Eredivisie op de schop: twee clubs degraderen rechtstreeks

Woensdag, 22 mei 2019 om

De opzet van de Eredivisie verandert al vanaf komend seizoen. De Eredivisie CV meldt woensdag dat vanaf 2019/20 twee clubs rechtstreeks degraderen, daar waar tot en met dit seizoen alleen de nummer achttien degradeert. De nummer zestien doet mee aan de play-offs om promotie/degradatie. Dit betekent bovendien dat zowel de kampioen als de nummer twee van de Eerste Divisie rechtstreeks promoveert naar de Eredivisie. Clubs die in Europees verband spelen, stromen in de bekerronde later in, terwijl de solidariteit in de verdeling van de mediagelden toeneemt.

Eind 2018 kwamen clubs op het hoogste niveau tot een akkoord over de zogenoemde veranderagenda, om de kwaliteit van de Eredivisie en het Nederlandse voetbal te verbeteren. De clubs hebben ermee ingestemd dat de veranderingen al vanaf het komende seizoen worden ingevoerd. De belangrijkste verandering is de rechtstreekse degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie voor de nummers zeventien én achttien. Op welke manier de veranderingen van invloed zijn op de opzet van de play-offs om promotie/degrdatie, is vooralsnog onbekend.

Net als de kampioen van de Eerste Divisie verzekert ook de nummer twee zich van promotie naar de Eredivisie. Voor dit seizoen had dit betekend dat na NAC Breda ook De Graafschap was gedegradeerd, terwijl Sparta Rotterdam als nummer twee zou zijn gepromoveerd. “Omdat de maatregelen allemaal bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de Eredivisie en het Nederlandse voetbal heeft de commissie voorgesteld om deze eerder in te voeren dan in november 2018 besloten was. De clubs stemmen hiermee in”, reageert de Eredivisie in een verklaring.

Overzicht veranderingen Eredivisie vanaf 2019/20

• Nummer 18 en 17 van de Eredivisie degraderen rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie. De nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie promoveren rechtstreeks. Nummer 16 van de Eredivisie neemt deel aan de promotie/degradatie play-offs. Deze maatregel draagt eraan bij dat de beste clubs in de Eredivisie spelen.

• Clubs die zich geplaatst hebben voor de groepsfase van een Europese Clubcompetitie stromen bij de laatste 32 clubs in tijdens het TOTO KNVB bekertoernooi. Deze wedstrijden worden allemaal na afronding van de groepsfase van de Champions League en de Europa League gespeeld. Deze maatregel draagt eraan bij dat clubs maximaal kunnen presteren in de Europese clubcompetities.

• Er komt meer flexibiliteit in het vaststellen van speeldagen en aanvangstijden om de arbeid/rust verhouding tussen wedstrijden voor clubs die spelen in de Champions League of Europa League te verbeteren. Ook deze maatregel draagt eraan bij dat clubs maximaal kunnen presteren in de Europese clubcompetities.

• De solidariteit in de verdeling van de mediagelden neemt met 10% toe. De ratio tussen de nummer 18 en 1 verbetert van 1 : 5,3 naar 1 : 4,8. Deze evenwichtigere verdeling draagt bij aan het sterker worden van kleinere clubs in de Eredivisie.

• Clubs die deelnemen aan de Europa League of de Champions League verdelen 5% van hun UEFA inkomsten uit de groepsfase en 3,75% uit de knock-out fase daaropvolgend onder de niet-Europese deelnemers in de Eredivisie. Deze gelden komen in eerste instantie voornamelijk terecht bij de clubs die in de Eredivisie op natuurgras spelen. Deze maatregel motiveert clubs om over te stappen op natuurgras en maakt niet-Europese deelnemers in de Eredivisie sterker.

• Er is een herenakkoord gesloten tussen de clubs die een jeugdopleiding met een internationale status hebben. Dit akkoord houdt in dat deze clubs geen jeugdspelers meer bij elkaar weghalen. Deze maatregel zorgt ervoor dat investeren in jeugdopleidingen beter loont wat bijdraagt aan de sportieve kwaliteit van de clubs in de Eredivisie.

• 15% van de solidariteitsgelden die de Eredivisie-clubs ontvangen vanuit de UEFA worden beschikbaar gesteld aan de clubs in de Keuken Kampioen Divisie. Net als in de Eredivisie zullen ook deze gelden op een wijze verdeeld worden dat ze bijdragen aan meer solidariteit in verdeling van middelen en het motiveren van investeren in jeugdopleiding.


Poll

Goede ontwikkelingen?


174 reacties (laatste reactie door hansi)

10 keer beter kan de 9e niet promvoreren

22 mei 2019 om 09:17

Het meest extreme voorbeeld hoorde ik laatst: Heerenveen die in 1990 promoveerde als nummer 16 van de eerste divisie omdat ze aan het begin van het seizoen de periodetitel hadden gewonnen. Eigenlijk te gek voor woorden hoe lang aan dit systeem vastgehouden is, ondanks dat het vaak wel leuke wedstrijden zijn.

22 mei 2019 om 09:20

Excelsior werd naar mijn weten ook 14e toen ze promoveerden naar de eredivisie. Maar weet dit niet helemaal zeker

22 mei 2019 om 09:54

Kan leven met de voorstellen, maar had ook graag gezien dat er twee clubs minder in de eredivisie zouden spelen.

Dan zijn er 4 wedstrijden minder te spelen en heb je gelijk meer ruimte rondom de EL en CL wedstrijden de Nederlandse clubs wat meer rust te geven.

Hierdoor zullen de resultaten in Europa mogelijk beter worden en kunnen er dus eerder Nederlandse clubs instromen zonder eerst allerlei wedstijden te moeten spelen om zich te kwalificeren.

22 mei 2019 om 10:07

Minimaal 18 clubs. Anders heb je geen serieuze competitie, niet voor niets hebben vooral de zwakke competities zo weinig clubs.

22 mei 2019 om 10:08

@ Leeuw087,

Gewoon 18 clubs houden, kom op. Het is toch belachelijk om je eigen nationale competitie volledig in te gaan richten om de paar clubs die Europees mogen spelen te bedienen?

Europees voetbal is just een bonus bovenop je nationale competitie. Zoals menigeen nu doet is de nationale competitie een hinderlijke verplichting tussen Europese duels door.

Begrijp me niet verkeerd, het is prima dat er meegedacht wordt en daar waar mogelijk meegewerkt wordt. Maar het mag niet zo zijn dat we als een niet zo populaire jongetje allerlei rare fratsen uit gaan halen om maar bij die paar populaire jongens te kunnen behoren zodat we wat meer aanzien krijgen.

22 mei 2019 om 11:25

@AZchelsea... je extreme voorbeeld geeft juist aan dat het systeem gewoon werkt. Heerenveen heeft ondanks dat ze het seizoen erop nipt degradeerden daardoor zo'n (financiële) boost gekregen dat ze daarna tot een subtopper in de eredivisie zijn uitgegroeid.

22 mei 2019 om 11:34

@Leeuw087 Van de grote competities (La Liga, Premier League, Ligue 1 & Bundesliga) speelt alleen de Bundesliga met 18 teams, de rest met 20... Hoe kan het dan dat jij denkt dat we er met 16 teams in de eredivisie op vooruit gaan?

22 mei 2019 om 11:34

Ik weet niet of dat de reden is geweest hoor. Ik heb de tijd niet meegemaakt, maar de informatie die ik kan vinden ging het om goede scouting en dat de club financieel stabiel was, echter was die weg al in 1986 ingeslagen. Genoeg voorbeelden van clubs die promoveren, maar uiteindelijk weer in de 2e divisie terecht komen.

22 mei 2019 om 11:35

@timba, Ik bedoel er ook niet mee te zeggen dat het niet zou werken, maar dat het niet eerlijk is. Als je het hele seizoen goed draait en 2e wordt en vervolgens niet promoveert omdat nummer 16 aan het einde van het seizoen nog een paar goede potjes speelt, dan is dat gewoon onverdiend. Dat Heerenveen uitgegroeid is tot subtopper heeft in mijn ogen niet zoveel te maken met dat ene seizoen. Vanuit die redenering kan je ook zeggen dat de nummer 2 misschien wel een nog netere (sub)topper was geworden bij promotie.

22 mei 2019 om 11:48

Sammerens,

De nationale competitie is heel belangrijk en om deze competitie sterker te maken kan je de door mij bovenomschreven zaken overwegen.

Voordeel is dat menige club niet alweer volgende maand moet starten met voorbereiding van Europese wedstrijden, als we met zijn allen meer EL, CL punten pakken.

Bijkomend voordeel is dat er weer meer clubs Europees spelen, die dan ook weer financieel bijdragen aan het sterker maken van de zwakkere broeders in de eredivisie.

Ook is er dan het grote voordeel dat de competitie meer serieus genomen wordt in het buitenland, wat hogere transfervergoedingen met zich meebrengt waardoor de clubs zich nog meer kunnen versterken.

Om nog maar te zwijgen over de grotere interesse van sponsoren, kort om zie alleen voordelen en zeker geen popie jopie maatregelen.

22 mei 2019 om 12:11

@AZchelsea. Het kan inderdaad onverdiend zijn maar zonder degradatie regeling zijn playoffs in de KKD noodzakelijk. Anders is er al na een half seizoen 0,0 % spanning voor meer dan de helft van de clubs en hun fans. Dat weegt voor mij zwaarder dan of nu de nr 4 of 8 promoveert. De club die promoveert krijgt er geld bij en kan zich versterken. Er zijn genoeg voorbeelden van clubs die zich daarna knap handhaafden. Zie nu ook Emmen.

22 mei 2019 om 12:41

@m_ssc

Quote: " Minimaal 18 clubs. Anders heb je geen serieuze competitie, niet voor niets hebben vooral de zwakke competities zo weinig clubs"

Is natuurlijk baarlijke nonsens. Het is precies andersom. De competitie is zwak om dat er teveel zwakke clubs in zitten. En die clubs zijn zwak omdat het in het betaalde voetbal vooral om geld draait en die zwakke clubs economisch gezien niet levensvatbaar zijn en alleen kunnen overleven dankzij de televisiegelden. Ajax en PSV hebben meer baat met drie of vier wedstrijden tegen Groningen en AZ dan dat ze twee keer tegen die clubs moeten spelen en twee keer tegen een ploeg als Excelsior of De Graafschap. Ik begrijp natuurlijk ook wel dat dergelijke clubs graag in de hoogste competitie willen blijven spelen en hun hakken in het zand hebben gezet tijdens de onderhandelingen over de veranderagenda. Iedere club denkt eerst aan het eigen belang en dan pas aan het groepsbelang. Maar ook met 18 clubs kun je de competitie aantrekkelijker maken door het CL model te kopieren en de clubs uit de Eredivisie op basis van het clubcoefficient over drie poules te verdelen. En de beste van die poules na de reguliere competitie in een kampioenscompetitie te laten spelen om het kampioenschap en de Europese tickets. Dan hoeven Ajax en PSV niet meer tegen Excelsior, Fortuna en De Graafschap te spelen, maar tegen 1 van die drie. En krijg je dus minder wedstrijden tegen zwakke tegenstanders en meer tegen sterke. En wordt de competitie dus minder voorspelbaar en aantrekkelijker, terwijl er geen clubs te hoeven weg gesaneerd.

22 mei 2019 om 12:48

Het is helemaal geen nonsense. Wat jij zegt is dat eerder. 4x (of meer) tegen dezelfde clubs spelen zorgt voor publieke verzadiging. De publieke belangstelling zal eerder afnemen. Verder betekent het wegnemen van mindere clubs automatisch dat andere clubs dan weer de mindere clubs worden. Je verschuift alleen de grens omhoog. Gevolg dat nog meer clubs op het randje van de KKD komen te spelen met de financiële gevolgen die daar bij komen. Beleid maken wordt daarmee nog moeilijker.

22 mei 2019 om 16:31

@ moustro Grappig dat je de serie a niet opnoemt terwijl ze boven de Farmer Leagues (buli + ligue 1) staan op de coefficientenlijst.

22 mei 2019 om 17:02

@ThrilosPireaus VZ accepteerde mijn correctie niet, Serie A hoort er zeker tussen

23 mei 2019 om 04:11

Jaaaa voor Ajax he....niet vr het Ned voetbal Alles voor Ajax

22 mei 2019 om 09:22

Ben sowieso een tegenstander van play-offs, of het nou promotie, degratie of europees voetbal betreft. Gewoon het Engels/Duits model hanteren waarbij er drie degraderen en drie promoveren op basis van eindranking. Vind het niet belonend wanneer je een lang seizoen erop heb zitten en je dan bij wijze van spreken uitgeschakeld kan worden door een ploeg die op 15 pts achter je is geeindigd en toevallig net een goede dag heeft en bijv de scheids mee heeft.

22 mei 2019 om 09:26

In Duitsland speelt de nummer 16 ook play-offs

22 mei 2019 om 09:28

In Engeland spelen ze ook play-offs voor de 3e promotieplek

22 mei 2019 om 09:30

In Engeland ook ^^

22 mei 2019 om 09:36

Play Offs is op zich niets mis mee, alleen die periode titels slaan eigenlijk nergens op. Daardoor krijg je die onzin dat de nummer 16e bij een makkelijk programma en een goede reeks in November, ineens mee mag doen aan de play offs.

Ik zou zelf de voorkeur hebben voor play offs tussen de nummer 16, en de nummers 3/4/5. Geen poule zoals vroeger, maar gewoon 16 tegen 5 en 3 tegen 4. Winnaars tegen elkaar, eventueel op neutraal terrein en klaar.

Om te zorgen dat de rest van de KKD dan niet voor spek en bonen speelt, zo snel mogelijk zorgen dat je daar kan degraderen. Dan speelt het rechterrijtje ook nog ergens om, om te voorkomen dat je half november al weet dat je competitie er eigenlijk wel op zit.

22 mei 2019 om 09:57

Ik sluit me volledig bij jou aan allochteun. Play-offs voor promotie / degradatie prima zoals jij het voorstelt. Play-offs voor Europees voetbal afschaffen. Gewoon op basis van ranglijst einde seizoen en bekerwinnaar.

22 mei 2019 om 10:10

Ik zou ervoor willen pleiten om die finale gewoon in de Kuip te spelen. In Engeland heb je maandag Aston Villa tegen Derby op Wembley. Echt een hele happening. Zou prachtig zijn als dat in Nederland ook gewoon over een finale gespeeld zou worden om de Kuip of de Arena.

22 mei 2019 om 10:25

@allochteun: Helemaal mee eens. Periodetitel mag van mijn part ook direct naar de prullenbak (althans, in ieder geval de beloning voor playoff).
@elninoo: Ook helemaal eens, en doe dat nu dan ook komend jaar voor de playoff plaats voor de EL.

22 mei 2019 om 10:39

Aston Villa - Derby hebben inderdaad net zoveel supporters als Emmen en Fortuna. Dat krijg je makkelijk vol. Not.

22 mei 2019 om 10:57

Strak plan inderdaad, ik vind het DE oplossing.. Of is dit een sollicitatie richting de KNVB 😉

22 mei 2019 om 11:20

Het probleem is dat veel clubs onder de kkd geen geld hebben om te promoveren

22 mei 2019 om 11:30

Harry Loenst

Wembley heeft gelukkig net zo veel stoeltjes als de kuip. Not

Het zijn niet altijd Emmen en Fortuna die kunnen promoveren. Sparta en Cambuur zouden dat ook kunnen of Nac, Roda en Nec.

22 mei 2019 om 12:40

Zouden we gewoon het Phillis stadion doen ofzo. Dat is wat kleiner. Niet alle clubs die in de race zijn voor promotie hebben een mega aanhang waarmee je de Kuip kunt vullen. Wordt namelijk een vrij troosteloze bedoeling als je met 15.000 man in dat stadion zit. En zelfs bij het Phillips stadion twijfel ik omdat, dat stadion ook geeneens half vol zit met 15.000 man.

22 mei 2019 om 12:47

Waar moeten ze naar toe degraderen? En wie moet er promoveren? Een amateurclub? Die gaan dat echt niet doen met al die financiële eisen..

22 mei 2019 om 12:48

En het voegt voor die clubs niets toe behalve het risico om failliet te gaan.

22 mei 2019 om 13:07

Nee, die doen dat nooit vanwege de eisen van de bond. Maar dan is de oplossing niet om maar geen club te laten promoveren, dan moet je zorgen dat de clubs het wel willen en dus wat aan de eisen doen.

22 mei 2019 om 16:31

Geen verplichte contracten, geen verlichting, geen wedstrijddagen op maandag en vrijdag maar alleen op zaterdag (en voor een enkel op zondag), geen verplichte structuur aanpassing naar Bvo, kunstgras blijven toestaan, geen verplicht stadion.

Misschien kom je dan ergens....

22 mei 2019 om 17:23

Geweldig hoe iemand zijn hele verhaal van twee voorbeelden laat afhangen en ze alletwee zijn verhaal keihard tegenspreken! Duitsland heeft zelfs bijna precies hetzelfde als wij met de nummer 16 die play-offs speelt en in Engeland spelen de Championship teams om play-offs voor get promotieticket

Zo! Goedemorgen zeg, dat zag niemand aankomen volgens mij.

22 mei 2019 om 09:31

Goedemorgen, volgens mij kon je dit gewoon weten omdat het in november 2018 na het besluit ook al te lezen was.

Mooie regel. Zo komt er hopelijk meer strijd en passie in de onderste regione.

22 mei 2019 om 11:36

Waarom denk je dat? Er komt misschien wel minder strijd omdat clubs eerder weten dat ze gedegradeert zijn.

22 mei 2019 om 11:54

@Timba; of juist meer; nu is de nummer 17 soms al zeker van playoffs, kan niet meer helemaal veilig stellen en niet meer degraderen. Dan spelen ze niet echt meer ergens om. Nu degradeert de nummer 17 ook, dus die zal tot het laatst moeten blijven strijden voor de 16e plek. En in de eerste divisie blijf je ook om plek 2 strijden en daardoor langer spanning.

22 mei 2019 om 12:14

Alleen als de verschillen klein zijn. Bij grote verschillen zit het seizoen er gewoon op. Bij playoffs heb je sowieso nog spanning aan het eind van het seizoen. Zijn ook vaak de mooiste potjes doorspekt met emotie. En daar gaat het om in voetbal.

Dit lijkt me heel goed nieuws om de doorstroming in de Eredivisie te bevorderen. Ben wel benieuwd wat voor gevolgen dit heeft op de play-offs. Die mogen wat mij betreft namelijk wel behouden blijven. Ontzettend spannend en vermakelijk.

22 mei 2019 om 09:08

Heb het niet nagekeken, maar dat is niet per se waar. Vorig jaar degradeerden ook 3 eredivisie clubs, dus die doorstroming was er nu ook wel.

22 mei 2019 om 09:14

Ik vind het vooral erg leuk als mijn Club er niet aan mee hoeft te doen (als we Eredivisie spelen of eerste zijn geworden. We zijn namelijk helden hier in Leeuwarden in het choken. We zijn serieus vaker 2e geworden dan dat we gepromoveerd zijn.

22 mei 2019 om 09:37

Niet zo gek he. Als 2e in de kkd moet je in principe nog steeds een eredivisie club uitschakelen. Vorig jaar was het anders, maar normaal degradeert er totaal 1 club, max 2.

22 mei 2019 om 09:59

Sinds het 2008 zijn er altijd minimaal 2 clubs gedegradeerd hoor. Toen redde NAC en Willem 2 het.

22 mei 2019 om 09:15

Zover ik heb kunnen lezen, snel snel. Nr. 3 en 4 (kkd) spelen 2 wedstrijden. De winnaar speelt tegen de nr. 16 eredivisie. En geen periodekampioen meer

Benieuwd of er ook 2 clubs rechtstreeks promoveren dan, interessant idee toch vind ik..

22 mei 2019 om 09:14

Yup, die promoveren ook

22 mei 2019 om 09:15

Zoals de tekst dat nu aangeeft gebeurt dat inderdaad. Ter illustratie, Sparta was dan nu al zeker geweest van eredivisie.

22 mei 2019 om 09:18

Ja. Dat staat in de tekst. Nummer 1 en 2 promoveren rechtstreeks.

22 mei 2019 om 09:20

De nr 1 en nr 2 van de KKD promoveren.

Ben benieuwd hoe ze het met de play offs gaan doen voor promotie degradatie.

Goed systeem, zijn we van die loterij in de eerste divisie af waarbij nummer 13 nog kan promoveren als er een paar jong teams bij de bovenste zitten

22 mei 2019 om 09:16

Dat kan nog steeds aangezien er alsnog een play offs zal blijven aangezien de nummer 16 nacompetitie moet spelen

22 mei 2019 om 09:28

Ben dan wel benieuwd of het aantal clubs die promotie/degradatie gaat spelen verlaagd zal worden, omdat er om 1 plek gestreden gaat worden. Hoop het wel in ieder geval.

22 mei 2019 om 12:01

Ik hoop de 3e van de eerste gewoon tegen de 2-na laatste van de ere en klaar.

Wat een onzin dat clubs die Europees spelen later instromen in de beker. Ben wel benieuwd naar de reden achter deze veranderingen.

22 mei 2019 om 09:30

Om ze zo meer rust te gunnen voor de Europese wedstrijden neem ik aan. Ergens wat voor te zeggen maar ook weer niet.

22 mei 2019 om 09:37

Gebeurd in het buitenland ook al. Wat dat betreft lopen we achter in dat opzicht. Ergens valt er ook wat voor te zeggen.

22 mei 2019 om 09:39

Volgens mij beginnen clubs die Europees spelen al later aan het bekertoernooi?

22 mei 2019 om 09:55

Nee, alle eredivisie clubs (en ik geloof ook kkd clubs) beginnen op hetzelfde moment. Europees spelende teams hebben wel een beschermde status waardoor ze elkaar in deze "1e" ronde niet kunnen treffen.

22 mei 2019 om 09:41

Zouden afgelopen seizoen toch maar twee clubs zijn..

22 mei 2019 om 12:04

Dan kunnen ze de beker wedstrijden inplannen tijdens het mid weekse programma van Europees voetbal

Eindelijk een positieve verandering. Clubs die nu net geen kampioen worden kunnen hierdoor nog een jaar in de KKD spelen terwijl de nummer 17 meestal op een paar punten geen laatste wordt

Zo op het oog lijkt me dit best een goede ontwikkeling hoor. Zou ook de play-offs anders gaan inrichten. Advocaat had hier een goed punt mee gisteren. Het hele seizoen speel je om een zo goed mogelijke eindrangschikking te halen, en vervolgens kan je alsnog uit de play offs gekegeld worden door een club die 3 plekken onder jou geëindigd is. Gewoon afhankelijk van de coëfficiënten punten de plekken verdelen.

heel goed en nu nog de play off voor de Europese ticket afschaffen zoals Advocaat al eerder melden.

Gelukkig, maar ik blijf het ook raar vinden dat de nummer 10 in de KKD gewoon kan promoveren. In de hele wereld kan dat niet, maar in Nederland wel. Hopelijk is dat dan ook snel voorbij.

22 mei 2019 om 09:16

Ach, zo kan de nummer 6 in België nog kampioen worden door de play-offs. Wat dat betreft is dat in Nederland in ieder geval wel beter geregeld. Kampioen is kampioen. Niet nog een aantal wedstrijden spelen om daadwerkelijk kampioen te worden.

22 mei 2019 om 09:58

Behalve in t zaalvoetbal daar is dit wel zo in Nederland, al is dit natuurlijk wel een andere tak in t voetbal, valt echter ook gewoon onder de KNVB. Ben het wel met je eens dat het beter is zo, de kampioen hoort gewoon kampioen te zijn.

Zoals het hoort! Dit gebeurt in iedet ander land in Europa dat zich een 'competitie' kan noemen. De meeste grote competities hebben zelfs helemaal geen play offs voor degradanten

Dan neem ik aan dat het KK ook op de schop gaat. Heb het hele concept rondom periodekampioenen altijd krom gevonden en te zien dat bijvoorbeeld de nummer 12 meevecht voor promotie naar de eredivisie. Zoals het er nu uitziet in ieder geval een positieve wending.

22 mei 2019 om 09:12

Periode kampioen moeten ze wel blijven doen. Anders speel je letterlijk nergens om als je laag staat. Degraderen kan niet.

22 mei 2019 om 09:17

@melvin Zo kun je het natuurlijk ook zien. Maar persoonlijk voor de kwaliteit van het Nederlands voetbal is periodekampioenen niet echt bevordelijk. Je wilt in de eredivisie de best mogelijke ploegen hebben en niet de ploeg die een periode goed heeft gespeeld en daarna achterover is gaan leunen.

22 mei 2019 om 10:36

Helemaal mee eens zwaailicht. Ik zou graag willen zien dat er ook verplichte degradatie/promotie in de kkd is, maar helaas is dit financieel in Nederland niet mogelijk voor amateurclubs. Mochten er ook clubs uit de kkd kunnen degraderen zorgt dat voor meer spanning en strijd onderin.

22 mei 2019 om 09:12

Inderdaad bij de amateurs was het leuk...wij deden ook 1 periode per jaar keihard ons best en daarna lekker speels voetballen en bier drinken...maar op dit niveau moet je dat niet willen dat de nummer 13 nog mee doet in de playoffs.

Dat komt onverwachts. Ik vond die play offs voor promotie-degradatie altijd wel wat hebben maar dit is eigenlijk wel eerlijker. Had eigenlijk liever eerst de play-offs voor EL afgeschaft zien worden.

22 mei 2019 om 09:38

Ik ook. Tuurlijk mijn club heeft er ook profijt van gehad door bijvoorbeeld 5e of 6e te worden en vervolgens de play offs te winnen. Anderzijds. Zijn we ook wel eens 4e geworden en verloren we de play-offs. De eerste 4 clubs plus winnaar beker hebben recht op Europees voetbal. Mocht de winnaar beker bij die 1ste 4 zitten. Dan de eerste 5 clubs.. Ik vind er geen klote aan heel die play-offs Europees voetbal niet.

Dit is goed nieuws! Maakt de eredivisie een stuk spannender onderin.

22 mei 2019 om 10:43

Volgens mij juist minder spannend. Beslissingen vallen nu toch eerder?

nu nog de playoffs voor europees voetbal afschaffen.
Dit jaar zit de Knvb steeds te zeuren dat alles uitgesteld met worden voor het best van het Nederlands voetbal, Nou voor het beste van het Nederlands voetbal, stuur gewoon de beste 5 teams erheen, die hebben een jaar ervoor geknokt. Dan heb je ook de meeste kans om punten te behalen.
Alle landen in de top 5 doen het op deze manier dus je kan zeggen dat het werkt.

Eindelijk! En ja ik realiseer mij dat mijn club als nummer 10 zeker nog kan promoveren (en dat zou ik ook leuk vinden) maar de nummer 2 verdient dit veel meer. Ik kan me nog een situatie herinneren een paar jaar terug. NEC werd met 100 punten kampioen en Eindhoven werd met in de 80 punten tweede. Vervolgens vliegen ze er uit in de playoffs. Dat is dan wel erg wrang.

Idd dit is vele malen beter.

Opzich niet verkeerd als hiermee de jupiler leageau clubs daarmee de mogelijkheid krijgen om financieel vooruit te gaan

Een goede ontwikkeling dat de nummer 17 van de eredivisie gaat degraderen en de nummer 2 van de 1e divisie promoveert. Daar riep ik al jaren om. Wel jammer van die wijziging in de beker, volledig onnodig in mijn ogen. Maar dit is toch overwegend positief.

Gewoon hetzelfde doen als in de Bundesliga. Nummer 16 in de Eredivisie tegen de nummer 3 in de keukenkampioendivisie. Wat heeft de nummer 8 van de Keukenkampioendivisie in de Eredivisie te zoeken?

22 mei 2019 om 10:09

Maar in Duitsland kunnen ze uit de 2. Bundesliga keihard met 3 teams degraderen. Dat houdt de druk erop. Hier is dat nu eenmaal niet zo.

22 mei 2019 om 10:19

Blijkbaar wel iets want Emmen heeft zich gehandhaafd.

22 mei 2019 om 15:09

Alle clubs, waaronder Emmen ook ondervalt, met kunstgras hebben sowieso niks in de Eredivisie te zoeken.

22 mei 2019 om 15:25

Want? Omdat ze een ondergrond gebruiken die toegestaan is?

Als ajacied vind ik dit een prima verbetering, ik zou ook nog wel graag een Benelux beker zien, ook om te proeven of een Benelux competitie interessant is. Dit is een extra belasting, maar ik stel mij erbij voor dat er veel reserves of jeugdspelers aan de bak komen, ieder zijn keuze daarin natuurlijk. Zou ook weer wat extra TV inkomsten en sponsor inkomsten opleveren.

Heel goed dat men natuurgras stimuleert, wat mij betreft besteed Ajax hiermee zijn EU geld goed, hopelijk zijn we snel van een club als Heracles af die niet mee wil bewegen.

22 mei 2019 om 09:37

Heracles wilde best meebewegen: "[...]Toussaint geeft aan dat Heracles 'best' de overstap wil maken naar natuurgras. Daarvoor wil de club echter 'op een solidaire manier' gecompenseerd worden. Donderdag werd duidelijk dat clubs die Europees voetbal gaan spelen, vijf procent van hun inkomsten van de UEFA zullen afstaan aan een fonds dat ten goede komt aan clubs die op natuurgras spelen. Elke club uit de Eredivisie kan daar per seizoen maximaal 350.000 euro door krijgen, wat een stimulans moet vormen voor clubs als Heracles om het kunstgras achter zich te laten. Volgens Toussaint zou het jaarlijks echter 1,2 miljoen euro kosten om op natuurgras te spelen en trainen. Dat geld is hard nodig om een Eredivisie-waardige selectie samen te stellen, betoogt hij. "Wij snappen echt wel dat we niet jaarlijks meer dan een miljoen aan compensatie kunnen krijgen. Maar we hadden wel tot een gezamenlijk bedrag kunnen komen dat hoger ligt dan wat is aangeboden." Hij voegt eraan toe dat het slimmer is om geld te halen uit de tv-pot dan uit de Europese inkomsten van de topclubs, omdat die inkomsten per seizoen sterk kunnen variëren. "Denk je nou echt dat Ajax de 3 miljoen die eraf gaat in Nederland, op een begroting van 100 miljoen gaat missen?"" Wellicht dus dat er nu schot in de zaak komt. Heracles was overigens niet de enige club he. Emmen stemde in dat amateuristische overleg vorig jaar ook tehen, en andere clubs stemden weer tegen andere voorgestelde wijzigingen.

22 mei 2019 om 10:02

"emmen stemde in dat amateuristische overleg vorig jaar ook tehen, en andere clubs stemden weer tegen andere voorgestelde wijzigingen."

Dat is niet waar. Emmen was voor afschaffing van kunstgras, en nu ze behouden blijven voor de eredivisie zorgen ze dat ze in 2020 ervanaf zijn. Waarom Emmen tegen stemde: Tijdens die vergardering werd er 'ineens' geeist dat er 4 beloftenelftallen mee moesten doen in de Kkd. Terwijl dit van tevoren niet aangekomdigd was. Dit omdat Emmen vond dat je als groepje eredivisieclubs niet zomaar kan beslissen over de Kkd.
Emmen heeft zich als enige solidair getoond met de KKD clubs.

Het had Niks te maken met kunstgras.

22 mei 2019 om 10:15

Dat kunstgrasverhaal kun je ook omdraaien. Een club als Heracles heeft jarenlang geen extra onkosten gehad (trainingsaccomodaties, onderhoud veld, etc.). Dat bespaarde geld konden zij in andere zaken steken. Daarom vind ik het een gekke suggestie om nu juist die clubs extra te compenseren. Krijgt iedere club met terugwerkende kracht een bedrag, dan kan ik mij er enigszins in vinden.

Eindelijk. De play offs was de grootste competitie vervalsing dat ik ooit gezien heb.

Maar als een jeugdspeler uit zijn contract loopt kun je hem nog steeds binnenhalen toch?
En wat als clubs investeren in de jeugdopleiding, dan worden die spelers nog aantrekkelijker voor de grote clubs en weggehaald. Kijk naar Schuurs, daar had Fortuna nog best plezier van kunnen hebben. Of een Zivkovic bij Groningen.

22 mei 2019 om 09:38

Maar voor Zivkovic en Schuurs worden er wel transfersommen betaald waardoor zulke clubs weer een financiele injectie krijgen. Voor Fortuna was het een heel hoog bedrag wat ze binnen kregen wat voor Ajax een habbekrats was. Volgens mij kan je pas een contract aanbieden als ze 16 jaar zijn voor max 3 jaar. Laten we zeggen dat contract afloopt dat ze dan 19 zijn en dan zijn ze niet echt jeugdspelers meer. Met dit akkoord wordt voorkomen dat spelers zonder contract (spelers onder de 16) door andere clubs wordt aangetrokken

22 mei 2019 om 10:51

Mja Schuurs had meer aan zijn ontwikkeling gehad als ie een jaartje in Sittard was gebleven en 34 wedstrijden Eredivisie had gespeeld.

"er is een herenakkoord gesloten tussen de clubs die een jeugdopleiding met een internationale status hebben."

Weet iemand om welke clubs het hier precies gaat? Ik neem aan Ajax, Psv, Feyenoord en AZ, maar ik dacht ooit te horen dat het om zes clubs ging.

Ik vind het wel een goed idee in ieder geval.

22 mei 2019 om 09:31

Dat zijn die 6 inderdaad. Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, Utrecht en Vitesse.

22 mei 2019 om 09:36

Vitesse heeft ook deze status en ik dacht Utrecht maar dat weet ik niet 100% zeker

22 mei 2019 om 09:40

Ja, Utrecht heeft wederom de internationale status verkregen. De top 3 + AZ, Utrecht en Vitesse inderdaad. Verwacht dat binnen enkele jaren zich nog ploegen hierbij gaan vestigen. Sparta, Groningen en Willem II zijn clubs die imo het potentieel hebben ervoor.

Goede zaak dit wel. Jammer dat de belangrijkste maatregel, het verbieden van de kunstgrasvelden nog geen doorgang heeft gevonden.

22 mei 2019 om 09:29

Mee eens, maar misschien dat clubs willen overstappen nu er meer geld gaat naar clubs met gras dan kunstgras. Al hoop ik gewoon dat het volledig wordt afgeschaft. Spelers als Robben zullen hierom niet terug keren ben ik bang.

22 mei 2019 om 09:35

Verbieden kan ook niet zolang de Uefa kunstgras goed heeft gekeurd.

22 mei 2019 om 10:41

Hoe kan het dan dat het in de Premier League, Championship en League One/Two wel verboden is om op kunstgras te spelen?

22 mei 2019 om 10:54

Geen idee, maar volgens de Uefa mag het gewoon. Ligt in Engeland ook wat makkelijker aangezien ze daar toch wel voldoende geld hebben om aan het veld te besteden en er een trainingscomplex op na te houden.

Ik vind dat stemmen met de huidige eredivisie wel zo idioot. Tuurlijk gaan de hoogvliegers hiermee instemmen om een sterkere competitie te krijgen, en tuurlijk ook de degradanten, zodat ze zo snel mogelijk weer terug kunnen. Vorig jaar ook al dat gezeik in de kkd met interlandweekenden, iedereen heeft andere belangen. Het is juist aan de KNVB om daar een weloverwogen beslissing in te maken.

Goed dat alle in Europa uitkomende clubs nu geholpen worden, in de hoop dat de Nederlandse clubs (Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en FC Utrech/Vitesse) zo ver mogelijk komen.

Ik denk mooie aanpassingen voor de eredivisie. Hierdoor zal het ook spannend onderin worden. Voor de play offs promotie/degradatie zal ik het speelveld verkleinen door 3 KKD clubs en nummer 16 eredivsie te laten strijden voor 1 ticket eredivisie. De KKD clubs kan je dan verdelen op basis van 3 periodes van 12 wedstrijden (1e 2 wedstrijden tellen dan niet mee) als de kampioen en of nummer 2 een periode heeft gewonnen kan je het ticket doorschuiven naar het hoogstgeklasseerde team. Dit lijkt mij een mooi systeem, door meer wedstrijden per periode is de kans kleiner dat laaggeklasseerde teams een periode pakken, maar ze krijgen wel de kans om ergens voor te spelen gedurende het jaar. Verder is de kans redelijk groot dat de nummer 1 en 2 een periode pakken waardoor je de hoogstgeklasseerde in de play offs krijgt. Andere opties zijn om nummers 3,4 en 5 toe te laten aan de play offs of nummer 3 rechtsstreeks duel te laten spelen met nummer 16 eredivisie

22 mei 2019 om 11:33

Inderdaad is dit een mooi alternatief. De voorstanders van totale afschaffing van periodetitels zijn vaak de fans van de (sub) top clubs in de eredivisie. Die hebben geen enkel belang bij een spannende KKD. Bij het afschaffen van de periodetitels zijn meerdere clubs in de winterstop al uitgeschakeld voor de prijzen en spelen zij ruim 15 wedstrijden voor spek en bonen. Dodelijk voor je competitie.

22 mei 2019 om 12:29

In elk ander land waar geen periode titels zijn voetballen ze ook gewoon door hoor ook al staan ze 13e en kunnen ze niets winnen. Als speler wil je altijd winnen

22 mei 2019 om 12:53

Natuurlijk voetballen ze door. Ze spelen ook om eer en premies. Maar het gaat sportief nergens om. Dat voel je als fan toch ook.

simpeler maken is een goed idee, nu is het allemaal ingewikkeld, vervallen dan ook de periode titels in de eerste divisie? Die zijn dan ook niet meer relevant als de eerste twee van de Keuken Kampioen divisie rechtstreeks promoveren. Maar het kan dan ook zo zijn dan twee elftallen van bv jong Ajax en PSV kunnen promoveren naar Eredivisie, klopt dat ? of tellen zij niet meer in promotie regeling?

22 mei 2019 om 09:40

Ik denk dat de regel over jong ploegen hetzelfde blijven en dat lijkt mij ook het eerlijkste. Jong ploegen mogen niet in dezelfde competitie uitkomen dan de 1e selectie

22 mei 2019 om 09:43

Er mogen geen Eerste en Jong teams in dezelfde competitie speen. Maak je daar dus maar geen zorgen over.

22 mei 2019 om 11:34

Waarom niet meer relevant? Er kan toch nog een 3e club promoveren?

Ik zie allemaal positieve reacties, terwijl ik op eerdere berichten over solidariteit heel veel negatieve berichten heb gelezen. Ik ben absoluut voorstander van deze wijzigingen en ik heb de verwachting dat de Eredivisie inderdaad sterker wordt door deze maatregelen. Hiermee wordt een (enigszins) gelijkwaardiger speelveld gecreëerd

Goede zaak, aangezien promovendi nu toch vaak sterker zijn dan de onderste clubs uit de ED. Daarbij hoefden clubs uit de 1e divisie nu maar 10 wedstrijden te presteren, periodekampioen te worden en wachten tot promotiewedstrijden. Kon ook echt niet!
Van mij hadden er ook best 20 clubs mogen komen i.p.v. 18. Ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken!

Uitstekend nieuws zeg.

Nu nog Jong Ajax, Psv, AZ en Utrecht er uit en we hebben weer een fatsoenlijke competitie.

22 mei 2019 om 09:37

Volgens mij staat dat voor over 2 jaar op de planning heb ik eerder gelezen. Daar zou een aparte competitie voor komen. Sowieso wordt het wekelijks wisselen van spelers nog scherper aangepakt.

22 mei 2019 om 10:58

En kunnen degraderen uit de kkd is ook een must voor een fatsoenlijke competitie.

22 mei 2019 om 13:23

Alleen kunnen de profs dat nooit afdwingen bij de amateurs. En de amateurs gaan er niet mee akkoord.

Dat herenakkoord over het weghalen van jeugdspelers zou ook voor profclubs met een jeugdopleiding die de 1 na hoogste status heeft moeten gelden. Anders blijven die leeggeroofd worden door de topclubs en is de prikkel om te investeren in de jeugd snel verdwenen.

22 mei 2019 om 09:38

Zoiets zal natuurlijk nooit van de grond komen, we gaan nu naar het Engelse systeem en zelfs daar stappen spelers nog over binnen teams. Probleem is dat een speler zelf nogsteeds mag vertrekken naar elke ploeg binnen bepaalde radius als hij niet onder contract staat. Kan me oprecht niet voorstellen dat dit akkoord iets gaat oplossen, zeker omdat het een 'herenakkoord' is.

22 mei 2019 om 09:55

Vind dat akkoord zowieso maar onzin. Hoe kan je nou een 14/15 jarige verplichten om te blijven bij een club?

22 mei 2019 om 10:07

Kan ook niet. Dat is juridisch niet mogelijk schijnt. Daarom ook dit stuk erbij: "Verder hebben Ajax, Feyenoord, PSV, FC Utrecht, Vitesse en AZ afgesproken in principe geen jeugdspelers meer van elkaar over te nemen. Gebeurt dat toch, dan moet de afgesproken vergoeding twee keer worden betaald. De ingevoerde veranderingen gelden voor een periode van drie seizoenen. Daarna volgt een evaluatie. (FOX Sports/ANP)" Maw in principe zullen ze eerst elders kijken maar is overstappen niet verboden, kost alleen meer. Ajax en PSV gaan dat nogsteeds lachend neerleggen voor spelers waar ze vertrouwen in hebben. Daarnaast is het ook geregeld geval dat een speler zelf weg wilt bij de club (neem Speksnijder van Feyenoord die naar Ajax gaat), die zal dat aan de club melden en de club moet dan aan KNVB melden dat ze niet per desbetreffende speler verder willen. Doen ze dit niet dan kost hij alsnog een vergoeding, doen ze dit wel is hij weggestuurd en kan hij gratis overstappen. Zoiets is vreemd imo. Ajax met Bergwijn is zo'n voorbeeld waar de club speler wegstuurt nadat deze weg wilt, krijgt dus geen vergoeding. PSV met Braaf (naar City dit seizoen) heeft hem geschorst zodat ze wel een bedrag krijgen. Ik sluit niet uit dat spelers nu zelf moeten gaan aangeven weg te willen in voortgangsgesprek halverwege het seizoen en in zomer dan gratis over te stappen.

Enig idee hoe de plays offs om promotie/degradatie ingevuld gaan worden?

Play offs 4 clubs uit de Kkd. Eerst onderling spelen. Daarna finale tegen de nr 16 in de Kuip.

22 mei 2019 om 09:42

Is dit bekend of hoop je dat?

22 mei 2019 om 09:52

Zou fantastisch zijn! Alleen moet je dan wel iets met de periode kampioenen en de onderkant van de KKD. Dus óf een goede doorstroom van eerste naar tweede divisie of een soort play off tussen periodekampioenen, waarbij de winnaar daarvan zich mag melden bij de promotie play offs.

Dus nummer 1 en 2 promotie en dan nummer 3,4 en de winnaar van de periodekampioenen samen met nummer 16 eredivisie play- offs.

22 mei 2019 om 10:11

Waarom de finale in de Kuip? Is het omdat je een neutraal terrein wilt? Kan me namelijk voorstellen dat je de finale namelijk over twee wedstrijden doet (uit en thuis). Anders is de Kuip wel een groot stadion voor 2 relatief kleine clubs.

Nou dat is een goede regel.

En wat mij betreft schaf je in de KKD de periodetitels af. Dan speelt de nr 16 van de Eredivisie tegen de nummer 5 van de KKD en de nummers 3 en 4 tegen elkaar. Vervolgens nog 2 finale wedstrijden voor behoud of promotie naar de Eredivisie.

Verder zou het goed zijn als de nummer laatst van de KKD ook degradeert.

22 mei 2019 om 09:57

Zou het allerbeste zijn dit inderdaad, met de finale van de play offs in de kuip. Het liefst onderin de KKD dezelfde regeling, waarbij de finale van de play off ook in een vast stadion gespeeld wordt (Spangen oid?)

22 mei 2019 om 10:27

Dat lijkt mij ook een goed plan. Periodetitels zijn leuk voor de statistieken, maar dragen in mijn ogen niet bij aan de kwaliteit van de promotie/degradatieregeling die er ligt. Ik heb uiteraard niks tegen de club Cambuur an sich, maar als je een sterkst mogelijke Eredivisie wil realiseren is dat niet te rijmen met het Cambuur van dit jaar, dat op basis van een paar goede weken als Nr. 10 van de KKD-ranglijst promotie kan afdwingen via de playoffs.

22 mei 2019 om 11:20

Ze dragen bij aan de kwaliteit/aantrekkingskracht van de KKD.

22 mei 2019 om 11:19

Je snapt toch wel dat daarmee de spanning in de KKD sterk verminderd. Minimaal 13 clubs spelen in maart/april al nergens meer om. Zorgt dat voor een verbetering van de competitie....nee.

22 mei 2019 om 12:02

Zorgt de nummer 10 van de KKD dan voor kwaliteit van de Eredivisie... Nee

En met die spanning valt het ook wel mee...

22 mei 2019 om 12:19

Net zo veel of net zo weinig als de nummer 1 of 2 toch? Fortuna was kampioen en Emmen is boven Fortuna geëindigd ... kwaliteit is een vaag begrip. Clubs die promoveren kunnen investeren en de selectie voor het nieuwe seizoen kan er compleet anders uitzien.

Wanneer verdwijnt kunstgras dan? Dat is de grootste horde om weer een serieuze competitie te worden. Al die velden eindigen onderaan in de eredivisie.

Er zijn zoveel dingen die verbetert kunnen worden en waar denk ik 90% van de supporters mee eens is.

-tv gelden gewoon eerlijk verdelen. Iedereen 1/18e
-kunstgras niet toegestaan op hoogste 2 niveaus
-verplichte promotie/degradatie naar de eerste divisie (nu speelt men onderin nergens voor)
-verplichting van x aantal profs in de eerste divisie laten vervallen. Laat clubs zelf bepalen hoe ze het doen.
-afschaffen play-offs voor Europees voetbal

22 mei 2019 om 10:57

Als je ook in de KKD kunstgras verbiedt kan dat de doodsteek zijn voor een aantal clubs. Niet iedereen heeft het geld om er ook nog een trainingscomplex op na te houden met enkele velden.

22 mei 2019 om 11:36

Is dat niet vreemd Kohaku?
Een gemiddelde amateurvereniging heeft ook echt meer dan 1 veld.

22 mei 2019 om 21:00

Kan je nagaan hoe slecht het gaat met het betaald voetbal. Hobbyclubs die als volwaardig gezien willen worden maar dat niet zijn.

23 mei 2019 om 09:09

Dan gaat het budget voor de grasmat maar ergens anders vanaf. Dan maar geen dure rechtsback van buiten de eu. Eerst je complex maar eens op orde brengen. De gemiddelde derde klasser heeft zelfs echt gras en meerdere velden.

22 mei 2019 om 16:51

"verplichte promotie naar de eerste divisie en kunstgras verbieden..."

De hele amateurtop speelt op kunstgras die kunnen het echt niet betalen. Dus hoe dan verplichten?

23 mei 2019 om 09:06

Dat is toch hun keus?! Kunnen ze het geld van kampioenschap en extra geld door promotie steken in een echte grasmat.

24 mei 2019 om 09:13

Geld voor promotie naar de eerste divisie? Welk geld?

Ben ik de enige die het vreemd vind dat je als deelnemer in Europa (EL of CL) die 5% van je inkomsten uit de groepsfase en 3,75% uit de knock-out fase moet verdelen onder de niet-Europese deelnemers in de Eredivisie? Waar slaat het op? Ik bedoel, solidariteit en dergelijke is mooi hoor maar het hoeft geen liefdadigheid te zijn, nietwaar? Nu kom je als Nederlandse club eens een eind in Europa en verdien je dus goed geld waar je zelf hard voor hebt gewerkt door goed beleid in de breedste zin van het woord, en vervolgens moet je een deel van deze inkomsten doodleuk verdelen onder de rest van alle Nederlandse Eredivisie clubs. Het zijn weliswaar geen grote bedragen, ook nog eens verdeeld over ongeveer 16 of 17 clubs, maar het principe zou ik wel moeite mee hebben.

Volgens mij moeten de kunstgras clubs op andere wijzen ontmoedigd worden om kunstgras in ere te houden, niet (alleen) door middel van voornoemde maatregel.

22 mei 2019 om 10:39

Vast niet de enige. Maar ik vind het wel logisch. De bedragen die tegenwoordig om gaan in Europees verband ontwrichten de gehele Nederlandse competitie. Tevens klagen de topclubs over weinig weerstand. Door wat solidariteit te tonen werk je gezamenlijk aan een sterkere eredivisie.

22 mei 2019 om 10:56

Ik zou het persoonlijk ook beter vinden als de tv-gelden eerlijker (ieder 1/18) verdeeld zouden worden. Dan hebben de hoogste clubs daaruit minder inkomsten maar dat kunnen ze weer compenseren door Europees voetbal.

22 mei 2019 om 10:59

De grote clubs profiteren daar weer van als de kleinere clubs het in gras en jeugdopleiding steken. De grotere clubs spelen meer op gras en hebben een grotere keus wanneer ze weer jeugdspelers bij kleinere clubs weg komen halen.

22 mei 2019 om 11:36

Dan moeten ze het ook wel in de jeugdopleiding stoppen. Die verplichting had er van mij nog best bij gemogen. Nu gaat het weer gebruikt worden voor aankoop nummer zoveel uit wat voor land dan ook, in plaats van gewoon eens beleid uit te stippelen.

22 mei 2019 om 12:20

En dan lopen de beste toch weer weg? Lijkt mij soms weggegooid geld zonder herenakkoord.

Voor een vrij behoudende bond, vind ik dit toch aardig grote (maar positieve) maatregelen. Stuk voor stuk erg goede ontwikkelingen, al hou ik wel mijn hart vast aankomend jaar als Twente-supporter om er niet direct weer uit te vliegen.
Het zou mooi zijn wanneer er ook verandering gaat komen binnen het KKD programma in interlandperiodes. Zonder play offs is er misschien weer wat meer ruimte in het programma.

Ik zal nu wel op gevoelige tenen gaan staan maar zeg het toch. Mooi deze 1e aanzet maar gaat in mijn ogen lang niet ver genoeg. Het betaald voetbal is gewoon te duur geworden om er 36 clubs op na te houden en daarom zal er flink gefuseerd en gesaneerd moeten worden om het weer enigszins gezond te krijgen. De Knvb is al jaren bezig met een beleid van pappen en nathouden maar echt knopen doorhakken, door is het nooit van gekomen en nu zitten we met een aantal clubs waar het water tot aan hun lippen staat en spelers hebben die nog amper het minimum loon verdienen maar wat kan je verwachten met een begroting van amper 5 miljoen. Je hoeft alleen maar te kijken naar de rangrijst en zie hoe groot de kloof nu al is tussen de nrs. 1 en 2 en de rest maar die gaat nog groter worden als er echt niets ondernomen wordt. Zachte heelmeesters maken nu 1x stinkende wonden en dan krijg je iets van, operatie geslaagd patiënt overleden. Het liefst wil ik een BeNe-liga maar als dat niet lukt een kleinere competitie met desnoods een nacompetitie.

22 mei 2019 om 12:22

Laten we beginnen met Ajax...

22 mei 2019 om 12:37

Ik zei vooraf al dat ik op gevoelige tenen ga staan en blijkbaar ben jij de 1e.

22 mei 2019 om 12:51

Nee hoor. Ik geef gewoon een voorbeeld. Als Ajax zo doorgaat groeien ze boven de competitie uit. Dus om het spannend te houden kunnen we die beter uitfaseren.

23 mei 2019 om 04:23

Waren vroeger 74 clubs!! Clubs als ajax hebben alles leeggezogen: meer tv gelden, meer transfergelden, meer CL gelden... Meer meer meer.. Nog even en je kunt beter een comp met enkel ajax en psv instellen..

Goed dat Ajax een paar procenten van de UEFA miljoenen in de competitie steekt en zorgt dat we van dat ellendige kunstgras af komen.

Eindelijk! 2 directe degradanten betekend gewoon dat in de Eerste Divisie de tweede plek nu waardeloos is eigenlijk terwijl het vanaf volgend seizoen echt belangrijk wordt, nu kunnen clubs de nacompetitie ontwijken en direct promoveren.
Nu alleen die reserve teams eruit schoppen en je krijgt een prima competitie. Vorig jaar had NEC direct gepromoveerd bijvoorbeeld.
Dit seizoen zouden Sparta en Twente direct gepromoveerd zijn en De Graafschap en NAC gedegradeerd zijn.
En dan zou verplicht de nummer laatst en een-na-laat in de Eerste Divisie ook moeten degraderen en de kampioen en nummer 2 uit de Tweede Divisie ook meteen moeten promoveren en ga zo maar door.

22 mei 2019 om 13:40

Verplicht promoveren uit de tweede divisie en zo eindigen als Archilles.. Dank je wel.laat de profs hun eigen zaakjes maar regelen. Die tweede elftallen bij de amateurs is al erg genoeg.

Goede veranderingen! Eindelijk is er eens iets gedaan aan die verschrikkelijke promotie/degradatie play-offs. Te gek voor woorden dat er zo lang gewoon acht ploegen uit de KKD mee mochten doen, en je als ploeg in het rechterrijtje doodleuk kon promoveren. Professioneel voetbal onwaardig.

In de rest van de veranderingen kan ik me ook prima vinden. Dat de Europese clubs bij de laatste 32 pas instromen bij de Knvb beker vind ik nog de minst aannemelijke. Maargoed, er mag best iets tegenover die extra solidariteit staan natuurlijk.

Ergens is dit een verbetering maar of het er leuker op wordt...

Voetbal gaat om vermaak.

Mijn club (mvv) speelt in de eerste divisie. Toen wij 2 jaar geleden bijna promoveerde ten kosten van Roda JC leefde dit enorm in Maastricht. Dit is waar menig supporter naar toe leeft. En dit land heeft meer teams dan alleen die 18 in de eredivisie....de eerste divisie is al niet heel spannend meer omdat er niet gedegradeerd kan worden. Het enige wat leeft is die playoffs en is voor veel clubs ook de doelstelling.

Als je dit wegpakt en b.v. alleen de nummer 3 KKD tegen 16 eredivisie laat spelen word de KKD er niet leuker op...

Nummer 1 en 2 ben ik wel voor op deze manier te laten promoveren. Maar als jij me dan vraagt wat te doen met de playoffs voor de nummer 16 eredivisie en het aantal teams van de KKD die dan hierbij instromen.....

Lijkt mij dat dit team dan dan eventueel terug komt geen echt kwaliteitsverschil zal maken in de eredivisie dus wellicht dan toch iets meer teams in de playoffs.... Dit houd de KKD ook leuk en als dan de nummer 9 van de KKD de playoffs wint hebben ze het ook naar mijn idee bewezen.

Laten we kijken naar Fortuna of Emmen... Overleven dit seizoen toch prima en is niet specifiek slechter als b.v. Sparta of Go Ahead....

En misschien die Jong teams er eens uithalen of ze een vaste selectie geven.... Want nu gebruiken wij de KKD en maken we er steeds minder een competitie van met waarde. Terwijl je deze juist kunt gebruiken om jonge talenten te laten doorstromen waar naar mijn idee de winst te halen valt.
Als je maar correcte regels gebruikt

Jammer dat een kampioenschap in de 1e divisie nu minder betekenis krijgt. De spanning van wie kampioen wordt valt toch weg als een 2de plaats ook al goed genoeg is. Ik vond het juist wel mooi dat alleen de kampioen beloond werd met promotie. In mijn ogen is deze verandering geen verbetering.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Donderdag 20 juni
Ajax blijft onverminderd geïnteresseerd in Quincy Promes, die bij Sevilla in een aanvallende rol niet onomstreden is. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren