Ten Hag gooide systeem Ajax om: ‘We moesten een plek vinden voor hem’

Vrijdag, 24 mei 2019 om

Frenkie de Jong was afgelopen seizoen een van de vele uitblinkers bij Ajax. De international van het Nederlands elftal heerste in veel wedstrijden op het middenveld en rondde tussentijds ook nog zijn zomerse transfer naar Barcelona af. Trainer Erik ten Hag heeft genoten van de samenwerking met De Jong, maar erkent dat hij niet direct wist hoe hij de spelmaker optimaal kon laten renderen.

Sinds zijn komst van FC Utrecht halverwege het seizoen 2017/18 gebruikte Ten Hag De Jong op verschillende posities. De Oranje-international draafde onder meer een aantal keer op als centrumverdediger, ondanks dat hij zelf regelmatig te kennen gaf liever op het middenveld te spelen. "De kwaliteiten van de spelers bepalen de speelwijze en uiteindelijk het systeem waarin je komt te spelen. We moesten ergens een plek gaan vinden voor Frenkie de Jong", geeft Ten Hag toe in gesprek met Ajax TV.

De oefenmeester van Ajax benadrukt dat hij nooit heeft getwijfeld aan de kwaliteiten van De Jong. "Je zag zijn ongelofelijke talenten, maar waar had hij nou het meeste rendement voor de ploeg?", vraagt Ten Hag zich hardop af. De keuzeheer legt uit hoe hij het systeem van Ajax omgooide om De Jong beter te laten renderen. "We zijn met een dubbele zes gaan spelen, in plaats van met een enkele zes."

De Jong kwam centraal op het middenveld steevast naast Lasse Schöne te spelen, terwijl meer vooruitgeschoven in de as van het veld Donny van de Beek acteerde. "Toen zag je dat hij steeds meer ging uitblinken", zegt Ten Hag over De Jong. "Hij zorgde voor aanvallend rendement. Wat ik daarmee bedoel: hij bracht de spelers in stelling die voor het aanvallend rendement zorgden. Hij stelde die spelers op het juiste moment in positie."Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door denn01)

Doordat het team zo goed draait lijken een aantal spelers veel beter dan ze zijn. De enige spelers die echt kwaliteiten hebben voor de top zijn Mathijs de Ligt en Frenkie de Jong. De rest van het team komt overduidelijk te kort voor dat niveau.

Neem bijvoorbeeld Tadic, een grijze muisje bij Southampton. Je kan mij niet wijs maken dat hij goed genoeg is voor Bayern Mã¼nchen. Zet Donny van Beek in het elftal van Feyenoord en hij lijkt op een modale voetballer en zo kan ik wel verder gaan. Als ik Overmars was zou ik spelers als Tadic, van de Beek en Neres z.s.m verkopen want volgend jaar zullen ze veel minder waard zijn dan nu.

24 mei 2019 om 22:59

Een team kan alleen gies draaien met goede spelers die ook nog op de juiste positie staan om optimaal gebruik te maken van hun beste kwaliteiten. Spelers lijken niet gied maar zijn gewoon goed.

24 mei 2019 om 23:03

En doordat PSV zo slecht draaide leken een aantal spelers nog slechter dan ze zijn...

24 mei 2019 om 23:05

Ik bespeur jaloezie gekoppeld aan een vleugje afgunst. Wel grappig dat je in 1 zin, 2 keer denigrerend kan zijn. Van de Beek een modaal voetballertje en Feyenoord een gemiddeld team noemen. Gelukkig zit Marc op de positie om over transfers te gaan en niet jij haha

24 mei 2019 om 23:05

Dat is met alle spelers zo , zet een De Jong , Lozano en Bergwijn in een team dat niet speelt zoals ze gewend zijn en je ziet ze niet weer. De Jong is het bewijs want die rendeerde niet in Engeland en ook niet in Duitsland. Lag dat aan de Jong ? Nee aan de speelwijze dus aan het team.lozano en Bergwijn idem dito , stel het team af op zulke spelers en ze slagen of anders verzuipen ze. Maar om Donny een modaal voetballertje te noemen zegt al genoeg over je kennes en voorkeur.

24 mei 2019 om 23:06

Maar goed dat jij Overmars niet bent dan. Tadic zou bij jouw club in een klap de beste speler zijn..

24 mei 2019 om 23:06

Wat betreft Tadic eens, al is het ook niet dat Southampton per se zijn niveau is. Heeft met die club om gewoon middenmoot en subtop gespeeld en goed gepresteerd maar de laatste seizoenen werd het minder. Iedereen haalt alleen maar die laatste 2 jaar aan. Verder ben ik het absoluut niet eens met je mening over Donny. Die zou er op Feyenoord haar middenveld met kop en schouders bovenuit steken en is echt niet dat simpele werkpaardje zoals je hier doet overkomen. Z'n techniek en aannames zijn zoveel beter dan van 'modale voetballertjes', zoals je ze zo leuk noemt. Ook bij PSV was hij de beste middenvelder geweest. Die kan een veel hoger niveau halen dan jij denkt en het is ook geen Klaassen 2.0, ondanks z'n blonde haartjes. Wel eens met je over Frenkie en De Ligt, dat die twee zo ongelofelijk goed zijn en gaan worden dat ze de rest naar een hoger niveau tillen. Maar dat zie je toch bij iedere topclub? Je hebt een goed team nodig, niet 11 beste spelers. Zie Real Madrid met en zonder Ronaldo. Dat is natuurlijk geen toeval. Haal Messi weg bij Barcelona en ze zijn ineens een stuk minder. Haal Virgil of Salah weg bij Liverpool.

24 mei 2019 om 23:11

Ja laten we Neres, vd Beek en vooral Tadic (betrokken bij 60 goals) zsm verkopen. Want we zitten echt in geldnood...

24 mei 2019 om 23:11

Ik weet niet wat jij allemaal hier loopt te brullen allemaal kerel maar Neres was vorig seizoen heel belangrijk zowel Ziyech en Donnie, daarnaast is Tadic de MVP en dat nog in hoofdletters

24 mei 2019 om 23:20

Zet hun bij jou PSV en jullie worden kampioen, ik ben altijd vrij nuchter met commentaar maar voor jou reactie niet. Jaloezie speelt een rol, Overmars is voor mij een held. Haal Luuk de Jong bij PSV weg en dan is het helemaal niks.. Stel Tadic wordt verkocht zoals jij beweert dan zal Huntelaar of Dolberg echt wel opstaan, wie bij jullie? LAMMERS? laat mij niet lachen. Ik ben trots op Ajax en @Bergwijn ga je schamen, late goals, winnen in de laatste seconden.. Seizoen 19/20 zal je het wel merken

24 mei 2019 om 23:27

De kans dat dolberg weer zal opstaan is net zo groot als de kans dat Wijnaldum terug bij Feyenoord komt deze zomer

24 mei 2019 om 23:28

Ik denk dat Lammers momenteel echt wel beter is dan een Huntelaar/Dolberg.

24 mei 2019 om 23:53

Dan Dolberg die uit vorm is ja oke, maar Huntelaar is nog steeds wel van hoog niveau hoor, en maakt belangrijke doelpuntjes. Daarnaast is hij het sluwe enz nog niet verleerd en daardoor denk ik nog steeds een betere spits dan Lammers. Lammers is niet slecht, maar bij Heerenveen krijg je veel meer ruimte als spits om te voetballen dan bij Ajax en PSV waar de tegenstander meer gericht is op verdedigen verder zal er veel minder kritiek en druk zijn als je een paar wedstrijden droog staat bij Heerenveen dan als je bij PSV in de spits staat.

24 mei 2019 om 23:58

Ik denk het niet, heeft hij al 20 goals gemaakt voor zijn club in alle competites? Nee denk het niet

25 mei 2019 om 08:32

Huntelaar schiet nog heel de eredivisie kapot man

25 mei 2019 om 08:32

Huntelaar schiet nog heel de eredivisie kapot man

25 mei 2019 om 08:32

Huntelaar schiet nog heel de eredivisie kapot man

24 mei 2019 om 23:20

Bij De Ligt en De Jong praat je over wereldtop. Een Ziyech kan echt wel met de top mee zoals een Arsenal of Dortmund. Tadic heeft dit jaar geweldig gespeeld, kan hij wel een grijze muis zijn bij Southampton, maar heb je gezien hoe hij in de CL heeft gespeeld dit jaar? Hoe hij niet van de bal af te krijgen was tegen zogenaamde top verdedigers. Of die goal tegen Madrid.
Ik snap dat jij als Psv'er graag ziet dat Ajax spelers als Tadic, van de Beek en Neres z.s.m. verkoopt. Maar laten we dat maar niet doen.

24 mei 2019 om 23:27

Tadic speelde de wedstrijd van zijn leven tegen Madrid, maar in de kwart en halve finales was hij imo gewoon onzichtbaar. Daarnaast scoorde hij wel veel, maar dat waren voornamelijk intikkers en penalty's. Ik ben dus benieuwd hoe hij het gaat doen zonder jongens als Frenkie en Ziyech om hem heen.

24 mei 2019 om 23:32

Het gaat mij niet om zijn penalty's maar om zijn assists en teamwork. Heel erg onderschat allemaal. Terwijl Lucky Luuk en doelpunt claimt met zijn haarlok

25 mei 2019 om 06:21

Frenkie was ook best ontzichtbaar tegen Tottenham. Alleen fysiek sterke spelers konden het waarmaken in de Arena. Donny, Ziyech en De Ligt waren opvallend genoeg de beste. Nico had ook wel moeite net als Blind, omdat ze tactisch gewoon niet sterk zijn. Bovendien ontbrak Neres, dan mis je gewoon druk naar voren.

25 mei 2019 om 08:28

Hahaha, vanaf het moment dat je zegt dat Blind tactisch niet sterk is, kan je nooit meer serieus genomen worden. Die heeft namelijk zowel in de ED als CL laten zien bij de allerbesten te horen op gebied van tactisch inzicht.

25 mei 2019 om 08:34

Als je Ziyech fysiek de sterkste en Blind tactisch zwak noemt dan zet je jezelf toch best wel voor lul

26 mei 2019 om 01:34

En daarnaast geeft Neres niet de druk naar voren maar is hij juist sterk in de diepte. Dat betekent dat wanneer Ajax geen druk geeft hij met zijn snelheid en een bal in de diepte gevaarlijk is omdat de tegenstander hoog staat.
Bedankt voor de waardevolle reactie erodinho.

24 mei 2019 om 23:24

Deels met je eens. Frenkie en de Ligt zijn natuurlijk toppers, maar het is niet zo dat die andere spelers er ineens niets meer van kunnen als de Ligt ook nog weggaat. Voor eredivisiebegrippen is Tadic heel belangrijk gebleken voor Ajax. Daarnaast heeft hij Ajax eigenhandig naar de kwartfinale geschoten. Verder denk ik juist dat door het vertrek van Frenkie jongens als Neres en vdBeek nog belangrijker kunnen worden voor dit Ajax, mochten ze blijven. Daarnaast vind ik dat je Ziyech ook wel te kort doet. Tegen de Spurs kwam vrijwel alle dreiging van hem.

24 mei 2019 om 23:28

Ik snap niet dat iedereen De ligt en Frenkie loopt op te hemelen terwijl de rest (Ziyech, Huntelaar, Van de Beek, Tadic. Heel belangrijk zijn. Heb een beetje respect.

24 mei 2019 om 23:33

Dit dus. En respect voor het geheel. Juist het teamverband maakt dat Ajax zovaak beter was dan andere teams in CL.

Een beetje dom cherrypicken om iemand negatief te belichten is echt kansloos, en toch doen de meeste mensen dat.

En dat teamverband is deels door de trainer, maar voor een heel groot deel ook gewoon gasten die redelijk naar elkaar toe groeien in een seizoen

24 mei 2019 om 23:28


Misschien past Tadic gewoon beter bij Ajax dan Southampton. Zegt toch vrij weinig

Dat kan je dan ook van Barca zeggen. Messi zijn team genoten lijken zo goed, omdat ze met Messi spelen.

En vd Beek bij Feyenoord ? Ja, en wat als Messi bij De Graafschap zou spelen, zouden ze dan kampioen worden ?

Beetje kansloze reacties, die nergens over gaan.

Ben er van overtuigd dat spelers als Neres en vd Beek de top kunnen halen. Mits ze juiste club kiezen.

24 mei 2019 om 23:37

Tadic zei zelf ook al. Bij Southampton was t rennen en hard werken. 2x in de week 90 minuten hollen en ploeteren. Nu komt ie aan voetballen toe, kan ie blijkbaar vrij aardig

24 mei 2019 om 23:43

Premier league is echt een hele andere mentaliteit, daar moeten de aanvallers ook terug bikkelen. Tadic is de vrije man bij Ajax, een betere aanspeel punt krijg je niet.. Dolberg kan dat niet zowel Huntelaar. Zet Messi bij De graafschap en het zal er nog steeds niet uitkomen.

24 mei 2019 om 23:44

Niemand die zegt dat Tadic goed genoeg is voor Bayern... en waar baseer jij op dat de rest van het team “overduidelijk te kort” komt voor de top? Dat is geen gegeven, net zo min als dat Frenkie een topper wordt bij Ajax. Wie zegt dat Donny niet zo kan spelen bij Feyenoord. Het is allemaal maar makkelijk wat je roept maar onderbouw t dan... En als ik jou was zou ik Overmars direct bellen voordat ie de fout begaat om die spelers te houden. Als jij nu al weet dat ze minder waard zijn kun je m voor n grote fout behoeden...

25 mei 2019 om 00:10

Je verward een aantal dingen. Zo spelen in dit Ajax het gros van de spelers niet op hun eigenlijke positie, maar blijven ze dankzij kwaliteit en samenspel overeind. Precies wat bij PSV verkeerd gaat. Lozano speelt bv op links, echt stukken minder, en het verhaal wordt, ja voor een speler die niet op zijn favoriete positie speelt is het nog heel redelijk wat hij laat zien. Nou de favoriete kant van Neres is ook rechts. Jammer dan, zorg maar dat je op links net zo belangrijk wordt. Tadic is een aanvallende middenvelder/ linkervleugel. Doe maar spits en benut je kwaliteiten tot het uiterste. Ziyech is een tien. Hoppa vrije rol op rechts. Donny is een CM, nou je moet het laten zien op 10 ontwikkel je maar. Masraoui is een middenvelder, maar we misten een goede rechtsback. De spelers moesten maar de stappen zo snel mogelijk zetten en dat hebben ze gedaan. Dat is kwaliteit. Het systeem waardoor de gebreken van elk individu zo veel mogelijk gecompenseerd werden dat is instelling en trainer. Tadic goed genoeg voor Bayern, zeker mits hij op dezelfde manier gebruikt wordt. Ga je voor lange ballen heb je er niets aan. Ziyech is minder technisch dan Ozil, werkt wel veel harder en maakt de vuile meters net zo makkelijk. Precies datgene wat Ozil verweten wordt. Bij Arsenal zou Ziyech echt wel mee kunnen komen. Barca daarentegen is een ander verhaal. Neres is helemaal een baas. Die staat te schitteren op een positie waar hij overduidelijk heeft moeten wennen. En bij hem doet het rare fenomeen zich voor des te hoger het podium, des te meer drukt hij zijn stempel. Hij is juist veel minder zichtbaar tegen de kleintjes, maar komt PSV op bezoek of mogen ze naar Madrid of München dan drukt hij zijn stempel...

25 mei 2019 om 00:40

Leuk bedacht, maar Messi zou er bij Go Ahead ook geen 50 maken. Frenkie en Matthijs zij. Wellicht buitencategorie, maar Ziyech, Neres en in wellicht mindere mate Tadic zouden bij een stap hogerop absoluut kunnen slagen.

25 mei 2019 om 01:29

Ziyech heeft toch meer klasse als de jong en de ligt vind ik, en ziyech laat het al zien vanaf zijn tijd bij Heerenveen.

25 mei 2019 om 07:18

(bergwijn)
Echt serieus kan. Ik je niet nemen wat een reactie zeg de jaloezie druipt er van af . Met tadic en Ziyech was zou PSV met afstand kampioen zijn geworden wijsneus .

25 mei 2019 om 08:38

@bergwijn, je hebt eerst een team nodig. En dan komen de grote krachten en kwaliteiten van individuele spelers los. Dat is altijd zo. Om jezelf helemaal te overtuigen, bekijk op youtube het volgende filmpje op je gemak eens: ALL THE Goals - Ajax 2018/19 | Record-breaking 175 goals. Het zal je ogen doen open gaan over hoe goed spelers wel niet waren het afgelopen seizoen.
Nog een tip: leg het vooral niet naast de beelden van je eigen club, daar wordt je nog jaloerzer en verdrietiger van.

Je systeem aanpassen aan de spelers die je hebt, het is maar zo simpel. Hoe vaak hebben we niet gezien dat een coach ondanks alles een bepaald systeem blijft hanteren ook al had hij de spelers er niet voor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoréAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

38 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
Laatste voetbalnieuws

Ajax kan Bosz loten in Europa League en ontloopt meeste grote namen

Ajax werd dinsdagavond pijnlijk uitgeschakeld in de Champions League, maar geeft het Europese seizoen na de winterstop wél een vervolg in de Europa League. De ploeg van trainer Erik ten Hag...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 11 december
Liverpool is een van de zes clubs die de ontwikkelingen rond Neymar in de gaten houdt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren