Van Persie: ‘Ik heb niks tegen hem, maar ook niet veel met hem’

Zondag, 19 mei 2019 om

Robin van Persie zwaaide vorig week zondag af als profvoetballer, waardoor de tijd van terugblikken op een glansrijke carriére is begonnen. Een van de meest memorabele momenten komt uit het seizoen 2001/02, toen de 35-jarige oud-aanvaller van Feyenoord in de clinch lag met Pierre van Hooijdonk bij het nemen van een vrije trap tijdens een competitieduel in De Kuip. Het incident deed een hoop stof opwaaien in voetbalminnend Nederland.

Voor Van Persie begon de dag al slecht, zo blijkt uit een interview met de NOS. “Ik kwam een uur te laat, een zomertijdprobleempje. Dat had ik even niet in de gaten, dat de zomertijd was ingegaan.” Toenmalig trainer Bert van Marwijk kende geen genade en zette de Rotterdammer op de bank. “Ik zou eigenlijk starten die wedstrijd en kwam er volgens mij na een uur in. En toen kwam vrij kort daarna die vrije bal. En toen vraag ik aan Pierre: ‘Mag ik hem nemen? Ik wil het graag goedmaken’. Dat liep niet helemaal gesmeerd.”

“Toen was het een beetje van armpjes omhoog. Hij legde hem neer, ik legde de bal neer”, vervolgt Van Persie zijn beschrijving van het curieuze voorval. “Het was een beetje awkward. We liepen naar achter, en toen op een gegeven moment zei ik: ‘Weet je wat Pierre? Neem jij hem maar’. Toen liep ik naar achter en hij ook. En toen dacht ik van: dit is mijn kans. En toen nam ik hem alsnog.”

Van Persie en Van Hooijdonk zijn jaren later nog steeds niet on speaking terms, al wil eerstgenoemde de zaak niet overdrijven. “Nou, het is geen ellende met hem. Alleen kom je soms mensen tegen met wie het klikt en soms kom je mensen tegen met wie het niet klikt. En ik heb niks tegen Pierre, maar ook niet zoveel met hem volgens mij. That’s life, dat kan gebeuren”, zo besluit de oud-international van Oranje.Gerelateerd

29 reacties (laatste reactie door arsenallz)

Van Persie verbrak daar hiërarchie binnen de selectie publiekelijk voor het legioen. Die wist heel goed dat hij meer in z’n mars had dan Pierre. Het heeft hem ook heel heel ver gebracht.

19 mei 2019 om 12:06

En toch heeft van Hooijdonk veel en veel meer voor Feyenoord betekent dan van Persie. En dat is nog een understatement.

Door zijn onaangepaste gedrag heeft Feyenoord RvP veel te snel en veel te goedkoop van de hand moeten doen.

Ik snap niet zo goed waarom Robin uberhaupt antwoord geeft op de gestelde vraag. Van Hooijdonk wordt deze vraag ook nog vaak gesteld en die negeert het.

19 mei 2019 om 14:37

Natuurlijk heeft Pi-Air meer betekend. Feyenoord was toendertijd zijn plafond (nee, niet celtic of fenerbahce...) waardoor het logisch is dat hij in zijn topjaren in de kuip speelde. Voor Van Persie lagen zijn topjaren mijlen verder.

19 mei 2019 om 18:05

Van Persie geeft er antwoord op omdat het hem niet zoveel uitmaakt. In het interview beantwoord hij het ook lachend, waarom? Omdat het een akkefietje is van eeuwen geleden. Hij zet zich daar simpelweg overheen. Pierre kan dat nog steeds niet.

Hoe vaak gaan we dit nog oprakelen pffff

19 mei 2019 om 09:54

Net zolang tot dat journalisten er stoppen naar te vragen.

19 mei 2019 om 13:08

Geen idee hoor... Maar zou het kunnen dat een dergelijke vraag wordt gesteld omdat Van Persie is gestopt met voetbal? Dat journalisten dan terugblikken op zijn carrière en dan de hoogte- en dieptepunten en de opmerkelijke momenten eruit pikken?

Ik vind het altijd vreemd dat mensen dit soort opmerkingen maken, terwijl, als je logisch nadenkt, deze vraag op dit moment heel logisch is. En het leuke: we krijgen toch iets meer te weten van dat moment. Waarom? Zoals eerder aangegeven: hij is net gestopt met voetballen. Dan kan je altijd vrijer praten.

Dat dit na 16 jaar weer eens word benoemd...

19 mei 2019 om 18:04

For the record. Dit werd aan Robin gevraagd in een interview. Hij vertelde het met een glimlach.

19 mei 2019 om 18:10

Ik weet het. Zodoende schreef ik mijn eerdere reactie ook. Ouwe koeien, maar met een lach.

19 mei 2019 om 18:12

Dat is waar. Het is in ieder geval wel positief dat Van Persie er zo op kan terug kijken, waar Pierre nog steeds verzuurd is om het moment.

Nou nou nou, alsof ik met iedereen vrienden ben op de voetbal vereniging. Beetje flauw van de media om dit telkens aan te halen.

Ik snap van Persie wel, ik heb namelijk ook niet zoveel met Pierre.

19 mei 2019 om 10:49

mee eens. ik heb met Pierre ook niks. veel praatjes en denkt van alles verstand te hebben. zo goed dat hij mag geholpen heeft te degraderen. vind Pierre een achterbaks vent. kritiek op van Persie geven dat kon hij goed

19 mei 2019 om 14:38

Naast kritiek geven op van persie schoot hij ook nog wel eens een vrije trap binnen

19 mei 2019 om 11:13

Nee maar je stond wel te juichen toen hij in de finale van de UEFA cup de winnende goals binnen schoot.

Van Hooijdonk wordt vaak afgemaakt voor zijn houding ten opzichte van jonge spelers, maar eigenlijk was hij vooral het symbool van een generatiekloof. In zijn generatie was het niet anders dan gebruikelijk dat de oudere spelers met harde hand en een flinke portie cynisme de kleedkamer regeerden en de hiërarchie bepaalden. Jonge spelers moesten toekijken en leren van de ervaren mannen, zo ging dat in Pierre zijn tijd. Van Persie was echter een exponent van een generatie die mondiger werd en tegen die oude stramienen in durfde te gaan. Ik vind het dan ook wat oneerlijk om een van beide spelers iets te verwijten, ze zijn en waren beiden kinderen van hun tijd. Een man als Van Hooijdonk zou tegenwoordig bij een bvo binnen een week buiten worden geschopt. In een kleedkamer die gedomineerd wordt door kleine prinsjes die alles is komen aanwaaien en omringd worden door een hofhouding die die jongens naar de mond praat, is het bijtende cynisme van de jaren 90 volkomen kansloos. Toch denk ik soms dat het voor een aantal van die jongens wel goed zou zijn als ze te maken zouden krijgen met een man als Van Hooijdonk. Ze worden naar mijn idee nu toch wel een beetje teveel gepamperd.

19 mei 2019 om 18:03

Te maken met Pierre? Pierre is de man die spullen van andere kapot knipt omdat het hem niet aan staat. Een volwassen vent in de kleedkamer, ja. Pierre in de kleedkamer? Zijn ego is daarvoor simpelweg te groot.

19 mei 2019 om 19:04

Je hebt gelijk. Er heeft iets naars geregeerd bij Feyenoord. De brutale ‘we zijn er al’-attitude. Een paar jaar later hadden Been èn Verbeek de grootste moeite met een paar arrogante kleuters (waar spelen die nu?).

Kan me niet voorstellen dat één incident er voor heeft gezorgd dat de band jaren slecht was. Ik ga er van uit dat er destijds meer gaande was. Van Persie stopt nu met voetballen dus misschien moeten ze gewoon eens met elkaar echt gaan praten. Robin komt de laatste tijd veel rustiger over. Wie weet hebben ze meer met elkaar gemeen dan ze denken.

19 mei 2019 om 12:19

Waarom zouden ze dat doen? Lekler belangrijk

19 mei 2019 om 12:28

Omdat ze beide in het zelfde kleine wereldje bevinden. Vroeger of later zouden ze elkaar weer tegen kunnen komen. Volwassen worden is ook om een oude strijd te begraven.

19 mei 2019 om 13:48

Maar waarom ga jij er van uit dat het probleem grotendeels bij Van Persie ligt? "Robin komt de laatste tijd veel rustiger over" insinueert dit namelijk. Volgens mij was het toch echt Pierre die jarenlang niks anders heeft gedaan dan ongefundeerde kritiek leveren op tv, als gestopte speler. Dat vond ik eerder zwak van zijn kant, vooral omdat RvP er toen jarenlang niet op in ging.

19 mei 2019 om 19:35

Niet zo bekeken. Zit wat in!

19 mei 2019 om 18:02

Het probleem is dat Pierre het na zijn voetbalcarrière non-stop gemunt had op Van Persie vanwege een akkefietje. Dat heeft de situatie zo gemaakt. Kijk alleen maar naar de situatie in 2010, waar Pierre hem volledig in de zeik nam, keer op keer. Waarom? Omdat het van Persie was. Van Persie heeft als jeugdige jongen toen een domme fout gemaakt, maar Pierre heeft het nooit van zich af kunnen zetten.

Dit werd benoemd tijfens zijn afscheidinterview en hij zei met een lach op zijn gezicht

Best wel opvallend dat niemand kritiek geeft op van persie op zijn gedrag. Ik vind het eigenlijk een onacceptabele actie van hem. Als het afgesproken was dat Pierre die vrije trap nemen en dan bewust alsnog zelf nemen vind ik echt slecht. Maar het zal wel aan mij liggen. Van persie kwam net kijken beetje meer respect voor de voetballer van Hooijendonk is wel op zijn plaats! Het is wel pierre die feyenoord uefa cup bezorgde met zjjn vrije trappen! Bjj Fenerbahçe wordt pierre gezien als een held. En van persie? Die willen ze snel vergeten!

19 mei 2019 om 18:00

Knap dat je zoveel onzin in zo'n klein lapje tekst hebt weten te stoppen. Complimenten daarvoor. Er is toentertijd genoeg kritiek geweest op het gedrag van Van Persie. Van Persie is juist bijzonder vaak bekritiseerd om alles en nog wat, waar Pierre uit de wind werd gehouden. Het is volslagen ridicuul dat je dat dus beweerd.

Daarnaast: We hebben het over een jong ventje, waar Pierre als routinier had moeten zeggen: Flik me dit niet weer. Daarna had hij het moeten laten rusten. Van Persie kan er nu luchtig mee om gaan, want het is al zo lang geleden. Pierre daarentegen is nog steeds gepikeerd. Van Persie had inderdaad toen meer respect moeten tonen, maar het is zo lang geleden.

Daarnaast: Wat doet het er toe van Pierre geliefd is bij Fener en Van Persie minder? Van Persie is geliefd in de grootste competitie ter wereld. Zonder twijfel een grotere speler dan Pierre is. En snel vergeten? Nee dat niet. Je afkeer jegens van Persie is schrijnend.

Ik vond het een prachtig interview van Van Persie. Hij deed er luchtig over, en het was ook meer een kwajongens streek. Zeggen dat Pierre hem mag nemen om vervolgens zelf te schieten. Van Persie is niet in het moment blijven hangen, Pierre overduidelijk wel gezien zijn recente uitingen over Van Persie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. ClasieMiddenvelder331
T. VilhenaMiddenvelder336
S. BerghuisAanvaller3312
J. ToornstraMiddenvelder328
S. LarssonAanvaller326
R. van PersieAanvaller2516
J. van der HeijdenVerdediger242
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

1656 fans
Aanvaller, 35 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Feyenoord 25 16 0 1
2017/2018 Feyenoord 12 5 0 0
2017/2018 Fenerbahçe 2 0 0 0
2016/2017 Fenerbahçe 24 9 4 0
2015/2016 Fenerbahçe 31 16 3 0
Laatste voetbalnieuws

Robben zet Ajax en PSV in wachtkamer en neemt de tijd voor volgende stap

Arjen Robben staat mogelijk voor zijn laatste klus als profvoetballer. De 35-jarige vleugelaanvaller heeft Bayern München met een transfervrije status verlaten en weegt zijn opties zorgvuldig af. Robben is al met...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 18 juni
Benfica gaat een slag slaan bij Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren