‘KNVB schrapt regel in Eerste Divisie en helpt Ajax en PSV’

Zaterdag, 1 juni 2019 om

Talenten van Ajax, AZ, FC Utrecht en PSV mogen vanaf volgend seizoen vaker in actie komen in de Keuken Kampioen Divisie, zo meldt het Eindhovens Dagblad zaterdag. De KNVB heeft de afgelopen week een akkoord bereikt met de clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie over het schrappen van de zogenoemde ‘formulierregel’. Deze regel hield in dat spelers die bij het eerste elftal op het wedstrijdformulier stonden, de daaropvolgende maandag niet meer in actie mogen komen bij het Jong-team in de competitie.

Hierdoor kwam het regelmatig voor dat spelers een heel weekeinde niet in actie kwamen, doordat zij in het eerste elftal geen minuten maakten en daarna niet bij het Jong-team mochten spelen. Vanaf komend seizoen komt daar dus verandering in. Pas als talenten in een weekend daadwerkelijk in actie zijn gekomen in het eerste elftal, mogen zij de daaropvolgende maandag niet meer spelen.

Jong-teams mogen vanaf komend seizoen ook keepers opstellen van maximaal 25 jaar oud, daar waar het afgelopen seizoen 23 jaar het maximum was. Keepers die geboren zijn na 31 december 1994 mogen spelen namens Jong-teams in de Keuken Kampioen Divisie. Voor veldspelers blijft de grens wél 23 jaar. De clubs zijn er namelijk niet in geslaagd een dispensatieregel af te spreken voor spelers ouder dan 23 jaar.

Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht moeten daarom af en toe oefenwedstrijden inlassen om de oudere spelers ook aan hun minuten te laten komen. Als voorbeelden worden Trent Sainsbury en Aziz Behich door het regionale dagblad naar voren gehaald. Zij zijn ouder dan 23 jaar en kwamen onder hoofdtrainer Mark van Bommel niet in het spel voor, terwijl zij ook niet met Jong PSV mochten spelen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

81 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Volgens mij is de "e" op het toetsenbord kapot. Komop VZ, dit artikel, daar heb je toch geen mensen voor in.. Goed dat de leeftijd voor keepers omhoog wordt gezet, maar ik betwijfel de meerwaarde hiervan. Wat dat betreft is het wel of niet spelen veel interessanter. Goede zet!

Leuk hoor, de grootste talenten van de Jong teams mogen meespelen, Jong Ajax zal waarschijnlijk weer kampioen worden en Psv, AZ en Utrecht zullen ook beter spelen.

1 juni 2019 om 08:12

Heb je de tekst eigenlijk wel gelezen? Het lijkt me niet meer dan normaal dat wanneer je op zondag niet in actie komt, je op maandag gewoon mag spelen

1 juni 2019 om 08:14

typisch weer die Knvb. eerst allerlei restricties invoeren,en eind mei als ze in Zeist geen zak meer te doen hebben ,uit tijdsverdrijf die restricties weer ongedaan maken. stelletje ambtenaren...

1 juni 2019 om 08:19

Dat lijkt me helemaal niet normaal, je blijkt goed genoeg te zijn en staat ingeschreven bij het eerste van Ajax. Dan moet je daar ook gewoon ingeschreven blijven. Er moet gewoon een regel komen dat je alleen in de zomer en in de winter de selectie kan aanpassen

1 juni 2019 om 08:33

In de selectie zitten van het eerste betekent absoluut niet dat je Jong bent ontstegen. Het kan te maken hebben met blessures, een beloning voor goede vorm, laten meeruiken.

1 juni 2019 om 09:07

Weet je wat die smeerlappen van de KNVB daan gaan doen? De jong teams zo veel mogelijk op maandag inplannen.

1 juni 2019 om 09:08

Doe niet zo hypocriet man. Als jou cluppie in deze competiie had gespeeld met een jong team, dan had het wel gemogen zeker? Is niet meer dan logisch dat je talenten zo veel mogelijk moet laten spelen. Word heel Nederland beter van

1 juni 2019 om 09:10

Het gaat hier maar om een paar wedstrijden per seizoen. De meeste competitierondes worden op vrijdag afgewerkt. De wedstrijden op maandagen zijn er vooral voor de tv-uitzendingen. Één of twee wedstrijdjes per week slechts.

Lijkt me een prima en logische aanpassing aan de reglementen. Jong spelers, die in de weekenden voor eerste eftallen de selecties aanvullen, staan vaak slechts op het formulier om de selectie te compleet te maken. I.v.m. blessures of andere afmeldingen. Of jongens mogen even aan het eerste ruiken als stage en komen nauwelijks daadwerkelijk in actie.

1 juni 2019 om 09:17

@HarryLoenst

Ik kijk alweer uit naar een artikel over de competieplanning voor komend seizoen, die ‘die smeerlappen van de KNVB’ zullen gaan presenteren. Ben benieuwd of je dan ook schoorvoetend op je uitspraak zal terugkomen, mocht je complottheorie onderuit gehaald zijn.

1 juni 2019 om 09:17

@lennartvan Lee...

"dat lijkt me helemaal niet normaal, je blijkt goed genoeg te zijn en staat ingeschreven bij het eerste van Ajax. Dan moet je daar ook gewoon ingeschreven blijven. Er moet gewoon een regel komen dat je alleen in de zomer en in de winter de selectie kan aanpassen".

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je reactie vooral is ingegeven door het feit dat je eigen club door intern falen de boot heeft gemist. De belangrijkste reden waarom de Jong teams mogen deelnemen aan de KKD is dat het goed is voor hun ontwikkeling en dus ook voor het Nederlandse voetbal. Het Nederlandse voetbal zit dringend verlegen om kwaliteit zodat de competities weer wat serieuzer worden genomen en de Nederlandse clubs beter voor de dag kunnen komen in Europa. En dan wil jij de jonge talenten die daar op termijn voor moeten gaan zorgen, zoveel restricties opleggen dat het zo goed als onmogelijk wordt om aan speeltijd toe te komen. Dat lijkt me niet heel erg logisch. Er zijn al genoeg restricties voor de Jong teams in de Kkd, eigenlijk al teveel en dan heb ik het niet over de leeftijdsgrens, die vind ik logisch en prima. Voorstellen als die van jou zijn niet alleen zinloos, maar ook volstrekt belachelijk omdat ze niet voor de andere deelnemers van de KKD gaan gelden. Bovendien zijn ze ook nog eens volstrekt onuitvoerbaar omdat een groot deel van de spelers van Ajax en PSV (jeugd)international zijn voor hun land en die clubs als die uitvliegen bijna geen spelers meer hebben om een representatief elftal mee samen te stellen. En dat terwijl de belangrijkste kritiek op de Jongteams juist was dat die zo vaak van samenstelling veranderden. Dat gaat met jouw voorstel alleen maar toenemen ipv afnemen en daarmee ga je dus het paard achter de wagen spannen.

1 juni 2019 om 09:36

Valt me op dat supporters van kleine clubs helemaal niet het Nederlandse voetbal willen zien groeien, puur om hun clubje te zien overleven. Zie je ook met beneliga. Alle andere voetballiefhebbers willen vooruit, spannende competitie, hoger niveau, talenten ontwikkelen

1 juni 2019 om 09:38

Dat zorgt er weer voor dat je jong Ajax/jong PSV op vrijdag of maandag treft weer een van groot verschil is en dit gewoon kan resulteren in een extra verliespartij

1 juni 2019 om 10:06

@aramsey

"dat zorgt er weer voor dat je jong Ajax/jong PSV op vrijdag of maandag treft weer een van groot verschil is en dit gewoon kan resulteren in een extra verliespartij"

Wonderlijke redenatie. Als Ajax of PSV de talenten die op het wedstrijdformulier van het eerste staan, maar niet aan spelen zijn toegekomen, op maandag niet zou mogen opstellen, moeten die clubs de vervangers uit de jeugdselecties halen en krijg je hetzelfde effect. Of je nu van boven of van onder afroomt, maakt helemaal niets uit, het effect blijft hetzelfde: je hebt nog steeds te maken met teams die op het ene moment sterker zijn dan op het andere. Al het gesteggel over de Jong teams is typische Nederlandse kinnesinne. Net als in de meeste landen heeft Nederland open voetbalcompetities waaraan iedere club mee mag doen en dan is het onvermijdelijk dat de ene club sterker is dan de andere. Ook zonder de Jong teams, zullen veredelde amateurteams als Telstar het 9 van de 10 keer moeten afleggen tegen professioneel georganiseerde KKD clubs als Sparta. Dat kan alleen worden tegen gegaan door gesloten competities te organiseren waarin alles van bovenaf wordt opgelegd en clubs ongeveer even sterk zijn. Zoals dat in de VS gebeurt.

1 juni 2019 om 10:29

@lennartvan Lee

Elk team mag jeugdspelers opstellen in het eerste elftal die in normaliter in een andere elftal spelen. Daar gaat dit artikel ook helemaal niet over. Het gaat om de jeugdspelers die niet gespeeld hebben in het weekend nu wel speelgerechtigd zijn in het team waarin ze normaal spelen. Voorheen was dit dus niet zo, een jeugdspeler kon dan het hele weekend niet voetballen als hij bankzitter bij het eerste geweest was.

1 juni 2019 om 11:25

@bochherief Natuurlijk willen supporters van kleine clubs hun club zien overleven, daar ben je supporter voor. Supporters van grote nederlandse clubs zouden ook op de achterste benen staan als ze worden uitgesloten van de CL, puur omdat de grotere voetballanden zouden vinden dat de nederlandse clubs het nivo naar beneden zouden halen.

1 juni 2019 om 14:42

En hoe wil je dat dan doen bij het amateurvoetbal Lennart? Die werken ook met 1 selectie bestaande uit 2 teams.

1 juni 2019 om 08:15

En dus wordt de competitie met deze opzet almaar sterker en zal het gat verkleind worden van de top KKD en onderste regionen Eredivisie. Win win lijkt me..of denk jij van niet?

1 juni 2019 om 08:17

Maat het gat tussen de Jong teams en de andere KKD teams zal groter worden

1 juni 2019 om 08:25

Ach welnee.. Toen de regels nog veel vrijer waren is van alle Jong elftallen alleen Ajax 1X kampioen geworden en dat werden zij ook nog eens op de allerlaatste speeldag. Dus dat zgn gat valt wel heel erg mee..

1 juni 2019 om 08:34

Inderdaad meer tegenstand in de Kkd, zorgt hopelijk ervoor dat ook andere teams kunnen gaan groeien! Want het verschil tussen Eredivisie en KKD is gewoon enorm...wordt tijd dat we als één land samen de competitie sterker maken...

1 juni 2019 om 08:35

Dat is tot nu toe het geval geweest Blackpool maar ik neig toch meer dat het een slechte ontwikkeling is voor de KKD. De regels die er zijn (waren) worden aangepast, het zal net als een kind gaan worden, je geeft ze een vinger en over een tijdje willen ze de hele hand.

1 juni 2019 om 09:00

Het gat tussen eredivisie en kkd vind ik juist veel kleiner geworden, bijna elk jaar degraderen en promoveren er 3 clubs! Vanaf nr 12 eredivisie tot nr 9/10 kkd, scheelt het allemaal niet zo gek veel!

1 juni 2019 om 09:06

Fr_jc.. Zo vrij als de regels in het begin waren zal het niet meer worden en toen werd er ook geen Jong elftal kampioen.

1 juni 2019 om 09:27

@lennartvan Lee...

"maat het gat tussen de Jong teams en de andere KKD teams zal groter worden"

Waarom dan? Omdat Ajax en PSV talenten die nog niet goed genoeg zijn voor het eerste elftal en achter de hand worden gehouden in het geval van calamiteiten of beloond worden voor hun inzet op de training, nu mee mogen laten doen in het Jong elftal als ze in het weekeinde geen minuten gemaakt hebben? Dat geloof je toch zelf niet, hoop ik. Dat ze niet aan spelen toekomen, is natuurlijk niet voor niets, maar omdat ze nog niet goed genoeg zijn. Het is juist de bedoeling om ze in de KKD te laten spelen om ze daar de laatste stappen te kunnen laten zetten om wel goed genoeg te worden. En dan komen ze wel aan spelen toe bij het eerste elftal en mogen ze sowieso niet meer opgesteld worden in de Kkd. Dus wat is nu eigenlijk het probleem?

1 juni 2019 om 09:39

Als ze niet goed genoeg zijn, waarom worden ze dan ingeschreven in het eerste elftal??

1 juni 2019 om 09:48

@Sandema Het gat tussen Eredivise en KKD is enorm? Volgens mij valt dat wel mee. Het gehele rechterrijtje kan zo onderuit gaan tegen het linkerrijtje uit de KKD en promovendi als Emmen en Fortuna hebben zich het afgelopen jaar keurig gehandhaafd. Ook qua gelden is de stap niet enorm, dus ik zou niet weten waar dit verschil uit moet blijken? Persoonlijk vind ik de Jong-teams in de KKD helemaal niets, maar ik kan mij voorstellen dat het i.h.k.v. talentontwikkeling het beste is in het belang van het Nederlandse voetbal (de toppers moeten toch van ploegen als Ajax en PSV komen). Dan valt deze aangepaste regeling wel mee.

1 juni 2019 om 09:52

Dat is al eerder uitgelegd: om ze te belonen voor hun goede vorm, om de selectie compleet te maken of ze alleen te laten ruiken aan het eerste. Ze komen vaak niet eens in actie.

1 juni 2019 om 09:53

Wordt de Franse competitie sterker omdat PSG met heel veel geld er ver boven uit steekt. Ik denk het niet. Sterker nog, het gaat averechts werken. Vooral Ajax koopt heel veel spelers op die normaal in de eredivisie zouden spelen en die wissel zijn bij het eerste en dan op maandag bij jong mogen spelen. Neem afgelopen jaren een Schuurs en Johson en aankomend jaar komen daar ook Pirie en Scherpen bij.

1 juni 2019 om 10:03

Het gat wordt groter tussen de ontwikkeling van spelers van jong feyenoord en spelers van jong ajax en psv, omdat die wél het nut zagen van instappen in de KKD. Verder zal het weinig Invloed hebben op de stand en het verloop van de KKD, je kan nu echter wel spelers laten ruiken aan het eerste elftal zonder dat het ze direct een wedstrijd kost. Goede zaak lijkt me.

1 juni 2019 om 10:13

Lennart, jonge talenten hebben speeltijd nodig. Als we naar jou zouden luisteren dan zouden talenten in hun belangrijkste jaren heel weinig speeltijd krijgen. Een speler die op het punt staat zijn debuut te maken of dat net gedaan heeft is dan 9 van de 10 keer veroordeeld om een heel seizoen bijna niet te spelen. Hoeveel talenten hebben direct na hun debuut een basisplaats? Denk even na alsjeblieft ipv die onderbuik te laten spreken.

1 juni 2019 om 10:16

@lennartvan Lee...

"als ze niet goed genoeg zijn, waarom worden ze dan ingeschreven in het eerste elftal?? "

Omdat ze daar te maken krijgen met meer weerstand en dat goed is voor hun ontwikkeling. Bovendien heeft een club ook te maken met blessures en schorsingen en heb je een grote selectie nodig om die op te kunnen vangen.

1 juni 2019 om 10:31

@lennarertvan Lee

Dat heet talent ontwikkeling. Een jeugdspeler mag af en toe bij het eerste invallen. Of in het geval van veel blessures, tijdelijk in het eerste spelen.

Alle clubs doen doen, ook Feyenoord. Ook daar zitten weleens jeugdspelers op de bank die af een toe invallen of een hele wedstrijd meepikken.

Verder hebben clubs, zeker de wat kleinere clubs, maar een beperkt aantal reserve spelers. Bij een blessure van de eerste keeper wordt de reserve keeper ineens voor een aantal weken de vaste doelman. Een vaste tweede reserve doelman hebben de meeste clubs niet.

De kans dat de reserve doelman ook geblesseerd raakt in een wedstrijd is klein, maar niemand zal dat risico willen nemen. Dus wordt er een jeugdkeeper doorgeschoven om tijdelijk als reserve keeper te fungeren. Die jonge keeper mocht dan wekenlang niet in zijn eigen elftal spelen, al maakte hij geen enkel minuut in het eerste elftal. Die situatie wil men dus voorkomen met deze aanpassing.

1 juni 2019 om 09:27

Beetje kort door de bocht, en misschien proef ik een lichte frustratie. Maar jong Ajax is toevallig op de laatste speeldag 1 keer kampioen geworden, maar clubs als psv en ajax hebben nu spelers die tussen het wal en het schip raken en geen speelminuten kunnen maken. Daarbij is verhoging tegenstand iets waardoor een competitie beter wordt.

1 juni 2019 om 10:12

Nee Ajax heeft niet meer kans om kampioen te worden als het de grootste talenten opstelt. Dan ontstaan er namelijk veel wisselingen tussen o19, jong en het eerste. De grootste kans om kampioen te worden is met wat oudere spelers die niet steeds bij 1 zitten. Een stabiele groep. Het jaar dat Jong Ajax kampioen werd zat er echt niemand in Jong waarvan ik wilde dat die in het eerste kwam. Oke Mazraoui heeft het gered maar verder?

1 juni 2019 om 10:47

PSV is afgelopen seizoen gewoon 3e geworden met de regels die er dit jaar gelden? Dus je argument slaat nergens op. Als je het jammee vindt dat jou cluppie het niet nodig vond om de Jong teams in de KKD te laten spelen waardoor ze nu op de jeugd achterlopen

1 juni 2019 om 10:53

Dat komt volledig door Van Geel hoop dat ze dat snel wel zullen kunnen.

1 juni 2019 om 11:38

Ze kunnen het al een paar jaar. Maar Feyenoord moet onderaan beginnen en dan doorstromen, maar dat willen ze niet. Jammer!

Wanneer schrappen ze dat "jong" nou eens een keer?! Gewoon veranderen naar PSV 2, Ajax 2 etc. Die regel was dan toch ook wel raar dat een speler dan een heel weekend niet mocht spelen

1 juni 2019 om 09:18

Wat maakt de naam nou weer uit? In het ene land staat er een 2-tje achter, ergens anders II en weer ergens anders B. Als we ons daar al druk over moeten gaan maken...

1 juni 2019 om 11:07

Volgens mij geeft Silenciooo alleen z'n mening, waarom maak jij daar dan van dat hij zich "druk maakt"?

Ik vind 2, II of B achter de naam ook een stuk mooier staan dan "jong" voor de naam. En daarbij is het internationaal ook wat handiger, omdat in het buitenland lang niet iedereen zal snappen wat "jong Ajax" of "jong Psv" betekent. Bij Ajax II of PSV II is dat wel meteen duidelijk.

1 juni 2019 om 12:00

Ben ik wel met je eens. Vroeger heette het ook gewoon het tweede elftal. Een B erachter vind ik al helemaal een stuk mooier staan dan dat jong ervoor. In het buitenland snappen ze al helemaal niets van de 'jong' prefix.

Een II erachter kan natuurlijk niet, dat zou beledigend zijn voor Willem II, dan zou hun eerste elftal als een B team bestempeld worden.

1 juni 2019 om 12:33

Ik zeg helemaal niet dat hij zich daar druk over maakt. Ik vraag me alleen af wat het uitmaakt. Ben het wel met je eens dat B of 2 duidelijker en mooier is dan Jong.

Prima regel denk ik. Nu spelen grote talenten die anders nodig zijn voor het eerste meer wedstrijden. Dit maakt het ook eerlijker aangezien de teams dan hopelijk elke week redelijk gelijk zijn.

Zonder te zeggen of ik hier voor of tegen ben, vind ik dit toch raar. Het gat met de top ED moet verkleind worden volgens de KNVB, maar dit gaat het alleen maar vergroten als enkel talenten van top ED deze kansen krijgen.

1 juni 2019 om 10:33

Nee hoor, alle clubs hebben deze kansen. Elke club heeft jeugdelftallen of zelfs een tweede elftal. Op welk niveau het tweede elftal of het jeugdteam speelt maakt niet uit. Nu mag een jeugdspeler dus reserve staan bij het eerste en indien hij niet speelt, gewoon in zijn eigen elftal alsnog spelen in dezelfde speelronde.

Alle regels/ aanpassingen de laatste tijd staan in het teken van wel/ niet helpen van een aantal clubs. Misschien moet het weer wat anders gebracht worden? Bijvoorbeeld dat het bedacht wordt om de competitie sterker te maken en de ontwikkeling van jonge spelers?

1 juni 2019 om 08:48

Titels of hoe iets gebracht word maakt in deze niet uit imo. Het is toch ook om (bepaalde) clubs te helpen. Ben voorstander om de competities sterker te maken maar heb twijfels over hoe het gebeurd.

1 juni 2019 om 09:10

Waar liggen je twijfels dan? Het is ook nog een zoektocht voorlopig, ze zijn er iig jaarlijks mee bezig.

1 juni 2019 om 09:22

Mijn twijfels zijn dat er nu dus spelers uit eerste elftallen mee gaan doen, deden ze al maar word nu makkelijker gemaakt, 6 wisselspelers van club A/B/C kunnen nu gewoon gaan spelen in de KKD. Dat is in principe een half 1e elftal. Maken (kunnen) de jong teams dus aanzienlijk versterken. Dus de voorlopige zoektocht gaat een inleiding zijn naar meer imo. Voor spelers van clubs een goede zaak, maar of dat dit goed is voor de KKD en ED blijft bij mij de vraag.

1 juni 2019 om 09:53

@fr_jc

"mijn twijfels zijn dat er nu dus spelers uit eerste elftallen mee gaan doen, deden ze al maar word nu makkelijker gemaakt, 6 wisselspelers van club A/b/c kunnen nu gewoon gaan spelen in de Kkd. Dat is in principe een half 1e elftal".

Dat is natuurlijk helemaal niet zo. Gravenbergh heeft vorig jaar ook een aantal keer bij de eerste selectie gezeten en 1 keer meegedaan, maar die jongen is pas 16 jaar en natuurlijk nog lang geen 1e elftalspeler. Schuurs, Lang en Ekkelkamp maken ook gewoon deel uit van de Ajax selectie, maar spelen 95 procent van hun wedstrijden voor Jong Ajax. Omdat ze nog niet goed genoeg zijn om aanspraak te maken op een vaste plaats op het wedstrijdformulier. Het heeft geen enkele zin om een labeltje om de nek van een speler van de Jong teams hangen en op basis daarvan beslissingen te maken. Als het verplicht zou worden dat de Jong teams met vaste selecties moeten gaan werken, zou dat in de praktijk betekenen dat vooral Ajax en PSV de talenten die nog niet goed genoeg zijn, niet meer bij het eerste elftal zullen halen voor ze dat wel zijn. Voor de KKD levert dat geen enkel voordeel op omdat de Jong teams uit precies dezelfde spelers zou blijven bestaan, voor de clubs die de Jong teams afvaardigen wel omdat de talenten niet meer mee mogen doen bij het eerste, terwijl dat goed is voor hun ontwikkeling.

1 juni 2019 om 10:24

@Scepticus

Tot op zekere hoogte ben ik het wel met je eens. Dat is dan ook dat de spelers die normaliter in de KKD spelen met jong en bij het eerste op de bank zitten ten aller tijden mee mogen doen in de KKD.

Waar ik meer aan denk of naar neig te denken is dat dit een vrijbrief word zoals ik al schreef. Dat er uiteindelijk dus (veel) meer A selectie spelers mee gaan doen. Misschien niet zo zeer bij Ajax, die hebben een talentenfabriek gaande maar in het algemeen gaan de jong elftallen dan gevuld worden 1e elftal spelers.

Misschien niet goed van me om zo te denken maar toch zie ik dit zomaar gaan gebeuren.

(Thnx voor je uitgebreide reactie)

1 juni 2019 om 10:34

Nogmaals, deze regels geldt voor alle clubs. Het gaat alleen maar om jeugdspelers die bankzitter bij het eerste zijn en die niet gespeeld hebben. Sterker nog, teams met een smalle selectie kunnen meer voordeel hiervan hebben dan teams met de brede selectie.

1 juni 2019 om 10:50

De ontwikkeling van de spelers van Ajax en PSV stijgen juist enorm door de KKD. Eerst laten wennen op het 2e niveau 1 jaar, en dan voor enkele uitblinkers de stap naar het 1e elftal of een verhuur zoals Lammers waar hij bij Heerenveen liet zien een leuke spits te zijn

Helaas de boot gemist als Feyenoord zijnde. In het belang van o.a. het Nederlands voetbal zou het toch echt beter zijn als Jong Feyenoord ook in mag stromen.

1 juni 2019 om 09:01

Kunnen alsnog instromen maar zullen onderaan moeten beginnen en 2 sprongen moeten maken om bij de derde erbij te komen. Met een beetje geluk 3 seizoenen...

1 juni 2019 om 10:25

@fr_jc

"kunnen alsnog instromen maar zullen onderaan moeten beginnen en 2 sprongen moeten maken om bij de derde erbij te komen. Met een beetje geluk 3 seizoenen..."

Onjuist. De promotie-degradatie regeling van de KKD en de Tweede Divisie is bevroren. De Jong teams kunnen niet degraderen en er mogen er niet meer dan 4 worden ingeschreven in de Kkd. Zolang er niets verandert aan die regels, blijft Feyenoord dus op achterstand. De verwachting is dat dat voorlopig nog wel zo blijft ook omdat de meeste clubs uit de tweede divisie niet kunnen voldoen aan de eisen die er worden gesteld aan deelname aan de Kkd. De meeste clubs willen ook helemaal niet promoveren.

1 juni 2019 om 11:26

Dank je voor deze infornatie Scepticus, hier was ik niet van op de hoogte! Dan is het nog meer balen voor onze jeugd. (Feyenoord in geheel)

1 juni 2019 om 12:05

@fr_jc

Zelfs onderin stromen en dan elk jaar promoveren klinkt stukken beter dan dat troosteloze gedoe om af en toe op de maandag met semi vriendschappelijk wedstrijden tegen andere reserve teams. Feyenoord heeft genoeg jeugdig talent om in no-time in de KKD te spelen

Het enige voordeel van de reserve competitie was wel dat oudere spelers die van een blessure terug komen wel wat wedstrijd ritme op kunnen doen. Maar in reserve speler wedstrijden worden zelden voluit gespeeld, een echte competitie nodigt veel meer uit om voluit te gaan als jeugdspeler, zeker als je om promotie speelt.

1 juni 2019 om 13:45

@SpeedyAFC

Ben het volkomen met je eens dat onderin stromen en spelen voor promotie veel meer weerstand gaat geven dan het nutteloze vriendschappelijke potjes waar geen vuur in zit of ze nooit niet alles (hoeven) geven, weerstand gehalte 0.

Kwa jeugd zouden we binnen no time erin moeten kunnen spelen, alleen is dat geheel anders nu, ze kunnen er voorlopig niet naartoe promoveren zoals Scepticus reeds uitvoerig beschreef.

Vind het steeds meer een slechte zaak dat van Geel enkel uit financieel oogpunt niet door heeft gepakt. Gevolgen worden steeds meer zichtbaar. Als ze dat al niet waren...

Hoop wel dat dit alleen geldt voor de jongens die bij de “jong”teams staan ingeschreven, anders krijg je dat als bijvoorbeeld een De Ligt een zaterdag niet in actie komt, dat die dan mee gaat doen tegen een TOP Oss en de week erop tegen den Bosch niet mee doet. Is niet eerlijk.

1 juni 2019 om 10:41

Een jeugdspeler kan maar een aantal keren uitkomen voor het eerste elftal. Speelt hij teveel, dan mag hij niet meer in andere elftallen spelen.

Het voorbeeld van de Ligt zegt al genoeg. Die speelt nimmer in de Kkd, hij is basisspeler bij het eerste. Het gaat dus niet om spelers als de Ligt.

Het gaat hier om spelers zoals Mitchel Bakker afgelopen seizoen. Wie vraag je dan? Inderdaad, Mitchel Bakker, die ken je niet. Een speler die bij jong Ajax in de KKD speelde. Maar heel, heel soms als reserve meeging met het eerste elftal, bijvoorbeeld bij veel geblesseerde eerste elftal spelers. Dan mocht hij die speelronde niet spelen voor jong Ajax, ondanks dat hij helemaal niet speelde in het eerste elftal, hij zat slechts op de bank voor het geval dat.

En voor jeugdkeepers was het nog veel erger. Als de vaste keeper van het eerste een aantal weken of zelfs maanden eruit lag met een blessure, speelde de reserve keeper. Dan werd een jeugdkeeper doorgeschoven om op de bank te gaan zitten. Die speelde nooit in het eerste, want een keeper wissel je niet, maar kon dus ook wekenlang of zelfs maandenlang niet spelen in zijn eigen team.

3 juni 2019 om 08:27

Om al deze redenen is het goed dat de regels worden aangepast. Als je naar mijn voorbeeld kijkt, misschien moet ik het verduidelijken. Als de ligt of een andere eerste elftalspeler (onder 23jaar) terugkomt van een blessure en wedstrijdritme nodig, dan kan het wel zo zijn dat hij wel tegen TOP speelt en niet tegen Den Bosch. Dat is niet eerlijk

3 juni 2019 om 11:50

Terug komen van een blessure betekend dat een speler niet fit is. Of een speler jong Ajax dan beter of juist slechter maakt, is erg moeilijk in te schatten. Daar kan je eigenlijk geen uitspraak over doen, dat kan je alleen achteraf bepalen.

vergeet niet dat spelers wel nog steeds " vastgespeeld" kunnen worden, volgens mij. Weet alleen niet na hoeveel wedstrijden dat is. Als een speler 15 wedstrijden 1 minuut in het 1e maakt, dan mag die niet meer spelen in het 2e.

Nu heeft Feyenoord al helemaal geen poot om op te staan, wat betreft het niet toetreden van de piramide.

Stoppen met die teams in de eerste divisie. Het is toch belachelijk dat deze teams niet kunnen degraderen. Als je daar wilt spelen moet je geen uitzonderings positie krijgen. Nu hebben ze alleen maar de voordelen ervan.... Slaat nergens op

1 juni 2019 om 10:46

Wel degraderen zou voor Ajax of PSV geen probleem zijn. Alleen kwamen ze clubs te kort, niemand wilde met jong teams spelen in de Kkd. Dus moest men een club als Utrecht over de streep trekken. En om zo'n club zo ver te krijgen om te investeren in een jong Utrecht, moest men wel wat garanties afgeven.

Vergeet niet, deze afspraken werden gemaakt toen destijds de eerste divisie na een aantal faillissementen maar uit zestien clubs bestond waarvan er nog een aantal op omvallen stonden. Ook weigerde clubs uit de topklasse om te promoveren naar de eerste divisie. Men zat toen ook als zonder omroep die de eerste divisie uit wilde zenden. Dat zou de sponsoring in de eerste divisie stukken lager maken waardoor er maar 12 clubs over zouden blijven.

Het is nu heel makkelijk te roepen dat het nergens op slaat maar zonder de jong teams was de eerste divisie al ter ziele geweest. Want met iets van 12 clubs kan je geen competitie draaien.

Daarnaast degradeert er überhaupt niet vaak een team uit de Kkd. Vanuit de topklasse wil men namelijk vaak niet promoveren omdat men niet aan de eisen van het aantal full profs wil, of beter gezegd kan, voldoen en de eisen die aan het stadion en lichtinstallatie gesteld worden. Ze vinden de financiã«le risico;s van al die investeringen en full profs te groot. Want degraderen ze het jaar erop, dan kan een club in no-time failliet gaan omdat de afschrijving van de investeringen en de full prof contracten gewoon doorlopen.

De Knvb wilde promotie wel verplicht stellen maar ik weet niet of dat doorgegaan is. Als de Knvb dat zou verplichten, dan moet de Knvb ook geld beschikbaar stellen om een club te helpen om aan de KKD regels te voldoen.

1 juni 2019 om 12:45

Dat klopt niet helemaal, Speedy.
Jong FC Utrecht is gepromoveerd naar de KKD omdat ze landskampioen werden bij de reserveteams.
AZ plaatste zich toen voor de 2e Divisie en is daar een jaar later kampioen geworden en gepromoveerd.
Beide teams spelen dus op sportieve gronden in de Kkd.

Alleen Jong Ajax en Jong PSV zijn bij de KKD gehaald omdat het aantal clubs in de KKD afnam.

Goed van de knvb. Vind het zoiezo goed dan de jong teams in de kkd mee doen, want ik ben van mening dat de beste voetballers tegen elkaar moeten spelen om zo het algehele niveau in Nederland omhoog te halen en daar gaat topsport over. Waarou zou een jong psv of een jong ajax tegen allemaal andere belofte teams moeten spelen terwijl ze makkelijk bovenin meedraaien in de kkd? En verder is dr knvb de clubs tegemoet gekomen dat spelers ouder dan 23 niet in actie mogen komen dus prima.

Wordt toch alleen maar eerlijker? Nu is er een verschil of je op maandag of op vrijdag tegen 'jong' speelt.

1 juni 2019 om 12:58

Het wordt inderdaad eerlijker.
Nu moeten de Beloftenteams vaak junioren opstellen omdat eigen spelers reserve hebben gestaan bij het eerste en daarom niet mogen meedoen.

Waarom moet in Nederland altijd het ei opnieuw uitgevonden worden? De Duitse en Spaanse voetbalpiramide is toch een prima systeem om verder op te borduren. Ik ben absoluut niet tegen Jong-teams, maar ik neem aan dat deze vier teams standaard op maandag gaan spelen? Dat lijkt wel het eerlijkste naar de andere zestien ploegen toe en anders heb je alsnog talenten die een heel weekend niet in actie komen.

1 juni 2019 om 10:51

Waar zie jij verschillen in de Spaanse voetbal piramide en de Nederlandse voetbal piramide? De Spaanse competitie was juist het voorbeeld voor de Knvb van een competitie waarin de tweede elftallen van clubs op een lager niveau gewoon meedraaien in de competities.

Cool. Puur egoïstische gedachte, maar voor de ontwikkeling van jonge spelers vind ik het een goede zaak en ik vind dat veel clubs daar voor mag wijken.

1 juni 2019 om 10:52

Uiteindelijk profiteren ook wij als kleine club ervan. Spelers die niet goed genoeg zijn voor de grote clubs kunnen naar ons komen. Ik denk in het geval van NEC aan bijvoorbeeld Alblas en Sanniez

1 juni 2019 om 11:55

Ik zou het feit dat wij met Sanniez opgescheept zitten nou niet echt onder de noemer ‘profiteren’ willen scharen😭😲

Niet meer dan logisch, AZ had bijv. veel last hiervan, dat een getalenteerde Druijff bijvoorbeeld niet op de bank bij het eerste mocht gezien hij dan niet in jong kon, zelfde met Wijndal (daarom werd Savastano gehaald) of het gezeur omtrent 2de/3de/4de keeper, continue een carroussel wie moet banken en wie in jong speelt

1 juni 2019 om 12:16

Verklaar je nader. Waarom vind jij het schandalig dat een jeugdkeeper die bij het eerste op de bank moet zitten omdat de vaste keeper een blessure heeft en de reserve keeper nu basisspeler is, wel bij zijn eigen elftal mag spelen indien hij geen enkele minuut gespeeld heeft bij het eerste elftal.

Vind je het dat normaal dat zo'n jeugdkeeper wekenlang of zelfs maanden lang niet meer kan voetballen, alleen maar omdat zijn club altijd een reserve keeper op de bank bij het eerste elftal wil hebben?

Dit geldt trouwens voor elke club, echt elke club heeft weleens jeugdspelers die bij veel blessures of schorsing tijdelijk op de bank bij het eerste gezet worden. Als die niet spelen, dan is er toch niets schandalig aan dat ze wel bij hun eigen elftal spelen?

Dit vind ik passen bij een amateurclub, niet bij het betaalde voetbal. Mijn mening is dat als de clubs mee willen doen in een competitie, ze een vaste selectie moeten hebben en niet wekelijks de mogelijkheid hebben om te kunnen rouleren.

Wat bij deze opzet ook kan, is dat de rijke clubs straks net als City, Chelsea, Barca en meer, een gigantisch aantal spelers gaat kopen om die vervolgens lekker te laten rouleren tussen jong, team en het eerste team. Lekker goedkoop de parels uit het voetbal halen en veel kleine clubs worden weg geconcureerd door status en geld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
4.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoréAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 14 december
Unai Emery wil niet meteen aan de slag na zijn gedwongen vertrek bij Arsenal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren