Update: Bondscoach Montenegro ontslagen wegens ‘contractbreuk’

Zaterdag, 8 juni 2019 om 11:38Dominic Mostert • Laatste update: 11:40

Montenegro speelt vrijdagavond een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kosovo, maar niet iedereen binnen de selectie wil meedoen aan het duel in Podgorica. Rechtsback Filip Stojkovic, aanvallende middenvelder Mirko Ivanic én bondscoach Ljubisa Tumbakovic zijn er niet bij. Het drietal is geboren in Servië en weigert het bestaan van Kosovo als voetballand te erkennen.

Enkele uren voor de wedstrijd meldde de Montenegrijnse staatstelevisie al dat het drietal geen acte de présence zou geven en dat is nu bevestigd met de publicatie van de opstellingen. Door Servische media wordt veel druk uitgeoefend op etnische Serviërs om niet te spelen tegen Kosovo. In 2008 verklaarde Kosovo zich onafhankelijk van Servië, maar de onafhankelijkheid wordt nog altijd niet erkend door Servië.

Desondanks zijn er in het elftal van Montenegro vrijdagavond wel drie spelers met Servische roots. Montenegro scheidde zich in 2006 zelf af van Servië. Overigens wordt de wedstrijd vrijdagavond achter gesloten deuren afgewerkt, vanwege racistische spreekkoren richting de Engelse spelers Danny Rose en Raheem Sterling in het kwalificatieduel met Engeland (1-5 nederlaag) in maart.

Update 8 juni 11.38 uur - Bondscoach Montenegro ontslagen wegens 'contractbreuk'
Montenegro heeft bondscoach Ljubisa Tumbakovic op straat gezet nadat hij vrijdagavond, net als internationals Filip Stojkovic en Mirko Ivanic, weigerde om in actie te komen tegen Kosovo. Het drietal trok zich vlak voor aanvang van de EK-kwalificatiewedstrijd terug omdat zij weigerden het bestaan van Kosovo als voetballand te erkennen. De Montenegrijnse bond zag een dag later geen andere optie dan Tumbakovic de laan uit te sturen: “Los van het feit dat zijn afmelding ons onaangenaam verraste, heeft hij contractbreuk gepleegd door zijn professionele plicht niet te vervullen”, laat men weten in een officiële verklaring.Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door cjdaanti)

Ik weet er het fijne niet van dus verbeter me als ik er compleet naast zit; maar zoals deze tekst doet voorkomen komt dit vrij hypocriet over gezien hun eigen onafhankelijkheid-geval.

7 juni 2019 om 21:00

Montenegro is met een referendum volgens mij zonder geweld onafhankelijk geworden. Kosovo heeft zichzelf onafhankelijk verklaard en wordt door een groot deel van de wereld nog steeds niet erkend. Schuld ligt vooral bij de UEFA die nog steeds niet snapt dat je balkanlanden niet in dezelfde groep moet plaatsen.

7 juni 2019 om 21:04

Volgens mij moeten de nationale bonden dit zelf aangeven bij UEFA, Rusland en Oekraine worden op eigen verzoek uit elkaar gehouden, al is die oorlog nog steeds bezig natuurlijk, in de Balkan zijn ze al een stapje verder.

7 juni 2019 om 21:28

Kosovo is alleen door de vriendjes van Rusland niet erkend omdat zij weer vriendjes van Servie zijn

7 juni 2019 om 21:53

Je kan af en toe wel eens twee landen van elkaar scheiden als er een hele goede reden voor is (Rusland en Oekraïne b.v. omdat er daar momenteel een oorlog gaande is), maar alle Balkan landen gescheiden houden gaat wel erg ver. Er zijn teveel landen in die regio om daar allemaal rekening mee te houden. Verder is de oorlog daar al ruim 20 jaar voorbij dus het wordt tijd dat ze zich bij onderlinge wedstrijden leren te gedragen.

7 juni 2019 om 22:48

Ik sloeg idd wat door met alle balkanlanden, maar het lijkt mij niet verstandig om Kosovo en Albanië te laten spelen tegen landen waarvan een groot deel van de bevolking Servisch is en andersom. Dat is nog steeds een voortdurend conflict en het is toch al zo'n explosieve regio. Voorkomen is beter dan genezen.

8 juni 2019 om 02:26

99 om 93 waarvan het overgrote deel van de wereldbevolking bij de 93 landen hoort die Kosovo niet erkennen. Dat zijn niet slechts een paar vriendjes van Rusland. Verder hebben de afgelopen maanden best wat landen de erkenning van Kosovo ingetrokken.

8 juni 2019 om 13:32

Juga, niet geheel toevallig zijn het vooral landen die zelf te maken hebben met onderdrukte volkeren. Dat weegt een stuk zwaarder in hun beslissing dan iets anders.

7 juni 2019 om 21:29

Ik ben vorig jaar in Servië geweest en er een heel klein beetje van mee gekregen. Ligt echt super gevoelig daar. Maar Servië wil lid worden van de EU, en die hebben Kosovo erkend als onafhankelijk land. Dus als Servië wilt deelnemen aan de EU zullen ze Kosovo toch moeten erkennen.

7 juni 2019 om 21:54

Nou laat ze dan maar mooi kosovo niet erkennen.

8 juni 2019 om 04:22

Servië staat ook op de lijst voor 2025. Ze proberen steeds zonder officiële erkenning stapjes te maken. Ik betwijfel of Servië, Kosovo gaat erkennen. Je zou bijna denken dat daar eerst een generatie overheen moet.

Ik ben niet fantastisch ingelicht hierover, maar je kan toch hoe dan ook de conclusie trekken dat dit werkelijk belachelijk is? Ieder land is ooit ontstaan, voornamelijk door oorlogen. Servië, Nederland en zo ook Kosovo. Of zie ik iets over het hoofd?

7 juni 2019 om 20:45

Klopt echter kan ik het ergens wel begrijpen, stel dat Palestina opeens tegen Israel moet spelen. Ik begrijp dan dat je als Palestijn zijnde daar geen zin in hebt, 1 omdat Israel het goorste land tet wereld is en 2 omdat als je dan wint je hele familie word afgeslacht. Maar goed ik begrijp je punt, politiek en sport moet gescheiden blijven op enkele uitzonderingen na 1 van die uitzonderingen heb ik zojuist opgenoemd.

8 juni 2019 om 13:07

Haha grappig, je zou dit beter met de hele Arabische wereld wanneer die tegen israel moet kunnen vergelijken, het niet erkennen van landen blijft iets middeleeuws, zeker als het land mijlenver voor loopt op je eigen land.

10 juni 2019 om 14:44

Ligt eraan hoe je het bekijkt, ik erken Isra ook niet. Ik bedoel stel dat ik jou huis binnenkom en zeg dit is nu mijn huis, erken jij dan dat het mijn huis is?

7 juni 2019 om 20:48

Klopt, ma ik denk dat dit nog te vers is. Over een paar honderd jaar dan is het anders, trust me.

8 juni 2019 om 04:25

Het is een recente splitsing waar Servië het niet mee eens is. Idem dito dat toentertijd Joegoslavie fel tegen de onafhankelijkheid van Bosnië was. De gevolgen o.l.v. Milosevic en Mladic staan daar nog vers in het geheugen (Srebrenica natuurlijk ook in Nederland). Het heeft daarnaast ook te maken met etniciteit, waar Kosovo veel moslims kent. Idem dito het probleem in Bosnië. Bosnische Serviërs (Republiek Srpska) staan in een federatie tegenover de Bosniakken (Federatie BiH)

Vz is slecht geïnformeerd, want fatos beqiraj is niet van servische origine, maar wel van albanese origine, hij is geboren in Kosovo

7 juni 2019 om 20:54

Iedereen met een klein beetje kennis van de regio ziet aan de naam al dat hij Albanese roots heeft. Ach ja, we moeten ook niet te veel verwachten van de stagiairs van voetbalzone.

8 juni 2019 om 12:03

Je kunt inderdaad moeilijk van een voetbalsite verwachten dat ze helemaal into de Servische problematiek zitten en weten uit welke regio bepaalde namen komen.

Erkent Nederland inmiddels de onafhankelijkheid van Belgie, of zijn er nog een paar oudere spelers waar die afsplitsing nog pijnlijk vers in het geheugen ligt?

Dat Spanje weigert om tegen Nederland te spelen, dat snap ik dan weer volkomen. De koning van Hispanje hebben wij immers altijd geeerd.

7 juni 2019 om 21:29

Erkent Nederland de zwarte pagina's in haar -met name- VOC-verleden in Azië en Afrika, of blijven we het de gouden eeuw noemen? Doe niet alsof Nederland over haar verleden is, een deel is begraven uit schaamte en wee je gebeente als je ook maar over Zwarte Piet praat...

7 juni 2019 om 21:41

Nederland floreerde in die periode, dus snap niet waarom we het niet de gouden eeuw zouden mogen noemen. Elk historisch rijk heeft zwarte bladzijden en dat wordt ook erkend. Hedendaagse standaarden toepassen op het verleden is echter iets onzinnigs.

7 juni 2019 om 21:46

@KoenKampioen tja, blijkbaar moeten blanken zich tegenwoordig schamen voor dingen waar ze geen onderdeel van zijn. Dat geen enkel land een schoon verleden heeft wordt niet eens meer naar gekeken. Oh ja. Wat mij betreft wedstrijd niet spelen en Kosovo een 3-0 overwinning geven gezien een deel van het team de wedstrijd boycot

7 juni 2019 om 21:55

JanH, zolang ze 11 spelers kunnen opstellen, kan je geen reglementaire overwinning weggeven. Die is dan werkelijk waar nergens op gebaseerd, behalve op dat drie spelers niet willen spelen; iets wat hun eigen keuze en eveneens goedrecht is.

7 juni 2019 om 22:04

Voor allen die op mijn post reageerden, ik hanteerde dezelfde zwart/wit logica als Hangover96. Nederland heeft dingen gedaan die imo wel vermeld mogen worden in de geschiedenisboeken. Niemand moet echter verantwoordelijk gehouden worden voor wat er door anderen vroeger is gebeurd. Maar, iedereen heeft wel het recht om zijn beklag te doen. Dat Nederland dingen achter zich heeft gelaten, betekent niet dat anderen dat dan ook maar moeten doen. Tijd heelt geen wonden. Weglopen voor historische feiten is niet aan iedereen besteed.

Edit:spelfouten

7 juni 2019 om 22:35

@CjdaAnti ik snap je punt, maar ik wordt altijd een beetje kriebelig van mensen die roepen dat zij geleden hebben onder het slavernij verleden (wat 2 kanten opging..) terwijl ze er geen seconde van mee gemaakt hebben.

7 juni 2019 om 22:55

2 kanten? Bedoel je soms het argument dat blanken ook onderworpen zijn aan slavernij? Dat ontken ik niet. Slavernij is zelfs nog een huidig thema waar o.a. Europese vrouwen mee te maken hebben. Slavernij is iets wat ik nog in Afrika zie, in meerdere landen (ik werk in Oost-Afrika en mijn roots zijn in West-Afrika). Over een maand ga ik weer richting Kenia. Ik zie constant bewijs van wat Afrikanen elkaar aan doen en wat Europeanen/amerikanen Afrikanen hebben aangedaan en nog steeds aan doen. Afrika is leeggeplunderd van haar rijkdommen en wordt nog steeds beroofd. Voorbeeld, Shell die in Nigeria op illegale wijze aan olievelden is gekomen. Westerse bedrijven die achter de schermen hoge lui omkopen zodat zij toestaan dat hun land leeggeplunderd wordt.

Hoe dan ook, je hoeft het niet met me eens te zijn. Dit is wat ik heb ervaren en niet omdat ik zielig wil overkomen. Maar je zegt dat men zoals ik het slavernijverleden erbij haalt omdat wij er geen seconde van mee hebben gemaakt. Dit is volkomen onjuist. Wij maken de gevolgen mee. Mijn ouders zijn niet-Westerse immigranten die hun land verlaten hebben omdat het geen perspectief heeft. Google Kaapverdië en ons geschiedenis. Kaapverdië heeft bijna geen andere geschiedenis dan slavernij, het is letterlijk wat ons gevormd heeft.

8 juni 2019 om 13:08

@koenkampioen: Nederland floreerde zegt ie dan.. Hahaha hou alsjeblieft op man, enige wat nl deed is moorden, roven/stelen en verkrachten!! Daarom is nl zo rijk door van anderen te stelen, het een
gouden eeuw noemen en profiteren van alles dat gestolen is en het hun eigen maken..

8 juni 2019 om 14:33

@cjdaanti je hebt helemaal gelijk
Chapeau eindelijk iemand die wat goeds aankaart waar je openlijk ziet dat men het weg wuift alsof er in de gouden eeuw alleen maar goed dingen zijn gebeurd.

8 juni 2019 om 16:49

Vergeet je China niet? Die verk****** en plunderen het hele continent. On: Erkennen deze 3 nu het land waar ze voor uitkomen niet omdat ze tegen Servie spelen want ik begrijp niet dat ze uitkomen voor een land dat ze niet erkennen. Of lees ik her helemaal verkeerd?

8 juni 2019 om 16:55

Dat hele slavernijverleden is uiteraard een grote schandvlek maar daar werd door de lokale bevolking hard aan meegewerkt en goed aan verdiend. Oorlog met een vijand, gevangenen nemen en verkopen. Dus zuiver op de korrel waren ze zelf ook niet. Dat ze het daar niet gebruikt hebben om vooruit te komen maar puur voor eigen gewin dat was een eigen keuze. Zoals je dat vandaag de dag nog steeds veelvuldig ziet. Corruptie tot en met. Heel zonde. Nederland, Portugal, Spanje, Frankrijk, Engeland, et cetera zaten 100 procent fout maar ze waren daar zelf dus ook fout. Niemand die nu leeft hoeft zich daar schuldig over te voelen. Geschiedenis is geschiedenis, hoe zwart en fout ook. Maak nu wat van je leven met alle kansen die je hebt en leef niet in het verleden dat je zelf njet meegemaakt hebt. Zelfde geldt voor een bepaalde groep mensen die altijd aangehaald word als WO2 ter sprake komt, zij waren niet de enige slachtoffers maar worden wel zo geporteerd. Leef! Alsof het je laatste dag is! Leef! Laat het verleden het verleden zijn, zonder te vergeten uiteraard. Ik keur voor de duidelijkheid helemaal niks goed. En slavernij js nog steeds een groot probleem, nu zijn er meer slaven dan in de hoogtijdagen van het verleden bij elkaar. Laten we ons daar druk om maken. Mensen leren niet van hun fouten.

9 juni 2019 om 01:01

De dingen die China nu uitspookt is erg vervelend om te zien en je merkt dat de Chinezen onder de Afrikaanse bevolking totaal ongewenst zijn vanwege de praktijken die ze uitspoken. Probleem is dat ze met een koffer met geld bij de overheid langs gaan en vervolgens vrijbrief krijgen...

"dat hele slavernijverleden is uiteraard een grote schandvlek maar daar werd door de lokale bevolking hard aan meegewerkt en goed aan verdiend."

Wanneer kapt men nou met dit "ja, maar jullie eigen mensen deden er ook aan mee"? De Duitsers hadden ook Ss'ers hier, moeten we dan bagatelliseren wat er gebeurd is? Nee, toch?

Ik zie heel goed wat er mis gaat in Afrika, en gelukkig zijn er ook mensen die zich in zetten om het te verbeteren. Dat we nu alles moeten maken van onze levens met wat we kunnen is duidelijk. Echter, moeten we niet doen alsof het we slavernijverleden aan de kant kunnen zetten "want geschiedenis is geschiedenis". Dat is nonsens. De implicaties van handelen uit het verleden zijn dagelijks nog merkbaar in onze maatschappij.

Dus ze voetballen als international voor een/hun land dat ze niet erkennen als (voetbal)land? Of erkennen ze het alleen niet als voetballand wanneer ze tegen Servie spelen? Ik begrijp het niet. Komt een beetje raar over op deze manier.

En terecht. Als ik mijn plicht niet doe op werk zal ik ook worden ontslagen. Dit is gewoon werk weigering. Ongeacht de discussie over Kosovo.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Montenegro

FIFA ranking: 63
4 fans
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zondag 20 juni
Atalanta heeft de optie in het contract van Robin Gosens gelicht, waardoor hij tot medio 2024 vastligt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren