Update: Club Brugge haalt trainer weg bij kersverse landskampioen

Vrijdag, 24 mei 2019 om

De wegen van Club Brugge en Ivan Leko scheiden na dit seizoen, zo meldt de Belgische topclub dinsdag via de officiële kanalen. Beide partijen gaan in goed overleg uit elkaar. De Kroatische coach, die over een aflopende verbintenis beschikte en zijn vertrek al had aangekondigd, was sinds 2017 werkzaam in Brugge en veroverde in zijn eerste seizoen gelijk de landstitel. Een jaar later eindigde Blauw-Zwart op de tweede plaats. Stefano Denswil, Sofyan Amrabat, Ruud Vormer en Arnaut Groeneveld krijgen na de zomerstop dus te maken met een nieuwe trainer.

“Toen we twee jaar geleden de keuze maakten voor Ivan Leko als opvolger van Michel Preud'homme waren vele voetballiefhebbers verrast. Maar zowel Vincent (technisch manager Vincent Mannaert, red.) als ikzelf waren overtuigd van zijn capaciteiten en hij heeft ons niet teleurgesteld. We kunnen terugblikken op een succesvolle twee seizoenen waarin we kampioen werden en de tweede plaats pakten. Het vijfde jaar op rij dat we in de top-2 eindigen trouwens, een bewijs van stabiliteit. We wensen Ivan het allerbeste in zijn verdere carrière!”, aldus voorzitter Bart Verhaeghe in een reactie op het vertrek van Leko.

Leko zelf licht zijn vertrek uit het Jan Breydelstadion nader toe. “Ik ben de Club en in het bijzonder Vincent en Bart eeuwig dankbaar voor de kans die ik kreeg. Als jonge, relatief onervaren coach bij Club Brugge aan de slag mogen is een voorrecht. Het gevoel dat bij mij overheerst is trots. Trots op wat we samen met spelers, staf, supporters en bestuur hebben kunnen realiseren in de afgelopen twee jaar."

"Ik kijk met een warm gevoel terug op mijn periode bij Club en wens hen alle succes de komende seizoenen. Dankjewel”, aldus de vertrekkende oefenmeester van Club Brugge, die eerder voor OH Leuven, PAOK Saloniki en Sint-Truiden werkte. Volgens Het Nieuwsblad is Philippe Clement, die dit seizoen met KRC Genk kampioen van België werd, de voornaamste kandidaat om Leko op te volgen.

Update 24 mei 2019 15.57 uur - Club Brugge haal trainer weg bij kersverse landskampioen
Philippe Clement is de opvolger van Ivan Leko als trainer van Club Brugge, zo is vrijdagmiddag gecommuniceerd via de officiële kanalen. Clement, die onlangs RC Genk naar de landstitel leidde, was al eerder werkzaam als speler en coach in Brugge. De 45-jarige oefenmeester, volgens Het Nieuwsblad al enige tijd topkandidaat in het Jan Breydelstadion, geeft volgende week woensdag meer duidelijkheid aangaande de duur van het contract.


Poll

Snap jij deze keuze van Club Brugge?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door tuskii)

Leko besloot zelf te vertrekken. Was al lang bekend. Het is dus geen “beslissing van Club Brugge”.

21 mei 2019 om 12:56

Leko besloot te vertrekken door het uitblijven van een nieuwe aanbieding van Club Brugge, dus je kan zeker stellen dat het een beslissing was van Club Brugge.

21 mei 2019 om 13:41

Bron? Want je komt zo stellig alsof dit een feit is, maar een bron zou dan niet verkeerd zijn.

21 mei 2019 om 14:46

Op basis van interviews door Leko en Club Brugge van enkele weken/maanden geleden. Heeft wellicht ook iets met affaire 'Propere Handen' te maken.

21 mei 2019 om 16:04

Frankrami

Dit is gewoon een publiek geheim. Ik heb geen inside informatie of zo, elke voetbalfan in Belgie weet dit. Waar ik dit voor het eerst gelezen of gehoord heb, weet ik natuurlijk ook niet meer dus de concrete bron kan ik niet geven.

Maar ga anders even naar de website van Sporza. Zijn assistent Rudi Cossey heeft vandaag een interview aan Sporza gegeven.

Ik citeer daaruit even de belangrijkste passages: "we hebben tijdens die twee jaar altijd meegedaan voor het allerhoogste en geprobeerd het maximum uit die spelersgroep te halen. Ik denk dat de balans enkel positief is. Niemand begrijpt dan ook waarom Ivan moet vertrekken uit Brugge.”

“Er moet iets geweest zijn tussen Ivan en het bestuur. Ivan heeft heel goed werk geleverd en hij lag heel goed bij de spelers, bij de staf en bij de supporters. Er was eigenlijk geen enkele reden om niet met hem voort te gaan. Wat de precieze reden is geweest, daar kan ik moeilijk over oordelen. Maar ik weet wel dat er veel onbegrip is bij de spelers, de staf en ook onder de supporters. Laten we het zo stellen: er is in een goede verstandhouding afscheid genomen, we hebben heel mooie dingen bereikt dus laten we vooral dat onthouden.”

Zou een clubs als Heerenveen kans maken bij hem? Best een coach met potentie.
Mooie club trouwens, Brugge, prachtige stad en een stadion wat mooi is van lelijkheid.

21 mei 2019 om 14:52

De stadion is zeer oud, Club Brugge wil al JA-REN een nieuwe moderne stadion bouwen, maar mag dat niet door hijacking van de eigenaar van FC Antwerp.

21 mei 2019 om 15:34

Leg eens uit? Wat heeft de ene club met de andere te maken ben daar wel benieuwd over.

21 mei 2019 om 16:15

De eigenaar van Antwerp heeft geen goede verstandhouding met de eigenaar van Brugge en heeft een stuk grond gekocht op de site waar Brugge haar stadion wil bouwen, puur om te pesten. Hij is in tegenstelling tot andere ondernemers niet geïnteresseerd om dit stuk grond met winst weer door te verkopen, hij wil helemaal geen compromis bereiken, maar puur de bouw van het nieuwe stadion blokkeren.

De eerste plannen voor het nieuwe stadion dateren al van 2007. We zijn nu 2019 en hebben nog niet eens een locatie door de waterval aan klachten, pesterijen, ellenlange juridische procedures...

Geen groot nieuws, dit wisten we al enkele maanden. Ivan Leko heeft schitterend werk geleverd en had wat mij betreft wel een contractverlenging verdiend. Ben benieuwd wat zijn volgende stap is. Paul Gheysens zal hem misschien wel polsen, ik hoop echter dat hij bij een buitenlandse subtopper aan de slag kan. Toekomstige toptrainer.

Hopelijk krijgen we snel te horen dat brugesboy Philippe Clement zijn opvolger wordt. Zowel in Brugge als Genk is het al enkele dagen nagelbijten. Het heeft lang genoeg geduurd.

21 mei 2019 om 13:27

Nou is mijn kennis over het Belgische voetbal niet super groot, maar ik heb het idee dat zowel Brugge als Genk topclubs zijn in Belgie. Maar is Brugge in staat om zomaar eventjes de trainer van een andere topclub in te nemen? Hoe kan Genk hem zomaar laten overstappen naar de concurrent?

21 mei 2019 om 13:40

Omdat hij een contract van onbepaalde duur heeft. Hij kan deze zo maar opzeggen. Hier heeft Genk zichzelf pijn gedaan.

21 mei 2019 om 13:44

@Imparator Het lijkt me best mogelijk, ik wacht even op het commentaar van Bon Jovi. Bon Jovi schrijft iig alsof hij wel heel veel van Club brugge af weet. Dus ik lees aandachtig zijn comments als het gaat over Club.

21 mei 2019 om 14:29

Brugge is meer een topclub dan genk de laatste jaren (en in de geschiedenis) hoewel genk it jaar de titel pakte en het gewoon heel goed deed onder Clement met goeie jonge spelers als Berge,malinovsky en Trossard. Maar Clement was vroeger jarenlang assistentcoach ibrugge na er ex-speler te zijn en is duidelijk verbonden met Brugge. Maandagavond gaf hij aan in een talkshow gesprekken te hebben eerst met Genk zelf en daarna met o.a brugge. een keuze die hij rationeel maar ook emotioneel ging nemen dus ik vermoed dat hij terug naar Brugge trekt. Brugge zie ik echter niet echt als een stap omhoog omdat ik vind dat Genk gewoon vele malen beter materiaal heeft momenteel maar wss kan hij hem er qua loon wel verbeteren.

21 mei 2019 om 14:31

@ImparatorFT Philippe Clement heeft een decennia lang bij Club Brugge gespeeld en assistent-trainer geweest onder Preud'homme, dus dat hij de interesse van Club Brugge niet meteen overslaat is geen verassing. Hij heeft een speciale contract bij Genk dat hij mag opstappen wanneer hij wil en zonder opslagpremie ontslagen mag worden. 1 vd redenen waarom er sprake van vertrek is bij Genk, is omdat hij eerst wil zien hoeveel basisspelers vertrekken, hij wil de Champions League ingaan met een sterke team

21 mei 2019 om 14:43

@Tuskii Genk heeft iets beter materiaal, maar bij Brugge zie ik maar 2 steunpilaren vertrekken (Wesley, Vanaken, en ook Poulain maar sinds zijn blessure is hij 2de keus), terwijl bij Genk, bij de halve elftal sprake is van een vertrek. Misschien danzij Champions League voetbal zullen sommige spelers blijven, maar je kan ploegen als Arsenal, Napoli,...niet zomaar afwijzen

21 mei 2019 om 16:22

Dank voor de reacties mannen!

21 mei 2019 om 16:29

Imparatorft

Tsja, ik wil Genk niet schofferen maar Genk verhoudt zich tot Brugge als Atletico tot Barcelona. Beiden zijn topclubs, maar in Belgie is Anderlecht en Brugge toch de absolute top. En Anderlecht kent een serieuze dip, dus ja, op lange termijn lijkt Brugge momenteel de meest interessante en stabiele club in Belgie.

Daarnaast zijn er natuurlijk enkele andere factoren die een grote(re) rol spelen: Clement is een clubicoon van Brugge en hoopte altijd al om op een dag terug te keren als coach. Nu heeft hij de kans omdat hij bij Genk een contract voor onbepaalde duur heeft, wat makkelijk opzegbaar is. Dom van Genk, anders hadden ze een hoge afkoopsom kunnen eisen, wat voor concurrenten uit Belgie niet haalbaar was geweest.

En Clement vreest een beetje voor volgend jaar, lijkt het. Genk lijkt minstens 3 sterkhouders te gaan verliezen, misschien wel 4 of 5, en bij Brugge is er meer stabiliteit op dat vlak. Clement wou iedereen behouden en met 2 of 3 versterkingen de CL in gaan. Echter had Genk enkele sterkhouders (berge, Trossard, Samatta) een transfer beloofd, en na dit uitmuntend seizoen zal er veel interesse zijn voor andere spelers zoals Maehle, Malinovskyi en Clement heeft geen zin om billenkoek te krijgen in de CL.

21 mei 2019 om 17:29

Klopt, ik weet niet hoe het precies zit met de contracten maar zie genk niet 6-7 spelers verkopen uit de basis. zo dom zijn ze ook niet. Denk dat Clement uiteindelijk wel voor Brugge zal kiezen, kon me van die indruk niet ontdoen tijdens Extra time

24 mei 2019 om 22:37

En je vergist je brugge is financieel sterker en kan zijn spelers houden mocht dat nodig zijn. Genk is meer subtop in belgie.

Zit Arnaut tegenwoordig op de bank daar? Hoe doet hij het na zijn blessure?

21 mei 2019 om 14:33

Sinds zijn blessure bijna elke wedstrijd op de bank gestart, niet omdat hij minder goed is geworden door zijn blessure, maar omdat op zijn positie Krépin Diatta het fantastisch doet.

21 mei 2019 om 16:39

"niet omdat hij minder goed is geworden door zijn blessure"

Het valt toch niet te ontkennen dat hij na zijn blessure op geen enkel moment het niveau heeft gehaald van voor zijn blessure? Wat overigens perfect normaal is voor iemand die zo lang geblesseerd was. Maar hij was echt wel 17 klassen minder, dat valt niet te ontkennen.

De trainer heeft geprobeerd hem rustig te brengen maar hij deed bijna niks goed, verdedigde weinig mee, en was enorm egoïstisch. Hij gedroeg zich als een wereldvedette van psg en als je dat vergelijkt met de bescheiden Diatta... Alleen al het feit dat Danjuma voor zijn blessure door Koeman geselecteerd werd voor Oranje en nu niet eens meer de beloften van Oranje haalt, spreekt boekdelen. En ook het feit dat Leko hem in de laatste match van het seizoen, waarin Brugge niks meer te winnen of verliezen had, niet opstelde. Hij koos nog liever voor aanvallende middenvelder Schrijvers op de linkerflank dan voor Danjuma. Ik vermoed dat Leko zich ook enorm had geërgerd aan Danjuma.

Is die Danjuma niet iets voor Ajax? Of Feyenoord of PSV

21 mei 2019 om 14:53

Snel, goeie dribbel en goeie afstandschot. Iets meer voor PSV denk ik omdat ze meer een ploeg die haar snelheid gebruikt door counters, dan Ajax die zeer balvast is. Ik denk niet dat hij naar Feyenoord zal gaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Club Brugge

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. SchrijversAanvaller70
E. DennisAanvaller60
M. KrmenčíkAanvaller63
S. MignoletKeeper90
D. OkerekeAanvaller61
E. HorvathKeeper10
S. DeliVerdediger71
Voor de complete selectie: Clubpagina Club Brugge.

96 fans
Verdediger, 27 jaar

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren