Controversiële EL-finale draait uit op deceptie door gebrek aan interesse

Donderdag, 23 mei 2019 om

De Europa League-finale tussen Chelsea en Arsenal in Baku lijkt uit te lopen op een drama. Beide clubs mochten zesduizend kaarten verdelen onder de aanhang, maar volgens diverse Engelse media is meer dan de helft van de tickets nog niet verkocht. De reisafstand naar Baku in Azerbeidzjan en het kostenplaatje vormen voor veel supporters een te groot obstakel.

Volgens The Times heeft Arsenal tot op heden 3500 kaarten aan de man gebracht, terwijl Chelsea tot 2000 kaarten is gekomen. Volgens de Engelse krant zijn door sponsoren duizenden tickets teruggestuurd naar de UEFA. In het stadion is plaats voor ruim 68.000 supporters, waarbij de Europese voetbalbond dus 12.000 kaarten voor de twee deelnemende clubs reserveerde.

De kans is dus groot dat er veel lege stoelen zullen zijn als de twee clubs uit Londen het tegen elkaar gaan opnemen. Er was al veel commotie rond de finale van de Europa League, daar Arsenal heeft besloten om Armeniër Henrikh Mkhitaryan buiten de selectie te houden. Vanwege de slechte verhoudingen tussen Armenië en Azerbeidzjan vindt Arsenal het onverantwoord om de speler af te laten reizen naar Baku.

Daarnaast klaagden Chelsea en Arsenal eerder over het feit dat de clubs slechts twaalfduizend kaarten konden verdelen. In een reactie wees de UEFA naar de logistieke beperkingen van de luchthaven in Baku. Ook wees de voetbalbond naar ervaringen uit het verleden. “Om meer tickets aan te bieden aan de clubs zonder de garantie dat de fans er ook op passende wijze kunnen komen, is geen verantwoorde optie.”

We'd prefer to have 30,000 fans - Chelsea react to Baku final
Meer video's


Gerelateerd

126 reacties (laatste reactie door tomasderksen)

Ik vind het niet gek dat niemand die tickets koopt. Je kunt toch niet verwachten van de Engelse fans dat ze voor een wedstrijd die ze 2x per jaar zien een paar duizend kilometer gaan reizen? Het is gewoon belachelijk dat de finale in Baku word gehouden. Hoe Azerbadjan(?) Een UEFA-land is snap ik helemaal niet, het ligt gewoon in Azië.

23 mei 2019 om 10:20

Ben daarom ook benieuwd straks naar het WK in Qatar. Is in de winter, niet bepaald een land waar bepaalde groepen vd wereldbevolking zich even welkom zal voelen, duur land en er zullen per definitie grote groepen zijn die het WK boycotten.

23 mei 2019 om 10:23

Duur land, en alleen in bepaalde hotels wordt alcohol geschonken geloof ik. Dat wordt ook nog leuk. Als fan zou ik het in ieder geval niet willen riskeren.

23 mei 2019 om 10:54

Er zijn wel meer landen die geografisch niet in europa liggen maar er wel bij horen. Het zou trouwens ook niet mijn keuze zijn hoor en ik zou zelfs mijn supporters afraden om erheen te gaan. Organiseer zelf iets gaafs in je stadion ofzo, maar deze finale slaat nergens op natuurlijk.

23 mei 2019 om 10:57

Azerbeidzjan ligt tenminste nog deels in Europa, net zoals Turkije en Georgië. Armenië helemaal niet.

23 mei 2019 om 11:27

Azerbadjan ligt helemaal niet in Europa. Armenië ligt tegen Turkije. Dus hoe kom je erbij dat Azerbeidzjan deels in Europa ligt? Landen als Azerbeidzjan en Israel, is gewoon midden oosten. Europa League, de naam zegt het al. Waarom doen dat soort landen mee? Overigens heel amateuristisch gekozen door zo’n grote organisatie.

23 mei 2019 om 11:53

Aardrijkskunde is jou goeiste vak zeker.

23 mei 2019 om 11:56

Israël kan ik me nog een beetje voorstellen. Die hebben niet echt de mogelijkheid om bij Azië mee te doen door hun band met het midden Oosten.

23 mei 2019 om 11:58

Alles ten westen van de Bosporus w.o. ook Istanboel valt en die leveren ook de meeste clubs, valt onder het Europees continentaal plat en alles ten oosten van de Bosporus is het Aziatische gedeelte.

23 mei 2019 om 12:20

Azerbeidzjan ligt geografisch gezien honderd procent in Europa. Zuid-Oost Europa welteverstaan. Turkije(anatoliã«) ligt niet in Europa, maar de Kaukasus wel.

Los daarvan is het natuurlijk achterlijk om een finale te organiseren in een plaats wat niet te bereiken is. Vooral de redenatie... Ze krijgen maar zo weinig kaarten omdat het slecht te bereiken is en er anders niet genoeg mensen komen. Regel dan gewoon een stadion en een stad wat goed te bereiken is.. Een achterlijke redenatie van de Uefa

23 mei 2019 om 13:42

Hoezo zou Azerbeidzjan wel in Europa liggen maar Armenie niet? Azerbeidjzan ligt ten Oosten van Armenie.... en ze liggen beide ten Oosten van Turkije.

Europa houdt aan de Oostgrens op oostgrens van Oekraine. Dan heb je daarbij het Westelijke gedeelte van Rusland & Turkije dus ook. Alle buurlanden ten Zuiden of Oosten van Turkije horen helemaal niet bij Europa, dat is het Midden-Oosten.

Vind het hartstikke mooi dat er zo weinig mensen die kant op gaan. Hoop dat er helemaal niemand gaat. Dan kan de Uefa volgende keer weer gewoon een plek kiezen die wel in Europa ligt.

23 mei 2019 om 14:19

@bvbrunschot, Ik zou nog even de kaart van Europa erbij pakken. Het Europese continent stopt bij de Bosporus inderdaad, maar gaat om de Zwarte Zee heen, pakt daar nog de Krim en het westelijke gedeelte van Rusland mee om vervolgens weer naar het zuiden te trekken en dan stopt het Europese continent ongeveer op de grens Iran, Turkije(anatolië) etc.

23 mei 2019 om 16:29

Azerbeidzjan (en ook Georgiã«) vallen inderdaad officieel onder europa. Althans tot aan een of andere rivier geloof ik, vanaf daar wordt het Azie. Armenie ligt ongeveer gelijk aan Azerbeidzjan maar valt niet onder europa, omdat die scheidingslijn simpelweg niet horizontaal loopt.

24 mei 2019 om 21:16

Verbaas me er over hoe weinig mensen dit snappen. Het is ook niet eens zo moeilijk, een simpele google search en iedereen kan kan dit zelf inzien.

24 mei 2019 om 21:19

De grens van Europa ligt veel oostelijker. Zelfs een deel van Kazachstan (ten westen van de Oeral) ligt in Europa.

23 mei 2019 om 10:59

Je argumenten slaan nergens op. Deze finale is een grote prijs, het is groter dan de FA cup met als extra prijs een ticket voor de Champions League. Dit staat los van de Premier League. Het heeft dan ook niets met die 2 wedsrijden per jaar te maken.

De afstand is geen bezwaar of argument. Er zijn Russische clubs die praktisch 2x zover weg liggen als Baku. Sowieso, je hoeft niet te lopen; je stapt in en vliegtuig en je bent er. Het is ook nog eens een feestje waar je heen mag, het is geen begrafenis ofzo. En je ziet een andere, zeer oude cultuur.

Wat zo ironisch is aan dit gezeur, is dat er eerst geklaagd werd dat er maar 6000 kaarten per club beschikbar waren; men was zo boos dat er ruim 60000 kaarten naar de Uefa bobo;s en sponsoren gingen. Wimk ieft zou hier heel mo van worden...

23 mei 2019 om 11:08

Het is gewoon te belachelijk voor woorden dat de Uefa dit in Baku organiseert. Zoals in de tekst staat heeft het vliegveld daar veel logistieke beperkingen. Eén van de belangrijkste argumenten om ergens een finale te houden moet toch wel zijn dat de supporters de locatie op een normale manier kunnen bereiken.

Daarnaast heb je 90% kans dat de finalisten van Europese finales uit West-Europa, Zuid-Europa of wellicht Midden-Europa komen. Waarom zou je het dan in zo ver weg van deze landen houden? Je weet dat de vliegtickets veel geld gaan kosten en dat minder supporters het kunnen betalen.

Ook 'boycotten' een aantal Arsenal en Chelsea supporters de finale om een statement te maken tegen de belachelijke keuzes van de Uefa.

23 mei 2019 om 11:26

De afstand is ook niet het bezwaar, het bezwaar is de infrastructuur in Azerbeidzjan. Het vliegveld heeft onvoldoende capaciteit voor meer supporters. Hierdoor zijn er geen rechtstreekse vluchten te boeken en ben je makkelijk 14 uur onderweg. Dus het argument 'je stapt het vliegtuig in en je bent er' gaat niet op. Ik ben 2 jaar geleden bij deze wedstrijd geweest toen het om de Community Shield ging en daar heb ik grof geld voor betaald, maar dat was het waard. Nu zou ik ongeveer 3000 euro kwijt zijn voor een vreselijke lange vlucht met overstap. Als de finale in een normale stad was geweest had ik dit bedrag er misschien wel voor overgehad, maar dit gaat een finale worden zonder sfeer. Baku zou rood-wit met blauw moeten kleuren de dagen rond de finale, nu zijn er slechts een paar duizend Engelsen aanwezig.

De Uefa heeft Baku ook nog eens doodleuk aangewezen als speelstad voor het EK 2020.. Zou betekenen dat ieder land dat daar speelt maar een paar duizend fans kan meenemen, héél goed voor het EK gevoel.

Uefa Maffia

23 mei 2019 om 12:02

@doncoxxx, wat een feestje om naar een dictatuur te gaan waar ze de veiligheid van de sterspeler van één van de teams niet kunnen garanderen...

Het gaat er helemaal niet om welk argument eerst kwam, het gaat erom dat je maar 6000 kaarten krijgt, het een hele dure reis is én je allerlei restricties krijgt opgelegd.

Leuk dat je een andere cultuur ziet maar daarvoor gaan de meeste, het woord zegt het al, voetbalfans niet.

Ik kan me niet aan het idee onttrekken dat jij nooit uitwedstrijden bezoekt anders zou je wel anders piepen.

23 mei 2019 om 12:44

Die logistieke problemen is een (kolder)argument van de Uefa om de clubs slechts 6000 kaarten per club te geven; en nu blijken de fans niet eens te willen gaan. Dus, waar je heen wil met je argumentatie is mij een raadsel. Dit gaat echt helemaal nergens over. Overigens ook best hilarisch dat juist Arsenal moord en brand schreeuwde om de hoge ticketprijzen; die club verkooopt de duurste kaarten ter wereld....

Sowieso is vervoer eenvoudig op te lossen, desnoods zet de organisatie exra pendelbussen in. Populaire vakantiebestemmingen hebben vaak ook een vliegveld van niets en daar ontstaan nauwelijks problemen. Je hebt hoogstens wat langer reistijd dan als je op Schiphol land, waar je vanuit de slurf zo het perron op wandelt. Als je op tijd weggaat, heb je geen haast.

Daarnaast is voetbal een feest voor iedereen. Het is ontzettend leuk voor de mensen buiten West Europa om een keer twee topclubs uit de Premier League tegen elkaar te zien strijden.

Jullie doen hier moeilijk om moeilijk te doen; zeiken om het zeiken.

@comokum, jij doet net alsof je elke week naar een EL finale gaat. En ook altijd je vakantiebestemmingen screent. Dan kom je nooit verder dan West Europa, want dan kan je nergens meer heen.

23 mei 2019 om 13:30

Als je zon opmerking maakt verdiep je dan ook even in de reis naar Baku toe. Ten eerste kun je niet rechtstreeks vliegen, reken er maar op dat je minimaal 12 uur onderweg bent maar dat kan zeker ook 15 uur of meer zijn. Daarnaast is Baku vreselijk duur. Kosten zullen minimaal 2500 euro bedragen maar kan ook zeker meer zijn. Ligt er ook aan hoe je het invult natuurlijk maar die 2500 is minimaal. Een gemiddelde voetbalsupporter kan dit natuurlijk nooit betalen. Gewoon een hele stomme keuze van de UEFA, ook kan er een speler niet meedoen ivm politieke redenen wat natuurlijk een schande is. Daarnaast zullen veel supporters niet afreizen om een statement te maken want die bedragen gaan natuurlijk nergens over. Jammer dat je dan deze keuze van de uefa gaat zitten verdedigen. Jij bent vast wel een supporter die duizenden euro’s over heeft en 14 uur vliegtijd om een wedstrijd te zien.. 🤔

23 mei 2019 om 13:37

Doncoxxx

Het vervoer is blijkbaar niet eenvoudig op te lossen, anders hadden we dit probleem niet. Het is blijkbaar echt een vliegveld van niks. Ik kan me ook moeilijk voorstellen dat er niet gewoon 50 vliegtuigen op een dag kunnen landen, maar goed. Kijk de vliegreizen er maar op na, het is echt niet te doen. De goedkoopste optie voor mij was naar Tbilisi (georgiã«) vliegen en vanaf daar met de nachttrein 5 uur naar Baku reizen.

Op een gegeven moment werd ik zo moedeloos van het zoeken naar een goed alternatief dat ik het heb opgegeven, want het alternatief bestaat simpelweg niet. Dan kan jij wel gaan lullen over hoge ticketprijzen, maar daar heeft Arsenal nooit over gerept. Misschien moet je jezelf wat beter inlezen voordat je provocerende stukjes gaat zitten schrijven.

23 mei 2019 om 13:37

Dubbel

23 mei 2019 om 13:51

@doncoxxx

'nu blijken de fans niet eens te willen gaan'. Dat is een gevolg van het lage aantal kaarten, het vervoer, de prijs, de sfeer, de omstandigheden etc. Niet andersom.

Dat Arsenal als club klaagt is indd heel raar. Dat de supporters van Arsenal klagen is, wederom, oa een gevolg van het feit dat ze al zoveel betalen voor een seizoen.

En nee, ik doe niet alsof ik elke week naar een EL finale ga maar ik ga naar veel (europese) uitwedstrijden en haal dit aan omdat ik me de houding van alle supporters, clubs en de neutrale fans die dit een farce vinden heel goed kan voorstellen.

De Uefa organiseert een evenement waar niemand zin in heeft. Dát zou reden genoeg moeten zijn voor de Uefa om je evenement eens onder de loep te nemen en je belanghebbenden serieus te nemen.

23 mei 2019 om 14:00

@tilburg013, je moet eens kijken wat voor woekerprijzen er normaliter worden geboden voor tickets van de finale. Dus ja, diehard fans hebben er duizenden euroes voor over om dit soort wedstrijden te zien.

Jij hebt het over lijnvluchten. Die zijn onrendabel en daarom zijn die prijzen zo hoog. Voor zon evenement zijn extra vliegtuigen te charteren; en die prijzen kunnen een stuk lager.

Jij legt allerlei beren op de weg en dat is ibn mijn ogen volstrekt onnodig..

@daviddein, het vliegveld van Ibiza, of welk vakantieeiland dan ook, is een logistiek wonder.

@comokum, dan weet je net zo goed als ik dat dit soort finales, bijzondere belevenissen, geld kosten. Mensen met een clubhart hebben duizenden euros over om bij die wedstrijd te zijn. Het komt bij mij een beetje blase over dat deze prijs voor deze engelse fans te min is.

23 mei 2019 om 14:57

Die-hard fans zullen ook wel aanwezig zijn. Helaas zijn dat er geen tienduizenden die zon bedrag over hebben voor 1 wedstrijd, wat ik volledig begrijp. Daarnaast is het een EL finale en de realiteit is nou eenmaal dat dit voor Chelsea en Arsenal nou geen geweldige wedstrijd is. In Engeland wordt de EL niet heel serieus genomen, alleen het CL ticket is van belang. Ben paar weken geleden nog in Londen geweest en verschillende inwoners zeiden dat de donderdag is om uit te gaan en niet om EL voetbal te kijken haha. Het zou misschien allemaal wel goedkoper kunnen maar de realiteit is dat de prijzen zo hoog zijn, daar moeten die mensen dus ook mee dealen.

23 mei 2019 om 15:21

@doncoxxx, lekker blijven hameren op de kosten terwijl er zoveel meer argumenten worden aangedragen.

Als je je overigens een beetje verder verdiept dan zie je dat de Uefa haar excuses heeft aangeboden voor de ontstane situatie en eerdere onjuiste berichtgeving.

23 mei 2019 om 15:34

@doncoxx

Als ik de kans zou hebben om mijn club te zien spelen in zo'n finale, zou ik daar ook een fors bedrag voor over hebben. Ben het deels met je eens, er worden een paar oneigenlijke argumenten gebruikt.

Maar zeker niet alle argumenten zijn oneigenlijk. Ik doe zo'n reis wel voor mijn lol, niet om iets naar iemand toe te bewijzen ofzo. Dus om dan dat bedrag neer te leggen voor een bizar lange reis, in een land en stadion waar geen grote voetbalcultuur heerst? Nee bedankt. Dat is helemaal niet raar. Dan ga ik liever in de kroeg kijken in mijn eigen stad. Daar is de sfeer dan vermoedelijk beter.

Ik zou graag voor een paar duizend euro naar Rio de Janeiro reizen om daar een wk finale van Nederland mee te maken. In a heartbeat. Maar ik zou datzelfde bedrag niet betalen voor een WK-finale in Azerbaidjan als de tribunes leeg zijn en de sfeer matig. Dan kijk ik liever in Nederland.

23 mei 2019 om 11:38

Dat Azerbeidjan een UEFA-land is heeft te maken met het feit dat het een voormalige Sovjet-staat is. De Sovjet-Unie was aangesloten bij de Uefa en de afgesplitste landen zijn daardoor ook aangesloten bij de Uefa.

23 mei 2019 om 13:45

@janteh. Onzin. Turkmenistan, Uzbekistan etc. zijn ook allemaal voormalig SU landen en die spelen 'gewoon' voor de aziatische bond. Landen als Kazachstan, Azerbeidzjan hebben puur voor de Uefa gekozen omdat ze in kwalificaties liever spelen tegen landen als Duitsland/spanje/engeland dan tegen Qatar, Kirgizië en Macau.

23 mei 2019 om 11:54

Azerbaijan Ligt op de grens met Europa. Israël is ook geen Europees land, maar dat maakt niks uit toch? Australië is ook geen Azië. Nou ben ik met je eens dat de finale daar nooit had mogen plaatsvinden, maar continent speelt geen rol bij de bonden in de wereld.

23 mei 2019 om 15:25

Zijn gewoon allemaal oneigenlijke redenen om dit soort dingen te bedenken. Was bij wielrennen ook, was er opeens een WK in Qatar, in 2016. Vreselijke omstandigheden, nul publiek, nul sfeer.

En nu dit weer. Supporters moeten lekker zelf bepalen of ze gaan. Het is sneu, maar misschien leren de bonden eens af om dit soort dingen te doen.

Achterlijk dit. Het is een Europa League finale. Hou de finale dan ook in eennland dat wel goed bereikbaar is voor supporters en waar veiligheid wel gegrandeerd kan worden.

23 mei 2019 om 10:22

Ik zou het een goed idee vinden om iets van drie locaties achter de hand te hebben voordat de halve finales worden gespeeld. De huidige finale kan je net zo goed in de Wembley spelen en dus meer kaarten vrijgeven voor supporters die dus zo minder reiskosten hoeven te maken. En nu ook het geval met Miki, stel dat de finale in Rusland wordt gespeeld en heel toevallig staat Dynamo Kiev ofzo in de finale, moet je dan de helft van je selectie thuislaten vanwege de politieke spanningen?

23 mei 2019 om 10:34

Als het voormalige parlement van Kiev mans genoeg was om, ondanks de politieke spanningen, zaken te blijven doen met Rusland, dan moet Dynamo Kiev maar mans genoeg zijn om een EL finale in Rusland te spelen.

Wanneer spelers vanwege politieke onrust wordt afgeraden af te reizen naar een bepaald land mag dit Nooit het strijdtoneel van zo'n belangrijke wedstrijd zijn.

We hebben allemaal de mond vol van Say No To Racism en dergelijke, maar hier treedt de Uefa niet tegen op. En ik snap dat het niet 1 op 1 te vergelijken is, maar ik vind het wel krom.

23 mei 2019 om 10:03

Say yes to heel veel geld #uefa

23 mei 2019 om 10:14

Dit is een generale repetitie voor het WK in Qatar. Als er nu al problemen zijn met een Uefa finale in een achterlijk land, laat staan Qatar. Waar de stadions nog niet eens af zijn, joden en homo's gehaat worden. Waar het overdag minimaal 40 graden wordt. Welke fan gaat hier dan naartoe? Je zag het al goed in Brazilië 2014 hoeveel lege stoeltjes er waren tijdens de topwedstrijden.

Een WK hoort gewoon te worden georganiseerd in een land die dat aankan en waar het het makkelijkste is. Niet in landen als Brazilië, Z-Afrika of Qatar.

23 mei 2019 om 10:59

Joden worden niet gehaat door moslims. Zionisten worden gehaat door moslims. Joden hebben altijd in vrede met moslims samen gewoond en dat gebeurt tot de dag van vandaag nogsteeds in veel landen. De zionisten die dagelijks moslims aan het afknallen zijn in Palestina worden gehaat.

23 mei 2019 om 11:04

Professor Oak weet niet wat hij zegt. Joden en homo's worden net zo hard gehaat in landen als Italië, Frankrijk, Rusland. Zelfs in Nederland worden homo's gehaat, maar dat hoor je niemand zeggen.

23 mei 2019 om 11:16

Tja.. als dit geen voetbalforum was, was ik hier wellicht op ingegaan. Maar je belicht nu 1 kant van de situatie en begint de slachtofferkaart te gebruiken.

Het gaat erom dat zo'n groot evenement in landen moet georganiseerd waar dit soort problemen niet zijn en het mogelijk is voor iedereen om er bij te zijn. Dit zijn helaas wel de landen waar armoede en ongelijkheid geen rol spelen. De landen die ik heb genoemd, horen zo'n organisatie gewoon niet op zich te nemen. Zie hier de Uefa finale als voorbeeld. Net zoals dat die supercup finales worden gespeeld in het buitenland, belachelijk. Super klote voor een Aziaat dat als ze fan zijn van een club uit Europa zijn, dat ze dan deze kant op moeten komen. Het is dan maar zo.

23 mei 2019 om 11:18

"zelfs in Nederland worden homo's gehaat, maar dat hoor je niemand zeggen."

Bij sommige delen van de bevolking is de acceptatie van homo's wel een groter probleem dan bij anderen.

Verder is roepen dat Moslims geen problemen hebben met Joden, maar alleen met zionisten net zoiets als zeggen dat Wilders geen problemen heeft met Moslims, maar met de Islam. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat in het conflict tussen Joden en Moslims de schuld bij een partij ligt.

Onzin.

23 mei 2019 om 11:19

Karel, doe alsjeblieft even een beetje research. Je bent nu peren met appels aan het vergelijken. In Europa staan er geen doodstraffen over wat ik noemde.

Grappig dat jullie van mijn hele tekst waar ik een klein argument noem, dat precies er uit pakken. Maar over de mensen die worden gebruikt als slaven voor het bouwen van een stadion met verongelukten, hoor ik jullie niet. Dit zal niet zo snel gebeuren in Europa of Noord-Amerika.

23 mei 2019 om 11:24

Ik ben het met jou eens, over Brazilië en Zuid-Afrika. Dat had ik laatst ook aangegeven in een andere forum. Net zoals het WK in 2026 die niet in de Vs,canada en Mexico gehouden moet worden. Maar ik ben het niet eens over de joden en homo's, in heel veel landen worden homo's niet geaccepteerd. En ja over de joden, dat ligt natuurlijk wel wat gevoeliger bij moslims dan bijv. bij katholieken of christenen.

23 mei 2019 om 11:27

Misschien moet jij een beetje research doen. Je hebt duidelijk landen in Europa waar mensen als slaven worden gebruikt. Net als de VS, maar jullie willen jullie oogkleppen niet af doen als het over de Vs en Europa gaat. Grappig dat je over slaven begint, terwijl NL jaren lang Afrikaanse landen en de Indonesiërs als slaven hebben behandeld. In de Vs komt racisme keihard voor, maar hey Trump heeft jullie in zijn broekzak.

23 mei 2019 om 11:31

Slavernij had je vroeger overal. Het verschil is dat de meeste landen het nu hebben afgeschaft. De Global Slavery index maakt daar een mooi landkaartje van. Best interessant.

23 mei 2019 om 11:35

Zullen we het alsjeblieft voetbal gerelateerd houden?

Ik heb het over de omstandigheden waarbij de stadions in Qatar worden gebouwd. En ik heb het ook niet van de geschiedenis van Nederland circa 250 - 300 jaar geleden wat totaal geen waarde heeft over hoe wij hedendaags de dag door brengen.

Geef me alsjeblieft voetbal gerelateerde voorbeelden waarbij voetbalstadions onder bizarre omstandigheden worden gebouwd en waarbij ook slachtoffers vallen.

Als een nieuw Feyenoord stadion wordt gebouwd, wordt dit gedaan door een professioneel bedrijf zonder gekkigheid die er wel zijn in de soort landen die ik noemde (derde wereld landen)

23 mei 2019 om 13:56

In letterlijk elk Europees land met een significante toename van de moslimpopulatie is de afgelopen 20 jaar een sterke groei in antisemitisch geweld waargenomen. Het is nu zelfs zover dat ruim 70 van de joden in Europa aangeven niet langer naar de synagoge te durven uit angst voor geweld.

Voorts is er in de afgelopen 100 jaar een uitzonderlijke daling in het aantal joden in islamitische landen geweest. In landen als Iran en Egypte, waar voorheen tien- tot wel honderdduizenden joden woonden, wonen er nu nog slechts enkele tientallen. Tevens zijn er in de afgelopen 10 jaar vele kerken (met name Koptische) in de islamitische landen afgebrand. In Afrika sterven letterlijk wekelijks nog tientallen christenen door geweld van islamitische zijde.

Gek genoeg worden joden die niet 'op dagelijkse basis moslims in Palestina afknallen' dus ook aangekeken op acties van de 'zionisten', dus die tweedeling die je schetst gaat niet helemaal op. Het meest geruchtmakende incident wat we hier in ons eigen land daarvan hebben kunnen zien is dat nadat Trump Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israã£â«l, een moslim in Amsterdam de ruiten van een joods restaurant ingooide. Kijk eens naar de reacties op een willekeurig artikel over de holocaust of Anne Frank of iets dergelijks op facebook, en ga daar mensen maar vertellen dat er een verschil is tussen joden en zionisten, want er is geen moslim daar die dat verschil lijkt te kennen. Succes.

23 mei 2019 om 14:02

Slavernij is geen westerse uitvinding, het afschaffen van slavernij wel. Europa was het eerste continent wat slavernij verbood.

Op de basisschool krijgen onze kinderen al les over slavernij, we hebben een nationaal archief betreffende het slavernijverleden in Amsterdam, er is een gouden voertuig met afbeeldingen van slavernij dat elke derde dinsdag van september van stal gehaald wordt... moet ik doorgaan?

Ik word erg moe van dat droeve, blinde idee dat Nederland het niet over zijn slavernijverleden wil hebben. Dat willen we en dat doen we. We hebben bij wijze van spreken de bonnetjes nog. Ik zou graag kunnen zeggen dat eenzelfde niveau van erkenning en apologetiek bedreven wordt in Afrika, Azië en het Midden-Oosten, maar daar is tot op de dag van vandaag geen sprake van. Er is geen plek ter wereld waarin zoveel zelfhaat voorkomt om de daden van 200 jaar geleden als in het westen. Ga zelf maar research doen.

23 mei 2019 om 14:24

Ik zou je een groen randje geven, maar al deze posts worden toch verwijderd omdat ze off topic zijn.

Maar bij deze.

23 mei 2019 om 15:04

Inderdaad, ik sluit me volledig aan bij zijn stukken. Verhelderend en duidelijke taal gebaseerd op feiten. Was het maar zo dat meerdere zo hun teksten neerzetten ipv onzin uitkramen.

Ik had hem al mijn likes van het afgelopen jaar in deze 2 gestopt.

24 mei 2019 om 21:29

"bij bijvoorbeeld katholieken of christenen". Je weet dat Katholieken christenen zijn? Zeg dan "katholieken of protestanten". Dit is het zelfde als zeggen "bij "zionisten of Joden", of als "bij Moslims of Soennieten". Doe een beetje research aub.

Weer eens het bewijs dat voetbal steeds minder voor de gewone man is. Het is qua kosten toch bijna onverantwoord om hier naar toe te gaan las je een gezin en een modaal inkomen hebt. Ik hoop op een fiasco, maar vrees dat de Uefa niet zelf kritisch genoeg is om dan hier vervolgens van te leren.

“Om meer tickets aan te bieden aan de clubs zonder de garantie dat de fans er ook op passende wijze kunnen komen, is geen verantwoorde optie.”

Dit is echt een prachtig argument, dit laat toch perfect zien hoe achterlijk de keuze voor dit stadion is....

Dit blijft voor mij echt de omgekeerde wereld. Een finaleplek uitkiezen en vervolgens allerlei beperkingen noemen als een soort overmacht.

Aan de andere kant, wat kan het ons ook boeien. Spelers komen zelden als collectief op voor hun rechten of belangen. Die laten het maar gebeuren. Als supporters zijnde moet je het gewoon boykotten. Maarja... als een Nlse club daar had gestaan, waren we natuurlijk massaal daarheen gegaan in de hoop op wat eeuwige glorie.

Ik heb zelf geprobeerd te gaan, maar geen reisorganisatie krijgt het voor elkaar om reis, kaart en hotel aan te bieden.. Het is gewoonweg te duur met een enorm lange overstap in Istanbul en te weinig hotels.. Het is een schande dat de UEFA deze finale aan zo’n stad geeft! Maffiapraktijken van een maffiaorganisatie..

23 mei 2019 om 10:55

Kom op man, het is toch niet meer dan eerlijk dat kleine Uefa landen ook eens een finale krijgen? Het is nu klote voor de supporters, maar aan de andere kant, hoe vaak krijgt de mensen in Azerbaijan (en daaromheen) een fatsoenlijke voetbalwedstrijd te zien?

Als je Chelsea-Arsenal wilt zien, dan kan dat minimaal 2x per jaar al.

23 mei 2019 om 10:58

Volgende EL finale in Luxemburg dan maar.

23 mei 2019 om 11:01

Inderdaad, het ligt niet geheel alleen aan Azerbeidzjan maar aan de UEFA, die te weinig kaarten beschikbaar stelt aan Chelsea en Arsenal. Heel weinig aanbod, dus hele hoge prijzen. Zou de verdeling niet gewijzigd worden naar 1/3 voor Chelsea en Arsenal en de rest voor anderen of is het daar nu te laat voor zeker?

23 mei 2019 om 11:09

Chelsea - Arsenal zie je minimaal 2x per jaar ja, maar dit keer zit er een prijs aan verbonden. Daarnaast is dat nou eenmaal een mogelijkheid in een toernooi waar meerdere clubs uit dezelfde landen mee doen. Dat vind ik dus een ontzettend kul argument. Daarnaast, hoe veel mensen uit Azerbeidzjan zullen daadwerkelijk in het stadion zitten? Sponsoren nemen het gros van de kaarten op (nu dus blijkbaar ook niet want het verkoopt slecht), dan nog supporters van beide clubs (die hun club ook niet elke dag een Europese finale zien spelen en nu wel bakken met geld moeten uitgeven om er überhaupt te komen) en dan pas vrije tickets. Dat valt dus allemaal ook wel tegen. Daarnaast is er dus nog het issue met politieke spanningen, waardoor 1 van de 2 clubs een basisspeler (in de EL campagne) thuis moet laten. Al met al dus genoeg redenen om het niet daar te houden. Ik zou persoonlijk altijd meerdere opties houden voor een finale, zodat je als het zover is kunt bepalen waar de finale gespeeld zal worden. En van mij hoeft het helemaal niet altijd in Engeland, Spanje, Italië, Duitsland of Frankrijk (top 5 competities).

23 mei 2019 om 11:33

Azerbeidzjan is niet eens Europa. Maar los daarvan: De basis moet gewoon op orde zijn. Daaronder valt ook genoeg betaalbare hotels en rechtstreekse vluchten. En uiteraard, geen politieke onrust. Te gek voor woorden dat Arsenal nu niet over een speler kan beschikken

23 mei 2019 om 11:36

Het is allemaal prima als de UEFA een finale aan een kleiner land wil geven, maar zorg dan wel dat dat land bereikbaar is voor de fans uit het grootste gedeelte van Europa! Het land is onveilig, de voorzieningen schieten op alle vlakken tekort en er zijn geen directe vluchten te boeken vanuit Engelse, Nederlandse, Franse en Spaanse vliegvelden te boeken (De kans is toch vrij groot dat minimaal 1 team uit die landen de finale haalt he?)..

Bovendien krijgen de “mensen in Azerbaijan” geen kans om de wedstrijd te zien aangezien 60% van de kaarten naar uefa bobo’s gaan en 20% van de kaarten naar de clubs gaat.. Dan houd je niets over voor de mensen van Azerbaijan, die Chelsea-Arsenal nu op dezelfde manier kunnen bekijken zoals ze dat altijd doen: op de tv!

23 mei 2019 om 13:06

Chelsea en Arsenal krijgen de kaarten die ze zelf krijgen al niet verkocht, waarom zouden ze dan meer moeten krijgen. Het grootste deel van de kaartjes is in de vrije verkoop gegaan, en die zijn voor zover ik weet wel verkocht.

"aangezien 60 van de kaarten naar uefa bobo’s gaan"

Dat is gewoon niet waar, 35.000 kaarten zijn in de vrije verkoop gegaan, 12.000 naar de clubs.

Tja het grote geld betaald om een finale aan de andere kant van Europa te kopen. Uiteraard regelde men niets voor supporters om daar te kunnen komen. Dus wordt er voor een half leeg stadion gespeeld.

Probkeem is denk ik idd chelsea-arsenal. Voor de fans weinig boeiends om naar baku of all places te vliegen. Efl cup fa cup competitie. Met een beetje geluk zie je elkaar al 4x per jaar

Als je de kaarten die je nu hebt gekregen niet eens aan de man kunt brengen hoef je sowieso niet om meer kaarten te vragen.
Dit gezegd hebbende ben ik van mening dat een dergelijke finale dichter bij huis gespeeld kan worden waarbij de twee finalisten beide 40% van de capaciteit van het stadion moeten kunnen vullen. Op de lange zijde kan dan aan beide kanten 1 a 2 vakken gevuld worden met sponsoren en bobo's om zo een buffer te vormen tussen de 2 supportersgroepen.

23 mei 2019 om 11:12

Maar er is dus een reden dat je die kaarten niet aan de man kunt krijgen: omdat het aan de andere kant van Europa wordt gespeeld. Er zijn onvoldoende voorzieningen en reismogelijkheden voor de supporters. Het is ontzettend duur en zelfs al wil je er wel heen, dan is het ook nog eens lastig te bereiken. Ik vind dat ze de stadion keuze voor de finale moeten uitstellen tot wanneer de eventuele finalisten bekend zijn. Dan houd je gewoon 3 opties die je van tevoren kenbaar maakt bijvoorbeeld, waarna je voor of na de halve finale 1 van die 3 kiest.

Hoe kun je aan een auto zien of die uit Azerbeidzjan komt?

.............azerbeidzjan opstaat..

Hoop dat er nog meer kaarten worden teruggestuurd en dat het stadion bijna leeg is. De UEFA denkt alleen maar aan hunzelf.

Jah was te verwachten dit... Azerbeidjan is dat überhaupt Europa nog dan. Grensgeval net als Georgië etc.

Kan me goed voorstellen dat je die hele reis niet kunt/wilt maken...

Azerbeidzjan kan hier natuurlijk ook niets aan doen, gun hun die finale wel... Maar Uefa is diegene die hier gewoon gefaald heeft en totaal niet aan supporters heeft gedacht.

23 mei 2019 om 10:29

Azerbeidjan valt onder de vlag van de Uefa. Het is volgens mij ook nog net Oost Europa. Maar daar moet je toch inderdaad ook helemaal niet willen voetballen. Snap wel dat je voetbal voor iedereen toegankelijk wilt maken, en niet alleen in de westerse landen wilt organiseren, maar doe het dan in landen waar het voetbal ook wat meer leeft, en wat iets meer bereisbaar is. Kies dan voor de balkan landen (servie, Kroatie oid). Volgend jaar Polen is ook een prima locatie.

Hier snap ik nou helemaal niks van. Dit is zo goed uitgedacht door de Uefa. Ze hebben enkel en alleen gekeken naar de sportieve aspecten. De finale moet gespeeld worden in een ´europees´ land met een mooie grote stad waar de supporters en spelers op een veilige manier heen kunnen reizen. Verder spelen er geen politieke belangen in dit land waardoor iedereen er zonder problemen binnen kan komen. Het stadion is groot genoeg om vele supporters te ontvangen en is dus prima geschikt voor een finale. Prima keuze toch al bij al?
Ze hadden ook voor het vele geld kunnen kiezen en de finale te laten spelen in pakweg Engeland, Frankrijk of Duitsland waar het voetbal allemaal niet zo leeft.
Ik verwacht dus nog wel dat het stadion helemaal vol komt met echte Britse Chelsea en Arsenal supporters.

23 mei 2019 om 10:23

Volgend jaar is de finale volgens mij in Gdansk. Is niet in West-Europa, maar wel gewoon een geschikte locatie voor een finale. Stel ze hadden het in Istanbul gedaan, ook niet West-Europa, of Athene, of Budapest, of waar dan ook binnen fatsoenlijke afstand, was er geen probleem geweest qua logistiek en afstand. Finales hoeven echt niet in A-landen gespeeld te worden, maar wel op een veilige en logische plaats.

23 mei 2019 om 10:44

Ik kan eigenlijk niet wachten tot volgend jaar, waar de CL finale in Istanbul wordt gehouden. Wordt in ieder geval een legendarische avond daar. En ja wat dit betreft, het is natuurlijk zuur voor de Engelse supporters dat ze helemaal daarheen moeten reizen. Maar helaas kunnen ze het niet meer veranderen.

23 mei 2019 om 10:51

Het scheelt wel dat Istanbul gewoon goed te bereiken is, en volgens mij drie fatsoenlijke vliegvelden heeft. Sabina Gokcen is best goed te doen, Istanbul Ataturk is een van de drukste vliegvelden van Europa. Ik heb alleen geen ervaring met het nieuwe vliegveld.
En ik denk dat de finale van volgend jaar minder memorabel gaat zijn dan de vorige finale in Istanbul.

En zoiets heet vooruitzien. Je kan van tevoren toch wel logisch nadenken lijkt mij, de kans is vrij groot dat er in de EL finale teams uit de vier grote competities staan.

23 mei 2019 om 10:57

Ja, Istanbul heeft nu natuurlijk ook het grootste vliegveld ter wereld. Dus dat zou eigenlijk al goed moeten komen. En vanuit daar tot aan het stadion is 30 min reizen. En qua reizen is het ook niet heel duur om naar Istanbul te gaan.

En het is natuurlijk wel duidelijk dat het alleen om geld draait daar bij de Uefa en Fifa.

23 mei 2019 om 11:48

Ik dacht dat Atlanta de grootste was, en volgens mij is Heathrow ook nog steeds groter. Maar niet heel relevant, Istanbul is in ieder geval goed te bereiken, en ook een serieuze voetbalstad.

Verrassing? Nee toch

Ik hoop ook dat het een totale mislukking wordt. Jammer voor Arsenal en Chelsea. Een Europese finale tegen je stadsgenoot zou de mooiste wedstrijd moeten zijn in jaren. Maar zoals de UEFA er mee om springt is gewoon ronduit belachelijk. Het begint al mee dat de wedstrijd in een vaag land wat niet echt bekend staat om voetbal. Dan zijn er ook nog belachelijk weinig kaarten voor de trouwe supporters die hun team door heel Europa steunden en gaat het merendeel uiteraard naar de bobo's in de dure pakken. Maar wel goed voor de €€€€! Bah!

Wacht een idiote redernerig van de UEFA. Dan moet je die finale niet aan zo’n plek geven. Maar ja, geld hè. Er is niets veranderd daar.

Volgens mij draait bij de Engelse (top) clubs alles om geld. Niet zeuren als de UEFA beslissingen neemt puur uit commercieel oogpunt, maar dan wel de financiele voordelen daar van willen plukken. Zeg dan voor de start van de EL met z’n dat de finale ergens anders gespeeld dient te worden en er genoeg kaarten voor de supporters beschikbaar moeten zijn (en minder voor sponsoren), en draag met zn allen de financiele consequenties.

Een mooi voorbeeld hoe je kan doorslaan in commercie en dit ten koste gaat van de authenticiteit van waar het werkelijk om gaat.

Sfeerloze finale - leermomentje - next.

23 mei 2019 om 10:56

Als het werkelijk om de commercie ging, dan was die finale uiteraard niet in Baku - dit is puur om ook de kleine Uefa landen eens een finale te geven.

23 mei 2019 om 11:46

Die mensen daar hebben er aardig voor betaald kan ik je wel vertellen... Daar is namelijk geld zat. Daar zien zij het binnenhalen hiervan als een marketingactie.

UEFA maffia strikes again. Hoe achterlijk kan je zijn en dan ook nog met zulke domme argumenten komen terwijl je het in eerste instantie daar al niet had moeten houden. Geef dan toe dat het alleen maar om geld gaat, commerciële plaatje...

Ah, dus de politieke situatie is daar dusdanig dat een speler vanwege zijn nationaliteit thuis moet blijven, het vliegveld kan niet meer dan 12.000 supporters verwerken en allebei de finalisten moeten 2 x 4.000 km reizen. Klinkt inderdaad als een prima locatie om een Europese finale te spelen.

Verplaats die finale alsjeblieft gewoon naar Wembley en geef een deel van de opbrengst aan die lui in Baku als schadevergoeding. Zo moeilijk hoeft dat toch niet te zijn?

Hoe lullig het ook is voor Arsenal en Chelsea, maar ik hoop dat het hele stadion leeg blijft.

Supporters van beide clubs zouden dit UEFA "feestje" volledig moeten boycotten! Ze leren het nooit daar in Zwitserland!

Ik hoop maar dat het stadion lekker leeg is en dat de voetbalbonden hiervan leren en misschien weer een keer normaal gaan doen. Een Europese finale in Baku slaat gewoon nergens op. Uiteindelijk voetbal je voor de fans en die staan hierdoor buitenspel omdat het heel duur is en heel lang reizen is. Het is ook maar te hopen dat het WK in Qatar een sfeerloze flop wordt. Misschien haken de sponsors dan ook af tot de Uefa en Fifa weer gewoon gaan doen wat een beetje bereikbaar is voor de fans.

Hahaha eerst allemaal geklaag dat de clubs te weinig tickets krijgen en dan worden ze niet eens verkocht. Lekker verkopen aan de locals lijkt me, zien die ook eens een leuke pot.

23 mei 2019 om 11:28

"lekker verkopen aan de locals lijkt me, zien die ook eens een leuke pot."

Het gemiddelde jaarsalaris in Azerbeidzjan is amper 1/3 van het gemiddelde Nederlandse jaarsalaris, dus zullen veel echte voetbalsupporters daar het geld niet hebben voor een kaartje.

23 mei 2019 om 13:08

Tsja, maar je hoeft er maar 60.000 te hebben van die 10 miljoen mensen (plus nog eens een veelvoud in de omringende regio).

Een finale met twee ploegen waarvan de stadions hemelsbreed nog geen 15 km uit elkaar liggen laten voetballen in Azerbaidzjan lijkt mij vragen om problemen. Uberhaubt voetballen in Bakoe.... verzin je toch niet?

23 mei 2019 om 11:08

Speelplaats was vorig jaar al gemaakt, toen hoorde je niemand klagen. Nu hoor je iedereen klagen. Accepteer het dat de finale daar wordt gehouden. Wat zijn we hier in NL goed in klagen zeg!

23 mei 2019 om 11:38

Klopt, wij Nederlanders hebben vaak de neiging om te klagen om alles en niets, maar in dit geval kun je toch onmogelijk zeggen dat we het maar te accepteren hebben? Accepteren dat de finale in Bakoe gehouden wordt, is accepteren dat we voetbalfeestjes onderbrengen bij landen waar een complete bevolkingsgroep hun leven niet zeker is. Dat kun je toch onmogelijk doen bij iets als een Europa League finale, wat juist zou moeten aantonen hoe goed het voetbal in het verbinden is en dat voetbal voor iedereen is?

23 mei 2019 om 11:43

Ja dan moet je in actie komen en er iets aan doen. Maar wacht, wij hier in NL kunnen heel goed klagen maar geen actie ondernemen. Dan vind ik je persoonlijk heel zwak. Accepteren dat het daar wordt gehouden, het leven gaat verder.

23 mei 2019 om 12:00

Klopt is ook zwak dat er dan niemand op staat. Dat gezegd te hebben wil dat niet zeggen dat dat klagen niet terecht is. Zou het mooi vinden dat alle suporters groepen van alle clubs die volgend jaar in Europa spelen op staan en eisen dat deze situatie nooit meer zal voorkomen. Dat begint bij onvrede uiten.

23 mei 2019 om 12:45

"wat zijn we hier in NL goed in klagen zeg!"

Ik woon liever in een land vol klagers dan in een land vol mensen die blind alles slikken, zelfs als het duidelijk niet in orde is. Zonder klagers geen progressie.

23 mei 2019 om 12:50

Lekker klagen maar niks doen, voor wat klaag je dan? Hier in NL zijn we goed in het klagen over andere landen, wat er in andere landen gebeurd. Maar als er hier iets gebeurd hoor je niemand. Dan ben je gewoon bang!

23 mei 2019 om 13:58

Als je hier iets gebeurt hoor je niemand.

Dat zijn echt de pareltjes. Heb je geen TV / Internet / Radio / Krant / Tijdschrift / sociale omgeving of überhaupt zintuigen? We hebben hier politieke partijen die grotendeels zijn opgericht als protest tegen de gevestigde orde. We doen niet anders dan klagen over binnenlandse gebeurtenissen. Het artikel waaronder je reactie staat komt overigens vanuit The Times. De naam verklapt wellicht dat dit geen Nederlands medium is en de klacht ook niet uit Nederland komt, maar met name uit Engeland.

Dat welvarende landen meer nadenken over buitenlandse problemen heeft simpelweg te maken met het feit dat iemand uit de Centraal Afrikaanse Republiek het te druk heeft met ervoor zorgen dat-ie niet wordt vermoord op weg naar de waterput 110 kilometer verder. Dan kan je je moeilijk drukmaken om het wel en wee van mensen aan de andere kant van de wereld.

23 mei 2019 om 14:04

Oh ja en de politieke partijen hebben echt voor heel veel veranderingen gezorgd hier in Nederland. Schei toch uit. Ik heb zeker een tv/mobiel/radio en ik lees zeker dagelijks kranten. Misschien moeten de welvarende landen zich beter op hun eigen volk richten i.p.v bemoeien en verergeren van de situaties in andere landen. Zelfs in die welvarende landen wonen mensen in armoede, kunnen amper eten. Amper hun rekeningen betalen, en ja dit gebeurd helaas ook in Nederland. Waar ook mensen in armoede leven en mensen zijn die niet eens hun zorgverzekering kunnen betalen. Maar natuurlijk, wij wonen in Nederland hier is alles goed.

23 mei 2019 om 14:23

Ik snap oprecht je punt niet. Je had het toch over dat wij alleen maar klagen over andere landen en nooit over onszelf? Dat is gewoon niet waar. Los van of politieke partijen iets klaarspelen, staan ze wel dagelijks bij de interuptiemicrofoon om hun klacht kenbaar te maken. Je verandert nu opeens van onderwerp.

Wat betreft zich bemoeien met andere landen, dan heb je het waarschijnlijk meer over de VS? Daar ben ik het in dat geval geheel mee eens, hun buitenlands beleid is wanstaltig, maar ik ben geen Amerikaan, dus voor dat land spreek ik niet. Ik vind het wel iets goeds dat rijkere landen zich bekommeren om de armere landen. Dat is als je het mij vraagt de juiste weg voorwaarts. Dan bedoel ik niet het bombarderen van een dictator om er 'democratie' te stichten, maar gewoon met helpen de levensstandaard te verbeteren.

En ja, ook in Nederland leven mensen in armoede, maar dat zijn er vergeleken met vrijwel alle andere landen ter wereld maar heel weinig. Ik zou eerder zeggen dat we in Nederland teveel klagen over ons eigen land. Als je mensen als Wilders of Baudet hoort, zou je zeggen dat de ondergang van de westerse beschaving niet langer zal duren dan hooguit een paar weken. Valt allemaal best mee. Ik denk dat we het in Nederland over het algemeen goed genoeg hebben en best energie mogen steken in andere landen.

Maar goed, oneindige politieke discussies zijn niet voor voetbalzone.

voor de Premier League teams is zo een EL winnen ongeveer net zo prestigieus als voor ons de Knvb beker winst is. daarom snap ik het gebrek aan interesse wel. ook voor de neutrale toeschouwer is de EL niet echt boeiend. je kijkt toch veel liever naar de CL dan naar een soort Jupiler League van het Europese voetbal. ik blijf iig nooit thuis voor EL wedstrijden

23 mei 2019 om 11:20

Ik denk toch echt dat je hier iets te snel een conclusie trekt, die hoogstwaarschijnlijk ook nog eens grotendeels niet klopt. Dat je de kaarten niet verkocht krijgt ligt niet aan desinteresse, maar aan kosten en logistiek. Denk je echt dat Arsenal fans, die bijna nooit een Europese finale meemaken, het niet belangrijk vinden om het mee te maken? Zeker nu het voor vooral Arsenal zo belangrijk is om te winnen, aangezien we anders volgend jaar weer geen CL spelen. Voor de gemiddelde supporter is het echt gewoon belachelijk veel geld om daar te komen, over de moeite om de reis voor elkaar te krijgen nog maar te spreken...

23 mei 2019 om 11:24

@jackieboy10

misschien voor Arsenal wel dan maar toen United 2 jaar geleden die EL won werd daar in Engeland niemand warm of koud van

23 mei 2019 om 11:55

"voor de Premier League teams is zo een EL winnen ongeveer net zo prestigieus als voor ons de Knvb beker winst is."

En niet geheel terecht. Met dit jaar deelnemers als Arsenal, Chelsea, AC Milan, Inter, Lazio, Sporting, Benfica en Napoli is het toch ook best een mooi toernooi. En dit jaar doet de finale (nr. 3 tegen nr. 5 van Engeland) vrijwel niet onder voor de CL-finale (nr. 2 tegen nr. 4 van Engeland).

Heerlijk, die arrogante verhevenheid van zo'n bond. Het merendeel van de plaatsen voorbehouden aan sponsoren, een afgelegen oord uitkiezen waar geen hond graag naar afreist en waar bovendien de veiligheid van een speler uit een buurland niet eens gegarandeerd kan worden en dat vervolgens keihard in je gezicht krijgen. Ongetwijfeld zullen ze met spoed de resterende kaarten nog voor bodemprijzen aan locals verpatsen, maar ik hoop eigenlijk op een zee aan lege stoeltjes waar zelfs de stadions van FC Groningen, Vitesse en Fortuna Sittard bij verbleken.

En nog meer hoop ik - ongetwijfeld tegen beter weten in - dat de recette van het WK in Qatar een flop wordt. Het wordt naar mijn mening hoog tijd dat er van het publiek eens een signaal komt dat voetbal gewoon in oorden hoort waar de sport groot is, leeft onder de bevolking, historie heeft en waar levensopvattingen vrijheid en democratie weerspiegelen. Dat een homofoob land als Rusland of de woestijn van Qatar het voetbalfeest toegewezen kan krijgen is naar mijn idee een gotspe. What's next? WK in Noord-Korea? Of Madagaskar?

23 mei 2019 om 11:33

Hoop ook dat Qatar een aanfluiting wordt. Dat de fata morgana van de Fifa doorgeprikt wordt en er grenzen zijn aan alle idioterie.

23 mei 2019 om 11:38

Jij hebt echt een verknipt beeld van de wereld. Je noemt landen waar ze anderen waardes hebben en het belachelijk vinden dat bijvoorbeeld Frankrijk een EK kan krijgen omdat ze te liberaal zijn, een homohuwelijk hebben of omdat ze alcohol drinken. Er is niet een goed of slecht, wij leven zoals wij leven en daar is ook genoeg negatiefs over te zeggen. Doe niet zo kleinschalig en accepteer mensen zoals ze zijn. Jij wil iedereen hetzelfde hebben, maar je buurman leeft ook anders dan jou, dat gaat op land of continent niveau ook zo.

Rusland lijkt me een prima keuze voor WK, is ook gebleken.
Qatar moet nog blijken en is een rare keuze op zich maar niet omdat ze er andere waardes op nalaten, maar omdat het een heel klein land is, er erg warm is en omdat geen voetballand is.

24 mei 2019 om 11:23

Homohaat, vrouwenonderdrukking en intolerantie vind ik helemaal niet acceptabel. Dat jij dat wel vind, zegt meer over jou vriend. Op basis waarvan blijkt het succes van Rusland als WK-host? Dat er geen rellen of protesten in jouw veilige blikveld als kijker zijn gekomen? Dat de pr-exercitie van Poetin om het WK te gebruiken als vliegwiel om goede sier te maken door de medewerking van hotemetoten als Infantino en Van Basten met verve is geslaagd? Jij zou zelfs het WK 1998 in Argentinie een geslaagd evenement noemen, maar je hebt geen idee wat er achter de coulissen allemaal in zulke landen gebeurt en gebeurde met de mensen die er wonen. Ik een verknipt beeld? Man, je hebt zelf alleen maar je tv-beeld.

23 mei 2019 om 13:10

"het merendeel van de plaatsen voorbehouden aan sponsoren"

Da's niet waar, het meerendeel van de plaatsen (35.000) zijn in de vrije verkoop gegaan. De grote klacht was dat er zoveel kaarten in de vrije verkoop gingen, en er relatief weinig (12.000) naar de clubs. Maar goed, nu blijkt dat de clubs ze niet verkocht krijgen is dat argument ook ietwat zwak geworden.

Wat maakt het nou uit of de fans er naar toe gaan. Voetbal is niet voor fans, voetbal is voor geld. De fans kijken maar lekker vanuit hun zolderkamer naar de TV.

23 mei 2019 om 11:32

Geld verdien je door supporters. Als interesse afneemt minder geld. Alles draait om de supporters.

23 mei 2019 om 11:37

Ik weet het, was sarcasme

Mooi signaal dat supporters niet alles pikken. Meer van dit. Leren ze misschien ooit dat zonder supporters voetbal niks voorstelt.

Voetbal anno 2019.....engeland=E-geldland

Voetbal anno 2030....kleinschalige sport in grote delen van de wereld, mensen haken steeds meer af, alles draait om geld en zoals altijd waar te veel geld in omgaat implodeert dat.

Zodra duidelijk werd dat er best eens een dubbele Engelse (londense) ontmoeten zat aan te komen had de Uefa gewoon Wembley moeten aanwijzen als stadion. Die Engelsen hebben dat zo geregeld en dat had je al dit gezeik niet gehad.

23 mei 2019 om 11:54

DIe clubs moeten gewoon kaartjes opkopen en deze aan supporters geven. Allemaal poenclubs diewel eens wat mogen doen naar hun achterban.

23 mei 2019 om 12:04

Het draait hier helemaal niet om de prijs van tickets, maar om de prijs van de reis er naartoe.

Ik vermoed dat de Uefa bobo's een privé jet regelen om naar Baku te vliegen, waardoor die lui niet eens op de hoogte zijn van de bereikbaarheidsproblemen voor het klootjesvolk. Ze zijn de realiteit totaal uit het oog verloren daar.

Money money money...dat is het enige wat telt. Ik hoop dat het stadion veel lelijke lege plekken zal hebben. De clubs verdienen het niet, maar hopelijk ziet de Uefa een keer in dat ze voor voetbal moeten staan en niet voor geld. Hetzelfde voor de Fifa met een WK in Qatar.

Voetbal is allang niet meer voor de gewone man.

Oh wow, wie zag dit nou aankomen, oh wacht, iedereen. Gast, zelfs ik zag het aankomen en wie ben ik? Een nerd die teveel op voetbalzone zit. Helemaal geen expertise. Gewoon wat zelf onderzoek gedaan. Hoop dat het slecht blijft verkopen, dat de UEFA voor schut staat en dat wij de Europa League "winnen".

Misschien moet arsenal en Chelsea de koppen bij elkaar steken en zeggen, dit gaan we niet willen. Je wilt toch in een vol stadion met zoveel mogelijk eigen supporters en met je sterkst mogelijke selectie. Wat nu als er 6 Armeniërs in de selectie zaten?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Arsenal

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool9767
3.Chelsea7224
5.Arsenal7022
Voor de complete stand: Premier League

106 fans
Middenvelder, 30 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 19 juni
Neymar lijkt op weg naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren