Van Bronckhorst bewondert Ajax: ‘Uitzonderlijk wat ze hebben gedaan’

Zaterdag, 18 mei 2019 om

Giovanni van Bronckhorst heeft het afgelopen seizoen genoten van Ajax. In zijn laatste seizoen als trainer van Feyenoord heeft de coach met bewondering gekeken met de prestaties van de Amsterdammers in Europa. Ajax won de landstitel, de TOTO KNVB Beker en werd vlak voor tijd in de halve finale van de Champions League uitgeschakeld door Tottenham Hotspur.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door alkmaar54)

Wat een keurige nette reactie van Gio. Zo kan het dus ook! Gio is toch wel de meest gentleman en meest sympathieke trainer die de eredivisie is jaren gezien heeft. Altijd eerlijk en zo veel mogelijk positief. Netjes in de interviews en gewoon een erg degelijke man. Jammer dat hij weg gaat. Een gemis voor de eredivisie die niet makkelijk vervangen zal worden helaas

18 mei 2019 om 11:07

Absoluut. Qua normen en waarden een zeer nette trainer en hij heeft ons gebracht wat we nooit voor mogelijk hadden gehouden. Een van de weinige trainers die door de voordeur van het Maasgebouw naar buiten is gegaan en met een luid applaus afscheid heeft genomen

18 mei 2019 om 11:10

@gloryUnited: helemaal mee eens, ik vind Gio ook echt een hele nette en sympathieke man. Vond ook echt dat hij het zo mooi aanpakte in z’n afscheidsspeech in de Kuip. Zal om de persoon moeilijk te vervangen zijn!

18 mei 2019 om 11:11

Ik heb altijd een zwak gehad voor Gio. Precies zoals je zegt: hij is een gentleman. Ik geloof niet dat ik ooit een onvertogen woord over een andere club uit zijn mond heb gehoord. Ook naast de lijn altijd een voorbeeldfunctie. Op dat gebied een trainer waar een club trots op mag zijn!

18 mei 2019 om 12:00

Geen fan van Fey maar vele mensen zullen het met je eens zijn, Gio is gewoon een topgozer. Prachtige man en ik zal de goal in Zuid Afrika nooit vergeten van mieters grote afstand.

18 mei 2019 om 12:34

Die zat er zeker lekker in 💪😀

18 mei 2019 om 12:43

Als ik een beetje down ben kijk ik op YouTube naar zijn goal, die goal van Van Persie in Brazilië en samenvatting van Nederland - Frankrijk uit 2008. Kan er dan weer gelijk tegen aan!

18 mei 2019 om 12:59

Of die 2-1 van Sneijder met het koppie.. 😱 Gio was een geweldige voetballer, prima coach en nog mooier mens.

18 mei 2019 om 16:38

Laat ik voorop stellen dat door het afgrijselijke voetbal wat de norm is geworden bij Feyenoord olv Gio (minus het kampioenschapsjaar wat eigenlijk mede door Ajax en PSV aan ons "geschonken" is, omdat ze nog meer puntverlies leden dan ons; onze kampioenswedstrijd was de 3-0 uitnederlaag bij het altijd lastige Excelsior weet je nog..) ik totaal niet meer objectief noch positief ben jegens deze gladde praatjesmaker en tactisch onbenul.
Ik vind het een beetje een naar mannetje (geworden) net zoals Orlando Trustfull (casus Bergwijn jeugd Ajax). Van beide heren koester ik echter wel nog mooie herinneringen als voetballer.
Gio hou aub je mond en verdwijn in de luwte ergens op een golfbaan. Schaam je je dan echt niet voor wat je hebt achtergelaten? Een lamlendige ploeg die niet eens drie keer achter elkaar de bal naar dezelfde kleur kan spelen. Positiespel, driehoekjes, 1-2tjes wat zijn dat......? Nee idd (..) dat is toch niet te trainen daar moet je vh nivo Messi voor zijn (..).
Wat Ajax heeft laten zien is duidelijk; de ultieme overwinning van "het voetbal" zelfs op het hoogste podium van de CL tussen al het grote geld. Daar hebben we geen commentaar van tactisch onbenul Gio voor nodig om dat te begrijpen en ervan te kunnen genieten als voetballiefhebber (!).
Het seizoen van Feyenoord was al rond de winterstop kansloos en verloren met als hoogtepunt (slechts een pleister op een etterende wond) de 6-2 tegen Ajax. Dit met de kerst/nieuwjaar al wetende, waarom niet het beste er nog van proberen te maken dit seizoen door al te gaan bouwen aan het elftal van de komende jaren? De derde plek had Feyenoord zelfs nog met het veteranen elftal kunnen halen tijdens deze jaargang vd eredivisie, want buiten Ajax en PSV was de rest nog nooit zo zwak en slecht. Als je echt zo onder de indruk bent van wat Ajax gepresteerd heeft en daar bewondering voor hebt meneer Gio vanwaar de kapitaalsvernietiging mbt Tapia (die opeens wel goed speelt bij Willem2 op zijn eigen positie..) en Ayoub ten faveure van die clown clasie? Je ziet wat voor dank je dat heeft opgeleverd Gio toen je meneertje "zijne koninklijke hoogheid" clasie 1 keertje durfde te wisselen. You deserve it! Karma is a bitch.
Op zijn minst had je Kokcu, Burger, Bouchtaoui, Geertruida, Lewis en Bannis moeten doorschuiven en inpassen in het eerste. Dit jaar hadden die jongens lekker kunnen wennen a/h nivo vd eredivisie zodat ze vanaf volgend seizoen klaar staan in het eerste. Nee meneer Gio je was te bang en schijterig om jeugd in te passen want ze zijn nog te jong he (..) . Ja Mathijs de Ligt mocht ook pas op zijn 25e (..) debuteren bij Ajax, want je moet natuurlijk het zekere voor het onzekere nemen... Nee Gio durft alleen maar Malacia en verdonk te laten debuteren, omdat ie geen keus heeft door de vele blessures van Haps; zelfs van Bronckhorst kan moeilijk met 10 man of zonder linksback spelen.
Kind van de club en het kampioenschap ("cadeautje" van Ajax en Psv) heeft nu o,o waarde als je ziet hoe belabberd Feyenoord voetbalt: tenenkrommend, lelijk en afgrijselijk xxx voetbal wat niet om aan te gluren is zo slecht! Alle spelers zijn slechter geworden of gestagneerd in hun ontwikkeling. Beste transfernieuws dit seizoen blijft dan ook het afscheid van Gio en van Geel; Stam ben aub geen lafaard zoals Gio...stiekem hoop ik dat zijn transfer budget "lekker" o euro is, zodat hij wel gedwongen wordt om de jeugd in te passen ook al wilt ie eigenlijk niet.
Stam wees een held en maak ons kampioen met een team bestaande uit spelers vd de huidige selectie aangevuld met onze jeugd! Dit mes snijdt aan 2 kanten; Feyenoord weer echt terug aan de NL top waar het behoort met een fatsoenlijke transferwaarde en Stam meteen gebombardeerd tot toptrainer. Als we toch doorgaan met dromen (past wel bij onze nieuwe shirtsponsor) dan ook ff meteen een rechtstreeks CL plekje verzilveren via de EL winst...

Dat is dus ook waar ik bang voor ben. Overmars en dit Champions League seizoen zorgen ervoor dat de Eredivisie minder waard wordt als Ajax het nieuwe Bayern/Juve/Celtic gaat worden. Spanning eruit, teveel geld bij 1 partij en de eerste tekenen zijn er al met het speculeren over Bergwijn. Ajax heeft nu slagkracht om de beste spelers bij de concurrenten weg te kunnen kopen en dat zal niet ophouden. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook blij dat Ajax zover is gekomen in de Champions League en ik zei vanaf de winterstop al dat ze kampioen zouden gaan worden, maar elke keer dat ze een ronde verder kwamen in de Champions League baalde ik er ook van dat er zoveel centjes naar Amsterdam gingen. Het is voor de Eredivisie niet per se een voordeel, eerder een nadeel. Ajax zie ik zo de aankomende 10 jaar heersen in de Eredivisie en dat maakt de competitie niet spannender

18 mei 2019 om 11:13

@wazza: ik ben er eigenlijk niet zo bang voor. Als jullie komend seizoen van iedereen winnen behalve van Ajax en PSV, ben je gewoon kampioen hoor. Geld voetbalt niet om maar een cliche te noemen. Wat betreft Bergwijn zit ik er ook veel relaxter in. Mocht het gebeuren (denk dat hij gewoon naar het buitenland gaat), dan ontvangt PSV een sloot geld die zij dan natuurlijk ook weer gaan uitgeven. Daar zou de hele eredivisie dan juist weer beter van kunnen worden.

18 mei 2019 om 11:23

wazza - eigenlijk zeg je dus ook dat de Bundesliga minder waard is met Bayern erin? Die worden al jaar op jaar kampioen. Of de Italiaanse competitie. Die is ook weinig waard aangezien Juventus al 7 keer achter elkaar kampioen is. En met een forse voorsprong ook nog?
Niemand vind die competities minder waard, dus waarom wel de eredivisie als het bij ons zou gebeuren.
Typisch Nederlands. Als de topploegen van iedereen winnen is het een Micky Mouse competitie en als ze van diverse lagere clubs verliezen is de competitie te slecht. Geniet van wat er is en wees blij dat er eindelijk weer eens Europees succes is. Hopelijk volgend jaar 3 of 4 clubs actief en 2 of meer na de winter

18 mei 2019 om 12:03

Als wazza z'n punt is dat de toegenomen voorspelbaarheid debet aan is aan een mindere interesse in de competitie kan ik dat zeker volgen. Ik kijk praktisch nooit de Serie A en de Bundesliga, terwijl ik dat rond de jaren '00 nog wel af en toe deed. Compleet uit het lood geslagen verhoudingen zijn nooit goed voor een competitie.

19 mei 2019 om 14:19

Precies dat Orgullo en ik weet zeker dat er topspelers zijn die tegenwoordig niet meer voor de Serie A of de Bundesliga kiezen omdat je geen kampioen wordt als je niet gecontracteerd wordt door Bayern of Juve. De Serie A en de Bundesliga zijn fantastische competities maar ik volg het meer voor de middenmoot. De gloriejaren van de Serie A zijn helaas voorbij, daar kon iedereen kampioen worden van de grote 7

18 mei 2019 om 11:14

Ik vraag me af of het zover zal komen, om de simpele reden dat zowel PSV als Feyenoord beter zijn dan de rest. Dat betekent dat als die twee ook al hun wedstrijden zouden winnen, het neer zou komen op de onderlinge duels. En we weten dat die alle kanten op kunnen gaan.

18 mei 2019 om 11:31

Het is afgelopen seizoen al vaker aangehaald waarom Feyenoord het wel kan tegen Ajax en Psv, maar niet tegen de staartclubs. Als Feyenoord het spel moet maken, komt het voetbal kwaliteiten te kort. Dat gat met Ajax (en mindere mate Psv) is gewoon heel groot.
Daar moet je ceatief in zijn en ik hoop dat Feyenoord slimme dingen kan doen. Een belangrijke man is wat mij betreft Kokcu; die kan voetbaltechnisch veel brengen. Voordat het echter een groot voetballer wordt, gaat er ws. wel wat tijd overheen; kijk bv naar een Ziyech.

18 mei 2019 om 12:02

Dus wat je zegt is dat als Feyenoord meer creativiteit in het spel krijgt, ze ook van de kleinere clubs kunnen winnen? Als dat zo is, dan is het gat toch niet zo groot? Behalve op financieel gebied dan.

18 mei 2019 om 13:04

NJfromVOL natuurlijk moet Kokcu nog groeien als Ziyech, maar het is nu al een hele goede voetballer. En een van de weinige creatieve middenvelders met een goede (steek) pass, dat gaat al veel schelen onder Japie. Ik denk dat we volgend jaar ongeveer alle drie even sterk starten, zowel wij als Psv gaan veel belangrijke spelers kwijt raken. En het grootste probleem van Fey was een creatieve middenvelder die het spel kan maken.

18 mei 2019 om 14:14

In deze eeuw is Feyenoord 6x niet bij de eerste 3 geëindigd. Dan vind ik je stelling dat Feyenoord beter is dan de rest niet echt hout slaan. Je hebt in Nederland een top 2 en vaak hobbelt Feyenoord daar een beetje achter. Maar om ze op het zelfde niveau te plaatsen als PSV is wel heel erg door een rood witte bril gezien.

18 mei 2019 om 14:54

Deze eeuw telt al 19 jaar he. 6x vd 19 is niet veel als je kijkt waar feyenoord vandaan komt. Als feyenoord een normaal seizoen had gedraaid had het nooit in gevaar gekomen om de 3de plek.

18 mei 2019 om 15:43

@AZ alkmaar54

Feyenoord is in de periode 2007-2011 structureel lager geindigd. Dit ging gepaard met de financiele malaise. Dat is hartstikke logisch. Op het moment dat Feyenoord weer opkrabbelde en voordat ze instorten zijn ze gewoon top 3. Best of de rest. Achter PSV en Ajax maar voor op de rest.
Sinds 2000 zijn er 20 seizoenen geeindigd.
Psv: gemiddeld 77 punten
Ajax: gemiddeld 74 punten
Feyenoord: gemiddeld 64 punten
Az: gemiddeld 56 punten.

DUs Hier is maar weer goed te zien dat feyenoord best of the rest is

18 mei 2019 om 18:50

@gloryunited
Inderdaad. Best of the rest. Bedankt voor het uitrekenen.

18 mei 2019 om 16:39

@wazza

Quote: "dat is dus ook waar ik bang voor ben. Overmars en dit Champions League seizoen zorgen ervoor dat de Eredivisie minder waard wordt als Ajax het nieuwe Bayern/juve/celtic gaat worden".

Wellicht dat Ajax ooit het Bayern van NL gaat worden, maar zeker niet de eerst komende jaren. Het verschil tussen de begrotingen van Bayern (532 miljoen) en Dortmund (332 miljoen) is 200 miljoen, het verschil tussen Ajax (90 miljoen) en PSV (72 miljoen) 18 miljoen. De begroting is leidend in de FFP regels en bepalend voor wat een club zich kan veroorloven. Het verschil tussen Ajax en PSV is simpelweg te klein om zo overheersend in NL te kunnen zijn als Bayern in Duitsland. Ajax heeft dit jaar het financieel beste jaar uit de clubgeschiedenis gedraaid en als de club dat record jaar in jaar uit zelfs maar zou kunnen benaderen, zou het dezelfde positie in NL kunnen bewerkstelligen als Bayern in Duitsland. Maar natuurlijk is de kans minimaal dat Ajax volgend jaar opnieuw de halve finale van de CL gaat halen en twee spelers voor meer dan 70 miljoen gaat verkopen. Na de EL finale haalde Ajax zelfs helemaal geen Europees voetbal, al had dat alles met de Nouri tragedie te maken. Tussen Ajax en Bayern zijn meer verschillen dan overeenkomsten, waarbij het grootste verschil is dat Bayern ieder jaar verzekerd is van CL deelname, terwijl Ajax zelfs als de club kampioen wordt voorronden moet spelen om zich te plaatsen. Ajax heeft een begroting die in het gunstigste geval kostendekkend is en dus geen begrotingsoverschot als Bayern. Ajax heeft maar twee manieren om geld te verdienen en dat zijn CL deelname en de verkoop van spelers. Het probleem is echter dat je de spelers die het meeste geld opbrengen nodig hebt om ver te komen in de CL. Bayern heeft dat soort problemen niet, die club houdt zoveel geld over op de begroting dat men ook spelers kan kopen zonder eerst eigen spelers te moeten verkopen. Pas als Ajax de begroting zover heeft opgekrikt dat de club zich ook zo een luxe positie heeft verworven, kan je gaan denken aan dominantie in NL, maar omdat je het dan hebt over een verdubbeling van de begroting, zullen er jaren voorbij gaan voor het zover is als het al ooit zover gaat komen.

19 mei 2019 om 14:21

18 miljoen is voor Eredivisie begrippen fors en dan heb je het nog over het geld zonder(!) Champions League inkomsten. Wat is ermee verdient, 30 tot 50 miljoen ofzo?

Een heer ten voeten uit Giovanni van Bronckhorst.
Spreekt zijn respect en bewondering uit naar de sportieve rivaal Ajax.
En is bescheiden over de prestaties van Feyenoord de afgelopen seizoenen.
Als liefhebber ben ik het hier helemaal mee eens!

Ik ben er totaal niet bang voor dat Ajax t Bayern München van Nederland gaat worden. Daarvoor is onze competitie simpelweg te zwak. Al wint Ajax zijn 2 wedstrijden tegen PSV. Dan nog kan PSV 96 punten halen tegen alle andere clubs van Nederland. PSV is ook veel sterker dan de rest namelijk.

18 mei 2019 om 14:17

Het grote verschil is wel dat PSV zijn beste spelers moet verkopen om zichzelf te kunnen bedruipen. Dat hoeft Ajax niet per se. De financiële situatie van PSV wordt erg overschat. Daardoor is PSV minder in staat een kwalitatief sterke en brede selectie neer te zetten die in staat is 32 wedstrijden te winnen.

Mooie kerel, die Gio. Genieten van een welverdiende vakantie en daarna ben ik benieuwd waar die terechtkomt.

Elk team verliest wel een aantal keer in een seizoen of heeft wel lastige en moeilijke wedstrijden. Daar maakt. Feyenoord dit het dit jaar gewoon opvallend slecht tegen de kleinere en zeker in uitwedstrijden. Eredivisie blijft toch een beetje een opleidingsland. Wat gewoon jammer is in vergelijking met een aantal andere competities is dat de nrs 2 en lager wel meer geld krijgen uit tv rechten en uit de Champions league omdat de eerste 3 of 4 zich automatisch plaatsen.

Gio is een fantastisch persoon met een mooie carrière, zeker ook in het nationale elftal, en voor mij een toonbeeld van succesvolle integratie.

Aangezien steeds meer grote clubs aankopen doen elk jaar om maar een gooi te doen naar de cup met de grote oren, liggen er steeds meer kansen in het opleiden van eigen jeugdspelers. Kijk bij Barcelona, City, Liverpool moet er elk jaar een team opnieuw ingespeeld worden. Als je zorgt dat je bij Psv, Feyenoord en Ajax minimaal 7 zelfopgeleide spelers inpast en in de basis laat spelen, en vervolgens 4 aankopen doet die de zwaktes van de eerste 7 spelers opvangt en compenseert, dan heb je al meteen een goed elftal. Wat vaak ontbreekt is de tropische temperament en vechtlust van een Oostblokker. Nou zou ik zeggen, koop twee gekke Zuid-Amerikanen uit de Premier League en twee spelers met een temperament. Dan heb je meteen een goede balans. De Ligt leerde gewoon van Sanchez en Blind, Frenkie leerde van Nouri en Ziyech, Ziyech leerde de vechtlust van Tadic en Neres. Zo moet dat ook. Zelf opleiden en zorgen dat ze fysiek sterker worden, mentaal weerbaarder worden en vooral de discipline hebben om door te gaan tot de 95e minuut. Frenkie was vorig seizoen ook op na 70 minuten sprinten, dat houdt hij nu vol tot aan de 95e minuut. Als je elke dag traint met Blind en Tadic die Premier League ervaring hebben, dan leer je wel om door te rennen tot de laatste fluitsignaal. Verder moet PSV en Feyenoord iemand halen die al een keer een finale heeft gespeeld in CL of Uefa Cup. Bij Ajax liepen er gewoon 4 spelers met finale ervaring, ja dat helpt ook allemaal. Bij Feyenoord en PSV zijn dat er gewoon 0, ja doet moet echt veranderen. Begin eerst een speler aan te trekken zoals Robben (psv) en Feyenoord zou iemand kunnen aantrekken die Premier League ervaring heeft zoals Leroy Fer of iemand die vechtlust heeft in de vorm van Guidetti of haal Daryl Janmaat, Martins Indi en Guzman terug die een halve finale hebben gespeeld op een WK van 2014. Salarisplafond omhoog gooien en meer investeren in eigen jeugd. De schade van uitschakeling in Europa is financieel veel groter dan wanneer je 10 miljoen extra uitgeeft aan een toptransfer en overwintert. Omdat de spelers dan in waarde gaan stijgen en voor een hoger bedrag verkocht kunnen worden. Ik geloof zeker dat een speler als Vilhena dan ook ineens 5 a 10 miljoen meer waard wordt. Dan haal je de kosten er dik en dun uit.

Enerzijds begrijp ik de huidige tendens ergens, maar niet zo heel gek lang werd er gesproken over nivellering van de Nederlandse competitie... Alles lag zo dicht bij elkaar, verschillen werden kleiner enzovoort.

Nu heeft Ajax in een redelijk kort tijdsbestek twee uitschieters gehad: De Europa League finale en de halve finale van de Champions League. Indien Ajax, bijvoorbeeld de komende 10 jaar, erin slaagt om met regelmaat te overwinteren in de Europese competities, zeer regelmatig kampioen in eigen land weet te worden, goede uitgaande- en inkomende transfers weet te realiseren, de sterkhouders voor langere periode aan zich weet te binden en (zeer) talentvol jeugd zoveel mogelijk weet te behouden,
dan zou je kunnen stellen dat Ajax de Bayern München van Nederland wordt.

Vooralsnog kijk ik naar twee incidenten (maar als het aan mij ligt, dan wordt dit een structureel verhaal 😂).

Mensen zeuren wel over Ajax dat misschien het Bayern van Nederland kan worden. Maar Psv slaat zelf ook een enorm gat met de clubs achter de traditionele top 3. En Feyenoord zal ook een gat slaan met de overige concurrentie als ze hun nieuwe stadion krijgen. Dat maakt de eredivisie toch ook veel minder spannend?
Psv en Feyenoord doen ER dus ook zelf aan mee dat de eredivisie minder spannend gaat worden. Dus het komt nogal hypocriet over dit gezeur.

Ben geen Feyenoord supporter, heb geen club. Maar Gio is zo'n geval waarbij heel Nederland hem onderschat. Hij heeft een ultieme prestatie neergezet door zoveel prijzen te winne. Zelfs het landskampioenschap na jaren zonder landstitel. En dat met mindere spelers en budget dan Ajax en Psv. In de tijd dat Twente en AZ kampioen werden hadden zij spelers die vergelijkbaar of beter waren dan Ajax/psv. Het Feyenoord van Gio had nooit zoveel betere spelers. Het is gewoon onwijs knap wat hij voor elkaar heeft gekregen. Ik hoop echt dat hij een mooie carrière tegemoet zal gaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2624
2.PSV2317
3.Vitesse239
4.AZ2013
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

134 fans
Coach, 44 jaar

In de wandelgangen

Zondag 20 oktober
Dani Ceballos heeft in het geheim een gesprek gevoerd met Florentino Pérez, de voorzitter van Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren