Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Ajax ontvangt iets meer dan PSV en Feyenoord bij ‘tv-pot’ van tachtig miljoen

Laatste update:

De clubs uit de Eredivisie mogen in het seizoen 2019/20 ongeveer tachtig miljoen euro aan tv-gelden verdelen, zo weet Voetbal International. De basis van de tv-geldenranglijst zijn de eindstanden van de afgelopen tien jaar in Eredivisie. Volgens de berekeningen krijgt Ajax 12,95 procent van de pot, terwijl PSV en Feyenoord het met 11,65 en 10,35 procent moeten doen.

De kampioen krijgt ieder seizoen achttien punten in de ranglijst, waarbij iedere lagere positie trapsgewijs een punt minder krijgt. Volgens het weekblad worden de recentere prestaties belangrijke gemaakt middels een bepaalde factor. ‘Hoe verder terug in de historie van de Eredivisie, hoe lager de factor. Ook dit loopt trapsgewijs terug, tot een factor van 1 voor het seizoen 2009/10’, zo klinkt het.

Omdat het verleden een grote rol blijft spelen, kan FC Twente nog altijd op veel geld rekenen. De Tukkers, die vanwege het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie promoveren, waren vaak terug te vinden in de suptop van de Eredivisie de voorbije jaren, waardoor men veel tv-gelden kunnen verwachten. Met de voorlopige tv-geldenranglijst krijgt Ajax momenteel 10,3 miljoen euro, terwijl PSV en Feyenoord respectievelijk circa 9,27 en 8,23 miljoen toucheren.


Voorlopige tv-geldenranglijst 2019/20




STAND CLUB TE ONTVANGEN % BEDRAG
1. Ajax 12,95% 10,3 miljoen euro
2. PSV 11,65% 9,27 miljoen euro
3. Feyenoord 10,35% 8,23 miljoen euro
4. AZ 9,05% 7,2 miljoen euro
5. Vitesse 8% 6,36 miljoen euro
6. FC Utrecht 6,95% 5,53 miljoen euro
7. FC Groningen 5,9% 4,69 miljoen euro
8. SC Heerenveen 4,85% 3,86 miljoen euro
9. Heracles Almelo 4,05% 3,22 miljoen euro
10. ADO Den Haag 3,7% 2,94 miljoen euro
11. FC Twente 3,45% 2,74 miljoen euro
12. PEC Zwolle 3,2% 2,55 miljoen euro
13. Willem II 3% 2,39 miljoen euro
14. Excelsior 2,8% 2,23 miljoen euro
15. VVV-Venlo 2,6% 2,07 miljoen euro
16. De Graafschap 2,55% 2,03 miljoen euro
17. Fortuna Sittard 2,5% 1,99 miljoen euro
18. FC Emmen 2,45% 1,95 miljoen euro

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik geloof dat de eredivisie er bij gebaat zal zijn bij een meer eerlijke verdeling. Sterker nog, gewoon iedereen hetzelfde geven. Dan kom je uit bij ong 4.5milj per club.

21 mei 2019 om 09:49

En wat is er precies eerlijk aan iedere club hetzelfde bedrag te geven? Dat is zo'n lekkere links gedachtengang. Uiteindelijk gaat het erom hoeveel een club bijdraagt aan de kijkcijfers en zolang er meer mensen naar Ajax, PSV en Feyenoord kijken, hebben de andere clubs daar maar mee te dealen.

21 mei 2019 om 09:52

Ik ben het met je eens. Dan neem ik aan dat jij ook niets tegen de Europese verhoudingen hebt en het feit dat puur qua budget Ajax en PSV ver onder doen voor de top? Of laat je deze gedachte dan ineens los? (Oprechte interesse hoor, geen aanval)

21 mei 2019 om 09:55

Een beetje linkse gedachtegang zou best lekker zijn voor het voetbal. Het blijft toch eeuwig zonde dat zo'n Sané op de bank zit bij City. Of binnen Nederland zou het ook leuker zijn om een Sinkgraven bij Heerenveen te zien of een Labyad bij Utrecht. Hoe evenrediger verdeeld hoe leuker het is om te kijken.

Ik zou een Amerikaans systeem (2 dispensatie sterren max) aanmoedigen in het voetbal. Helaas gaat dat nooit meer gebeuren.

21 mei 2019 om 09:57

Als het gaat om hoeveel een club bijdraagt aan kijkcijfers dan klopt het alsnog niet hoor.
Dit is namelijk een lijst gebaseerd op prestaties. Het slaat dus sowieso al nergens op.

21 mei 2019 om 09:58

Als de eredivisie zwakker wordt kijkt er straks niemand meer Eredivisie. Ook Ajax PSV en Feyenoord zijn gebaat bij meer geld naar andere clubs.

21 mei 2019 om 10:02

Ik denk als het op basis van kijkcijfers waren, dat de verhouding nog veel schever was. Dit is ook een lastige kwestie. Wil je de Eredivisie competitiever maken, dan zal je de tv-gelden eerlijker moeten verdelen. Aan de andere kant, er kijken nou eenmaal meer mensen naar Ajax, PSV en Feyenoord.

21 mei 2019 om 10:37

@lucasandersen

Dat is het hem nu juist. Ajax en PSV kan het in principe helemaal niets schelen, die blijven toch top. En het budget blijft mega in verhouding tot de rest. Feyenoord, AZ en Vitesse daarentegen zien juist clubs als Willem 2, PEC en Ado nog dichterbij komen.

Met een eerlijkere verdeling van de centen, wordt de eredivisie zwakker en niet sterker. Je slaat vakkundig de subtop eruit of maakt de subtop heel breed, maar van een lager niveau. Ligt er maar net aan hoe je het wil bekijken.

Ajax en PSV schieten er niets mee op. Ja nog minder tegenstand omdat Feyenoord en AZ minder worden en niet langer de beste spelers van Utrecht, Heracles en Heerenveen kunnen halen.

21 mei 2019 om 11:06

Daar ben ik inderdaad ook niet op tegen nee. Het is nu eenmaal niet raar dat clubs uit landen met een veel grotere afzetmarkt dan de onze, een groter budget hebben. De eredivisie wordt internationaal nauwelijks bekeken ten aanzien van de grotere competities, zoals de Engelse, Spaanse en Duitse. Is uiteindelijk gewoon de marktwerking.

21 mei 2019 om 11:16

Dat vind ik dan weer een domrechtse gedachte. Ook de grotere clubs hebben behoefte bij een sterke competitie. Goliath nog sterker laten worden en David zwakker is in niemands belang.

21 mei 2019 om 11:23

Uiteindelijk betalen de kijkers gewoon per maand een bedrag aan Fox. Als je dan bedenkt dat Feyenoord, PSV en Ajax de meeste abonnees vertegenwoordigen, dan zou je ook kunnen stellen dat het logisch is dat die clubs meer geld krijgen. Ik betaal Fox persoonlijk 7 euro per maand om Ajax te kijken, niet om Excelsior-Groningen te kijken. Echter leven we ook in een sociale verzorgingsstaat en kan ik dus best leven met een ietwat gelijkmatiger (hoezo eerlijker?) verdeling van het geld. Maar simpel schreeuwen dat het eerlijker moet vind ik echt dikke onzin, waarom zou een club als Excelsior net zoveel geld moeten krijgen als PSV? Op basis van wat is dat eerlijk?

21 mei 2019 om 11:37

@orgullo

Zeker wel. Nederland heeft dit jaar kunnen genieten van Ajax op topniveau. Goliath moet daarvoor zo sterk mogelijk zijn. Anders doen ze niks in Europa.

Dat is dus ook wat uniek is aan het voetbal. Als er alleen nationale competities zouden zijn, dan zou het zo gelijk mogelijk verdeeld moeten zijn. Elke wedstrijd spanning en sensatie, en veel wisselende kampioenen. Zoals de Nba. Hartstikke leuk.

Maar omdat er Europese competities zijn, is dat geen goed idee. Want als wij de boel hier in NL nivelleren, dan kunnen we voor altijd afscheid nemen van Europese avonden zoals we dit jaar gehad hebben. Want dan zakt het niveau van de topclubs en stijgt het niveau van de kleinere clubs, en zijn we dus kansloos tegen Bayern, Benfica, Real Madrid en Juventus, om even geen toevallige clubs te noemen.

Wat betreft de TV gelden maakt het overigens voor Ajax dit seizoen totaal niet uit. Het boeit echt niet of ze 6 of 10 miljoen krijgen. Op de totale geldstroom zoals die nu bij Ajax rond gaat, is dat niks.

21 mei 2019 om 11:43

@shorty

De term "eerlijk" is ook misleidend. Iedereen vindt iets anders eerlijk.

Sowieso is voetbal entertainment, en zijn de prestaties van pakweg Excelsior geen basis levensbehoefte zoals een uitkering dat voor veel mensen is. Dus daar waar de maatschappij vooral solidair moet zijn met de zwakkeren (en nee, ik ben zeker niet heel links) omdat ze anders in vreselijke omstandigheden leven, speelt dat in het voetbal niet. Er is geen maatschappelijk belang om elke voetbalclub een bepaald minimum aan omzet te garanderen.

Er is wel een maatschappelijk belang om het gehele voetbal ecosysteem gezond te laten zijn, en maximaal te laten presteren. Niet omdat het "eerlijk" moet zijn, maar omdat de entertainment waarde van voetbal een belangrijke rol speelt in NL. Dus dan moet je in mijn ogen vooral kijken naar wat die entertainment waarde maximaal maakt. Ik denk dat Europese topprestaties van Ajax dit jaar en PSV een paar jaar terug maatschappelijk gezien meer waard zijn dan een gemiddelde jaargang van de eredivisie. Dus je moet in mijn ogen zorgen dat het topniveau maximaal is. Als men vindt dat je dat bereikt door de kleinere clubs sterker te maken, omdat Ajax en PSV dan meer weerstand ondervinden en het totale niveau omhoog gaat, dan vind ik dat prima. Maar dat is dan de reden. Met "eerlijk" heeft het helemaal niks te maken.

21 mei 2019 om 11:52

@vernon. Als volgens jou het op de totale geldstroom van Ajax niet boeit, waarom dan niet meer tv gelden aan kleinere clubs geven?

21 mei 2019 om 11:55

Ik zou dat op dit moment prima vinden.

Maar wat vind je van de rest van het verhaal? Jouw eerdere bijdrage klopt alleen als er slechts nationale competities zijn. Maar je kan je Europese tickets inleveren, als je die aanpak kiest.

21 mei 2019 om 11:58

Als de eerste drie nou de kleinste inkomens nemen van rond de 1.95 miljoen en de promovendusclubs het gemiddelde krijgen van de bovenste 3 clubs dan kunnen die promovendus zich eenmalig goed versterken. Daar krijg je een sterker geheel van. Een soort van promotiebonus.

21 mei 2019 om 12:09

Promoveren is de bonus die je over een seizoen kunt verdienen. Leuk hoor extra geld, kan men weer een onbekende Bulgaar of Armenier voor halen, maar in Engeland valt te zien dat het geven van gratis geld, niet leidt tot beter beleid. Dat het een sterker geheel oplevert is totaal uit de lucht gegrepen, niemand kan weten hoe de toekomst eruit ziet. Voor hetzelfde geld gooien ze het geld allemaal in een bodemloze put, vallen er nog meer Nederlandse clubs om door geld verbrassen en worden we juist alleen maar zwakker. Leuk zo'n argument wat staat op gebakken lucht.

21 mei 2019 om 12:59

Zon argument wat staat op gebakken lucht? hoe denk jij dat clubs als Bayern Munchen, Juventus, PSG en City aan kop staan? Die hebben gewoon exorbitant meer te besteden dan de rest. Geld is gewoon de sleutel tot succes in het hedendaagse voetbal. Zelfs het succes van Ajax is voor een groot deel te danken aan de financiã«n die ze tegenwoordig hebben.

Wanneer de kleinere clubs meer geld te besteden hebben kunnen ze het over de balk gooien dat is waar. Maar wanneer het een inconsequent bestuur had gehad had het waarschijnlijk ook niet gepromoveerd. Die eenmalige bonus geeft de competitie een enorme boost. Je wijst naar Engeland en dat is nu net het voorbeeld waar de nummer laatst van de kampioen kan winnen. Bij wijze van. Iedere week moeten die tot het gaatje gaan omdat ze er anders af gaan. De competitie is het aantrekkelijkst van allemaal en de tv gelden zijn het hoogst van allemaal. Maar als je dat niet in wilt zien dan hoeft dat niet. De feiten spreken voor zich.

En al halen ze een onbekende bulgaar? zou dat erg zijn als hij kan voetballen en er 20 in schopt? Niemand zegt ook dat het beleid bij clubs beter moet worden. De selecties moeten sterker worden als je omhoog wilt. Natuurlijk start dat met een beleid maar geld helpt daar een hoop bij.

21 mei 2019 om 13:07

Ja gebakken lucht ja, want jij hebt geen enkel bewijs dat de competitie sterker wordt als de onderste clubs een miljoentje meer of minder krijgen. Je doet net alsof Emmen ineens een selectie van het niveau Utrecht op de been kan brengen met dat extra geld, maar ik heb nieuws voor je: dat gaat niet gebeuren. Het enige wat gebeurt is dat jongens die nu 2 ton verdienen, dan 2,5 ton gaan verdienen omdat ze anders 3 ton gaan verdienen bij Groningen die ook net weer wat meer te besteden heeft. Het is niets anders dan een gok om te zeggen dat het algehele niveau omhoog zal gaan. Tuurlijk zal het niveau omhoog gaan als je net zoveel geld krijgt als in Engeland, maar dat gaat nooit gebeuren. Ook in Engeland wordt het geld niet door 20 gedeeld en verdeeld. Engeland is nou net geen goed voorbeeld, want daar praat je over zo exorbitant veel geld, dat die lui geen goed beleid hoeven te voeren omdat ze bij wijze van 20 miskopen van 10 miljoen kunnen maken. Totaal niet vergelijkbaar met de onderste clubs in Nederland. Wat hebben NEC en NAC en Roda allemaal gedaan met dat surplus aan geld ten opzichte van de hun concurrenten? Slecht beleid voeren. Denk je dat zulke clubs gebaat zijn bij 2 miljoen extra? Dat kregen ze ook wel van een Boekhoorn of Npl Hendricks, maar daar red je het in Nederland niet mee. Het gaat om zulke marginale bedragen internationaal gezien, dat je beter gewoon een goed creatief beleid kunt opzetten, ipv de hand ophouden voor gratis geld.

21 mei 2019 om 14:14

Natuurlijk kan een Emmen niet ineens een selectie zoals utrecht op de been zetten maar ze kunnen het wel met twee gerichte aankopen Utrecht een stuk moeilijker maken. En daar gaat het toch om? Dat je meer onderlinge competitie krijgt? Je doet net of clubs eraan kapot gaan als er eens wat extra binnenkomt maar is dat niet al zo ver. Lopen clubs als Emmen, Fortuna of Nac niet al mijlenver achter op Ajax. Het is een godswonder dat die clubs in dezelfde competitie actief zijn.

Je haalt ook clubs al Roda en Nac aan die een slecht beleid hebben. Nou dat is toch prima want die gaan er dan ook gewoon uit. Maar er zijn genoeg clubs die wel een gezond en verstandig beleid voeren en hier zorgvuldig mee om gaan. Een Emmen doet het toch ook keurig met de middelen die ze hebben?

En betreft marginale bedragen internationaal gezien? De clubs die promoveren spelen enkel op landelijk niveau dus waar slaat het op om zoiets te benoemen? Als je internationaal weer mee wilt doen moet je eerst zorgen dat de nationale competitie op niveau is zodat je meer weerstand ondervind. En de centjes zijn overigens niet structureel he? het is een eenmalige promotiebijdrage om je selectie eredivisiewaardig te maken zodat je meer mee kunt komen in de hoogste klasse. Dat is iets anders dan structureel honderd miljoen euro bijschrijven zoals in Engeland.

21 mei 2019 om 14:31

@ninjakai: wat een rare logica heb jij? Hoezo is Vitesse erbij gebaat dat Ajax bijna het dubbele aan televisiegelden heeft? Uiteindelijk is de manier hoe het geld wordt uitgegeven natuurlijk het allerbelangrijkst voor het dichten van verschillen.

Natuurlijk leidt een evenwichtigere verdeling van gelden tot evenwichtigere competities. Het gat in inkomsten slaan clubs voornamelijk met sponsoren, waarbij de grote van de achterban natuurlijk een grote rol speelt, fair enough. Daarnaast verdienen de toppers en subtoppers geld met hun bijdrage aan Europees voetbal.

En ja voor de topclubs en ook voor de subtop, en ook voor de rest van de eredivisie, gaat het niveau omhoog als de weestand groeit. Met hogere budgetten zijn kleinere clubs internationaal slagvaardiger om spelers te nehouden danwel te kopen of huren.

Kortom, jouw gebrabbel is ontzettend ongefundeerd en klopt daarbij fundamenreel niet.

21 mei 2019 om 14:49

Maar Utrecht krijgt ook geld en kan die gerichte aankopen dan toch ook doen? Sponsorinkomsten etc blijft gewoon gelijk, dus aan het gat met de clubs boven je zal niet veel veranderen, en de concurrenten voor je positie krijgen er nagenoeg hetzelfde bij. Ik zie er eerlijk gezegd niet zoveel door veranderen. Daarom vind het argument niet sterk. Ja je speelt in op de emotie van mensen en dat werkt vaak goed, maar in dit geval is het puur giswerk of de competitie beter wordt. Het is in mijn ogen niet zo dat Emmen met die 2 miljoen ineens significant een betere selectie op poten kan brengen dan nu, je blijft in dezelfde vijver vissen. Betere spelers zullen alsnog niet voor de nummer 18 van Nederland gaan kiezen, als ze ook bij de nummer 1 in Bulgarije al significant meer kunnen verdienen.

21 mei 2019 om 15:08

Je vist niet nog steeds in dezelfde vijver. Er gaan andere deuren open die voorheen gesloten bleven voor promovendus.

In het oude systeem zou Utrecht uitlopen ja, maar laten we voor de grap even zeggen dat een promovendus die 9 miljoen pakt. even voor de duidelijkheid. Utrecht vangt hier een slordige 5 miljoen. dan vang je als promovendus 9. Dan is dat toch een wezenlijk verschil ten opzichte van als je maar 1,95 miljoen krijgt die het momenteel zou vangen? Dan loopt Utrecht uit ja, dat klopt. maar in de nieuwe situatie zoals ik schets is dat minder het geval. In dat geval loopt een promovendus eenmalig in op Utrecht. Dat scheelt toch gewoon een slok op een borrel voor de kleinere clubs? duidelijker kan ik het niet omschrijven. je krijgt die centen eenmalig om je team competitie-waardig te maken.

En dat je collega promovendus dat ook krijgt. Ja dat is competitie. Dan moet je dus een slimmer beleid voeren dan je collega die dat ook krijgt en het beter besteden. Dat is toch het hele eieren-eten? Slimmer handelen dan de concurrent. En als je het over de balk jaagt is dat prima, maar dan ga je er waarschijnlijk gewoon uit omdat anderen dat bedrag wel slim investeren.

En waarom zouden betere spelers niet naar de Nederlandse nummer 18 willen? Zolang men maar betaald komen er toch gewoon spelers? Of denk je dat een Neymar voor het sportieve aspect in parijs voetbalt? het is toch gewoon bewezen dat clubs met een grotere portemonnee en meer te besteden hebben gewoon betere voetballers aantrekken. Wat valt daar niet aan te begrijpen. De vraag stellen waarom spelers naar Bulgarije gaan in plaats van naar Nederland is hem tevens beantwoorden, wat jij hier ook doet. Namelijk geld. Waarom voetballen de betere spelers bij AZ, Feyenoord, Ajax en Psv? En daarna de mindere goden bij Utrecht, Vitesse, Heerenveen en Groningen. En een treetje lager speelt weer bij Ado, Heracles en dergelijke. Dat heeft puur met financiã«n te maken.

Momenteel doet FC Emmen het met een begroting van 6 miljoen. Het pakt er 9 miljoen bij omdat het promoveert. Dan kan het toch gewoon de beste spelers van Cambuur, Go Ahead Eagles of Almere City weghalen. Iets dat gezien de financiã«le situatie voor Emmen niet mogelijk was? En dat het dan geen selectie heeft zoals Utrecht, is logisch. Die hebben structureel een groter budget en meer naamsbekendheid. maar denk jij ook niet dat Emmen zou groeien in de Eredivisie wanneer het eenmalig die bonus zou ontvangen om zich te versterken? daar wordt het voetbal toch gewoon beter van?

Nu Heeft Fortuna hetzelfde bedrag gekregen en kan op deze manier zich versterken. Dan gaat het algehele voetbal toch omhoog? Zon club heeft toch in een klap meer vlees op de botten om tegenslagen te overbruggen? Nee je koopt er geen Messi voor maar het is een stap in de goede richting.

En je blijft niet in dezelfde vijvers vissen. je gaat naar andere vijvers omdat je financieel gezien meer armslag hebt dan voorheen. En met die armslag kun je je nestelen in de eredivisie. En gooi je het over de balk? Prima, dan degradeer je hoogstwaarschijnlijk weer met een jaar. Dan krijgt een ploeg die wel een goede visie heeft de kans.

21 mei 2019 om 16:44

Hoe kom je nou ineens bij 9 miljoen voor een promovendus? Volgens mij gaat dit draadje om het eerlijk verdelen van televisiegeld, iedereen evenveel, dan komt Emmen dus niks dichterbij een Utrecht, ADO, Groningen of PEC. En in welke andere vijver ga je vissen dan? Wat voor significant betere spelers zullen er ineens wel voor Emmen willen gaan spelen? Kortom: het is allemaal giswerk. Ja eventueel haal je net iets betere spelers, maar alles valt of staat met goed beleid. Dat is nu eenmaal zo als je in de financiële marge moet opereren en daar gaan die paar miljoen extra geen verandering in brengen. Je vist nog steeds in dezelfde vijver, moet nog steeds afvallers van andere clubs weghalen of onbekende buitenlanders die ook altijd maar een gok zijn. De toptalenten gaan nog steeds naar Amsterdam, Alkmaar of Eindhoven, de betere afvallers uit de top nog steeds naar Utrecht, Vitesse of Heerenveen en Emmen moet nog steeds hopen dat een gefaald Michael de Leeuw terug wil komen. Echter kunnen ze dat soort spelers wel 50k extra geven. Ik zie niet zoveel veranderen. Je idee van die 9 miljoen zal wel vanuit het Engelse idee komen, maar als je daar iets uit kunt halen, dan is het wel dat die promovendi massaal inkopen en bovendien overbetalen voor die spelers. Iedereen weet immers dat ze 10 tallen extra miljoenen hebben. Degraderen ze alsnog 1 van de 3 daarop volgende jaren, dan is de selectie zo duur dat iedereen verkocht moet worden en je flink moet inbinden en nog maar meot zien of je überhaupt weer snel om promotie meestrijd. Hetzelfde zie je in Nederland gebeuren met NEC en Roda, die relatief ook te rijk werden geacht voor de KKD. Waar jij dan het stellige rooskleurige beeld vandaan haalt dat het alleen maar opwaarts gaat met meer geld, dat is mij een raadsel. Excuus overigens voor het gebrek aan alinea's, dat is erg vervelend bij zo een lange post. Echter zouden de excuses van voetbalzone af moeten komen, die stellen mij immers nog steeds niet in staat om alinea's te maken via de mobielapp.

21 mei 2019 om 17:17

Shorty,

Je kunt alinea maken door de alinea te plaatsen en je reactie eenmalig aan te passen met bijvoorbeeld een punt. Zo doe ik dat ook altijd via mijn mobiel.

Je reageert op mijn reactie maar hebt hem eigenlijk niet goed genoeg gelezen denk ik zo. Ik opperde dit in de reactie waar jij op reageerde.

''als de eerste drie nou de kleinste inkomens nemen van rond de 1.95 miljoen en de promovendusclubs het gemiddelde krijgen van de bovenste 3 clubs dan kunnen die promovendus zich eenmalig goed versterken. Daar krijg je een sterker geheel van. Een soort van promotiebonus.''

Met die bonus van 9 miljoen (gemiddelde van nummer 1 tm 3) kun je als promovendus echt wel iets. Dat is wat ik met mijn reactie wil aangeven en dat heb ik hierboven uiteen gezet.

21 mei 2019 om 18:50

Je hebt gelijk, ik heb je reactie niet goed genoeg gelezen. Echter verandert het niets aan de rest van mijn argumentatie. Met 1 jaar incidenteel 9 miljoen extra, kun je niet ineens duurdere spelers halen en je salarishuis opkrikken, daarvoor moeten inkomsten vast zijn. Anders zou Ajax nu ook ineens kunnen vissen in dezelfde markt als Barcelona en City. Neem je de gok wel, dan kun je bij een degradatie flink tegen de lamp lopen en 2 jaar na de 9 miljoen injectie er slechter aan toe zijn dan voor die injectie. Ik snap je argumentatie wel, maar in mijn ogen ben jij veel te stellig in je overtuiging dat het eerder positief dan negatief gaat zijn. Het enige wat zeker is in jouw verhaal, is dat het gat tussen de KKD en de Eredivisie dan nog groter worden. Hoe deze zaak geregeld wordt, er zijn altijd mensen die ontevreden zijn en meer willen. Ik snap al die gevoelens en sentimenten wel, maar argumenten als dat het "eerlijker" is om geld gelijkmatig te verdelen, of dat we geld aan de minderen moeten geven zodat die sterker worden, daar ben ik het gewoon niet mee eens. Zoals meerdere mensen al aangeven mbt tot "eerlijk", het meest eerlijk zou kijkcijfers zijn en dan zou de top nog meer krijgen. Dat lijkt me geen faire optie. Waarom jouw argument in mijn ogen niet valide is, is vanwege het feit dat het allemaal pure speculatie is.

21 mei 2019 om 18:54

Hmm blijkbaar heb ik het trucje nog niet onder de knie.

Haha

21 mei 2019 om 22:38

Pure speculatie is het natuurlijk niet helemaal. Als voorbeeld kun je de premier league stellen. Daar heb je bovenin een aantal teams met veel budget. Kijk eens hoe dicht dat bij elkaar zit. Dat komt omdat ze financieel aan elkaar gewaagd zijn en dus van elkaar kunnen winnen.

Nu weet ik ook wel dat dat heel andere proporties aanneemt. Maar je hoeft dat geld (9 miljoen) toch ook niet in een keer uit te geven? Je zou het ook in drie jaar kunnen doen of helemaal niet en het oppotten. Maar ik kan je wel op een briefje geven dat spelers die dan goed genoeg zijn in de eredivisie maar geen zin hebben om bij een klein team als bijvoorbeeld Emmen te spelen dan ineens wel interesse hebben. Als die jongens wel komen is dat een verrijking voor de eredivisie omdat ze kwaliteit meebrengen. Als Emmen drie jaar lang de begroting met 3 miljoen euro kan verhogen dan krijgen ze hoe dan ook meer mogelijkheden. Spelers die voorheen niet kwamen komen nu plots wel. Die ene huurling die net te duur was kan nu plots wel worden gehuurd. Nu staan de degradanten min of meer vast en degraderen ze dit jaar niet dan zijn ze volgend jaar het haasje. Ze kunnen een prima visie hebben maar zijn financieel gezien niet daadkrachtig om die visie uit te dragen. Dat kan door die bonus nu plots wel.

Het gaat de eredivisie niet redden hoor maar je krijgt dan wel meer verrassingen in de eredivisie omdat die clubs met dat geld ineens hun visie wel kunnen bewerkstelligen.

Maar buiten dat je het aan spelers kunt besteden zou je het ook in je jeugdopleiding kunnen stoppen zodat die structureel een boost krijgt waardoor kleinere clubs daar meer uit kunnen halen. Hoe dan ook. De clubs die dat bedag zouden meepakken zouden flinken stappen kunnen maken. Nu denken promovendus enkel aan overleven en laten ze hun visie varen om maar in de eredivisie te blijven. Met dat geld kunnen ze hun visie doortrekken in de eredivisie.

Kortom het lijkt mij voor de eredivisie een goede vooruitgang als de kleintjes financieel gezien dichter bij de middenmoot komen te staan. Maar dat het een utopie is begrijp ik ook. Stel nu dat Twente 9 miljoen krijgt om zichzelf te versterken. Hoe kijk jij daar tegenaan?

21 mei 2019 om 09:49

Ja en nee, ik bedoel het is evenredig verdeeld over de kijkcijfers en je zult dan krijgen wat je in Engeland hebt. Ieder jaar krijg je bij de degradanten een exodus waar je u tegen zegt. Salarishuizen waar geen zak meer van klopt en problemen om je broek op te houden als dit wegvalt.

Wel krijg je meer weerstand binnen de competitie en meer clubs zullen stoppen met dat achterlijke kunstgras.

21 mei 2019 om 10:12

jorisdijk

Het is nu juist niet evenredig verdeeld over de kijkcijfers anders zou mijn club ook een stuk hoger staan. Het is op basis van een of ander puntensysteem die afhankelijk van het aantal wedstrijden dat je wint/gewonnen hebt ervoor zorgt dat je meer krijgt als je hoger eindigt. Mij lijkt het het meest eerlijke dat het ook daadwerkelijk verdeeld wordt zodanig dat de clubs die de meeste kijkers trekken ook het meeste ontvangen.
Het zijn immers tv-gelden.

21 mei 2019 om 11:25

Dan benader je sport strikt economisch, hier ben ik het dus fundamenteel mee oneens. Sport is geen zuivere economie, want waar een economie altijd zich ontwikkelt naar een oligopolie met slechts een paar spelers in een bepaalde markt, hebben we met sport te maken met belangen van partijen die een competitie mogelijk maken. De aantrekkelijkheid van een sport/competitie hangt mede samen met in hoeverre spanning kan brengen, met in hoeverre andere clubs competitief kunnen zijn.

21 mei 2019 om 12:40

Het probleem is, dat er 'maar' zoveel miljoen mensen in ons kikkerlandje wonen en er vanuit het buitenland geen interesse is, minder kijkers = minder inkomsten. Pas wanneer Ajax & PSV (of andere clubs) structureel gaan presteren in europa wordt de eredivisie interessant om naar te kijken voor het buitenland. Daarom denk ik ook dat het helemaal niet verkeerd is voor de eredivisie dat de beste clubs het meeste geld krijgen, zij moeten immers het gat naar het buitenland overbruggen. Daar zit echt niemand te wachten op een potje tussen respectievelijk Emmen en Fortuna. Wellicht dat er daarna wat meer geëgaliseerd kan worden.

21 mei 2019 om 12:45

@schuimkraagje. Maar als je de nationale competitie als slechts een vervelend tussendoortje ziet voor de internationale ambities van Ajax en Psv, hoe kun je dan wel verwachten van die clubs dat ze hun speelschema omtoveren 'in het belang van het Nederlands voetbal'? Sommige mensen hier vinden dat de kleinere clubs maar de rode loper moeten uitrollen voor de grote clubs, terwijl ze in Europa altijd hun beklag hebben gedaan over de macht van de grote Europese topclubs. Het is van een schrijnende hypocrisie.

21 mei 2019 om 09:50

Ik ben het volstrekt met je eens. Het is de enige manier om een gelijkwaardiger speelveld te krijgen. Enige probleem is dat de topploegen recht hebben op meer, omdat ze ook daadwerkelijk meer worden bekeken. Ik vind het wel grappig dat veel mensen de Europese topploegen bekritiseren omdat ze alleen maar op geld belust zijn, terwijl de topploegen in Nederland dat feitelijk ook doen. De verhoudingen in Nederland zijn enorm scheef

21 mei 2019 om 09:54

Hoe zijn de verhoudingen scheef? Ik denk dat clubs als Ajax, PSV en Feyenoord eigenlijk nog meer zouden horen te krijgen als je kijkt naar een wiskundige maat van hoe belangrijk zij zijn voor de kijkcijfers.

21 mei 2019 om 09:57

Ik wacht met smart op deze wiskundige maat.

21 mei 2019 om 10:00

Dan neem ik aan dat jij de verhoudingen in Europa ook prima vindt?

21 mei 2019 om 10:11

@diegelbereds

Waarom wil je een gelijkwaardig speelveld? Waarom zou Ajax in niveau zodanig moeten dalen dat ze gelijkwaardig worden aan Emmen?

De verhoudingen in Nederland zijn inderdaad scheef. De topploegen dragen per fan meer af aan de mindere ploegen dan die per fan opbrengen. Dat doen ze uit solidariteit.

Alternatief is dat elk team zelf zijn thuiswedstrijden verhandeld.

21 mei 2019 om 10:14

@diegelbereds ik ben zo vrij om ook op jou vraag te reageren. Ik vind de verhoudingen in de ED prima, maar in Europa niet. Dat heeft ermee te maken dat de verhoudingen in Europa oneerlijk zijn gecreëerd vanaf de start van de CL.

Stap 1, we willen meer clubs vanuit 1 competitie

Stap 2, we willen een minimaal een x aantal wedstrijden spelen, dus we willen bescherming middels poules waardoor we garanties krijgen.

Stap 3, we willen in de poule niet tegen ploegen uit hetzelfde land spelen

Stap 4, de garanties zijn niet zo goed, we gaan werken met plaatsing. De topploegen ontlopen elkaar hierdoor

Stap 5, Nu we garanties hebben dat de topploegen goed presteren gaan we de tv gelden op basis van de gecreëerde prestaties verdelen, zodat de topploegen rijk blijven

Stap 6 (komt er nu aan) we spelen te weinig top wedstrijden (uitspraken van Barca zeer recentelijk)

Stap 7 We creëren ons eigen clubje met topploegen en slurpen zoveel mogelijk geld op. Bij het clubje komen is bijna onmogelijk. Eindelijk hebben de topploegen door de Super league een 100% garantie op geld en is het onmogelijk geworden om dit privilege te verliezen.

21 mei 2019 om 10:28

Je leest niet helemaal goed Speedy. Een gelijkwaardigER speelveld is wat anders dan een gelijkwaardig speelveld. Ik ben er van overtuigd dat de competitie van beter niveau wordt als de mindere ploegen iets meer te besteden hebben. Een half miljoen is voor een club als Emmen veel geld en voor de topclubs een klein beetje. Ik ben er zelfs van overtuigd dat de topclubs uiteindelijk profiteren van een gelijkwaardigER speelveld

21 mei 2019 om 10:44

Nou ja, kijk maar bijvoorbeeld naar de gemiddelde kijkcijfers per club per wedstrijd. Die van Ajax zal hoger uitvallen dan die van Emmen acht ik. Alle Eredivisie wedstrijden zijn te zien op Fox.

Diegelbereds, ik zeg niet dat het prima is. Ik zeg dat het eerlijker is dan wat jij zegt.

21 mei 2019 om 10:48

Ok. En wat vind je dan van het idee dat de topclubs ook kunnen profiteren van een gelijkwaardiger speelveld? Dus misschien niet per se eerlijker, maar uiteindelijk gunstig voor alle partijen (in een ideaal scenario)

21 mei 2019 om 10:55

Ik weet niet of dat zo zou zijn, een gelijke verdeling betekent minder geld voor clubs als Feyenoord, AZ die dat hard nodig hebben. Dat is niet gunstig voor Ajax qua competitie. Je krijgt gewoon een veel bredere subtop.

21 mei 2019 om 11:56

@diegelbereds

Dat is de 1.000.000 dollar vraag. Waarvan gaat het topniveau van de topclubs omhoog? Is dat door hen een paar miljoen euro extra te geven? Of is dat door de kleinere clubs sterker te maken.

Ik denk persoonlijk dat dat laatste niet zoveel zin heeft. Kijk naar Ajax dit jaar. De weerstand in de eredivisie is de laatste jaren echt niet groter geworden. Maar Ajax is wel in anderhalf jaar tijd enorm veel sterker geworden. Dat is niet gekomen door weerstand uit de eredivisie, maar door het aankopen en opleiden van de juiste spelers, en daar vervolgens een team van te smeden.

Op de hele, hele lange termijn maakt het wel uit hoe sterk de kleinere clubs zijn. Maar dan nog is de invloed van een paar miljoen euro per jaar peanuts in vergelijking tot de invloed die de topclubs zelf uitoefenen op de kwaliteit van hun selectie. De stappen die daar gezet worden zijn veel belangrijker dan de 2% kwaliteitsverbetering die Zwolle haalt omdat ze 500.000 extra te besteden hebben.

21 mei 2019 om 09:55

Misschien wel. echter heeft alles te maken met de inkomsten m.b.t. reclames en dergelijke inkomsten tijdens de tv-uitzending. Bij Ajax, PSV en Feyenoord kijken nu eenmaal meer mensen t.o.v. een bijv. FC Emmen. Dus mijn inziens logisch verdeelt. Het verschil in percentages van de nummer 1 met de nummer laatst ligt in Nederland helaas veel hoger t.o.v. het buitenland (zoals de Premier League).

21 mei 2019 om 10:08

Waarom is het eerlijk om per Ajax fan die een Fox abonnement neemt minder geld aan Ajax te geven dan per Emmen kijker die een Fox abonnement neemt?

21 mei 2019 om 10:44

Dan hoeven we ook geen promotie vanuit de eerste divisie te doen. Het gaat tussen ere en eerste wordt dan namelijk nog groter.

21 mei 2019 om 10:46

Je vergeet alleen een belangrijk ding. Als Ajax of Psv zelf de rechten zou verkopen zouden ze die 10 miljoen ook wel halen, (ik denk zelfs stuk meer) waarom dan genoegen nemen met 4 milj, terwijl buitenlandse clubs 80 miljoen per club krijgen? Je denkt dat Ajax en Psv dan niet zeggen, we doen het zelf wel?

In mijn ogen is het terecht verdeeld. Wil je de competitie sterker maken dan moet je misschien gewoon het bedrag delen door 18. Voor Ajax kan dat best positief uitvallen omdat ze zelf niet zullen schrikken van 5 miljoen minder maar je verzwakt wel de positie van Psv, Feyenoord en AZ.

Dit is sterk gereguleerd en erg goed geregeld voor de kleinere clubs. Als je marktwerking loslaat op de eredivisie dan zou deze verdeling er heel anders uitzien.

En het blijft toch echt peanuts vergeleken met alle Europese topcompetities. Maakt de prestaties van Ajax in Europa alleen maar indrukwekkender.

Toch apart dat Twente vals speelt, hiervoor bestraft wordt, maar door datzelfde vals spelen wel nog geld krijgt. Voelt toch wel een beetje dubbel.

21 mei 2019 om 10:19

Rochus

Als je puur naar kijkcijfers kijkt had Twente een stuk hoger moeten eindigen, dus dit lijkt me juist wel eerlijker als je het vanuit jouw oogpunt lijkt. Alhoewel: als het aan jou ligt horen we helemaal niets meer te krijgen en dood en begraven te zijn (neem ik aan). Mag ook en ergens begrijpelijk; maar we zijn er nog dus dingen hier gewoon voor mee. Deal with it.

21 mei 2019 om 11:30

Nou ze rekenen prestaties van de afgelopen 10 jaar mee, daarin spelen ook prestaties mee die Twente mede door valsspel gehaald heeft. Ze hadden bijvoorbeeld die jaren de klassering van Twente kunnen schrappen, of bijvoorbeeld Twente als 18e klasseren en dat meenemen in de berekening. Dan komt Twente waarschijnlijk lager te staan. Jouw reactie snap ik verder niet, want zoals je hierboven zo graag duidelijk wilt maken: het gaat niet om kijkcijfers. Dat je dat dan nu aanhaalt als argument dat men maar blij moet zijn omdat het nog meer had kunnen zijn voor Twente, dat vind ik dan ook een beetje zwak. Ik persoonlijk had het helemaal niet raar gevonden als de prestaties onder valsspel geschrapt worden, net zoals de tour overwinningen van Armstrong bijvoorbeeld.

21 mei 2019 om 11:53

Je vergeet voor het gemak even te noemen dat de KNVB deze correctie reeds heeft doorgevoerd door punten in mindering te brengen.

21 mei 2019 om 12:06

Je vergeet voor het gemak dat dit niet gebeurt is over de seizoenen dat Twente heeft vals gespeeld, maar eenmalig achteraf als straf is gebeurt.

21 mei 2019 om 12:12

Meermaals Rochus. Maar ik vind dat je ergens wel een punt hebt. Zoals Shorty al aangeeft had de KNVB over de jaargangen van de misstanden (toch 3 seizoenen) met gemak Twente kunstmatig lager kunnen zetten. Ik weet alleen niet of dit uberhaupt als een sanctie in de boeken staat. Zo niet, tja dan moeten we dit accepteren. Als de KNVB hun eigen regels ook niet gaat volgen dan is het hek van de dam.

21 mei 2019 om 12:13

Die vergeet ik voor het gemak niet even hoor, maar die puntenaftrek staan ongeveer gelijk aan 10 seconden tijdstraf voor Lance Armstrong in de Tour. Maar goed ik probeer geen hetze tegen Twente levend te houden hoor, probeer alleen een bepaald perspectief te schetsen.

21 mei 2019 om 12:35

Shorty1991

Ik kan ergens best inkomen in de door jouw voorgestelde straffen door het schrappen van die klasseringen. Echter: bestaan dergelijke straffen? En wie bepaalt wat een redelijke straf is? Volgens sommigen is kielhalen de enige terechte straf.

Verder mag jij het zwak vinden dat ik kijkcijfers aanhaal als argument, als ik aan tv-gelden denk dan denk ik aan kijkcijfers. Die horen wat mij betreft onlosmakelijk aan elkaar verbonden te zijn. Als een Excelsior een gigantische supportersschare zou hebben met bijbehorende hoge kijkcijfers maar gewoon ruk presteert dan vind ik alsnog dat Excelsior hoog zou moeten eindigen op deze lijst. Heel simpel omdat Excelsior in dat geval veel geld oplevert.

Maar zoals gezegd: bovenstaande beredenering mag jij zwak vinden.
Net als dat ik het een zwaktebod mag vinden dat velen zoals jij straffen blijven aandragen die of niet bestaan, niet mogelijk of onredelijk zijn onder het mom van rechtvaardigheid.

21 mei 2019 om 12:43

Twenteov, ik heb je reacties hierboven te vlug gelezen en was tot een verkeerde conclusie gekomen. Ik ben het met je eens dat kijkcijfers de meest eerlijke vorm van verdeling is, echter snap ik ook wel waarom er voor een iets meer gelijkmatigere verdeling van het geld komt. Die straffen die ik voorstelde zullen wel niet bestaan en van mij hoeven die persoonlijk ook niet per se. Uiteindelijk gaat deze discussie over een paar ton meer of minder, tja in het huidige transferklimaat doe je met die paar ton ook weinig. Al snap ik dat voor de wat mindere ploegen elke ton er weer eentje is natuurlijk.

21 mei 2019 om 12:46

Ter verduidelijking: ik schets alleen een situatie die ook had kunnen zijn, hoe ze het in andere sporten bijvoorbeeld aanpakken. Dat was puur een reactie op jouw post waarin ik het gevoel kreeg dat je een bewering maakte in de trant van "ja maar eigenlijk zou Twente nog veel meer hebben kunnen krijgen". Mijn reactie is er dus 1 met de toon: "ja maar het had voor Twente ook nog veel erger uit kunnen pakken". Het gaat mij er totaal niet om dat ik Twente weer of meer gestraft wil zien worden, iets dat je nu zo lijkt te interpreteren.

21 mei 2019 om 13:27

Shorty1991 klopt, we schetsen allebei situaties die eigenlijk niet relevant zijn, want de situatie is niet zo.
Verder een verkeerde interpretatie inderdaad, als Twentesupporter interpreteer je weleens iets verkeerd in alle meningen van de kenners hier

21 mei 2019 om 13:31

Dat hebben niet alleen de Twente supporters hoor, ik zelf sta ook vaak te snel op m'n achterste poten op voetbalzone. Dat gebeurt nu eenmaal als je je realiseert dat zowat de helft van alle reacties op een dag provocerend bedoeld zijn haha.

21 mei 2019 om 10:27

Twente werd afgelopen jaar in de KKD in veel gevallen beter bekeken als enkele ED duels. Na verwachting zal twente aankomend jaar na de top drie het beste worden bekeken. Hoe eerlijk is die ranglijst uberhaubt?

21 mei 2019 om 10:30

@gestrekte poot, best eerlijk eigenlijk aangezien het niet over kijkcijfers gaat maar over prestaties. Prestaties zijn vrij objectief meetbaar, tenzij er natuurlijk 1 partij niet eerlijk speelt en daardoor beter presteert. Dan is het wel oneerlijk.

21 mei 2019 om 10:42

Ja en kijkcijfers zijn ook vrij objectief meetbaar. Je vind het nu toevallig eerlijk opgebouwd omdat dit negatief uitvalt voor Twente en jij erover kunt zeiken. Goh wat toevallig niet?

21 mei 2019 om 10:43

Kijkcijfers zijn in dat geval veel objectiever! Hoe eerlijk is een competitie waarbij op wisselende ondergrond (gras en kunstgras) wordt gespeeld. Chinesen, Russen, Gemeenten miljoenen in clubs pompen. Wedstrijden zonder uitsupporters worden gespeeld en ga nog maar even door..

21 mei 2019 om 12:57

Natuurlijk werd Twente beter bekeken dan sommige eredivisiewedstrijden. Twente speelde altijd op vrijdag of maandag, welke andere leuke wedstrijden in de eredivisie zijn er op die dagen?

21 mei 2019 om 12:58

Gestrekte poot : Na de top 3 word Vitesse het beste bekeken. Beter nog dan Twente dus. En ook Groningen en Utrecht scoren hoger...

21 mei 2019 om 13:15

Yatsemata zo kan ik het ook, Utrecht, Vitesse en Groningen krijgen namelijk ook de kijkers van Ajax, Heerenveen en Willem 2 mee, terwijl Twente het moet doen met de 3 mensen die fan zijn van Almere City en Top Oss.

21 mei 2019 om 13:30

yatsemata

Je beseft wel dat Twente ten eerste niet altijd live uitgezonden werd + ten tweede dat de tegenstanders afgelopen jaar niet erg tot de verbeelding spraken voor evt. zappende neutrale liefhebbers + ten derde dat de kijkcijfers van wedstrijden waarin Twente speelde niet gespekt werd door die 12 supporters van de tegenstander en de kijkcijfers dus praktisch van 1 kant kwam?

Oftewel: lekkere halve waarheid weer van je

21 mei 2019 om 15:00

Lees mijn reactie nog eens! Ik heb het niet over afgelopen KKD seizoen. Twente zal naar alle waarschijnlijkheid gezien de grote vd achterban weer op een 4e plek eindigen.

21 mei 2019 om 13:20

Met alle respect: ik ben er een beetje klaar mee om te blijven verwijzen naar wat Twente fout heeft gedaan. Heel Nederland weet dat nu. Wanneer stoppen we ermee om het de supporters onder de neus te wrijven? En nee, ik ben geen Twente-supporter.

21 mei 2019 om 16:17

En vervolgens is er door alle noodzakelijke bezuinigingen, puntenaftrek e.d. flink beneden gemiddeld gepresteerd en gedegradeerd.

Wanneer de lijn werd doorgetrokken van "twente zonder valsspelen" dan zou de club hier op plek 5-6 staan. Twente heeft zich dus uiteindelijk flink in de vingers gesneden en clubs als Groningen, Heerenveen en Heracles profiteren daarvan. Redenatie uit onderbuikgevoel.

Edit: Twente compenseert de andere clubs overigens. Clubs zijn akkoord en daarmee is de kous af. Dat er vorig jaar uitstel is gevraagd wil niet zeggen dat het niet betaalt worden.

Ik zou eerder een min. grens van 3 mio inlassen, en dan deze wiskunde formule toepassen. Dan verdeel je van de 80 mio € iets meer dan de helft evenredig (54 mio€). Zo help je de onderste helft naar een hoger niveau en wordt je ook beloond voor betere prestaties. De grootste verliezer in dit systeem is eigenlijk de sub top. Maar algemeen niveau van de eredivisie zou wel stijgen, of op zn minst zouden die achterlijke kunstgras velden verdwijnen

Als je als compititie wilt groeien moet iedereen evenveel krijgen

21 mei 2019 om 10:13

Welnee, de competitie groeit niet door clubs kunstmatig in leven te houden. Clubs moeten zelf een achterban veroveren, groeien door meer fans aan te trekken. Gemeentes spelen hier ook een rol in, willen die een goede betaal voetbal clubs of hebben ze liever een mooie dierentuin in de stad.

21 mei 2019 om 12:17

Tja Speedy. We kunnen moeilijk verwachten dat een Emmen bijvoorbeeld even een half miljoen fans kan veroveren op de lange termijn. Zeker als Ajax in een competitie (die los staat van de Nederlandse) bovenmaats presteert. De Nederlandse TV-gelden zijn natuurlijk een schijntje van wat er in Europa verdiend kan worden.

22 mei 2019 om 14:25

Geen idee of dat kan, Emmen zou de club van heel Drenthe moeten kunnen worden. Als ze inwoners vans Assen en dergelijke aan weten te spreken, is er echt nog wel wat mogelijk. Zoals FC Twente dat heeft laten zien in het verleden, ze wisten zelfs een titel te winnen als regio club, en toen was er nog geen financieel gedonder.

Dus Twente bedonderd de boel en krijgt daardoor meer goed dan andere clubs die wel fair spelen. Bizar

21 mei 2019 om 10:22

FC Twente is inderdaad sterk bevoordeelt de laatste jaren.

21 mei 2019 om 13:22

Wanneer stopt het verwijt aan Twente? Je kan het de supporters niet kwalijk nemen wat hun club jaren geleden heeft gedaan.

21 mei 2019 om 16:23

Bizar.. dat de compensatie waarmee de clubs akkoord zijn gegaan zo makkelijk wordt vergeten.

Ik ben voor een gelijke verdeling van de TV gelden. Het is dan misschien niet eerlijk aangezien PSV en Ajax veel meer kijkers trekken dan FC Emmen of Fortuna Sittard maar het is wel goed voor de eredivisie. De rijke teams maakt het niet zoveel uit als er een miljoen of 5 minder binnenkomt en de kleinere teams kunnen echt iets opzetten met die miljoenen extra. Een gelijke verdeling lijkt mij dus geweldig voor de eredivisie. De kleinere clubs hebben echt een financiële boost en de grote clubs voelen het niet zo. Het is een links ideetje maar het kan de eredivisie alleen maar goed doen. Misschien kunnen clubs dan wel natuurgras betalen en misschien kunnen teams als NAC dan wel een goed elftal hebben.

21 mei 2019 om 11:46

Het is op korte termijn misschien goed voor de Eredivisie. Op lange termijn zeer slecht. Ajax heeft net de aansluiting tot de Europese top weer gevonden, dat is pas goed voor de Eredivisie. Ajax kan zijn spelers voor absolute hoofdprijzen verkopen waardoor ze ook de waarde van andere Eredivisiespelers omhoog kunnen krikken. Dat is veel meer waard dan die paar Tvgelden.

De Eredivisie zou er alleen goed aan doen als het gewoon uitbreidt met eerst Belgie en eventueel wat Scandinavische clubs. Dan doe je op Tvgelden niveau pas weer een beetje mee.

21 mei 2019 om 12:21

Ajax haalt dit seizoen zo’n 200 miljoen op. Met een eerlijke verdeling van tv gelden zou het zo’n 6 miljoen schelen. Denk niet dat die 6 miljoen het verschil maakt tussen ‘aan de top komen’ of gewoon een Europees net-niet gevalletje zijn.

21 mei 2019 om 12:52

Dat werkt natuurlijk 2 kanten op Tukkertje91, immers zal die 2 miljoen extra er ook niet voor zorgen dat Emmen kampioen van Nederland wordt. Want dat is waar we het uiteindelijk over hebben, dat iedereen behalve de top 3 er een miljoentje of maximaal 2 bijkrijgt. Zelfde geval wat jij schetst, alleen dan een paar nulletjes minder haha

21 mei 2019 om 13:04

Een gelijke verdeling lijkt mij een slecht idee, ik zou het Engelse model hanteren: Iedere club krijgt een basisbedrag, en op basis van prestaties krijg je er nog een deel bij. In Engeland krijgt iedere club standaard iets van 80 miljoen, en dan komt er op basis van de eindstand 2 miljoen per plaats bij. Dus de nummer 20 krijgt daar 2 miljoen voor, de nummer 1 krijgt daar 40 miljoen voor. En dan zit er nog een deel bij voor live uitgezonden wedstrijden, maar dat deel zou ik in Nederland niet meenemen.

In Engeland krijgt de nummer 20 iets van 100 miljoen, en de nummer 1 ongeveer 150 miljoen. Puur in bedrag een enorm verschil, maar in verhouding valt het wel mee.

21 mei 2019 om 13:11

Ik zie niet hoe het op de lange termijn slecht is. Ajax heeft nu al zat geld en dat zou niet veranderen als je ze structureel 5 miljoen minder geeft. Voor de andere clubs is die paar miljoen die ze erbij krijgen wel een geweldige boost. Die kunnen dan net wel kunstgras eruit flikkeren, een talent als Doan kopen of het trainingscomplex verbeteren. Ik denk dus zeker dat het goed is voor de lange termijn. Je dicht alleen het gat met de Europese top er niet mee inderdaad. Als je dat als Nederland echt wil zou je inderdaad de markt uit moeten breiden en samen gaan met België. De vraag daarbij is alleen of je dat wel moet willen. Voor ajax en PSV is het leuk om meer geld binnen te krijgen en tegen betere teams te spelen maar de eredivisie is meer dan alleen PSV en ajax. Je hebt een hoop clubs die voldoende fans hebben die met zo'n BeNerliga buiten de boot vallen.

21 mei 2019 om 13:21

Heracles heeft al jaren stabiele inkomsten en flikkert dat kunstgras nog steeds niet uit het stadion. Van mij mag ajax de rekening betalen voor het verwijderen van al het kunstgras, maar dan moeten andere clubs dat zwart op wit zetten zodat ze niet op slinkse wijze dat geld aan een overbodige Sloveen kunnen spenderen. Je maakt mij niet wijs dat ADO en Heracles extra geld nodig hebben voor echt gras, het heeft gewoon te maken met keuzes maken.

21 mei 2019 om 14:45

Waarom zou Ajax dat in hun eentje moeten betalen? Al die jaren had Heracles er een voordeel aan en dan zou Ajax dat nu moeten betalen? Ben ik niet mee eens.

21 mei 2019 om 14:52

Kyle we moeten niets, maar ik zou ook persoonlijk niets tegen zo'n eenmalige uitgave hebben. Ik zeg nergens dat ajax het moet doen of dat het logisch is als Ajax het zou doen. Sterker nog, persoonlijk ben ik ook jouw mening toegedaan en vind ik dat die clubs het ook prima zelf zouden moeten kunnen ophoesten. Dat geef ik in het tweede deel ook aan, het gaat om keuzes maken.

Je kunt het uiteraard socialer opbouwen, maar ik vind de verschillen nog wel meevallen. Zeker tussen de top en de subtop. Door al dat geklaag dat ik altijd hoor, had ik de verschillen eerlijk gezegd groter verwacht.

Hoe groot kunnen de verschillen zijn als je 80 miljoen verdeeld over 18 clubs?
Als Ajax, Feyenoord en PSV hun eigen wedstrijden kunnen verhandelen hebben ze met gemak het hele bedrag voor hun 3-en.

Tja, dit zijn leuke bedragen, maar voor Ajax valt dit natuurlijk in het niets vergeleken met de Europese inkomsten. Nederland zal ook nooit in de buurt komen van de tv inkomsten van een Engeland of Spanje. We hebben nou eenmaal minder inwoners en daarnaast is onze competitie niet interresant genoeg voor Azië en het Midden-Oosten.

Persoonlijk zou ik het dus ook niet erg vinden om de tv gelden gelijkwaardig te verdelen. Hiermee bedoel ik dat iedereen hetzelfde bedrag krijgt. Voor een club als Emmen is 4,5 miljoen natuurlijk een geweldig bedrag terwijl het voor een Ajax of PSV maar een leuk extratje is.

Dit extra geld kan dan weer gestopt worden in het aanleggen van echt gras en het onderhouden hier van. Ook kunnen kleinere clubs wellicht wat spelers langer binden aan de club of iets betere spelers halen.

21 mei 2019 om 13:06

Je vergeet alleen dat Ajax en PSV niet ieder jaar spelers verkopen in het kaliber van De Jong en Lozano. Ajax en PSV gaan er in hun begroting vanuit dat ze minimaal 9 miljoen aan tvgelden krijgen, als dat ineens gehalveerd wordt heb je toch een gat van 4.5 miljoen. En dat is voor Ajax en PSV ook nog steeds veel geld, dat is normaal gezien meer dan 5 procent van hun jaarlijkse inkomen.

21 mei 2019 om 13:26

De begroting van Ajax is 90 miljoen per jaar. Als je daar standaard 5 miljoen van aftrekt, scheelt dat iets meer dan 5 %. Ik vind dat veel.

Onze nationale tv-gelden stellen niets voor tov het buitenland, een club als Ajax zal er ook niet wakker om liggen lijkt me en in die context zou er best een discussie mogen plaatsvinden naar een alternatieve verdeling.
Uiteindelijk speelt vooral mee welke ambities een club nastreeft en zijn supporters etc, dergelijke doelen dient beloond te worden.
Een goed voorbeeld vind ik fc Twente, hoge ambities en een trouwe supportersaanhang, zonder in te gaan op hun foute beleidszaken.
Veel belangrijker zijn de internationale financiële(Europese) voetbalgedragingen waar het gaat om de sponsoring maw. waar eindigd dit..
Indien dit niet wordt beteugeld zal de voetbalwereld worden bestuurd door machtige oliesjeiks en nationale banken.
Dit zal het voetbal zoals voetbal bedoeld was uiteindelijk kapot maken en een onbetaalbaar volkssport worden.

Geinig dat bepaalde lui die in Europa altijd moord en brand schreeuwden om de uit de hand gelopen financiele verhoudingen, nu opeens niet zo tegen scheve verhoudingen zijn nu het hun clubje bevoordeelt. Als je principieel tegen scheve verhoudingen zegt te zijn in de voetballerij omdat het de competitie schaadt, kan je nu niet opeens opportunistisch het 'ja, maar als je kijkt naar de kijkcijfers' argument van stal halen. Ook ik, als fan van een grote club in Nederland, denk dat het heel goed is om goed te kijken naar de verdeling van de TV-gelden binnen Nederland. Het Amerikaanse model, waar de slecht presterende clubs juist meer krijgen, is best interessant om als tegenvoorstel aan het licht te houden.

21 mei 2019 om 13:38

De slechtst presterende club het meeste geld, dus dan krijgt de degradant meer geld dan wie dan ook. Vraag anders even aan de fans van RKC, Roda, Oss etc hoe zij het vinden als een nieuwe competitiegenoot binnenkomt met 12 miljoen extra op zak? In Amerika is alles anders, clubs leiden geen of minder talent zelf op, clubs kunnen niet degraderen, er is geen buitenlandse concurrentie omdat de competitie by far de sterkste ter wereld is. Tja dan is het als overkoepelend orgaan heel leuk om een mechanisme in te bouwen die ervoor zorgt dat je 30 "gelijkwaardige" teams creëert, maar gaan we dan hier ook alle jonge voetballers in een draft pool gooien? Gaan we dan ook luxury tax uitzonderingen maken, waardoor het voor grote clubs als de Lakers en Ajax altijd makkelijker blijft om een goed team op te bouwen in vergelijking met de Hornets of Groningen? Dat wijzen naar Amerika is altijd heel leuk en ik ben ook fan van Amerikaanse competities, maar als je denkt dat het model zo over te nemen is, dan snap je denk ik niet precies hoe het werkt in Amerika.

Ik hoor vaak over het eerlijk verdelen van de tv inkomsten. Iedereen evenveel want dan krijg je een sterkere competitie hoor ik dan als argument. Ik denk dat dat te simpel gedacht is. Stel dat iedereen dan ongeveer 4,5 M ontvangt dat betekend dat de top 6 er op achteruit gaat en de onderste ploegen er 2-2,5 M erop vooruitgaan. Klinkt opzich goed maar ik denk niet dat bv Emmen zoveel sterker wordt. Het is niet dat je dan opeens 5 hele goede spelers kan kopen en dan hebben we het nog niet eens over hun salaris. Er is ook geen garantie dat clubs dat geld niet gewoon gebruiken om gaten in hun begroting te dichten.

21 mei 2019 om 12:19

2 tot 2,5mln weegt op de begroting van Emmen natuurlijk flink wat zwaarder dan 2 miljoen op de begroting van de gemiddelde subtopper. Maar wat je zegt, een garantie is het natuurlijk niet.

Toch moeten de grote clubs eens zeggen laten we het eerlijk den als je 80 miljoen gewoon door 18 deelt krijgt iedereen iets van 4,44 miljoen dat kost de topclubs dan zo’n 8/10 miljoen maar die kunnen dat weer goedmaken in Europa. Als je dan ziet dat de lagere clubs verdubbelen in het geld wat ze krijgen betekend dit dat ze meer/betere spelers of accommodatie kunnen hebben wat weer zorgt voor meer weerstand bij de topclubs waardoor die weer beter getraind worden voor Europa. Dat is toch een win win voor elke Nederlandse club. Snap echt niet waarom de top 3 clubs dit nog nooit voorgesteld hebben dit lijkt me echt alleen maar beter voor het totale voetbal.

Kan iemand uitleggen waarom fortuna meer krijgt dan Emmen. Ze hebben beiden de afgelopen 10 jaar niet in de eredivisie gespeeld en dit jaar is Emmen hoger geëindigd. Dan horen ze toch gewoon meer punten te hebben?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren