‘Van Bommel zet zichzelf en PSV nu te vaak te klein en provinciaals neer’

Maandag, 20 mei 2019 om

Mark van Bommel lag lang op titelkoers in zijn debuutseizoen als trainer van PSV. De voormalige middenvelder moest in de laatste weken van de voetbaljaargang echter Ajax voorbij laten gaan en kwam uiteindelijk met lege handen te staan. Voormalig ploeggenoot Ronald Waterreus vindt dat Van Bommel ook volgend seizoen voor de groep moet staan in Eindhoven, al is hij wel van mening dat een ‘stevige evaluatie’ noodzakelijk is.

“Je hoort mij niet zeggen dat PSV afscheid van hem moet nemen. Integendeel zelfs. Wel denk ik dat een stevige evaluatie van algemeen directeur Toon Gerbrands met Mark op zijn plaats is”, begint de oud-doelman in zijn column in De Limburger. Waterreus ziet namelijk nogal wat verbeterpunten bij Van Bommel: “Met name in de wijze waarop hij zich als trainer naar buiten toe manifesteert. Waar is die grappige, jolige Van Bommel uit de eerste (succesvolle) seizoenshelft gebleven?”

“De weerzin, het geagiteerde; het spat er stelselmatig vanaf wanneer hij voor een camera staat. In vergelijking met Mark is beroepsmopperaar Maarten van Rossem een vrolijke Frans.” Waterreus vindt dat Van Bommel steeds meer begint te lijken op de door hem ‘altijd zo intens verfoeide’ Louis van Gaal en hij vraagt zich af of Bert van Marwijk wel de juiste persoon is om naast Van Bommel te zetten. De voormalige bondscoach zou ook nogal gevoelig zijn voor kritiek: “Ik denk dat hij meer baat heeft bij een dwarsdenker naast hem, iemand die lak heeft aan wat anderen vinden.”

“Onbewust zet Mark het grote PSV en de grote Van Bommel nu te vaak klein en provinciaals neer. Ik hoop daarom van harte dat Gerbrands hiermee aan de slag gaat met zijn coach, die verder aan alle eigenschappen voldoet om een toptrainer te worden: een meesterlijke carrière als voetballer, uitstraling, gif, kennis van zaken. Juist daar waar de pijn zit, zit ’m de groei. In zijn attitude dus”, besluit Waterreus.


Poll

Ben jij het eens met Ronald Waterreus?


Gerelateerd

46 reacties (laatste reactie door hansje1969)

Kan het hier alleen maar mee eens zijn

20 mei 2019 om 16:26

“Ik denk dat hij meer baat heeft bij een dwarsdenker naast hem, iemand die lak heeft aan wat anderen vinden.”

Ja ja jaa! ik zie het al voor me! Iemand met een mat. Iemand met een gek accent. Iemand die zo lekker kritisch is gebleven. En zo normaal. Iemand met een column in de Limburg...iemand als Ronald. Ronald Waterreus. Het orakel uit Kerkrade. De redder van Psv.

Ik ben het eens met de woorden van Waterreus, de houding van van Bommel is veranderd. Het is een beginnende coach en hij heeft nog wat te leren. Prima, verbeterpunten zijn er altijd.

Wat ik alleen niet helemaal begrijp in de woorden van Waterreus, is op welke manier hij PSV dan als klein en provinciaals heeft neergezet? Die link zie ik niet

20 mei 2019 om 10:08

Misschien dat ie zich bijvoorbeeld tegen Ajax zich ontzettend aanpaste en niet zijn eigen spel durfde te spelen? Dat was natuurlijk wel de wedstrijd waar de titel beslist wordt en als je dan begint met 3 verdedigende middenvelder straalt dat niet echt zelfvertrouwen of geloof in eigen kunnen uit maar meer de wens om maar niet te verliezen.

Maar dat is wel het enige voorbeeld wat ik kan bedenken.

20 mei 2019 om 11:03

Uiteindelijk werd die wedstrijd niet om die reden gewonnen door Ajax hoor. PSV miste die wedstrijd 3 100% kansen en gaven slechts 1 kans weg (neres in de laatste minuut). Dat heeft te maken met effectiviteit en heeft helemaal niks met tactiek of speelwijze te maken

20 mei 2019 om 11:05

PSV verloor die wedstrijd met 3-1. Dan geef je minimaal drie kansen weg.

20 mei 2019 om 11:41

De 1-0 is geen kans voor ajax maar een eigen goal. En dan nog, 3 kansen is bar weinig zeker voor eredivisie standaarden. PSV had de grootste kansen die wedstrijd, effectiviteitscrisis.

20 mei 2019 om 12:42

PSV was veel te afwachtend na die rode kaart en 1-1. Het kreeg niet echt druk erop en dan heb je altijd kans dat je tegen een counter oploopt. Van Bommel had gelijk een van de middenvelders er uit moeten halen voor een aanvallende middenvelder om de druk verder op te voeren. Verder zeer opvallend dat Pereiro niet meedeed in die wedstrijd, speelt altijd ijzersterk tegen Ajax.

20 mei 2019 om 14:35

Natuurlijk was die 1-0 wel een kans of denk je dat schwaab hem zomaar in eigen doel werkte? Daarnaast had Ajax ook meer dan 3 kansen natuurlijk. Ik zou je aanraden om wat minder Van Bommel na te praten want dat komt zo dom over.

20 mei 2019 om 19:28

@diegelbereds
Ik ben het eens met Waterreus voor wat betreft Van Bommel. Maar vind ook dat Gerbrands hetzelfde gedrag een beetje vertoonde. Met name toen Ajax PEC verplaatst werd.

20 mei 2019 om 19:51

Wat betreft Gerbrands ben ik het 100% niet met je eens. Vaak worden uitspraken direct gezien als anti-Ajax. Gerbrands heeft aangegeven dat er voorafgaand aan het seizoen een protocol is afgesproken tussen KNVB en clubs. Als daar dan ineens, zonder overleg, van af wordt geweken dan is dat vreemd. En dan is het terecht dat daar tegen geageerd wordt. Dat staat los van PEC of Ajax

21 mei 2019 om 06:00

Denk je zelf nou werkelijk als het niet Ajax Zwolle betrof, maar noem een dwarsstraat VVV Zwolle dat hij dan ook zo fanatiek had gereageerd? Dat denk ik toch niet eerlijk gezegd. Of zou hij dan ook van de toren hebben geblazen?

"‘van Bommel zet zichzelf en PSV nu te vaak te klein en provinciaals neer’"
En dit moet iets negatiefs zijn? Dat is juist het mooie en altijd al het verschil geweest tussen Ajax en Psv. Die moeten het streven helemaal niet hebben zich 'groot' te voelen.

20 mei 2019 om 09:54

Nou PSV is gewoon een topclub. Zogenaamd kleiner doen dan ze zijn. Gedraag je naar je prestaties! Dus obv de afgelopen prestaties is PSV gewoon echt de best presterende club nationaal gezien. Men doet alsof PSV een klein clubje is of zo.

20 mei 2019 om 10:06

En wat doen ze precies verkeerd? Ze moeten wat vaker schreeuwen dat ze zichzelf goed vinden?

20 mei 2019 om 10:27

Nee gedraag je gewoon vooral normaal en niet zielig zo van wij zijn maar een provincie club. Wie hou je voor de gek?

20 mei 2019 om 10:30

In dat geval als je jezelf zo nederig wilt opstellen doe dan ook niet verbaasd als men blert dat de stap van PSV naar Ajax hoger is en sterspelers zogenaamd meer kunnen leren bij Ajax

20 mei 2019 om 11:00

Je kunt het ook in het overdrevene trekken. Vind niet dat hij zichzelf en PSV ‘te klein’ wegzet. Daarnaast is het ook niet des PSV om hoog van de toren te blazen. Dat mag wat mij betreft zeker wat meer af en toe, wat dat betreft heb ik wel vertrouwen in met name Gerbrands en Bommel.

20 mei 2019 om 11:27

"nee gedraag je gewoon vooral normaal en niet zielig zo van wij zijn maar een provincie club. Wie hou je voor de gek?"

Zielig? Je moet begrijpen dat hier nogal veel meningsverschillen over zijn.
Er zijn mensen, waaronder ik, die vinden dat PSV zich normaal opstelt (geen idee wat er zielig is) en je hebt mensen die elke dag iemand moeten vertellen dat ze fan zijn van een topclub. Wat voor mij eerder als 'zielig 'geld.

20 mei 2019 om 12:41

Best presterende club nationaal? Over het geheel is dat toch echt Ajax hoor. En als je naar de laatste 10 jaar kijkt is het ook gewoon Ajax (5 kampioenschappen, PSV 3, Feyenoord en Twente 1). Hetzelfde geldt voor de Knvb beker (ajax en Feyenoord 2, Vitesse Groningen Zwolle AZ Twente en PSV allen 1).

En internationaal best presterende Nederlandse club zullen we het maar niet over hebben... all-time en laatste 10 jaar.

20 mei 2019 om 13:25

Ik doel op de periode na Frank de boer.

20 mei 2019 om 10:19

Dat is zeker iets negatiefs. Er zitten nogal wat tinten grijs tussen jezelf 'klein en provinciaals' neerzetten, en jezelf als 'heel groot' presenteren. Waar Ajax vaak neigt naar het laatste, neigt PSV vaak naar het eerste. Hoewel in beide gevallen de pers dat ook graag uitvergroot...

De interviews van v.bommel in de eerste helft van het seizoen en de tweede helft zijn anders. Het ging (iets) minder goed, de pers werd iets kritischer en v.bommel reageerde daar meestal wat geprikkeld op. Een van de grote krachten van v.bommel als speler was dat hij een slecht verliezer is en altijd tot het gaatje gaat. Als coach is dat richting je groep ook positief, maar richting de pers en scheids wat minder.
Maargoed, laten we vooral niet doen alsof het heel slecht is allemaal. PSV heeft in de competitie uitstekend gepresteerd met een puntentotaal waar je normaal kampioen mee wordt. In de CL pech gehad met de loting, en met name de wedstrijd tegen Inter. Beker is het enige waar je iets op kunt aanmerken. Doorselecteren (schwaab, Lozano) en volgend jaar maakt PSV gewoon weer samen met Ajax uit wie de schaal omhoog tilt.

20 mei 2019 om 11:46

Grootste deel met je eens. Behalve over de CL. Qua groep bv vergelijkbaar met die van Ajax en had psv veel meer punten kunnen /moeten halen. Nationale beker was ook niet goed. In de competitie heeft psv juist heel erg goed gepresteerd. Niet alleen doordat ze het grootste deel vh seizoen tegen verwachting in bovenaan stonden, maar ook het enorme aantal punten dat ze hebben gehaald. Dat is met het spelersmateriaal dat ze hebben een heel erg goede prestatie. Dat heeft van Bommel dan toch goed gedaan. Was niet allemaal mooi, en was zeker vaak een dosis ‘lucky psv’, maar aan de andere kant; dat laatste dwing je ook af door 95min lang door te blijven gaan. En doordaar psv saai en verdedigend speelde hebben ze juist die punten binnen gehaald. Conclusie is dus dat van Bommel in de competitie het maximale eruit heeft gehaald en blijkbaar goed kan motiveren. Ook heeft hij luuk de jong goed laten presteren, terwijl die buiten twente eigenlijk overal niet goed genoeg was (incl psv). En qua de beker: je kan een keer pech hebben en je ligr er meteen uit. Dus niet te veel aan hangen. Alleen in de CL heeft van bommel niet goed gepresteerd.

20 mei 2019 om 13:03

Eens dat er niet voldoende werd gepresteerd in de CL en wil de geweldige prestatie van Ajax niet omlaag praten, maar PSV had zeker wel een zwaardere poule. Er vanuit gaande dat PSV en Ajax hier de 'inwisselbare' teams zijn, betekent dat je Inter naast AEK moet leggen (dan is Inter sterker), dat je Tottenham naast Benfica moet leggen (Dan noem ik de CL finalist toch als betere ploeg) en dat je Barca naast Bayern moet leggen (Ik neem aan dat daar geen discussie over is dit seizoen). Nogmaals, Ajax heeft het geweldig gedaan en wij hebben niet voldoende gepresteerd, maar dat we een zwaardere poule hadden kan je, zeker aan het einde van dit seizoen, toch niet ontkennen?

20 mei 2019 om 13:23

@iseldiroed

qua groep vergelijkbaar? PSV zat ik een poule met 2 halve finalisten van de CL en Inter dat twee klassen beter is als AEK Athene

20 mei 2019 om 17:23

Dat compenseerde Ajax wel door erna nog even Real en Juventus uit te schakelen. Dus kwa groep misschien minder zwaar, maar in totaal natuurlijk een stuk zwaarder.

Maar goed, het ging niet om Ajax. Maar om de reacties van van Bommel.
Die werden allengs slechter naarmate het seizoen langer en de perpectieven van psv minder rooskleurig werden. Daarin heeft Waterreus volkomen gelijk.

Ik snap de connectie tussen gevoelig zijn voor kritiek en klein en provinciaal niet echt. PSV wordt door de media als klein en provinciaal weggezet. Met uitspraken als wij verkopen Bergwijn niet aan Ajax laat PSV juist zien dit niet te zijn maar op die uitspraken is natuurlijk ook weer kritiek. Je kunt het nooit goed doen als de club een mindere periode doormaakt. Dat is in het verleden bij Ajax ook vaak genoeg gebleken. De media maakt er alleen maar meer onrust en sensatie van.

20 mei 2019 om 16:09

Benzema je slaat de spijker op z'n kop, gewoon over laten waaien en verder gaan.

20 mei 2019 om 17:29

Daar ben ik het dus niet mee eens.
Juist door te reageren als door een wesp gestoken, zet je jezelf en psv als klein neer. Dat heeft te maken met de enorme, haast dwangmatige haat naar Ajax en de dwang om juist hen voorbij te willen streven, in alles. Dat heeft van Bommel ook in extreme mate en je ziet aan alles dat hij zijn afkeur voor Ajax heel krampachtig probeert te onderdrukken in interviews en dan soms heel onhandig wordt.

Het is toch niet meer dan logisch het verschil tussen Mark van Bommel in de eerste en tweede seizoenshelft? Als de prestaties minder worden neemt de druk toe en onder die druk gedraag je je dan anders. Mark van Bommel is wat dat betreft net een mens.

Voor de rest geeft ie toch nooit inhoudelijke antwoorden over keuzes die hij maakt, dus kun je hem net zo goed geen vragen meer stellen. Als je bijvoorbeeld vraagt waarom hij voor Sadilek in plaats van Hendrix kiest kreeg je geen voetbaltechnisch antwoord, maar de dooddoener "om dat ik denkt met deze 11 de beste kans te maken om te winnen." Dat is nogal wiedes. Niemand maakt keuzes met de verwachting dat het niet de beste kans is op een overwinning.

Van Bommel is een echte winnaar. Dat is een positieve eigenschap. Het maximale van jezelf verlangen. Echter een winnaar zijn kan ook betekenen dat je zo zelfkritisch bent dat je ook iets te kritisch op andere mensen zijn. Toen PSV een paar keer slechte resultaten begon te halen zag je een omslag hoe ze zich profileerden en in wat ze uitstraalden. Het werd negatief en zuur. Tot het punt dat het vooral de schuld van externe partijen was en ze zich vooral slachtoffer van alles voelden. Geef waterreus gelijk. Daar zit wel een pijnpunt. De kracht werd de valkuil.

Het is toch jammer dat Heurelho Gomez priester wil worden en niet actief wil blijven in de voetballerij want die was perfect geweest naast van Bommel. Van Bommel is toch atlijd een beetje zuur, veel aan het mopperen tegen scheidsrechters en omgeving, daar was een blije, warme Gomez perfect naast geweest voor een beetje tegenwicht.

20 mei 2019 om 13:05

Wil hij priester worden ja? Lachen, past wel bij hem. Had hem idd ook graag nog na z'n actieve loopbaan bij PSV gezien... Wie weet, misschien komt er een plekje voor hem vrij in de Trudokerk

20 mei 2019 om 13:16

Ja haha. Hij zei laatst in een interview: "ik heb recent een bericht van God gekregen, ik heb een erg sterk gevoel in mijn hart dat ik priester zal worden. Het voelt alsof het juiste moment om dit te gaan doen voor mij is aangebroken. Mijn religie is altijd belangrijk voor me geweest, maar ik heb er tot voor kort nooit over nagedacht om priester te worden."

Had iemand dan verwacht dat Van Bommel anders zou zijn als trainer? Hij is toch nog precies hetzelfde als toen hij nog voetbalde?

Dat veel niet-PSV-supporters zich aan hem storen, dat begrijp ik wel. Maar ik zie vooral iemand die absoluut niet tegen zijn verlies kan en een bijna ziekelijke drang heeft om altijd te winnen. En ik vind het wel lekker om zo iemand aan het roer te hebben bij mijn club.

20 mei 2019 om 10:35

@cabinessence: Dat begrijp ik ook. Wel zou het denk ik goed zou zijn om iemand naast hem te hebben die juist het tegenovergestelde is (en een sterke persoonlijkheid heeft).

Van Bommel is ook net pas begonnen en iedereen heeft verbeterpunten. Als ik Waterreus was, had ik dit eerder met PSV en Van Bommel gewoon gedeeld ipv in de media. Ik neem aan dat Waterreus nog steeds vaak bij PSV te vinden is.

20 mei 2019 om 10:45

"als ik Waterreus was, had ik dit eerder met PSV en Van Bommel gewoon gedeeld ipv in de media."

Voor iemand die momenteel geen formele banden heeft met PSV en die z'n brood verdient als columnist/analyist vind ik het juist heel erg logisch dat hij dit via de media deelt.

De grappige jolige Van Bommel was natuurlijk grotendeels een act. Neem aan dat Waterreus hem ook weleens als voetballer heeft bekeken. Daarnaast is een trainer natuurlijk vrolijker als hij 15 wedstrijden op rij wint, dan als hij net het kampioenschap misloopt.

Overigens heeft-ie het toch prima gedaan? Hij is als 2e geëindigd achter het team met een veel sterkere selectie.

20 mei 2019 om 10:46

"de grappige jolige Van Bommel was natuurlijk grotendeels een act."

Geloof ik niet. Van Bommel is normaal gesproken gewoon een vrolijke kerel, hij kan alleen verschrikkelijk slecht tegen z'n verlies.

"overigens heeft-ie het toch prima gedaan? Hij is als 2e geëindigd achter het team met een veel sterkere selectie."

Eens!

Mark is gewoon een hele slechte verliezer en dat uitte zich perfect in de tweede seizoenshelft. Vind hem bijzonder zwak in ieder geval in interviews met clichés en het wegwuiven van kritiek. Maar goed, uiteindelijk gaat het om zijn trainingskwaliteiten en niet zijn pers momentjes.

20 mei 2019 om 11:02

Het kon ook bijna niet net zo goed gaan als in de eerste helft van het seizoen. Dan komt de kritiek en daar kan meneer niet best tegen ;-)

Als nou iemand PSV weer het 'provinciaaltjes' imago heeft terug gegeven is het Toon Gerbrands wel. Deze roomser dan de paus Calimero lijkt me dus nou niet bepaald de aangewezen persoon om hierover met Van Bommel te babbelen.

20 mei 2019 om 13:28

Verklaar je nader aub

quote
“onbewust zet Mark het grote PSV en de grote Van Bommel nu te vaak klein en provinciaals neer.
unquote

Wellicht heeft dhr. van Bommel meer zelfreflectie en realiteitszin dan menigeen denkt....

20 mei 2019 om 13:48

Haha idd, het is maar hoe je het bekijkt. Ik denk dat Waterreus vooral doelt op het verschil tussen de fase van Cocu, Brands en Gerbrands waar er altijd veel gehamerd werd op het idee dat er geen excuses gegeven mochten worden voor falen en er ook minder naar anderen (Ajax) gekeken moet worden. Daarmee straalde PSV toch wel wat meer klasse uit. Dat is nu wel wat minder en dat vind ik ook wel jammer. Maar aan de andere kant is het ook wel weer stiekem een beetje leuk om het vuurtje tussen Ajax en PSV opgestookt zien worden, dat is ook gewoon onderdeel van voetbal. Iets meer de invloed van Cocu zou echter wel goed zijn voor zelfkritiek en dus uiteindelijk progressie, wat dat betreft zou iemand zoals Gomes als assistent wel een leuk idee zijn zoals hierboven werd voorgesteld. Ik vind trouwens niks mis met provinciaals, ik snap dat het een negatieve connotatie heeft, maar het is gewoon onderdeel van onze identiteit. Onze kracht en karakter is gewoon nou eenmaal erg anders dan die van Ajax, Feyenoord, etc.

20 mei 2019 om 15:36

Provinciaals is ook helemaal niks mis mee, flauw van Waterreus om dat woord te misbruiken. Echter vind ik wel dat PSV zich wat groter mag presenteren, met wat meer vertrouwen. Het hoeft niet de Amsterdamse branie en bluf te zijn, maar PSV is by far de beter dan 16 van de clubs uit de ED, dat dragen ze mijns inziens toch te weinig uit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

271 fans
Coach, 42 jaar
SeizoenClub
2018- PSV
2017-2018 PSV U19
2012-2013 PSV
2011-2012 AC Milan
2006-2011 Bayern München
Laatste voetbalnieuws

‘Ajax meldt zich nog deze week bij PSV voor Steven Bergwijn’

Quincy Promes is zeker niet de laatste aanwinst van Ajax, zo benadrukt De Telegraaf dinsdag. Volgens het dagblad is de verwachting dat directeur voetbalzaken Marc Overmars zich deze week bij PSV...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 25 juni
De transfer van Pablo Sarabia naar Paris Saint-Germain is in kannen en kruiken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren