Giovanni van Bronckhorst: ‘Hij is misschien wel de beste trainer ter wereld’

Woensdag, 15 mei 2019 om

Giovanni van Bronckhorst beleefde vier bewogen jaren als coach van Feyenoord. De oefenmeester zit woensdagavond tegen Fortuna Sittard voor het laatst op de bank van de Rotterdammers. De winst van de landstitel vormde het absolute hoogtepunt in de nog relatief prille trainersloopbaan van Van Bronckhorst. “De Coolsingel, als je dáár staat, ben je succesvol geweest. Kampioen van Nederland met Feyenoord, dat was het hoogst haalbare”, erkent de oefenmeester woensdag.

De vrouw en kinderen van Van Bronckhorst hebben het niet altijd makkelijk gehad in de afgelopen vier seizoenen. “De aandacht van de media en de achterban, daar kun je jezelf eigenlijk niet op de voorbereiden. En de familie al helemaal niet”, legt de vertrekkende coach van Feyenoord in het Algemeen Dagblad uit. “Zeker als het negatief was, kon het lastig zijn. We hebben het best moeilijk gehad. Maar mijn vrouw en kinderen zijn daar zeker sterker uit gekomen.”

De harde en anonieme meningen ten spijt, Van Bronckhorst heeft naar eigen zeggen nooit op het punt gestaan om te stoppen. “Zeker niet. Al die meningen, en zeker al die anonieme, hebben ook geen rol gespeeld om te stoppen. Vier jaar was mooi, het is goed zo.” Van Bronckhorst houdt mooie herinneringen over aan zijn vier seizoenen in dienst van Feyenoord, zoals bijvoorbeeld het duel met het Manchester City van collega Josep Guardiola in Rotterdam. “Josep is misschien wel de beste trainer ter wereld. Ik was al eens bij hem geweest in München. De dag voor deze wedstrijd in de Champions League hebben we in De Kuip koffiegedronken en bijgepraat."

Van Bronckhorst onmoette Kevin De Bruyne al eerder, op vakantie in Spanje. “Daar hadden we het al over een eventuele ontmoeting tussen City en Feyenoord. Die gasten gaven het toe, ze hadden gezien hoe Manchester United onderuitging in de Kuip. De kracht van de Kuip, dat was een item. Ze moesten vol gas geven en dat hebben ze gedaan.” Guardiola nam na zijn periode bij Barcelona een jaar vrij, alvorens hij bij Bayern München aan de slag ging. “Ik weet zelf nog niet wat ik ga doen. Er moet echt iets moois voorbijkomen, wil ik geen jaar vrijaf nemen. Als er iets komt en ik voel dat ik er energie van krijg, dan hoeft het niet eens een topclub te zijn.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door migi)

Ik denk dat we snel met weemoed terugdenken aan deze op en top Feyenoorder en gentleman pur sang. Hoop echt op een mooie club voor hem en een succesvolle toekomst.

15 mei 2019 om 08:43

Feyenoord zal deze trainer nog gaan missen! Ben echt benieuwd naar volgend seizoen en kijken of jaap stam wat moois neer kan gaan zetten? Al ben ik bang dat na het stoppen van van Persie er wel goed moet worden ingekocht

15 mei 2019 om 11:45

Faas010: Gio heetft echt belachelijk veel commentaar gehad, terwijl hij met de meest beperkte middelen moest presteren. Heb de man echter nooit iets geks zien of horen doen. Een gentleman, dat is misschien wel de meest eervolle omschrijving voor een trainer. Zie ik persoonlijk liever dan de looney's langs de lijn en hun spierballentaal voor de camera.

Het werk van een coach wordt in Nederland zo enorm onderschat. Komt allemaal door dat geneuzel van die langharige tekkel die elke week weer oreert dat trainers een bijrol vervullen. Ja, logisch, als Veendam je plafond is.

Barcelona is straks op zoek naar een nieuwe trainer als Valverde eruit gaat. Die kans is wel aanwezig na zijn 2 jaar CL flaters op rij. Maar denk niet dat ze zitten te springen om Gio. Om de een of andere reden denk ik dat hij te 'lief' zal zijn om bij een echte topclub aan de slag te gaan.

15 mei 2019 om 08:34

En vooral tactisch bij lange na niet sterk genoeg.

15 mei 2019 om 09:45

Bij Barcelona zijn de spelers ook een stuk slimmer wat voetbalinzicht aangaat misschien dat van Bronckhorst daar juist prima past...

15 mei 2019 om 08:48

te lief ? denk eerder dat je niet het verschil ziet tussen een wolf in schaapskleren,en een schaap in wolfskleren. een lieve vent wordt sowieso geen CL winnaar,oranje captain in een WK finale of een coach die prijzen pakt met een beperkte groep. lijkt me duidelijk dat Gio straks gewoon naar een grote club met ambities gaat.

Dat weet ik zo net nog niet. Hij had elke keer een spelersgroep die ver boven de rest uitstak. Maar met Bayern en City heefr hij in de CL erg matig gepresteerd. Heeft geen enkele keer de CL-finale gehaald met die teams. Het is zeer knap hoe Guardiola Barca heruitvond, maar om hem op basis daarvan de beste coach ter wereld te noemen, vind ik te kort door de bocht.

15 mei 2019 om 08:39

Staat in de top 5 van coach met meeste prijzen gewonnen en dat al na 11 jaar . SAF staat op nummer 1 maar die had er 40 jaar voor nodig. Buiten die prijzen om is pep d3 gene die zijn teams altijd aanvallend en mooi laat spelen. Dat is het beste wat een coach kan doen en hij kan het als de beste

15 mei 2019 om 08:42

Maar kijk eens bij welke clubs hij die prijzen won. De clubs waar hij werkte werden voor hem al vaak kampioen in eigen land.

15 mei 2019 om 08:50

SaF is dus ook een nietsnut aangezien hij jaren lang bij de grootste team van engeland heeft gezeten due voor hem kampioen is geworden. daarnaast heeft ferguson buiten af en toe Arsenal geen concurrentie gehad voor de titel

15 mei 2019 om 08:40

Wat een kulargument toch steeds van die Champions League. Je ziet toch hoe City Engeland al twee jaar op rij domineert? Je zoekt gewoon dingen om City en Guardiola af te kraken. Ze vestigen records die door een aantal van de beste teams in de geschiedenis van de PL zijn gezet.

15 mei 2019 om 08:43

Maar ze vestigen ook records van de meeste uitgaven. Zelfs met de inflatie van vandaag. Andere clubs kunnen niet elk seizoen meerdere spelers van wereldklasse binnen halen voor zoveel geld.

15 mei 2019 om 09:10

Je snapt ook wel dat ze een achterstand hadden wat betreft het niveau dat ze hadden toen Guardiola binnenkwam. Een verouderd elftal stond er toen grotendeels. Ze moesten bij wijze van spreken een hele nieuwe selectie kopen, en ze willen natuurlijk ook naar een hoger niveau. Als andere teams vergelijkbare stappen zullen nemen, zullen zij ook tot deze bizarre bedragen komen. In 2004/2005 vestigde het Chelsea van Mourinho ook records op voetbalgebied, maar Chelsea heeft toen ook vrachtwagens vol spelers binnengehaald.

15 mei 2019 om 11:49

@rhynocerys

hoezo is dat een kulargument van de Champions League? City heeft een selectie staan van een miljard. denk je dat ze er zoveel geld in pompen om alleen kampioen te worden van Engeland?

hij heeft nu al 2 jaar een geweldige selectie staan dus dat vernieuwingsverhaal vind ik een beetje een onzinargument. Pep heeft belachelijk veel mogen investeren terwijl er op een paar oude spelers na al een geweldig elftal stond toen hij bij City binnen kwam

bij een Europese topclub moet je naast nationaal ook internationaal wat presteren en dat lukt Guardiola al 3 jaar op rij niet. je doet hier net of de Champions League een soort van Johan Cruyff schaal is die verder niet relevant is, maar het is de meest prestigieuze prijs in het Europese clubvoetbal.

dat je dan niet elk jaar zo een toernooi wint kan ik wel begrijpen maar als je 3 jaar op rij niet eens de kwartfinale doorkomt met de duurste selectie van Europa vind ik dat erg armoedig. ik verwacht betere prestaties van een coach op internationaal niveau om hem de beste ter wereld te kunnen noemen. dan moet je ook buiten de landsgrenzen van Engeland wat laten zien met deze geweldige selectie van City en dat is al 3 jaar op rij niet het geval

15 mei 2019 om 11:10

De CL winning moet je ook een beetje geluk bij hebben. De competitie is een veel constantere graadmeter. Zeker een competitie met zo'n brede top als die van Engeland.

Zo'n Spurs City wedstrijd met 7 goals waarbij er in de laatste seconde nog een wordt afgekeurd, tja, dat kan met 1 mm verschil anders aflopen. Doet niets af aan de coach.

15 mei 2019 om 11:51

@migi

om hem te winnen misschien wel maar als je 3 keer op rij de kwartfinale niet eens voorbij komt met de duurste selectie van Europa dan is dat gewoon erg armoedig. als je echt de beste coach ter wereld bent moet je ook internationaal wat presteren en dat heeft Pep niet gedaan bij City

dat City kampioen word is een prima prestatie maar ook weer geen uitzonderlijke prestatie ofzo in de wetenschap dat ze meer geld hebben uitgegeven als de directe concurrentie de afgelopen jaren. je hebt gewoon de luxe om spelers van het kaliber Sane en Kevin De Bruyne op de bank te kunnen houden. die luxe hebben de andere Engelse topclubs niet

15 mei 2019 om 12:14

Wie is dan de beste coach ter wereld?

15 mei 2019 om 12:23

@migi

naar mijn mening is de Champions League de moeilijkste competitie om jaarlijks goed in te presteren dus gebaseerd op de laatste paar jaar zijn dat voor mij Zidane en Klopp. de eerste heeft 3 keer op rij de Champions League gewonnen en Klopp heeft twee keer de finale bereikt. dat andere mensen een kampioenschap indrukwekkender vinden en Guardiola beter vinden dat kan ik verder respecteren

ik vind persoonlijk ook het bereiken van de halve finale van Ajax in de CL een stuk indrukwekkender dan het laatste kampioenschap van Ajax. Ajax is net als City de rijkste club van hun competitie dus dat ze dan kampioen worden vind ik eerder een logisch gevolg dan een uitzonderlijke prestatie

Guardiola vind ik wel een prima coach verder maar dat vind ik coaches als Ancelotti, Zidane, Klopp, Pochettino etc. ook. het is voor mij niet zo dat Guardiola er met kop en schouders boven uitsteekt ofzo

15 mei 2019 om 12:29

Vanuit die redenatie is dat logisch en de prestatie van Zidane is uniek, maar ik moet nog maar zien hoe hij het gaat doen met een Real dat over z'n top is en het gat van Ronaldo moet opvullen.

Met Klopp ben ik het echt niet eens. Die heeft nog nooit een beker gewonnen.

Maar zoals je zegt, het is afhankelijk van smaak

15 mei 2019 om 12:33

Hoezo vind je de CL een moeilijkere competitie dan de PL?. In de PL kom je vaker een grotere ploeg tegen dan in de CL. Daarnaast werk je ook vele male meer wedstrijden af. Plus bij de CL heeft geluk een veel grotere factor dan in de PL, wat betreft het treffen van clubs in de knockoutfase in de CL. Terwijl in de PL iedereen dezelfde (top)teams treft, dus alles gelijkwaardig is. Het is wel duidelijk dat je iets tegen City en Guardiola hebt, maar je kan niet anders lof geven voor ze als je (waarschijnlijk) 3/4 prijzen wint, die je kan winnen. En daarnaast ook nog met het 2e hoogste aantal behaalde punten kampioen wordt.

15 mei 2019 om 12:35

@migi

dat is zo maar elke trainer is afhankelijk van zijn materiaal, ook Pep. anders had hij niet zoveel geld uitgegeven om een selectie te formeren die past bij zijn speelstijl

ik verwacht dat Klopp binnenkort de eerste beker binnen haalt maar goed, de CL winst is nog geen feit. het probleem van Klopp is dat hij in tegenstelling tot Guardiola nooit bij de rijkste club van de competitie waarin hij actief is heeft mogen werken. Dortmund kon financieel nooit opboksen tegen de Europese elite en tegen Bayern maar hij is wel kampioen van de Bundesliga geworden en heeft wel een paar keer heel knap de CL finale mee weten te halen. Liverpool heeft nu wat meer geld om te besteden maar lange tijd hebben ze ook niet tegen het grote geld van City en United kunnen opboksen. pas dit jaar heeft Liverpool eindelijk eens een keer veel geld uitgegeven in een transferperiode

15 mei 2019 om 12:39

@xiii

omdat je over 38 wedstrijden een misstap nog kan herstellen waar het in de CL bij een misstap in de knock out rondes exit toernooi is

ik heb niks tegen City maar ik verwacht meer dan een kwartfinale CL van de duurste selectie van Europa. zeker als er gezegd word dat deze selectie ook nog eens getraind word door de beste coach ter wereld. verder geloof ik niet zo in de geluksfactor in de CL. hoe kan het anders dat Real zo een toernooi 3 keer op rij wint en dat Liverpool voor de tweede keer op rij in de finale staat? verder hebben we jarenlang dezelfde halve finalisten gezien in de CL dus ik geloof niet in alleen de factor geluk om te presteren in zo een toernooi. dat betekend dat zulke clubs gewoon constant weten te presteren op CL niveau waar clubs als City en PSG ook vrij constant zijn in de CL door jaarlijks in de kwartfinale te stranden. in de CL kom je trouwens ook alleen maar topploegen tegen want het zijn de beste teams uit van Europa

gezien de financiele uitgaves vind ik het niet zo raar dat je zoveel punten haalt in de competitie. City heeft de afgelopen jaren namelijk veel meer geld uitgegeven als de directe concurrentie. United komt enigszins in de buurt qua uitgaves maar die voeren een amateurbeleid. verder heeft City in de breedte kwalitatief verreweg de breedste selectie van Engeland. die kunnen gewoon spelers van het kaliber Sane en De Bruyne op de bank houden. dat kunnen de andere clubs in Engeland niet waardoor die moeite hebben om in alle andere competities mee te doen tot het eind

15 mei 2019 om 14:11

Ik hoop dat ook voor Klopp. Hij is naar mijn mening namelijk wel een veel leukere trainer dan Pep.

Vind V. Bronckhorst het mooie voorbeeld dat "nice guys" niet altijd "last" hoeven te finishen in het rare voetbalwereldje.

"die gasten gaven het toe, ze hadden gezien hoe Manchester United onderuitging in de Kuip. De kracht van de Kuip, dat was een item. Ze moesten vol gas geven en dat hebben ze gedaan."

en Giovanni gelooft dat allemaal? Das gewoon een praatje maken en aardig doen. Denk je nou dat ze met knikkende knieën naar de kuip (of een ander stadion) komen omdat er wat mensen staan te zingen en te springen. Vinden ze alleen maar mooi, daar voetbal je voor.

15 mei 2019 om 10:02

@nederland; dat ze met knikkende knieën naar de Kuip zouden komen is wat jij er zelf van maakt. Dat blijkt namelijk niet uit de woorden van Gio.

15 mei 2019 om 13:36

Ik vind het ook altijd nogal overdreven om de kracht van de Kuip te benoemen. Zoiets heeft alleen effect op onervaren spelers bij matige clubs uit de Eredivisie of een vergelijkbaar niveau, niet op spelers van bijvoorbeeld Manchester United.

Gio heeft jarenlang uitstekend gepresteerd met matige selecties dus ik vind dat hij het uitstekend heeft gedaan bij Feyenoord. hopelijk kan Stam hem doen vergeten maar ik heb er een hard hoofd in

Hij heeft de afgelopen tijd toch behoorlijk wat stront over zich heen gehad en men zaagt al twee jaar aan de poten van Van Bronckhorst, maar ik denk dat de criticasters snel terug zullen komen op hun woorden.

Hij heeft het maximale gehaald uit een matige groep en heeft met beperkte middelen aardig wat prijzen binnengehaald. Z'n opvolger gaat het ongetwijfeld veel moeilijker krijgen en ik ben wel nieuwsgierig hoe de toekomst er voor Van Bronckhorst uit gaat zien.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.Vitesse242
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller158
L. SinisterraAanvaller152
C. ToureAanvaller00
J. BijlowKeeper00
Elber EvoraKeeper00
N. MarsmanKeeper20
K. VermeerKeeper140
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

134 fans
Coach, 44 jaar
SeizoenClub
2015-2019 Feyenoord
2007-2010 Feyenoord
2004-2007 Barcelona
2003-2004 Barcelona
2001-2003 Arsenal
Laatste voetbalnieuws

‘Feyenoord-flop’ wekt interesse Napoli en Tottenham: ‘10 miljoen is te weinig’

In de rubriek Opgebloeid licht Voetbalzone wekelijks een speler uit binnen- of buitenland uit wiens loopbaan na een mindere periode weer volledig tot bloei is gekomen. Met deze keer aandacht voor...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Manchester United lijkt de meeste interesse te tonen in Kai Havertz. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren