Rummenigge bezorgd om Ajax: ‘Hoe kun je met deze regels beleid maken?’

Vrijdag, 31 mei 2019 om 22:27Dominic Mostert • Laatste update: 00:06

Karl-Heinz Rummenigge heeft zijn bedenkingen bij de huidige kwalificatieregels van de Champions League. De algemeen directeur van Bayern München wijst in een interview met Der Spiegel naar Ajax, dat ondanks de succesvolle Champions League-campagne van afgelopen seizoen veroordeeld is tot het spelen van twee kwalificatierondes. Rummenigge vindt dat dat de Nederlandse topclub in de problemen brengt.

"Ajax is kampioen geworden in Nederland en heeft de halve finale van de Champions League bereikt, maar volgend seizoen moeten ze opnieuw voorrondes spelen en met een beetje pech kunnen ze daarin uitgeschakeld worden", zegt de directeur van Bayern, die inziet dat de regeling beleidsmatig problemen met zich meebrengt voor Ajax. "Hoe kan je als club een financieel plan maken voor je team in zo'n situatie? Ik begrijp volledig dat zulke clubs een beetje meer zekerheid wensen."

Er wordt al lange tijd gesproken over een nieuwe opzet van de Champions League. Rummenigge is daar echter geen voorstander van. "Waarom zouden we iets moeten veranderen?", vraagt de oud-voetballer van Bayern en Internazionale zich hardop af. "De hele wereld is jaloers op onze Champions League. Het is met afstand 's werelds beste en moeilijkste competitie om te winnen. Elke keer als de spotlights aangaan en ik de hymne hoor krijg ik nog kippenvel."

Rummenigge heeft een verklaring voor de wens van Europese topclubs om het miljardentoernooi aan te passen. "Het heeft te maken met geld", aldus de voormalig Duits international. "Elke club probeert een beetje meer voor zichzelf te krijgen op het internationale toneel. De vijf grote Europese competities lijken tevreden te zijn met het huidige model, maar de Nederlanders, de Belgen, de Polen en de Oostenrijkers willen ook permanente vertegenwoordigers in het toernooi. En dat is begrijpelijk."

Er gaan stemmen op voor een zogenaamde Super League, een hele competitie tussen de grootste clubs ter wereld, die daarbij uit hun nationale competitie zouden stappen. Ook dat ziet Rummenigge niet zitten. "Met name de Spaanse clubs hebben lucratieve aanbiedingen ontvangen daarvoor", vertelt de algemeen directeur. "Maar voor ons bij Bayern München werd vrij snel duidelijk dat we niet zouden deelnemen, ongeacht hoeveel we zouden verdienen. Ik denk niet dat de Super League er snel komt. Tijdens mijn leven zal de Champions League blijven bestaan."


Poll

Ben je het eens met de kritiek van Karl-Heinz Rummenigge?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

58 reacties (laatste reactie door redondono5)

de opzet een probleem vinden, maar niet de opzet willen veranderen. rummenigge komt op mij over als een salonsocialist.

31 mei 2019 om 22:40

In dit geval ligt de fout bij Voetbalzone. Ik heb het artikel van Der Spiegel net even snel opgezocht, omdat ik ook die tegenstrijdigheid opmerkte. In het artikel zegt Rummenigge dat hij snapt waarom clubs als Ajax een andere opzet willen maar dat hij dat zelf niet ziet zitten.

Oftewel, de lading van het Voetbalzone artikel klopt niet. Rummenigge heeft geen kritiek op de huidige opzet.

31 mei 2019 om 22:43

ok, dan is dat wel kwalijke fout, bedankt voor het checken van de originele bron

31 mei 2019 om 22:43

Het is natuurlijk volslagen belachelijk dat de kampioen van NL niet automatisch geplaatst is. Dit geldt uiteraard voor de andere landen met dit probleem. Het is geen kampioenenbal maar een zak geld bal. Als de nummer 4 in Engeland wel CL speelt en Ajax nu mogelijk niet, zou anders moeten.

31 mei 2019 om 23:06

Als Nederland goed presteert in Nederland dan is de kampioen wel direct geplaatst, zie België.

31 mei 2019 om 23:46

Correct me If I am wrong.. Maar door dat "punt" van Ajax tegen Juventus gaat Nederlandse kampioen meteen groepsfase in omdat we Oostenrijk hebben ingehaald. Maar das dan blijkbaar niet dit komend seizoen maar die erna.

31 mei 2019 om 23:50

Correct, dat geldt voor de kampioen van 19/20, dus voor de CL van 20/21. Dit jaar zullen we nog even moeten bikkelen in de voorrondes.. Maar gezien de mogelijke tegenstanders n.a.v. de twee maal geplaatste status van Ajax (in voorronde 3 en 4) moet dat ook wel kunnen. Nu al zin in het nieuwe seizoen!

1 juni 2019 om 00:36

Los van de kansen gaat het idd nergens over dat de kampioenen uit zogenaamde “kleine” competities door allerlei hoepels moeten springen terwijl de nummers 4 van bepaalde competities direct geplaatst zijn. Zeker voor clubs uit Frankrijk is dit werkelijk onzinnig. Maar dat geldt voor die hele opzet. Het heeft niks met een kampioenen competitie te maken, het is een financiële competitie. Een andere opzet is echter ook in het voordeel van die zogenaamde grote clubs. Jammer. Commercieel gedrocht, niet meer niet minder. Maar dat is mijn mening.

Ah, was BM ook niet 1 van de clubs die dreigde uit de vorige opzet va de CL te stappen? En nu de NL kampioen een veer in zijn achterwerk steken....

Inderdaad moet er niks veranderd worden, tov 10-15 jaar terug. Maximaal 2 a 3 clubs per land svp, geen bevorrechting van Engelse, Spaanse en Italiaanse clubs en graag weer een Champions league, dwz dat je kampioen moet zijn om je te plaatsen.

31 mei 2019 om 22:46

Maar gaat dat nog werken? Juist doordat de financiële daadkracht zo groot is geworden spelen bijna alle wereldtoppers in de grote competities. Ik ziet, met alle respect voor die competities, niet te wachten op een poule met de kampioenen van Rusland, Cyprus, Macedonië en Luxemburg. Dodelijk saai mijns inziens.

31 mei 2019 om 23:45

Nee dat snap ik maar vind wel dat de b-landen zoals Nederland België Oostenrijk Rusland op zijn minst hun kampioen elk jaar in de groepsfase mogen zien.

31 mei 2019 om 23:52

Precies dodelijk saai. Maar hoe komt dat? Als die clubs jaarlijks mee deden aan de CL dan hadden hun nu ook een veel hoger budget gehad!! Waar ze nu alleen nog maar weg zakken en het gat alleen maar groter en mensen gaan concluderen dat het dodelijk saai word 😁

1 juni 2019 om 08:22

Ik verlang terug naar de jaren 80. Toen was Europees voetbal nog leuk.

1 juni 2019 om 03:16

Ze moeten gewoon het derde Europese toernooi in het leven roepen en dan nummers 1 en 2 van het Europese land CL, nummers 3 en 4 spelen het huidige EL en nummers 5 en 6 spelen het derde Europese toernooi. Dan krijgt elk land dezelfde aantal teams en kan je al iets meer aan een beleid werken voor de kleine landen, en zo spelers langer kunnen behouden om echt door te groeien

Met veel eens behalve het winnen van de CL moeilijker is dan het winnen van de competitie. Het is moeilijker om 38 wedstrijden te presteren. PSV werd bijna nog kampioen terwijl Ajax de sterren van de hemel speelde. CL is vooral een kwestie van geluk, vorm van de dag en kwaliteit. City is naar mijn mening veruit de beste ploeg maar komen nooit ver

31 mei 2019 om 22:44

Inde 70 en 80ger jaren van de vorige eeuw speelde alleen de kampioenen. Zo moet het!

31 mei 2019 om 23:10

Dat is financieel onaantrekkelijk voor de UEFA, dus dat kun je in zijn geheel uitsluiten.

1 juni 2019 om 00:40

Maar waarom de oren laten hangen naar de UEFA (en hetzelfde geldt voor de FIFA)? Die regeren omdat de clubs dat toestaan. Komen ze met een eigen overkoepelende organisatie, of bied iemand anders dat aan dan stappen ze eruit en heeft de UEFA niks meer te zeggen. Clubs worden niet “gegijzeld”, dat houden ze zelf in stand omdat ze daar baat bij hebben. De al jaren voorgetrokken en daarom financieel sterke clubs, bedoel ik.

1 juni 2019 om 05:55

Het waren de Europese topclubs (waaronder destijds nog PSV en Ajax) die meer financiële zekerheid wensten en zelfs spraken over een eigen Europese competitie. Onder die druk is de UEFA destijds gezwicht, zoals ze dat later ook weer zouden doen toen er vier plaatsen voor Spanje en Engeland werden ingeruimd. De topclubs en de UEFA verdienen goed aan het toernooi, terwijl de kloof met de andere clubs alleen maar groter wordt.

De Uefa doet er alles aan om de clubs uit de grote comp zo ver mogelijk te laten komen . Meest belachelijke regel is dat clubs uit hetzelfde land elkaar niet tegen komen tot in de kwart finale .

Rechtstreekse plaatsing voor de kampioen van Nederland zou ik zeer zeker toejuichen. Ik heb echter ook geluiden gehoord dat Ajax geplaatst zou moeten zijn op basis van de bereikte halve finale. Dat vind ik dan weer grote onzin.

31 mei 2019 om 23:08

Daar ben ik als Ajacied ook absoluut geen voorstander van, laat staan van de laatste plannen met een promotie/degradatie systeem voor de CL. Dat zou volgens de huidige stand van zaken op de Uefa ranglijst financieel voor Ajax geweldig zijn, maar uiteindelijk fataal voor het Nederlandse en Europese voetbal (en dus op termijn mogelijk ook voor Ajax).

ik zou liever meer rechstreeks geplaatste kampioenen in de CL zien ten koste van de nummers 4 uit de grotere competities. Maar ja, de beweging die momenteel gaande is lijkt er eerder op gericht de clubs uit de kleinere landen er helemaal uit te houden. Bij de Uefa hebben ze niks met Club Brugge, Rode Ster Belgrado, Slavia Praag of FC Kopenhagen. Dat levert te weinig geld op, liever AC Milan via een omweg erin krijgen, uitsluiting van Manchester City voorkomen of ervoor zorgen dat een transferban in Barcelona niet te hard aan zal komen.

1 juni 2019 om 00:47

Gewoon met de competities die geen verkapte sponsoring krijgen van en voorgetrokken worden door de Uefa een eigen overkoepelend orgaan oprichten en eigen internationale toernooien starten. Zal financieel achterblijven op de CL maar veel meer clubs zullen extra inkomsten krijgen en op termijn kan het uitgroeien tot heel populaire competities. Zal tijd nodig hebben maar die Super League gaat vervelen want de zogenaamde grote clubs zullen vaker verliezen dan nu. Al die successupporters haken dan af. En echte voetballiefhebbers hebben ook oog voor de veel spannendere competities met de zogenaamd kleinere clubs. Niet zo simpel te organiseren maar zeker wel mogeljjk.

1 juni 2019 om 01:33

@drl80

Dat idee klinkt heel symphatiek, maar ik denk dat omwille van sportieve en financiele redenen Ajax er dan liever voor kiest in de bijna gesloten CL variant te spelen. Liever vechten tegen de grote jongens dan in te stappen in een nieuwe variant zonder garantie op succes. Spelers als Dusan Tadic zullen niet meer naar Ajax komen en jonge spelers zullen nog sneller vertrekken. Je hebt ook een plicht naar je seizoenskaarthouders om kwaliteit af te leveren. Een deel van onze achterban zou maar wat graag een einde maken aan de huidige Uefa koers, desnoods door een breuk met deze organisatie vol met coruptie. Maar ik denk dat meerderheid van de Ajacieden de keuze van de club zal begrijpen om toch mee in te stappen, ondanks dat ze liever helemaal deze veranderingen niet zien.

Die keuze zal niet alleen Ajax maken, dat geld ook voor clubs als Porto, Benfica, Sporting, Dinamo Kiev, Shakthar, Salzburg, Bazel, Zenit, Cska, Besiktas. Dat zorgt ervoor dat er in de kleinere voetballanden geen eenheid zal ontstaan om op korte termijn een serieuze breuk te organiseren en dit gevecht te winnen.

31 mei 2019 om 23:11

Hoezo is dat onzin? Er valt best wat voor te zeggen. Omdat Ajax in een competitie zit met clubs die structureel falen tegen Kairat, Trencin, etc. en Lille, Atalanta en Getafe in een competitie zitten met clubs als Real, PSG en Juventus hebben zij wel een (kans op) directe plaatsing voor de CL als nummer 3/4 terwijl ze nog nooit wat gepresteerd hebben Europees gezien terwijl een halve finalist dit seizoen en 2 jaar terug EL finalist voorrondes moet als nummer 1 van hun competitie. In dat opzicht kun je je afvragen hoe eerlijk competitieranking is.

31 mei 2019 om 23:35

Ik blijf het opvallend vinden dat Ajax supporters het blijven hebben over het structurele falen van andere ploegen. Je kan ook zeggen dat Ajax heeft gedeeld in de malaise en de primaire aanstichter is door enkele jaren geleden structureel te verliezen van onder andere Rosenborg. Met die punten hadden we misschien wel beter kunnen presteren dan we de afgelopen jaren hebben gedaan.

31 mei 2019 om 23:57

Je mist falen tegen Rosenborg

31 mei 2019 om 23:57

Ja, Ajax heeft even goed meegedeeld in de malaise, maar zij hebben wel echt veruit het best gepresteerd van alle Nederlandse ploegen. Zo kun je er altijd je eigen twist aan geven. De ranglijst spreekt voor zich, Ajax faalde zeker weten een aantal keer (waaronder bijv. Rosenborg die jij opmerkt), maar de andere Nederlandse clubs faalden simpelweg vaker. Enfin, dat vingertje wijzen heeft allemaal weinig zin nu achteraf, we moeten er samen voor zorgen dat Nederland weer op de plek komt waar zij hoort, zo ergens rondom plek 8 op die UEFA ranking.

1 juni 2019 om 00:10

Daar bevestig je mijn punt. Als Ajax uitgeschakeld werd dan was dat uiteindelijk vaak wel "structureel" in de EL na de winter. Van zo'n Dnipr verloor je dan wel, maar je werd wel 3de in de CL poule met Barcelona en PSG en je versloeg Legia nog in de 1/16de finale. Dat leverde in ieder geval wel genoeg punten op. Dan kan je wel zeggen maar Dnipr, maar Salzburg, maar Rostov, maar kijk 1 keer wat Ajax in de rest van dat jaar aan punten heeft gehaald. Enige uitzondering was dat jaar met Rosenborg, maar dat was gezien de situatie niet heel gek. Volgens mij zijn we alleen dat jaar niet overwinterd in de afgelopen 10 seizoenen. Als Ajax er unerhaupt niet was dan hadden we nu tussen Roemenie en Cyprus gestaan, dus dat je Ajax primair aanwijst van deze malaise slaat nergens op en zo gek is het niet dat een Rummenige of Lineker hun vraagtekens hierbij zetten. Waarom Ajax niet en Atalanta wel? Op basis van clubprestaties vrij oneerlijk.

1 juni 2019 om 00:28

Klopt bijna Zytto, in 15/16 overwinterde Ajax alleen ook niet (4 gelijke spelen in de groepsfase met Molde, Celtic en Fener). Verder natuurlijk het jaar met de perikelen rond Nouri waar zeer ongelukkig bij Rosenborg werd verloren, dat was gewoon drama. Voor de rest de afgelopen 10 jaar inderdaad steeds overwintert, 8 keer dus. 15/16 en 17/18 vallen zelfs nog binnen de ranking van nu, maar die 2 magere jaren worden uiteraard ruimschoots gecompenseerd door 16/17 en 18/19, met een mooie 20e plaats op de UEFA ranking tot gevolg. Hopelijk kan Ajax vaker blijven presteren en zich vaster nestelen in die Europese subtop!

1 juni 2019 om 02:48

@diegelbereds

Ik wil met alle liefde Ajax zien als de primaire aanstichter, maar wel onder de juiste context.

Wij zijn in een zekere zin de primaire aanstichter omdat wij ook de grootste pilaar van het succes van het Nederlands voetbal zijn. Hoe je het ook went of keert, het grootste deel van het succes van het Nederlands voetbal komt op ons conto als Ajax zijnde. Dat betekend ook dat als Ajax het laat afweten, zoals met name gedurende vorig decenium, de rest van het Nederlands voetbal daarin wordt meegetrokken.

Maar waarom we zo hard zijn gezakt? Omdat met Feyenoord (een andere cruciale pijler) na de Uefa Cup van 2002 verviel in een periode van achteruitgang die bijna heeft geleid tot het omvallen van de club in 2010. PSV (een zeer belangrijke pijler) heeft het vorig decenium heel lang goed gedaan, toen Ajax en Feyenoord al in verval waren. Maar toen de begroting, die grotendeels gebasseerd was op CL gelden, gaten begon te vertonen vanwege achterblijvende prestaties raakte PSV ook in verval. AZ wat na 2004 een paar jaar lang een belangrijke rol speelde viel ook weg toen de DSB in 2009 omviel. FC Twente wat in die jaren uitgroeide tot nationale topclub ging in na 2011 de mist in en zakte daarna weg.

Als je belangrijkste clubs in een enorme crisis verkeren dan zak je als voetballand weg. Ajax heeft vorig decenium een enorme worsteling met zichzelf gehad en heeft sinds 2009 de weg omhoog ingezet. Feyenoord heeft die weg sinds 2010 weer gevonden, maar komen uit een heel diep dal dus dat ging relatief langzaam. PSV heeft sinds 2014 de weg omhoog weer gevonden. AZ heeft zich ondanks de crisis eind 2009 de club heel knap staande gehouden in de subtop van Nederland en in de eerste jaren zelfs nog bizar genoeg in Europa. Maar uiteindelijk is men als gevolg van de financiele achteruitgang ook op dat gebied teruggevallen. FC Twente dat verhaal is wel bekend, die zijn net weer gepromoveerd.

Als je in tijdsbestek van enkele jaren al je belangrijke clubs in moeilijkheden verkeren dan is het niet zo vreemd dat je als land wegzakt. En omdat de ranking over 5 jaar gaat en je bij een crisis niet direct je hele selectie ziet vertrekken (maar eigenlijk vooral problemen hebt met het herinvesteren) dan begrijp je wel dat je de problemen pas enkele jaren later zichtbaar hebt. En dat is ook gebeurd met het Nederlands voetbal.

De naam CL hadden ze jaren terug moeten veranderen naar Money League. Dat is het enige waar het om draait. De hele opzet is bedoeld om de groten groter te maken. Het is toch te kansloos voor woorden dat de nummer 4(!) van Engeland en Spanje zich automatisch kwalificeert. Minimaal de helft moet uit kampioenen bestaan. Dat sterkere landen nog 1 of 2 plekken krijgen, prima. Zo lang dit niet veranderd zal ik het niet intensief volgen (doe ik al jaren niet). Clubs als Ajax, PSV, Porto, Benfica, Anderlecht moeten elke seizoen in de knock out ronde terug te zien zijn. Vaak is het echt zo dat ze al blij zijn dat ze zich als 3e in de poule plaatsen voor de EL. Te triest voor woorden.

31 mei 2019 om 23:08

Minimaal de helft uit kampioenen? Het zijn er nu 15. Dus zo schokkend veel verandert er niet met 1 kampioen erbij. Zou niet eens automatisch Ajax zijn.

1 juni 2019 om 00:01

Volgens mij zijn het er momenteel 11, normaliter 10 maar omdat de CL-winnaar van vorig seizoen nagenoeg altijd ook via de reguliere weg geplaatst is schuift er 1 ticket door naar de kampioen van het land dat 11e staat op de ranking (dat is dit jaar RB Salzburg namens Oostenrijk). De kampioenen van de landen die 12e en lager staan spelen voorrondes. Daar zullen er vast een paar de groepsfase van halen, dat wel. Maar 15 standaard zijn het er niet in ieder geval.

1 juni 2019 om 00:30

Er halen er altijd 4 de groepsfase vanuit de voorronde. Dus standaard 14 idd en meestal 15. Sorry dat ik er 1 naast zat.

3 juni 2019 om 09:56

ik heb het over minimaal de helft en dat er niet 4 direct uit 1 land geplaatst kunnen worden. De overgie plekken dienen ingevuld te worden door kampioenen uit kleinere landen en eventueel een nummer 2 of max nr 3 uit een ander (sterker) land.

Tja, dat is mede te danken aan Bayern en de andere grote clubs zelf dat Ajax niet rechstreeks geplaatst is. Het waren juist de grote clubs die onder dreiging van een superleague hebben afgedwongen dat de helft van de CL bestaat uit de top 4 landen en die zijn dan ook nog allemaal rechstreeks gekwalificeerd. En dat betekend dat de kleinere voetballanden plekken moesten inleveren.

En uiteraard ligt het aan Ajax en de andere Nederlandse clubs omdat we te weinig gepresteerd hebben Europees, waardoor onze kampioen niet rechstreeks geplaast is. Normaal krijg je dan geen aandacht van de algemeen directeur van Bayern. Heeft hij het vorig jaar gehad over PSV wat ook ook voorrondes als kampioen van Nederland moest spelen? Het valt hem nu op omdat Ajax afgelopen seizoen halve finale CL heeft gehaald en hij ziet dat clubs uit kleinere landen wel degelijk iets kunnen toevoegen aan de CL.

Dit zijn de huidige regels nou eenmaal dus onder deze regels gaan we ons komend seizoen proberen te kwalificeren. Als hij als algemeen directeur van Bayern er ondertussen voor zou kunnen zorgen dat zijn club in ieder geval tegen de belachelijke nieuwe opzet in 2024 met promotie/degradatie gaat ijveren dan hoeft hij wat mij betreft niks meer te doen aan de huidige situatie. Want verbeteren zal die toch niet, hooguit onder druk van de grote clubs alleen maar verslechteren vanwege de ongekende hunkering naar meer geld.

Gewoon weer voor alle landskampioenen standaard een plek lijkt me het beste.

Als het mogelijk zou zijn (heb geen idee of het kan) is het dan geen optie om sws alle kampioenen deel te laten nemen en dan kijken naar de coefficientie lijst? Dan heb je weer het kampioenenbal met zeg maar de best of the rest van Europa erbij. Zo maak je het in de nationale competities ook veel spannender.

31 mei 2019 om 23:09

Ajax zit als kampioen al in een makkelijker route naar de CL dan PSV. En ik denk dat Europa toch liever de top 4 van Engeland/Spanje ziet dan de kampioen van een land van buiten de top 10.

1 juni 2019 om 01:48

Haha ja ik denk dat iedereen liever naar Atalanta kijkt dan naar Ajax.. Ajax staat in ieder geval garant voor aanvallend spel, best aantrekkelijk voor neutrale fans uit Europa. Ik denk dat mensen uit Engeland liever Ajax zien dan de nummer 4 van Frankrijk of Italië, al is het maar omdat mensen een korttermijngeheugen hebben.

Als er het een en ander zou moeten veranderen... zou ik als eerste is een aantal landen uit de CL gooien, landen die totaal niet in Europa liggen bijvoorbeeld... Denk hierbij aan Israël, Georgië, Azerbeidzjan, Armenië en zelfs Kazachstan.

Daarnaast zou ik ook nog Turkije en Rusland eruit knikkeren, voor dat kleine stukje land van hun wat binnen de Europese grenzen liggen, zou ik op basis daarvan zeggen dat ze geografisch in Azië mee moeten doen aan een toernooi. Voor Cyprus geldt eigenlijk hetzelfde. Om alleen al de plekken te tellen van deze landen (rusland, Turkije en Cyprus) kom ik al tot 15 plekken. Als we de landen buiten Europa even bij elkaar op tellen (israël, Georgië, Azerbeidzjan, Armenië en zelfs Kazachstan) kom ik op 20 plaatsen.

Na deze opruim werkzaamheden zijn er al 35 plaatsen die afvallen. Daarnaast moet het gewoon de regel worden dat de kampioen van elk land 100% gegarandeerd plaats heeft in de CL, en daarnaast om de eventuele lege plekken nog op te vullen heb je nog de winnaar van de CL en EL die een plek verdienen. Voor sommige 2e clubs uit landen, zou je een soort van voorronde kunnen maken, waar bepaalde clubs uit landen nog een kans maken om de CL te bereiken.

Ik ben waarschijnlijk een van de enige, die er zo over denkt, maar dit is mijn mening.

31 mei 2019 om 23:46

Geloof mij nou maar, je bent zeker niet de enige. Ik heb de Europacups nooit meegemaakt, maar dat sloeg tenminste nog ergens op. Nu wordt het ‘Champions League’ genoemd en er zitten misschien 10 kampioenen in de groepsfase..

1 juni 2019 om 00:26

Mee eens qua niet europese landen. Rusland en Georgie zijn echter gewoon Europese landen. Qua cultuur, ligging en historie (Rusland is bijv volledig europees ontstaan, maar heeft zich al koloniserend uitgebreid naar het oosten. Landen als Turkije/ Israel/ Kazachstan mogen verdwijnen uit de cl. Die zijn niet europees dus horen hier niet tussen. Kazachstan heeft net als turkije een klein puntje in Europa, maar dat tet amper mee. Cyprus ligt officieel in Azie, maar is door de griekse herkomst meer Europees dan de drie hierboven genoemde landen. Dus niet europese landen kunnen uit de cl, maar dat betekent dat in elk geval Rusland en Georgie blijven ( je gaat toch ook niet zeggen dat portugal weg moet omdat die ook aan de europese grens ligt?

1 juni 2019 om 04:41

Volgens mij kijk je niet helemaal goed naar de plaatsen in de CL en neem je alle europese tickets mee, inclusief alle voorrondes (er doen in totaal maar 32 teams mee aan de CL dus er kunnen nooit 35 plaatsen afvallen).

Israël, Georgië, Azerbeidzjan, Armenië en Kazachstan uit de Uefa zetten zet helemaal geen zoden aan de dijk voor de championsleague. Dat scheelt hooguit ergens een keer een wedstrijdje in een voorronde.
Deze landen hebben allemaal 1 plaatsje in de eerste voorronde van de championsleague (dus nog een ronde voor het moment dat Ajax vorig jaar instroomde).

Grootste probleem (naast de prestaties van Nederland in Europa) is dat er van de 32 plaatsen in de CL al 19 directe plaatsen naar de top 5 landen gaan (tot iemand de top 5 kan verranderen hebben Spanje, Engeland, Duitsland en Italie elk 4 plaatsen en Frankrijk 3). De overige 50 landen in de Uefa (in totaal zijn er 55) hebben de overige 13 plaatsen. Of dat nou 50 landen zijn of 45 maakt niet veel uit (zeker niet omdat op Rusland en Turkije na die landen toch geen team in de CL krijgen en zeker niet structureel).

Rusland en Turkije uitsluiten (los van de discussie waar ze thuishoren) zou op de lange termijn iets uit kunnen maken aangezien deze landen samen 3 CL en 2 voorronde plaatsen hebben en ze beiden in de Uefa ranking boven Nederland staan. Helaas had Nederland hier nog niets aan gehad, aangezien de 14e of de 12 plaats op de Uefa ranking geen verschil had gemaakt (en ook voor het seizoen na het komende seizoen niet omdat 11e of 9e ook geen direct verschil maakt, hooguit een voorronde minder voor de nr2). Deze tickets waren dus naar andere landen gegaan.

In de huidige opzet hebben naast de top 5 landen alleen de kampioenen van landen die op plekken 6 tm 11 staan een directe plaats in de CL. Dan zijn er nog 6 plaatsen over voor de 44 kleinere landen waaronder dus helaas Nederland door de dramatische prestaties van de afgelopen jaren (nu 14e en dankzij de prestaties van Ajax na het komende seizoen 11e) en die 6 plaatsen mogen ze dan nog delen ook met de nummers 2 van de landen die op de ranking 6 tm 11 staan. Zonder veel plaatsen af te pakken van landen die nu in de top 5 staan lijkt een permanente plaats van de Nederlandse kampioen in iedergeval een utopie.

Zeker omdat naast de tickets die naar de top 5 landen gaan ook de prestaties van Nederland zelf een probleem vormen. Kampioenen zouden zich direct moeten plaatsen, alleen natuurlijk niet die van "kleine" landen. Volgens mij zit er niemand te wachten op de kampioen van Luxemburg of Malta. Maar waar je dan wel de grens trekt is redelijk arbitrair. Hongarije, toch geen ministaat, (ongeveer net zo veel inwoners als Belgie of Portugal) is nu bijvoorbeeld 33ste en zou dus zelfs bij alleen het toelaten van 32 kampioenen buiten de boot vallen. Ook in een scenario waar we terug gaan naar alleen kampioenen zullen er dus voorrondes zijn (die waren er vroeger ook) en het kan maar zo zijn dat de Nederlandse kampioen daar alsnog aan deel moet nemen. We vinden natuurlijk allemaal dat we geen klein voetbal land zijn, maar als je 14e staat op een ranglijst die over 5 jaar wordt opgemaakt heb je ook maar weinig recht vanspreken in mijn ogen.

Het zou natuurlijk voor Ajax heel zuur zijn als ze de CL niet halen na het afgelopen jaar. Misschien kan de Uefa met een wildcard systeem gaan werken voor uitzonderlijk gevallen. Het zal niet vaak voorkomen dat de een halve finalist in de CL kampioen wordt in een land dat 14e staat op de Uefa ranking. De afelopen 10 jaar kwamen alle halve finalisen uit maar 6 landen, waaronder heel vaak Engeland, Spanje, Duitsland en Italie, maar 2 keer uit Frankrijk (dus alleen uit de top 5) en nu dus 1 keer uit Nederland.

1 juni 2019 om 08:13

Ik heb inderdaad naar alle plaatsen gekeken die beschikbaar zijn in de Uefa. Het draait immers niet alleen om de Champions League, maar ook om de Europa League.

Er schijnt in de toekomst nog weer een 3e Europees hoofd toernooi te komen, met betrekking tot dat toernooi zou je wel kunnen stellen dat de CL alleen voor kampioenen moet gaan worden. De nummers 2 en 3 kunnen zich plaatsen voor de Europa League en de nummer 4 en 5 voor de "nieuwe" op te zetten competitie. Eigenlijk moet het gewoon weer zo worden, zoals het vroeger was... Alleen ja, je zit met een beetje plaats gebrek, wat met name ook komt door de hoeveelheid landen wat is gegroeid. Vroeger had je Tsjecho-Sloakije, Sovjet Unie en Joegoslavië... dat zijn nu allemaal aparte landen geworden, waardoor er teveel landen zijn gekomen om elke kampioen rechtstreeks te plaatsen voor de CL. Er zou dus in ieder geval een voorronde moeten komen (zoals ik ook al aangaf in mijn vorige bericht). Die voorronde ontkom je niet aan, tenzij ze het aantal plaatsen in de CL verhogen (maar dat zie ik sowieso niet gebeuren).

1 juni 2019 om 09:51

Geografisch zit je dus eigenlijk gewoon verkeerd. Geografisch begint de grens van Europa en Azie bij de Oeral gebergte en de Bosphorus. en in het zuiden bij de Caucasus.

Om deze redenen hebben landen als Georgie, Armenie en Azerbaijan dus de keus om uit te komen in de Uefa of voor de Aziatische bond. Kazachstan kwam zelfs voor 2002 uit in de Aziatische competities maar omdat zij grondgebied hebben dat geografisch voor de Oeral ligt net als Rusland, hebben zij recht op de *luxe* keuze. Overigens heeft Turkije ook die luxe positie, zij hebben grondgebied voor de Bosphorus en mogen dus ook *kiezen*

Cyprus heeft diezelfde keuze alleen ziet Cyprus zichzelf als een Grieks en zullen zij dus gewoon voor Europa tekenen.

Israel is om politieke redenen lid van de Uefa, veel landen om Israel heen erkennen de staat niet en om die redenen zal Israel dus geen wedstrijden kunnen spelen tegen de Arabische Aziatische staten, dus om die reden is Israel lid van de Uefa.

raar dat je daar trouwens zelf niet op gekomen bent ....

1 juni 2019 om 11:08

Amen, helemaal mee eens.

Zooo dhr rummenige laat even zijn klasse blijken door over zijn eigen horizon uit te kijken en wat hij nu specifiek over Ajax zegt geld natuurlijk ook voor PSV (na dat jaar met kwart finale bv) en heel veel andere clubs! Dus zouden de zogenaamde grote landen allemaal 2 plaatsen moeten inleveren en alle landskampioenen gewoon geplaatst moeten zijn dat is het meest fair

1 juni 2019 om 09:22

Help mij geheugen eens, ik weet dat psv 3 jaar geleden overwinter heeft en in ko fase is uitgeschakeld door atletico. En lang geleden een halve finale. Maar wanneer was kwart finale? Top 12 landen allemaal kampioen in groepsfase. Top 4 allemaal 1 extra ploeg, en de anderen allemaal aan de bak in kwalificatie.

Natuurlijk wil rummenige niet uit de Bundesliga stappen voor een superleague. Hun gegarandeerde hoofdprijs opgeven? Zouden wel gek zijn. Nee ik ben er zelf ook geen voorstander van maar ik kan rummenige gewoon absoluut niet serieus nemen. Klinkt altijd als een elitaire hypocriet naar mijn mening

1 juni 2019 om 09:26

Wat is daar eigenlijk hypocriet aan? Het is toch logisch dat hij ZIJN club wilt beschermen of begrijp ik het verkeerd? Niemand staat echt om een super league te springen behalve de Spaanse club wss.

Ik vind dat gewoon alle kampioenen mee moeten en direct geplaatst moeten zijn laat de rest maar strijden om de andere plekken het is voor de kampioenen ik vind het raar dat een nummer 4 geplaatst is en een kampioen niet

1 juni 2019 om 12:08

@ Bertbert

Mee eens, maar ik vind ook dat de beschermingsmaatregel dat clubs uit dezelfde competities elkaar niet vroegtijdig kunnen treffen ook weg moet. Als het even kan ook geen rondes meer over twee wedstrijden, al zouden we al blij mogen zijn als jouw voorstel "dat alle kampioenen zo ie zo zijn geplaats" er door komt.

Laten we objectief blijven, Nederland is niet voor niets zover gezakt op de coefficientenlijst. Ajax heeft nu de afgelopen 4 jaar 2 geweldige Europese seizoenen gehad, maar is dat voldoende om aan te tonen dat je bij de beste 32 van Europa hoort? Als we stellen dat de kampioen van Luxemburg niet direct geplaatst is vindt ook niemand dat vreemd. En daarnaast, zo moeilijk is het niet om wat te stijgen op de coefficintenlijst, er moet alleen wat constanter gepresteerd worden. Als we doen alsof we erin thuis horen mag dat toch niet zo moeilijk zijn?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Bayern München

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
T. MüllerAanvaller3211
L. SanéAanvaller326
A. SiebAanvaller00
R. HoffmannKeeper00
M. NeuerKeeper330
A. NübelKeeper10
L. SchnellerKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Bayern München.

In de wandelgangen

Donderdag 17 juni
De club uit de Ligue 1 die belangstelling heeft voor André Onana is bekend. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren