Van Hooijdonk: ‘Spreekkoren die hij naar zijn hoofd krijgt, verstaat hij niet'

Dinsdag, 21 mei 2019 om

Ryan Babel staat voor een overstap van Fulham naar Galatasaray en dat is gezien zijn verleden bij Besiktas een pikante overgang. Pierre van Hooijdonk, zelf namens Fenerbahçe enige jaren actief in het Turkse voetbal, praat met het Algemeen Dagblad over de op handen zijnde transfer van de Oranje-international. “De spreekkoren die hij naar zijn hoofd krijgt, verstaat hij waarschijnlijk toch niet. Dat scheelt.”

Babel veroverde met Besiktas de landstitel in 2017, terwijl zijn aanstaande werkgever uit Istanbul afgelopen zondag het kampioenschap in de wacht sleepte dankzij een 2-1 overwinning op Medipol Bahaksehir. “Besiktas is een serieuze titelkandidaat en dus een directe concurrent van Galatasaray. Die rivaliteit is groot, dat ligt daar wel gevoelig”, weet de oud-aanvaller van Fenerbahçe uit eigen ervaring.

In tegenstelling tot de Eredivisie is het in Turkije zeer gebruikelijk dat spelers regelmatig van topclub wisselen. “In Nederland zie je de laatste tien jaar nauwelijks verschuivingen in de driehoek Ajax, PSV, Feyenoord. Maar in Turkije is dat wel gebruikelijker”, vervolgt Van Hooijdonk zijn relaas. “Spelers als Gökhan Gonül en Jeremain Lens zijn bijvoorbeeld van Fenerbahçe naar Besiktas gegaan. Het is niet heel zeldzaam dat zoiets daar gebeurt.”

Babel is inmiddels gepokt en gemazeld in de voetballerij en Van Hooijdonk denkt dan ook niet dat de vleugelaanvaller wakker zal liggen van de vijandige houding van de Besiktas-aanhang. “Toen ik er speelde, kreeg ik niet alles mee wat er werd gezongen. Als iemand je uitscheldt in Turkije, kun je aan zijn mimiek zien dat het niet positief is. Maar je verstaat hem toch niet. Dat is anders als je in Engeland speelt.”

Van degradant Fulham naar een topclub uit de Turkse competitie. Een sportief gezien goede keuze, zo oordeelt de oud-aanvaller van Feyenoord en het Nederlands elftal. “Galatasaray is kampioen, speelt Champions League en voetbalt in een serieuze competitie. Dat niveau tikken wij in Nederland niet aan. Het is heel bijzonder hoe zijn carrière verloopt. Je ziet niet vaak dat spelers uit de zandbak (Babel speelde bij Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten, red.) terugkomen op niveau. Maar volgens mij is hij nog vrij fit. Als hij bij Galatasaray veel gaat spelen, blijft hij ook nog wel even bij Oranje.”


Poll

Is Galatasaray een goede club voor Ryan Babel?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door karelj235_)

Ik durf zonder blikken en blozen te stellen dat het niveauverschil tussen de Turkse Süper Lig en de Eredivisie echt heel gering is. Misschien is de onderkant van de Turkse competitie iets sterker, waardoor de subtop en middenmoot vrij dicht bij elkaar staan, maar verder valt het wel mee.

21 mei 2019 om 14:06

Muaah niveau verschil valt reuze mee. In Turkije wordt amper gevoetbald, moet wel zeggen dat Trabzonspor dit jaar wel echt fantastisch speelt. Maar onderin valt het echt reuze mee.

21 mei 2019 om 14:09

Qua niveau zijn de competities hetzelfde.
Ajax, PSV en Feyenoord tegen Galatasaray, Besiktas en Fenerbache
plus nog wat subtoppers en verder een heleboel zwakkere broeders.

Voor Babel is het een prima keuze. Transfervrij tekenen en veel geld vangen en dan in een zwakke competitie uitballen.
Denk dat China en MLS niet meer voor hem langskomen.

I beg to differ. Scheldwoorden leer je (bijna) altijd als eerst.

21 mei 2019 om 14:55

Inderdaad. Babel heeft er nu al iets van 5 jaar op zitten in de Turkse competitie en ik weet zeker dat hij Turkse vrienden heeft, dus die kent wel wat scheldwoorden.

Ik denk dat we in Nederland het niveau van de Turkse competitie wel aantikken, volgens mij is het redelijk gelijkwaardig.

Ajax, PSV en Feyenoord vs. Galatasaray, Besiktas en Fenerbahce
AZ, Vitesse, Utrecht, Groningen, Heerenveen vs. Trabzonspor, Basaksehir, Kasimpasa, Bursa, Yeni etc.

21 mei 2019 om 14:28

Nou ik denk dat je Basaksehir zeker wel bij Ajax, PSV en Feyenoord kan zetten. Ze presteren al een aantal jaar heel goed.

21 mei 2019 om 14:33

Basaksehir bestaat pas 5 jaar. wel bijzonder dat ze daar dan al een paar jaar goed presteren

21 mei 2019 om 14:39

In feiten bestaat Basaksehir al sinds 1990. Ze zijn in 2013 gedegradeerd naar de Jupiler League van Turkije. Ze zijn daarna meteen kampioen geworden en spelen al 5 jaar mee in de top 5 van Turkije.

21 mei 2019 om 15:33

Dus te vergelijken met een AZ? Of met een FC Twente van een aantal jaren geleden?

21 mei 2019 om 15:37

Ik denk met een FC Twente van een aantal jaren geleden. Enig verschil is dat Basaksehir nog geen kampioen is geworden.

22 mei 2019 om 03:51

Basaksehir wordt goed gesteund door meneer Erdogan, daarom volg ik de Turkse competitie al een tijdje niet meer. Kan iemand mij anders een verklaring geven hoe ze spelers als Robinho, Adebayor, Clichy, Arda Turan, Demba Ba kunnen bekostigen?

22 mei 2019 om 09:14

Oh oh daar hebben we weer zo eentje hoor. Jouw probleem is Erdogan, Erdogan, Erdogan. Jouw clubje wordt zelf gesteund door de gemeente. De top van Turkije is geholpen door de staat, noem dan ook al hun spelers op.

22 mei 2019 om 13:02

De top van Turkije heeft naam en geld opgebouwd waardoor er inkomsten binnenkomt door o.a. marketing, merchandise en inkoop verkoop van spelers. Geef nou maar gewoon toe ipv die griezel te verdedigen, er staat met koeie letters zijn project op het shirt van Basaksehir. Je zegt het zelf: in 2013 waren ze zelfs gedegradeerd, waar zou het geld anders vandaan moeten komen

22 mei 2019 om 15:34

Griezel? Omdat jij het niet eens bent met hem betekend het niet dat hij een griezel is? Is duidelijk dat jij hem niet steunt. De top van Turkije heeft naam en geld opgebouwd? Laat me niet lachen a.u.b, deze top kampt met miljoenen schulden. Fenerbahce moest zelfs op tv zielig lopen doen en zeggen dat ze geld nodig hadden. Deze top is duidelijk ook geholpen door de staat. Zijn project staat idd op het shirt van Basaksehir. Maar wacht, de mensen die jij waarschijnlijk steunt gebruiken zijn project. Jullie zijn zo hypocriet. Nogmaals, jouw probleem is Erdogan en niemand anders. Jij komt vast uit Ardahan.

22 mei 2019 om 16:56

Ik steun niemand in dat land. Het probleem is dat jij de waarheid niet wilt inzien en dat heel de competitie corrupt is, ik gaf enkel een voorbeeld van corruptie. Je vergelijkt het met FC Twente, zie je het al voor je een FC Twente met spelers als die van Basaksehir. Het is onmogelijk om binnen 5 jaar op het hoogste niveau zoveel sterspelers binnen te halen. Laat me niet lachen aub. Stop met het verdedigen van die vent, wat heeft trouwens afkomst van mijn ouders er mee te maken? Ben geboren en getogen Nederlander Wat ben ik blij dat ze kampioenschap hebben misgelopen.

22 mei 2019 om 17:54

Lol volgens mij begrijp jij mij niet. Leden hier vergelijken Nederlandse clubs met Turkse clubs. Ik heb het over het niveau die zij hebben aangetikt. Dat kan je best met een Twente of een AZ vergelijken. Ik vergelijk geen spelers. Zie jij het al voor je GS,FB met spelers als die van Ajax. Wie heeft gezegd dat ik Erdogan steun? Volgens jullie Nederlanders kan hij helemaal niks goeds doen. Schei uit, ik vind de Turkse competitie ook niks, maar jullie Nederlanders moeten natuurlijk weer met Erdogan komen. Omdat jullie niks anders en beters weten. En waarom kan een sivasspor wel een Robinho halen? Waarom kan Goztepe spelers als Beto halen? Natuurlijk daar hoor je niemand over, omdat Erdogan daar niet achter zit. Ik steun niemand, maar ik kan er niet tegen als mensen telkens 1 iemand verantwoordelijk vinden terwijl er meerdere zijn.

22 mei 2019 om 18:36

Nogmaals; het is enkel een voorbeeld van corruptie van de hele Süper Lig. Ik wijs erop dat het niet mogelijk is door alleen door de verkoop van Cengiz Under zoveel sterspelers te kunnen halen Kareltje . En dan heb ik het nog niet eens over de TFF (Turkse voetbalbond). Ik stond vroeger voor Galatasaray maar vond bijvoorbeeld de laatste wedstrijd tegen Besiktas niet dat Galatasaray het verdiende om te winnen. Daarom sta ik voortaan liever achter de club van mijn geboortestad.. Geen kampioenschap dit jaar, jammer. Vind wel dat Ajax het kampioenschap dit jaar dik heeft verdient en feliciteer ze ook van harte.

Kan gevoelige overstap zijn, maar is niet zo erg als van FB naar GS gaan of omgekeerd. BJK is altijd wat bescheiden en ingetogen gebleven vergeleken met de andere 2 (in mijn optiek dan), misschien is dat sinds een paar jaar minder.

“Galatasaray is kampioen, speelt Champions League en voetbalt in een serieuze competitie. Dat niveau tikken wij in Nederland niet aan.” Is het verschil daadwerkelijk zo groot? Er zit een stuk meer geld (vooral voor salarissen) in Turkije maar ik heb nou niet het idee dat de Süper lig meer successen behaald heeft en nou echt beduidend beter is. Ik denk dat onze top 3 redelijk vergelijkbaar is met de traditionele top 3 daar.

21 mei 2019 om 14:53

Dat is ook de grote probleem van de Turkse competitie. Ze halen zoveel mogelijk middelmatige buitenlandse voetballers die ze miljoenen salaris geven, en dan wanneer ze hem willen verkopen komt er niemand. Carlos Kameni is 4e keeper van Fenerbahce, hij verdiend jaarlijks 2,2 miljoen euro netto, te bizar voor woorden.

Ik als kijker van beide competities kan zeggen dat het niveau ongeveer gelijk is. Beide niet echt de sterkste competities. In nl wel wat meer voetbalintentie vergeleken met Turkse league waar het wat meer strijden is.

Ajax en PSV zijn echt niet minder dan gala. Competitie verschil is ook echt niet heel groot. In Turkije wordt amper gevoetbald, Europees gezien doen die Turkse clubs het echt niet goed ofzo.

Beide competities zijn van hetzelfde niveau, we hoeven er geen race van te maken. Af en toe heb je een uitschieter, zoals Ajax dit seizoen of Besiktas vorig seizoen, die in Europa mooie dingen laat zien. Het enige verschil dat ik zie is dat het niveauverschil tussen de clubs in Turkije kleiner is dan in Nederland.

Maar waarom wil iedereen zo graag de Eredivisie met de Super Lig vergelijken? Werelden van verschil. Discussieren is alleen leuk als het je verder helpt, zie dat 99% het liefst praat om te praten.


On: zag dat Ryan laatst het woord ‘amk’ al aardig in een zinnetje wist te plaatsen. Denk dat Pierre er een beetje naast zit; tenslotte is Babel al uitgekomen voor Kasimpasa en BJK. Geen onbekend terrein dus.

Het verschil tussen de twee competities is: NL ontwikkeld (top)talenten, Turken kunnen geen spelers ontwikkelen maar halen spelers die in top competities hebben gespeeld en strooien met salarissen. Ik moet wel zeggen dat de sfeer van de supporters in Turkije veel beter is dan in de Eredivisie. Al met al is het voetbal in de Eredivisie veel en veel leuker om te kijken..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Galatasaray

Stand
Actuele wedstrijden

87 fans
Aanvaller, 32 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Galatasaray 1 0 1 0
2018/2019 Fulham 16 5 3 0
2018/2019 Besiktas 12 4 1 0
2017/2018 Besiktas 32 13 5 1
2016/2017 Besiktas 18 5 2 0
Laatste voetbalnieuws

Ismaïl Aissati bezorgt Galatasaray dramatisch begin met promovendus

Galatasaray is dramatisch aan het nieuwe seizoen in Turkije begonnen. De regerend landskampioen ging vrijdagavond tijdens de seizoensouverture met 2-0 onderuit op bezoek bij promovendus Denizlispor, waar Ismaïl Aissati negentig minuten...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 18 augustus
Bayern München betaalt niet 20, maar 8,5 miljoen euro om Philippe Coutinho te huren van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren