de competitie bezig. Niks met ajax bashen te maken is gewoon zoals t is. Heb nml niks tegen ajax aangezien ik voor db ben

9 juni 2019 om 11:25

Maargoed jij je mening over deze interlandkwestie en ik de mijne. Prima toch

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7266
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2814
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

7 fans
Coach, 75 jaar

In de wandelgangen

Zondag 18 april
Sergio Agüero kondigde onlangs zijn vertrek bij Manchester City aan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren