‘Type Van de Beek’ gaat voor herkansing: ‘Hij kan de druk bij Ajax aan’

Vrijdag, 31 mei 2019 om 07:52Robin Bruggeman • Laatste update: 08:08

Ajax verzekerde zich onlangs al van de diensten van Razvan Marin voor aankomend seizoen en de kans is aanwezig dat de van Standard Luik overgenomen middenvelder niet de enige Roemeense versterking wordt. De landskampioen van Nederland wordt de afgelopen weken namelijk eveneens nadrukkelijk in verband gebracht met de komst van Viitorul Constanta-talent Ianis Hagi. De zoon van de Roemeense legende Gheorghe Hagi wordt op twintigjarige leeftijd in zijn thuisland nog altijd beschouwd als het grootste talent van zijn generatie en hij aast na een mislukte periode bij Fiorentina op een nieuwe kans om zich te laten zien in een West-Europese (top)competitie.

Door Robin Bruggeman

Voor Ianis Hagi zijn de vergelijkingen met vader Gheorghe nooit ver weg. De Maradona van de Karpaten wordt over het algemeen gezien als de beste Roemeense voetballer aller tijden en de inmiddels 54-jarige Hagi senior verdedigde tijdens zijn loopbaan de kleuren van grote clubs als Real Madrid, Barcelona en Galatasaray. Hagi ging na zijn pensioen in 2001 aan de slag als trainer bij onder meer Bursaspor, Galatasaray en Steaua Boekarest en in 2009 stond hij als oprichter aan de basis van het ontstaan van Viitorul. Pustii lui Hagi (de kinderen van Hagi) stroomden tien jaar geleden in op het derde niveau van het Roemeense voetbal en in 2012 volgde al een promotie naar de hoogste afdeling, waarna clubeigenaar en voorzitter Hagi zichzelf ook maar aanstelde als trainer en in 2017 de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis won. Als coach maakte Hagi de ontwikkeling van zijn zoon van dichtbij mee: na een jaar in de jeugd van Steaua sloot Hagi junior zich in 2009 aan bij de Gheorghe Hagi Academy. Daar kreeg hij een opleiding die naadloos aansloot bij het voetbal zoals zijn vader dat voor ogen heeft en in 2014 volgde een overstap naar Viitorul, waar hij op zeventienjarige leeftijd de jongste aanvoerder aller tijden in de Roemeense Liga I zou worden.

Fiorentina
Tijdens zijn eerste periode bij Viitorul trok Hagi de aandacht van een aantal grote clubs en Fiorentina trok in de zomer van 2016 aan het langste eind door twee miljoen euro te betalen voor de spelmaker. Hagi junior trad met een verhuizing naar Italië opnieuw in de voetsporen van zijn vader, die tussen zijn periodes in Madrid en Barcelona immers twee seizoenen voor het Italiaanse Brescia speelde. De verwachtingen in Florence waren na de komst van het talent hooggespannen en senior deed zelf ook nog een extra duit in het zakje: “Hij is beter dan ik was op die leeftijd”, liet hij twee jaar geleden optekenen over Ianis. “Ik deed ook alles met mijn linkervoet, terwijl mijn zoon geweldig tweebenig is.” Hoewel het La Viola al snel duidelijk werd dat het talent er bij Hagi vanaf droop, slaagde de jongeling er nooit in om definitief aan te haken bij de hoofdmacht. In het seizoen 2016/17 kwam hij onder trainer Paulo Sousa tot slechts 48 minuten in de Serie A en diens opvolger Stefano Pioli deed helemaal geen beroep op de jongeling: “Hij is fysiek te fragiel, hij kan het niet aan om met de hoofdmacht mee te spelen”, legde de Italiaanse oefenmeester destijds uit.

Hagi kwam in dienst van Fiorentina tot slechts 48 minuten in de Serie A.

Hagi maakte in die tijd in de Primavera, de Onder-19, van Fiorentina wel een prima indruk, maar de Serie A bleek op dat moment, tot spijt van de tifosi van de club, nog te hoog gegrepen voor de piepjonge middenvelder: “Als je erover nadenkt, was Ianis Hagi van alle ‘kinderen van Fiorentina’ degene die de grootste kans maakte om in de voetsporen van zijn vader te treden. Met alle respect voor Federico Chiesa en Giovanni Simeone, maar Hagi heeft meer talent en iedereen dacht dat hij zich stormachtig zou gaan ontwikkelen. Dit is echter niet gebeurd en Hagi heeft zijn periode hier met veel moeite afgesloten”, schreef fansite Firenze Viola met duidelijk te proeven teleurstelling in de winter van 2018, toen Hagi senior inmiddels twee miljoen euro op tafel had gelegd om zijn zoon terug te halen naar Viitorul. “Dat hij niet geslaagd is komt niet door het gewicht van de grote naam die op zijn schouders drukt, maar door zijn fysieke gesteldheid en het gebrek aan vertrouwen van de trainers. Onder deze omstandigheden konden we Ianis’ klasse alleen aanschouwen in de jeugdelftallen, waar hij het verschil wel wist te maken.”

Voor voormalig Roemeens international Florin Raducioiu kwam het eveneens niet als een enorme verrassing dat het talent niet uit de verf kwam op Italiaanse bodem: “Het was een grote vergissing om Ianis op zijn zeventiende of achttiende naar Italië te laten gaan en te verwachten dat hij op zo’n jonge leeftijd al veel zou gaan spelen. Ik was twintig jaar oud toen ik naar Bari ging en ik weet nog hoe zwaar het was. Ianis was nog helemaal niet klaar voor de Serie A”, was de oud-spits duidelijk bij Telekom Sport. Hagi junior keerde anderhalf jaar geleden, nadat hij naar verluidt enkele aanbiedingen om op huurbasis in de Serie B aan de slag te gaan afwees, dus weer terug op het oude nest en in Roemenië liet hij al snel weer zien waarom hij wordt beschouwd als een van de grootste talenten van zijn generatie. De jongeling kreeg door zijn vader weer de aanvoerdersband om de arm geschoven en was in zijn eerste volledige seizoen na zijn terugkeer goed voor 7 goals en 5 assists in 24 wedstrijden in de Liga I, terwijl hij in de play-offs om het kampioenschap ook 3 keer scoorde en 2 assists afleverde in 7 optredens. Hagi reikte dit seizoen met Viitorul bovendien tot de finale van de Roemeense beker en hij maakte in de afgelopen weekend van Astra Giurgiu gewonnen eindstrijd een sterke indruk.

‘Ajax zou buitengewoon zijn’
De goede prestaties van Hagi in Roemenië hebben hem nu opnieuw de aandacht van een aantal West-Europese clubs opgeleverd. De middenvelder, die naast zijn technische kwaliteiten ook indruk maakt met zijn vlammende schot, wordt bijvoorbeeld al enige tijd in verband gebracht met een transfer naar Ajax. De Amsterdammers zijn echter niet de enige kapers op de kust, daar Anderlecht en Sevilla eveneens serieuze kandidaten voor de handtekening van het talent zijn. Technisch directeur Frank Arnesen van Paars-Wit was zaterdag aanwezig tijdens de door Viitorul gewonnen bekerfinale en zag daar hoe Hagi met onder meer een assist een van de grote uitblinkers was. Vader Gheorghe heeft inmiddels ook gezien dat zijn zoon toe is aan een nieuwe uitdaging, maar hij stelt wel bepaalde eisen aan potentiële nieuwe werkgevers van Ianis: “De ideale stap voor hem is een goed team dat wil voetballen. Een team waarbij het honderd procent zeker is dat hij er gaat spelen. Hij is jong, hij moet spelen. Je moet spelen om beter te worden, om die volgende stap te kunnen zetten. Ianis moet deze zomer die stap zetten en dat gaat hij ook doen. We zijn er dichtbij. Ik denk dat het voor het EK zal gebeuren. Als dat niet lukt, moeten we afwachten. Als we wachten zal hij duurder worden, dat heb ik al eerder gezegd. ‘Kom nu, straks is hij duurder.’ Voor het EK is hij goedkoper”, liet Hagi senior onlangs optekenen door verslaggevers.

Hagi speelde dit seizoen al eens op Nederlandse bodem, toen Viitorul het in de Europa League-voorrondes opnam tegen Vitesse.

Ianis Hagi neemt later deze zomer met Roemenië deel aan het EK Onder-21, dat vanaf half juli wordt georganiseerd in San Marino en Italië. De verwachting is dat een goed optreden van de middenvelder op het eindtoernooi zijn transfersom alleen maar verder omhoog zal stuwen en afgelopen week doken er in de Roemeense media al berichten op dat Ajax de komst van het talent graag voor de start van het EK af wil ronden. Vader Hagi zou een verhuizing van zijn zoon naar Amsterdam hoe dan ook wel zien zitten: “Het zou buitengewoon voor hem zijn om daar te gaan spelen. Ik denk dat hij het in zich heeft. Ik denk dat Ianis een heel hoog niveau aankan, hij is slim en heeft karakter. Als je naar zijn speelstijl kijkt, is hij de Xavi van Roemenië. Daar geloofde ik in en ik heb hem een kans gegeven”, vertelde hij aan Telekom Sport.

Het talent zelf hield zich toen de geruchten over de interesse van Ajax voor het eerst opdoken nog enigszins op de vlakte: “Het is een club met een grote reputatie, het leidt veel topspelers op. Als er interesse is, zal ik dat overwegen. Nu houd ik me er niet mee bezig en wil ik vooral bezig zijn met de wedstrijden. Als ik ergens naartoe ga, wil ik wel zoveel mogelijk aan spelen toekomen.” Met het afsluiten van de Roemeense competities kan de focus voor vader en zoon Hagi echter volledig op de volgende stap in de loopbaan van Ianis en ook voormalig Ajacied George Ogararu zal een rol spelen in de toekomst van het kroonjuweel van Viitorul. De oud-verdediger werkt momenteel als hoofdscout en technisch directeur bij de club en hij denkt dat zijn voormalige werkgever een goede keuze zou zijn voor Hagi: “Ianis is een speler met hetzelfde profiel als Donny van de Beek. Ik ken hem goed, hij is een speler die het verschil maakt. Ik zie hem wel bij Ajax spelen, hij kan die druk aan. Hij is een nummer 10 over wie door veel mensen over gepraat wordt”, was Ogararu onlangs lovend tegenover Digi Sport.


Poll

Denk jij dat Ianis Hagi volgend seizoen voor Ajax speelt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door vernon)

Hoop dat alle beoogde versterkingen naar Ajax komen al is het om de algehele niveau in het team op te krikken vooral voor onze talenten zodat ze nog harder en zwaarder worden uitgedaagd. Hoop dat dit het begin is van een dominantie van een ongekende proporties zowel nationaal als internationaal.

30 mei 2019 om 01:15

Internationale dominantie, ja ja. Over wat voor een tijdsbestek zie jij dat voor je? Jarenlang de CL domineren? Zoiets als Real Madrid heeft gepresteerd de afgelopen jaren? Als alle beoogde versterkingen komen die voor Ajax genoemd worden dan hoef je geen jeugd in te passen hoor..

30 mei 2019 om 01:31

Als als als. Noem eens een seizoen waarin niet 3 spelers uit de jeugd aansloten bij de Ajax selectie. Noem eens een seizoen dat niet drie spelers uit de eigen jeugd een basissplek hadden. Noem eens een andere club die zo structureel spelers op niveau aflevert? De Ajax opleiding blijft wereldtop, en de toppers uit de eigen jeugd zullen altijd een belangrijke rol spelen in Amsterdam. Ookal halen ze een heel nieuw elftal.

30 mei 2019 om 01:37

Monaco heeft ook een hele goede opleiding.

30 mei 2019 om 01:40

@mr.c

Ajax heeft dit jaar een ongekende stunt neergezet maar structureel Europa domineren dat is niet te doen. er zijn teveel clubs die elk seizoen met tientallen miljoenen euro's kunnen strooien, daar kan Ajax niet in mee.

ik denk dat je de Ajax stunt dit seizoen een beetje kan zien als het kampioenschap van Leicester City. alle puzzelstukjes vielen in elkaar en Ajax steeg ver boven zichzelf uit maar dat gaan ze imo niet jaarlijks kunnen doen. overwintering volgend seizoen zou ik al een hele knappe prestatie vinden

30 mei 2019 om 01:50

“Ajax steeg ver boven zichzelf uit?”
Daar doe je Ajax echt tekort mee. Dat kan je misschien zeggen over één of twee wedstrijden, maar als ze contstant zo presteren, is dat gewoon hun niveau. Dat er zoveel spelers in belangstelling staan van grootmachten, zegt alles: Namelijk dat Ajax niet boven zichzelf uitsteekte.

30 mei 2019 om 01:58

@mbvfan

natuurlijk hadden ze een geweldige lichting spelers dit jaar, maar heb je die lichting elk jaar? ik denk niet dat er elk jaar een De Ligt, Vd Beek en Frenkie De Jong doorbreekt uit je opleiding en wil je spelers van die kwaliteit kopen dan ben je minimaal 250 miljoen kwijt. dat is voor een club als Ajax niet te doen

30 mei 2019 om 02:02

Hij zegt niet dat de spelers boven zichzelf uitstegen, maar de club. Je gaat niet structureel een niveau De Jong, De Ligt elk jaar laten doorbreken en zeker niet net in een seizoen dat de aankopen ook beter presteren dan verwacht. Dat gebeurt eens in jaren en daarom steeg de club dit jaar boven zichzelf uit.

30 mei 2019 om 08:25

Natuurlijk stegen ook de spelers boven zichzelf uit. Je gaat mij niet vertellen dat real en Juventus minder materiaal hadden. Maakt het alleen maar mooier toch. En enkele spelers hebben de potentie om ook van dit niveau te worden.

30 mei 2019 om 17:20

Denk dat je ook gerust mag stellen dat in de CL Ajax een echt team was dat bereid van voor elkaar te knokken. Real en Juve zijn tegenwoordig meer vreemdelingen legioenen waar spelers meer met zichzelf bezig zijn dan met het club belang.

Uiteindelijk gaat het niet om de beste individuen maar om het beste team dat bereid is te knokken voor elke meter.

30 mei 2019 om 17:42

@speedyafc

met alleen knokken ga je het ook niet redden natuurlijk. uiteindelijk geeft individuele klasse vaak ook de doorslag en dan hebben die Europes topclubs een groot voordeel. draaien ze een minder seizoen gooien ze er even 200 miljoen aan versterkingen tegen aan en trekken ze het wel weer recht

31 mei 2019 om 09:55

@mattijs

Bij dit soort onderwerpen dreig je altijd uit te komen op definitiekwesties. Wat verstaan we onder "boven jezelf uitstijgen"? Dat betekent voor iedereen net wat anders.

Zo zie ik het: de spelers van Ajax hebben bijna het hele seizoen een topniveau gehaald. Als je dat zo lang kan, dan is dat dus je niveau. Dan stijg je niet boven jezelf uit, maar zit je gewoon constant hoog. De reden dat Ajax van Real Madrid en Juventus won, is niet omdat ze minder materiaal hebben. Dat is omdat ze als team minder goed presteerden dan Ajax. In elk geval Real zag er minder scherp uit dan Ajax, dat is hun eigen fout, maar daarnaast legde Ajax als team hun wil op aan Real en Juve. Dat is een teamprestatie, en daarom wonnen ze. Dat pakweg een Lasse Schone nooit een contract bij Real of Juve zou krijgen, doet daar helemaal niks aan af.

Een voorbeeld waarin ik wel vind dat Ajax boven zichzelf uit steeg, was in het Uefa league seizoen. Tegen Schalke en Lyon had Ajax een ontzettend zware uitwedstrijd, waar ze kopje onder dreigden te gaan, maar het op pure wilskracht en met wat geluk alsnog redden. Dat kwam niet door een hoog individueel niveau, en ook niet door als team je wil op te leggen aan de ander. Het waren piekmomenten, en daar stegen ze wel boven zichzelf uit.

30 mei 2019 om 05:11

Het volgend seizoen zal belangrijk zijn om te zien waar Ajax staat. Het zal niet gemakkelijk zijn het afgelopen seizoen te evenaren. Europese dominantie dat zie ik niet gebeuren , het zal al mooi zijn als je een paar jaar lang overwintert in de CL en dan regelmatig de kwart finale weet te behalen. .
Alles hangt samen met de keuzes die Ajax maakt , de aankopen , de jeugd en natuurlijk zitten de concurrenten ook niet stil.
Als Ajax voor het komende seizoen eens een goaltjes dief weet te bemachtigen dat zou geen overbodige luxe zijn

31 mei 2019 om 09:59

Punt is alleen dat het een totaal ander team zal zijn. Ajax als team staat helemaal nergens nu, want ze gaan een totaal nieuwe start maken. Ajax als club staat wel ergens. Dat vind ik een belangrijkere vraag. Na de Uefa league finale handelde Ajax veel te traag en verloren ze alle goodwill in een paar maanden. Na het afgelopen fantastische CL seizoen is die goodwill nog groter dan toen. Dus het is eigenlijk belangrijker dat Ajax deze zomer goed handelt, dan wat daarna gebeurt. Ik verwacht eerlijk gezegd niet zo heel veel van de start van het seizoen. Het zal allemaal heel onwennig zijn. Maar voor de iets langere termijn is het van belang dat op alle plekken de juiste poppetjes zitten.

Ajax kan structureel de Nederlandse competitie gaan domineren, maar dan moet je wel elk jaar de groepsfase van de CL halen.
Dat kan zo maar met een zware loting mis gaan.
Spelers opleiden en duurder door verkopen, zie ik als de grootste bron van inkomsten de komende jaren.

30 mei 2019 om 10:18

En wat gebeurt er volgens jou dan als de groepsfase een jaar niet gehaald wordt?
Ik denk heel weinig..

30 mei 2019 om 12:40

Dan lopen ze gigantisch veel inkomsten mis en dan hebben ze straks probleem om de salarissen van alle aangetrokken spelers te betalen.

30 mei 2019 om 17:29

Ja?

Na een jaar zijn die twee honderd miljoenen op??

31 mei 2019 om 10:02

Ik ben het volledig eens met 993410. Succes in de voetballerij is echt niet afhankelijk van een keer de groepsfase niet halen. Ajax heeft ongelooflijk veel geld binnen geharkt, en net zo belangrijk: ongelooflijk veel goodwill gecreeerd. Veel meer goede voetballers zullen nu naar Ajax willen komen. Als de dan een keer de groepsfase niet halen is het jammer, maar dan heb je als het goed is je selectie al op orde, en het geld op de bank gaat ook nergens heen.

Als Ajax het team in stand kon houden, dan zou een halve finale weer haalbaar kunnen zijn. Dit Ajax is gewoon zo goed. Alleen gaat Frenkie al weg en ik vrees ervoor dat meer verkocht gaan worden. Voor volgend jaar zou ik het een geweldige prestatie vinden als Ajax weer de groepsfase overleeft.

Koester het afgelopen seizoen, maar laat Ajax zich er niet door verleiden om de verdiende miljoenen er in korte tijd doorheen te jassen. Tot nu toe zijn er al grote bedragen uitgegeven aan spelers die niet goed genoeg zijn. Ik begrijp dat je soms niet de tijd hebt om lang te twijfelen en snel moet toehappen, maar een aankoop als Kristensen vind ik onbegrijpelijk. Het hele scoutingsapparaat was blijkbaar onder de indruk van deze jongen. In ieder geval genoeg om daar 5 miljoen voor neer te leggen.
Ik verwacht dat deze Hagi voor een veel zachter prijsje is op te halen en dan kun je m.i. de gok wel wagen.

Goede artikel. Mijn complimenten.Ik volg Gheorghe Hagi als sinds wk 1994. Hij was 1 van de sterren van dat wk. Speelde een super goede toernooi. JC haalde hem niets voor niets naar Barça. Hagi zie ik als 1 beste van de voetballers uit zijn generatie. Bij bezorgde niets voor niets Galatasaray niets voor niets turkse dominatie. Uefa cup en europese super cub. Dat was de verdienste van Hagi. Wordt in Turkije gezien als de beste voetballer die daar ooit heeft gevoetbald. Als zjjn zoon Inanis bijna net zo goed kan worden als zijn vader zou ik als ik Ajax was meteen toeslaan. Hij is nog jong kan alleen veel beter worden. Hij heeft veel potentie en je kan hem daarna voor de hoofdprijs verkopen. Meteen doen. en weer moet ik denken aan zijn vader. Gheorghe Hagiiii wat een klasbak was hij. Even weer op YouTube kijken naar zijn acties en doelpunten!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3524
3.PSV3416
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

0 fans
Middenvelder, 23 jaar

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren