‘Barcelona baalt van Boateng-deal en verandert van koers’

Vrijdag, 31 mei 2019 om 15:14Yanick Vos • Laatste update: 16:48

Barcelona legt de focus meer dan ooit op de jeugdopleiding, meldt AS vrijdag. De beleidsbepalers van de Catalaanse grootmacht willen de doorstroming van jeugdspelers richting het eerste elftal bevorderen. Huurovereenkomsten zoals die met Kevin-Prince Boateng en Jeison Murillo behoren voortaan tot het verleden.

Boateng en Murillo kwamen in januari op huurbasis over van respectievelijk Sassuolo en Valencia, maar trainer Ernesto Valverde maakte de afgelopen maanden nauwelijks gebruik van het tweetal. Murillo werd tijdelijk naar het Camp Nou gehaald vanwege het blessureleed in de achterste linie. Samuel Umtiti en Thomas Vermaelen kampten lange tijd met blessures, waardoor de spoeling dun werd in de verdediging van Barça. Gerard Piqué en Clément Lenglet kregen echter doorgaans de voorkeur in het hart van de defensie.

Mocht Jasper Cillessen daadwerkelijk een contract bij Benfica ondertekenen, dan is het volgens de Spaanse krant de bedoeling dat de twintigjarige Iñaki Peña jeugdcomplex La Masía verruilt voor het eerste elftal. Dit geldt waarschijnlijk ook voor middenvelder Carlés Perez (21) en aanvaller Abel Ruiz (19). Manager sportzaken José Pep Segura maakt zich al enige tijd hard voor het inpassen van aanstormende talenten in de hoofdmacht.

Of Valverde dat proces van dichtbij meemaakt is nog maar de vraag. De 55-jarige coach heeft de steun van het bestuur en de spelersgroep, maar over zijn aanblijven wordt al enige tijd gespeculeerd in de Spaanse media. Volgens voorzitter Josep Maria Bartomeu zijn Ronald Koeman en Erik ten Hag geen kandidaten om eventueel het stokje over te nemen in Barcelona.Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door lamanita5)

dit gaf ik al eerder aan. als aankopen/huurlingen/transfervrije spelers je eerste elftal niet sterker maken kan je net zo goed je jeugdspelers een kans geven. je hebt niet voor niks een jeugdopleiding

31 mei 2019 om 15:22

Klopt maar de jeugd uit la masia voegt niks toe aan het 1e elftal van Barça

31 mei 2019 om 15:31

Dus jij wilt zeggen dat een puig of een alena niks kunnen toe voegen?

31 mei 2019 om 15:38

Klopt. Laat ze maar eerst iets toevoegen. Ditzelfde zeiden we over bartra, tello en al die gasten . Allemaal niks gebleken

31 mei 2019 om 15:46

Hoe kunnen ze überhaupt iets toevoegen, als ze niet eens de kans krijgen zichzelf te laten zien?

31 mei 2019 om 15:50

De jeugd die kansen kreeg voegde ook niks toe. Zeg t maar super Mario. Gewoon hard trainen en je moment afwachten. Evt verhuur constructie

31 mei 2019 om 16:18

@zuidenaar

Van Alena kan ik bijna zeggen dat hij niet geschikt is voor Barca. Puig heeft de moves van Iniesta, hij ademt voetbal. Dat kan je zo zien. Maar of hij het gaat redden...

1 juni 2019 om 01:26

Is ook meer dan normaal dat de meeste jeugdspelers niet het gewenste niveau van Barca halen. Dat is namelijk wereld top. Slechts 1% van alle profs haalt dat (nog positief ingeschat). Messi's, Xavi's, Puyol's, Iniesta's opleiden is heel lastig, laat staan ze dan ook nog lang te behouden. Aankoopbeleid zou wel beter moeten. Coutinho nu verkopen en een nieuwe aanvaller halen voor 100 mln is kapitaalvernietiging.

31 mei 2019 om 15:25

Ja maar het is niet zo dat de jeugdopleidong elk jaar een paar toppers opleid. Je kan als topclub zijnde niet spelers laten meedoen puur omdat ze in de eigen jeugd hebben gezeten.

31 mei 2019 om 15:29

@aze/che 4 Ever @bochherief

maar zouden die Murillo en Boateng nou echt zoveel meer toevoegen als de jeugdspelers van Barca

31 mei 2019 om 15:57

Hangt van de situatie af, bepaalde wedstrijden moet je bijvoorbeeld over de streep trekken of open breken, dat is makkelijker te doen met iemand die ervaring heeft in plaats van met een jeugdspeler.

Als je in belangrijke wedstrijden op de jeugd gokt en het lukt niet dan krijg je weer het verwijt dat je ervaring had moeten halen en nu ze niks toevoegen heb je weer het verwijt dat het onnodig de jeugd blokkeert.

31 mei 2019 om 16:47

@japie_krekel

Zoals hierboven al aangegeven is het voor jou zeer moeilijk om eens verder te kijken dan je neus lang is. Steeds hetzelfde standaard praatje verkopen en meegaan in de waan van de dag.

Je kan ook eens (tevergeefs bij jou) proberen om het vanuit een ander perspectief te bekijken. Wat hebben jeugdspelers eraan om op de bank te zitten? Zoals iedereen wel weet, ontwikkelen jeugdspelers zich het best wanneer ze veel speeltijd krijgen. Dat is gewoon zeer moeilijk te garanderen bij een Europese topclub, dat zie je in alle topcompetities, niet alleen bij Barcelona. Het niveau waarop jeugdspelers meteen moeten kunnen presteren ligt heel hoog, te hoog voor de overgrote meerderheid.

Daarnaast heb je er soms meer aan, zoals V-Watcher terecht aangeeft, om ervaren jongens op de bank te hebben die in de weinige minuten die ze krijgen het verschil kunnen maken.

Het is dus helemaal niet zo zwart-wit zoals jij het keer op keer probeert te schetsen. Ik denk dat het alleszins een goed signaal is om Pena, Perez en Ruiz naar de eerste kern over te hevelen. Of dat ook gaat resulteren in meer speelminuten moeten we wel nog zien. Daden spreken altijd luider dan woorden.

31 mei 2019 om 17:20

@lamanita

ik ben heel benieuwd naar die wedstrijden van Murillo en Boateng waarin ze het verschil hebben gemaakt dan

31 mei 2019 om 17:34

@LaManita5 Bij Boateng kon je ver voor zijn aanstelling al weten dat die het niveau niet haalt. En wat is dan volgens jou het nut van de jeugdopleiding van barca? Het is toch een taak van de club om de jeugdopleiding op niveau te houden voor de doorstroom naar het 1e.

31 mei 2019 om 18:04

Probeer gewoon eens verder te denken dan enkel Boateng. Ik denk dat niemand weet wat de club hoopte te bereiken met zijn komst. Zeker omdat Suarez toch alles speelt en indien hij zou uitvallen, Messi zijn plaats zou invullen (zie bekerfinale). Murillo heeft het btw meer dan behoorlijk gedaan in zijn weinige speelminuten, maar ook zijn komst was in principe overbodig. Als je dat wil horen, dan denk ik dat geen enkele Barcelona fan daar iets tegen in kan brengen.

Eerst en vooral heeft elke topclub een sterke bank nodig: zo heeft Barcelona jongens als Vidal, Malcom, Semedo/roberto, Cillessen, Alena en Lenglet/umtiti. Dat zijn jongens met meestal de nodige ervaring die wel degelijk een meerwaarde kunnen brengen wanneer ze in het veld komen. De vraag die gesteld moet worden is of jeugdspelers er zoveel aan hebben om als sporadisch extra opvulmateriaal te dienen. Ofwel geef je ze een oprechte kans, ofwel is het alleen maar schijn, dat is mijn mening. Neem nu Perez, Ruiz, Puig en Pena, waarover dit artikel gaat. Ofwel ga je ze vast in het rouleren betrekken, ofwel laat je ze beter verder minuten maken bij Barcelona B of in een uitleenbeurt.

Dat is wat mij betreft de keuze die gemaakt moet worden. Jeugdspelers die sporadisch maar minuten kunnen maken, stagneren in hun ontwikkeling. Daarom nogmaals, het is mooi om jeugdspelers over te hevelen naar de A kern, maar ik wil het wel nog bezien of de club (eerder trainer waarschijnlijk) ook durft inzetten op hun ontwikkeling. Voor de schone schijn hoeven ze het wat mij betreft alleszins niet te doen.

Als je de afgelopen jaren kijkt naar het beleid van Barca, is het toch een van de slechtste van de topclubs in Europa. Zowel het aan- en verkoopbeleid is om van te huilen. In La Liga worden ze elke keer gered door Messi.

31 mei 2019 om 15:17

@g0at

spelers als Coutinho, Dembele, Vidal etc. kan ik nog enigszins begrijpen omdat dat wel kwaliteitsspelers waren toen ze werden gehaald, maar wat moet je met Murillo en Boateng?

31 mei 2019 om 15:23

Wat moet je met bartra, montoya, tello enz.

31 mei 2019 om 15:38

Boateng en Murillo waren risicoloze transfers. Beide werden slechts voor een halfjaar gehuurd, voor relatief weinig geld en waren nooit gehaald om als meer dan een tijdelijke backup te dienen. Als backups voor dat halve jaar vond ik beide prima keuzes. Welke goede speler gaat er immers halverwege het seizoen bij zijn of haar club weg om bij Barcelona op de bank te zitten?

Ik vind het vooral kwalijk dat Valverde niet de ballen heeft om de jeugd een kans te geven, want daardoor zijn dit soort transfers nodig geweest.

31 mei 2019 om 15:39

Leuk dat je precies drie spelers noemt die uit de eigen jeugd kwamen. Gevoel voor humor heb je wel!

31 mei 2019 om 15:19

Messi is in de PD gewoon veel te goed en veel te constant. Zo lang hij maar überhaupt op 70% van zijn kunnen speelt, zie ik ze nog veel kampioenschappen pakken de komende jaren. Ik kan dan als Real fan ook niet wachten totdat onze kleine vriend met pensioen gaat

31 mei 2019 om 15:35

Zeven keer kampioen in tien jaar in de meest gelauwerde competitie van Europa, maar wel het slechtste beleid.

Daar klopt iets niet, of wel?

31 mei 2019 om 16:11

Heeft Barcelona meer aan Messi te danken dan een goed aankoopbeleid.

31 mei 2019 om 17:22

Feit is wel dat ze steeds slechter zijn gaan spelen door de jaren heen. Het sprankelende onder Pep is lang en breed vergeten. Ze teren op Messi, verder is het uitermate pover.

31 mei 2019 om 17:34

Komt omdat Real Madrid de LaLiga nooit serieus neemt voor Real Madrid is LaLiga een troostprijs hoofdprijs blijft toch de CL....

31 mei 2019 om 18:03

Aqua volgens mij gaf jullie trainer amders aan dat ze la liga hoger hebben zitten..

31 mei 2019 om 17:23

Elke keer gered door messi? Genoeg wedstrijfen gespeeld zomder messi en volgens mij hadden ze real madrid nog kapot gemaakt zonder messi?😂

31 mei 2019 om 17:36

Ook zonder Messi zou Barça LaLiga pakken Real Madrid neemt de LaLiga niet serieus. Real Madrid ziet LaLiga als een ware troostprijs hoofdprijs is voor Real Madrid de CL....

31 mei 2019 om 18:53

Dan doen ze het ook niet zo goed op zich, in de laatste 10 jaar heeft Real hem 4x gewonnen en Barca 3x. Mogen ze wel iets beter hun best doen als ze CL als hoofdprijs zien en La Liga als troostprijs. Hoe dan ook presteert Barcelona over de laatste 10 jaar veel beter.

31 mei 2019 om 17:54

niet helemaal war. Ze hebben een aantal heel goede aankopen gedaan en ook paar heel slechte.
E.g Umtiti, Lenglett,arthur, Semedo, Ter Stegen zijn allemaal voor een appel en ei gekocht en bleken topspelers terwijl ze eigenlijk niet in beeld waren bij andere topclubs.
Je hebt ook spelers waar ik totaal niet snapte waarom Barca ze kocht maar eigenlijk deden ze niet slecht (e.g Paulinho). Maar je hebt ook natuurlijk veel mislukte spelers. Ook omdat Valverde en daarvoor Luis Enrique weinig rouleerde en 2e keus geen kans kreeg.

Hahahaha wat een grap zeg! Wat had je anders verwacht dan? Had je echt verwacht dat deze opa Boateng potten zou breken? Hoe hij speelde zou hij niet eens mee kunnen met mijn plaatselijke amateurclub. Er is bar weinig doorgebroken uit La Masia de afgelopen jaren al is niet iedere generatie een goude generatie zoals die van Xavi, Iniesta, Messi, Busquets en Pique.

Eindelijk. Ze worden een beetje slimmer daar. Alleen Valverde nog weg en dan komt het wel goed

Een speler huren kan geen kwaad maar haal dan tenminste iemand goed genoeg is om bij de selectie te zitten. Boateng sloeg natuurlijk he-le-maal nergens op.

Ongeveer de hele wereld wist dat het huren van Boateng nergens op sloeg en dat als je iemand uit de eigen jeugd had laten doorstromen, je er niet slechter van was geworden. Boateng heeft niks van het Barcelona niveau en daarom moet je zo'n speler nooit halen. Als je iets van niveau kan huren is een huurdeal een optie. Als het een speler als Boateng betreft, laat dan maar zitten.

Als je jeugdspelers niet goed genoeg zijn moet je goede spelers kopen, als dat niet lukt kan je huren. Ik heb het idee dat de talenten van Barcelona de laatste jaren ook gewoon tegenvallen.

Als Segura en de zijnen inderdaad meer focus op de jeugdopleiding willen leggen, zullen ze moeten beginnen met het ontslag van Valverde. Die man is tactisch zo enorm beperkt dat je de drie wissels vooraf al kunt invullen, tot op het punt dat die-hard supporters die wissels zelfs tot op de minuut kunnen voorspellen. Hij kiest amper voor de jeugd, en houdt halsstarrig vast aan zijn groepje vedetten.

In de media is de laatste dagen de naam van Roberto Martinez genoemd. Ik zou hem graag naar Barcelona zien komen. Martinez is een trainer wiens spel gebaseerd is op Cruyffiaanse invloeden, heeft als trainer van Swansea en Everton bewezen dat hij de jeugd een kans geeft, en hij is een Catalaan. Dat laatste is natuurlijk totaal niet belangrijk voor zijn presteren, maar kan het bestuur van Barcelona wel net dat zetje geven om voor hem te gaan als Valverde inderdaad zijn biezen mag pakken.

Er zijn op dit moment vier andere trainers die ik liever zou zien dan Martinez, maar die zijn om diverse redenen niet haalbaar: Guardiola wil niet terug naar het eerste van Barcelona, Koeman en Ten Hag zou ik uitstekend vinden maar zie ik liever bij Ajax en Oranje blijven. De vierde is Quique Sétien, maar het bestuur van Barcelona lijkt niet eens van het bestaan van de beste man te weten.

31 mei 2019 om 17:08

Moet er niet aan denken dat Koeman naar Barcelona gaat. De Nederlandse Valverde.

Verschil is nu dat er nu wel talenten uit La Masia beschikbaar, dus wijs besluit van de club om nu oog te hebben op de jeugd. Afgelopen jaren kon dit simelweg niet, doordat er geen geschikte jeugd beschikbaar was ( muv Grimaldo). Abel Ruiz, Riqui Puig en Cucurella zijn uitermaate geschikte back-up spelers voor de selectie, waarvan Puig nog wel eens op termijn kan doorgroeien tot basisspeler.

31 mei 2019 om 16:07

Abel Ruiz vind ik anders ook wel iemand die barca 1 basis kan halen.

31 mei 2019 om 16:22

Ik denk dat Abel Ruiz nog wel wat stappen moet maken om Luis Suarez op te volgen. Verder moeten we ook niet vergeten dat Barcelona nog nooit een zelf opgeleide wereldspits heeft gehad en dat valt ook wel te verklaren omdat het de allermoeilijkste positie in het Barcelona systeem is.

Ik blijf mij verbazen dat Europese topclubs amper goede beslissingen maken. Real Madrid, Barcelona, Juventus, Bayern Munchen, Arsenal, United. Het zijn allemaal dure aankopen, maar echt wereldtop dat zie ik de meeste daar niet halen. Lijkt alsof ze te lang vastklampen en dat de aanwas gewoon te slecht is. Spelers als Mbappe is ook gewoon een matige aankoop geweest, net als Neymar. Het is gewoon kopen vanwege de marketing, maar puur spelers kopen die met hun hart spelen nee, die ga je niet krijgen. Het zijn immers zakkenvullers die je vaak aantrekt. Kijk wat er bij Barcelona spelen. Enige spelers die echt Barcelona waardig zijn: Alba, Pique, Busquets, en Messi. De rest moet Barcelona gewoon wegdoen. Suarez is leuke hardwerkende speler, maar past eigenlijk meer bij Liverpool. Coutinho, idem dito. Gewoon verkopen dat soort spelers. Na Messi ga je in een zwart gat vallen als ze nu geen jongere spelers halen en die minuten maken. Met Frenkie hebben ze hopelijk een gouden greep te pakken. Maar een speler als De Ligt en Van de Beek moeten ze ook pakken. Als zij dat niet doen, dan heeft Barcelona de komende vijf jaar een probleem. Messi begint oud te worden en heeft gewoon spelers om zich heen nodig die 110% kunnen geven. Ook aan Alba zie je dat hij in zijn nadagen zit. Maar ook Busquets en Pique. Verder moeten ze geen spelers uit Engeland halen, tenzij het spelers zijn die excellent genoeg zijn en het tiki taka kunnen spelen. Virgil van Dijk zou bij iedere topclub passen, terwijl De Ligt meer gemaakt is voor een voetballende club. Barcelona doe wat en verkoop al je overrated spelers per direct. Zelfs Ajax is verder nu qua beleid dan alle topclubs bijelkaar.

Vrijwel elke Barça-volger/supporter hier op vz zei dit al vanaf het begin. Dit zal in Spanje precies hetzelfde zijn geweest. En het bestuur van Barça komt daar min. 1 jaar later met het idee om dit te doen. Lekker geloofwaardig dit, ik heb het idee dat ze dit alleen maar doen om de supporters te paaien en enigszins tevreden te houden. Puur om hun eigen hachje te redden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4923 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Barcelona3420
4.Sevilla337
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder182
PedriAanvaller182
A. GriezmannAanvaller175
L. MessiAanvaller1711
M. BraithwaiteAanvaller152
TrincãoAanvaller150
Jordi AlbaVerdediger161
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

283 fans
Keeper, 31 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 19 januari
De overbodig geraakte Junior Firpo is op de radar verschenen van zowel AC Milan als West Ham United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren