Van Bronckhorst: ‘Op termijn wordt hij basisspeler, daar ben ik van overtuigd’

Vrijdag, 17 mei 2019 om

Feyenoord koos er jaren geleden voor om zijn beloftenteam niet toe te laten treden tot de voetbalpiramide, maar inmiddels lijkt er sprake van een kentering in Rotterdam. De nummer drie van de Eredivisie tuigt voor volgend seizoen een zelfstandig beloftenelftal op en scheidend trainer Giovanni van Bronckhorst hamert vrijdag in gesprek met het Algemeen Dagblad ook op het belang van een goede doorstroming vanuit de jeugd.

“Het snelst ontwikkelt een groot talent zich toch als hij wedstrijden speelt. Op een mooi niveau. Daar moet Feyenoord met de talenten naar toe de komende jaren”, vertelt de trainer, die geldt als een verlaat voorstander van de toetreding van het beloftenteam tot de voetbalpiramide. “Ik heb spelers in de selectie gehad die bijna niet speelden. Dylan Vente is een goed voorbeeld. Die speelde heel af en toe in het eerste elftal, maar hij had te maken met Robin van Persie en Nicolai Jörgensen als concurrenten. Voor zijn ontwikkeling was het beter als hij wekelijks had gespeeld met zoveel mogelijk weerstand.”

Van Bronckhorst denkt dat de Rotterdamse talenten nog niet dezelfde tegenstand hebben ervaren als hun leeftijdsgenoten bij bijvoorbeeld Ajax: “Wat je ook ziet is dat Ajax hun grootste talenten al in de beloften spelen. De competitie onder 19 jaar is niet meer de sterkst mogelijke competitie. In de onderlinge topwedstrijden misschien nog wel, dan doen vaak de beste spelers wel mee. Maar in de andere wedstrijden niet.”

Vente had volgens de oefenmeester misschien beter een seizoen verhuurd kunnen worden, maar bleef mede vanwege de blessuregevoeligheid van Van Persie toch in De Kuip. Als ander voorbeeld wijst hij naar Orkun Kökcü, die volgend seizoen zijn grote doorbraak lijkt te gaan beleven: “Op termijn zal hij basisspeler worden bij Feyenoord, daar ben ik van overtuigd. Soms moet je een speler niet te snel brengen. Om ze eerst fysiek sterker te laten worden. Kijk eens hoe Kökcü zich heeft ontwikkeld. Of ik hem te weinig heb laten spelen? Veel wedstrijden was hij goed een paar keer wat minder. Je moet zorgen dat hij een bepaalde basis heeft voor hij wekelijks gaat spelen. Die route hebben we voor hem gekozen.”


Poll

Denk jij dat Orkun Kökcü in de toekomst uit gaat groeien tot basisspeler bij Feyenoord?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Zo'n redelijke man. Klinkt allemaal heel logisch wattie zegt. Toch kan ik me niet aan de indruk ontrekken dat hij er dit jaar niet alles uitgehaald heeft. Die redelijkheid kan ook als soft ervaren worden door spelers.

17 mei 2019 om 22:28

Ja maar wat had hij er nog meee uit kunnen halen. Je kan zeggen. Beter presteren Europees en tegen kleine tegenstanders. Toch is 3e de normale plek voor Feyenoord. Halve finale beker is ook niet slecht natuurlijk. JC schaal wel gepakt. Er zijn alleen weinig spelers onder hem echt beter (meer waard) geworden. Maar in de 4 jaar als coach heeft denk ik de laatste 40 jaar alleen van marwijk een aansprekendere prijs gepakt.

17 mei 2019 om 23:05

Hij had er echt wel meer uit kunnen halen en dan bedoel ik inderdaad niet qua stand op de ranglijst. Er werd structureel verloren van ploegen als de Graafschap, Fortuna, Excelsior, Ado en dan vergeet ik er ongetwijfeld nog heel wat. Ook de uitschakeling in Europa was dramatisch. Daarnaast had hij ook meer oog mogen hebben voor jeugdspelers. Burger had bijvoorbeeld echt wel iets eerder kunnen debuteren dan in de allerlaatste speelronde. En Martina iedere keer verkiezen boven Geertruida is ook belachelijk.

18 mei 2019 om 01:19

Maar ook gewonnen van Ajax en PSV. Feyenoord haar selectie is gewoon niet breed genoeg om het beter te doen. Daarom verlies je ook van de mindere goden

18 mei 2019 om 02:13

Heeft echt niks met breedte van de selectie te maken. De Graafschap was zelfs al in de eerste speelronde. En zelfs met 2 of 3 geblesseerden is er normaal gesproken meer kwaliteit dan bij dit soort tegenstanders aanwezig is.
Waar het dan wel aan ligt is lastig te zeggen.

17 mei 2019 om 22:33

@domineedirksen

ik denk ook niet dat er veel meer uit deze selectie te halen valt. het hele elftal is pure middelmaat, alleen Berghuis heeft iets van individuele kwaliteit. Van Persie natuurlijk ook maar die liep op zijn laatste benen

ik vind eigenlijk dat Gio het al heel knap heeft gedaan door met deze selectie boven AZ te eindigen. dat elftal vind ik zeker niet minder als dat van Feyenoord

17 mei 2019 om 22:39

Zoveel minder is de selectie niet tov het kampioensjaar. Grootste gemis is El Ahmadi als je er vanuit gaat dat Kuyt is vervangen door vPersie. Karsdorp was goed maar met grote regelmaat niet fit of geblesseerd. Kongolo/haps zit geen groot verschil tussen indien fit. Elia tikkeltje effectiever dan Larsson. Dat was m dan wel.

17 mei 2019 om 22:50

@ijsmuts

El Ahmadi, Elia en Kongolo waren veel beter als wat er nu op die posities speelt. Kuyt was ook een stuk constanter en fitter als Van Persie en Brad Jones die toen in bloedvorm was was op dat moment beter als wat er nu op goal staat. bovendien steeg Jorgensen dat seizoen ver boven zichzelf uit en legde er voor het eerst in zijn carriere 20 plus goals in.

Haps heeft sinds zijn komst idd nog niet veel gespeeld door blessures. Malacia neemt zijn rol nu over en die is echt minder als Kongolo en Karsdorp was een klasse beter als St.juste

imo zijn we daarom wel degelijk ver achteruit gegaan in kwaliteit

17 mei 2019 om 22:52

Het grote verschil t.o.z van hun voorgangers zit hem met name in de mentaliteit. Die wisten precies wat ze moesten brengen om een heel seizoen constant te presteren en waren daartoe ook bereid. Echt een wereld van verschil met wat er nu rondloopt hoor. Kwaliteit is 1 ding, maar het stelt helemaal niks voor als het mentaal niet goed zit.

17 mei 2019 om 22:54

Overigens is Feyenoord er kwalitatief echt wel behoorlijk op achteruit gegaan hoor naar mijn bescheiden mening als je deze selectie vergelijkt met die van het kampioensjaar.

17 mei 2019 om 23:05

El ahmadi is idd op die positie 2 niveaus hoger dan clasie. Een fitte haps brengt aanvallend veel meer dan kongolo, als is die laatste verdedigend weer ijzersterk. Elia was flink wissevallig. Kijk je in retrospect de statistieken er op na dan heeft larsson ‘maar’ 20 minuten meer nodig om een goal of assist te verzorgen, maar creeert hij wel veel meer kansen voor zn medespelers dan elia. Een fitte karsdorp was ook beter dan st juste maar zoals ik al aangaf, karsdorp startte weinig wedstrijden fit. Berghuis was ook ‘maar’ een half jaar waardevol in het kampioensjaar, tegen nu een heel jaar. Vilhena, toornstra, jorgensen en vdHeijden spelen allen veel minder, ondanks structureel vertrouwen. Over Botteghin wordt imo trouwens te lacherig gedaan. Verdedigend uitstekend, alleen niet de snelste of beste voetballer verder. En zelfs in het jaar dat Jones op doel stond waren de meningen onder feyenoorders verdeeld. Vermeer werd vaak gezien als de betere keeper.

17 mei 2019 om 23:10

Botteghin is een echte verdediger. Niet te snel, maar je komt er niet snel langs. Hij heeft baat bij een snelle CV naast hem In het kampioensjaar gaf vooral Karsdorp, maar ook kongolo veelal rugdekking.
Wellicht dat St Just die taak op zich kan nemen, maar die is niet altijd even constant.

17 mei 2019 om 23:15

@ijsmuts

dat is allemaal zeker zo maar ik denk ook dat jij ziet dat we toch wel aan kwaliteit hebben ingeleverd. natuurlijk is Haps een goede back maar Gio kan hem niet opstellen door blessures en die moet het dan met Malacia doen

we moeten hopen dat het seizoen van Jorgensen geen toeval was en dat hij weer veel gaat scoren, dat Haps fit blijft en dat er een goede middenvelder bij komt. het liefst eigenlijk twee. een type El Ahmadi en een middenvelder met creativiteit die de aanval in stelling kan brengen

Berghuis stelde me ook erg teleur dit seizoen. hij kan geweldig voetballen en zou de beste speler van Feyenoord moeten zijn maar het lijkt erop of hij dat alleen maar doet als hij er zelf zin in heeft. natuurlijk kan hij het niet in zijn eentje maar hij speelde wel erg laks dit seizoen

Botteghin is idd een onderschatte verdediger. je moet er alleen wel een snelle verdediger naast gaan zetten want Vd Heijden is ook traag waardoor je nooit met ruimte in je rug kan spelen en dus moeilijk druk kan zetten

17 mei 2019 om 23:30

Nee het is bij lange na niet het niveau van Ajax of PSV, maar met Jorgensen, Berghuis, RvP en toch ook wel Toornstra heb je zeker spelers die boven AZ niveau zijn. Derde plaats is naar behoren. Europees was natuurlijk bedroefend. Verder zijn 0 spelers beter geworden, dat is het voornaamste probleem.

17 mei 2019 om 23:44

@domineedirksen

maar welke spelers zie jij dan bij Feyenoord lopen waaruit veel meer te halen valt? ik zie die echt niet rond lopen

ik vind dat Gio er wel het maximale uit heeft gehaald. je hebt twee trage centrum verdedigers dus druk zetten en met ruimte in je rug voetballen zit er al niet in. je hebt letterlijk nul creativiteit op je middenveld dus de aanvallers vrij voor de goal zetten of vloeiend aanvalsspel op de mat leggen gaat hem ook niet worden

dan heb je met Larsson en Berghuis twee buitenspelers zonder snelheid en diepgang die altijd met de bal aan de voet opkomen en nooit de ruimtes induiken, dus een verdediging uit elkaar spelen word ook een extreem lastig verhaal. verder heb je ook geen centrum spits die er 20 plus goals in schiet.

al die dingen in ogenschouw genomen vind ik het nog knap dat Feyenoord zoveel punten heeft gehaald afgelopen seizoen

PSV heeft ook geen wereldselectie maar het verschil daar is dat ze met Luuk De Jong (28 goals), Lozano (17 goals) en Bergwijn (14 goals) drie productieve spelers hebben lopen waar Feyenoord dat niet echt heeft voorin. RvP was topscorer met 16 goals en voor de rest hield de productiviteit bij Feyenoord op. dat scheelt nogal wat punten

18 mei 2019 om 03:22

Nou nou nou, in potentie schat ik de Feyenoord selectie wat hoger in dan AZ, pech gehad met blessures en ik denk persoonlijk dat er iets gewoon niet goed zat tussen de oren.

18 mei 2019 om 06:29

Haps is een gemis, maar Malacia presteert naar behoren. Nee, komt Gio met Verdonk aanzetten. Berghuis is allen effectief rond de 16. Jorgensen had meer baat bij de voorzetten van Toornstra. Elia grillig, maar held wel 2 verdedigers bezig. Met El Ahmadi heb je wel defensieve zekerheid ingeleverd. Had opgevangen moeten worden met Tapia, niet met huurling Clasie. Ayoub had structureel ingepast moeten worden, St Juste centraal achterin, Nieuwkoop meer vertrouwen op rechtsback, ook na 2 of 3 fouten. Larsson misschien wat vaker als 10 met Van Persie als vrije linksbuiten. Maar vooral vanaf rechtsbuiten kwam er minder voetbal af door ego Berghuis. Jorgensen op een eiland, maar Berghuis vooral voor eiegen kansen gaand. Larsson ook te weinig effectief. Balans middenveld te vaag. Beter gebruik van Ayoub en Toornstra had dit op kunnen lossen. Nee, liever dat statische met Clasie en Vilhena. Gio had een ontwikkeling in moeten zetten. De potentie was er op zich wel.

18 mei 2019 om 10:06

Kuyt was in het kampioenschap helemaal niet een stuk constanter dan Van Persie. Kuyt was eigenlijk het hele seizoen een dissonant in een goed draaiend Feyenoord en kwam er ook volkomen terecht naast te staan. Zijn laatste wedstrijd was natuurlijk legendarisch, maar die verbloemt wel dat hij eigenlijk allang voorbij was gestreefd bij Feyenoord.

Verder overigens wel met je eens. Het team is echt niet te vergelijken met het kampioensteam.

18 mei 2019 om 10:38

@Japie, ik erken ook dat we aan kwaliteit hebben ingeleverd, dat was ook mijn argument. Maar jij noemt het structureel armoede en dat is natuurlijk kul wanneer je kunt concluderen dat de gebleven spelers allen aanzienlijk minder presteren. De namen zijn nog steeds dezelfde, maar presteren doen ze niet (meer).

18 mei 2019 om 12:36

@ape X @hijniet! @ijsmuts

ik weet het niet. ik heb toch het gevoel dat de aankopen gewoon niet goed genoeg zijn geweest om Feyenoord naar een hoger niveau te tillen. ik zeg niet ik achter elke beslissing van Gio sta. Kokcu bv had ik zelf altijd opgesteld omdat die een bepaalde creativiteit heeft die de rest van onze middenvelders mist. het oneindige krediet van Clasie heb ik ook nooit begrepen maar voor de rest vind ik dat hij een vrij logische opstelling heeft gemaakt. dit Feyenoord heeft meer creativiteit en scorend vermogen nodig imo maar daar zal waarschijnlijk geen geld voor zijn helaas

volgend seizoen als Stam er zit kunnen we denk ik pas echt goed beoordelen of Gio het goed of slecht heeft gedaan met deze selectie. ik hoop dat Stam mijn ongelijk bewijst en aantoont dat er idd meer te halen valt uit deze selectie maar ik heb er een hard hoofd in

18 mei 2019 om 12:57

Het lijkt mij de moeite waard om volgend jaar een extra rechtsbuiten en linksbuiten met diepgang aan te kopen berghuis eens op 10 laten spelen. Is wel een jongen met creativiteit, schot en inzicht. Lijkt me wel eens het proberen waard eerlijk gezegd. Verder denk ik dat Jorgensen het wel nog kan flikken om 20+ goals te maken mits hij fit blijft. Ben toch benieuwd hoe feyenoord er volgend jaar eruit gaat zien. Middenveld met Tapia, ayoub en berghuis/kokcu? Vilhena gaat een stap maken denk ik, clasie moet je niet terug willen halen. Een extra centrum verdediger en rechtsback kan ook geen kwaad. Denk niet dat feyenoord mee gaat doen om de titel volgend jaar maar het zou toch echt beter moeten dan dit jaar.

17 mei 2019 om 22:47

Ligt eraan wat je redelijk vind hoe hij net ayoub is omgegaan is alles behalve redelijk vanaf eerste training behandelde hij hem heel vies en heeft geen woord tegen hem gezegd over hoe en wat en geloof me heb dit van bronnen die heel dicht bij ayoub staan.

17 mei 2019 om 22:53

@l4barca

dat zou kunnen en in dat geval is het niet netjes van Gio. kan zijn dat het een speler is die Gio nooit heeft zien zitten maar dat Van Geel zijn transfer er doorheen heeft gedrukt. anders kan ik niet begrijpen dat Gio zo met hem omgaat als deze verhalen waar zijn

neemt niet weg dat ik Ayoub ook bij lange na niet van het niveau vind dat Feyenoord hoort na te streven. ik heb nooit begrepen dat die is gehaald. leuk dat hij transfervrij is maar het kost je wel weer tekengeld en salaris

18 mei 2019 om 06:44

Ayoub had al 3 of 4 prima jaren in de basis bij Utrecht op zijn cv. Zou zomaar een nieuwe El Ahmadi kunnen worden met zijn werklust en inzet. Plus dat ie in de omschakeling veel effectiever kan zijn. El Ahmadi had vooruit voetballend en afrondend duidelijk tekortkomingen....Ayoub was imo de nieuwe El Ahmadi 2.0. Die kans kreeg hij nooit. Ook Tapia, met tig landentoernooien op zijn cv kreeg nooit dat vertrouwen. Ja, als verdediger...wat ie op zich redelijk invulde, maar juist hij had voor de veedediging moeten staan. Ijskoud in zijn passing, effectief. Gio durfde een hoop wisselingen niet te maken. Nee, terugvallen op een Clasie die al 3 jaar faalde. Totaal verkeerd gebruik van aanwezige kwaliteiten. St Juste had als cv ook al veel verder kunnen zijn.

Vente zal eerst verhuurd moeten worden, maar kocku zie ik volgend jaar wel als basisspeler

ik zie echt helemaal niks speciaals in Vente. ik heb hem meerder keren zien spelen bij Feyenoord en ik zie nou niet echt iets in zijn spel waardoor ik denk dit gaat een topspits voor Feyenoord worden. hij is niet heel snel, niet echt technisch en ik vind eigenlijk heel weinig dreiging van hem uitgaan. tegen NAC speelde hij aardig maar die verdedigers legden hem ook geen strobreedte in de weg. voor de rest heeft hij nooit indruk op mij gemaakt

17 mei 2019 om 22:36

Njaa ligt er ook net aan wat de doelstelling van Feyenoord zelf zou moeten zijn.. Het PSV en Ajax moeilijk maken? Nee dan ga je dat niet met Vente redden. Met Az om plek 3 strijden? Miss kan Vente dan nog wel goed genoeg zijn.

17 mei 2019 om 22:37

Van alles wat, maar van alles net ff te weinig.
Het is wel een spits met oog voor zijn omgeving; dat is dan weer positief.
Laten we het nog even aankijken. Weg doen kan altijd nog.

17 mei 2019 om 22:55

@njfromvol @jorisdijk

ik schrijf hem ook nog niet af maar op basis van de wedstrijden die ik hem heb zien spelen denk ik niet dit gaat er eentje worden. wie weet zit ik er helemaal naast en schiet hij ze dalijk aan de lopende band erin. ik hoop iig van wel dat hij slaagt bij Feyenoord want geld voor goede versterkingen is er niet echt

17 mei 2019 om 23:31

Japie, ik heb ook niet het idee dat het een nieuwe Van Basten of Romario is ofzo, maar we geven hem idd nog wat tijd.

17 mei 2019 om 22:41

Vente is redelijk snel, goede basistechniek en echt bovengemiddelde looplijnen voor een jongen van die leeftijd. Heeft ook een redelijk overzicht.

Heeft zijn ontwikkeling niet goed gedaan dat hij om en nabij geen wedstrijdritme heeft opgedaan. Voor een spits is het wel zo lekker als de rest je begrijpt natuurlijk. Maar ja je krijgt als jonge jongen alleen de kans als de alternatieven niet voldoen. En RVP en Jörgensen horen in de eredvisie gewoon bij de top 5 op die positie. Je ziet het ook met zo'n Dolberg die komt ook niet aan de bak en kan ook alleraardigst voetballen.

18 mei 2019 om 08:45

Mee eens, afgelopen wedstrijd ook al klaar om gewisseld te worden in de rust. Niet goed genoeg.

Het siert Giovanni enorm dat hij hier gedurende zijn trainerschap niet over heeft lopen zaniken en zijn onvrede goed intern heeft weten te houden. Dat maakt het des te interessanter om nu te lezen hoe hij er daadwerkelijk over dacht.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

134 fans
Coach, 44 jaar
SeizoenClub
2015-2019 Feyenoord
2007-2010 Feyenoord
2004-2007 Barcelona
2003-2004 Barcelona
2001-2003 Arsenal
Laatste voetbalnieuws

‘Manchester City stalt Giovanni van Bronckhorst in MLS’

Giovanni van Bronckhorst gaat naar alle waarschijnlijkheid aan de slag als trainer van New York City FC, zo meldt de Daily Mirror. De Nederlandse trainer krijgt van de Manchester City Football...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 12 november
Tottenham Hotspur komt in januari met een bod van tussen de vijftig en zestig miljoen euro op Lorenzo Pellegrini. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren