Faillissement dreigt voor Roda: 'Het is echt 1 minuut voor 12’

Woensdag, 22 mei 2019 om

Financiële problemen steken de kop op bij Roda JC Kerkrade. Volgens berichtgeving van het Platform Roda JC, een overlegorgaan met daarin vertegenwoordigers van diverse geledingen die met de Limburgse club te maken hebben, is het momenteel 'echt 1 minuut voor 12' en is het noodzakelijk dat er op zeer korte termijn investeerders worden gevonden om de ergste nood te lenigen. Mikhail Ponomarev dacht in te kunnen stappen, maar de zakenman uit Rusland is nog verbonden aan KFC Uerdingen en de UEFA schrijft voor dat een eigenaar niet bij twee clubs tegelijkertijd actief mag zijn.

Aleksei Korotaev heeft twintig procent van de aandelen in handen, maar is door een strafzaak in Dubai niet bij machte om op korte termijn bij te springen. Eigenaar Frits Schrouff kampt met gezondheidsproblemen en legt daarom zijn taken neer, waardoor de Koempels op zoek moeten naar een andere investeringsgroep. De vermogende Schrouff nam Roda in november 2015 over en stak sindsdien al bijna twintig miljoen euro in zijn geliefde club uit Kerkrade. Het Platform benadrukt dat de nood hoog is, zo citeert Voetbal International uit de brief van het overlegorgaan. “Komt er geen akkoord voor dinsdag 28 mei, dan zal op de aandeelhoudersvergadering Frits Schrouff het faillissement gaan aanvragen. Dit zal dan waarschijnlijk een week later al worden uitgesproken door de rechtbank.”

De achterban van Roda is inmiddels op de hoogte van de geldproblemen in het Parkstad Limburg Stadion en is daardoor een crowdfundingsactie begonnen. De actiegroep ‘Samen zijn wij Roda JC’ hoopt met de inzamelingsactie ‘een flinke pot met geld’ binnen te halen, weet 1Limburg woensdag te melden. De Limburgers kampen met een begrotingstekort van 900.000 euro, ondanks de investeringen van Schrouff. De lokale politiek in Kerkrade pleit dan ook voor een reservepotje, mochten zich wederom tekorten aandienen in de begroting.

Algemeen en technisch directeur Harm van Veldhoven vindt de berichtgeving van het Platform Roda JC nogal voorbarig, zo laat hij weten aan Voetbal International. Voor een faillissement is het wat hem betreft nog veel te vroeg. “Voor mij mag dat nu nog geen mogelijkheid zijn”, aldus de bestuurder, die baalt van de onrust die is ontstaan in Kerkrade en omstreken. “Daarom ben ik ook van mening dat de communicatie beter vanuit de club zelf gedaan kan worden, dan op deze manier. Zo breng je de bal hard aan het rollen. Het is ook nadelig, nu we bijvoorbeeld bezig zijn met nieuwe spelers. Maar aan de andere kant zal het bericht mensen ook wakker schudden. Want ja: er móet ook iets gebeuren. En daar zijn we ook heel hard mee bezig.”

“Er zijn natuurlijk grenzen aan het saneren”, vervolgt Van Veldhoven. “Maar het gegeven dat Frits (Schrouff, red.) niet van plan is nog dingen te doen, maakt dat andere investeerders daarop in willen spelen. Er zijn contacten, die hopelijk snel concreet kunnen worden. Wij zijn voorbereid, we hebben alles klaar om te handelen. Om een ploeg te vormen die weer een volgende stap kan zetten. Alleen zijn we nu nog met handen gebonden. Hopelijk komt er snel iemand binnen die ons dat laatste zetje kan geven. En zo niet, tja, dan wordt het heel onrustig. Op 28 mei zal een volgend standpunt worden ingenomen. Maar nu ligt nog alles open.”Gerelateerd

104 reacties (laatste reactie door miln)

Zo zonde, Roda was sinds 1995 toen ik op Kaalheide zat een subtopper. Ik heb geweldige dingen mogen zien. De 8-2 op Kaalheide tegen AZ, de winst tegen Bordeaux en de 8e finale EL tegen AC Milan waar ze in San Siro nog wonnen en na strafschoppen toch eruit vlogen, 2 bekerwinsten mogen zien en mooie teams en spelers voorbij zien komen. Het was gewoon lastig om dat vol te houden. Onze ome Nol heeft ons altijd geholpen maar wel altijd als zakenman door % te krijgen van de sommen, daarna moest er gigantisch bezuinigd worden. Met Korotaev had ik het idee dat een stabiele basis weer mogelijk was tot iemand zijn handtekening vervalste en hij daar vast kwam te zitten. Ik geef de beste man ook gelijk dat hij daar blijft tot hij vrijgesproken is en mag toch aannemen dat dat ook nog gebeurd. 1 voor 12... hopen dat de klok niet volledig rond gaat. Koempels for ever❤

22 mei 2019 om 18:56

Het gekke is: bij veel investeerders heb ik het idee dat er malafide zaken gebeuren. Het zijn vaak louche figuren. Bij Korotaev had ik dat juist veel minder en het leek me echt een gouden greep voor Roda

22 mei 2019 om 19:00

Kun je nagaan. Maar het is toch ook behoorlijk vreemd om zo maar een onbekende voetbalclub te kopen in een land waar je niet vandaan komt of iets mee hebt. Serieuze zakenmensen doen dat over het algemeen niet.

22 mei 2019 om 19:05

Is ook zo. Als je het verhaal bekijkt is er een ander bedrijf schuldig aan het vervalsen van zijn handtekening. Hij kon direct vrijkomen als hij bekende maar dat deed ie natuurlijk nier want heeft niets fout gedaan, daarvoor alle respect, blijven vechten tot je onschuldig verklaard wordt want anders staat je hele business op losse poten. Waarom er geen geld overgemaakt wordt/kan worden durf ik dan weer niet te zeggen. Had ook het idee dat de man het beste voor had

22 mei 2019 om 19:15

Ik had vanaf het begin al geen goed gevoel bij die gast. Je gelooft toch niet dat hij vroeger met een poster van Roda boven zijn bed sliep? Er hangt lijkt het bijna altijd een zweem van "louche praktijken" om zulke figuren heen.

Je moet toch wel diep in het glaasje gekeken hebben als je denkt dat een Roda JC structureel Champions League gaat spelen en een nationale fanbasis kan ontwikkelen (wat zelfs PSV ondanks 34 jaar structureel success niet is gelukt).

Ik vraag me altijd al af hoe dat soort figuren (ook die louche Jordania bijvoorbeeld die nu bij Den Bosch probeert zijn zoon als stroman naar voren te schuiven) denken geld te verdienen?

De conclusie is voor mij een combinatie van witwassen, gokken en/of betalingen aan spelersmakelaars (vandaar dat dit soort clubs dat "overgenomen" wordt vaak de ene na de andere transfer uitvoeren).

Veel beter pas op de plaats te maken dan je ziel uit te verkopen aan zo'n rare kwiebus uit verweggistan. Het lijkt allemaal zo leuk maar zodra Vladimir of Sjeik El-Oliebron of hoe ze ook heten er geen zin meer in heeft is je club weg.

22 mei 2019 om 20:51

De reden dat Korotaev geïnteresseerd raakte in Roda was volgens mij dat zijn fiscaal jurist in Dubai iemand uit Parkstad was en van kinds af aan Roda-fan. Blijkbaar praatten ze vaker over voetbal en is Roda op die manier ter sprake gekomen.

Ik hoop nog steeds dat hij snel vrijkomt en bij Roda instapt. Leek me een prima man die oprecht iets met de club wilde buiten geld verdienen.hopelijk komt snel de definitieve uitspraak en komt dit allemaal nog goed, al is dat misschien wishful thinking.

22 mei 2019 om 19:29

Die 8-2 is ook uit 1999, 20 jaar terug. Typerend dat die wedstrijd en tegen bordeaux gebruikt wordt. Kan iemand niet Korataev uitkopen? En Hendriks?

22 mei 2019 om 19:33

Ja tuurlijk. Ik was 9 jaar en wist niet wat ik zag joh tegen AZ, gek he dat zoiets bijblijft. Bordeaux waar iedereen dacht joh dat wordt niks maar het hele stadion stond erachter en na die discutabele omhaal(was niet over de lijn imo) gingen we door, gek he dat dat bijblijft. En als je beetje verstand hebt weet je dat Hendriks in 2017 overleden is.

22 mei 2019 om 20:49

Zijn juist leuke dingen die elke supporter heeft sommige wedstrijden vergeet je nooit. Hoop dat Roda er bovenop komt toch een mooie club waar veel goede spelers gespeeld hebben. Het grote probleem is ook dat er maar weinig kwaliteit in de selectie zit en de weinige die niveau halen lopen gratis de deur uit Engels en Paulissen zijn na dit seizoen transfervrij dacht ik.

22 mei 2019 om 22:05

Klopt Engels is inderdaad transfervrij ja. In die zin zou Mario Engels ook nog een grote rol kunnen spelen in het voortbestaan van de club. Het nadeel is hierbij dat hij geen man van de club is. Anders zou hij eventueel zijn contract met 1 jaar kunnen verlengen om vervolgens voor een ton of 6/7 de overstap te maken naar een andere club. Want gezien zijn prestaties zou hij toch wel in deze markt tonnen moeten kunnen opleveren. Iets wat Roda aanzienlijk zou helpen in het begrotingstekort

22 mei 2019 om 22:11

Het is zonde dat de clubs in Limburg niet in staat zijn gebleken om te fuseren. Met zoveel clubs niet ver van elkaar hebben ze te weinig achterban om genoeg omzet te halen. Dan krijg je van die suikeroompjes. maar als je afhankelijk wordt van suikeroompjes die ineens ergens in het midden oosten in de gevangenis zitten, dan wordt het erg riskant.

Alweer? Is dit wanbeleid of gewoon gebrek aan bestaansrecht + hoogmoed. Je staat op de rand van een faillisement en je technisch directeur maakt zich druk over onderhandelingen met nieuwe spelers. (Roda kennende vreemde eenden van buiten de eu die minimaal een derde van het tekort moeten verdienen)

22 mei 2019 om 19:06

Dat geeft aan hoeveel arrogantie, onkunde en gebrek aan realisme door die hele club is doordrenkt.

22 mei 2019 om 19:12

Uhh, Van Veldhoven moet rekening houden met meerdere scenario's. Kan moeilijk nu drie weken niks doen, toch? Dat jij het op arrogantie gooit, zegt meer iets over de groen/gele-bril waar je doorheen kijkt.

22 mei 2019 om 19:20

Arrogantie is wel degelijk van toepassing bij Roda JC. En een ongezonde dosis grootheidswaanzin.

Dit is precies wat er gebeurt als een gemeente keer op keer weer toegeeft en geld in zo'n club steekt, het stadion voor miljoenen koopt (wat ze vaak voor 1 Euro aan die club hebben verkocht 5 jaar eerder), kwijtschelden van leningen en rentebetalingen enzovoort.

Zo'n club gaat dan denken "ach we nemen het risico, want als het mis gaat is de gemeente er nog". Op die manier zorg je ervoor dat wanbeleid wordt beloont. Want immers "kop wij winnen, munt de gemeente verliest". In Enschede hebben ze daar ook een handje van.

Je kunt je afvragen hoeveel "traditie" deze fusieclub van twee fusieclubs eigenlijk heeft? De enige tradities die ik daar zie deze eeuw is wanbeleid en bij de gemeente bedelen.

22 mei 2019 om 19:25

Nu haal je hele andere zaken erbij. Je had het over onze technisch directeur die zich met onderhandelingen bezighoudt. Dat lijkt me volstrekt normaal, gezien het feit dat hij ook rekening moet houden met het scenario dat het tekort wel gedicht wordt en er nog gevoetbald wordt volgend jaar.

Maar goed, om nog in te haken op je verhaal. Onkunde is het zeker, grootheidswaanzin weet ik niet. Roda heeft gewoon te maken gehad met een paar incapabele bestuurders (lees: Ton Caanen) en daar plukken we nu dus de vruchten van.

22 mei 2019 om 19:40

@miln

Aangezien jij Roda JC supporter bent en goed geinformeerd en redelijk objectief op deze berichten reageert; zou je me uit kunnen leggen waarom het er allemaal zo slecht voor staat bij Roda?

Ik lees zo nu en dan wel eens dat het ze financieel niet goed af gaat, maar hoe is het zover gekomen dat faillissement nu een reeel scenario word? Ze hebben een mooi stadion, een behoorlijke achterban en deden het tot 2012 niet onverdienstelijk qua resultaten. Heeft het alleen met het bestuur te maken of ook met andere zaken?

22 mei 2019 om 19:47

Ik heb niet zo'n goed inzicht in de stukken natuurlijk, maar ik denk dat de huidige situatie te maken heeft met het beleid onder dhr. Ton Caanen, die miljoenen euro's heeft verdampt in de tijd dat hij hier aan het roer stond. Da's helaas waar Roda nu tegenaan loopt, aangezien de inkomsten natuurlijk drastisch verminderd zijn sinds de degradatie in 2018.

22 mei 2019 om 22:40

Is het niet ook doordat ze praktisch altijd maar rare spelers halen ipv eens beleid voeren en iets van een herkenbaar elftal neerzetten? (Of in nl/belgie scouten, of iets met jeugd doen?!) Het lijkt altijd een bijeengeraapt zooitje met de hoop dat er 1 goed presteert, tel daarbij het weggooien van geld aan exotische spelers met vorstelijk salaris en het verdampen van vermogen door huur bij op en je hebt een duivels cocktail. Daarbij ken ik vooral supporters in veel regio's die iets tegen roda hadden, mede om deze redenen die juist totaal geen aversie tegen bijvoorbeeld fortuna hebben. In mijn beleving straalt fortuna dit jaar alleen al veel meer positiviteit, beleid en identiteit uit. Helpt ook niet mee.

23 mei 2019 om 00:31

@RobbinOort Dat zal, maar Fortuna was 4 jaar geleden ook op sterven na dood dankzij een waardeloos beleid, dus veel waarde kan ik niet hechten aan die supporters. Dat Roda wanbeleid heeft gevoerd klopt, maar het pijnpunt zit hem ik het beleid van 3 jaar geleden onder Caanen. Roda speelt momenteel juist met erg veel jongens uit de regio (weliswaar door gebrek aan geld) maar zit dus nog met de lasten uit het tijdperk van Caanen en Collard.

Voor Roda en supporters een ramp natuurlijk. Ik vind het zelf een verschrikkelijke club, altijd met die Afrikanen etc. Identiteitsloze club in mijn ogen, een vreemdelingenlegioen.

22 mei 2019 om 18:56

Bedoel je met jongens zoals Addo en Koné, die jullie maar al te graag van ons overnamen? Valt overigens reuze mee tegenwoordig, want Roda speelt met veel jeugdspelers nu.

Overigens hoop ik wel dat dit goed komt. Moet er niet aan denken dat m'n clubje straks niet meer bestaat ;

22 mei 2019 om 19:18

Moet toegeven dat ik Roda nu niet heel erg volg en ik gun ze ook geen faillissement! Dat PSV 2 spelers van Roda een keer heeft gekocht doet toch niets af aan mijn mening? Sterkte gewenst de komende tijd.

22 mei 2019 om 19:28

Je mening is dus zoals je zelf al zegt gebaseerd op geringe kennis, dus eigenlijk voor niemand belangrijk. Als je nou echt kennis had, had je gezegd dat hij Tyton vergeten was! Roda heeft zeker goed gescout in Afrika met Koné, Tioté en Cissé. Heeft ons geen windeieren gelegd. Verder heeft Roda altijd meer Belgen gehad dan iets anders. Kan me ook wel voorstellen dat de topclubs niet zo voor Roda waren, het was altijd onzeker of er punten mee terugkwamen met de terugreis van Kerkrade

22 mei 2019 om 20:37

Zeker voor PSV was Roda uit altijd lastig, wellicht dat daar de mening van PSVer4ever vandaan komt.

Dit zou toch doodzonde zijn. Van een vaste eredivisionist naar faillissement. Ik gun het de koempels niet.

22 mei 2019 om 22:13

Ik vind het niet zo zonde. Er zijn teveel clubs daar in een te klein gebied. Dan moeten ze samengaan om zo een sterke club te worden maar dat bleek onhaalbaar, de supporters pruimde dat niet. Dus als er eentje omvalt, biedt dat mogelijkheden voor de anderen om op termijn hun omzet te verhogen. Als de trend zich dan doorzet en er valt nog eentje af, dan krijg je uiteindelijk een sterke Limburgse subtopper die wel levensvatbaar is.

Roda is ook al jaren een probleemclub op financieel gebied. Elk seizoen is het weer hangen en wurgen en moet er iemand bijspringen. Misschien moeten ze nog een keer om huurverlaging bij de gemeente aankloppen, zodat Roda geld krijgt om wedstrijden in het Parkstad Limburgstadion af te werken in plaats van de fooi die ze nu betalen. Die gekke schoonspringer is een groot succes gebleken met zijn binnen 5 jaar Champions League, 20 spelers en die Anelka die er plotseling rondliep. Het is gewoon een puinhoop en dan moet nu Milhail Ponomarev de boel gaan redden. Beter vraag je dan meteen je faillsement aan want hij heeft KFC Uerdingen ook niks gebracht.

Ergens bekruipt mij een gevoel van karma, naar al die geel zwart gekleurde mensen die ons jarenlang uitlachten. En dat arrogante gedrag over de trots van Limburg. Misplaatste arrogantie komt voor de val zullen we maar zeggen. Jammer van de derbies though.

22 mei 2019 om 19:16

Kan ik mij wel voorstellen, al moet ik eerlijk zeggen dat we beiden door een gekleurde bril kijken. Wat ik jarenlang gezien heb namelijk is dat veel Mvv'ers en Fortunezen zich samenspannen tegen Roda en dat alles wat er bij Roda gebeurt sowieso onder een vergrootglas ligt.

Toen Fortuna op het randje van faillissement stond zag ik zelf namelijk ook heel veel positieve reacties vanuit het Roda-kamp. Rivaliteit is er zeker, maar zou Fortuna zelf ook nooit een faillissement gunnen.

Misschien is het iets wat al langer speelt? Want zelf heb ik dat ''uitlachen'' in ernstige mate nooit echt meegekregen. Zeker wat sneren over en weer en gelach over en weer als een van clubs weer eens een wanprestatie had geleverd op het veld, maar zo erg als het soms geschetst wordt heb ik het zelf nooit beleefd.

22 mei 2019 om 19:31

Misplaatste arrogantie? Inmiddels is het al een hele poos een groot drama met het beleid, maar daarvoor waren ze ook gewoon groter dan de meeste clubs uit die regio? Ik snap dit soort uitspraken nooit zo.

Niets ten nadele van Fortuna hoor en ik vind het mooi dat ze de boel weer goed voor elkaar hebben, maar Fortuna was nog geen vier jaar geleden ook bijna failliet en er moest een overname komen op faillissement af te wenden. Dan vind ik dit soort reacties nogal ongepast.

22 mei 2019 om 20:44

Misplaatste arrogantie? Laten we eerlijk zijn, Roda is jarenlang de enige (succesvolle) vertegenwoordiger van Limburg geweest op het hoogste niveau van Nederland. Dan is er niets misplaatst aan om als leus 'de trots van Limburg' te gebruiken. Als het Fortuna lukt om structureel mee te doen in de Eredivisie (wat jullie van harte gegund is wat mij betreft) en Roda en MVV in de KKD blijven hangen, zou ik het niet vreemd vinden als jullie ook een dergelijke leus zouden gebruiken.

Met dat uitlachen valt het ook reuze mee wat mij betreft. Beide clubs hebben helaas wat figuren die meer bezig zijn de afgunst voor de ander dan met hun eigen club. Uit eigen ervaring denk ik dat de meeste mensen niet echt afgunst naar de andere Limburgse clubs hebben, maar je hebt natuurlijk altijd de luide minderheid die harder schreeuwt dan de rest.

22 mei 2019 om 21:22

Ja allemaal succes gekocht op de pof van de belastingbetaler en dat al decennia. Nu lijkt de bubbel te barsten als er geen investeerder of gemeente meer instapt. Maar hoe is het godsnaam mogelijk dat je elk jaar vette tekorten hebt. Sanneer en begin helemaal opnieuw, groei stapje voor stapje zoals VVV ook en nog steeds heeft gedaan.

23 mei 2019 om 09:16

"de trots van Limburg" is zeker misplaatst, aangezien zo'n 80% van je aanhang uit Parkstad komt en de rest van de provincie weinig tot niets met Roda heeft. Als je club nu door heel Limburg gedragen werd, oké. In Maastricht en bij alles vanaf Sittard-Geleen is er meer aversie dan liefde voor Roda.

23 mei 2019 om 16:10

Scheelt wel dat Parkstad al zo'n 25% van de totale bevolking van Limburg omhelst. En dan zijn er ook nog genoeg fans die uit het heuvelland komen.

22 mei 2019 om 21:40

Ik heb niks met beide clubs, maar ik vind jouw reactie dan ook weer erg misplaatst. Vergeet niet dat Fortuna ook al meerdere malen langs het randje van de afgrond is gegaan (en er volgens Van Praag zelfs al in was gevallen). Geen geld, geen sponsoren, angstvallig lege tribunes, zo zag het er een paar jaar geleden nog uit bij jullie. Je moet dondersgoed weten hoe het voelt om je club ten onder te zien gaan, dus een lange neus halen lijkt mij een enorm zwaktebod.

Ik heb het gevoel dat dit bericht al een jaar of 15 minimaal 2 keer per jaar langskomt. Ze zijn ee bij Roda een ster in er structureel een zootje van te maken

22 mei 2019 om 22:22

Dat kan toch ook niet anders. Kerkrade is een kleine plaats met 45.000 inwoners. Uitgroeien tot een grote Limburgse club kan niet, even verderop zit MVV en even omhoog zit Fortuna Sittard. Dus heb je alleen lokale inkomsten.

Een club uit de mijnwerkers tijd. Toen hadden ze veel mijnwerkers als fan die elke zondag op de tribune zaten. Het was toen een grote club. Maar die tijd is echt allang voorbij. Dankzij suikeroompjes bestaan ze uberhaupt nog maar echt zelf de broek ophouden, dat kon Roda al heel lang niet meer.

Ze hadden moeten fuseren, met MVV en Fortuna was er genoeg achterland om een stabiele middenmoter te worden.

22 mei 2019 om 22:41

Ga toch weg met je fusie man.

22 mei 2019 om 23:16

Je zit volgens mij te ver weg om er kijk op te hebben...
Wij roepen toch ook niet dat Ajax met Feyenoord moet fuseren,omdat je dan een goeie club in een goed stadion hebt...

23 mei 2019 om 05:02

Ajax en Feyenoord zijn niet bijna failliet. Ze hebben elk een behoorlijke achterban. De clubs in Limburg zijn te klein, zitten te dicht op elkaar om levensvatbaar te zijn.

Maar goed. het lost zichzelf op. Gewoon een kwestie van tijd.

Teveel clubs in Limburg. Mvv, Fortuna, VVV en Roda JC. En dat met iets meer dan 1 miljoen inwoners. De clubs concurreren elkaar dood. Voorbeeld Noord-Holland heeft 4 betaaldvoetbalclubs terwijl het meer dan 2x zoveel inwoners heeft. Er is dus weinig reden voor optimistme. Dit probleem is al decenia gaande in Limburg. Daarom werd al eerder een fusie voorgesteld. Echter vanwege het sentiment is dat plan weggehoond. Gemeente Kerkrade lijkt me niet een dermate grote gemeente dat ze enkele miljoenen zomaar even (weer) in Roda kunnen steken. Als een sterke investeerder weg blijft zie ik het slecht in voor Roda. Wel zonde, een club met een mooie geschiedenis.

22 mei 2019 om 20:07

Ik ben het 100 procent met je eens. Ik woon zelf in de buurt van Maastricht en ik vind het echt jammer dat MVV maar steeds wegens beperkte middelen maar net niet promoveert. Ook bij Fortuna zie je dat ze het maar net redden en het is maar de vraag hoe het team er volgend seizoen zal uitzien. En dan Roda. Tja wat een ellende is dat daar toch ook. Die verdienen het ook wel echt om failliet te gaan. Misschien dat het de andere teams in de regio een boost zal geven?

22 mei 2019 om 21:10

VVV kun je haast niet bij die ploegen betrekken. Noord Limburg is een heel andere regio dan zuid Limburg.

22 mei 2019 om 22:12

De fusie is niet doorgegaan omdat er toen ook geen investeerders (sponsors) bereid waren om de nieuwe fusieclub een schuldenvrije start te geven. Toen al kampte m.n. Roda JC met schulden. Provinciebestuur heeft het nog geprobeerd met subsidies maar na onderzoek bleek dat de nieuwe club ondanks dat geen grotere financiële armslag kon krijgen en dus geen verbetering.. daarna hebben de PS er de stekker uitgetrokken. Volkomen terecht ook. Als fusieclub alleen kan voortbestaan op gemeenschapsgeld dan heeft geen enkele draagvlak.

Een never ending story... Als ik google op ''financiële problemen Roda Jc" krijg ik berichten uit 2009, 2015, 2017, 2018 en 2019. Benieuwd of er nog een 2020 zal volgen..

Ik hoop voor Roda dat er een investeerder komt die het goed met de club voorheeft. Het zou ontzettend jammer zijn om een club als Roda failliet te zien gaan omdat een paar directeurtjes het runnen van een voetbalclub hevig onderschatten of zichzelf hevig overschatten.

22 mei 2019 om 19:29

Investeerders willen geld verdienen. Aan marginale clubs van het niveau Roda JC in een land als Nederland is geen geld te verdienen.

Wat jij denk ik bedoelt is een suikeroom.

22 mei 2019 om 19:34

Ook een overname is voor Roda nog altijd beter dan faillissement. Fortuna kreeg het ook voor elkaar, dus ik zou niet weten waarom Roda dat niet zou kunnen.

23 mei 2019 om 05:04

Omdat Roda dik in de schulden zit en het doek bijna valt. Het is trekken aan een dood paard. dit speelt al zo lang, elke keer wordt Roda op het nippertje gered. Ooit gaat dat mis. Hun achterban is veel te klein om betaald voetbal te spelen.

23 mei 2019 om 16:09

Achterban te klein om betaald voetbal te spelen???? Verklaar je nader

FC Limburg zou zo goed zijn voor het Nederlandse voetbal, als neutrale toeschouwer zou ik dit toejuichen.

Ik snap de sentimenten van de supporters overigens wel, ik zou dat ook verschrikkelijk vinden. Aan de andere kant moet je je afvragen of je als Roda-fan blij wordt van de constante onzekerheid en het onvermogen om tot beleid te komen.

Snap nog steeds niet dat Molenaar daar moest wijken, dat leek me een uitstekende coach voor de lange termijn.

22 mei 2019 om 20:10

Kijk maar naar het Belgische Limburg. Daar hebben ze maar twee voetbalclubs die op het hoogste niveau spelen, namelijk Racing Genk en Sint- Truiden. Ook zijn deze steden voldoende ver van elkaar verwijderd. Die clubs hebben dus een grote vijver waarin ze kunnen vissen, met als gevolg dat Genk om het kampioenschap speelt en een goede jeugdopleiding heeft. Voor de Nederlandse competitie zou zo'n scenario ideaal zijn, maar dan moet minstens een van de Limburgse ploegen verdwijnen.

22 mei 2019 om 20:28

Dat Molenaar weg moest begrijp ik als Roda supporter ook niet zo goed. Deed het helemaal niet zo gek met deze jonge selectie en i.t.t. van der Luer lag hij op koers voor de play-offs. Het nieuws verbaasde mij dan ook en ik kan me eigenlijk alleen maar voorstellen dat er intern iets gespeeld heeft.

FC Limburg is sportief op papier misschien een succesvol verhaal, maar zal in realiteit veel moeilijker zijn. Zuid-Limburg is een grensgebied, waarin Parkstad veel Duitse invloeden heeft en Maastricht weer heel erg Bourgondisch is. Als je 30 kilometer naar het noorden gaat, kom je weer andere dingen tegen. Een hele andere situatie dan wanneer je twee of drie clubs in bijvoorbeeld Noord-Holland zou laten fuseren.

Te veel clubs die allemaal in de zelfde vijver vissen in Limburg. Deze problemen blijf je houden, hoevaak je ook reorganiseert. Teveel eigenbelang, en dus komen de clubs steeds weer in de problemen. Misschien toch eens gaan nadenken over fuseren..

Lees al vele jaren van fans over de onkunde bij Roda in het bestuur.
Financiële problemen hoor je jaar in jaar uit. Het is een mooie club, de club die op het moment Limburg het meest vertegenwoordigd in mijn inzicht. Ik hoop echt van harte dat ze het voor elkaar krijgen de financiële benodigdheden binnen te krijgen. Voor de fans hoop ik dat er snel een wat gezonder beleid komt en niet dat er elk jaar weer een vreemdelingenlegioen wordt gehaald.

Ik hoop dat er de nodige hulp uit de regio komt. Heeft de club nog een schare rijke supporters, zoals de Vrienden van Feyenoord of de Noabers? Sterkte Roda supporters!

23 mei 2019 om 05:06

De regio is extreem klein, een stadje met 45.000 inwoners. Er naast zit Mvv, erboven zit Fortuna en dan heb ook nog VVV er een stuk hogerop zitten. De markt is te klein.

Normaliter heb je een regio club met hoogstens een klein broertje, voor meer is te weinig draagvlak in de provincie.

Toch eigenlijk ongelooflijk om te zien hoe deze prachtige club is weggezakt. Na het rampseizoen 2008/2009, waarin een fusie op de laatste seconde werd afgewend en er in de play-offs voor degradatie pas na strafschoppen werd gewonnen van Cambuur. Menig supporter zal dat een paar jaar van hun leven gekost hebben.

De jaren erna leek het met Martin van Geel en Harm van Veldhoven weer de goede kant op te gaan, maar na hun vertrek zijn telkens weer de verkeerde mensen aangesteld die er een puinhoop van maakten. Toppunt was Ton Caanen die een zak geld kreeg van Korotaev en dat op vakkundige wijze over de blak heeft gesmeten.

Het is te hopen dat er snel een investeerder komt, zodat Roda als het ware weer een nieuwe start kan maken. Ik hoop het nog het meest voor Schrouff. Die man die op zijn leeftijd nog miljoenen in Roda gestoken heeft, en naar eigen zeggen zijn aandelen gratis van de hand zou doen als er een goede partij met een gedegen plan zou komen. De komende weken zullen het uitwijzen.

22 mei 2019 om 20:46

Wederom een investeerder?
Jarenlang de hand opgehouden bij Schrouff,hendriks en de gemeente.
Dat er nu paniek is zijn ze zelf schuld,wat een wanbeleid!
Een tweede jaar in de KKD gaat ze nu opbreken.
De suikeroompjes liggen niet meer voor het oprapen,nu moeten ze zelf de broek ophouden,maar dat hebben ze nog nooit gedaan,dus dat zal moeilijk worden.

22 mei 2019 om 21:05

Ja wederom een investeerder, want zoals je hier kunt lezen gaat het zonder waarschijnlijk niet meer lukken. Sinds het vertrek van Caanen is er juist een beetje schoon schip gemaakt, maar jaren van puin en ellende is helaas niet zomaar op te ruimen. En het logische resultaat is nu duidelijk.

Maargoed, ik kan me herinneren dat jij een tijd terug zelfs in positieve berichten over Roda steeds maar weer off-topic moest komen melden hoe slecht het allemaal wel niet was en dat Roda moest degraderen. Wat dat betreft heb ik jouw objectiviteit ook niet heel hoog in het vaandel staan.

23 mei 2019 om 05:08

Het probleem zit niet in het bestuur, het probleem is een te kleine achterban waardoor je veel te weinig inkomsten genereert. Dan heb je continue suikeroompjes of een gemeente nodig om de tekorten aan te zuiveren.

23 mei 2019 om 07:40

Voorbeelden?
Wat heeft Liverpool met dit topic te maken?!?!
Het woord hypocrisie moet ook in Kerkrade zijn uitgevonden,dit woord staat symbool voor het gevoerde beleid bij Roda Jc
Maar goed,ik zal me vanaf nu dan focussen op topics over Roda JC okee?
Zolang het nog kan...

23 mei 2019 om 14:02

@speedyafc

Klopt ook. In de tijd van Pickee en Hendriks kon Roda blijven groeien doordat het een handelshuis was, maar de mensen daarna wilden op dezelfde voet door blijven gaan terwijl die expertise qua scouting er niet meer was. Wat dat betreft heeft het conflict tussen van Geel en Hendriks hier ook een rol in gehad.

Dit gaat een hele lastige opgave worden voor Rodajc.. Met het vertrek van Schrouff, toch wel een van de grootste geldschieters en de juridische situatie van Korotaev is de financiele steun met 1 klap verdwenen.
Van Veldhoven ziet een faillissement nog niet zo snel gebeuren, maar daar zou ik niet zo zeker van zijn. Als je je bedenkt dat 28 mei (volgende week dus) er een akkoord moet zijn of anders de stekker eruit zal worden getrokken, blijft hij nog erg kalm.
Ik ben benieuwd wat ervan terecht zal komen, maar ook het feit dat ze geen promotie/play offs hebben kunnen afdwingen is nog een klap voor de financien.

Het is niet alleen Roda die er zo slecht voor staat er zijn meer clubs die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Het gaat ronduit slecht met het betaald voetbal maar alle betrokkene kijken de andere kant uit en doet alsof er niets aan de hand is.

23 mei 2019 om 05:12

Valt wel mee, het gaat uitstekend met het betaald voetbal. Alleen hebben plaatselijke voetbal clubs met weinig regio aanhangers het erg moeilijk. Zeker als een stad maar 45.000 inwoners heeft.

In zuid Limburg is gewoon maar plaats voor een club, men weet het echter de supporters kunnen niet overweg met elkaar dus wordt er niet gefuseerd. Dan gaan clubs failliet totdat er een tot twee clubs in heel zuid Limburg overblijven.

In Groningen heb je ook maar een club. In Friesland heb je er ook een grote plus een kleintje. In Drenthe zit een kleine club.

Uiteindelijk redden alleen clubs het in een grote plaats of wanneer ze een regio achter zich hebben staan. Heb je dat niet, dan heb je een suikeroompje nodig.

23 mei 2019 om 11:50

Het valt niet mee. Het hele rechter rijtje daar staat het water aan hun lippen en ieder jaar is het weer een gepuzzel om de begroting rond te krijgen wat steeds moeilijker wordt.

Was vergeten dat Roda ook in de KKD zit. Nou, hopen dat ze het nog weten te redden. Vind Limburg een voetbalprovincie dat nu bekend staat om veel ellende, maar er zijn daar veel kleurrijke voetbalclubs en ik hoop ze alle vier eigenlijk op het hoogste niveau te mogen zien.

Niks faillissement gewoon een trucje om weer de supporters geld te laten inzamelen en eventuele geldschieters te lokken. Des te minder hoeft de gemeente zelf bij te leggen..roda heeft een prachtig stadion, geloof mij maar roda gaat niet failliet. Want anders ontvangt de gemeente helemaal geen huur meer en blijven ze met een stadion zitten wat niet meer gebruikt wordt. Ik kom zelf uit Limburg en ben Fortuna supporter. Maar ik ben er zeker van roda blijft bestaan

23 mei 2019 om 07:20

Een trucje van de gemeente zodat ze zelf minder hoeft te betalen? Heeft de gemeente niet al geld genoeg gepompt in het kasplantje dat Roda heet? Roda is in eigendom van Schrouff en die Rus he. Dus, de gemeente zou niet eejs genoemd moeten worden in dit verhaal. Roda is net zo'n voetbal die heel langzaam leeg loopt. Je pompt er geld in maar, weet nu al dat er op termijn weer het handje opgehouden moet worden.

Het is werkelijk waar ongelooflijk hoe het met Roda is vergaan sinds Nol Hendriks zich heeft teruggetrokken.
Bestuursmatig en beleidsmatig is het daarna echt een wanboel geworden.
Ik heb medelijden met de fans van Roda JC en oud-trainer Molenaar wat echt een goede trainer was.
Eind jaren 80 kan ik me nog herinneren dar Roda door een waardeloze terugspeel bal van Eric vd Leur tegen Sofia waardoor een jonge Hristo Stoichkov kon sturen en zo Roda naar huis stuurde
https://www.youtube.com/watch?v=ekgl_do7yao

Roda heeft de pech dat het zich in de armste streek van ons land bevindt. Gemeente heeft geen geld, supporters niet en er zijn geen sponsoren.

23 mei 2019 om 05:13

Plus aan alle kanten een concurrerende club waardoor men het echt moet hebben van de inwoners van Kerkrade en de dorpjes er omheen. Dat is niet te doen. Men had moeten fuseren maar men wilde niet.

Zou echt doodzonde zijn! Nu maar hopen dat de achterban en het lokale bestuur net als diverse andere clubs in het verleden opstaan en de helpende hand reiken! Succes Roda supporters!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Roda JC Kerkrade

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Woensdag 26 juni
Lucas Torreira kan niet aarden in Londen en wil vertrekken bij Arsenal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren