Championship play-offs: hoeveel is promotie naar de Premier League waard?

Maandag, 27 mei 2019 om

De finale van de play-offs om promotie naar de Premier League gaan aanstaande maandag tussen Aston Villa en Derby County. Op Wembley gaan de twee ploegen uit de Championship uitmaken wie komend seizoen gaat spelen op het hoogste Engelse strijdtoneel. Het winnen van de play-offs betekent niet alleen succes op sportief gebied, want bovenal is de promotie naar de Premier League goed voor een enorme smak geld.

Nergens ter wereld wordt zoveel televisiegeld verdeeld als in Engeland. De Premier League maakte bekend dat over het seizoen 2018/19 liefst 2,4 miljard pond, omgerekend circa 2,75 miljard euro, verdeeld werd over alle twintig clubs uitkomend op het hoogste Engelse niveau. Iedere Premier League-club was aan het begin van het seizoen hoe dan ook verzekerd van 98 miljoen euro aan inkomsten vanuit de tv-pot. Ter vergelijking: Ajax verdiende het afgelopen Champions League-seizoen net iets meer dan negentig miljoen euro. De finale van de play-offs in de Championship wordt dan ook terecht betiteld als de meest lucratieve wedstrijd ter wereld.

Wat verdient de winnaar van de Championship play-offs?

Cijfers uit het seizoen 2018/19 tonen aan dat ruim 2,7 miljard euro werd verdeeld over de 20 Premier League-clubs. Iedere club heeft standaard recht op 39,05 miljoen euro. Daar bovenop komt een bedrag van 49 miljoen euro aan internationale tv-gelden en nog eens 5,6 miljoen euro aan commerciële inkomsten. Dit komt neer op een bedrag van ruim 93,7 miljoen euro per club, ongeacht de eindklassering. De club die promoveert naar de Premier League mag dus rekenen op een behoorlijke som aan inkomsten, die in de Championship niet te verdienen zijn.

Merit Payments

Gedurende het seizoen kunnen de inkomsten nog veel verder oplopen. Via de zogenoemde merit payments zijn miljoenen te verdienen. De berekening voor deze verdiensten zijn simpel: hoe hoger een club eindigt op de ranglijst, des te hoger zijn de inkomsten. De nummer twintig van de Premier League kreeg in het seizoen 2018/19 een bonus van iets meer dan 1,9 miljoen pond, omgerekend ruim 2,15 miljoen euro. De nummer negentien krijgt 4,3 miljoen euro, de nummer achttien 6,47 miljoen euro. De kampioen van Engeland mag derhalve rekenen op nog eens een bonus van bijna 44 miljoen euro.

Daar blijft het niet bij, want de verdiensten kunnen nog veel verder oplopen afhankelijk van hoe vaak de wedstrijden van een club live worden uitgezonden. Omdat de titelstrijd voor het grote publiek het meest interessant is, profiteren de Engelse topclubs het meeste van deze bonusregeling. Liverpool werd het afgelopen seizoen 29 keer live uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk en daarmee verdienden the Reds nog eens 33,46 miljoen pond, omgerekend ruim 38 miljoen euro. Huddersfield Town, Southampton, Bournemouth en Watford werden slechts tien keer live uitgezonden, waardoor deze clubs nog 13,86 miljoen euro verdienden.

Bron: Premier League

Promotie naar de Premier League is goed voor een vast inkomen van minimaal honderd miljoen euro per jaar. Clubs op het hoogste niveau zijn bovendien interessant voor sponsoren, waardoor de inkomsten veel verder oplopen. Het is om die reden dat zelfs de hekkensluiter van de Premier League werkt met een begroting die vele malen groter is dan bijvoorbeeld Nederlandse topclubs.

Parachute Payments

Degradatie naar de Championship is voor veel clubs een financiële ramp. Om clubs niet in het diepe te laten storten, zjin de Parachute Payments in het leven geroepen. Het gaat hier om een percentage van de uitzendrechten over de periode van drie jaar. Het eerste jaar na de degradatie wordt nog 55 procent uitgekeerd, het tweede jaar 45 procent. Als een club langer dan een seizoen in de Premier League actief was, wordt in het derde jaar in de Championship nog 20 procent uitgekeerd.

Villas-Boas: 'Ik wil niet meer in de 'chaotisch' Premier League werken'
Meer video's


Gerelateerd

31 reacties (laatste reactie door tomido)

Pijnlijk om te zien dat zulke ploegen meer te besteden hebben dan Arsenal

25 mei 2019 om 10:20

Is dit gewoonweg ook niet een keuze van Arsenal zelf? Die zijn toch bezig met hun stadium kosten?

26 mei 2019 om 14:07

Nope, stadion is niet het probleem, het gaat om het self-sustaining model van Arsenal.

26 mei 2019 om 19:47

Mee eens. Als je alleen al naar de uitgaven kijkt. Fulham heeft volgens mij ook meer uitgegeven dan Arsenal. Bizar eigenlijk. Het is krom, maar ook een beetje eigen schuld. Arsenal verkoopt veel te slecht. Alles gaat weg voor een schijntje. Teams als Everton kunnen spelers kopen voor bedragen wat voor ons niet mogelijk is.

Echt ongelofelijk hoeveel geld er om gaat in de PL. Wat een verschil met onze competitie. Ja, ik weet ook wel waar dat aan ligt maar pijnlijk is het desalniettemin. Ben zelf erg benieuwd wie het gaat worden. Ik vind zowel Aston Villa als Derby geen geweldige clubs, dus 50/50 voor mij.

25 mei 2019 om 10:21

Aston villa geen geweldige? Dat is een enorme club ( geschiedenis ) kampioenschappen ook volgens mij. Ik vind dat aston villa altijd in de premier l hoort. Derby ken k zelf niet zo goed..

25 mei 2019 om 10:48

Ook een grote club, een van de oprichters van de Football League en 2-voudig landskampioen van Engeland. Zowel Villa als Derby zijn relatief grote clubs.

26 mei 2019 om 19:46

Voor mij krijgt Aston Villa de voorkeur, omdat ik ze wat vaker heb zien spelen en het een prima club is. Derby roept bij mij weinig herinneringen op, maar Lampard in de PL is wel leuk. Daarnaast speelt er een Nederlander! (die toch vervangen wordt als ze promoveren)

Jammer dat de wedstrijd maandag 27 mei om 16:00 uur is. Ik ben dan, waarschijnlijk net als vele anderen, gewoon aan het werk en kan de wedstrijd dus niet live zien. Ik vind het dan ook vreemd dat de FA deze wedstrijd zo vroeg laat spelen. Ik denk dat ze hier enorm veel kijkers mee mislopen.

24 mei 2019 om 11:06

Het is maandag een wettelijke feestdag in het UK, dus veel mensen zijn vrij om deze game te bekijken, live of op TV.

Aan al dat geld zit ook een direct nadeel, en dat is de kwaliteit van de nationale ploeg. Het is financieel zo belangrijk geworden om te handhaven in de Premier league, dat het steeds lastiger wordt om jonge spelers in te passen. Er moet direct gepresteerd worden, want degradatie kost 40-60 miljoen per seizoen. Elke wedstrijd voor de ploegen in de lagere regionen is van levensbelang en daarin kun je dus niet experimenteren met jonge gasten die tegen het niveau aan schuren. Dat is en blijft het voordeel voor Nederlandse topclubs, die kunnen jonge spelers de kans geven tegen de lager geklasseerde ploegen, waardoor er veel meer talent door komt.

Zodra het een aantal Engelse ploegen zou lukken een beleid te voeren met de inpassing van eigen jeugd, aangevuld met een paar goede spelers van buiten, denk ik dat zelfs die ploegen ver boven de Nederlandse top uit gaan stijgen. Dit financieel verschil is op de langere termijn namelijk niet meer goed te maken met alleen het voeren van beter beleid.

24 mei 2019 om 10:52

Engeland heeft ongeveer evenveel jeugdvoetballers als Nederland, ik zie niet helemaal waarom de nationale ploeg dan ooit structureel veel betere spelers zou moeten hebben. Je hebt zwakke en sterke generaties, en toernooien waar je een beetje mazzel of pech hebt, maar grofweg verwacht ik gewoon dat de Engelse ploeg de komende 20-30 jaar min of meer vergelijkbaar is met Oranje.

Er zijn idd minder ploegen met jonge spelers, maar er zijn wel meer ploegen die op een hoog niveau spelen dus dan kan je ook met minder jeugdspelers per club veel door laten breken.

25 mei 2019 om 14:28

Wachten op de brexit dus, goed voor de Engelse jeugd + ze kunnen niet meer veel kopen

26 mei 2019 om 08:27

Rusland, Turkije, Zwitserland en Noorwegen zitten allemaal ook niet in de EU en of dat nou zoveel geholpen heeft?

26 mei 2019 om 19:48

Engeland blijft een Europees land, ook als ze niet in de Europese Unie zitten.

Niet zo gek dus dat de degradatiekandidaten spelers als Locadia kunnen halen bij PSV. Wat een geld zeg. Ik hoop trouwens dat Lampard het gaat flikken met Derby, zou echt geweldig zijn voor hem!

Mooi vind ik dat het allemaal niet zo ver uit elkaar ligt. De Nr 18 krijgt genoeg. Vergeleken met de Spaanse competitie.. daar krijgt de nr laatst een schijntje.

24 mei 2019 om 17:11

Niet meer, de tv inkomsten zijn recentelijk over de breedte fors verbeterd.

24 mei 2019 om 17:46

@Keizer:Het is nog veel erger. De nummer 18 in PL krijgt meer geld dan de nummer 3 in LA Liga zelfs. De bedragen voor eind noteringen in PL zijn absurd hoog

Krankzinnig dat ze zoveel geld krijgen bij promotie naar het hoogste niveau. Maar ja het krachtverschil is natuurlijk ook heel groot qua competities, waardoor er veel nieuwe betere spellers moeten komen om te handhaven.

Maakt de PL alleen maar spannender, elke wedstrijd is ook echt een wedstrijd waarin allebei de teams een goede kans maken om te winnen. In de andere landen hebben de grote clubs nog wedstrijden, waarin er rust gegeven kan worden aan spelers, maar in de PL moet de gehele selectie in orde zijn om een seizoen te overleven.

Wolverhampton is een mooi voorbeeld. 2 seizoenen overleeft met slecht voetbal, gedegradeerd en weer gaan bouwen aan aanvallend goed voetbal en nu een super seizoen gespeeld met attractief voetbal door die style door te zetten.

Persoonlijk vind ik het goede ontwikkelingen, kom maar op met de wolves en de Saints en weg met de the potters en Bromwiches

Veel geld is het zeker maar aan de andere kant .. 2017 winnaar el Manchester united, 2018 verliezend cl finalist liverpool en dit jaar finale cl : Spurs-Liverpool en finale EL Chelsea-Arsenal

het Engelse voetbal stijgt momenteel boven de Spanje en de rest uit, De competitie word sterker en ook Europees is dat terug te zien. Het blijft bizar zulke bedragen maar ik kijk tegenwoordig liever een Liverpool of City dan Real Madrid of Juventus

Gewoon geen wedstrijden meer uitzenden... Dat is de enige manier

26 mei 2019 om 12:46

De markt bepaalt de grootte van de interesse en dus ook rechtstreeks de prijs..... Daar kan niets tegenop! Wel een bizar voorstel van jou.... Jij zegt dus dat mijn interesse onmiddellijk moet stoppen.... Vrij egoïstisch zou ik zeggen....

Hoezeo worden niet gewoon alle wedstrijden van de topploegen live uitgezonden zoals hier in nederland? Meestal worden er niet veel wedstrijden tegelijk gespeeld en ze zullen toch wel meerdere zenders zoals fox hebben. Of kost het uitzenden van de mindere wedstrijden van de toploegen gewoonweg te veel?

25 mei 2019 om 14:24

Ligt er aan wie de rechten heeft. Over het algemeen wordt het altijd wel ergens uitgezonden. Maar bijvoorbeeld BT heeft de rechten over x wedstrijden per jaar, en sky over de andere x.
Daarnaast komt er af en toe ook wat voorbij op bijvoorbeeld BBC of Itv. Niet heel vaak, maar zo nu en dan wel.

Keuze voor die maatschappijen is dus ook om iets niet uit te zenden, terwijl ze wel de rechten hebben. Bijvoorbeeld als er Rugby op de tv is, of Cricket. Ligt er net aan wat ze meer oplevert.

Overigens wordt het vaak wel uitgezonden, maar dan onder de rode knop van je tv hier in de UK. Kan je zelf schakelen wat je wil zien, of splitscreenen.

En daarom kan ik er met mijn pet niet bij hoe Leeds United een come back zo verprutste. Het is echt om gek van te worden.

26 mei 2019 om 19:43

Het geld heeft ook een keerzijde, kijk voorbeeld naar Fulham dit seizoen. Gooien de complete selectie om vanwege het verkregen geld. Stellen vervolgens een vreemdelingenlegioen op die niet op elkaar is ingespeeld. Voor je het weet zit je weer in de Championship.

Ongekende bedragen natuurlijk. Als je wil promoveren moet je gewoon even Bobby Zamora laten spelen in de play-offs. Dan komt het helemaal goed.

Iedereen heeft het hier over het geld, wat opzich ook best logisch is als het hele bericht over geld gaat. Maar voor mij springt er nog een ander merkwaardig punt uit:
"liverpool werd het afgelopen seizoen 29 keer live uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk."

Seizoen van 38 wedstrijden en dat betekend dan dus dat een wedstrijd van Liverpool 9x gewoon niet uitgezonden is. Dit komt natuurlijk wel door het feit dat in de PL veel wedstrijden tegelijk om 16:00 op een zaterdag begonnen, maar dit zou FOX eens moeten doen door gewoon 6/7x geen Feyenoord, PSV of Ajax uit te zenden. Weet zeker dat er dan een heel hoop gezeik zal komen.

27 mei 2019 om 06:36

De regels in Engeland zijn heel anders dan in Nederland. Zo mag er geen wedstrijd uitgezonden worden op zaterdag om 15:00, dit omdat men bang is dat iedereen anders op de bank blijft zitten ipv naar het stadion te gaan. Daarnaast wordt er ook maar 1 wedstrijd uitgezonden als er meerdere wedstrijden aan de gang zijn. De rechten werken heel beperkend en als Liverpool dit seizoen veel op zaterdag om 15:00 heeft gespeeld dan valt dat vaak samen met de andere ploegen die Champions League spelen. Aangezien er altijd wel een topper of derby op het programma staat in Engeland is het dan dus niet gek dat er van Liverpool “maar” 9 wedstrijden niet op tv waren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool9767
3.Chelsea7224
5.Arsenal7022
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
AlissonDoelman380
V. van DijkVerdediger384
Mohamed SalahAanvaller3822
S. ManéAanvaller3622
G. WijnaldumMiddenvelder353
Roberto FirminoAanvaller3412
J. HendersonMiddenvelder321
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

Engeland

FIFA ranking: 4
105 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
C. WilsonAanvaller
H. KaneAanvaller66
M. RashfordAanvaller60
J. PickfordDoelman70
R. SterlingAanvaller60
J. ButlandDoelman00
J. GomezVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.

Aston Villa

Stand
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
C. WilsonAanvaller
H. KaneAanvaller66
M. RashfordAanvaller60
J. PickfordDoelman70
R. SterlingAanvaller60
J. ButlandDoelman00
J. GomezVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger345
D. van de BeekMiddenvelder349
D. TadićAanvaller3428
M. de LigtVerdediger333
F. de JongMiddenvelder313
A. OnanaDoelman330
L. SchöneMiddenvelder305
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 17 juni
Thomas Müller heeft een aanbieding uit China gekregen en kan jaarlijks 25 miljoen euro gaan verdienen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren