‘Ajax en ik vormen een perfect stel, we hadden elkaar nodig’

Vrijdag, 17 mei 2019 om

Dusan Tadic kan terugkijken op het beste seizoen uit zijn carrière. De Servische aanvaller groeide uit tot een van de leiders van Ajax en maakte grote indruk in zowel de Nederlandse competitie als Champions League. Hij eindigt het seizoen met twee prijzen. Tegen De Graafschap scoorde hij twee keer, waardoor zijn totaal op 28 kwam en hij samen met Luuk de Jong topscorer van de Eredivisie is. Behalve de topscorerstitel heeft hij de Bronzen Schoen gewonnen, de prijs voor de op twee na beste speler van de Eredivisie.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

37 reacties (laatste reactie door koriander)

Sevilla, Valencia of heel misschien zelfs Atletico zouden niet misstaan bij hem.

17 mei 2019 om 09:01

Waarom? Waarom niet gewoon Ajax? Heeft het goed naar z’n zin hier, speelt altijd, is de ster, en verdient goed.

17 mei 2019 om 10:54

Hij kan hier een legende worden. Bij die clubs eindigt hij binnen afzienbare tijd op de bank

17 mei 2019 om 14:10

Een legende is wel heel erg overdreven. Hij is 30 jaar, speelt net een jaar bij Ajax en heeft alleen nationale prijzen gepakt.

17 mei 2019 om 11:19

Vreemde reactie Warabe... Volgens mij deed hij dit jaar niet onder voor enige speler van jouw cluppie. Hazard ook naar Valencia sturen?

17 mei 2019 om 14:11

Je denkt toch niet serieus dat Tadic (dit seizoen) net zo goed is/was als Hazard?!

Hahahaha, (pak schaal) Tadic en (Samba) Neres zijn overduidelijk de gangmakers in de selectie. Dat was gisteren bij de huldiging ook weer overduidelijk. Tadic bedankt voor alles, ik hoop dat je blijft! Wat een fenomenale speler.. 💥💥💥

17 mei 2019 om 10:21

En varela! Varela liet dolberg gisteren hardop lachen, dat is een unieke prestatie!

17 mei 2019 om 14:38

Hahaha heb je daar beelden van?

17 mei 2019 om 15:01

Lucas ben je serieus? Dat is helemaal langs me heen gegaan. 😂

18 mei 2019 om 12:40

Beelden zijn terug te vinden op Facebook of Twitter. Inderdaad Dolberg met een enorme lach, leuk om te zien. Verder denk ik dat KJH en vd Beek ook aardige gangmakers zijn, dat zie je bij de feestjes met de supporters ook terug

17 mei 2019 om 14:28

Vergeet KJH niet, die is ook niet vies van een feestje :P

17 mei 2019 om 15:01

Kim dat klopt, en hij kan ook heel goed juichen. 😂

Toch bizar dat een modale speler van de nummer 17 van vorig jaar uit de BPL de sterspeler is bij de nimmer 1 van de eredivisie. Wat een niveau verschil tussen de BPl en de eredivisie zeg. Hoop dat mensen dat eindelijk eens inzien. Op CL niveau heeft tadic hele goede dingen laten zien. Maar het is ook makkelijker opladen voor zo’n topwedstrijd als je daar omheen een wedstrijd op lage intensiteit speelt tegen een NAC of vvv IPv een bournemouth of burnley

17 mei 2019 om 10:37

Dat helpt, maar er is natuurlijk meer aan de hand als dat. Stijl van voetballen en breedte van de selectie. De nummer 17 van de premier league heeft veel meer inkomsten dan Ajax en kan dus veel meer veroorloven qua selectie. Daarnaast is het kick en rush voetbal in Engeland niet voor iedere speler ideaal, bij een ploeg als Ajax komt een Tadic veel meer aan de bal waardoor hij ook veel meer waarde voor het team heeft.

17 mei 2019 om 10:52

Selectief geneuzel, je vergeet namelijk te vermelden dat Tadic 1 van de betere spelers was in de elftallen die een aantal jaar rond de 7e/8e plaats speelden. Had onder andere een geweldige kllk met Graziano Pelle en heeft voldoende goals en assists geproduceerd. Lang niet zoveel in de Eredivisie maar dat heeft ook te maken met zijn positie bij Ajax en de kwaliteit van verdedigers natuurlijk.
Tadic is een speler die veel de bal wil hebben en graag combineert met zijn medespelers. Het is daarom ook niet heel gek dat hij in een elftal dat strijdt tegen degradatie een stuk minder functioneert. Op CL niveau heeft hij ruimschoots bewezen dat het geen modale speler is.

17 mei 2019 om 11:51

die seizoenen speelden Aldeweireld/van dijk, mane en wanyama er ook.
Ik heb Tadic cijfers er even bijgehaald in de Bpl.
134 wedstrijden, 21 goals en 30 assists. Dat is niet extreem denderend. Dus in die zin voor de BPL een modale speler

17 mei 2019 om 11:36

"modale speler van de nummer 17 van vorig jaar"

Zelden zulke onzin gelezen. Ten eerste was dat seizoen een dieptepunt voor zijn club en speelde ze daarvoor in de subtop met Tadic. Ten tweede is hij nooit modaal geweest bij Southampton. De afgunst spat er vanaf.

17 mei 2019 om 11:54

De seizoenen dat ze subtop speelden hadden ze spelers als Mane, Wanyama, Aldeweireld en Van Dijk. Die droegen dat team. Tadic speelde daar leuk in mee. Toen die spelers weg waren kon Tadic het niet dragen. Dus hij was daar gewoon een normale selectie speler = modaal dus. Bovendien was dat seizoen geen dieptepunt maar Southamptons normale niveau. Voor dat Koeman kwam daar, werden ze ook 14e.

Neem aan dat jin ook tegen de Spurs zag dat Tadic de intensiteit van het Engelse voetbal niet aan kan?

Het heeft niks met afgunst te maken, ik ben gewoon realistisch. Tadic is wellicht de beste speler van de Eredivisie alleen veel mensen doen alsof ze een topspeler uit de BPL hebben weggekaapt en dat is dus niet zo. Anders had Southamtpon wel moeilijker gedaan over de transfersom.

17 mei 2019 om 11:52

Maar een paar jaar geleden was Southampton nog de nr 7 van en BPL en toen was Tadic ook al een van hun beste spelers.

Het verschil met Nederland is dat er bij elke club van de BPL echt toppers zitten die in Nederland meteen tot de besten behoren. Het gemiddelde niveau is daar zo hoog.

Ik vind niet dat Tadic een modale speler was van de nr 17. Het was een topper en dat is hij nu ook. Hopelijk kan plakt hij nog zo 'n seizoen vast aan dit seizoen.

17 mei 2019 om 11:57

Dat is zeker waar. Toen speelde Koeman ook met Aldeweireld/van Dijk, Mane en Wanyama. Als Southampton vorig seizoen niet 17e geworden was maar weer 7e of 8e, had ik Tadic niet zo snel zien komen. In het voetbal geld dat je zo goed bent als je laatste seizoen en dat was voor Tadic toen nummer 17 van de Bpl.
Tadic is misschien geen modale voetballer voor de nummer 17, maar wel een modale voetballer in de middenmoot Bpl. Niks voor niks ging hij maar voor 13 mil weg.

17 mei 2019 om 13:54

Als je goed bent als je laatste seizoen snap ik niet waarom je hier zo'n stampij loopt te maken. Tadic was in zijn laatste seizoen MVP van Ajax, gedeeld topscorer van de ED, winnaar van de dubbel, halve finale CL gehaald (met daarin 6 goals en 5 assists, waar buiten Messi dit jaar vrijwel niemand in de buurt komt) en als het een beetje mee zit zelfs in het CL team van het jaar straks. Hij is dus kneitertje goed volgens jouw eigen maatstaven!

Maar natuurlijk is het onzin om enkel naar het allerlaatste seizoen te kijken. Zoals velen hier boven al terecht opmerkten was hij ook gewoon een belangrijke basisspeler in de 3 jaren dan Southampton 7e, 6e en 8e werd. Je kan wel alleen op die 17e plek focussen maar dat slaat gewoon nergens op, dat snap je zelf hoop ik ook wel.

17 mei 2019 om 12:15

@gloryunited

"wat een niveau verschil tussen de BPl en de eredivisie zeg. Hoop dat mensen dat eindelijk eens inzien."

Geef mij eens voorbeelden van mensen die dat niet inzien? Daar ben ik nu wel nieuwsgierig naar. Ik zou zelfs zeggen dat in allerlei praatprogramma's constant de Eredivisie onder vuur ligt. Hebben we elkaar juist niet teveel naar beneden lopen praten door te stellen dat wat Ajax deed in de CL niet meer mogelijk was? Ik hoor graag wat jij voor oplossingen hebt.

Ik vind trouwens de manier waarop je het verschil in kwaliteit tussen BPL en Eredivisie probeert aan te tonen niet erg sterk. Dan kun je dit ook doen: Van Dijk kon niet eens de stap zetten naar de top 3 van Nederland maken, maar is nu wel de beste speler van de Bpl. Cheick Tiote was wissel bij FC Twente, maar kon het wel maken bij Newcastle. Spanjaarden kunnen wijzen naar Coutinho en zeggen dat die aan het floppen is bij Barca, maar bij Liverpool o zo goed was. Ik vind het juist wel leuk aan voetbal dat een speler in een bepaalde competitie of bij een bepaalde club, of bij een bepaalde coach (ook heel belangrijk) opeens veel beter kan gaan renderen. Dat je van een dubbeltje een kwartje of zelfs een gulden kunt maken. Dat heeft met tal van factoren te maken, zoals verschil in stijl, vertrouwen, andere medespelers, ander takenpakket, echter hierdoor heen zal ook niveauverschil spelen, maar nogmaals, wat is je oplossing?

Onder andere door TV gelden krijg je steeds meer concentratie van kwaliteit in Engeland. Niet alleen van spelers, maar ook coaches. Pep, Klopp, Mou etc. en daar heeft niet alleen Nederland last van, maar alle competities in continentaal Europa. Je hebt niet alleen 2 Engelse clubs in de CL finale maar ook Europa league finale, nadat Napoli, Valencia en Frankfurt werden uitgeschakeld door Engelse ploegen. Nederland en Eredivisie moeten zich meer richten op Portugal vind ik. Waarom doen die het in Europa met hun coã«fficient zoveel beter en kunnen we eens op dat niveau komen? Het is een kleiner land qua inwonertal en ze zijn ook armer. Ze doen dingen dus gewoon beter en/of slimmer. Ik vind dat daar eens naar gekeken moet worden en dat dit de volgende stap zou moeten zijn.

17 mei 2019 om 12:41

@koriander

Ik vind dat de tendens in Nederland heel erg is dat de BPL voor de helft uit houthakkers bestaat. Vandaga nog ergens een reactie gelezen hier dat iemand zich af vraagt of je gelukkiger bent bij een houthakkersploeg als Everton voor 4 miljoen of bij Ajax voor 3 miljoen. Everton een houthakkersploeg noemen is echt bizar.

Verder zie ik veel reacties omtrent Blind en Tadic, die respectievelijk niet verder kwamen dan de tribune van United en plek 17 in de BPL in hun laatste seizoen. Men noemt Blind en Tadic dan toppers uit de Bpl. Terwijl ze dat zeker niet waren. Wellicht gebruiken mensen dit hier om het de transfers omhoog te praten. Ik weet het niet.

Verder denk ik dat wat Ajax gepresteerd heeft prima weer mogelijk is door een Nederlandse club. Als je kijkt naar de laatste decennia:
2010-2019: 1x finale EL, 1x halve finale Cl.
2000-2009: 1x winst UC, 1x halve finale UC, 1x halve finale Cl
Vanaf 2000, het moment dat de voetbalwereld explodeerde qua geld, zie je toch dat Nederlandse clubs er af en toe door heen komen. Uiteraard is de Eredivisie ook erg zwak. Kijk maar eens naar de puntenaantallen van PSV en Ajax en hun doelsaldo. Ik zou voor een Beneliga zijn. De top 5 van Belgie en Nederland spelen 4x tegen elkaar dan speel je 38 wedstrijden waarin je meer tegengas krijgt dan als je naar PEC moet. De divisies eronder kan je regionaal houden.

Van Dijk koos voor Celtic ipv wachten tot de top 3. Uiteraard heb je laatbloeiers. Dat de BPL en La Liga verschillen in stijl en tactiek is logisch. Maar deze twee competities liggen veel dichter bij elkaar dan de Eredivisie en 1 van deze 2. De eredivisie is gewoon minder goed dan die twee. Het verschil tussen die twee is een kwestie van smaak. Ik weet niet zo goed voor welk probleem ik een oplossing moet geven in alinea 2.

Ik vind het opmerkelijk dat men nu valt over 2 engelse finales terwijl de afgelopen jaren gedomineerd werden door Spaanse clubs. Toen hoorde je er niemand over. In Portugal speelt mee dat de leefstijl, klimaat en taal goed aansluit bij zuidamerikaanse spelers. Daarnaast sta je dicht op de radar bij de spaanse competitie. Dat is aantrekkelijk. Nederland kan zeker een voorbeeld volgen aan Portugal alleen zijn wij te fair. Wij spelen teveel volgens de regels en netjes. Uiteraard is dat zoals het hoort alleen zonder die investeringsgroepen was de portugese competitie niet zoals hij nu is.

17 mei 2019 om 13:05

er is niemand die de premier league naar beneden praat. Niet in de media en niet op voetbalzone. Nederlandse clubs hebben altijd vooraf 'geen kans'.

Blind en Tadic zijn ook nooit topspelers in de premier league genoemd, door niemand. Ze zijn spelers uit de premier league die topspelers voor de eredivisie zijn. En nee blind was geen tribune klant. Hij heeft 141 keer gespeeld voor Man U.

Je verzint maar wat.

17 mei 2019 om 13:57

jij leest niet. Ik zeg dat Blind in zijn laatste jaar een tribune klant was en dat klopt

17 mei 2019 om 15:12

je kan niet alleen naar dat laatste jaar kijken. Zowel blind als Tadic waren gewoon nuttige premier league spelers over 4 jaar genomen. Feyenoord kreeg van persie nadat hij niet echt presteerde bij Fener. Kun je daaruit concluderen dat feyenoord veel slechter is dan Fener? Tuurlijk niet van persie was daar gewoon niet op zijn plek op dat moment.

17 mei 2019 om 15:57

@gloryunited

Maar dit is toch bijna n=1 redenatie? Gaan we het nu hebben over comments of zelfs een comment op voetbalzone die een tendens bepalen? Ik zou dan graag die ene comment in zijn gehele context willen lezen als we daar zoveel waarde aan moeten hechten. Kun je me het document noemen? Ik zou echter bij mezelf denken dat die poster niet op de hoogte is en wellicht uit clubbelang maar wat roept ipv een eerlijke evaluatie van de teams te communiceren online. Ik denk juist dat mensen zulke dingen roepen omdat ze graag willen dat goede spelers nog steeds naar hun club willen komen ipv dat ze naar BPL of clubs als Everton gaan die alle kwaliteit aan het opzuigen zijn met het vele geld dat ze hebben. Ik lees het dus niet als een poging om eerlijk te zijn, maar als narrative spinning om nog redenen rond je club te creeeren om het aantrekkelijk te houden om te komen. Everton is dan ongelukkig gekozen door die poster want Brands en Silva willen juist goed voetbal spelen en dat verder gaan uitbouwen in de komende jaren. Dat gezegd hebbende, Ajax heeft mij wel blij gemaakt dit jaar (al ben ik geen Ajax fan) met soms oogstrelend voetbal. Ik vond het heel leuk dat er nog een Nederlandse ploeg is die dat kan, zoals eerste 30 minuten uit tegen Spurs en daarvoor tegen Juve, Madrid en Bayern.

Als ik foto’s zie van de hakken van Hazard na een wedstrijd, dan zien die er nogal gehavend uit. Er zijn zeker veel teams in de BPL die goed voetbal spelen, maar die ook fysiek hard erop kletsen. Ik denk dat dit een bepaalde indruk wekt bij sommige posters.

Kun jij me de comments linken van mensen die beweren dat Tadic en Blind toppers in de BPL waren? In welk document kan ik dat lezen? Ik lees voetbalzone niet zo vaak, maar zou het wel eens willen zien. Overigens lees ik ook wel eens internationale forums en op een forum als Redcafe is er een thread dat gaat over of het duo Blind en Smalling het beste was van de afgelopen jaren en waarom hiermee is weggedaan. Natuurlijk krijg je dan een discussie of dat wel of niet zo was, maar het punt is dat je op forums altijd mensen met afwijkende meningen zult hebben. Als zoiets je referentiemateriaal gaat worden, dan kun je wel blijven posten op het internet alsof er steeds een bepaald onrecht plaatsvindt.

Hoezo explodeerde de voetbalwereld in 2000 qua geld? Wat gebeurde er in dat jaar?

Ik vind wijzen op prestaties uit het verleden niet zulk overtuigend bewijs dat we in de toekomst weer kunnen verwachten dat Nederlandse clubs of Ajax weer eens diep de CL ingaan, laat staan winnen. De geldstromen lopen anders dan vroeger en al kun je bepaalde gaten overbruggen, er komt een moment dat dit eigenlijk niet meer te doen is. Met name het winnen van de CL, want waarom zouden we inzetten op een halve finale? Als je alleen kijkt naar winnen van een CL finale, dan staan Nederlandse clubs al sinds 1995 droog en zelfs dit Ajax kwam nog niet eens in de finale, laat staan winnen.

Ik denk ook dat de concentratie van kwaliteit in de BPL alleen maar zal toenemen en heb dit al vele jaren geleden geroepen. Daar een vuist tegen maken om partij te bieden ga je ook niet oplossen met een Beneliga. Ook een groot land als Frankrijk kan geen vuist maken tegen een BPL en je ziet steeds de toppers uit dat land naar andere competities vertrekken, onder andere naar Engelse clubs. Ze proberen wat met al dat geld uit Qatar bij een club als Psg, maar een Nederlandse club heeft dat niet en moet dat wellicht ook niet willen. Dat is echter een andere discussie.

Ik zie je op alles reageren in deze draad, maar als je kijkt naar hoe de geldstromen lopen in het voetbal dan vind ik juist dat het een beetje game over is om EPL nog partij te bieden, met name op termijn. Je vecht op een heuvel die er eigenlijk niet meer is naar mijn mening, zeker vanuit de Eredivisie. Ik zou me niet meer kunnen opwinden over wat loze kreten en taxaties op het internet, want de concentratie van kwaliteit in de BPL gaat alleen maar toenemen. Barca, Madrid, Juve, Bayern, PSG proberen nog wat, maar kijk eens naar het eens grote en trotse AC Milan. Moet spelers huren van Chelsea uit armoede. Ik plaats de opmerkingen die jij als onrechtvaardig ervaart en over op kunt winden meer in het kader van het statusverlies die fans van eens grote clubs ervaren en uit een zeker bravoure nog wat roepen.

Ikzelf zou differentiã«ren tussen welgemeende taxaties over kwaliteit en spelopvatting van een competitie en club vs mensen die praten vanuit clubbelang om nog wat redenen aan te dragen om voor hun clupie te kiezen.

Prima dat we van Dijk een laatbloeier noemen, maar als we bij hem context gaan aanbrengen dan is het ook redelijk om dat te doen bij andere spelers. Ik bedoel Pelle deed het niet goed in Italie en was een bankzitter bij zijn club meen ik, maar was wel goed in Nederland en Engeland. Als je het beter renderen van een speler louter gaat toeschrijven aan het feit dat dus de competitie waar hij in terecht is gekomen zwakker is, dan gaat het ook op tav voorbeelden die tegen de BPL werken. Ik denk echter dat deze methode te onzuiver is. Spelers kunnen namelijk opleven onder een andere coach of kunnen beter geschikt zijn voor een bepaalde speelstijl of kunnen beter renderen op een andere positie of met andere medespelers om hem heen. Dat valt vaak niet louter toe te schrijven aan niveauverschil tussen competities die er ongetwijfeld zullen zijn. Ik keek op een gegeven moment alle wedstrijden van Arsenal voor van Persie en ik zag prachtige ballen van Song die van Persie zo op zijn pantoffel als een volley in het doel in kon schieten. Die Song was samen met van Persie een van de besten van Arsenal, maar bij Barca helemaal geflopt. Wil niet zeggen dat de EPL zoveel slechter is dan la Liga. Deze manier van kijken die je voorsteld is voor mij gewoon te onzuiver als methode en mist te veel nuance.

@4 Engelse clubs in finales - Hoezo pak je het op als vallen over finales? In de zin dat ik het gebruik is het een indicatie dat de Engelse competitie sterker en sterker aan het worden is. Is het vaker gebeurd, ook door de Spanjaarden? De Spanjaarden bieden dapper weerstand, maar de BPL is de rijkste competitie in de wereld en gaat alleen nog maar rijker worden. Het is de populairste voetbal brand in de wereld en harkt miljarden televisie geld naar binnen ieder jaar en er is ook nog eens een opwaartse spiraal effect. Des te succesvoller de BPL is, des te meer de populariteit zal groeien, des te meer geld er weer binnen zal komen. Ik kan een toekomst zien waarbij de BPL een soort zon is met alle andere competities in de wereld als planeetjes erom heen. Dan zou internationale club competitie mijn interesse verliezen als ik eerlijk ben. Ik heb dat ook met F1 (al is dit anders en een zijsprong) en Mercedes. Het is heel knap dat ze steeds winnen, maar wat is er nou helemaal aan? Ik wil dat clubs internationaal elkaar echt partij kunnen bieden.

TAV je punten over Portugal kunnen we nog zeggen dat Tagliafico terugging naar Argentiniã« na zijn verhuurperiode in Spanje, maar juist bij Ajax wel heel goed uit de verf kwam. We leven in een steeds transparantere wereld en ik zag ook een Reis van FC Groningen nota bene een transfer maken naar Barca (b?). BPL en Eredivisie is een te groot verschil, maar Eredivisie op Portugal niveau krijgen zou wel een doel moeten zijn. Zeker in de buurt komen.

Cheers

Tadic heeft gewoon in de top PL gespeeld met Southampton. Ok iets eronder. En ook in het nationale team een bassisklant. Alleen het laatste jaar eindigde Southampton onderaan. Coach was weg en aantal key players. Dus dat hij een speler van een degradant was is niet echt het verhaal. Heeft in de eredivisie fantastisch gespeeld. Maar vooral in de CL liet hij zijn grote klasse zien. Hij kan echt in elk top team nog van grote waarde zijn. Maar laat hem maar lekker in Amsterdam blijven. Erg erg blij met onze Dusan

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

219 fans
Middenvelder, 30 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 34 28 4 0
2017/2018 Southampton 36 6 4 0
2016/2017 Southampton 33 3 4 0
2015/2016 Southampton 34 7 2 0
2014/2015 Southampton 31 4 2 0
Laatste voetbalnieuws

Overmars glundert na komst Promes: ‘Iedereen moet zijn plekje verdienen’

Quincy Promes rondde maandag zijn terugkeer bij Ajax af. De 27-jarige aanvaller komt voor maximaal 17,2 miljoen euro over van Sevilla en heeft zijn handtekening gezet onder een vijfjarig contract in...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 25 juni
Arsenal gaat afscheid nemen van Henrikh Mkhitaryan om ruimte in het transferbudget en salarishuis te creëren. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren