‘Robot’ Gareth Bale deelt frustraties: ‘Zo verlies je steeds meer dat gevoel’

Donderdag, 23 mei 2019 om

Gareth Bale wordt hevig gelinkt aan een vertrek bij Real Madrid. De aanvaller kan naar verluidt niet meer goed opschieten met trainer Zinédine Zidane, waardoor een uitgaande transfer in de lucht hangt. In een voorproefje van een documentaire van BT Sport laat de Welshman weten dat het niet altijd makkelijk is profvoetballer te zijn.

In State of Play praat Bale over de hoge verwachtingen waarmee voetballers kampen, zeker in een tijd van social media. Ook erkent de routinier dat presteren in teamverband iets anders is dan een individuele sport beoefenen. “Als een atleet, zeker in teamverband, kan je niet je eigen ritme bepalen, zoals dat meer kan bij bijvoorbeeld golf of tennis", begint de buitenspeler.

“We zijn eigenlijk gewoon robots. Er wordt ons verteld waar we moeten zijn, wanneer we ergens moeten zijn, wanneer we moeten eten, wanneer we ons moeten melden. Het is alsof je een bepaald soort vrijheid verliest. Je kan niet bepalen wat je wil doen en wanneer je iets wil doen”, aldus Bale, die stelt dat voetballers veel moeten opofferen.

“Je loopbaan is zo kort als voetballer dat je dat soort dingen moet opofferen. Als kind heb je niet zoveel aan je hoofd, je kan gewoon spelen met je vrienden en lachen. Als je een professional wordt, komen er verschillende soorten druk om de hoek kijken. Verwachtingen, kritiek... Zo verlies je steeds meer het gevoel dat je als kind had", besluit de routinier.Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door jaokdan)

Mag ook wel voor het geld dat je verdiend.

23 mei 2019 om 13:53

Ik vind het dan ook niet echt op een klacht lijken, eerder een constatering die in mijn ogen terecht is.

Ja wat is het toch zwaar he jongen? In 6 jaar tijd amper een woord spaans verstaan laat staan spreken. Dat terwijl de beste man tientallen miljoenen per jaar opstrijkt om vervolgens de helft van de tijd geblesseerd is maar wel lekker kan golfen. Ja het leven van een prof is ENORM zwaar..

23 mei 2019 om 12:44

Hoe vaak is dit nou ontkracht... Hij kan spaans, misschien niet zo vloeiend als de meeste spanjaarden. Het is gwn dat het een introvert persoon is.

23 mei 2019 om 12:44

Hhhhh heb je ooit een Spanjaard engels praten. Jhhhhhhhhh omg.

23 mei 2019 om 13:29

@frankireal: Zijn niveau Spaans is echt beroerd hoor, zeker voor iemand die al 6 jaar in Spanje is. De interviews in het Spaans die hij heeft gegeven zijn daarnaast allemaal geregisseerd. Met andere woorden, daar kunnen ze mij zelf Chinees mee laten spreken. Marcelo heeft begin dit jaar nog in een interview aangegeven dat Bale maar 4 woorden Spaans spreekt (nu lijkt me dat wel iets te overdreven) en dat Bale structureel in de kleedkamer in het Engels en in gebaren communiceert.

23 mei 2019 om 16:00

Maar hier gaat @lestienne natuurlijk niet op reageren, want dat ontkracht z'n boze onderbuikgevoelens van hij verdient veel en kan geen zwaar leven hebben en ik verdien weinig en m'n leven is zo zwaar.

23 mei 2019 om 14:24

Jammer dat je cynisch bent, want het leven van een topsporter is echt enorm zwaar. Je moet van jongs af aan al zoveel laten. Op een gegeven moment ben je aan bepaalde dingen gewend, maar een normaal leven heb je niet.

23 mei 2019 om 15:27

Ugh, vermoeiend dat mensen steeds maar weer in hun eigen verhaaltjes geloven.

Hij spreekt de taal, begrijpt de taal. Heeft hij een toekomst als leerkracht Spaans? Nee, dat niet. Maak er geen drama van man. De man doet zijn best ok, en dat is meer dan je kan vragen van iemand.

Lekker janken joh, met zijn bankrekening zou ik genoeg opofferen

23 mei 2019 om 12:46

Ja want geld is alles toch? 🤦‍♂️

23 mei 2019 om 12:56

Zeker! Met geld kan je hele depressies afkopen, traumas, angsten, stoornissen, alles. Kwam in de laatste update van Mens, update 6.75. Niet gehoord?

23 mei 2019 om 13:50

Zonder geld, heb je ook trauma's en angsten en ben je soms ongelukkig. Maar als je geld hebt zijn dat vaak je enige problemen. En die problemen horen bij het mens zijn. Dus rijk zijn is wel makkelijker.

23 mei 2019 om 13:55

@kawousnabard hij wil zelf niet weg ivm zn salaris. Als ie gelukkig wil worden kan ie ook voor 8 miljoen per jaar in engeland gaan voetballen. Maar doet ie niet, hij heeft liever extra salaris en is ongelukkig. Dan hoef je er ook geen medelijden meer mee te hebben.

23 mei 2019 om 16:59

Want geld is alles in het leven? Depressie komt zeker niet van arm of rijk zijn, depressie komt door gebeurtenissen in het leven. Het kan zelfs erfelijk zijn.

Voor 17 miljoen euro per jaar verwacht je toch dat dit geen probleem dan is? Over enkele jaren is het voorbij en dan kan jij en de 2 generaties na jou op je luie reet rentenieren. Een vakkenvuller wordt ook verteld wanneer ze zich moeten melden, wanneer ze recht op pauze hebben.

23 mei 2019 om 13:06

Hier maak je een cruciale denkfout: die 17 miljoen per jaar drukt nog eens extra op je schouders, buiten alle druk die hij zelf al aangeeft. Niet iedereen is tegen die druk bestand.

Mentale druk veroorzaakt vaak fysieke reacties. Het verbaast mij dan ook niet dat Bale rept over de gigantische druk. Bovendien zie je al vanaf het begin dat Bale zich niet senang voelt in het sterrenensemble. Die blessures komen echt niet zomaar uit de lucht vallen: mentale overbelasting.

23 mei 2019 om 13:18

Is er sprake van mentale druk? Ongetwijfeld. Maar je overschat naar mijn mening de impact van zijn salaris op zijn prestaties. Hij heeft nota bene zelf getekend voor dat salaris. Topsporters bezitten een competitieve drang om te presteren, juist omdat ze mentaal weerbaar zijn spelen de beste spelers in de top. Bovendien speelt Bale ironisch genoeg juist altijd goed en bezwijkt hij niet tijdens grote wedstrijden, zoals de CL-finales. Geld maakt niet gelukkig, maar het kan wel bepaalde zorgen wegnemen die het geluk wel bevordert.

Tsja, ik zie maar 1 mogelijkheid voor hem en dat is Manchester United. Ik kan me niet voorstellen dat er een club buiten Engeland geïnteresseerd is in Gareth Bale, en binnen Engeland zijn passen alleen Spurs en United in het plaatje. Bij Arsenal is geen geld voor Bale en bij Manchester City en Chelsea past hij totaal niet in het spelbeeld. Ik denk dat Spurs hem niet moet willen kopen, Bale is niet wat Spurs nodig heeft. Spurs heeft behoefte aan een extra spits en wat creativiteit op het middenveld, niet aan renpaard Bale.

23 mei 2019 om 14:50

Die mogelijkheid zie ik niet eens. Bale moet gewoon stoppen en een golf carrière beginnen.

Ik word een beetje moe van de geld reactie van iedereen. Als je ongelukkig bent zal geen euro op de wereld je blij maken, geld is pas leuk als je het naar je zin hebt of minimaal neutraal in het leven staat.
Ik bedoel miljoenen per jaar verdienen is fantastisch hoor, maar een jaar is echt heel lang als je het echt totaal niet naar je zin hebt. Laat staan meerdere jaren.

Gareth de enige tip; ga lekker ergens naartoe waar je het naar je zin hebt, salaris boeit niet je hebt genoeg en je gaat ook daar genoeg verdienen.

23 mei 2019 om 13:32

Dat is het probleem: Bale vindt geld wel belangrijk, anders was hij met Real wel eruit gekomen qua nieuwe club of contractontbinding. Als hij het echt verschrikkelijk vindt bij Real had hij wel water bij de wijn gedaan wat betreft salaris, maar tot nu toe lijkt hij zijn contract gewoon te willen uitzitten.

23 mei 2019 om 13:53

blijkbaar vindt hij het geld wel belangrijk, want hij heeft al lang genoeg op de bank, maar hij blijft in een omgeving waar hij ongelukkig is, puur voor zn dikke salaris.

Hij kiest er zelf voor, terwijl hij ergens anders ook nog genoeg kan verdienen om zich nooit meer zorgen te hoeven maken over de rekeningen.

23 mei 2019 om 16:26

Ik neem aan, gezien jouw reactie dat jij een paar miljoen op de bank heb staan? Jij wordt moe van iets, waarvan jij totaal het besef niet hebt hoe het voelt om zoveel geld in jouw bezit te hebben. Laat staan daar mee te moeten ''leven''. Eerlijk is eerlijk bale heeft inderdaad wel wat leuke dingen laten zien in zijn tijd bij real, maar de speler die hij was voor hij aankwam in Madrid is hij nooit meer geweest. Iedereen op deze aardbol heeft te maken met druk, of het nu een top sporter is of een medewerker bij een supermarkt. Hij moet gewoon stoppen met zeuren over zijn "zielige" leventje, een transfer maken en laten zien aan de wereld dat hij nog steeds kan voetballen!!!!

23 mei 2019 om 18:59

Ben ik met je eens: niet zeuren, lekker gaan voetballen of iets anders doen.
Hij hoeft alleen zichzelf wat te bewijzen, maar als die blijft zitten voor het geld dan vind ik dat erg sneu.

Wat mis de Bale van Tottenham. Wat een speler was dat zeg. Bale heeft niet aan de verwachtingen voldaan helaas. Man Utd lijkt me een goeie en interessante stap nu.

23 mei 2019 om 13:55

Ja Bale moet echt zo snel mogelijk een transfer maken mocht hij sportieve vooruitgang nastreven. Lekker terug naar de Premier League, een Man United, Tottenham, misschien zelfs een Chelsea. In mijn ogen is Bale nog steeds een beest, alleen is hij bij Real totaal niet op zijn plek.

"als kind heb je niet zoveel aan je hoofd, je kan gewoon spelen met je vrienden en lachen. Als je een professional wordt, komen er verschillende soorten druk om de hoek kijken. Verwachtingen, kritiek... Zo verlies je steeds meer het gevoel dat je als kind had"

Tja, dat is in het normale leven ook zo als je volwassen wordt. Moet je maar weer zorgen dat je de hypotheek kunt betalen, je gezin kunt onderhouden, je kinderen opvoeden. Je baan van 40 uur in de week combineren met zwemblessen en verenigingen van je kinderen, die ook thuis nog wat aandacht willen. En als je dan geluk hebt, hou je nog wat tijd over voor jezelf.

Dus tja...voetbal is nog steeds je hobby als je het goed doet en je krijgt er een enorme bak met geld voor, zodat je na je 30e helemaal nergens meer aan hoeft te denken en kunt doen wat je leuk vindt.
Je moet er die 15 jaar daarvoor idd wel wat dingen voor laten, maar t is niet dat ie nou medelijden moet hebben met zichzelf.

Wat een kortzichtige reacties hier. Alsof het feit dat iemand veel verdient zou betekenen dat diegene het recht verliest zich ongelukkig te voelen of zijn beklag daarover te doen.

Natuurlijk zou ik ook graag met hem willen ruilen, maar geld maakt niet gelukkig. Ik kan me heel goed voorstellen dat er zoveel meer bij komt kijken dan iedereen denkt. Vooral als je zoals Bale bij een club speelt waar je door zowel directie als supporters niet wordt gewaardeerd en je al maanden in de media wordt zwartgemaakt.

Sorry hoor, maar ik vind dit echt zulke onzin man. Begrijp best dat het irritant is dat je minder vrijheid hebt en dat de media achter je aan zit. Maar qua eigen ritme? Ik kan ook niet maar doen wat ik wil, anders verlies ik mijn baan.
Ga lekker 10-15 jaar erg serieus er mee om als je bakken met talent hebt en je kan jezelf financieel zorgen vrij spelen, dan kan je lekker doen wat je wilt.
Sommigen moeten 40-50 jaar lang t volhouden

Niemand kan zich verplaatsen in zijn schoenen, dus je kan dan ook niet oordelen. Weten wij veel hoe het voelt om dagelijks je naam in de kranten te zien? Weten wij veel hoe het voelt om uitgefloten te worden door een aanhang van je club in een stadion, terwijl je wel 4 cl bekers hebt gewonnen? Hij heeft zijn bijdrage geleverd voor die bekers althans. Maarja, mensen zijn nu eenmaal mensen en zullen altijd kritiek hebben ongeacht de situatie. En al zeker Real fans, die fluiten elke speler uit zonder schaamte.

Maar het is hoog tijd om daar te vertrekken, Real heeft een nieuwe start nodig met frisse, jonge spelers.

De kinderen die in een Noord-Koreaans strafkamp zitten, omdat hun opa iets heeft misdaan, hebben met je te doen en zullen voor je bidden Gareth.

Plus na 90 minuten werken 15 minuten pauze is ook niet zo slecht

"er wordt ons verteld waar we moeten zijn, wanneer we ergens moeten zijn, wanneer we moeten eten, wanneer we ons moeten melden."

Dat heet werk, grapjas. Jezus christus wat een dwaas. Ik moet ook 's ochtends op een bepaalde plek zijn, me melden, en ik moet eten tijdens het lunchuurtje. Maar dan voor 0.15% van zijn salaris. En ik moet het zo'n 30 jaar langer blijven doen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Real Madrid

4239 fans
Stand
Actuele wedstrijden

759 fans
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 13 november
Josep Guardiola dringt erop aan dat Manchester City een bod van vijftig miljoen euro neerlegt bij Real Madrid voor Isco. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren