Xavi vestigt hoop op drietal: ‘Barcelona moet Matthijs de Ligt vastleggen’

Dinsdag, 21 mei 2019 om

Xavi ziet de toekomst van Barcelona rooskleurig in. De middenvelder speelde maandag zijn laatste wedstrijd als profvoetballer, in dienst van het Qatarese Al-Sadd, en gaat zich richten op een carrière als trainer. In een interview met SPORT sluit Xavi niet uit dat hij ooit weer in het Camp Nou komt te werken, al heeft hij nog geen concrete plannen over zijn trainersloopbaan.

"Iedereen wil voor een grote club werken", geeft hij toe. "Bij een tweededivisionist is het makkelijker werken, maar ik ben competitief ingesteld en houd van grote uitdagingen." Xavi volgt zijn grote liefde Barcelona nog altijd op de voet. Hij heeft begrip voor de vergelijkingen tussen hemzelf en Arthur, die vaak voorbijkomen in de Spaanse media. Arthur heeft een indrukwekkend debuutseizoen bij Barcelona achter de rug, nadat hij overkwam van Grêmio. Xavi vindt wel dat 'een 22-jarige Arthur' gespiegeld moet worden aan 'een 22-jarige Xavi'.

"Je kunt hem niet op zijn 22ste vergelijken met Xavi op zijn 30ste, dat is niet eerlijk", vindt de Spanjaard. Hij looft de voetballende kwaliteiten van Arthur: de Braziliaan 'raakt de bal nooit kwijt' en vindt altijd de juiste oplossing op het veld, geeft hij aan. "Hij is een intelligente speler, die naar mijn idee nog tien jaar op een angstaanjagend niveau kan spelen voor Barcelona. Hij kan nog vaker de aanval zoeken, de beslissende pass geven of zelf schieten, maar dat gold ook voor mij toen ik 22 was. Ik zie mezelf terug in de manier waarop hij speelt, ondanks dat hij niet uit de Barcelona-school komt." Xavi vestigt zijn hoop op een jong drietal bij Barcelona. "Met Arthur en Frenkie de Jong heeft Barça twee heel goede, jonge spelers. Ze zouden Matthijs de Ligt ook moeten vastleggen."

Een andere speler die sterk met Barcelona in verband wordt gebracht, is Antoine Griezmann. De aanvaller heeft zijn vertrek bij Atlético Madrid aangekondigd, maar de kleedkamer van Barcelona verzet zich tegen zijn komst. SPORT maakte zaterdag melding van een 'sterk statement' van de selectie richting de clubleiding: de komst van Griezmann zou niet geaccepteerd worden. Met name zijn gedrag, afgelopen zomer, wordt Griezmann niet in dank afgenomen. Nadat de Fransman in een speciale documentaire aankondigde níét naar Barcelona te zullen gaan, ontstond een 'antipathie' bij de spelers van de regerend kampioen van LaLiga.

"Ik snap dat zijn gedrag van afgelopen zomer pijn heeft gedaan". vertelt Xavi. "Als de kleedkamer enkel sportieve argumenten had om Griezmann af te wijzen, dan zou ik met de jongens spreken om ze duidelijk te maken dat hij een speler is die wat kan toevoegen aan het elftal. Maar het is de vraag wie Griezmann überhaupt naar Barcelona haalt. De sportief directeur? De president? De trainer? Als ik bij Barcelona zou werken, zou ik om de aankopen vragen. Ik zou met iedereen om de tafel gaan, maar uiteindelijk zou ik het besluit nemen. Of het nou gaat om Griezmann of iemand anders. Maar het is iets anders als Ernesto Valverde hem ook niet wil hebben, dan hebben we een probleem."



Gerelateerd

26 reacties (laatste reactie door benjamin89)

Wat een wereld speler was xavi en wat een wereldspelers kunnen frenkie en arthur worden, hoop dat hij snel terug komt naar Barça om weer iets te kunnen betekenen net als abidal dat nu doet. Maar eerlijk is eerlijk ook al mag ik dat arrogante gedrag niet van griezmann maar het blijf topspeler die je hoe dan ook zal opstellen. Maar het kan diep zitten wat vorig seizoen was gebeurd toen messi zelfs wou dat hij kwam. Nu is het te laat om te komen vorig seizoen moest hij maar komen. De enige logische optie die er op dit moment is, is psg want ze kunnen hem betalen en willen hem ook zou hij een transfer naar paris niet verkeerd vinden. Hij wou de ballon d'or winnen volgens hem is er mogelijkheid maar ik denk dat dat op dot moment onmogelijk is met al dat aandacht na mbappe en sancho. Ook zijn er de vaste legendes ronaldo en messi al heeft ronaldo dit seizoen vrij weinig laten zijn voor cr7-termen. Ook nog die neymar die opeens tijdens aankomende copa de sterren van de hemel speelt en de meest logische naam klinkt voor de gouden bal. Wie denkt er eigenlijk dat griezmann wel een kans heeft?

21 mei 2019 om 21:49

Neymar de meest logische keuze als gouden bal winnaar? Ook al speelt die een wereld copa en wint die hem is er toch maar één persoon die hem verdient dit seizoen en dat is Messi. Hij speelt (qua statistieken) een van zijn beste seizoenen uit zijn carriére. Heeft daarmee ook nog barcelona in zijn eentje naar de titel en waarschijnlijk de beker geholpen.

21 mei 2019 om 21:58

En hij heeft ook zeer veel gescoord in de CL, uitschakeling heeft zeker niet aan Messi gelegen. Xavi was niet alleen een mooie speler merk ik, hij heeft ook een goede visie. Ik zou hem meteen als Technisch directeur aandragen. Als de aankopen er komen waar hij om pleit dan is Barca volgend jaar onverslaanbaar.

21 mei 2019 om 22:10

Ik verwacht ook dat messi hem wint. Maar ik bedoelde meer dat ik niet raar zal ik als neymar hem zal winnen.

22 mei 2019 om 00:36

Denk ook dat Messi hem wint, maar Virgil van Dijk zou ook niet gek zijn toch? Zowel bij NL en Liverpool zeer belangrijk geweest. On topic: Griezman zou ook naar Engeland kunnen gaan.

Toch wel mooi als een van de beste middenvelders van Barca ooit, zoiets over je zegt.

Arthur, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Carles Aleña, Riqui Puig, Ousmane Dembélé... Nu alleen nog een oefenmeester die in staat is om hen te integreren in een spelopvatting waarbij het vermaak van het publiek centraal staat. Nu lijkt Xavi Hernández zelf de leiding te gaan nemen over het sportieve aspect van de club wanneer presidentskandidaat Victor Font aan de macht komt, dus misschien moeten we zelfs nog twee jaar wachten voor het aantrekkelijke voetbal terugkeert in Camp Nou.

Wat betreft de komst van Antoine Griezmann... Eerder deze maand pleitte ik nog voor het oppotten van die 125 miljoen euro tot het moment waarop een speler van het kaliber Leroy Sané of Kylian Mbappé op de markt komt, daar blijf ik nog steeds bij. Verschil is alleen dat die spelers zelf blijkbaar op de markt zijn gekomen (of in ieder geval de intentie hebben om in de zomer van 2020 een nieuwe stap te zetten). Waarom blijven we dan nog hangen in halve maatregelen? Meldt je in Manchester of Parijs en probeer zo'n soort speler naar de club te halen. Waarschijnlijk lukt dat niet deze zomer, maar volgende zomer kan het dan alsnog raak zijn.

21 mei 2019 om 21:22

Sane mag weg bij City natuurlijk een top vervanger voor de linkervleugel. Toch een gat dat achter gebleven sinds Neymar is vertrokken Coutinho presteert shit en Dembele constant geblesseerd. Een van die 2 moeten zeker weg als je Sane wilt halen

21 mei 2019 om 21:43

Ten eerste betwijfel ik of Leroy Sané daadwerkelijk mag vertrekken bij Manchester City. Daarnaast zou ik even bij Pep Guardiola informeren naar zijn professionele werkhouding, want blijkbaar zijn daar wat problemen mee. Maar als je hem aan de praat krijgt is hij natuurlijk van absolute wereldklasse.

21 mei 2019 om 21:26

Kunnen ze niet beter Griezmann skippen en voor Lacazette gaan...?

21 mei 2019 om 21:46

Lacazette? Het spijt me zeer, maar hij is echt een klasse minder dan Antoine Griezmann. Uitstekende aanvaller, maar ik kan me niet voorstellen dat hij uitgroeit tot aanvalsleider van Barcelona.

21 mei 2019 om 23:21

Een willekeurige vraag die niet aansluit op jouw reactie waarop ik reageer, maar aangezien de kans klein is dat ik een reactie erop krijg als ik die vraag per PM stuur, stel ik die dan toch hier.

Op welke positie komt Oriol Busquets het best uit de voeten? Indien deze CDM is, vind jij hem dan een geschikte opvolger van Sergio Busquets op lange termijn? Ik heb namelijk mijn twijfels bij Frenkie de Jong als opvolger van Sergio Busquets, daar vind ik Frenkie namelijk te aanvallend ingesteld voor. Hij dribbelt namelijk graag tot aan soms zelfs het 16 meter gebied van de tegenstander. Iets dat je als CDM dus niet moet doen. Als zowel Frenkie en Oriol jou niet geschikt lijken als opvolger op de CDM positie van Busquets, welke andere kandidaten daarvoor zie jij dan?

22 mei 2019 om 01:10

Oriol Busquets is een controlerende middenvelder, maar presteert dit seizoen bij Barcelona B (mede door blessureleed) behoorlijk wisselvallig. Dus nee, het lijkt me niet realistisch om van hem te verwachten dat hij er volgend seizoen meteen staan. Het lijkt me logisch dat hij een seizoen op huurbasis bij een middenmoter in La Liga ervaring op gaat doen. Frenkie de Jong is in mijn ogen wel degelijk een stand-in van Busquets, ondanks dat hij de nodige risico's neemt. Al denk ik dat Valverde kiest voor een defensieve aanpak en hem op het middenveld posteert met Busquets en Rakitic.

21 mei 2019 om 21:38

Je blijft steeds praten over Mbappe, maar als hij weggaat dan is Real voor 90 procent de club waar hij heengaat. Is sinds hij klein was fan van club en Zidane. Daarnaast heeft Real mede dankzij de weinige uitgaven van afgelopen jaren, meer financiële middelen om hem te halen én zijn salaris te betalen. Ook omdat Bale dan allang weg is. Ten slotte heeft hij paar dagen geleden aangegeven dat hij meer verantwoordelijk wil. Ik geloof niet dat hij uit de schaduw van Neymar gaat om vervolgens in die van messi terecht te komen. Bij Real kan hij de absolute ster zijn a la Ronaldo.

21 mei 2019 om 21:56

Op zich ironisch dat die argumenten uit de mond komen van een fan van een club waar twee van de drie beste middenvelders van de club in hun kinderjaren supporter waren van de aartsrivaal.

Volgens mij is de afweging die Kylian Mbappé moet gaan maken vrij simpel; bij welke club ziet hij zichzelf het niveau van Cristiano Ronaldo benaderen? En bij welke club ziet hij zichzelf de meeste prijzen winnen? Dan lijkt het me lastig om te kiezen voor een club die al jarenlang wordt afgetroefd door Barcelona op nationaal niveau en bezig is aan het bouwen van een nieuw elftal. Dan kan je leuk 'de absolute ster spelen', maar ik kan genoeg argumenten verzinnen waarom hij juist voor Barcelona zou moeten kiezen. Ik bedoel, zelfs Eden Hazard hoopte na het vertrek van Neymar op een belletje van Barcelona. En we weten allemaal hoe hij denkt over Real Madrid...

21 mei 2019 om 23:13

Als hij op nationaal niveau prijzen wilde pakken, dan zou hij een levenslang contract bij Psg tekenen. Iemand met zijn prijzenlast droomt alleen van cl titel (ballon d'or buiten beschouwing gelaten). En bij welke club maakt hij meeste kans op die prijs? Juist, bij Los Blancos. Financieel is hij ook beter af bij Real. Ik geloof niet dat hij bij Barca meer gaat verdienen dan Messi, terwijl hij bij Real de absolute grootverdiener kan worden. Bovendien heeft Mbappe geen afkoopclause, dus dat betekend dat een goede relatie tussen koper en verkoper en good will een belangrijke rol gaat spelen tijdens onderhandelingen. Real heeft een uitstekende band met Psg. Ik denk niet dat ik jou hoeft te vertellen hoe de band tussen Psg en Barca is na de Neymar transfer en recent nog het wegkapen van De Jong voor Psgs neus.

Overigens was Barca toen Ronaldo de overstap naar Real maakte veel verder dan Real qua niveau dan nu. Geen discussie mogelijk welke team veruit de beste was, terwijl je nu die discussie heel makkelijk kan voeren (een debacle seizoen doet daar niks van af) en toch koos Ronaldo die de Ballon d'or reeds had gewonnen, om naar Real te gaan.

PS: lees even het andere artikel van vandaag op de site. Ik qoute even emery: het was zijn diepste wens om naar Real Madrid te gaan.

22 mei 2019 om 01:16

Ten eerste is nationale dominante natuurlijk compleet anders in een competitie met de lamme en de blinde in Frankrijk in vergelijk met een competitie waarin de teams jarenlang Europa domineren.

Daarnaast geloof ik niet dat hij financieel beter af is bij Real Madrid. Misschien omdat ze wanhopiger zijn in het aanbieden van een miljoenencontract, maar niet omdat men het niet kan veroorloven. Die tijden zijn inmiddels voorbij.

De relatie met Paris Saint Germain is inderdaad een heikel punt, daar heeft Real Madrid waarschijnlijk een voorsprong na de ruzies rondom Neymar en Verratti. Dat is je eerste valide argument in deze discussie.

Overigens ben ik wel erg benieuwd naar je argumenten om Real Madrid de beste club te noemen als ze al meerdere jaren niet bij de beste twee clubs in Spanje horen. Sterker nog, op dit moment ben je niet eens de beste ploeg in Madrid. Ja, driemaal de Champions League winnen is bewonderenswaardig. Zonder twijfel. Maar de realiteit is blijkbaar nog steeds niet doorgedrongen dat Real Madrid echt achter loopt ten opzichte van de concurrentie op nationaal niveau. Echte topclubs domineren zowel op nationaal als internationaal niveau en Real Madrid doet dat duidelijk niet.

22 mei 2019 om 04:02

''daarnaast geloof ik niet dat hij financieel beter af is bij Real Madrid. Misschien omdat ze wanhopiger zijn in het aanbieden van een miljoenencontract, maar niet omdat men het niet kan veroorloven. Die tijden zijn inmiddels voorbij''

Feit is wel dat Real een record omzet van 700 miljoen euro heeft geboekt en er wordt een nieuw contract getekend met Adidas dat naar verluidt de grootste sponsordeal ooit wordt. Daarnaast heeft Real al jaren geen grote aankopen gedaan terwijl Barca in minder dan anderhalf jaar 2 paniekaankopen van boven de 100 mil heeft gedaan, dit jaar nog De Jong voor 75 en als we de berichten mogen geloven deze zomer dus ook Griezmann meer dan 100 mil. Je denkt dat al deze spelers en hun salarissen niet gaan drukken op de begroting? Zou dan niet weten hoe ze volgend jaar bijna 300 kunnen neerleggen voor Mbappe. En nogmaals, de twee belangrijkste argumenten kunnen we niet negeren 1) Emery die aangeeft dat Barca inderdaad interesse had toentertijd, maar Mbappe absoluut naar Real wilde en 2) De slechte relatie tussen PSG en Barca zal ertoe leiden dat Real de eerste en hoogstwaarschijnlijk de enige gesprekspartner is.

''overigens ben ik wel erg benieuwd naar je argumenten om Real Madrid de beste club te noemen als ze al meerdere jaren niet bij de beste twee clubs in Spanje horen.''

Ik denk dat er maar éã©n topclub is in Europa die liever de landstitel wil dan de CL. Als jij nu een telefoontje pleegt naar al die topclubs en ze de vraag stelt of ze liever de landstitel willen of de belangrijkste clubprijs ter wereld, zul je waarschijnlijk alleen Liverpool horen zeggen dat ze de eerste willen. Net als dat veel topspelers hun topclub verlaten om elders kans te maken op cl. 4 CL titels in 6 jaar tijd is een ongekende prestatie. Weinig objectieve voetbalanalisten zullen betwisten wie de beste club van de afgelopen jaren is en toch lijken velen die prestatie te willen bagatelliseren. Voetbalwereld is immers groter dan Barca beminnend Nederland. Een club die de afgelopen 7 jaar éã©n cl-titel heeft gewonnen maakt mijns inziens zeker geen aansprak om zich de beste club ter wereld te noemen.

''echte topclubs domineren zowel op nationaal als internationaal niveau en Real Madrid doet dat duidelijk niet.''

Grappig. Met die redenering zouden dus beide geen 'echte' topclubs zijn. Real heeft namelijk 2 landstitels in 9 jaar tijd en Barca 2 cl-titels in 9 jaar tijd. Barca ''domineert'' net zo erg in Cl (afgelopen 3 jaar zelfs beschamend eruit geknikkerd) als Real in competitie.

Tenenkrommend hoe politiek verantwoord dit gelul is. Maar okay, die fase van Xavi’s carriere lijkt ten einde te komen

21 mei 2019 om 21:13

Welke fase bedoel je als ik vragen mag?

Messi bepaalt toch of Griezman komt of niet? Met die twee Ajacieden en Griezman erbij zijn ze wel weer meteen topfavoriet voor de champions league. Dat gevoel heb ik de afgelopen jaren niet gehad.

21 mei 2019 om 21:15

Als valverde daar blijft dat zijn ze sowieso geen topfavoriet. Dit seizoen ook niet maar toen ze in de halve finale stonden dacht ik wek even dat ze het zomaar de CL konden winnen.

Zolang Valverde daar zit gaan Frenkie en Arthur geen pepernoot raken, veelste jong. Valverde wilt dat zij nog ervaring opdoen bij Barca B. Gewoon nog een jaartje Vidal Rakitic en Busquets jongens

Netals bij Arthur, Frenkie zal de beslissende wedstrijden niet spelen. Valverde is geen slechte maneger, maar hij is niet gemaakt voor Barcelona.

Arthur neemt in mijn ogen veel meer risico in zijn spel dan dat Xavi deed op zijn leeftijd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4891 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona8754
4.Valencia6116
5.Getafe5913
Voor de complete stand: LaLiga

755 fans
Coach, 39 jaar

In de wandelgangen

Maandag 22 juli
Aron Winter is in beeld als assistent van John van 't Schip bij Griekenland, als laatstgenoemde daar wordt aangesteld als bondscoach. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren