Cristiano Ronaldo: ‘Ik begrijp dat ze met een geladen pistool klaarstaan’

Dinsdag, 14 mei 2019 om

Cristiano Ronaldo behoort tot de beste spelers aller tijden, maar de Portugees leeft nog altijd met het gevoel dat hij zich iedere wedstrijd moet bewijzen. In een interview met La Repubblica zegt de aanvaller van Juventus dat hij naast veel loftuitingen nog altijd te maken heeft met bakken kritiek. De 34-jarige superster stelt dat hij nog altijd geraakt wordt door de negatieve geluiden.

“Ik ontken niet dat het me soms nog wel irriteert. Ik heb het gevoel dat ik ieder jaar moet bewijzen dat ik nog goed genoeg ben. Dat is soms zwaar. Ik voel altijd de druk op mijn schouders. Iedereen wil dat ik morgen ga winnen. Dat zorgt ervoor dat ik meer geconcentreerd ben, maar er komt dan ook een moment waarop ik zeg: laat me maar even alleen”, laat Ronaldo weten.

Het is voorbij, hij is nu 33 jaar. Voorbij, hij is nu 34 jaar. Straks 35 jaar. Hij moet stoppen, dat hoor ik steeds. Die mensen wil ik versteld doen staan door te tonen dat ik er nog steeds ben. Ik denk niet dat men vraagt aan mij om me te gedragen als een robot zonder emoties. Men ziet me meer als een persoon die nooit problemen heeft. Iemand die nooit terneergeslagen is of bezorgd is.”

“Men denkt dat met succes en geld iemand geen zorgen kan hebben. Hoe kan hij in een crisis zitten, hij is toch miljonair? Zo denkt men. Ik heb moeten leren dat mensen anders denken dan ik, dat men bepaalde situaties zelf nooit meemaakt. Nu begrijp ik dat. Ik begrijp dat ze met een geladen pistool klaarstaan om te wachten tot Cristiano een strafschop mist of faalt in een beslissende wedstrijd. Dat hoort erbij.”

Ronaldo beseft dat hij een van de meest bekende en dus blootgestelde personen ter wereld is. “Het is niet gemakkelijk om iets privé te houden. Hoe meer succes je bereikt en hoe meer je verdient, hoe meer mensen je naar beneden willen halen. Dat is normaal. In mijn professionele leven maakt het niet uit dat ze kritiek leveren. Het is mijn werk”, aldus de Portugees.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door perspectief)

Wat een fenomeen altijd gemotiveerd om nog beter te zijn dan gisteren!

Legend! Beste mentaliteit die een speler ooit heeft gehad!

14 mei 2019 om 14:08

Mee eens. Heb regelmatig voorbij zien komen dat Messi de beste ooit is, maar dat Ronaldo de grootste ooit is. Hierin kan ik me wel vinden. Het is alleen jammer dat mensen vaak niet alleen kunnen kijken naar voetbalkwaliteiten, maar ze kijken vaak ook naar maniertjes van spelers (Neymar, Ronaldo, Suarez). Ik denk zelfs dat bij bepaalde mensen het uiterlijk van een voetbal een rol speelt.

14 mei 2019 om 14:16

@dynek andersom is het ook zo. Ronaldo heeft heel erg veel fans die hem aanbidden om zn gedrag, uiterlijk, auto's, levensstijl, arrogantie, uitstraling.
Die willen net zo zijn als hij en kijken daardoor niet meer objectief naar zn voetbalkwaliteiten en blijven schreeuwen dat hij de beste is,

14 mei 2019 om 14:30

Het is niet voor niks dat buitenlanders hier vrijwel nooit lokale clubs supporten, maar heel veel Real, Barca en nu PSG en City. Past goed bij hun status van neppe Gucci, LV, Givenchy, Mercedessen en Quads die ze nooit zelf kunnen betalen. Soort meeliften en teren op het succes van een ander is het.

14 mei 2019 om 14:36

Je kunt denk ik niet objectief bepalen wie de beste is want iedereen heeft zijn eigen idee over de beste zijn. Ronaldo is misschien weer veel beter qua mentaliteit en Messi is misschien beter qua voetbalinzicht. Het is een kwestie van smaak en de facetten van voetbal waar je naar kijkt. Daarom lijkt het me ook een zinloze discussie en nutteloos om die hier opnieuw op te starten. Je komt er namelijk nooit uit.

14 mei 2019 om 16:40

Zulke 'binnenlanders' als jou zijn een probleem in deze maatschappij, ik ken genoeg turken en marokkanen met een seizoenskaart elke thuiswedstrijd van Ajax of AZ bekijken, en wat bedoel je met past goed bij status? En Mercedessen en Quads dke ze zelf niet kunnen betalen? Hahah jongen, Hou zulke reacties op Dumpert ofz en niet op vz.nl, hier verbind het voetbal allerlei culturen en vrijheden, geen plaats voor zulke reacties dus, nog een fijne zomer jongen.

14 mei 2019 om 17:54

HarryLoenst. Jij hebt zeker op Facebook een nep account en krijgt een heerlijk gevoel om buitenlanders te beledigen. Ik be het idee dat mensen zoals jij pech hebben gehad in hun jeugd (of nog steeds) dat je met de verkeerde buitenlanders bent opgegroeid, waardoor je nu een soort van boosheid hebt. Ik hoop dat je in je leven ook de normale buitenlanders gaat ontmoeten en dan zul je zien dat dat soort mensen geen 'binnenlanders' treiteren.

14 mei 2019 om 17:58

Nederland79. Dat zeg ik ook. Ik kan genieten van beiden spelers, maar ik zal je zeggen dat ik soms ook geniet als er af gaan als ze het te hoog in hun bol.krijgen. zie Ronaldo bij Florenzi en Messi tegen Liverpool

14 mei 2019 om 14:17

Suarez, Tagliafico, Kuijt en vele andere hebben ook deze mentaliteit.

14 mei 2019 om 14:53

Ga niet CR7 vergelijken met Suarez en Tagliafico, CR7 zijn mentaliteit is niet te vergelijken onmogelijk

14 mei 2019 om 15:36

Ik vind dat altijd een heel lastige hoor. Neem een puyol bijvoorbeeld. Die heeft imo geen % minder gegeven dan een ronaldo heeft gedaan. Die was met een % minder ook nooit zo ver gekomen. Vind het altijd heel lastig om “mentaliteit” te vergelijken tussen spelers. Er lopen jongens in de wereld die hun geld hebben verdiend met voetbal, zonder dat ze hier vooraf de voetballende kwaliteiten voor hadden. Pak een roy keane of ji sung park.. jongens die nooit minder dan 100% hebben gegeven. Dit is trouwens absoluut niet ten nadele van ronaldo, maar een compliment aan alle minder bedeelde voetballers die op basis van inzet tot het voor hun hoogst haalbare hebben bereikt.

17 mei 2019 om 16:24

Ik vind het ook soms respectloos als mensen neerzetten dat Ronaldo zover is gekomen door zijn mentaliteit alleen. We vergeten dat hij een van de grootste talenten is die zelf op de velden heeft gelopen anders ga je niet van Sporting Portugal naar United na een wedstrijd.

Die bewijsdrang om de beste te willen zijn heeft hem wel mede gemaakt tot de persoon en topsporter die hij is. Je houdt van hem of je haat hem, maar zijn werklust en professionaliteit zijn bewonderenswaardig. Daar kunnen heel veel voetballers en sporters nog wat van leren.

Zoals hij zelf ook aangeeft. Succes gaat gepaard met haat. Jammer, maar het is wel zo.

Wanneer de beste man stopt met voetballen zullen ze wel merken wat ze kwijt zijn.

14 mei 2019 om 14:19

Dat is zeker niet altijd waar. Van Basten had ook succes, Messi heeft ook succes, ook gehaat? Nope! Heeft gewoon met z’n karakter te maken.

14 mei 2019 om 15:04

Half Argentinië heeft een schijthekel aan Messi hoor, omdat hij zogenaamd keer op keer faalt bij het nationale team

14 mei 2019 om 15:11

Dit kan het jaar zijn van messi met de copa.
Grootste uitdager is Brazilië, Colombia, chili en mss Uruguay.

14 mei 2019 om 15:21

Maar dat ligt dus niet aan succes maar aan een gebrek aan succes.

14 mei 2019 om 17:41

Dus bijna de helft van de deelnemers? Easy.

14 mei 2019 om 17:41

messi heeft net zoveel karakteristieke faaltjes als ronaldo, maar bij messi wordt het gedoogd. wanneer ronaldo om een kaart vraagt is het een vieze man en wanneer messi dat doet is het stil. wanneer ronaldo duikt hoor je het over 6 jaar nog, terwijl bij messi zijn aanhang nu nog vol vertrouwen ervoor durft uit te komen dat messi nooit zulke dingen doet. het zelfde geld voor natrappen, arrogant doen tegen collega voetballer en zeiken en vloeken tegen de scheidsrechter. Messi heeft de sympathie van de meesten omdat hij staat voor ieder onvolmaakte burger. Hij ziet er net zo menselijk uit als jij en ik, waardoor je automatisch meer medeleven toont met zo'n persoon. Je gaat bij messi vandaar zelf zoeken en kijken naar wat hij goed doet.. Terwijl ronaldo een uiterlijk heeft die velen als onmenselijk beschouwen, alles bij hem lijkt perfect op de eerste oogopslag een soort godstatus waardoor je automatisch al naar faaltjes gaat zoeken bij hem. Zodra hij een foutje maakt wordt hij erop gewezen, zodat het bewezen wordt voor ons mensen dat hij TOCH menselijk is. Hierdoor zijn meer ogen op hem gericht om constant te presteren.

14 mei 2019 om 21:13

Lol, Ronaldo heeft wel even een iets andere geschiedenis van schwalbes, natrappen en maniertjes dan Messi. Doen alsof ze vergelijkbaar zijn doet de objectiviteit van je punt geen goed. Daarnaast, Beckham heeft dan ook dat 'onmenselijke' uiterlijk en die werd aanzienlijk sympathieker gevonden. Ook het vinden van foutjes is bij Ronaldo niet zo moeilijk: zijn gemiddelde dribbel is tegenwoordig balverlies.

14 mei 2019 om 23:54

Het is maar waar je om bekend staat dat bepaald je geschiedenis.. messi is in de ogen van velen nog steeds nog zo jong omdat hij jaren lang de jonge talent werd genoemd. Je tweede stelling: Beckham werd uitgekots door the helft van de wereld toen hij nog voetbalde met name door heel Brittannië, pas toen hij voor LA galaxy begon te spelen en er een eind kwam aan zijn carriere ging het hekelen wat minder worden en begon hij sympathieker over te komen. Over je derde punt kan je precies hetzelfde stellen bij messi als bij ronaldo.. 8 van de 10 van zijn dribbels eindigen in balverlies, de andere 2 keer gebeurt er echt iets, zie een schot op goal of assist. Dat maakt mijn punt alleen maar sterker want mensen willen alleen de twee keer dat het goed gaat onthouden en de anderen niet.. vica versa bij ronaldo

15 mei 2019 om 16:14

Hier zijn gewoon statistieken over te vinden he, over het succes percentage van dribbels. Ronaldo is een gemiddelde dribbelaar, Messi een hele goede. Dat je zelfs dit soort basisfeiten niet kunt accepteren, spreekt boekdelen.

17 mei 2019 om 01:01

waarom moet je altijd op de man inspelen? Zelf kom je alleen maar met drogreden en om de discussie te ontlopen probeer je op de man in te spelen, triest van een mede fan.. ik zou jou bronnen wel eens willen zien, het klopt dat messi een betere dribbelaar is ik heb nergens gepretendeerd dat dit niet het geval is.. maar ronaldo een gemiddelde dribelaar te noemen gaat mij te ver. zoveel zit er ook niet tussen de twee. je mag er ook rekening mee houden dat de een veel meer risico zet in zijn manier van aanvallen en dribbelen dan de ander.

Mooi verwoord, ik snap ook wel wat hij bedoelt.
Hij lijkt zich jaarlijks te moeten "bewijzen" voor hij dan weer de nodige credits krijgt terwijl dit niet bij alle (top) spelers sprake is.

14 mei 2019 om 15:09

Door dit te lezen versterkt het nog meer waarom ik CR7 boven Messi zet.
Mentaliteit en drive ondanks de roem en geld dat hij heeft zijn objectief nr 1 is elke dag beter zijn en zich bewijzen. Die gast heeft alles gewonnen wat er te winnen valt en hij wilt zich nog bewijzen.
Ik pleit dat ze in elke voetbalschool een poster van hem plaatsen in elke kamer en gang.
Een voetballer moet elke dag prestaties leveren teminste alles geven zowel op training als match en cr7 is een voorbeeld opdat vlak. Ik zeg niet dat andere het doen maar zo te lezen wilt hij herkenning. Gewoon herkenning

14 mei 2019 om 15:28

Gelijkaardige zaken kun je toch over Messi uiteindelijk ook zeggen? Die heeft toch ook al jarenlang die drang om zich elke keer opnieuw te bewijzen? Anders sta je geen 10-15 jaar aan de top zoals beide heren. Kan best wel geloven dat Ronaldo er nog net iets harder voor heeft moeten werken en Messi het net dat tikkeltje meer doet op talent, maar qua mentaliteit blijven beide een voorbeeld voor elke jonge voetballer.

Iedereen moet ieder jaar bewijzen dat hij goed genoeg is, anders wordt je verkocht of op de bank gezet. Hij staat gewoon meer in de spotlights dan een ander. Het mooie is dat hij het ook steeds weer weet te bewijzen. Erg knap!

Wat een speler toch, nog steeds doet het pijn dat hij ons heeft verlaten.. maar ik gun hem alle succes van de wereld. Wat een mentaliteit heeft deze man toch. Hij leeft echt voor de sport, kunnen vele een voorbeeld aan nemen. Ik kan alleen maar bewondering voor hem hebben.

Je zal nooit iedereen voor je kunnen winnen en dat hoeft ook niet. Hoe het is om Cristiano te zijn kan alleen maar 1 persoon weten en dat is hij. Zelfs zijn familie en vrienden zullen maar een idee hebben maar meer niet. Elke dag maar weer je naam zien in de media, iedereen wil wat van je en het continue moeten presteren. en dat al langer dan een decennium. Je moet het maar kunnen. Fenomeen.

"Het is niet gemakkelijk om iets privé te houden. Hoe meer succes je bereikt en hoe meer je verdient, hoe meer mensen je naar beneden willen halen. Dat is normaal."

Tsja, dat krijg je als je een verkrachtingszaak tegen je hebt waarbij je eigenlijk een bekentenis zwart op wit hebt staan.

Ik ben sympathiek t.o.v. veel van wat Ronaldo hier verklaart hoor. Men onderschat mentale gezondheidsproblemen (of problemen in het algemeen) van de rijken en beroemden regelmatig en dat is stom. Zijn strijd tegen Vadertje Tijd is indrukwekkend. Ongekend eigenlijk voor een profvoetballer. Een Ibrahimovic zat nu al in de VS. Ronaldo is nog steeds met afstand top-2 van de wereld met Messi.

Alleen zo'n "Mijn haters haten omdat ik aan het shinen ben"-vlieger gaat niet helemaal op met zo'n onderzoek dat als het zwaard van Damocles boven je hangt.

14 mei 2019 om 14:32

Alsof hij pas met haat te maken heeft sinds die zaak aan het licht is gekomen. Ronaldo wordt toch al jarenlang gehaat door veel mensen? Misschien dat er meer mensen tegen hem zijn geworden, maar misschien zijn er ook wel ontzettend veel mensen die hem juist steunen. Ik denk dat hij wel gelijk heeft en dat hij wordt gehaat omdat hij aan het shinen is.

14 mei 2019 om 18:06

"Alsof hij pas met haat te maken heeft sinds die zaak aan het licht is gekomen."

Alsof ik dat insinueer. Boeit niet of Ronaldo daarvoor ook werd gehaat, punt is dat klagen over de haat die je ontvangt misplaatst is met zo'n zaak boven je hoofd. Want dat is de situatie nu.

Ik leg daar nog expres extra nadruk op door al aan te geven dat ik veel sympathie heb voor wat Ronaldo zegt, maar dat die zaak het nu gewoon verandert in een pijnlijke klaagzang.

Serieus, het gebeurt hier vaak dat ik een opmerking maak en ik zo'n opmerking later uitgebreider moet herhalen omdat men te gretig over een punt heen leest.

Lees het anders twee keer terug. Doe ik ook wel eens, het is best handig.

14 mei 2019 om 20:46

"alsof ik dat insinueer. Boeit niet of Ronaldo daarvoor ook werd gehaat, punt is dat klagen over de haat die je ontvangt misplaatst is met zo'n zaak boven je hoofd. Want dat is de situatie nu."

Uh, ja zo lees ik het wel. Ook na 10 keer lezen. Jij schrijft namelijk: "tsja, dat krijg je als je een verkrachtingszaak tegen je hebt (...)"

Punt wat ik wil maken is dat hij dat niet heeft gekregen omdat hij een verkrachtingszaak tegen zich heeft. Hij werd daarvoor namelijk ook al gehaat. Naar mijn idee insinueer jij dus wel dat hij die haat krijgt door die rechtszaak.

Lees jij jouw reactie anders twee keer terug, dat doe ik ook wel eens, het is best handig.

Of het misplaatst is weet ik niet, ik heb geen inzicht in al die stukken en hij is volgens mij nog niet veroordeeld.
Ik snap best dat jij weet dat hij voor die tijd ook al haat kreeg. Echter is dat niet te lezen in je eerste reactie.

15 mei 2019 om 11:21

Dan lees je het verkeerd. Meer kan ik er niet van maken.

14 mei 2019 om 15:36

Ibrahimovic was 35 als die in Manchester aankwam als ik me niet vergis, terwijl Ronaldo er nu 34. Ik snap je punt en je hebt gelijk wat Ronaldo betreft, maar Ibrahimovic is wel een ongelukkig voorbeeld om te gebruiken aangezien die juist ook indrukwekkend lang heel goed heeft gepresteerd aan de Europese top.

Over je laatste punt, kan mij daar ook aan ergeren maar begrijp ook wel dat topvoetballers zodanig veel kritiek over zich heen krijgen dat het makkelijk is om zo een houding aan te nemen om jezelf motivatie te geven.

14 mei 2019 om 18:08

Eens. Rooney was een beter voorbeeld geweest, denk ik.

Ik heb sympathie ook voor Ronaldo z'n houding, maar vanwege die zaak kan juist hij dat niet meer zeggen, want het klinkt alsof hij doet alsof dat geen rol erin speelt, alsof alle kritiek onrechtvaardig en irrationeel is. Dat is het ondertussen voor Ronaldo niet meer. Als Memphis Depay precies hetzelfde had gezegd, dan was het helemaal terecht.

Moet gelijk aan wat Evra zei denken. In de tijd bij United nodigde Ronaldo Evra na de training bij hem thuis uit voor een lunch. Evra dacht gewoon lekker chillen, maar Ronaldo wilde na de lunch weer verder trainen met oefeningen in zijn huis.

Ronaldo is degene die het hardst gewerkt heeft aan zijn talent.

Voor mij de belichaming van de ultieme top sporter. Mensen mogen hem vervelend vinden maar hij verdient alle respect van de wereld

Heeft heus niet alleen met succes te maken. Zat succesvole spelers oogsten vrijwel geen haat. Hij is gewoon niet zo'n likable figuur. Kan hij ook niets aan doen. Gelukkig kan-ie goed voetballen, dus boeien.

Normaal een kwal en komt soms zelfs arrogant over in de media, maar dit klinkt als een nuchter en eerlijke point of view van Ronaldo's kant. Vind dit soort dingen wel mooi om te lezen. Het blijven mensen en geen robots. Ik zag ook dat emotionele huilen van Messi weer na verlies tegen Liverpool, terwijl ik amper emoties zag bij zijn medespelers. Ik vind dat als je al 10-15 jaar op hoogste niveau jezelf al bewezen hebt en daarna nog zo gretig als hun kan blijven echt een wonder boven wonder. We hebben het hier over spelers die gewoon nog meer willen winnen na stuk of 30 titels individueel al gewonnen te hebben, waaronder 4-5 CL titels per persoon. Nee, ik denk niet dat we gauw een type Ronaldo of Messi zullen tegenkomen. Ondanks dat ik Ronaldo vaak als een kwal over vind komen kan ik stiekem niet ontkennen dat ik geniet van zijn strijd en vechtersmentaliteit. Neymar had met zo een mentaliteit nu echt heel dichtbij die 2 kunnen komen, maar door bijzaken lijkt hij zelfs onder Mbappe te presteren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1057 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Juventus3611
3.Lazio3321
4.Cagliari2912
5.AS Roma2911
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
L. BonucciVerdediger152
J. CuadradoMiddenvelder140
M. PjanićMiddenvelder143
F. BernardeschiAanvaller130
P. DybalaAanvaller134
G. HiguaínAanvaller134
Han Kwang-SongAanvaller00
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

3827 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Juventus 12 7 0 0
2018/2019 Juventus 31 21 3 0
2017/2018 Real Madrid 27 26 1 0
2016/2017 Real Madrid 29 25 4 0
2015/2016 Real Madrid 36 35 3 0
Laatste voetbalnieuws

‘Ik zou bij Barcelona passen, maar dat is ook het geval bij Real Madrid’

Martin Ödegaard neemt het zaterdagmiddag met Real Sociedad, dat hem huurt van Real Madrid, op tegen Barcelona. De Noor had echter ook namens de tegenpartij aan de wedstrijd deel kunnen nemen,...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 14 december
Unai Emery wil niet meteen aan de slag na zijn gedwongen vertrek bij Arsenal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren