‘Ik zit daar als Ajax-fan en hij is de reden dat je er gaat zitten’

Maandag, 13 mei 2019 om

Ajax nam zondag een voorschot op de landstitel door thuis met 4-1 te winnen van FC Utrecht, terwijl titelconcurrent PSV met 1-0 ten onder ging tegen AZ. Met drie punten meer en een veel beter doelsaldo (+14) kan het kampioenschap de ploeg van trainer Erik ten Hag haast niet meer ontgaan. De Amsterdammers herpakten zich zondag uitstekend, nadat woensdag Tottenham Hotspur een enorme tik uitdeelde in de halve finale van de Champions League. Dat Ajax zo goed voor de dag verscheen tegen Utrecht is volgens Rafael van der Vaart te danken aan één speler: “Hakim Ziyech.”

De Marokkaans international ging zondag voorop in de strijd en nam zijn ploeg op sleeptouw. Met een sublieme pass op Donny van de Beek stond hij aan de basis van de 1-1 van Klaas-Jan Huntelaar, terwijl hij met zijn werklust de achterhoede van Utrecht het voetballen onmogelijk maakte. “Hij is sowieso een van mijn favorieten. Hij nam het team echt op sleeptouw, was de aanjager", aldus Van der Vaart zondagavond bij Studio Voetbal.

De buitenspeler van Ajax was dit seizoen met zestien doelpunten en twaalf assists van enorme waarde. "Ziyech heeft zich ontpopt tot een van de grote spelers van Ajax", aldus Van der Vaart. "Dat is ook het verschil tussen Ajax en PSV, zo'n speler. Zoals Ziyech worden ze niet vaak geboren. Ik zit daar als Ajax-fan en hij is de reden dat je er gaat zitten."

Ziyech hoopte in de zomer van vorig jaar een transfer te maken en die wens lijkt na dit seizoen onveranderd. Toch hoopt Van der Vaart dat hij nog een jaar in Amsterdam blijft. “Dat is ook niet gek. De fans floten hem vorig seizoen uit, maar hebben hem nu in het hart gesloten.” NOS-commentator Arno Vermeulen weet niet of de Europese topclubs op Ziyech zitten te wachten. “Grote clubs twijfelden omdat je een elftal om hem heen moet bouwen", reageert Van der Vaart. “Maar zoals hij nu speelt, hoeven ze daarover niet meer te twijfelen", aldus Vermeulen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door lucasandersen)

Fantastisch mens, maar ook een fantastische voetballer. Van mij mag hij hier nog jaren blijven. Zowel zonder bal als aan de bal levert hij puik werk!! Hopelijk blijft hij hier nog 10 jaar om uit te groeien als legende. Blijven dromen...

13 mei 2019 om 08:57

Ja maar volgens Verbeek is het zo'n lastige jongen voor een trainer dus ik weet het allemaal even niet meer hoor 😧

13 mei 2019 om 09:13

Verbeek ziet het vast beter dan ik. Ik ben slechts een 3e rangsvoetbaltrainer zonder grote naam. Niemand zal naar mij luisteren

redelijke speler die Ziyech,die toch de mazzel heeft dat ie nu met Tadic speelt. zn zondagschoten vallen dit seizoen bijzonder gelukkig uit,maar eens zal daar een eind aan komen. Niet meer dan logisch dat Ajax hem zo snel mogelijk verkoopt. ik kijk al uit naar Dolberg op Ziyech's positie,.uiteraard is dit kolder,hoop dat Hakim blijft en een statement maakt door bij te tekenen, zou mijn dag helemaal goed maken !

13 mei 2019 om 08:40

Als hij elke wedstrijd speelt zoals die van gister, dan is het echt zonder twijfel de beste speler van de eredivisie. Hij loopt en loopt, altijd meeverdedigen, drukzetten en een fantastische pass

13 mei 2019 om 12:01

They had us in the first half, not gonna lie!

Jammer dat je reacties als de jouwe soms nog serieus langs ziet komen! Ziyech is een tovenaar en als hij blijft worden we volgend jaar weer kampioen.

13 mei 2019 om 12:43

And the secret word for tonight is : Sarcasm ....... read and weep.

13 mei 2019 om 14:22

Ik weet dat hij sarcastisch is. Ik zeg dat het jammer is dat sommige mensen soms nog serieus zo reageren, ik doel hiermee op anderen dan barca1

Dikke tekenbonus, salarisverhoging en de aanvoerdersband volgend jaar. Misschien, heeel misschien blijft hij dan. Fan van zijn talent was ik al jaren, vond het jammer dat hij nooit een clubman was. Zijn passie is dit jaar omhooggegaan en ik denk dat hij voor het eerst echt ook van een club is gaan houden.

13 mei 2019 om 09:03

Aanvoerdersband hoeft van mij niet, volgens mij is Ziyech daar helemaal niet het type voor. Een dikke tekenbonus en salarisverhoging om hem in Amsterdam te houden zou ik wel absoluut aanmoedigen. Geweldige speler, wat mij betreft al jaren de beste speler op de Nederlandse velden. En oh, oh, wat werkt hij hard. Ik snap werkelijk niet hoe sommigen het over hun lippen krijgen dat Hakim 'laks' is of te weinig verdedigend werk uitvoert ofzo. Die mensen kijken echt met hun ogen dicht hoor!

Ziyech was weergaloos tegen Utrecht en de Spurs. Had hem zeker die goal gegund tegen de Spurs en met hem in deze form had je kans gemaakt op de eindwinst. Daarvoor wat mindere periode waarin van Beek opleefde. Van Beek profiteert van een goed lopend elftal, Ziyech creëert een goed lopend elftal. Man wat is die gast een Draufgänger. Soort Jisung Park met meer techniek.

Ik schat de kans dat hij blijft zeer realistisch in. Hij heb met Ajax de EL finale gehaald en bijna de CL finale, hij ziet dus wat er mogelijk is met Ajax. Dit was geen incident, met Ajax kan die structureel meedoen met de Europese top. Daarnaast is hij absolute publiekslieveling en wordt op handen gedragen. En ook financieel kan die zich bij Ajax verrijken, hij verdient volgens nu al ruim 3 miljoen per jaar. Ooit zal die een keer wat anders willen, een nieuwe uitdaging. Maar als zijn droomclub niet langs komt zie ik hem zo langer blijven. Evenals van de Beek en Tadic wel zullen blijven. Ik denk dat enkel de Ligt en Neres nog vertrekken. En laatst genoemde is nog wel op te vangen. Ik vraag me alleen af wie Overmars uit de hoge hoed tovert als vervanger van de Ligt. Ben ik zeer benieuwd naar.

13 mei 2019 om 09:41

Ik ook wel want Ziyech maakt z'n hele carriere al bewuste keuzes. En hij zal aan de ene kant wel weg willen maar zeker niet voor zo maar een club nu (bijv. een Leicester City of een Hoffenheim)..

Het probleem is nu dat alle spelers in deze selectie helemaal niets meer te bereiken hebben bij Ajax. Na zo'n fantastisch seizoen wordt het niet beter, het kan eigenlijk alleen maar slechter gaan. Ik zie dan ook geen enkele reden voor Ziyech om te blijven.

13 mei 2019 om 09:07

Onzin. Puur qua resultaat kan het niet echt beter nee, maar dit betekent echt niet dat elke speler ineens weg wil of moet. Als Marc het voor elkaar krijgt om buiten De Jong en De Ligt de selectie grotendeels in Amsterdam te houden kan je volgend jaar 'gewoon' weer mee proberen te doen om de titel te winnen en Europees te overwinteren. Redenen zat om te blijven dus. Nee, je zult echt niet weer de dubbel winnen en in de halve finale staan maar stel je wordt kampioen en overwintert weer in de CL, dan heb je gewoon weer een prima seizoen, en die mogelijkheid is er zeker als er paar van de bepalende jongens (waaronder Ziyech) aan boord gehouden kunnen worden!

13 mei 2019 om 09:11

Jij vindt dat onzin, prima. Ik vind dat de basisspelers in het afgelopen seizoen echt niets meer hebben te winnen. Lekker het buitenland opzoeken en daar een nieuwe uitdaging aan gaan. Ze staan er nu goed op, een extra prima seizoen bij Ajax verandert daar niets aan.

Ik zie enkel voor van de Beek nog wel een grotere rol, namelijk aanvoerder.

Overigens valt de exodus in de praktijk nog wel mee hoor. Onana, Mazraoui, Blind, Tagliafico, Tadic, Schone, Huntelaar zullen wel gewoon blijven en wellicht van de Beek ook wel. Dus genoeg houvast om de gaten adequaat op te vullen en weer een goed seizoen tegemoet te gaan.

13 mei 2019 om 09:24

Ik vind dat Ajax nu juist een positie heeft vergaard, na jarenlang goed beleid voeren, waarin het de vruchten moet proberen te plukken. En dan bedoel ik niet de financiele maar de sportieve vruchten. Marc heeft er hard voor geknokt om een positie te creeren waarin Ajax hogere transfersommen en salarissen kan betalen. In de afgelopen 3 jaar is er 2 maal uitzonderlijk goed gepresteerd in Europa. Je zou nu alles op alles moeten zetten om jongens waarvan je normaal zou zeggen "ja, die wordt nu echt te goed voor de Eredivisie" langer aan boord te houden, al is het in sommige gevallen slechts een jaartje langer. Frenkie is al weg, en Matthijs zal grote kans ook wel gaan. Maar roepen dat 'basisspelers van het huidige seizoen niks meer te winnen hebben' is natuurlijk gewoon overdreven. Oke, Donny wil je behouden dan, maar als ik het goed begrijp zeg jij dat je Neres, Ziyech, Tagliafico, De Ligt, enz. allemaal hoe dan ook moet verkopen?

Ook al zou dit heel veel geld opleveren, het moet nog maar blijken hoe al die vervangers het gaan doen. Je kunt nog zo'n goede speler kopen, maar als je Ziyech 'gewoon' weet te behouden heb je de beste speler van de Eredivisie al weer voor een jaar binnen. En mocht er geen droomclub voor Hakim komen, denk ik dat hij hier zelf ook nog wel voor open staat ook, zeker als hij een leuke tekenbonus tegemoet zou kunnen zien!

13 mei 2019 om 09:17

Ik vind dit onzin dus als je 2 prijzen heb gewonnen kan het niet beter.
Ze hebben nu de uitdaging om een heel seizoen goed te presteren in de eredivisie.
En overwinteren in CL zou ook weer een mooi doel zijn.
en als ze bij Ajax blijven hebben ze kans op CL voetbal.
en zijn niet zoveel clubs die mogelijkheid ook hebben en echt beter zijn dan Ajax en waar je ook basis speler bent.

Ik hoop voor Ajax, en hun spel in de CL volgend jaar dat ze o.a Ziyech weten de behouden voor volgend seizoen. Financieel heeft Ajax het niet nodig om ze te verkopen, alhoewel er waarschijnlijk wel biedingen komen die je niet kan weigeren ook vanwege de kansen voor de spelers..

Laten we hopen dat Ajax en PSV een mooi team kunnen neerzetten en dat het weer een mooi CL seizoen mag worden

Ik denk ook dat hij zou moeten blijven. Bij Ajax zal hij kansen krijgen die hij bij andere clubs niet zal krijgen. Ik denk ook niet dat de echte top voor hem komt. Als hij bijvoorbeeld naar Napoli zou gaan vraag ik me af of hij daar beter af zou zijn. Een paar miskleuntjes en je zit op bank/tribune. Bij Ajax kan je ook heel rijk worden, zeker als je daarna nog een paar jaar woestijn speelt....

13 mei 2019 om 12:48

H-e-l-e-m-a-a-l met je eens.
Het gevaar voor Donny en Hakim is volgens mij dat ze in een superaanvallend team spelen.
Bij een ploeg die ook maar een beetje behoudender speelt komen ze niet in hun kwaliteit te spelen en kunnen ze zomaar "mislukken " ..... dat hoop ik dus niet maar is wel een valkuil.

13 mei 2019 om 21:54

Ziyech legt ontzettend veel risico in zijn spel, dat is inderdaad niet voor iedere ploeg weggelegd maar daar lijkt hij zelf ook heel bewust van. Donny daarentegen is veel behoudender in zijn spel. Hij ook vrij jong en zou nog wel eens kunnen veranderen in een box to box speler met zijn motor, fysiek en technische kwaliteiten. Kijk naar een Moussa Dembele of Wijnaldum als voorbeeld van aanvallend ingestelde spelers die hun spel compleet hebben aangepast in het buitenland

De spil in het aanvallende spel van Ajax, hij is onvermurwbaar in het vinden van openingen. Het is belangrijk dat hij in een ploeg terechtkomt die daar mee weet om te gaan. Veel bewegende spelers om zich heen en een coach die niet na een aantal mislukte pogingen aan de handrem trekt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1521
2.Vitesse158
3.PSV137
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
AntonyAanvaller64
A. OnanaKeeper60
Q. PromesAanvaller61
D. TadićAanvaller64
L. TraoréAanvaller65
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

305 fans
Middenvelder, 27 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Chelsea 2 0 0 0
2019/2020 Ajax 21 6 1 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
Laatste voetbalnieuws

Lampard komt binnen vier dagen met compleet ander bericht over Ziyech

Hakim Ziyech wacht voorlopig nog op zijn officiële basisdebuut bij Chelsea. De aanvallende middenvelder annex buitenspeler kwam afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen Manchester United (0-0) kort voor het einde als...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 28 oktober
De naam van Dayot Upamecano staat voor volgende zomer bovenaan het verlanglijstje van Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren