Van Bommel: ‘Als er niks concreet is, kan ik er geen antwoord op geven’

Woensdag, 15 mei 2019 om

Mark van Bommel is bezig aan de laatste fase van zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van PSV. Zijn naam werd al eens in verband gebracht met Bayern München en AC Milan, twee clubs die hij als speler diende, maar een vertrek uit Eindhoven is niet aan de orde. “Ik heb het hartstikke goed naar mijn zin bij PSV. Er zijn veel geruchten en als er niks concreet is, kan ik er geen antwoord op geven”, stelt hij in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

PSV stond lange tijd bovenaan in de Eredivisie, maar moet de landstitel toch aan Ajax laten. De ploeg van Erik ten Hag is officieus kampioen en krijgt na de uitwedstrijd tegen De Graafschap van woensdagavond naar alle waarschijnlijkheid voor de 34e keer de kampioensschaal uitgereikt. “Je kunt er een mooi en lang verhaal van wel twee pagina's van maken, maar we hebben geen prijs”, verzucht de coach van PSV. “Als je met 65 punten kampioen wordt, heb je het goed gedaan. Zo werkt het ook. Maar als je geen prijs hebt gehaald, heb je het niet goed gedaan. Het gaat erom dat je op het eind van je carrière kunt zeggen dat je prijzen hebt gewonnen.”

Van Bommel weet van de verregaande belangstelling van Ajax voor Steven Bergwijn. Hij voelt er echter niets voor om de concurrentie te versterken. Ook Luuk de Jong, met 28 doelpunten topscorer in de Eredivisie, blijft wat hem betreft bij PSV. De onderlinge band met spelers is cruciaal in dat proces. “Natuurlijk praten we erover. Het gaat om de spelers. Als zij tevreden zijn, is de kans groot dat ze blijven. Wij willen zowat iedereen graag binnenboord houden en een zo goed mogelijk elftal hebben staan. De jongens zijn volgens mij allemaal dik tevreden over de manier hoe we voetballen en met elkaar omgaan. Er is een goede wisselwerking, waarbij we elkaar de waarheid kunnen zijn en ook direct kunnen zijn en dat van elkaar accepteren.”

Volgens de oud-international van Oranje is het van groot belang dat de spelersgroep meegaat in de voetbalvisie van een trainer. “Dan is de noodzaak om weg te gaan niet hoog”, zegt Van Bommel over de nimmer aflatende speculaties omtrent zijn belangrijkste spelers. “Je speelt voetbal om prijzen te winnen en bij PSV kun je daaraan meedoen. Er zijn wel altijd wat mutaties. Hoeveel het er zijn, is nu niet te zeggen. Dat ligt er ook aan voor wie er belangstelling is.”


Poll

Denk jij dat Mark van Bommel al toe is aan een volgende stap?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door passionforpink)
15 mei 2019 om 14:06

Dit is wel de man die het gaat doen voor Bayern. Deutsche mentalität en vechtlust. Ik denk dat hij de beste trainer van de eredivisie is, zie hem graag naar München vertrekken.

15 mei 2019 om 15:00

Over wie heb je het als je het hebt over de beste trainer van de Eredivisie? Over Van Bommel?

Dan ga ik er gewoon een "mooi verhaal van twee pagina's van maken"....

De vraag die steeds naar boven komt zo aan het einde van het seizoen is: Heeft PSV gefaald dit seizoen of heeft Mark van Bommel het eigenlijk wel goed gedaan? En het ligt er maar net aan hoe je er naar kijkt.

Je kan het heel positief benaderen: PSV heeft de JC schaal verloren en is uitgeschakeld in de beker, maar dat zijn toch geen prijzen die echt tellen voor Psv. In de CL zaten ze in een loodzware poule met een latere finalist (spurs), een halve finalist (barca) en met Inter de sterkste tegenstander uit pot 4 die ongeveer de dubbele begroting heeft t.o.v. Psv. Geen schande om daar laatste te worden en maar één wedstrijd met groot verschil te verliezen. In de Eredivisie op een straatlengte van nummer 3 Feyenoord gebleven en tot het einde verwikkeld in de titelstrijd met Ajax dat beduidend meer heeft uitgegeven en de halve finale CL haalde. Bovendien stroomde er aardig wat jeugd door. Dan heeft Van Bommel het meer dan prima gedaan.

Je kan ook stellen: helemaal niets in Eindhoven, waar juist de focus op prijzen groter is dan op de manier waarop ze worden gehaald. De feiten zijn duidelijk: vroeg uitgeschakeld in de beker door Rkc. Zelfs de JC schaal waarvoor je maar één wedstrijd hoefde te winnen niet gepakt. In de CL het laagste aantal punten gepakt in de groepsfase sinds Willem II in seizoen 99/00 (en PSV zelf in 16/17). Dan hoefde PSV zich alleen te focussen op de competitie en heeft het de comfortabele voorsprong op Ajax weggegeven, onder meer doordat ze in de onderlinge wedstrijd nog twee doelpunten incasseerden op het moment dat Ajax met 10 man stond. Zeker de tweede seizoenshelft was het voetbal vaak niet om aan te gluren en door het eeuwige zeuren bij de 4e man is de gunfactor van PSV er niet groter op geworden. Grote aankopen zaten veelal op de bank te verpieteren. Kortom: Van Bommel heeft kansloos gefaald.

Ik denk dat de waarheid een beetje in het midden ligt. Goed was het niet, maar voor een debuutseizoen in de gegeven situatie heeft Van Bommel het niet echt slecht gedaan. Ben vooral heel benieuwd hoe hij het komend seizoen zal doen.

15 mei 2019 om 14:02

Ik denk dat hij heeft gefaald in de beker ( ook al moet PSV 2 gewoon dik van rkc winnen), in de CL zat er niet veel meer in maar vond ik ze wel wat naief, en in de competitie hebben ze het met zoveel punten erg goed gedaan, maar ze zijn natuurlijk ook sterker dan 16 ploegen dus dat moet misschien ook wel. Wat ik wel enorm goed vind zijn alle kansen voor de jeugd. Een trainer bij Ajax en PSV die de jeugd de kans geeft vergroot de kans op succes met Oranje. Ik zou van Bommel een 7.5 geven voor het afgelopen seizoen.

15 mei 2019 om 14:20

Wel als het een PSV 2 is, dat een heel seizoen met elkaar voetbalt. Maar dit was een bij elkaar geraapt zootje (in de goede bedoeling van het woord). Wat spelers uit 1 die niet meer met jong mee mogen doen, en nauwelijks wedstrijdritme hadden, wat spelers uit psv 1 die nog wel met jong psv mogen spelen, maar behalve de beker eigenlijk ook geen kansen kregen. Spelers uit jong psv die eigenlijk helemaal niet in beeld zijn om PSV 1 ooit te halen. Dus die beker is geen falen geweest van dat je met het opgestelde team had moeten winnen, maar dat je nooit zo had mogen beginnen.

15 mei 2019 om 15:05

In de CL vond ik ze verre van naïef. Ze hebben nooit geprobeerd te winnen, maar vooral om niet te verliezen. Jammer want daarom waren de wedstrijden voor het publiek saai. En doordat het dan ook nog eens tegen zat heeft het helemaal niets opgeleverd.

Er een wedstrijd van proberen te maken had misschien niet meer opgeleverd, behalve dan dat het publiek zich wel vermaakt had.

15 mei 2019 om 14:03

Ik vind het persoonlijk dat hij het in de eerste seizoenshelft geweldig gedaan heeft, maar in de tweede seizoenshelft dramatisch. Als coach is het je taak om een team over een heel seizoen beter te maken, bij PSV werd het juist met de wedstrijd minder. Vandaar dat ik hem over dit seizoen toch een onvoldoende zou geven.

15 mei 2019 om 14:05

Hij heeft de eerste seizoenshelft heel goed gepresteerd met uitzondering van de bekerwedstrijd. En de tweede seizoenshelft heeft hij gewoon gefaald. Een seizoen met twee gezichten.

15 mei 2019 om 14:18

Ik heb oprecht de afgelopen dagen veel bullshit gelezen in reacties maar dit is eigenlijk de eerste keer dat ik denk: kijk jij snapt het. Je kunt twee kanten op inderdaad maar geen van beide kant is 100 procent waar. Inderdaad de waarheid is in het midden. PSV heeft gefaald in de beker doet moet wel beter. Dat is ook meteen het enige waar ik het niet helemaal mee eens ben met je. Dat is toch een redelijk prijs ( niet geweldig maar we iets). Het is vooral een prijs die je kunt pakken als je weet dat de rest best moeilijk is. Cl goeie tegenstanders en Ajax die gewoon een erg sterk team heeft. Dus daarin heeft hij gefaald. De rest heeeft hij het nog niet zo slecht gedaan. De poule is te moeilijk om misschien zat er een derde plek in maar dat was dan ook al vrij knap geweest. Daarnaast is het een trainer met nog geen ervaring, kijk naar cocu die had het in het eerste jaar nog minder gedaan. Tweede seizoens helft was inderdaad stukken minder hier moet hij dus aan gaan werken. Er zijn twee dingen die ik wel echt positief vind, dat is het inbrengen van eigen jeugd! ( dat is bij PSV nog wel eens anders geweest) En twee is de uitstraling, van Bommel straalt echt een leider uit en heeft pure winnaars mentaliteit en kan dit ook prima overbrengen denk ik. Dit moet natuurlijk wel in de toekomst gepaard gaan met goed voetbal en prijzen. Al ik ook goed snap dat het moeilijk gaat worden ivm de concurrent die veel geld aan het spenderen is en goede spelers daardoor kan aantrekken. Eindcijfer voor van Bommel van een PSV’er met een hopelijk objectieve kijk: 6.8. 7 te hoog omdat de uitschakeling in de beker echt erg matig vind vooral op de manier hoe en de nederlaag tegen Ajax had een gelijkspel moeten zijn. Veelste naïef gaan aanvallen toen. Terwijl een gelijkspel meer dan voldoende op dat moment is met in je achterhoofd dat het de laatste maanden al niet lekker liep op voetbalgebied. Dan moet je voor zekerheid kiezen.

15 mei 2019 om 17:05

Al met al kom ik in mijn beoordeling iets minder hoog uit, maar dat kan ook door mijn gekleurde bril komen. Ik kom uit op een 5,7 en geef hem (afgerond) een nipte voldoende.

Dat PSV de titel niet pakt is natuurlijk op zichzelf niet heel gek en ze hebben wel vrij veel punten gepakt. Maar dat ze de voorsprong die ze hadden zo zelf hebben weggegeven en met name de manier waarop in de wedstrijd tegen Ajax, zou ik redelijk zwaar meewegen.

In de CL vond ik PSV te weinig met lef en vertrouwen spelen. Vooraf gaven ze al op en koos PSV voor een focus om niet met grote uitslagen eraf te gaan ipv zelf proberen punten te pakken. Tekenend vond ik dat na 1-2 in eigen huis van de pot 4 tegenstander verloren te hebben, aanvoerder De Jong sprak over "we hadden niets te verliezen". Of de thuiswedstrijd tegen Spurs waar PSV vocht voor de laatste kans (beide teams hadden nog 0 punten). Na 54 minuten stond PSV 1-2 achter en tot aan de rode kaart voor Lloris in de 79e minuut, waren ze bezig hun achterstand te verdedigen ipv zelf voor de winst te gaan. Als ze hetzelfde vertrouwen in eigen kunnen hadden gehad als in de Eredivisie (waar ze ondanks een achterstand er altijd in geloofden dat ze in de blessuretijd nog wel zouden winnen), was imo de derde plek niet bij voorbaat onhaalbaar. Begrijp me niet verkeerd: vierde worden in deze poule was op zich geen schande. Maar de laffe spelopvatting, het zeer geringe puntenaantal en de ongepaste trots vond ik niet passen bij een club met de status van Psv.

Dat PSV de beker niet haalde til ik niet zo zwaar aan. Dat ze zo vroeg al werden uitgeschakeld door RKC vind ik wel slecht. JC schaal: kan gebeuren en maakt niet zo veel uit.

Qua uitstraling vind ik het ook een beetje dubbel: aan de ene kant is het een echte persoonlijkheid, een leider. Aan de andere kant ook wel een erg onsympathiek figuur voor iedereen die niet voor PSV is. Met name het constante klagen bij de vierde man spreekt niet in zijn voordeel.

Dat hij jeugd inpaste en de kans gaf (nadat dit idd wel eens anders is geweest) is een groot pluspunt. Zijn puntenaantal in de eredivisie is op zich positief. En als beginnende trainer verdient hij iets coulance. Dus ik kom op een nipte voldoende uit en hoop met name dat hij het volgend jaar in Europa een stuk beter zal aanpakken.

16 mei 2019 om 13:42

Ja opzich snap ik wel dat het voor mensen die niet PSV supporteren en dan vooral Ajacieden van Bommel een onsympathiek figuur is. Maar ik ben er van overtuigd dat het ook veel onderbuik gevoelens zijn. Hij heeft natuurlijk grote successen gehaald en ook in de arena. Daarnaast is het ook zo dat hij natuurlijk zeker als speler vaak een viezerik was maar ja... wel iemand die het heeft waargemaakt. Hoge bomen vangen veel wint en dat is zeker het geval bij van Bommel. Vanaf moment 1 staat mark in de picture. Hij heeft iets inzich wat getuigd van zekerheid inzich zelf en leiderschap het is bij veel mensen ook een bepaalde jaloezie waarvan sommige hadden gewild dat hun het zelf hebben. Dat gedoe met de vierde man was af en toe irritant al vond ik dat in de loop van het seizoen al minder worden. Maar ik vond het sowieso erg overdreven daarbij zeg ik niet dat hij het helemaal njet deed hoor. Maar goed we zullen zien aankomend seizoen. Hij is natuurlijk wel afhankelijk van welke spelers hij heeft. Dus John de jong gaat ook goed getest worden deze zomer. Ik verwacht dat er best wat staat te gebeuren bij PSV. Net zoals bij Ajax overigens. Alleen het verschil is dat Ajax het geld al heeft en PSV nog niet maar wel veel gaat krijgen dus die zullen creatiever moeten zijn.

15 mei 2019 om 15:47

Je hebt gelijk. Wat mij betreft heeft PSV een niet heel bijzondere selectie (vooral in de as, verdedigend). Ik vind het wonderlijk dat ze het zo goed hebben gedaan en zo lang volgehouden hebben. Dus als je referentiepunt het begin van het seizoen is dan is het prima.

Als je echter het uitgangspunt na de winterstop ziet dan is het ergens wel matig. Waar van Bommel successen mee behaalde (verdedigende zekerheid inbouwen op het middenveld om het fragiele centrum te ontlasten) werd ook zijn "ondrgang". Hij bleef maar met twee controleurs voetballen. Ik vond hem wat star.

Onder aan de streep heeft hij in mijn ogen het maximale uit zijn selectie gehaald. Ik zou er niet elke week naar willen kijken maar resultaten heeft hij wel gehaald.

Ik denk dat van Bommel prima op zijn plek zit bij PSV. Ik ben wel benieuwd of hij in staat is om PSV anders te laten spelen. Ik waardeer het als de speelstijl wat aanvallender wordt

Van Bommel begon uitermate sterk met Psv. De manier waarop het team speelde in de eerste speelronden van de ED. Poh, ik dacht echt het sterkste PSV in jaren te zien. Ik moet zeggen dat ze na de eerste CL uitschakeling veel slechter begonnen te spelen. Overigens speelde ze in de CL zelf ook een stuk meer verdedigend dan in de ED toendertijd.

Ik ben benieuwd of van Bommel het voetbal dat PSV aan het begin van het seizoen liet zien weer kan evenaren volgend seizoen. Ik ben geen PSV fan, maar wel een voetbalfan. Ik denk dat als PSV iets vaker speelt met het lef van bijvoorbeeld Ajax, dat ze dan nog beter worden. Een rush van Bergwijn, Dumfries, Lozano, Pereiro, als die spelers met vertrouwen en lef spelen dan zijn ze moeilijk te stoppen!!

Hij heeft het elftal na de winterstop niet aan de praat gekregen.
Dat is toch wel falen.

Alleen de prijzen tellen. Daar moet ik hem gelijk in geven. Ajax draaide onder Peter Bosz geweldig maar won niets. Over 5 jaar is bijna iedereen die niet betrokken is bij Ajax dat vergeten.
Dat PSV nu zoveel punten heeft en zo lang bovenaan stond denkt over een paar jaar ook niemand meer aan.

De jongens zijn dik tevreden over hoe we voetballen en met elkaar omgaan volgens van Bommel. Ik gellof er niets van dat dit zo is met het vertoonde spel. Ik zeg niet dat van Bommel het slecht heeft gedaan maar de 2e seizoenshelft was het niet om aan te zien.

qua resultaten heeft Van Bommel het wel goed gedaan maar het voetbal was in de 2e competitiehelft niet best. met iets meer spelers met voetballende intenties op je middenveld had je misschien wel kampioen kunnen worden. Pereiro en Guti vind ik echt beter dan zo een Sadilek, Hendrix en Pereiro. een van die 2 gasten had je er gewoon moeten inzetten

Ik vind het i teressant hoe blij iedereen is met het inbrengen van eigen jeugd, terwijl juist Ajax dit jaar bewijst dat 'jeugd inpassen om het inpassen' niet wint, maar jeugd laten spelen wanneer ze goed genoeg zijn wel. Dit was nog al eens andersom.

Het jeugd inpassen om het inpassen werkt alleen als je een langere visie hebt en die zie ik nou juist miet bij MvB. Begrijp me niet verkeerd, ik vind dat hij een prima seizoen gedraaid heeft gezien het materiaal en hoop oprecht dat hij blijft. Wel moet er dan volgend seizoen goed ingekocht worden en zullen die jongens die dit seizoen de kansen hebben gekregen er moeten staan.

Ik hoop nog altijd dat hij de selectie zo ver krijgt om het voetbal van de eerste seizoenshelft een vol seizoen kan volhouden. Ajax heeft volgend jaar een mindere selectie (ik zie niet hoe jongens als De Ligt, de Jong en Ziyech oa 1-op-1 vervangen kunnen worden), waar de selectie van PSV eigenlijk alleen maar beter kan worden (op de aanval na). Ik verwacht dus dat je met dat voetbal kei kampioen wordt, de vraag is dan alleen of je met die intensiteit ook nog wat kan betekenen in Europa en de beker.

Laat deze vreselijke aansteller aub gaan. Alleen maar zeuren langs de lijn en vreselijk voetbal gespeeld. Speelt totaal het spelletje van Bayern niet dus daar zullen ze hem echt niet willen.

Als je naar de resultaten kijkt over het hele seizoen heeft PSV het niet slecht gedaan maar toch ook niet goed. Alleen de beker was een echte afgang. Champignons League zat niet veel meer in denk ik. Competitie hebben ze toch ook gewoon heel veel punten gehaald. Tweede seizoenshelft had PSV de titel eigenlijk voor het grijpen want ook Ajax liet her en der punten liggen en de voorsprong was riant. Maar de vorm van voor de winter hebben ze niet meer terug gevonden. Je zou dat Van Bommel aan kunnen rekenen. Net als de saaie manier van spelen met die twee defensieve middenvelders iedere week, niet om aan te zien. Volgend seizoen zal er vast en zeker weer een sterk elftal staan wat gewoon weer mee doet voor de titel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
C. GakpoAanvaller163
D. MalenAanvaller1311
BrumaAanvaller112
K. MitroglouAanvaller81
R. RuiterKeeper10
J. ZoetKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

271 fans
Coach, 42 jaar
SeizoenClub
2018- PSV
2017-2018 PSV U19
2012-2013 PSV
2011-2012 AC Milan
2006-2011 Bayern München
Laatste voetbalnieuws

Enorme financiële verschillen tussen Ajax, PSV en Feyenoord in Europa

Feyenoord en PSV nemen afscheid van de Europa League met een winst van onder de tien miljoen euro. De Rotterdammers werden donderdagavond uitgeschakeld door een 3-2 uitnederlaag tegen FC Porto, terwijl...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 13 december
Gianluca Scamacca heeft de interesse gewekt van Juventus, AC Milan, Napoli en Benfica. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren