Ajax irriteert clubs in Nederland: ‘Het geeft alleen maar onrust’

Woensdag, 15 mei 2019 om

Ajax kan woensdagavond in de laatste speelronde bij De Graafschap officieel de dubbel winnen en strandde uiteindelijk in de halve finales van de Champions League. De club uit Amsterdam is achter de schermen druk bezig om nog nadrukkelijker de baas in de Eredivisie te worden. ‘Een alleseter die zelfs zijn concurrenten leegplukt’, zo wordt Ajax woensdag door het Algemeen Dagblad omschreven. Dat leidt volgens het dagblad 'tot grote irritatie'.

Ajax flirt immers niet alleen met Steven Bergwijn van concurrent PSV, maar zet in op dubbele kansen: miljoenen neerleggen voor spelers van buitenaf én jonge parels weghalen bij andere clubs. Vooral streekgenoot AZ heeft veel moeite met de wijze waarop Ajax de jeugdopleiding met spelers van de Alkmaarders aanvult. Het vertrek van Rio Hillen en met name Anass Salah-Eddine en Kian Fitz-Jim naar Ajax doet pijn bij een opleidingsclub als AZ.

Vorige zomer verkaste ook hoofd scouting Michel Doesburg naar Amsterdam, waar men ook met meer dan gemiddelde interesse de verrichtingen van de jeugd van Feyenoord volgt. De zestienjarige jeugdinternational Steven van der Sloot geniet interesse van Ajax en de twee jaar jongere Rico Speksnijder zou zijn jawoord al hebben gegeven aan de Amsterdammers.

Het is verder maar de vraag of jeugdinternationals als Shiloh 't Zand en Ilyas el Moussaoui bij Feyenoord blijven. In Rotterdam-Zuid is men sowieso niet blij met de intensieve samenwerking van Ajax met Sparta en topamateurclub Westlandia uit Naaldwijk. Ook FC Utrecht is de interesse van topclubs in de eigen jeugd meer dan zat. “Elk seizoen worden er spelers van de Onder-11 weggehaald. Dan zit er nog geen vergoeding aan vast, dat is pas vanaf de Onder-12”, stelt Jelle Goes, manager academie bij FC Utrecht.

“Voor opleidingen in het algemeen zouden daar veel betere afspraken over moeten komen. Ook als ik andere directe collega's spreek: er gaat zoveel energie in zitten om die jongens te behouden, terwijl je bezig wilt zijn met het ontwikkelen van die spelers”, erkent Goes.Gerelateerd

Meer sportnieuws

186 reacties (laatste reactie door cabinessence)

Wat ik hier lees is dat de andere clubs hetzelfde doen, echter niet zo succesvol zijn en daarom balen en maar geïrriteerd gaan reageren. Het is simpel, Ajax verdient zijn geld door goed voetbal. Doe hetzelfde, en je hebt deze problemen niet en je kunt deze spelers hetzelfde bieden.

15 mei 2019 om 07:07

Deels en een portie geluk dat ze 2 spelers onder contract hebben staan die eens in de zoveel tijd voorbij komen enbwaar barca grof geld wil betalen.

15 mei 2019 om 07:15

@justpsv95

Quote: "deels en een portie geluk dat ze 2 spelers onder contract hebben staan die eens in de zoveel tijd voorbij komen enbwaar barca grof geld wil betalen".

Heeft helemaal niets met geluk te maken, maar met vakmanschap van de opleiding en de scouting. Het is tenslotte niet zo dat De Ligt en De jong uit eigen beweging bij Ajax zijn binnengekomen met de mededeling "hier ben ik". Die zijn gewoon gescout. En het is ook niet zo dat het de eerste topspelers zijn die door de club zijn gescout en/of opgeleid. Dat is gewoon onzin.

15 mei 2019 om 07:26

Gescout of niet een de jong is bijv een unieke speler die hierdoor moeilijk te vast te zetten is. Die heb je idd gescout maar die zijn nagenoeg niet te vinden. Verder heeft ajax toen toegeslagen omdat psv toen niet het gewenste bedrag wilde betalen. Toen heeft ajax zich er tussen gemengd, dus wel degelijk een kleine dosis geluk dat je hem kon aantrekken.

15 mei 2019 om 07:28

@JustPSV: inderdaad. Bij Ajax en Telegraaf denkt men nu dat alles wat ze aanraken in goud veranderd. Net als na 1996, toen ze ook op hol sloegen en het toevallige talent dat se hadden niet vervangen kon worden. En niemand doet De Jong en De Ligt vergeten. Bovendien zou Bergwijn kopen een financiële blunder zijn. Je koopt een speler voor dubbel zoveel dan de speler die je in Zuid-Amerika voor de helft kunt kopen. Bovendien brengt dat een lagere winst bij verkoop mee. En wordt PSV daar zoveel zwakker van? Dan koopt die club toch twee van dat soort spelers? Dat Ajax verder in de Eredivisie shopt moeten ze lekker doen; zoveel CL-kwaliteit loopt daar niet rond. Ajax kan wel denken dat het het Bayern Muenchen van Nederland wordt, maar de denkfout is dat Bayern gewoon bij de wereldtop hoort, salaristechnisch voor spelers als ‘eindstation’ wordt gezien. Bij Ajax wil niemand die niet boven de 30 is afsluiten. Ten slotte snap ik de irritatie rondom Ajax wel. Clubs moesten zich goedschiks en kwaadschiks schikken aan het succes van Ajax, dat in alle kanalen liet weten dat het ‘goed is voor het Nederlands voetbal.’ Die solidariteit krijgt de Eredivisie nu op zijn bord: de buit is verdeeld en Ajax spuugt iedereen in zijn gezicht.

15 mei 2019 om 07:34

Dat is geen geluk, dat is gewoon goed scouten en vooral goed opleiden. Daar staat Ajax om bekend.

15 mei 2019 om 08:07

Wat een hoop onzin bij elkaar. Ajax is niet rijk geworden dankzij talenten van de buitencategorie. Ajax is rijk geworden voor beleid. De eredivisie krijgt nu de rekening voor het bord voor de kop dat ze hebben gehad. Ajax supporters riepen al jaren, met een dusdanig vermogen is het een kwestie van tijd. De rest van Nederland, pfft 0 prijzen in 4 jaar. Een zak geld scoort niet enzovoorts. Finale EL was de eerste echte waarschuwing. Door niemand serieus genomen. Want ja Feyenoord werd toch gewoon kampioen en Ajax had niets. Nu zijn we 2 seizoenen verder en naar het lijkt wordt nu een serieus gat geslagen naar de rest. En nu gaan we miepen. Je jeugdspelers willen weg omdat Ajax simpelweg meer betaald. Kan de rest niet tegen op. Maar toen het budget voor de opleiding aanzienlijk werd opgeschroefd hoorde je niemand. Nu ook weer. In de jeugd is nagenoeg geen ploeg kampioen geworden. Dat vanalles rigoureus is doorgeschoven, hoor je niemand over. Maar he typisch voetbal, dreiging pas zien als het te laat is. Blind was weggegooid geld, Tadic was een leuke speler bij Twente. Neres bakte er niets van. Zou je toch van moeten leren, maar toch horen we exact dezelfde geluiden bij Magallan. Weggegooid geld.....

15 mei 2019 om 08:26

Jouw vergelijking met Bayern München slaat kant noch wal. Ajax heeft de ambitie om jaarlijks te overwinteren in de CL. Bayern München heeft de ambitie om jaarlijks mee te doen voor de overwinning.

Ajax moet jaarlijks kampioen worden. Als je daarbij jaarlijks de beste van de ED koopt (en daarbij wellicht je concurrentie minder maakt) maak je daarbij grote kans.

Los daarvan maak je al direct de conclusie dat het kopen van Bergwijn een financiële blunder zou zijn. Als je Bergwijn voor 30mio koopt. En hij er 20 á 25 inprikt in de ED zal deze waarde niet snel een duikeling maken. Sterker nog als hij leuk mee doet in de CL zal deze waarde alleen maar toenemen.

15 mei 2019 om 08:30

@gomes1psv

Quote: "bij Ajax en Telegraaf denkt men nu dat alles wat ze aanraken in goud veranderd. Net als na 1996, toen ze ook op hol sloegen en het toevallige talent dat se hadden niet vervangen kon worden. En niemand doet De Jong en De Ligt vergeten. Bovendien zou Bergwijn kopen een financiã«le blunder zijn. Je koopt een speler voor dubbel zoveel dan de speler die je in Zuid-Amerika voor de helft kunt kopen. Bovendien brengt dat een lagere winst bij verkoop mee. En wordt PSV daar zoveel zwakker van? Dan koopt die club toch twee van dat soort spelers? Dat Ajax verder in de Eredivisie shopt moeten ze lekker doen; zoveel CL-kwaliteit loopt daar niet rond. Ajax kan wel denken dat het het Bayern Muenchen van Nederland wordt, maar de denkfout is dat Bayern gewoon bij de wereldtop hoort, salaristechnisch voor spelers als ‘eindstation’ wordt gezien. Bij Ajax wil niemand die niet boven de 30 is afsluiten. Ten slotte snap ik de irritatie rondom Ajax wel. Clubs moesten zich goedschiks en kwaadschiks schikken aan het succes van Ajax, dat in alle kanalen liet weten dat het ‘goed is voor het Nederlands voetbal.’ Die solidariteit krijgt de Eredivisie nu op zijn bord: de buit is verdeeld en Ajax spuugt iedereen in zijn gezicht".

De afgunst druipt werkelijk van je reactie af. Dat blijkt al uit je eerste zin, het succes van Ajax zit je kennelijk behoorlijk dwars. Het is ook typisch om Ajax in 1 adem te noemen met de T. en de club daarmee verwijten te maken voor de pulp die de T. publiceert, terwijl de club daar vooral het lijdend voorwerp en de dupe van is en die publicaties haar vooral onrust bezorgen. Je hebt het over "toevallig talent", infantieler kan bijna niet aangezien Ajax in werkelijkheid alle hoeken van de wereld afstruint op zoek naar dat talent. Dus hoezo toevallig. Je hebt het over irritatie, maar die van jou komt gewoon voort uit jalouzie en angst omdat je eigen club rode peentjes zweet dat men Ajax financieel moet laten weglopen. Dat clubs zich goedschiks en kwaadschiks zouden moeten schikken naar het succes van Ajax, is ook weer zoiets dat kant noch wal raakt omdat Ajax gewoon lid is van de Knvb en helemaal niets te eisen heeft. De Knvb is de enige partij die de bevoegdheid heeft om het programma aan te passen en het is dan ook lachwekkend om Ajax te verwijten dat de Knvb van die bevoegdheid gebruik heeft gemaakt. Het is nog lachwekkender omdat de Knvb helemaal niet anders kon omdat men anders in de knoop kwam met de eigen en Fifa regels. Als je reacties als die van jou leest, zou je bijna gaan denken dat Ajax iedereen heeft bedonderd en bestolen, terwijl de club in werkelijkheid het Nederlandse voetbal weer op de kaart heeft gezet en daarmee ook je eigen club een grote dienst heeft bewezen. Afgunst doet vreemde dingen met de mensen. Dankzij Ajax mag de kampioen van volgend seizoen rechtstreeks instromen in de poulefase van de CL. Het kan net zo goed PSV zijn die dat cadeautje mag uitpakken en je gejammer is dan ook vooral verschrikkelijk hypocriet. Nu jammeren omdat Ajax privileges heeft gekregen om Europese successen voor NL te boeken, maar straks wel voluit profiteren van het voordeel dat die privileges hebben opgeleverd. Hypocrieter kan bijna niet.

15 mei 2019 om 08:44

@justpsv95

Quote: "verder heeft ajax toen toegeslagen omdat psv toen niet het gewenste bedrag wilde betalen"

Volslagen onzin. Frenkie de Jong is al op de radar van Ajax verschenen toen hij 12 was. Het is sowieso onzin omdat Frenkie de Jong gewoon voor Ajax en niet voor PSV gekozen heeft. Dat is een bewuste keuze geweest die helemaal niets met geluk maar met aantrekkingskracht te maken heeft die Ajax op de jeugd heeft. En dat heeft weer te maken met de tijd, moeite, energie en geld die er in de opleiding gestoken wordt. Ajax heeft de naam dat de club de jeugd een kans geeft en daar heeft de club bij het vastleggen van Frenkie de Jong gebruik van gemaakt. Hatem Trabelsi kwam zelf bij Ajax binnen gewandeld om zijn diensten aan te bieden. Dan heb je het over geluk. Maar om spelers als Frenkie de Jong aan te kunnen trekken, wordt bij Ajax veel werk verricht en dat heeft dus 0,0 met geluk te maken.

15 mei 2019 om 09:22

Willem 2 had frankie de jong gescout, ajax heeft hem alleen overgekocht.

Misschien moeten ze de regel maken onder de 16 mogen er geen spelers tussen bvo's worden gekocht. mits er instemming is van beide partijen?

15 mei 2019 om 10:12

ninjakai

Ik zie dat je jezelf goed op de borst aan het kloppen bent. Ik heb niets tegen Ajax maar reacties als de jouwe doen mijn nekharen recht overeind staan.

Ten eerste heb je het over Ajax supporters die riepen dat de hegemonie van Ajax een kwestie van tijd is. Ik heb in het nabije verleden o.a. hier en in mijn directe omgeving vooral veel Ajacieden gezien en gehoord die alleen maar aan het afgeven waren op Overmars omdat hij de hand op de knip heeft gehouden eerder en prijzen uitblijven. Zat Ajacieden die het hoofd van Overmars en Vd Sar wilden, of wil je dat ontkennen?

En nog niet zo heel lang geleden werd er ook al om het hoofd van die provinciaal Ten Hag geschreeuwd. Overschat jezelf en eigen supporters niet, de grootste miepers zijn jullie toch echt zelf geweest.

15 mei 2019 om 10:31

"de rest van Nederland, pfft 0 prijzen in 4 jaar. Een zak geld scoort niet enzovoorts."

Dat was Cruijff gap.

15 mei 2019 om 10:46

@ twenteov

Er is niks mis met klagen als je als supporter weet dat er geld is wat niet wordt geinvesteerd, dus die klachten van toen waren gewoon terecht op Overmars, hij hield toch het geld binnenboord of niet?

Daarna is hij het gaan uitgeven aan nog goeie aankopen ook nog eens, dus dat is dan precies wat we als supporters wilden en dan hou je op met klagen en beginnen we met complimenten geven, niks mis mee als het op die manier loopt want nu doet Overmars wat we als supporters willen.

Ja Ten Hag heeft commentaar gehad, maar commentaar krijgt elke trainer die verkeerde keuzes maakt. Ook Bosz kreeg in het begin commentaar, maar deed het daarna veel beter, net zoals Ten Hag…. wat is je punt?

15 mei 2019 om 10:54

En dat is ook het wrange bij de vermeende interesse in Bergwijn. Niet omdat er een belangrijke speler van ons PSV naar Ajax vertrekt, maar omdat Ajax dit enkel doet om hun vermeende macht te tonen.

Voor mij als supporter mag iedereen vertrekken voor een juiste prijs en vind dat hier ook weinig sentiment bij mag komen kijken. Mocht Ajax 50 miljoen willen betalen voor Bergwijn zal ik hem of de club daar geen moment op aankijken. Echter lijkt het vrij duidelijk dat Ajax dit niet gaat betalen maar dit gebruikt om het Bayern-Muenchen-syndroom extra kracht bij te zetten. En dat na een seizoen waarin te pas en te onpas geroepen werd dat de Nederlandse clubs solidair aan Ajax moesten zijn, dat was tenslotte goed voor het Nederlandse voetbal.

15 mei 2019 om 11:06

Ajaxwestham

Mijn punt is dat jullie Ajacieden de grootste miepers zijn, precies wat Ninjakai supporters en lieden van andere clubs van beticht. Hij geeft aan dat jullie Ajax-supporters deze hegemonie allang aan hadden zien komen waar ik het niet mee eens ben. Mijn reactie is dan ook een reactie op die van hem.

15 mei 2019 om 11:10

Is geen kwestie van geluk hebben maar van beleid dat steeds meer zijn vruchten afwerpt. Ajax is een schoolvoorbeeld dat een duidelijke voetbalvisie hebben meer bepalend kan zijn dan een zak met geld.

15 mei 2019 om 11:16

@gomes1psv, Je doet wel heel erg veel aannames! Dat denkt helemaal niemand en dat zegt helemaal niemand. De telegraaf is een roddelkrant die veel aandacht genereert. In tijden dat het slecht gaat is dat lastig en nu levert het veel positieve kritieken op. Bij Ajax hoor je dat helemaal niemand roepen hoor. Bergwijn kopen gebeurt niet alleen uit financieel belang. Als Ajax zijnde wil je als club groeien en moet je na een succesvol jaar weer opnieuw beginnen, waarbij je dus ook nederlandse spelers in je team wilt houden. Bergwijn kent de club heeft er zijn roots dus in dat perspectief is het helemaal niet zo gek. Je gaat er vanuit dat ze een denkfout maken. Hoe kom je daar überhaupt bij? Het enige wat ze willen is net zo dominant en succesvol zijn in eigen land. Dat streeft iedere club na in de top. Hoezo moesten clubs zich goedschiks en kwaadschiks schikken in het succes van Ajax?

15 mei 2019 om 11:22

Indertijd dat PSV financieel op koppositie lag en de topspelers van Ajax en Feijenoord haalde, hoorde ik daar niemand bij PSV over klagen. In de kern is het gewoon gebruik maken van die positie. Op dit moment staat Ajax bovenaan in de Nederlandse piramide, maar het is geen wet van Meden en Perzen dat dit eeuwig durend is. Om over de positie van Nederlandse clubs in Europa maar te zwijgen. Dat PSV supporters nu des duivels zijn over de handelswijze van Ajax, begrijp ik niet helemaal. Wel verklaarbaar, want je bent best gekrenkt dat de concurrent blijkbaar jouw beste speler kan/wil kopen. Maar in het licht van wat PSV eerder heeft gedaan, is dit best een hypocriete opstelling. En de rest van jouw vuilspuiterij op Ajax plaats ik maar onder de noemer jaloezie.

15 mei 2019 om 11:28

@gomes1psv

Er is helemaal nog geen sprake van Bergwijn kopen. In de Telegraaf is uitgelekt dat er interesse is, dat is alles. Ajax heeft zich nog geeneens bij PSV gemeld met een bod.

Ajax shopt heel selectief in de eredivisie. In het artikel gaat het ook voornamelijk over jeugdspelers. Die trekt Ajax uit het hele land aan. Net zoals alle clubs dat overigens doen. Paar jaar geleden werd zowat de hele jeugdlichting van Sparta door PSV weggeplukt.

De Telegraaf is geen Ajax. Ze hebben het hele seizoen op Ajax en met name de trainer zitten afgeven. En nu gaan ze popie jopie doen met allerlei spannende onthullingen. Echter het is maar afwachten of Ajax überhaupt een bod gaat uitbrengen op Bergwijn.

15 mei 2019 om 11:47

Startbod van 65milj?

15 mei 2019 om 11:52

Dat bepaald de speler altijd nog zelf over hoe hij zijn toekomst uitstippelt.

15 mei 2019 om 12:15

Ajax spuugt iedereen in zijn gezicht omdat Ajax interesse heeft in spelers van andere eredivisie clubs? Wat een onzin! PSV heeft toch ook interesse in spelers van Ajax. Viergever is volgens mij vorig jaar van Ajax naar PSV gegaan en Bergwijn komt van Ajax. En laten we het aub niet over de jaren 80 hebben waar PSV alleen maar de toppers van Ajax weghaalde (koeman, Vanenburg). Ben je overigens ook Wijnaldum vergeten? Kwam van Feyenoord hè. Dit is echt een gevalletje "pot verwijt de ketel".

En hoe bedoel je dat clubs zich goedschiks en kwaadschiks moesten schikken aan Ajax? Heb je het nu weer over het verplaatsen van wedstrijden? En ben jij dan van mening dat dit niet goed is geweest voor het Nederlandse voetbal? Ook dit is onzin. Natuurlijk is het Europese succes van Ajax wel goed voor het Nederlandse voetbal.

1. Rechtstreekse plaatsing voor de Champions league in 2020.
2. Bijdrage aan de ontwikkeling van spelers als de Jong, van de Beek en de Ligt. Hier gaan we de komende jaren zo ontzettend veel profijt van hebben in het Nederlands elftal.
3. Meer geld uitgeven beschikbaar voor binnenlandse transfers dus rijkere eredivisie clubs.
4. Reputatie van de eredivisie. Door het succes zeggen spelers misschien minder snel nee tegen de eredivisie. Kortom betere spelers die naar de Eredivisie komen.
5. Geloof. Als Ajax het kan, dan moet PSV het ook kunnen.

Alleen maar die haat, irritatie en afgunst naar Ajax. Hou toch op. Ik heb staan juichen toen PSV de halve finale haalde met een topteam (gomes, Alex, Farfan, Park). Ik heb daarnaast ook staan vloeken toen AZ uit de halve finale vloog tegen Sporting Lissabon. Ik hoop oprecht dat PSV weer een Europees topteam op de been weet te zetten. En ik hoop ook dat Feyenoord weer de weg omhoog weet te vinden met Europees succes.

Dat Ajax interesse toont in Bergwijn is naar mijn idee alleen maar logisch en kan je Ajax niet verwijten. De enige die je het kan verwijten is Bergwijn zelf omdat hij geen clubman is. Zowel niet van PSV als van Ajax.

15 mei 2019 om 12:37

@twenteov,

Zou de reacties nog maar eens nalezen. Bijvoorbeeld in het seizoen dat Ajax de EL finale haalde. De reacties 0 prijzen in 4 jaar en een zak geld scoort niet komen echt niet van Ajax supporters. Net zo als reacties als zijn jullie nou supporter van een voetbalclub of van een jaarrekening. Dus hoezo eigen supporters die miepen.

Om het hoofd van Overmars is al heel lang niet meer geschreeuw, niet pas niet meer sinds dit seizoen. Vooral toen algemeen bekend werd dat het de RvC was die Overmars tegenhield en niet zozeer Overmars zichzelf.

Volgen mij heb jij vooral gehoord en gelezen wat je wilde horen en niet zozeer wat de algehele tendens was. Er waren er namelijk ook genoeg die vonden dat Ten Hag een fatsoenlijke kans moest krijgen. Ik was zijn uitgebreide analyses waarin hij vooral bezig was met rechtpraten wat krom was zat. had niets met zijn accent of afkomst te maken. Maar net zo als zijn elftal, is ten Hag gewoon gegroeid. Wat goed is goed, wat slecht is, is slecht. Zo brengt hij het nu ook.

En over nekharen overeind staan gesproken terwijl je niets tegen de club hebt, kun je beter niets meer over zeggen voorlopig. Ik heb de oproep om massaal naar Doetinchem te gaan vanavond namelijk nog niet voorbij zien komen, jij wel???

15 mei 2019 om 12:42

Flinke aannames doe je Bommelke met het verwijt dat Ajax alleen maar interesse toont om hun macht te laten zien.

Ik vind Bergwijn ook een hele interessante speler maar ik acht de kans klein dat er ook maar één club is die op dit moment 50 miljoen gaat betalen voor Bergwijn. Daar heeft hij nu nog te weinig Europese ervaring voor, te weinig goals en assists, te weinig interlands. Hij heeft het gewoon nog niet op het allerhoogste podium laten zien. Ik denk wel dat hij het kan en ik Ik hoop dat hij gaat vlammen tijdens de Nations league en topscorer wordt van de finale ronde. Als dit gebeurt dan is 50 miljoen wel een reële prijs is maar op dit moment telt als nog niet.

De vraag is of Bergwijn nog voor PSV wil spelen als hij geen goede Nations league speelt, Ajax 25 miljoen biedt met een salaris van 2,5 miljoen per jaar en er daarnaast geen andere clubs zijn die meer dan 25 miljoen bieden.

15 mei 2019 om 13:13

"heeft helemaal niets met geluk te maken, maar met vakmanschap van de opleiding en de scouting."

Tuurlijk is het wel voor een groot deel mazzel. Maar dat is toch niet erg? Je hebt gewoon af en toe mazzel nodig. Zoals de mazzel dat Willem II-er Frenkie de Jong van huis uit meer affiniteit bleek te hebben met Ajax toen hij kon kiezen tussen Ajax en Psv. Of de mazzel dat Matthijs de Ligt als talentje logischerwijs naar Ajax ging omdat hij nou eenmaal in Abcoude woonde.

15 mei 2019 om 13:14

Twenteov,

De huidige situatie bij Ajax is voor een heel groot deel te danken aan de fluwelen revolutie, welke in 2010 begon.

Onder andere de nieuwe manier van jeugdspelers opleiden, het individu boven het collectief stellen om daardoor betere spelers te krijgen en spelers in een hogere leeftijd categorie te laten meespelen heeft voor meer weerstand bij de spelers gezorgd.

Tel daar bij op de goede voeding, de gym en de persoonlijke trainingen( veelal door oud eerste elftal spelers) en je komt waar je nu staat.

Denk dat Johan zeer blij zou zijn met de situatie zoals die nu is bij Ajax.

Goede spelers er bij halen op plekken waar een jeugdspeler er nog niet staat en heel veel talenten bij je club laten binnenstromen, als garantie voor toekomstig succes.

15 mei 2019 om 16:22

Ajax scout echt iedere pupil uit heeel NH..heb r zelf als 13 jarige rondgeloppen. Duizenden.

15 mei 2019 om 07:07

@isco1

Quote: "wat ik hier lees is dat de andere clubs hetzelfde doen, echter niet zo succesvol zijn en daarom balen en maar geïrriteerd gaan reageren. Het is simpel, Ajax verdient zijn geld door goed voetbal. Doe hetzelfde, en je hebt deze problemen niet".

Exact. Ook PSV heeft spelers bij Feyenoord, AZ en Utrecht weg gehaald, maar kennelijk is dat geen probleem. Het zal er ongetwijfeld ook mee te maken hebben dat het nieuwe beleid van Ajax succes sorteert, dat levert niet alleen nieuwe vrienden maar ook veel afgunst op.

15 mei 2019 om 08:10

Inderdaad. Als er ook 1 club niets moet zeggen is het iig psv! De afgelopen 10 jaar vele, vele spelers weggehaald bij Sparta en Feyenoord. In het verleden de topspelers bij Ajax en daardoor prijzen gewonnen.

Het beleid dat door de buitenwacht en andere clubs de afgelopen jaren (start onde de Boer) lachen werd weggehoond en sinds vorig jaar is aangescherpt met het verhogen van t salarisplafond gaat nu z’n vruchten afwerpen. Het is soms vervelend voor andere clubs, toegegeven, maar hé, welkom in de voetbalwereld.

15 mei 2019 om 09:39

"ook PSV heeft spelers bij Feyenoord, AZ en Utrecht weg gehaald, maar kennelijk is dat geen probleem."

AZ heeft ook zeker laten weten wat zij van de transfer van bijvoorbeeld Justin de Haas naar Psv. Ook daar maken zij een probleem van. Misschien dat het bij andere clubs geen probleem is, dat weet ik niet, maar AZ is zeker niet blij met Psv.

Overigens weet ik niet zo goed wat ik er van moet vinden. Als topclub moet je altijd de beste spelers willen en nu het nog kan snap ik best dat Ajax en PSV talenten gaan binnen halen van bijvoorbeeld AZ. Vanaf 2021 mag dat immers niet meer. Of ik er blij mee ben is een tweede.

15 mei 2019 om 10:57

Vanaf 2021 mag dit nog wel, alleen wordt de vergoeding vele maler hoger, ik dacht 35k per jaar in de opleiding als ik me niet vergis.

Dus ga er maar vanuit dat Ajax, mocht het een buitencategorie speler is, gewoon dat geld gaat betalen en de speler dan ook gewoon probeert te halen.

15 mei 2019 om 07:09

Het is wel een beetje lastig om geld te verdienen met goed voetbal als ze telkens je beste spelers weghalen. Spelers zouden onder de 16 jaar niet moeten verkassen om handel te voorkomen. Nederland is niet heiliger dan Engeland wat gesleep met jeugdspelers betreft.

15 mei 2019 om 07:24

@kohaku

Quote: "het is wel een beetje lastig om geld te verdienen met goed voetbal als ze telkens je beste spelers weghalen. Spelers zouden onder de 16 jaar niet moeten verkassen om handel te voorkomen. Nederland is niet heiliger dan Engeland wat gesleep met jeugdspelers betreft".

Spelers onder de 16 jaar zijn amateurs. En als je geen contract hebt, ben je vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Het enige dat je daaraan zou kunnen doen, is de leeftijd waarop een speler een contract mag tekenen, verlagen. Maar dan is het nog altijd de vraag of de minder kapitaalkrachtige clubs in staat zijn om ook jeugdspelers een salaris te betalen. Ik waag het te betwijfelen. Er zijn regels dat je niet zomaar midden in het seizoen van club kan wisselen, maar aan het eind van het seizoen is een speler vrij om te gaan en staan waar hij wil. Bovendien kan geen enkele club een speler verplichten om een contract te tekenen. En dat zou je niet moeten willen ook.

15 mei 2019 om 07:33

Dus je wilt de jeugdopleidingen van Profclubs opdoeken? Of mag van amateur naar prof wel? En wat als je daarna van Telstar naar Ajax gaat, mag dat? En van Emmen naar Ajax? Je snapt mijn punt. Is totale waanzin. Speler moet voor zichzelf bepalen waar hij zich het prettigst voelt en waar zijn ontwikkeling het hardst zal gaan.

15 mei 2019 om 09:39

@ Scepticus

'spelers on der de 16 jaar zijn amateurs'. Daar klopt helemaal niks van. Als je ziet wat zij doen om verder te komen dan gedragen ze zich niet als amateurs. Bovendien is de oplossing die je aandraagt niet de enige.

Sparta heeft bijvoorbeeld een overeenkomst waarin staat dat de opleidingvergoeding van 45.000 euro betaald moet worden bij overstap naar een andere bvo. Dat is een verkapte transferclausule zoals die in Spaanse contracten zit.

15 mei 2019 om 11:00

Baarluh, maar ze zijn wel amateurs volgens de wet, en dat van die clausule kan dan alleen opgaan na dat de 16 zijn geworden en een contract hebben getekend bij in dit geval Sparta, daarvoor is dat onmogelijk want dat mag volens de wet niet.

15 mei 2019 om 11:31

Je kan onbetaalde jeugdspelers zonder contract niet verbieden om naar in hun ogen de beste opleiding te gaan. Het belang van een kind is vele malen groter dan dat van een Bvo.

Overigens trekken alle clubs kinderen aan voor hun jeugdopleiding. Er zijn maar weinig spelers die op hun zesde bij een BVO beginnen.

15 mei 2019 om 13:39

@baarluh

Quote: " spelers on der de 16 jaar zijn amateurs'. Daar klopt helemaal niks van" .

Een speler mag in NL pas een contract tekenen als hij 16 is. Dan is hij prof. Als hij geen contract heeft, speelt hij dus op amateurbasis van zijn club. En is hij dus amateur. Dat is een feit en dat jij het daar niet mee eens bent, doet daar niets aan af.

Quote: " Sparta heeft bijvoorbeeld een overeenkomst waarin staat dat de opleidingvergoeding van 45.000 euro betaald moet worden bij overstap naar een andere bvo" .

Een speler onder 16 jaar mag wettelijk geen contract tekenen. Hoe kan hij dan een overeenkomst hebben waarin staat dat de opleidingsvergoeding van 45.000 euro betaald moet worden? Bovendien kan Sparta dat wel in een overeenkomst zetten, maar ook die club moet zich gewoon aan de Fifa reglementen houden en daar zijn ook de verplichte opleidingsvergoedingen vastgelegd. Als een speler of club dat niet wil betalen en naar de rechter stapt, veegt die dat zonder pardon van tafel.

15 mei 2019 om 07:20

Ten eerste wordt dat lastig wanneer je grootste talenten al op jeugdige leeftijd worden weggehaald en ten tweede zal Ajax alleen al door de sponsorinkomsten altijd meer geld hebben.

15 mei 2019 om 07:23

Deze onzin reactie kom ik zo vaak tegen. Tuurlijk doen andere clubs het ook een keer, maar absoluut niet zo massaal als bij Ajax. Als jij vorig jaar bij AZ alleen al navraag doet bij 18 (!) jeugdspelers, moet je je diep schamen.

15 mei 2019 om 07:26

Wat is er erg aan om de beste spelers te willen halen, het buitenland doet het ook bij ons en andere clubs in NL en zo doen wij en andere NL clubs het weer in eigen land, zo werkt de markt nu 1maal,en spelers kunnen zelf kiezen hè, het is namelijk niet verplicht om voor Ajax te spelen

15 mei 2019 om 08:04

Bijeen gekochte jeugdopleiding. Ja, ja. Er zit nog voldoende talent wat gewoon vanaf de jongste jeugdelftallen bij de club zit hoor.

Maar laat je vooral leiden door haat.

15 mei 2019 om 08:09

Ja joh, de Ligt en Donny zwaar gekocht. Gravenberch, Brobbey, Unevar en Taylor ook zwaar gekocht. Ow wacht ff.....

15 mei 2019 om 08:55

Ja, en de ontwikkeling van andere clubs is ook echt de verantwoordelijkheid van Ajax.. Ajax stelt gewoon zijn eigen toekomst veilig. Natuurwet waar de sterkste altijd wint en vaak ten koste van de wat minderen... Maar ik durf te wedden dat AZ ook overal clubs afstruint en spelers weghaalt uit opleidingen, maar dat zal weer bij de wat lagere garde zijn. Alle clubs halen spelers uiteindelijk weer bij andere clubs weg, al is het maar met talentendagen e. D. Maar goed, iedereen lijkt een blinde vlek voor zijn eigen club te hebben. Voetbal is gewoon ook handel, wen er maar aan.

15 mei 2019 om 09:25

@ninjakai nu noem je er 5 op ondertussen er 100e spelers in de jeugd zitten bij ajax?

15 mei 2019 om 10:15

@kroketeter, ik weet niet voor welke club jij bent maar ook jouw club haalt jeugd elders vandaan maar dan is het waarschijnlijk anders, en je mag best een hekel aan mij, de club of andere supporters hebben hoor, daar lig ik niet wakker van, misschien een tip om je clubliefde groter te laten zijn dan de haat voor Ajax

15 mei 2019 om 11:09

Markbakel, vraag het Wolterx even, die kan je vast meer namen geven, maar dit is sowieso al een kansloze discussie.

Ajax wordt aangesproken op het gedrag wat elke club doet, maar nu Ajax op een punt is gekomen waar ze wellicht zouden kunnen gaan domineren( wat nog helemaal niet zeker is) gaat iedereen zitten miepen.
Deze reacties komen allemaal uit angst en afgunst.
Ajax of welke club dan ook voeren vergelijkbaar beleid, ieder op hun eigen niveau.

Het begint een beetje triest te worden, eerst de afgelopen 4 jaar roepen dat Ajax niets wint en lekker lachen. Nu winnen ze een keer de dubbel en doen het goed in Europa en iedereen begint te koeren dat het allemaal oneerlijk is wat |ajax doet. Stop toch met janken en focus je lekker op je eigen club!

15 mei 2019 om 09:28

Isco1 ik lees vooral een slecht geschreven stuk waar alles bij elkaar geraapt wordt.

Zo heeft de quote van fc Utrecht niet alleen betrekking op Ajax maar ook op psv en Feyenoord.

De frustratie van Feyenoord heeft ook niets met de recente Ajax situatie te maken maar gaat om een samenwerking tussen twee andere Rijnmondse clubs met Ajax. Dat is hun goed recht. Als AZ morgen besluit met psv een samenwerkingsverband aan te gaan is dat ook hun goed recht.

AZ vist al heel lang in dezelfde noord Hollandse vijver als Ajax. Dit ging lang prima omdat AZ op een ander niveau acteerde dan Ajax. Doordat AZ na het FSB echec het echt moest gaan hebben van de jeugdopleiding en ook structureel op een hoger niveau acteert krijg je natuurlijk meer wrijving, alleen dat is niet nieuw.

Gisteren gingen veel mensen los op de riooljournalistiek van de telegraaf, maar dit broddelwerk van het AD is nog bedroevender omdat bij Bergwijn er zeker rook is.....

15 mei 2019 om 10:35

Wat ik lees is dat Ajax 100 procent in tegenstelling handelt met het belang van het Nederlandse voetbal, maar daar ook wel een beetje toe gedwongen wordt omdat het internationaal ook zo gebeurt en de regels nou eenmaal zo zijn. Het belang van het Nederlandse voetbal is dat alle betaald voetbal clubs goede Nederlandse spelers scouten en veel geld steken in hun voetbalopleiding. Door elkaar vervolgens van jeugdspelers te beroven, wordt geld dat clubs in scouting en opleiding steken weggegooid geld. Hiermee wordt het belang van kleinere clubs om juist geen geld in de scouting en jeugdopleiding te steken. Aangezien het internationaal ook gebeurt moet Ajax eigenlijk wel mee in de vaart der volkeren.

15 mei 2019 om 12:58

Als je jeugd telkens wordt leeggeplukt kan je toch ook nooit hetzelfde doel bereiken.

15 mei 2019 om 16:32

Ajax verdiende in 1e instantie zijn geld door hogere uitkeringen TVgelden, ca 97 miljoen in 20 jaar meer dan de gem andere club..dat is als vliegwiel gaan dienen. Ajax heeft kennelijk zoveel macht binnen de KNVB dat dit niet-solidaire systeem tot de huidige abjecte situatie geleid heeft: $jax honderden milj vermogen en de sappelende kleine clubs mogen de heerser voorzien van de beste talenten.. Da's geen eerlijke eredivisie meer. Voorspelbaar.

Natuurlijk is her frustrerend wanneer je spelers naar een andere club gaan, maar de clubs mogen ook naar zichzelf kijken. Hoeveel kansen krijgen jeugdspelers bij het eerste van hun club? Niet veel. Het is een enkeling die doorbreekt. Om dan naar een club als Ajax te gaan geeft gewoon veel meer kans om het betaald voetbal te halen. Wanneer je bij Ajax het niet red zijn er nog tal van eredivisie en eerste divisie clubs waar die spelers naar toe gaan.

15 mei 2019 om 07:11

Mwah, hoeveel kansen krijgt een jeugdspeler bij Ajax in het eerste? Niet veel, alleen de hele grote talenten. Van alle jeugdspelers bij Ajax krijgt nog geen 10% een kans in het eerste. Vraag eens aan Schuurs hoevaak hij al in het eerste heeft mogen spelen.

15 mei 2019 om 07:19

Dan had Schuurs lekker bij Fortuna moeten blijven, hij wist van te voren namelijk dat 1ne De Ligt op zijn plek speelt, dan weet je van te voren dat je niet gaat spelen.. Maar ook Schuurs ging meer verdienen en dan is elke week spelen blijkbaar toch minder belangrijk geworden

15 mei 2019 om 07:31

Betaald voetbal heb ik het over hè, als je bij Ajax het dan niet redt is het vangnet veel groter. Hoeveel keepers uit de Ajax jeugd spelen in de ED? Bizot, Padt, Vermeer, Hahn, van der Hart, Grootjhuizhuizen. En dan lopen er denk ik in de KKD nog een aantal rond.

15 mei 2019 om 07:33

@kohaku

Quote: "mwah, hoeveel kansen krijgt een jeugdspeler bij Ajax in het eerste? Niet veel, alleen de hele grote talenten. Van alle jeugdspelers bij Ajax krijgt nog geen 10% een kans in het eerste. Vraag eens aan Schuurs hoevaak hij al in het eerste heeft mogen spelen".

Is klinkklare onzin. Een speler mag pas voor het eerste elftal spelen als hij 16 is. De spelers die niet goed genoeg zijn voor Ajax vallen meestal al voor die tijd af. Spelers die het tot de -19 of Jong Ajax schoppen, krijgen altijd een kans, maar dan moeten ze die wel zelf afdwingen. Sommigen zijn gewoon niet goed genoeg omdat te doen en zullen afvallen. Het is belachelijk om net te doen alsof dat alleen bij Ajax zo is. Schuurs heeft zich prima ontwikkeld bij Jong Ajax en zal volgend jaar gewoon deel uitmaken van de selectie. En wedstrijden gaan spelen. Daarvoor was hij dit jaar nog niet goed genoeg. Maar dat is helemaal geen schande als je nog zo jong bent.

15 mei 2019 om 08:58

Het verschil is dat als je faalt bij de mindere clubs je vaak afdaalt naar amateurniveau. Als je uit de Ajax opleiding komt en het niet helemaal gered hebt kun je vaak nog naar lagere eredivisieclubs, eerste divisie of soms als talent nog naar het buitenland. Dus met een opleiding van Ajax zijn je kansen in het profvoetbal gewoon groter.

15 mei 2019 om 07:18

Van de tientallen jeugdspelers die naar Amsterdam gaan komt 99% bedrogen uit. Ajax trekt een heel blik spelers open in de hoop dat er een of twee tussen zit (ten) die het eerste kan/kunnen halen. De rest krijgt ook bij Ajax geen kans.

15 mei 2019 om 07:21

En de rest verspreid zich over het land waar andere clubs dan weer naar bij hebben, alsof er bij PSV, Feyenoord en Az elk jaar 15 jeugdspelers in de selectie zitten of basis staan, die clubs doen namelijk hetzelfde als Ajax

15 mei 2019 om 07:47

@hijniet!

Quote: "van de tientallen jeugdspelers die naar Amsterdam gaan komt 99 bedrogen uit. Ajax trekt een heel blik spelers open in de hoop dat er een of twee tussen zit (ten) die het eerste kan/kunnen halen. De rest krijgt ook bij Ajax geen kans".

Is volslagen onzin. Het is rekenkundig volstrekt onmogelijk om honderden talenten gelijke kansen te geven als een coach niet meer dan 11 spelers op mag stellen en 4 wisselen. Voor Ajax gelden de zelfde regels als voor iedere andere club. En het lijkt me vrij logisch dat een coach de beste opstelt. Bij Ajax krijg je altijd een kans als je goed genoeg bent. Maar je moet die kans wel zelf grijpen. En als je niet goed genoeg bent voor Ajax, kan je vaak aan de slag bij een andere Bvo. De opleiding van Ajax voorziet het hele betaalde voetbal van bruikbare spelers, er is praktisch geen club die niet 1 of meer spelers in de selectie heeft die door Ajax zijn opgeleid.

15 mei 2019 om 09:34

"om dan naar een club als Ajax te gaan geeft gewoon veel meer kans om het betaald voetbal te halen."

Nou, die kans is in recordtempo steeds kleiner aan het worden. De talenten uit de eigen jeugd hebben momenteel al concurrentie van de gehaalde spelers Onana, Lamprou, Varela, Kotarski, Kristensen, Sinkgraven, Magallan, Schuurs, Tagliafico, Labyad, Schone, De Jong, Neres, Tadic, Bande, Ziyech, Dolberg en Cerny en "oudjes" Veltman, Blind, Huntelaar. En daar komen komend seizoen Scherpen, Marin, Pierie en ongetwijfeld nog een hoop anderen bij.

15 mei 2019 om 11:33

Spelers die de Ajax opleiding hebben doorlopen maar niet doorbreken, vinden vaak onderdak bij andere Bvo's. De Ajax opleiding is de grootste leverancier van spelers.

15 mei 2019 om 11:39

Cabinessence, ja want al die spelers die jij op noemt zijn concurrenten van een speler die op zijn 12-15e naar Ajax komt. Nog los van het feit dat de spelers die jij opnoemt op bijna alle posities in het team spelen, dus nooit zullen concurreren met een speler die op een á twee posities uit de voeten kan.

Maar in de door jou gestelde situatie zullen uiteindelijk de spelers die afvallen nog steeds meer kans on in het betaalde voetbal terecht te kunnen komen

Even voor de duidelijkheid, dit geldt natuurlijk niet alleen voor spelers die uit de opleiding van Ajax komen, maar net zo goed voor spelers die uit de opleiding van Psv, Feyenoord en zelfs AZ komen. Wellicht in minder grote aantallen, maar dan nog

15 mei 2019 om 11:47

Speedyafc is me al voor maar toch even. Je hoeft natuurlijk niet per sé door te breken in het eerste van Ajax om betaald voetbal te spelen. Feit is dat Ajax inderdaad de meest producerende jeugdopleiding van Nederland (en ik meen te hebben gelezen, van de wereld) is. Of je nu bij Groningen, (padt, Zeefuik, Sierhuis), bij Zwolle (van der Hart, Koppers, Bouy, Clement), bij Willem II (anita, Ozbiliz tot voor kort) of bij Utrecht (emanuelson, Bazoer, Tannane) kijkt, overal spelen spelers die uit de jeugdopleiding van Ajax komen.

Wat een gehuil zeg.. wat Ajax op dit moment kan doen is het gevolg van goed beleid. De kas is goed gespekt en sportief gaat het voor de wind. Door de centen kan Ajax makkelijker spelers kopen en voor jeugdspelers van andere clubs is het sportief nog meer aantrekkelijk om voor Ajax te komen spelen.

15 mei 2019 om 07:09

Maar de hele tijd wordt er over een stap omhoog sportief gesproken, maar dat kan je niet al na 1 seizoen zeggen. Ajax in de cl is gewoon hoogstwaarschijnlijk een incident (vooralsnog) het oppertunisme begint wel extreme vormen aan te nemen zeg

15 mei 2019 om 07:12

Ajax stond twee jaar geleden in de finale van de EL. Dit seizoen heeft de club bijna de CL finale gehaald. Misschien is het geen incident?

15 mei 2019 om 07:13

@JustPSV95 dat heeft ook niet alleen met dit seizoen te maken, voor spelers van bijvoorbeeld AZ en Utrecht is het altijd een sportieve stap omhoog en voor de jeugdspelers van Feyenoord de afgelopen jaren ook.

15 mei 2019 om 07:18

007 die europa league finale was alleen met grotendeels met dezelfde spelers die dit jaar ze in de cl droegen. Namelijk de ligt ziyech oa. Toen een dolberg in wereld vorm tov tadic nu. Een viergever die boven z'n niveau presteerde

15 mei 2019 om 07:20

Tagliatello daar heb je zeker een punt. Echter is zo'n bayern scenario veel moeilijker door het niveau vd competitie. Als je van de andere 16/17 wint blijf je gewoon meedoen om het kampioenschap.

15 mei 2019 om 07:30

@JustPSV95: ik heb Overmars nergens in de pers horen zeggen dat Ajax een stap hoger is dan PSV. Kan me ook niet voorstellen dat hij dat zal doen. Wordt nu wel interessant wat dit gaat opleveren, zijn dit alleen de steken via de media of gaat er een basisspeler van PSV daadwerkelijk overstappen. Als dat gebeurt, kan je wel spreken van een trendbreuk. Neem trouwens nog steeds aan dat PSV gewoon nee blijft zeggen, en dat zou ik ook doen als ik PSV was.

15 mei 2019 om 07:47

Financiële mogelijkheden bij Ajax zijn al een aantal jaar groter, dat verschil begint zich nu in de salarissen te uiten. Sportief valt nog steeds wel te zeggen dat Ajax een vooruitgang is. Afgelopen 10 jaar 5 keer kampioen en 5 keer tweede? Heeft geen enkel team beter gedaan.

15 mei 2019 om 09:02

Ajax is vrijwel altijd al een stap omhoog geweest. Ook in de mindere tijden. Gewoon puur door het feit dat Ajax groter en beruchte is dan PSV vangen ze bv vrijwel altijd meer geld voor een speler. Dus qua spelniveau is Ajax niet altijd de grotere, maar qua club druk en aanhang E. d. nog altijd vele malen groter dan de andere clubs in Nederland.

15 mei 2019 om 09:41

Pak de laatste 5 jaar eens...

15 mei 2019 om 09:49

Of dit jaar......

15 mei 2019 om 10:21

Financieel is ook een stap. Vergeet dat niet he. En ajax heeft geld hebben een plan en dat de rest niet kan volgen komt meer door de rest. Ajax moet verder kijken dat is internationaal. Dat heeft vd sar al gezegd overmars koopt geen rotzooi en op bergwijn en ødegaard na os er veel rotzooi in de eredivisie wat niet bij ajax speelt.

15 mei 2019 om 10:32

"ajax stond twee jaar geleden in de finale van de EL. Dit seizoen heeft de club bijna de CL finale gehaald."

Ja, en vorig seizoen sneuvelden ze in de playoffs voor de EL, lagen ze in december uit de beker en zagen ze al in de 31e speelronde PSV kampioen worden.

15 mei 2019 om 11:45

Echt man, denk eerst een na voordat je dingen gaat roepen, man man.
Ik dacht dat je wel redelijk objectief kon zijn maar de afgelopen dagen ben je aardig gefrustreerd aan het reageren.
Over vorig seizoen ga ik je niets proberen uit te leggen. Pfff

15 mei 2019 om 14:23

@cabinessence, normaliter ben je best redelijk, maar het valt me zwaar tegen van jou dat je vorig jaar erbij haalt. Ben je vergeten wat er vorig jaar gebeurde waardoor Europees voetbal niet werd gehaald? Vind het een trieste reactie van je en ben dat niet van je gewend.

15 mei 2019 om 12:11

Of het is juist een teken van slecht beleid dat de jeugdelftallen in eerste instantie niet genoeg goede spelers heeft en dat ze juist daarom de beste spelers van andere clubs moeten kapen? Niet voor niets staat geen van de jeugdeltallen bovenaan in de competitie. Dan kan je wel zeggen dat het om de individuele ontwikkelingen gaat en niet om het team, maar dat is onzin, want anders haal je ook niet zoveel spelers weg.

15 mei 2019 om 13:14

@vedetterut

Dit een oneigenlijke discussie. Iedereen heeft het maar over veel, maar dat is relatief. Jeugdelftallen die niet bovenaan staan is juist de bedoeling. Kijken ze namelijk helemaal niet meer na. Jong Ajax van vorig seizoen is kampioen geworden, wat heeft dat Ajax een aan spelers opgeleverd. echt nagenoeg niets, Groningen heeft er een goede spits aan overgehouden. Vitesse en AZ leuke bankvulling en de Graafschap en PEC een leuke middenvelder. Nou whoepie tot zover het kampioenschap. Om maar aan te geven hoe belangrijk het is om jeugdkampioen te worden. Als je kijkt naar welke spelers doorgeschoven zijn en waar naartoe dan krijg je een heel ander beeld.

Dan komen we aan op het zoveel spelers weghalen. Zijn het veel spelers of zijn het de grootste talenten. Bij Ajax zelf hebben we er ook een handje, je de jeugdspelers worden gekaapt door het buitenland. En dan komen ze op de proppen met Fosuh Mensah, Malen, Redan en Dilrosun. Is dat zo ontiegelijk veel? Valt reuze mee, het zijn vooral de grootste talenten waardoor het als zo veel en zo vervelend wordt ervaren.

15 mei 2019 om 14:27

@vedetterut, ik ken een tennistrainer die een heel getalenteerde zoon heeft die ook tennist. Bij de toernooien deelt hij zijn zoon consequent in bij hogerspelende teams. Ik vroeg hem een keer waarom hij dat deed en hij zei: "daar leert hij meer van een verliespartij dan wanneer hij op zijn sloffen wint in zijn eigen leeftijdscategorie". En dat is wat Ajax ook doet: jongere spelers met talent in een hoger team laten spelen. Het maakt niet uit of dat team dan verliest, want ze kijken individueel naar de spelers hoe die zich standhouden.

Marktwerking, vrij verkeer van personen.

15 mei 2019 om 16:36

Maarr dan ook n eerlijke start he: gelijke uitkering voor alle 18 clibs uit de TV POT

Kwestie van goed beleid voeren. Alles gaat met golfbewegingen.. nu lijkt het of Ajax gaat domineren voor langere tijd(eerst nog zien) zoals PSV dat ook bepaalde periodes in het verleden gedaan heeft(toen kochten ze Koeman Arnesen lerby liegt Vanenburg en zelfs bijna Rijkaard van ajax).. vind het zelf geen probleem om de komende jaren geen "helemaal niets in A'dam " te horen.

15 mei 2019 om 07:23

Alleen Koeman en Vanenburg werden gekocht van Ajax, Kieft, Lerby en Arnesen kwamen van buitenlandse clubs.

15 mei 2019 om 07:39

En Gullit van Feyenoord niet te vergeten

15 mei 2019 om 08:19

Gullit en Nielsen van Feyenoord.

He, waar is de eigen jeugd gebleven? Hilarisch dit. De jong wegplukken bij willem 2 en dan ermee pronken als product van ajax...anyway: als psver zeg ik: bergwijn mogen jullie weer terug. Mits je 50+ mio betaalt. Anders vertrekt ie naar het buitenland. En prima dat ajax achter hem aan zit, kunnen we de prijs alleen maar verder opdrijven. Zo simpel is het. Ik vind zn opvolgers veel interessanter. Sowieso krijgt een psv bijv. Volgend seizoen nog een beter elftal dan nu. Nogmaals, dat ajax nu btje hopeloos achter ieder talent in de ed aan zit, tekent de armoede die heerst in de jeugd waar eerder al alarm is geslagen door een insider. Ajax gaat nu veel geld uitgeven dat ze maar 1x uitgeven kunnen. Gevolg? Miskopen en terug bij af.

15 mei 2019 om 07:22

Ajax zit denk vooral een periode te overbruggen tot de talenten die nu in 017 spelen bij het eerste gehaald kunnen worden. Daar zit toch echt enorm veel talent

15 mei 2019 om 07:25

Dat lees ik 24u per dag dat daar veel talent zit. Bij psv ook. Zegt niets over mentale weerbaarheid om in 1e te acteren.

15 mei 2019 om 07:44

Precies.. dus als dat zo is.. dat daar niets over te zeggen valt..
Waar val je dan over? Die talenten die Ajax overneemt hebben ook nog niets bewezen.

15 mei 2019 om 07:24

MartinaRody,

Grappig dat je alleen de Jong eruit weet te pikken. Jij bent waarschijnlijk iemand die vind dat t pas eigen jeugd is als ze op de toekomst zijn geboren. What about vdBeek, de Ligt, Maz,Veltman,Blind, een eerder vertrokken Kluivert..
Ekkelenkamp,Eiting,de Wit, Gravenberch..
Die moet t nog bewijzen maar wel allen al een debuut gemaakt en niet met de minste wedstrijden.

Vergeet niet dat een PSV of Feyenoord of een een club uit de staart precies t zelfde doen. Kom alleen minder snel ah licht.

Best schijnheilig, vindt ik.
En ook Ajax wordt beroofd van de betere talenten. Maw.. thats life

15 mei 2019 om 07:36

Bergwijn eigen jeugd? Die heeft gewoon het grootste gedeelte in de opleiding van psv gezeten hoor. Die is bij ajax zelf weggegaan, hoe kom je erbij dat die gekocht is?

15 mei 2019 om 07:40

Bergwijn was 13 toen ie naar PSV ging.. die kan je wel tellen als eigen jeugd

15 mei 2019 om 07:46

'Overgenomen toen ze nog alles kochten'.


Hij zegt dus niet dat Bergwijn gekocht is.
Vergelijk kan je gewoon tot eigen jeugd bestempelen. Speelthaast 10 jaar bij PSV. Voor de rest slaat hij door. Riekt naar afgunst.

15 mei 2019 om 08:01

Spelers die worden gekocht zijn geen eigen jeugd. Het gaat vaak om transfersommen die menig eredivisie club niet eens kan betalen.

15 mei 2019 om 09:40

We doen in Nederland nogal krampachtig over de definitie van eigen jeugd. De opleiding tot profvoetballer begint pas op je 16e, 17e. Daarom geldt vlgs de UEFA een speler die tussen zijn 17e en 23e 3 jaar bij een club heeft gespeeld als een homgrown player, oftewel jeugdspeler. Lijkt me een faire definitie. Natuurlijk is het specialer als een speler al sinds zijn 8e bij een club voetbalt. Dat soort spelers zijn dan ook altijd extra populair bij de fans. Maar als een speler op zijn 16e bij een club komt en zijn opleiding tot prof doorloopt en daar debuteert in het eerste, is het voor mij gewoon eigen jeugd.

15 mei 2019 om 09:44

"hoe oud is hij nu dan?19? Hoeveel jaar bij Ajax dan vanaf zn 7e ofzo is ook gewoon 6 jaar en op zijn 13e ofzo naar Psv. Bij beide 6 jaar dus..."

Of je checkt gewoon even de feiten.

Bergwijn is niet 19, maar 21 en hij speelt niet 6 jaar maar al 8 jaar bij Psv.

15 mei 2019 om 11:53

Oftewel, lekker belangrijk!!!
Iedereen die maar begint te mekkeren over wel eigen jeugd niet eigen jeugd. Who cares.
Is de speler goed voor je team, dat is wat telt.
Als een speler goed gescout is op 15 jarige leeftijd of op 18 jarige leeftijd lekker belangrijk, ook op hun 18e kan je zo nog veel leren. Als je die speler dan voor mooie centen kan verkopen goed toch voor welke club dan ook!

Ik snap de frustratie bij de mensen die niet voor Ajax zijn, maar de club heeft wel alles zelf bereikt. Er is geen rijke oliesjeik gekomen die ineens iedereen koopt. Zoals andere al hebben aangegeven, andere clubs doen precies het zelfde.

15 mei 2019 om 07:19

Ga nou niet doen of ajax miljardenclub is geworden. Prestaties en dus inkomsten in de cl zn niet structureel. Met dr jong hadden ze een talent van juweeltje dat ze volgend seizoen niet hebben. 1x kampioen geworden laatste 4 jaar. Jouw grote praatjes passen niet in deze werkelijkheid.

15 mei 2019 om 07:20

En jou jaloezie is meteen te merken.

15 mei 2019 om 07:34

@MartinaRody: kom op man, kijk naar de financiele gesteldheid van afgelopen jaar (amper Europees voetbal en geen megatransfers) en je kan zien dat Ajax er toen al super goed voor stond. Nu is alleen ook dit jaar de omzet bizar verdubbeld door CL inkomsten (transfer De Jong nog niet meegenomen). Maar het goede beleid wordt al lange tijd aangehouden en Ajax stond er al by far het beste voor.

15 mei 2019 om 07:37

Grote praatjes? Hij zegt gewoon dat Ajax de prestaties gewoon zelf heeft weten te bereiken en er geen externe geldschieter aan te pas kwam. Wou je ontkennen dat het zo is?

Nou. Wat een grootspraak van 007 zeg. Foei.

15 mei 2019 om 07:37

!X kampioen in 4 jaar zeggen omdat je dat goed uitkomt.. 5X in de laatste 9 jaar klinkt alweer heel anders. Ik denk dat elke club in Europa, behalve Juve, PSG en Celtic, heel blij zijn met zulke cijfers..ach ja, zo kan iedereen een beetje goochelen met cijfers zodat het je goed uitkomt..

15 mei 2019 om 08:19

@MartinaRody Hou je eigen praatjes voor je. In 10 jaar 5 keer 1e 5 keer 2e. Komt geen andere club bij in de buurt. Jouw tegenargumenten passen dus niet bij de werkelijkheid. Zou maar vast gaan huilen in een hoekie. Ajax supporters riepen dit al jaren en werden keihard uitgelachen door de rest. Wie was toen ook alweer niet reëel. Die overvolle kas, is niet gebaseerd op dit jaar CL, maar alle jaren ervoor. Maar he Overmars was toch een slechte TD. Brands was veel beter....

15 mei 2019 om 09:05

Ajax maakt al jaren winst door de hoge transfervergoedingen dus kom niet met je de Jong voorbeeld terwijl er la velen voorgegaan zijn

15 mei 2019 om 10:11

Thebrightone. Daarbij vergeet men dat Willem 2 er ook aardig mee profiteerd. Is ook de enige club die je niet hoort klagen.

15 mei 2019 om 12:29

Ik denk dat RKC ook niet klaagt als ik eerlijk ben. Die krijgen ook een paar miljoen binnen als ik me niet vergis.

15 mei 2019 om 10:33

Klopt dat Ajax zelf voor de CL inkomsten heeft gezorgd. Maar je gaat gewoon zien dat andere clubs hier ‘last’ van gaan krijgen. Daarom vind ik dat de KNVB, als onafhankelijke organisatie, moet stoppen met het faciliteren van een verbetert programma.

15 mei 2019 om 11:32

De KNVB weet nu dat een Nederlandse club echt ver kan komen in de CL. Daar is dus geen rekening mee gehouden. De bond kan nu gewoon een programma maken waarin er geen grote veranderingen moeten worden toegepast.

15 mei 2019 om 12:11

Ik denk dat mensen geen last hebben van het geweldige beleid dat er gevoerd word en iedereen onderstreept wel dat Ajax het gewoon heel erg goed gedaan heeft, maar je hoeft de reacties maar te lezen en de grootheidswaanzin spat er vanaf. Daar zit het pijnpunt naar mijn mening.

Als er zo'n enorm verschil zit tussen de mening van supporters van 1 club in tegenstelling tot het overgrote deel, mag je jezelf wel afvragen waarom dat zo is. Dan vind ik het nogal naief om direct met woorden als 'jaloezie' aan te komen zetten, want het overgrote deel van de clubs hebben hele andere doelstellingen dan Ajax. Die hebben geen reden om jaloers te zijn.

Ik zou zeggen: Laat jouw eigen mening eens even buiten beschouwing en lees de reacties eens echt door. Als je dan echt niet ziet dat er sprake is van grootheidswaanzin, dan heeft verder discussieren weinig zin. Nogmaals, het is ontzettend knap wat Ajax vooralsnog bereikt heeft, maar het zou jammer zijn om de gunfactor in eigen land direct weer om zeep te helpen.

Psv deed in de jaren '80 precies hetzelfde, maar dan bij Ajax. Onze beste spelers kopen. Bij Feyenoord haalden ze Gullit weg en tot voor kort geleden Wijnaldum. Hoorde je ze toen zeuren? Oh nee. Want ze boekten er toen toevallig successen mee. En ze haalden onze spelers weg voor achterlijk lage bedragen. Maar als Ajax interesse toont in Bergwijn en daar naar alle waarschijnlijkheid gewoon goed geld voor betaalt, dan is de wereld opeens te klein daar in Eindhoven.

En andere clubs halen ook talenten weg bij Ado, Sparta etc. Hoe groter het talent, des te meer kans dat een grotere club hem gaat proberen te halen. Zo werkt het nou eenmaal. Ajax is in de voetbalketen binnen Nederland het hoogste wat je als jeugdspeler kan bereiken. Dat is niet arrogant bedoeld, maar de club heeft gewoon het meeste geld, investeert het meest in de jeugd en heeft de beste faciliteiten voor de jeugd. Enige wat nog boven Ajax komt, is het buitenland. En meestal halen die nou weer jeugdspelers bij Ajax weg.

15 mei 2019 om 09:52

"psv deed in de jaren '80 precies hetzelfde, maar dan bij Ajax. Onze beste spelers kopen."

Dan hebben we het over ca. 35 jaar geleden. Hoezo oude koe? Bovendien heeft PSV toen alleen Koeman en Vanenburg rechtstreeks van Ajax overgenomen. Kieft kwam van Torino, Wouters van Bayern, Arnesen van Anderlecht, Lerby van Monaco. Van dat rijtje spelers waren overigens alleen Kieft en Vanenburg zelf opgeleid door Ajax (en Vanenburg zelfs maar één jaartje).

"bij Feyenoord haalden ze Gullit weg en tot voor kort geleden Wijnaldum."

Andere situatie. Feyenoord was op dat moment geen directe concurrent (waren 10e geworden) en zat dusdanig in geldnood dat het verkopen van Wijnaldum een noodzaak was.

15 mei 2019 om 14:23

PSV heeft in de jaren veel meer spelers met een Ajax achtergrond gehaald dan andersom; rechtstreeks of indirect. Daarnaast wordt het halen van Wijnaldum nog eens goedgepraat vanwege eventuele geldnood bij de Rotterdammers. Hou op met die schijnheiligheid en erken dat de rollen een beetje zijn omgedraaid: Ajax ligt nu financieel op pole positie en handelt daar naar, net zoals PSV het indertijd deed. Ik heb me daar als Ajax supporter flink aan geërgerd, maar vond het niet meer dan realistisch. En kijk nu even verder dan je neus lang is: in Europa is Ajax, net als Psv, een kleine speler en moet toekijken hoe de grootste talenten, jawel, afkomstig van Ajax, worden geplukt door de Europese elite. Vind ik ook niet leuk, maar niet tegen te houden. Daar kun je je kwaad om maken of het maar accepteren. Dus niet afgeven op Ajax en het eigen handelen goedpraten, maar gewoon blijven concurreren. Dat is PSV tot nu toe aardig gelukt, dus waarom zou dat niet zo blijven? Maar die afgunst.....

15 mei 2019 om 15:08

@pinko:

Dus als een speler vroeger ooit voor Ajax heeft gespeeld en daarna naar een andere club is gegaan, dan mag PSV 'm niet van die club kopen? Wat een onzin...

En wanneer heeft PSV voor het laatst concreet gehengeld naar iemand die op dat moment een vaste basisspeler was bij Ajax, zoals Ajax nu bij PSV aan het doen is? Misschien laat mijn geheugen me even in de steek, maar volgens mij is dat sinds 1986 (vanenburg en Koeman) niet meer gebeurd.

Verder heeft mijn mening in deze helemaal niets te maken met afgunst. De enige reden waarom ik Bergwijn liever niet naar Ajax zie gaan, is omdat dit een dubbel verlies voor PSV zou betekenen: met één transfer jezelf zwakker maken + de concurrent sterker maken.

Dat getrek aan jeugdspelers moet gewoon stoppen, clubs steken veel geld in de jeugdopleiding en het is gewoon niet netjes als andere clubs de parels eruit trekken zodat je er geen geld mee terug kan verdienen.

Op de lange termijn is dat ook gewoon de doodsteek voor de jeugdopleidingen bij de kleinere clubs, en dat kan volgens mij nooi de bedoeling zijn, want dat zou betekenen dat in de breedte de kansen voor jeugdspelers om door te breken alleen maar kleiner wordt, omdat er minder plaatsen zijn om zich door te ontwikkelen. En dat is uiteindelijk ook gewoon slecht voor het Nederlandse voetbal.

15 mei 2019 om 07:39

Ik ben daar niet tegen aangezien ook Ajax last heeft van clubs die onze talenten weghalen. Fosuh Mensah, Dilrosun, Daishawn Redan, Juan Familia Castillo (Chelsea), Mink Peeters en zelfs Oussim Bouy. Allemaal jongens die een grote toekomst hadden bij Ajax maar in hun tienerjaren zijn weggeplukt door rijke Europese clubs. Van mij mag de regelgeving veranderen...

15 mei 2019 om 12:32

Dan moet je een duidelijke leeftijd zetten daarvoor. Ik vind 18 aan de ene kant wel een mooie, maar aan de andere kant kun je als 16-jarige ook van de Jumbo overstappen naar de Appie of Lidl om daar te gaan werken. Want hiermee belemmer je de vrijheid van spelers die misschien bij PSV tekort komen, maar bij Willem II of NAC wel goed genoeg zijn.
En ik denk juist dat competitie onder jeugdspelers goed voor ze is, net zoals het in eigenlijk iedere andere bedrijfstak is. Zonder concurrentie heb je minder noodzaak om jezelf te verbeteren.

Ik snap de frustratie bij de subtop prima, maar zolang er geen andere regelgeving is dan zal je zelf toch ook je scouting&opleiding moeten aanpassen.

Als je als AZ zijnde je eigen talentendagen in Amsterdam houdt dan moet je niet vreemd opkijken dat een aantal van die jongens later graag de overstap naar Ajax maken.
Daarnaast hadden zowel Hillen als Fitz-Jim al aangegeven weg te willen en stonden ze in nadrukkelijke belangstelling van buitenlandse topclubs. Dan heb ik persoonlijk liever dat ze eerst naar een NLse topclub gaan.

15 mei 2019 om 07:37

Mbt AZ helemaal mee eens, die hebben zelf bepaald dat ze actief in Amsterdam willen werven. Jongens die net niet goed genoeg voor Ajax zijn, gaan dan naar AZ, waarbij inderdaad een latere overstap tot de mogelijkheden behoort. AZ vist moedwillig in dezelfde vijver (in de achtertuin van Ajax), die heeft 0 recht op huilen.

Wat een flauwekul zeg, alsof de topspelers van Ajax na een succesvol seizoen ook niet worden weggeplukt door grote Europese teams. Dat gebeurt ook al in de jeugd. Zelfde met dat gejank over het gat in financiën met de rest vd eredivisie. Ajax blonk juist uit door als veredeld jeugdelftal die miljoenenteams in de CL op te rollen, dat gebeurde niet met een tas geld. Nu houden ze erg veel over, wat door binnenlandse transfers weer naar beneden sijpelt. Hoop gekraai om niks vind ik het allemaal.

Nou nou AZ, wel 3 hele spelers hebben de overstap gemaakt. In de opleiding van AZ zitten alleen maar spelers die op het jeugdcomplex geboren zijn en vanaf de F-jes voor de club spelen. Idem voor de overige Bvo's toch? Dat er ook 3 omgekeerde weg bewandelde vergeten we voor het gemak maar even.

Ik snap de frustratie, maar bijna elke club kent een grotere vis in de zee die veel weg kaapt. Engelse clubs vissen de jeugd van Ajax en Feyenoord leeg, zij gaan dan weer op hun beurt clubs als AZ en Sparta leeg vissen.

15 mei 2019 om 07:56

De frustratie is te begrijpen maar het gebeurt overal. Bij Ajax en Feyenoord worden ook jongens uit dd jeugd weggeplukt door clubs zoals manchester city, psg, enz. Ajax, Feyenoord en PSV plukken jonge spelers weg bij de andere eredivisie clubs en KKD en deze clubs plukken jongetjes ban 6 à 7 weer weg bij amateurclubs. De amateurclubs hoor je hier ook niet over terwijl dit ook niet altijd grappig is.

Voordat het accoord ingaat over jeugdspelers gaat er nog eerst lekker geplukt worden en wel zo veel mogelijk, want stel...stel dat er een talentje blijft liggen oh..oh.. Maar de tijd is aangebroken dat bijvoorbeeld Ajax weer veel (buitelandse) spelers koopt en de jeugd weer kiest voor de veel grotere kans op speeltijd bin hun "eigen" club.

15 mei 2019 om 08:26

'voordat het accoord ingaat over jeugdspelers gaat er nog eerst lekker geplukt worden en wel zo veel mogelijk, want stel...stel dat er een talentje blijft liggen oh..oh'' Dat akkoord waar jij op doelt gaat niets veranderen hoor

Er wordt nu net gedaan of die jongens met frisse tegenzin naar Ajax gaan. Die jongens willen naar Ajax, want daar worden ze de beste en de club krijgt daar een vergoeding voor. Welkom in de grote mensen wereld.

15 mei 2019 om 11:23

Precies. En wat heeft Feyenoord uberhaubt te maken met een samenwerking tussen Sparta en Feyenoord? Daar gaan zij toch helemaal niet over?

Allemaal gezeur voor de bühne. Dezelfde clubs staan weer vooraan om de afvallers (die zijn er namelijk legio als je zoveel spelers binnenhaalt) met open armen te ontvangen of eventueel te huren. Mes snijdt aan 2 kanten!

En als ze eenmaal 22 zijn worden ze bij Ajax weer weggelokt door Europese topclubs. Zo werkt het nu eenmaal.

Wat een gezwats zeg..mensen / clubs die kritiek hebben op het beleid van Ajax. Gewoon goed beleid...je gaat mij niet zeggen dat de 'kleinere' clubs wanneer ze een talent of speler vanuit een andere (amateur) club kunnen krijgen, hier niet voor gaan zorgen. Het zal ze dan een worst wezen dat de benadeelde club het zonder het talent moet doen en hen ziet vertrekken. Denken we met z'n allen dat ze dan zeggen. 'nou...laat hem lekker daar spelen, want anders benadelen we de club die hem heeft opgeleid etc. etc......'welkom in de wereld van de realiteit!'

De Telegraaf komt met een wild verhaal en Ajax is de gebeten hond. Als jeugdspelers niet bij Ajax willen voetballen dan gaan ze er niet naartoe. Als een speler bij een andere club in opleiding is en vervolgens gescout wordt, dan is dat een stuk erkenning voor het talent dat de speler heeft.

Maar twee woorden, pure afgunst en jaloezie. Oh... Nog een derde woord: hypocriet. Alle clubs halen spelers weg bij andere clubs. Bijna geen enkele bvo heeft eigen spelers die vanaf hun vijfde bij de club zitten. Maar dit gemekker over Ajax is alleen maar angst dat AJAX te groot wordt. Maar er verandert niet zo veel, Ajax is al decennia de grootste van Nederland alleen nu gaat het gat financieel nog een keer bijna onoverbrugbaar worden. En ik vind het niet erg als Ajax acht van de tien keer kampioen zou worden.

Het lijkt mij dat hier voor de andere zeventien clubs dan een schone taak ligt om eens bij elkaar te gaan zitten en je af te vragen hoe dit op te lossen? Dus door middel van een plan en beleid en niet door middel van huilen in de media. Deel je zorgen met de Knvb en kijk wat er mogelijk is om de eredivisie voor iedereen leuk te houden. Gezamenlijk sta je sterk.

Maar daar gaat het al fout. Iedereen jat spelers van iedereen en dus zullen ze niet zo eenvoudig tot een gezamenlijk plan komen. Gaan Psv en Feyenoord dan ook nooit meer een jeugdspeler weghalen bij kleinere teams? En hoe ga je je wapenen tegen Engeland?

Dat Ajax spelers koopt bij PSV moeten ze zelf weten. dan moet PSV maar dusdanig veel vragen dat je er drie Bergwijns voor terug kunt halen.

15 mei 2019 om 10:01

Gewoon de prijzen omhoog gooien wanneer Ajax voor spelers komt. Hopen dat het mis met ze gaat, slinkt het geld vanzelf wel. Ze gaan niet elk jaar de halve finale cl halen. Gezamenlijk? Hele schema’s worden aangepast om Ajax het naar de zin te maken, terwijl clubs als PSV, de graafschap en pec erop tegen waren, de Arena kon niet open toen wij kampioen konden worden tegen jong Ajax. Hoe bedoel je gezamenlijk?

15 mei 2019 om 10:37

Fft1981, niet zo zuur joh. Ken je feiten... https://www.ed.nl/psv/knvb-houdt-rekening-met-europees-programma-psv-en-verschuift-drie-duels~a8682a9c/

15 mei 2019 om 11:23

De Arena is helemaal niet van Ajax, dus hoe kan Ajax daar wat aan doen?

15 mei 2019 om 13:22

@fct1981

Dit is dus de instelling waarop Ajax gekapt is met aan kloppen voor spelers in het eerste elftal en vooral in de categorie daaronder speurt. Dat extra veel vragen voor spelers die in het eerste elftal spelen heeft ze doffe ellende gebracht en voornamelijk misperen.

Vandaar dat ze overgestapt zijn op voor dat soort spelers voornamelijk in het buitenland te kijken. Maar dan is er weer gezeur dat het geld niet door druppelt.

En je laatste opmerking slaat echt werkelijk waar alles. Vragen nu toch ook niet aan de Graafschap of ze naar een groter stadion kunnen of wel soms.

Ja zo gaat dat nu eenmaal met clubs die veel geld en status hebben en die vaak om de prijzen spelen. Daar wil vaak iedereen bij horen. Dat geldt voor supporters, maar net zo goed als voor spelers, trainers en jeugd.

Uiteindelijk kunnen er ook bij Ajax maar 11 opgesteld worden. Dus er vallen heel veel talenten af en dan is het aan andere clubs om de beste afvallers op te pikken.

Wij zijn in Arnhem ook de nodige jeugdspelers kwijt geraakt aan Ajax en Psv. Dat is inherent aan de voetbalwereld. Maar anderzijds pikken wij bij andere Bvo's en amateurclubs weer talenten op. Het is nu aan Vitesse om voor het eerste elftal afvallers van Ajax/psv op te pikken. Ik kan zo maar wat namen noemen van spelers, die voor ons interessant zullen zijn; Cerny - Bijleveld - Schuurs - Obispo - Ramselaar etc

De andere clubs moeten niet zo janken. Ajax heeft het prima voor elkaar en heeft daardoor een geweldige positie ingenomen. Dat is hun eigen verdienste. Dat andere clubs hier niet mee om kunnen gaan is hun probleem.

Wat een ophef allemaal. Ironisch genoeg vindt deze discussie plaats op het moment dat Ajax ‘bezig’ is om een speler voor de absolute hoofdprijs terug te kopen die uit de eigen jeugd vetrokken is naar de concurrent... 😉 Ik snap de frustratie van az best, maar het is ‘part of the game’. Ajax is op zijn beurt weer gefrustreerd dat spelers als Redan, Fosu mensah en donyell Malen ‘weggeplukt’ worden. AZ heeft afgelopen zomer een (en ik dacht zelfs twee) speler(s) uit jong Ajax transfervrij overgenomen. Vince Gino Dekker stond te boek als een groot talent (en dan heb ik het niet over zijn muzikale talent... #chanel 🤭). Daarnaast heeft Ajax ook een aantal keer de hoofdprijs aan AZ betaald voor een aantal spelers. Onder de streep denk ik dus dat de hele ophef wat overtrokken is.

Het is wel te begrijpen en waar ik zelf mee zit is dat het de competitie in NL minder spannend maakt als Ajax zou slagen in deze opzet met het beleid van de afgelopen jaren. Echter, als ze terug keren naar goed betalen voor spelers in de eredivisie, zie ik het probleem niet zo want dan wordt de hele competitie sterker. Overmars wilde echter van dat beleid af. Uiteindelijk is een club toch net als een bedrijf uit op geld. Ajax zal niet anders handelen dan een Shell als ze kansen zien. Noch een Psv, Feyenoord of RKC bij wijze van spraken.

Wat ik wel grappig vind zijn sommige reactie hier die het gooien op afgunst op jaloezi, wordt aub volwassen....

Een ander punt dat ik veel zie is dat dit komt door goed beleid. Ik zal zeker niet ontkennen dat Ajax goed bezig is en ze hebben natuurlijk al decennia één van de betere jeugdopleidingen en een geschiedenis. Daar mag je als fan best trots op zijn, hoewel ik het altijd raar vind om je trots te voelen voor iets waar je zelf niet veel aan bijdraagt behalve 1.5h een stoeltje verwarmen. Hoe dan ook, er zijn 2 belangrijke punten. 1) De meeste clubs in Nederland zouden niet de financiën hebben om het jaren lange gesteggel om de macht bij Ajax te overleven. Ajax had ten tijde van de pluche revolutie, ook al waren er rode cijfers, de financiele macht om een elftal op te stellen dat daar niet onder leed. Een club uit de middenmoot of lager zou dat nooit kunnen.
Maar belangrijker punt 2) De absolute macht in de ED die Ajax zag kan en zal proberen toe te eigen heeft niet zo zeer met beleid te maken als wel de absolute scheef groei tussen prijzen geld in Europe tov van onze competitie. Ajax speelt al sinds jaar en dag om het kampioenschap, dat is niet veranderd. Wat wel anders is geworden is het simpele feit dat je voor één leuk jaar in de CL de begrotingen van andere clubs zelfs in subtop voor meerdere jaren kan overnemen. Uiteraard zegt daar Ajax of PSV als ze de kans krijgen geen "nee" tegen, maar het prijzengeld van zelfs 3de worden in de poule staat niet meer in verhouding tot het kampioen worden in de ED

Dit gebeurt nu eenmaal en dat geldt ook weer voor Ajax als er weer een jeugdig talent naar Engeland, Italië of Spanje vertrekt.

Clubs moeten niet zo zaniken en zelf zorgen dat hun talenten blijven. Die gasten willen nu eenmaal graag bij Ajax voetballen en hebben dit seizoen ook gezien waar dat toe kan leiden.

Als je nu als talent bij Feyenoord voetbalt is het logisch dat je twijfelt over je toekomst, want je krijgt amper kansen en het niveau van Feyenoord 1 is tegenwoordig een stuk lager.

Dat is het gevolg van falend beleid, daar kan Ajax toch niks aan doen?

Clubs zijn altijd geïrriteerd als Ajax wat doet, totdat Ajax 95 mio verdient in Europa of dat er spelers via Ajax naar een topclub gaan, dan willen ze er graag een percentage van hebben.

Hypocriet soms die voetbalwereld, Ajax heeft zn huidige status zelf afgedwongen na jaren te zijn uitgelachen.

Logisch dat Ajax doet wat het doet, de ambities van Ajax zijn duidelijk: de top van Europa en niet alleen de beste van Nederland zijn.

Daar profiteren alle clubs van (zie hoeveel punten Ajax dit seizoen heeft binnengeharkt voor Ned voetbal.

Incident maar mooi CL avontuur. Landskampioen lag eigenlijk volledig in de hand van PSV die in de Arena het af hadden moeten maken, zeker tegen 10 man, dan was het een slap seizoen geweest voor Ajax, moest ten Hag weg, een nieuwe revolutie plaatsvinden. Het opportunisme viert er al jaren hoogtij, daarom is het altijd voor bijna heel Nederland fijn wanneer ze wel onderuit gaan. Heel Nederland moet met ze meedenken, maar zelf ....ja ze hebben de directies van alle eredivisieclubs uitgenodigd😂. Alles valt of staat met de Ligt, de Jong en Ziyech, valt allemaal goed en dan is het opeens goed beleid.

Ach, al dat "gejammer" van de andere clubs is selectief gejank voor de bühne. Als ze zelf zo succesvol waren geweest met zo'n dikke gevulde portemonnee, zouden ze exact hetzelfde doen. Ajax doet het juist hartstikke goed zo. Het denkt eerst aan zijn eigen belang en zo hoort het. Dus dit bericht ter kennisgeving aannemen, in de prullenbak mieteren en weer door. Next please.

Tja, zo werkt het nou eenmaal.

Telstar vindt het niet leuk dat Heracles hun spelers jat, Heracles vindt het niet leuk dat Heerenveen hun spelers jat, Heerenveen vindt het niet leuk dat AZ hun spelers jat, AZ vindt het niet leuk dat Ajax hun spelers jat, Ajax vindt het niet leuk Barcelona hun spelers jat.

Het enige kneuzige is dat "we helpen het Nederlands voetbal" geneuzel. Het kan Ajax geen reet schelen hoe het met de rest gaat en dat hoeft ook niet, maar doe dan ook niet alsof. Daar trapt niemand in.

Althans, dat zou je hopen, maar mensen zijn dom en doen dat natuurlijk wel

Maar dat elke club jaarlijks gemiddeld vier, vijf spelers met een ajax opleiding in dienst heeft, daar hoor je ze dan weer niet over.

15 mei 2019 om 10:06

Dit dus als je ziet welke clubs van Ajax profiteren hoor je nergenst over zelfs bij Feyenoord en PSV lopen er een stuk of 4 met een Ajax verleden.

Ik snap dat continue gejank niet! Het is in deze dan toch wen win win situatie Ajax krijgt er een talent bij en de clubs keijgen centjes..what's the problem, het gebeurt overal! Az doet het zelf ook bij Heerenveen en andere clubs, doet Ajax het bij hen dan gaan ze lopen janken.

Er is gewoon te weinig perspectief bij Feyenoord.. Hoeveel jeugdspelers zijn nu vaste waarde geworden onder Gio?

Tsjah zo gaat het nou eenmaal als je geld hebt. Maar dat is niet alleen in de voetballerij zo. Ook in het dagelijkse zie je het (Of met geld van pa en ma) . Het wegkopen van talenten onder de 13 mag wel wat aan gedaan worden. En de opleiding vergoedingen mogen ook vele malen hoger wordt, zodat je er als club iig nog geld aan over houd.

Een klein opfrissertje voetbalgeschiedenis kan men wel gebruiken.

Toen PSV dankzij suikeroom Philips half Ajax leeg kocht door b.v. Kieft, Vanenburg, Lerby, Arnesen en Wouters aan te trekken hoorde je toen niemand over van dit gaat ten kost van de eredivisie. Blijkbaar hebben sommige lieden nog steeds last van een selectieve geheugen als Ajax nu het zelfde gaat doen. Het zal nu veel vaker gaan gebeuren dus ik zou zeggen, wen er maar vast aan.

15 mei 2019 om 13:16

Koeman...

Spelers van az naar ajax en spelers van ajax naar buitenland is niets nieuws. Dit is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Kan je heel vervelend vinden, logisch. Maar dat is nou eenmaal hoe het wereldje werkt. In Nederland is ajax een grote spelers hierin, zeker voor AZ. Maar PSV is dat weer voor andere clubs. Buitenland zijn weer grote spelers wanneer het gaat om het weghalen van jeugdspelers bij ajax, psv en feyenoord.
Dit is geen Knvb probleem, dit is een algeheel probleem die je niet alleen hier in Nederland kan aanpakken om op te lossen.

In plaats van irriteren zouden clubs er juist van moeten leren.

Ik ben zelf een Willem II supporter en wij raken juist onze talenten weer kwijt aan bijv. AZ maar ook Ajax en Psv. Maar clubs Ajax en PSV raken op hun beurt weer veel talenten kwijt aan Manchester United, Bayer München, Barcelona enz. Dus we zitten allemaal in hetzelfde schuitje maar op andere niveaus. Ipv gaan mekkeren zouden clubs zich juist moeten aanpassen waardoor spelers blijven. Waarom gaan deze spelers weg? Om geld, betere trainingsfaciliteiten (trainers, materialen, velden enz) betere kans op ontwikkeling en zo kan je nog meer zaken noemen. Geld is lastig clubs waar ze naar toe gaan kunnen gewoon veel meer bieden. Sommige spelers zijn daar heel gevoelig voor andere zijn ook gevoelig voor ontwikkelingen. Sneller speeltijd op een redelijk niveau (denk dan de KKD of zelfs eredivisie) dat speelt ook mee in de keuze voor de club. Frenkie de Jong kon tijdens zijn Willem II tijd al naar Arsenal maar wilde in Tilburg blijven. Aan dit soort spelers wordt altijd getrokken maar je moet ze een goeie opleiding geven, begeleiden en perspectief geven. Daar zijn we (of beter gezegd Streppel) in misgegaan bij De Jong. Al was deze constructie financieel het beste natuurlijk 😉

Zorg dat je goeie trainingsfaciliteiten hebt, dat je spelers goed begeleidt en geef ze perspectief waar ze naar toe kunnen. Als je ziet dat spelers nog niet genoeg zijn voor het 1e elftal maar wel te goed voor de beloftes verhuur ze dan zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen. Stippel ze een plan voor en laat zien als ze zich telkens bewijzen dat de weg naar het eerste steeds dichterbij komt. Beloon ook spelers als ze het goed doen door ze een keer in te laten vallen als een wedstrijd gespeeld is. We mogen tegenwoordig alle selectiespelers op de bank laten plaatsnemen tijdens een wedstrijd….gebruik dat dan ook en als een wedstrijd gespeeld is en er staat nog 20min ofzo op de teller breng ze dan in. Bekerwedstrijden tegen amateurs zijn ook mooie gelegenheden om ze in te brengen. Maak zo’n jongen dan warm voor het eerste en hij zal dan echt niet snel bij een grotere club tekenen. Oké uitzonderingen daargelaten. Clubs moeten hun talenten serieus nemen en al op jonge leeftijd met ze om de tafel met wat je van plan bent. Bij Ajax groeien regelmatig spelers door naar het eerste dat weten jonge spelers ook.

En het stoken is weer begonnen... Dus Feyenoord ergert zich er aan dat Ajax met Sparta en een top amateurclub samenwerkt? Interessant.... Zulke dingen doen ze natuurlijk zelf niet en is heel raar voor een topclub... En Ajax ''zet in op dubbele kansen: miljoenen neerleggen voor spelers van buitenaf én jonge parels weghalen bij andere clubs"... nog eens, heel raar voor een topclub, en wat wreed zeg... Ik vind dit echt een héél zwak stuk van het AD, pure stemmingmakerij. Ajax zou toch gek zijn als ze hun positie niet proberen te versterken? Ajax heeft met de andere topclubs aangeboden geld te investeren zodat alle clubs op echt gras spelen, ze investeren in het amateurvoetbal en leiden ontzettend veel spelers op die uiteindelijk bij de andere Eredivisie clubs spelen. Het is maar hoe je er naar kijkt

Ik heb niet zo veel Amsterdam en Amsterdammers, maar wat moet dit heerlijk zijn voor die lui, deze schadenfreude. Hahah echt kansloos dit van de andere grote clubs, die zich zo klein voelen, Wat moet Ajax hiermee? ja, gewoon genieten en lachen.

En dan ok nog die Jelle Goes.. Die heeft wat te zeggen. De Winnaar van Morgen! Die het Nederlandse voetbal even opnieuw ging uitvinden bij de Knvb. Die had zo veel kennis opgedaan bij Cska Moscow, dat moest hij wel delen met de arme Nederlanders die niet wisten hoe het allemaal moest met de jeugd.

Achja feyenoord en az doen dit ook bij hun eigen streekgenoten die in lagere divisies spelen. Big fish eat little fish. Nu ook in Nederland. Heerlijk dat Ajax dit doet.

Het probleem is dat veel clubs boven hun stand leven en de inkomsten uit kinderhandel moeten halen. Ze willen dus onbetaalde kinderen zonder contract dwingen bij hun hun eerste profcontract te tekenen door ervoor te zorgen dat geen enkele andere BVO hun een contract zal aanbieden. Uiteraard tegen zeer slechte condities, want er is geen concurrentie, teken bij ons of je wordt geen profvoetballer. Op die manier willen ze veel geld aan kinderen verdienen.

Via wetgeving nimmer gerealiseerd worden, kinderen zijn beschermt, o.a. door VN verdragen en diverse Europese verdragen en wetgeving. Dus willen clubs een zogenaamd 'herenakkoord' om zo kinderen te dwingen bij hun hun eerste contract te tekenen, uiteraard op basis van eenzijdig door de club opgelegde voorwaarden. Op die manier hopen de clubs in de toekomst veel geld te verdienen om zo groter te kunnen worden. En dat over de ruggen van de kinderen die profvoetballer willen worden.

Wat ik vooral grappig vind zonder schuldigen aan te wijzen, is het gezeur van een maand tot twee maanden geleden over solidariteit en dat we het met elkaar moeten doen. Nu staan een aantal clubs onder druk door goede prestaties, slechte prestaties of net-niet prestaties en ze denken gewoon weer aan hun eigen hachje.

Solidariteit in de voetballerij is er slechts tot een bepaald punt. Als dat punt eenmaal bereikt is (het bewerkstelligen van natuurgras) gaat iedere club gewoon weer over tot de orde van de dag en de rest kan stikken. Daarin heb ik het niet over 1 club, maar over clubs in het algemeen.

Zo werkt de transfermarkt gewoon. Deze clubs halen zelf ook talenten weg bij andere clubs en buitenlandse clubs halen ook weer talenten bij Ajax weg. Ajax doet precies hetzelfde. Nou boehoe wat erg! Gewoon een stelletje zeikerds dat hier over gaat zeuren.

Lekker na een ban van een paar weken ben ik terug.

ON: Wat een afgunst en haat naar Ajax. Zorg ervoor dat je eigen zaakjes goed op orde hebt ipv met enorme jaloezie een oordeel te geven.

Ah, de 'roomser dan de paus' afdelingen van onze hoogachtende Bvo's draaien weer op volle toeren begrijp ik.

De klachten van Feyenoord zijn misschien wel het ergste. Hun klacht is dus dat iedereen talenten bij Sparta weten weg te plukken en dat zij daar niet van weten te profiteren. Serieus.. Wat moet je hiermee? IK weet het 100% zeker, het maakt niet uit wat Ajax allemaal doet, met deze bende van circus clowns in de Eredivisie met zulke slappe mentaliteit zal Eeredivies nooit aansluiting vinden met de subtop als competitie.

Hoe vervelend ook, maar dit is een logisch gevolg van wat er op het moment allemaal gaande is in Amsterdam. Bij Feyenoord krijgt de jeugd steeds minder kans in het eerste, het tweede is de voetbalpyramide misgelopen dus geef die jongens eens ongelijk als ze naar Amsterdam kunnen voor het vervolg van hun opleiding. Leuk is anders maar ze doen eigenlijk niets buiten de regels om, evt heren akkoorden zijn uit de jaren 90, uit de tijd dat er nog maar drie buitenlanders in elke ploeg mochten spelen, hele andere situatie dus. We hebben het er maar mee te doen, en er zit niks anders op als een passend antwoord hier op zoeken.

Zo rond 20 jr terug begonnen de TVgelden substantieel te worden. Besloten werd de uitkering naar rato van de prestaties laatste 10 seizoenen te doen.. Gevolg: Ajax pakte per jaar minimaal 6 miljoen, de andere clubs gem 1.6 miljoen. Dat is op 20 jaar: 87 miljoen meer dan de gemiddelde andere eredivisieclub.. En dat terwijl.ze in dezelfde competitie spelen..elkaar dus ook nodig hebben. Oorzaak en gevolg zijn door elkaar heen gaan lopen: het TV geld gaat als vliegwiel functioneren voor het genereren van meer, meer, meer geld: uitkeringen CL, hogere transfergelden etc.. In principe is het verschil nu zo groot dat Ajax al heel de selektie van PSV kan wegkopen. Verdeel en heers luidt het niet-solidaire devies van $jax: koop je concurrentie leeg, daardoor is je hegemonie verzekerd..ach en als t tegenvalt verkoop je de tegenvallers toch nog voor t drievoudige aan een Schotse of Engelse club. Mooie voor $jax is dat de KNVB zonodig handjes toesteekt: het competitieprogramma bevat opvallend veel simpele thuiswedstrijden (bijv tegen Excelsior), zonodig worden hele competierondes verschoven..." in het belang van het Nederlandse voetbal" is dan eufemisme voor: " belang.voor Ajax"..

Ach daar zou je als Ajax of Ajacied toch geen moment wakker van moeten liggen?

Hilarisch trouwens nu is het allemaal goed beleid wat al jaren geleden is ingezet, maar tijdens die prijsloze jaren waren het dezelfde supporters die het beleid zaten af tr kraken en radicaal wilden veranderen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoréAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

46 fans
Aanvaller, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 PSV 13 5 3 0
2018/2019 PSV 33 14 4 0
2017/2018 PSV 32 8 5 0
2016/2017 PSV 25 2 0 0
2015/2016 PSV 5 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

Fraai gebaar van Malen: ‘Ik denk dat iedereen Mo's situatie wel kent’

PSV boekte zaterdagavond een ruime overwinning op Fortuna Sittard. De Limburgers keerden met een 5-0 nederlaag op zak huiswaarts en het vierde doelpunt in het treffen werd verzorgd door Mohamed Ihattaren....Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Manchester United lijkt de meeste interesse te tonen in Kai Havertz. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren