De Mos waarschuwt voor ‘Van Basten-scenario’ bij ‘het Ajax van België’

Maandag, 20 mei 2019 om

Het seizoen van RSC Anderlecht wordt gekenmerkt door rampspoed en Aad de Mos is bang dat ook Vincent Kompany de gevallen Belgische topclub niet uit het slop weet te trekken. De 33-jarige verdediger kondigde zondag zijn afscheid aan bij Manchester City en meldde enkele uren later dat hij door Anderlecht is aangetrokken als speler-trainer.

De grootmacht uit Brussel plaatste zich voor het eerst in 56 jaar niet voor Europees voetbal. Een tegenvaller van ongekende proporties, zo oordeelt De Mos in een onderhoud met het Algemeen Dagblad. “Het is een drama voor de clubleiding en de fans. Bovendien is het voor het gezicht van de club een verschrikking. Kijk, Anderlecht is natuurlijk het Ajax van België. De club heeft een rijke historie op Europees en landelijk niveau. Nu moet het ineens KAA Gent, RC Genk en Royal Antwerp voor zich dulden.”

De oud-trainer van Anderlecht vindt dat de beleidsbepalers een onverantwoord risico nemen. “Kompany heeft geen ervaring in het trainersvak, het moeilijkste vak dat er is. Bij Manchester City en de Rode Duivels speelt hij natuurlijk samen met wereldspelers. Bij Anderlecht is dat wel even anders. Daar heb je met derde garnituur spelers te maken. Ik ben bang dat de huidige selectie zijn niveau niet aankan.”

De Mos heeft het zelfs over een mogelijk ‘Van Basten-scenario' bij zijn voormalig werkgever uit België. De oud-aanvaller bereikte de absolute top als speler van het Nederlands elftal, Ajax en AC Milan, maar kon die successen als trainer nooit evenaren. “Voor het trainersvak moet je eerst vlieguren maken alvorens je bij een topclub aan de slag gaat.”

“Kompany is te goed voor zo'n kleedkamer”, vervolgt De Mos zijn waarschuwing richting het bestuur van Anderlecht. “Bij winst is er niets aan de hand, maar als je verliest dan kan het wrijving gaan geven. Helemaal als hij op basis van zijn leeftijd en lichaam wat minder trainingsuren wil maken. Daar gaan jongens zich aan storen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door tuskii)

Het ajax van belgie? Zeg gewoon Anderlecht! Noemen we de nummer 2 ( op papier) van Belgie ook PSV? en de nummerlaatst het NAC van belgie? Wat een onzin titel

20 mei 2019 om 16:32

Ach, de Mos is in gesprek met het Algemeen Dagblad, een Nederlands medium. Misschien overbodig, maar op deze manier plaatst hij Anderlecht in een voor ons bekend daglicht. Niks mis mee toch?

20 mei 2019 om 16:33

Anderlecht is gewoon het Ajax van Belgie. Of Ajax het Anderlecht van Nederland; ik weet niet waarom je daar moeilijk over zou doen.

20 mei 2019 om 16:34

De Mos doelt hier natuurlijk op het type club: grootste club van het land en rijkste historie.

20 mei 2019 om 16:50

Met het verkeerde been uit bed gestapt? Niet iedereen is een voetbalfreak, en voor iemand die minder geã¯nteresseerd is in voetbal kan dit interessant zijn om Anderlecht te kaderen. Zo kan je het in Duitse of Spaanse media het Bayern Munchen of Real Madrid van Belgie noemen.

20 mei 2019 om 17:26

Klopt!

Ben het met Aad de Mos eens dat het voor welke voetbalprof dan ook een uiterst risicovolle onderneming is om als speler en als trainer aan de slag te gaan bij een betaald voetbalclub. Vincent Kompany zou er, wat mij betreft, veel verstandiger aan gedaan hebben alleen als trainer-coach bij Anderlecht aan de slag te gaan.

Je kunt ook aangeven dat dit het juiste moment is om in te stappen.

Ik ben echt heel benieuwd hoe dit uit gaat pakken. Ik zou eigenlijk niet weten hoe dit ooit een succes moet worden maar ik laat me graag verrassen. Benieuwd wat er gaat gebeuren als hij wordt ontslagen, blijft hij dan speler of gaat hij dan helemaal weg? Die laatste vraag is trouwens wel een tikkeltje voorbarig.

20 mei 2019 om 22:11

Of als hij in het veld niet presteert, zou zijn assistent hem er dan afhalen?

20 mei 2019 om 22:21

Ook een goede vraag inderdaad, zou wel heel pijnlijk zijn. En wat zou er gebeuren als hij rood pakt.

Als Aad iets zegt, gebeurt het tegenovergestelde. Anderlecht volgend jaar wereldkampioen.

Aan de ene kant is het een risico aan de andere kant: Anderlecht heeft op dit moment geen identiteit meer en had het daar al eens met Kompany over gehad. Het heeft een voorzitter met diepe zakken en de naam Kompany zal ook wel wat mensen naar Brussel lokken die anders niet haalbaar zijn. Daarbij zal hij heus wel een ervaren trainingsstaf samenstellen.

Het uitwerken van een visie, vooral met betrekking tot het integreren van de jongerenwerking (a la Ajax) zal volgend seizoen het belangrijkste zijn. Die jeugd was zowat het enige lichtpuntje dit seizoen. Slechter zal het nauwelijks nog kunnen.

Aad moet ook weer in de media komen. Wat een negatief persoon is hij toch. Toch wel blij dat hij zo denkt,want meestal gebeurd er dan het omgekeerde.

Anderlecht is zoals Ajax in Nederland de grootste club met een rijk palmares zowel in eigen land als record kampioen als europees. Enig nadeel, Anderlecht heeft nooit Europacup I weten te winnen...wel aantal keer halve finale maar nooit verder. De andere europacups hebben ze wel meerdere keren weten te winnen. Zoals je Club Brugge in België kan vergelijken met Psv. Er zal meer moeten gebeuren dan enkel Kompany terug te halen. Een goede nr 10 die de ploeg direct op sleeptouw neemt en vooral een spits a la huntelaar die de goal weet staan en weegt op een verdediging. Werk genoeg nog op Anderlecht. Hopelijk in de toekomst terug het grote Anderlecht te zien

Aad : de man die Fred Rutten als ideale trainer van Anderlecht zag...

Ach als je van alles bang bent kan je evengoed je bed niet meer uitkomen. Geld heeft ie genoeg en het is het proberen waard. Wst als het allemaal wel goed uitpakt. Negativisme ten top dit

20 mei 2019 om 17:11

Ach je moet ook zien van wie het komt. Aad is al jaren niet welkom op Anderlecht, dus als hij iets negatief kan zeggen zal hij het niet laten. Ik denk dat iedereen uitkijkt naar hoe Kompany het gaat doen. De nieuwe shirtsponsor moet al overwerken van de club,omdat ze de shirtverkoop anders niet kunnen bijhouden. Bolasie die eerst wilt zien wat Kompany eventueel kan doen voor hem,talenten die met Kompany willen samenwerken. Dit ziet er allemaal veelbelovend uit.

20 mei 2019 om 18:26

Klopt, ben ervan overtuigd dat Vince de nodige tijd en middelen zal krijgen om iets deftigs neer te zetten de komende jaren. Dat het niet meteen zou lukken lijkt me niet geheel onlogisch gezien het grote aantal nutteloze spelers we hebben met het oog op volgend seizoen. Als je leest dat ze er 18 willen verkopen weet ik niet hoe/of wie die wil kopen maar toch. Ik zou enkel doorgaan met Didillon,kums,amuzu,saelemaekers, verschaeren,dimata van de 11 die gisteren op het veld stonden. Veel werk voor de boeg

Niet zonder risico, maar zou best goed kunnen uitpakken. Volgens mij heeft Anderlecht best wat geld, dus wellicht kunne ze Bony porren ( transfervrij dacht ik bij Swansea) om mee te komen? Gullit deed het ook niet onverdienstelijk bij Chelsea als speler/coach, ik laat me graag verassen.

20 mei 2019 om 18:27

Onbetaalbaar, verdient blijkbaar 7mil. Er is wel geld maar ook heel veel geld en uitgaven. Daarnaast zitten we met een enorme loonlast aan spelers die eigenlijk wegmoeten maar door dit grote loon natuurlijk niet weg willen.

Ik zie Kompany graag terugkomen in het Belgische voetbal en ben ook eens benieuwd hoe hij het in deze rol zou doen. Als er een nog actieve voetballer is die ik hierin wel zie slagen is het Kompany.

Toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat deze zet ook wat van een gebrek aan visie aantoont bij het Anderlecht bestuur. Dit is in de eerste plaats een marketingstunt maar waar er voorlopig nog maar zeer weinig geweten is van welke structuur hierachter zal zitten om ervoor te zorgen dat dit kan slagen. Voorlopig lijkt het vooral gedaan om de persoon Kompany binnen de club te halen in de hoop dat het dan wel gewoon goedkomt.

Om het even te vergelijken met de binnenkomst van Verhaeghe bij Club Brugge jaren terug. Ik kan de beste man niet uitstaan, maar het moet wel gezegd worden dat hij binnenkwam en er meteen een visie kwam van hoe het beter moest en hoe de club kon professionaliseren. Dit heeft enkele jaren geduurd maar wel met resultaat. Ajax zat ook in een dal en hebben onder andere door de invloed van Cruyff ook de structuur van de club aangepast, ook met resultaat.

Anderlecht zou van dit dal en met het nieuwe bestuur kunnen gebruik maken om als club zaken aan te pakken vanaf de jeugdwerking tot aan het sportieve beleid van de eerste ploeg en kijken waar het nog beter kan en waar er stappen gezet moeten worden. Op dit moment zijn er met Verscheuren en Arnesen nieuwe pionnen bijgekomen, maar een echt nieuwe visie hebben die toch niet gebracht heb ik de indruk. Er zijn uitspraken gedaan als "er moeten minstens 2 jeugdspelers per seizoen doorbreken in het eerste", maar dat zijn vage en holle uitspraken die niks aan het beleid op zich wijzigen. Nu is de retoriek met Kompany "jeugdspelers kijken naar hem op", ja dat is tof, maar dat zegt helemaal niks over een visie achter de jeugdwerking.

Nogmaals, de terugkeer van Kompany kan een goede zet zijn, maar het Anderlechtse bestuur gaat met nog veel meer moeten afkomen om ervoor te zorgen dat de club op de lange termijn stappen vooruit kan blijven zetten. Op dit moment zijn ze vooral goed in populaire uitspraken en zetten te doen, maar niet in effectief de oorzaken van problemen aan te pakken.

20 mei 2019 om 22:57

@Buffalo
Een mooie reactie. Ik kan mij heel goed vinden in jouw eerste alinea. Kompany is niet zomaar een voetballer, hij is ook een persoonlijkheid en heeft in zijn 15 jarige voetbalcarriere heel veel dingen meegemaakt, meerdere trainers gehad, meerdere visies en culturen leren kennen en bij City zelfs een club zien groeien naar de absolute top. Iedere stap die City heeft gezet, heeft hij van dichtbij meegemaakt. Zowel voor de jeugd, als de complexen, het verhogen van de kwaliteit van de spelers, bijstellen van doelstellingen etc...

Kompany heeft ook het een en ander met de Nationale ploeg meegemaakt. Die was aan het begin van zijn carriere in een sportief dal, en is geeindigd met de hoogste positie op een WK (en tijselijk zelfs nummer 1 op de wereldranglijst) ooit. Ook hier waren er vetes, tussen de verschillende culturen, genraties en visies. Ook hier vele trainers gezien met steeds nieuwe doelstellingen. Kompany was altijd heel dicht op wat er werkelijk gebeurde, en veranderde. En Kompany had ook een mening. Dat had hij al toen hij begin 20 was, toen hij zijn ongenoegen uitsprak over het gebrek aan professionaliteit en cohesie binnen de nationale ploeg. Hij dreigde zelfs.

Uiteraard mag in zijn leerproces de professionalisering van City onder Pep niet worden vergeten. Vincent weet wat je moet offeren om het allerhoogste niveau te bereiken en om als speler echt te weten wat je plafond is.

Dus ja, ik deel jouw mening dat als er een speler is bij wie ik zou verwachten dat hij dit kan, dan is dat Kompany. Zeker ook omdat hij zich altijd op zijn ontwikkeling en toekomst heeft gefocust. Ook buiten het veld.

Ik kan daarom mij niet voorstellen dat iemand met zo een bagage geen visie meebrengt. En dat spelen naast zo een legende niet het beste bij de jeugdige spelers naar boven haalt. Ajax haalde in 94 Rijkaard. Aan hem kon de jeugd zich optrekken. Zij konden met hun vragen over de toekomst bij hem zijn, hij heeft alles al een keer meegemaakt en weet wat de absolute top van je vraagt. Alleen al de professionele mentaliteit van Vincent zou de rest kunnen inspireren. En Kompany is geen jongen die liever niet traint. Hij is juist steeds heel erg bezig met het goed onderhouden van zijn lichaam. Daarom vind ik "2 jeugdspelers die doorbreken per seizoen" juist heel concreet en niet vaag. En ben ik van mening dat "opkijken naar Kompany" door de jeugd of de selectie niet een holle retoriek is, maar een feit en heel logisch. Het kan niet anders.

Kompany heeft ook nog zijn connecties. Dat weten deze spelers ook. Laat je een goede indruk op hem achter, kan een aanbeveling van hem zo maar je carriere veranderen. Qua aantrekkingskracht ben ik ervan overtuigd, zoals jij ook aangeeft, dat deze zet zeker een meerwaarde heeft. Ik denk ook dat Vincent dit uitgebreid met Pep en City heeft besproken. City verhuurt heel graag spelers aan clubs in Nederland. Anderlecht zou zomaar een interessante samenwerking met City aan kunnen gaan. Ik denk niet dat Kompany noch Anderlecht dit nu net een week wat hebben bedacht. Het zou mij zelfs niet verbazen als ze hier niet al een jaar mee bezig zijn. Hoe slecht het dit jaar ook is gegaan, vind ik deze zet meesterlijk van het bestuur. Ook voor Vincent.

Komend jaar zal ik Kompany en Anderlecht extra aandachtig volgen. Zij hebben mij wel nieuwsgierig gemaakt. En ik vind het wel mooi als Anderlecht over een paar jaar weer een mooi CL seizoen draait, net als toen met Kompany, Stoica, Koller en Radzinsky. Wat heb ik toen van dat team genoten.

"Het moeilijksts vak wat er is" uhu Aad, ben benieuwd of de kwantummechanica professor het hier mee eens is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Anderlecht

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. VerschaerenMiddenvelder192
M. VlapMiddenvelder154
P. ŽuljMiddenvelder140
J. DokuAanvaller141
E. CobbautVerdediger170
K. RoofeAanvaller136
Voor de complete selectie: Clubpagina Anderlecht.

268 fans
Verdediger, 33 jaar

In de wandelgangen

Zondag 19 januari
Olympique Lyon neemt Tino Kadewere voor vijftien miljoen euro over van Le Havre. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren