Stam durft nu wél nieuwe club te noemen voor De Ligt: ‘Daar hoort hij thuis’

Donderdag, 16 mei 2019 om

Ajax is in de ogen van Jaap Stam de terechte kampioen van de Eredivisie. De Amsterdammers kroonden zich woensdagavond voor de 34ste keer in de clubgeschiedenis tot de besten van Nederland. "PSV is natuurlijk enorm sterk gestart aan het seizoen, maar ze toonden verval en lieten punten liggen", analyseert de oud-verdediger van beide clubs tegenover DAZN. "Ajax bleef het meest koel en liet dit seizoen meer kwaliteit zien."

Door Peter van Drunen

Stam speelde jarenlang centraal achterin bij topclubs als Manchester United, Lazio en AC Milan. Daarnaast speelde De Rots van Kampen 67 interlands voor Oranje. Van het huidige Nederlands elftal staat Matthijs de Ligt voor een belangrijke keuze in zijn loopbaan. Het Ajax-talent werd in de voorbije weken in verband gebracht met Liverpool en Barcelona, maar lijkt nog altijd geen definitieve keuze te hebben gemaakt.


In de bovenstaande video geeft Jaap Stam uitgebreid antwoord op de vraag voor welke club Ajax-verdediger Matthijs de Ligt het beste kan kiezen.

In januari durfde Stam nog geen nieuwe club te noemen. "Als ik een club noem voor De Ligt, staat dat morgen overal in de pers", zei hij toen. Inmiddels is de toekomstig trainer van Feyenoord wat meer uitgesproken. "Het belangrijkste is dat De Ligt voor zijn nieuwe club gaat spelen", benadrukt Stam, die laat doorschemeren dat hij de kans op speelminuten bij de Spaanse grootmacht iets groter acht.

"Ik denk dat Barcelona na de uitschakeling tegen Liverpool kijkt hoe ze het team kunnen versterken. Achterin moet daar zeker wat gaan gebeuren. De vraag is echter: hoe gaan ze dat oplossen? Matthijs zou daar naar mijn idee goed thuishoren. Het is ook mooi om te zien hoe hij zich kan waarmaken in zo'n competitie", vertelt Stam. In januari maakte De Ligts ploeggenoot Frenkie de Jong bekend dat hij zijn loopbaan bij Barcelona zou vervolgen. Met die transfer was maximaal 86 miljoen euro gemoeid.


Poll

Is Barcelona de beste club voor Matthijs de Ligt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door ivanh0e)

Wanneer is iemand niet terecht kampioen ? Natuurlijk is Ajax terecht kampioen. De club met de meeste punten na 34 wedstrijden is altijd terecht kampioen.

16 mei 2019 om 11:01

Je zou kunnen stellen dat Lazio onterecht de beker heeft gewonnen in Italië. Met landskampioenschappen ligt dat natuurlijk iets gecompliceerder.

16 mei 2019 om 11:07

Volgens velen hier was Feyenoord laatst nog onterecht kampioen..

16 mei 2019 om 11:28

Even mierenneuken, maar er zijn andere competities met meer of minder clubs waarbij het natuurlijk niet opgaat dat degene die na 34 wedstrijden het meeste punten heeft ook (terecht) kampioen is. Maar ik snap wat je bedoelt.

Ik hoor dat vaker, maar vind dat toch wat te kort door de bocht. Er zijn natuurlijk factoren die niet direct in de invloedssfeer van clubs vallen die wel invloed hebben op het eindresultaat. Met name de arbitrage zou daarin een rol kunnen spelen. Of omkoping, hoewel dat imo minder vaak voor komt.

Nu is het idee over het algemeen dat geluk en pech, de scheids mee of de scheids tegen zich binnen één seizoen weer compenseren en iedereen onder aan de streep krijgt waar het recht op heeft, maar dat is natuurlijk niet altijd zo.

Als club A en club B op minimaal verschil van elkaar eindigen op plek 1 en 2, terwijl club A netto meerdere scheidsrechterlijke dwalingen in het voordeel heeft gehad en club B juist in het nadeel, kun je niet spreken van de terechte kampioen. Ik heb het dan niet over één wedstrijdje pech meer, pas als het erger wordt. Zo werd Ajax twee seizoenen geleden tegen Nijhuis genaaid tegen Groningen die een stuk of 3 cruciale foute beslissingen in het nadeel van Ajax nam en hoofdverantwoordelijk was dat de wedstrijd eindigde in een gelijkspel ipv in winst voor Ajax. Met die punten erbij was Ajax kampioen geworden. Maar dat is maar één wedstrijd pech en Feyenoord had niet specifiek de scheids steeds mee, dus daar vond ik dat Feyenoord terecht kampioen was.

Maar theoretisch is het zeker mogelijk dat er situaties voorkomen waarbij degene die bovenaan eindigt niet de terechte kampioen was. Ik kan daar niet een recent concreet voorbeeld bij noemen in een titelstrijd, want ik denk wel dat in veel gevallen degene die bovenaan eindigt wél de terechte kampioen is. Zoals ook Ajax dit seizoen.

16 mei 2019 om 11:37

"er zijn natuurlijk factoren die niet direct in de invloedssfeer van clubs vallen die wel invloed hebben op het eindresultaat. Met name de arbitrage zou daarin een rol kunnen spelen."

Mee eens, al vind ik het betoog wat je daarna schrijft ook iets te kort door de bocht. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat Feyenoord tegen club A speelt, waarbij club A wint door een scheidsrechterlijke dwaling. Stel club A komt net uit een slechte periode en wint dan van topclub Feyenoord kan dat een flow geven, waardoor zij (bijvoorbeeld) twee wedstrijden later tegen Ajax anders een wedstrijd ingaan en het Ajax ontzettend lastig maken en daardoor een punt pakken.

Het is natuurlijk een scenario wat nergens op slaat, maar het zou ook wel weer kunnen gebeuren. Je ziet dat AZ jarenlang niet van topclubs heeft kunnen winnen en nu verslaan ze zowel Ajax als PSV in één seizoen.

Daarom vind ik die lijstjes die laten zien hoe de Eredivisie stand was zonder de VAR ook zo nutteloos. Hoe was de stand van de Eredivisie als we de lijnrechters zouden afschaffen?

16 mei 2019 om 11:59

Ik snap wat je bedoelt, uiteindelijk is voetbal dynamischer dan je echt in statistieken kan vangen. Helemaal als je factoren erbij haalt die jij noemt, die totaal niet meetbaar meer zijn. Maar ook op kleinere schaal is het al ietwat dubieus.

Stel je hebt een wedstrijd waarin de scheids al na 5 minuten een 100% penalty niet toekent. Verder fluit hij goed en de resterende wedstrijd eindigt in 1-1. Dan kan je er nog steeds niet volop vanuit gaan dat die penalty er anders was ingegaan. En zelfs al was die erin gegaan, dan weet je niet wat voor effect zo'n doelpunt meer had gehad op de wedstrijd. Misschien had je wel 5-0 gewonnen door zo'n vroege treffer, misschien wel 1-3 verloren door een onverzettelijke houding van de tegenstander. Dus je kan niet standaard zeggen dat het anders wel 2-1 was geworden en dat je dan dus 2 punten meer had.

Pas op het moment dat het extreem is met meerdere aantoonbaar foute cruciale beslissingen, zoals in de wedstrijd tussen Ajax en Groningen twee jaar terug, kan je stellen dat het wel heel waarschijnlijk is dat zonder die arbitrale blunders van Nijhuis, Ajax die pot gewoon had gewonnen. Er waren immers twee momenten waarop Ajax een penalty had moeten krijgen zoals Nijhuis achteraf ook toegaf, maar die hij niet gaf in de wedstrijd. En een ongeldige goal van Groningen doordat daar een niet waargenomen overtreding op Onana aan vooraf ging.

Maar dan is het nog weer de vraag of een overwinning van Ajax op dat moment het verdere competitieverloop zou hebben beïnvloedt. Misschien had Feyenoord dan ook minder punten laten liggen in de resterende wedstrijden. Of juist onder de stress bezweken en er meer laten liggen. Dat kan je niet meten en dat maakt het extra lastig.

Ik noem het voorbeeld trouwens dus nadrukkelijk niet om af te doen aan het verdiende kampioenschap van Feyenoord. Als Ajacied was ik ergens wel blij dat Feyenoord toen de titel won en ze hebben het op eigen kracht gedaan. Neemt niet weg dat Ajax ook terecht kampioen had kunnen zijn als dit soort details anders waren gelopen.

Maar de ietwat naieve insteek dat degene die aan het eind bovenaan staat altijd terecht kampioen is, die vind ik wel wat te kort door de bocht. Vaak zal dat zo zijn, maar niet altijd.

16 mei 2019 om 13:08

Ben het eens met wat je zegt. Voetbal bestaat uit zoveel factoren, dat je zeker in een competitie niet kunt zeggen wie er terecht kampioen is of niet. Bij een knock-out toernooi is daar denk ik sneller wat over te zeggen omdat daar elke ronde een ronde op zichzelf is. Maar ook daar is het lastig. Daarom vind ik de vraag: 'is diegene die kampioen is altijd terecht kampioen?' ook een nutteloze vraag. Je kunt het namelijk niet meten.

De rode kaart van Mazraoui is misschien wel het beste voorbeeld. Ajax stond voor, krijgt een rode kaart door de VAR en met 10 man winnen uiteindelijk van Psv. Maar wie weet wat er was gebeurd als Mazraoui mocht blijven staan? PSV gaf al wat meer druk, misschien had PSV dan de wedstrijd wel gewonnen.. Ik denk zelfs dat de rode kaart van Mazraoui uiteindelijk in het voordeel van Ajax was!

"vaak zal dat zo zijn, maar niet altijd."
Naar mijn idee dus wel, maar meer omdat ik het geen relevante vraag vind.

16 mei 2019 om 15:22

Niet hier in de Mls. Daar kun je 34 wedstrijd winnen en toch ben je geen kampioen. Je hebt dan de play-offs. Win je dus alle 34 wedstrijden, heb je een slechte dag in de play-offs, lig je eruit.

Eena ndere club eindigt op de plaats 7 en mag ook play-off spelen. DIe doen het dus goed en worden kampioen, ook al eindigen ze in de normale competitie als 7.

Rare systeem hie maar goed, amerikanen..

16 mei 2019 om 23:13

Elementary, my dear Watson.

16 mei 2019 om 23:17

Miss dan wnr een ploeg met een beter doelsaldo kampioen wordt, maar wel 10 goals minder heeft gemaakt? Gemaakte goals vind ik namelijk belangrijker dan minder tegengoals. Onder het mom van, liever alles 4-1 winnen dan 3-0..

Apart dat de toekomstig trainer van Feyenoord zich hierover uitspreekt

16 mei 2019 om 11:04

Waarom apart? Heeft als speler een enorme staat van dienst in verschillende competities en speelde op zelfde positie als De Ligt, als er iemand iets over kan zeggen is het Stam wel.

16 mei 2019 om 11:11

Omdat hij het kan (datsnap ik ook wel), wil nog niet zeggen dat hij het moet. Stam is straks trainer van Feyenoord en heeft een andere rol en andere belangen.

16 mei 2019 om 11:16

Dus dan zou Van Bommel het beste kunnen vertellen waar Frenkie naar toe had gemoeten?

Ik vind het ook raar dat een trainer van een andere club hier iets over zegt.. Een trainer in ruste, oke! maar een actieve trainer moet wegblijven bij speculaties/transfergeruchten/etc..

16 mei 2019 om 11:18

Het gaat niet over het beste kunnen vertellen, de vraag wordt hem gesteld en ik geef aan waarom het niet raar is dat Stam daar antwoord op geeft. Dat jij er het label beste aan wil hangen is voor jouw rekening. Daarnaast heeft v Bommel de Jong nooit getraind en Stam de Ligt wel.

16 mei 2019 om 11:20

Wat een complete nonsens zeg...omdat hij trainer van Feyenoord wordt mag hij geen mening meer hebben of uiten over spelers buiten de selectie van Feyenoord....??? Ik vind dat echt een zielige beredenering, welke belangen zou hij hier mee schaden...? Sterker nog ik denk dat het beter voor Stam en Feyenoord is als de Ligt zsm naar het buitenland vertrekt

16 mei 2019 om 11:47

Een andere rol en andere belangen... wat heeft zijn nieuwe rol en wat hebben zijn nieuwe belangen te maken met dit verhaal? Wordt zijn rol of worden zijn belangen tegengewerkt door dit te zeggen? Ik mis een beetje, nou ja, totaal eigenlijk, waarom hij dit in zijn toekomstige rol als fey trainer, niet zou kunnen zeggen.

16 mei 2019 om 11:09

Mwa, zo apart vind ik het persoonlijk niet zo. Is natuurlijk een voormalig topverdediger geweest, oud-speler van Ajax en zal er dus ook wel het zijne over denken met zijn ervaring. Ik vind ook dat dit moet kunnen als ‘Feyenoord-trainer’, net zoals dat ik het mooi vond om de liefhebber Dick Advocaat echt te zien treuren om Ajax na de wedstrijd tegen Spurs, ondanks dat hij trainer is van Utrecht.

16 mei 2019 om 11:13

Hij was bovendien korte tijd trainer van De Ligt bij Jong Ajax

16 mei 2019 om 11:49

Weet je wel wie Jaap Stam is of wil je alleen "lekker provocerend zijn"?
Behalve de toekomstige trainer van Feyenoord is Stam ook de ex-trainer van Jong Ajax geweest t/m 2016 en daarnaast is hij ook een ex-topspeler op wereldniveau die op dezelfde positie heeft gespeeld als De Ligt.
Zijn mening is zeer relevant over dit onderwerp en Stam is daarin terecht onafhankelijk en zegt gewoon wat hij vindt, daar heeft Feyenoord niks mee te maken.

16 mei 2019 om 12:03

Provoceren nog wel?

Dat hij iets over De Ligt kan zeggen, wil nog niet zeggen dat het gepast is.

Als ETH of vbommel een transferadvies zou geven over -pak hem beet- Berghuis, zou dat ook ongepast zijn. Dat doe je niet,

iedereen heeft een mening over voetbal dus niets mis mee, Stam is oud voetballer en nu trainer dus totaal niet apart dat hij een mening geeft, en is ook centrale verdediger geweest op hoog niveau en ook bij Ajax daar gespeeld...

Barcelona is een hele mooie club voor de Ligt, alleen denk ik dat Juventus het beste is voor zijn persoonlijke ontwikkeling als verdediger. Die staan daar beter om bekend en nog ff lekker een jaartje met Ronaldo ballen is ook niet verkeerd

16 mei 2019 om 11:26

Of je nou lekker een jaartje gaat ballen met Ronaldo of een jaartje gaat ballen met Messi: dat maakt ook geen bal uit .

Hij (De Ligt) is nog steeds een jonge kerel. Mocht hij nu ergens tekenen en het blijkt geen juiste beslissing, dan vertrekt hij toch weer. Een verdediger als deze kan nog 15 jaar mee (mits hij gezond blijft). Als ik De Ligt was, zou ik niet direct naar het allerhoogste niveau gaan. Wellicht eerst nog even een tussenstop.

16 mei 2019 om 11:49

@westend,

Maar welke club uit de 'tussenstop-categorie' zou hem kunnen betalen? Ajax vraagt (terecht) ontzettend veel geld voor hem.. Clubs als Arsenal, Spurs en Dortmund kunnen dat niet betalen lijkt me. Dan zijn er clubs als United en Chelsea, maar daar wil je denk ik op dit moment ook liever niet heen. Dan blijven de echte topclubs over. Barcelona, Real, Juventus, PSG en misschien Bayern. Maar de laatste twee lijken mij ook niet echt geschikt.

Zoals je zegt, als hij nu ergens tekent en het blijkt geen juiste beslissing kan hij weer vertrekken. Waarom dan niet naar een topclub gaan?

16 mei 2019 om 16:54

Ik vind Bayern juist de beste optie. De Bundesliga is een sterke competitie, je bent elk jaar verzekerd van Champions League-voetbal en zelfs in het slechtste seizoen qua niveau van de afgelopen 10 jaar hebben ze de beste papieren voor het kampioenschap en hebben ze het toch nog tot de laatste 16 van de Champions League geschopt.

Ook is doorselecteren bij Bayern nu een must en de verdediging lijkt toch wel een beetje over z'n top heen. Bayern is voor De Ligt dus misschien wel de beste optie voor een permanente basisplaats en de club is zo rijk dat er vrij snel wel weer een Europese topploeg staat.

16 mei 2019 om 19:23

Excuus, dat heb ik verkeerd opgeschreven. Ik vind Bayern ook een uitstekende optie, maar gezien de uitgaven die Bayern in de afgelopen tijd heeft gedaan betwijfel ik me of ze opnieuw 80+ miljoen willen gaan uitgeven voor een verdediger. Ben het volledig met je eens, ik zie het alleen niet gebeuren.

16 mei 2019 om 19:53

Je noemt veel topclubs, maar juist de echte topclub wat zeer geschikt in voor de ligt noem je niet. Vreemd want ik denk dat de ligt heel goed bij liverpool zo passen. Samen met van dijk. ( ook nog goed voor het Ned team) en in de sterkste competitie ter wereld en ook een heel mooi salaris. Daarbij liverpool is een echt grote club met een schitterend stadion. Ik zeg dus de ligt moet naar liverpool gaan dat lijkt mij de beste keuze

16 mei 2019 om 20:02

Zo inderdaad, ik lag te slapen vanmiddag denk ik.. Hoe kan ik Liverpool nou vergeten?? Zou inderdaad een geweldige club voor hem zijn, hij is ook gemaakt voor het voetbal van Liverpool. Al hebben zij met Gomez ook al een groot talent.

Persoonlijk zie ik de Ligt het liefst bij Barcelona (ook vanwege de Jong), al zou Liverpool misschien nog wel mooier zijn. Of Bayern, maar die competitie spreekt mij totaal niet aan en ik zie dat niet snel gebeuren.

16 mei 2019 om 11:56

de Ligt kan prima naar het allerhoogste niveau toe. Een tussenstop zou echt zonde zijn van het momentum dat hij nu heeft.

Bij de absolute top kan hij zich alleen meer nog beter ontwikkelen. Wellicht zal hij niet de onbetwiste basisspeler zijn, maar denk dat hij bij clubs als Juve, Barca, Liverpool etc. echt wel genoeg wedstrijden en minuten gaat maken.

Waarom probeert liverpool het eigenlijk niet? Is echt zonde als hij naat barca gaat. Hij moet naar liverpool. Naast van dijk. Dat zou echt een geweldig duo zijn voor liverpool. Heb je meteen 1 van de beste verdediging in de wereld. Gruwelijk. Dromen mag.

16 mei 2019 om 12:48

Ik denk dat Liverpool ook - terecht overigens - veel toekomst ziet in Joe Gomez, die ook nog maar 21 jaar is en bij elke basisplek veel indruk maakt.

En het duo Matip - van Dijk met daarachter Alisson is nou ook niet bepaald gatenkaas. Het zou mooi zijn voor ons Nederlanders, maar ik begrijp wel waarom Liverpool niet aanklopt.

16 mei 2019 om 16:49

Hetzelfde geldt eigenlijk voor De Ligt en Barcelona. Het is leuk voor Ajacieden en Nederlanders in het algemeen, maar er zijn topclubs waar de kans op een basisplaats nog groter is. Barcelona hoeft dus ook niet de ideale vervolgstap te zijn. Het is alleen afwachten welke clubs er concreet gaan worden voor De Ligt.

16 mei 2019 om 19:56

Matip komt heel duidelijk te kort dat ziet een blinde nog

16 mei 2019 om 20:33

Tegen Barcelona speelde Matip anders twee keer een prima pot!

16 mei 2019 om 20:56

@Ginovan

Dan heb je hem dit seizoen nog niet veel zien spelen , Matip heeft grote stappen gemaakt met Van Dijk naast hem.

En overigens heb ik al hier en daar gelezen dat het een rustige transfermarkt wordt in Liverpool en dat De Ligt geen target is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoréAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

130 fans
Verdediger, 20 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Juventus 12 1 2 0
2018/2019 Ajax 33 3 1 0
2017/2018 Ajax 33 3 8 0
2016/2017 Ajax 11 2 0 0
2016/2017 Jong Ajax 17 1 3 0
Laatste voetbalnieuws

Demiral krijgt maanden na fiasco eindelijk herkansing; Bosz vol op de aanval

Merih Demiral heeft woensdagavond een basisplaats in het Champions League-duel van Juventus met Bayer Leverkusen. De Turkse verdediger vormt in Duitsland samen met Daniele Rugani het hart van de Turijnse defensie....Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Manchester United lijkt de meeste interesse te tonen in Kai Havertz. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren