Ajax-talent ‘wordt altijd onderschat’: ‘Hij is een echte baas’

Woensdag, 22 mei 2019 om

Peter van der Veen is onder de indruk van zijn pupil Brian Brobbey. De coach van Oranje Onder-17 stelt tegenover Voetbal International dat de aanvaller van Ajax van grote waarde is voor het elftal dat onlangs Europees kampioen werd. Niet iedereen schat hem volgens Van der Veen echter op waarde. “Brian wordt altijd onderschat”, aldus de trainer.

“Hij is van zóveel waarde voor ons”, vertelt Van der Veen. “Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Hij corrigeert mensen en ze luisteren ook naar hem: hij is een echte baas”, aldus de trainer, die uitlegt dat Brobbey altijd heel serieus met zijn sport bezig is en zich snel ontwikkelt. “Daarnaast geeft hij ook nog eens het goede voorbeeld op het veld. Hij scoort altijd. Het gebeurt echt zelden dat hij een wedstrijd niet scoort.”

Ook over Naci Ünüvar, middenvelder van Ajax, is de oefenmeester lovend. “Hij heeft dingen altijd eerder gezien dan de tegenstander, dat is heel erg mooi om naar te kijken. Zijn technische vaardigheden zijn van de buitencategorie. Hij heeft ongelooflijk veel gevoel in zijn voeten en weet precies hoeveel vaart hij een bal moet meegeven. Daarnaast heeft hij ook gif in zich om iedere training en wedstrijd beter te worden.”

Brobbey staat na het succesvolle EK Onder-17 in de belangstelling van meerdere clubs, zo vertelde de 17-jarige spits eerder. “Ik heb al veel aanbiedingen gekregen, vooral uit Engeland. Mijn omgeving wil dat ik hier blijf en mezelf rustig ontwikkel, dat voelt voor mij ook als de beste optie.” Brobbey, die bij Ajax tot medio 2021 onder contract staat, heeft zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers nog niet gemaakt.


Poll

Denk jij dat Brian Brobbey in de toekomst uit gaat groeien tot een vaste waarde bij Ajax?


Gerelateerd

28 reacties (laatste reactie door sonnydo)

Zei na het EK nog dat ik verwacht dat het een clubhopper wordt omdat ik vind dat hij teveel op fysiek voor ligt op de rest in zijn leeftijdscategorie en ik zijn handelingssnelheid te laag vind. Hoop natuurlijk dat hij me verrast want Ajax en NL kunnen wel een goed opgeleide spits gebruiken. Unuvar heeft wel heel veel talent en daar zie ik veel meer ik. Taylor, een echte leider op 6, en Salah-Eddine, zoekt snel de diepte en altijd heel fel met goede passing, zijn voor mij gasten uit het team die het meeste indruk hebben gemaakt.

22 mei 2019 om 14:49

Met het eerste stuk bedoel ik Brobbey voor de duidelijkheid

22 mei 2019 om 15:06

@ Bbenj

Dat hij fysiek voorloopt op zn leeftijdsgenoten dat mogen duidelijk zijn, maar dat je op basis daarvan verwacht dat hij clubhopper wordt kan ik dan niet volgen.

Zie jij Brobbey wel eens voetballen?

Heb hem pakweg 10 wedstrijden zien spelen afgelopen jaren en daar viel me juist 1 ding heel erg op: Hij ontwijkt de duels met enige regelmaat, hij wil t op techniek en snelheid doen, wanneer dat eventueel niet lukt (wat weinig gebeurt) komt dat beestachtige lichaam van hem te pas.

Denk dat iedereen wat betreft Unuvar het wel over eens is, die man is technisch en creatief gezien zo goed echt heel ernstig! Of hij het red ligt heel erg aan hemzelf, zijn mentaliteit en of hij bereidt is te investeren in het krachthonk dan wel conditionele gedeelte.

22 mei 2019 om 15:14

Qua mentaliteit zit het wel goed bij Naci. In de interviews die hij geeft zegt hij zinnige dingen en maakt hij een normale indruk. Knap voor een ventje wat al veel in de picture staat.

Wat betreft Brobbey: Het blijft de vraag hoe hij de stap naar het eerste gaat maken. Ik heb hem in elk geval ook erg onderschat. Ik volg hem nu al zo'n 5 jaar en dacht telkens dat hij op een gegeven moment geen profijt meer haalt uit z'n fysiek. Hij heeft alles in zich om echt een sensatie te worden in de spits.

Niet normaal hoe goed deze lichting van Ajax is trouwens.

22 mei 2019 om 15:24

Nu bagatelliseer je mn post door te zeggen dat ik alleen op fysiek let terwijl ik duidelijk typ dat ik ook zijn handelingssnelheid te traag vind. Ja ik probeer af en toe wat wedstrijdjes van jeugd mee te pikken. Kan niet alles zien maar ik vind zijn handelingssnelheid, wat natuurlijk iets anders is dan normale snelheid, te wensen overlaten. Ik hoop van harte dat ik het fout heb maar dat zullen we over 3/4 jaar wel weer zien. Vond hem bijv in de finale EK niet goed. Je ziet dat de verdedigers door zijn postuur nier weten hoe ze hem moeten verdedigen en daardoor maar ruimte laten maar uiteindelijk heb ik hem vrij weinig goeds zien doen met die ruimte.

22 mei 2019 om 15:24

@ rekik,

Wat betreft Naci, geloof ik dat ook wel hoor, maar je merkt bij hem nog wel dat het conditioneel nog wel 1 a 2 stappen beter kan, laat staan wanneer hij Ajax 1 aantikt, daarvoor mag hij conditioneel nog veel meer stappen maken.
Hij zit met enige regelmaat leeftijdscategorie hoger, maar t valt mij wel op bij hem dat het in de tweede helft snel de pijp leeg is, maar dat kan ook net de wedstrijden zijn geweest die ik gezien heb

Later zal Brobbey veel minder profijt hebben van zijn lichaam, dan zullen ze ook beestachtig lichaam hebben. Zoals gezegd, ben ik juist erg blij dat wat ik van hem heb gezien, hij veel op techniek en snelheid doet, om als laatste redmiddel zijn lichaam te gebruiken.
Hij teert dus in eerst instantie op zijn voetballende vermogen om daarna pas naar zn fysieke gesteldheid te grijpen. Dat maakt voor mij dat het qua mentaliteit wil goed zit bij m.

22 mei 2019 om 15:28

@ Benjj

Bedoelde het niet belerend, mijn excuus als t wel zo overkomt.

Dat hij nog wat handelingssnelheid tekort komt vind ik persoonlijk niet zo gek. Probeer maar snel te handelen met zn log lichaam. Je zou m eigenlijk, weet niet of t gebeurt, naar yoga en/of pilates moeten sturen. Soepel houden van t logge lichaam.
Daarnaast heeft hij vooral de afgelopen 2 jaar stappen gezet op t gebied van techniek en lezen van de situaties, daar hij daarvoor altijd maar zijn lichaam gebruikte. Dat vind ik steeds minder en minder worden.

22 mei 2019 om 16:49

Excuus is nergens voor nodig! Belerend is het ook niet, je punten snijden verder wel hout en bovenal hoop ik dat ik het fout heb, wordt weer tijd voor een zelf opgeleide 9 bij Aja!! Yoga etc kunnen idd goed zijn maar dat kan ook met kickboksen zoals bijv Zlatan heeft laten zien. Ben het verder ook met je eens dat hij zich technisch wat verder ontwikkeld heeft om niet alleen op kracht te hoeven leunen.

22 mei 2019 om 17:20

Zlatan deed volgens mij taekwondo, dat is lichamelijk wat anders dan kickboksen. Kickboksen lijkt me juist minder goed, gezien je daar snel al een kast van lichaam van krijgt, helemaal wanneer je aanleg hebt zoals brobbey. Afijn, ik hoop met je mee! Idd tijd dat ajax een 9 opleidt!

22 mei 2019 om 15:58

@benjj, ja hij loopt fysiek ontzettend voor op zijn leeftijdsgenoten heeft hij geen ruk aan, in de o19, maar je hebt wel gelijk.......

Ik moet het nog maar zien, simpelweg omdat er zoveel voorbeelden van zijn: fysiek sterke jeugdspelers die het op profniveau ineens niet meer kunnen bolwerken. De verleiding lijkt me ook heel groot voor een jongen als Brobbey om z'n wedstrijden fysiek te spelen, dan wint ie namelijk altijd. Maar als dat ineens niet meer lukt, blijken die jongens op technisch vlak geen hele grote talenten. Andersom (bij zo'n Unuvar) gaat het vaak beter: sterker worden kun je trainen, en dat pure talent blijf je ook op topniveau houden. Maar ik laat me graag verrassen: we kunnen wel een goede spits gebruiken in Oranje

22 mei 2019 om 15:15

Aan je tekst te zien, heb je hem nog nooit zien spelen. Hij heeft een bijzonder goed fysiek, maar is daarnaast erg snel en ook technisch.

22 mei 2019 om 15:15

Ik kijk behoorlijk veel jeugdwedstrijden en daarin zie ik dat Brobbey zeker de laatste anderhalf jaar niet alleen zijn fysiek gebruikt om tot kansen te komen etc. Hij heeft naar mijn mening een enorme stap in zijn voetballend vermogen gezet en is nu vrij goed in de kaats en met zijn aannames. Verder zie ik ook dat hij stappen heeft gezet in zijn spel zonder bal. Hij komt nu niet alleen in positie om te scoren door zijn fysiek te gebruik, maar ook door het maken van slimme loopacties.
Verder denk ik dat Brobbey een dermate bijzonder fysiek heeft dat hij ook bij de profs dat voordeel altijd wel zal houden. Je moet niet vergeten dat Ajax er bij hem op aangedrongen heeft om niet te veel in het krachthonk te hangen omdat hij op voetballende aspecten de focus moest leggen.
In die zin heeft hij zijn fysieke potentie nog niet ten volle benut.

22 mei 2019 om 15:55

Het is altijd afwachten hoe spelers de stap van jeugd naar de senioren maakt. Grote talenten kunnen opeens afhaken in de senioren zoals Andersen en sommigen bloeien opeens op zoals Mazraoui. Er zijn ook wel meer voorbeelden uit het recente verleden die de stap niet konden maken. Gelukkig ook voorbeelden die laten zien dat het wel kan. (De Jong, De Ligt, Vd Beek )

22 mei 2019 om 16:43

@aad, ik begrijp wat je bedoelt. Het is daarom ook niet voor niets dat Ajax structureel spelers vervroegd doorschuift naar een hogere leeftijdscategorie. Brobbey mag nog in O17 spelen, maar speelt in O19 (en Jong Ajax). Dit doet men structureel, waardoor spelers uitgedaagd worden en niet alles kunnen beslissen op fysiek. Andere clubs hebben toch de neiging dit minder te doen. Dit is ook de verklaring dat de jeugdteams van Ajax minder vaak kampioen worden dan 'vroeger'. Neem bijvoorbeeld de lichting O16 (geboortejaar 2003). Unuvar (o19), Hoogerwerf, Regeer, Rensch en Bonnah (allen O17) spelen in een hoger elftal en niet tegen hun leeftijdsgenoten. Hadden zij wel tegen hun leeftijdsgenoten gespeeld, dan was Ajax O16 zeker geen laatste geworden.

Tijdens Feyenoord O19 - Ajax O19 van laatst speelde bij Ajax slechts twee spelers die daadwerkelijk de O19 leeftijd hebben. De rest was één, twee of drie jaar jonger. Wellicht dat hier juist de kracht zit van de Ajaxopleiding op dit moment tov andere opleidingen.

Wat ik zelf het mooiste vind aan Brian is dat iedereen alleen maar naar zijn fysieke gesteldheid kijkt. Die jongen is inderdaad vreselijk sterk en bijna niet van de bal te krijgen, maar hij kan zó veel meer. Brian is éã©n van de, zo niet de snelste speler van de o17 generatie. Daarnaast heeft hij een prima techniek en is prima in de kaats.
Hij komt er echt wel. Erg overtuigd van hem.

Unuvar is overigens een talent van de buitencatagorie. Fysiek nog een jochie, maar technisch zo verfijnd. Inzicht ook fantastisch. Mooie speler waar we nog veel plezier aan gaan beleven.

Van der Gijp was zelfs destijds zeer enthousiast en iedereen die het Nederlandse voetbal volgt kent hem; hoe wordt deze jongen onderschat?

22 mei 2019 om 15:08

Hij wordt onderschat als je bijvoorbeeld al naar bovenstaande comments kijkt. Hij wordt alleen maar beoordeeld op zijn fysiek, terwijl hij zoveel meer kan dan dat. Ook tegenstanders verwachten van hem dat hij alleen maar erg sterk aan de bal is.

Daar wordt aan gerefereerd in dit bericht.

22 mei 2019 om 16:06

Hij wordt helemaal niet onderschat als je alleen al naar de bovenstaande comments kijkt. Dat deze jongen talent heeft en technisch en snel is staat buit kijf maar ik denk dat het terecht is dat iedereen zich afvraagt of hij dit ook tegen volwassen mannen nog zo sterk is. Ik kan me voorstellen dat hij de gemiddelde 17 jarige centraal verdediger met gemak aan de kant zet. Het is dan maar te bezien of hij dat over een aantal jaar ook nog kan als deze mannetjes ook volwassen lichamen hebben. Vandaar dat er twijfel is, overigens is er altijd twijfel bij talenten of ze hun maximale potentiaal zullen halen.
Ik neem maar een voorbeeld aan Scamacca destijds bij Psv, die kon ook iedereen met gemak aan de kant zetten en had ook redelijk wat techniek. Nu zit ie op de bank of wordt ie verhuurd aan Serie B clubs of lager.

22 mei 2019 om 17:00

En zo is het. Brobbey doet het op heel veel vlakken gewoon heel erg goed. Hij heeft een bijzondere combinatie van kwaliteiten waar moeilijk tegen te spelen is. Fysiek sterk, snelheid, techniek, begrijpt het spel heel goed en heeft ook nog eens scorend vermogen. Nou geef mij hem maar als talent om verder te begeleiden dat geeft veel meer zekerheid dan jongens die nog niet fysiek in orde zijn maar wel technisch. Ajax heeft goud in handen als ze hem dezelfde kansen geven als sommige andere jongens.

Zal volgend seizoen kansen krijgen in Jong, ben benieuwd.

Omdat Brobbey lichamelijk zo sterk is vergeten mensen vaak dat hij ook een prima techniek heeft, Goed in de aanname en kaats. Kan zelfs een mannetje passeren. Dat zie je Dolberg niet snel doen 1 op 1 in de kleine ruimte. Ik vind ook dat Brobbey onderschat wordt. Het is sowieso in de huidige spelsystemen lastiger om je als spits te onderscheiden. Maar Brobbey staat daarentegen garant voor goals.

Leuk dat van der Veen lovend is. Fijn om te weten dat een goede generatie er aan komt. Zoals brobby wordt omgeschreven, lijkt hij dezelfde soort mentaliteit voor de sport te hebben als De Ligt. Denk dat ik het meer interessant vind om te kijken voor welke NT een speler kiest. Hoop dat Naci Ünüvar geen Ziyech wordt en door druk van zijn omgeving voor een land kiest, waar ze niet hun opleiding hebben genoten.

22 mei 2019 om 17:23

@afterlifex87

Dat met Ziyech had ook zeker te maken met de relatie tussen de speler en van Basten. Ook Blind had beter kunnen doorpakken. Dat was zeker niet louter de druk van de omgeving. Wat hadden we hem nu goed op de rechterflank kunnen gebruiken, ik heb er nog buikpijn van.

TAV Unuvar is er goede hoop, hij heeft zich naemlijk al uitgesproken. Ga maar naar youtube en copy paste deze titel in de searchbox: Unuvar volgende toptalent? 'hoop op mijn 17e m'n debuut te maken'. Rond minuut 1 van de Ajax video spreekt hij uit dat hij graag uit wil komen voor Oranje en terecht. We gaan weer tot de top behoren straks en hij is hier de voetballer geworden die hij is. Kan hij samen met een paar vrienden van zijn generatie en een paar van de andere generaties die eerste WK titel pakken voor ons prachtige land. Het is tijd.

Brobbey is veel meer dan een sterke beer. Hij is echt heel snel en heeft overzicht buiten de 16 en kan kaatsen.

In de 16 valt de winst te behalen voor hem. Hij kan zelf ook kansen creëren voor zichzelf, maar is soms te onrustig in het afmaken. Uiteraard zal het voordeel van zijn fysiek meer wegvallen bij de profs, maar hij is sterker dan menig profvoetballer, dus hij zal echt wel sterker blijven dan de meeste voetballers waar hij tegenover zal staan in de toekomst.

Ik ben absoluut gecharmeerd van hem. Hij heeft niet de finesse van een jonge Kluivert (patrick) maar hij heeft kracht, snelheid, een goed overzicht (voor een spits) en is, zoals van Gaal het altijd zei, geil voor de goal. Als hij gewoon vertrouwen houdt, dan gaat hij in Ajax 1 spelen.

Trouwens, wat een toptrainer die Van der Veen. Kijkt gewoon naar de kwaliteiten van de jongens en speelt geen spelletjes.

Ik vind hem als spits niet echt super doelgericht . Maar dat geld voor heel Oranje onder 17 tijdens afgelopen EK . Blijven maar combineren tot in de 16 .

ps

Waarom was Xavi Simons niet bij de selectie ??

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger345
D. van de BeekMiddenvelder349
D. TadićAanvaller3428
M. de LigtVerdediger333
F. de JongMiddenvelder313
A. OnanaDoelman330
L. SchöneMiddenvelder305
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
0 fans
17 jaar

In de wandelgangen

Maandag 17 juni
Thomas Müller heeft een aanbieding uit China gekregen en kan jaarlijks 25 miljoen euro gaan verdienen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren