Liverpool inspireerde Spurs tegen Ajax: ‘Een emotionele achtbaan’

Zondag, 12 mei 2019 om

De 4-0 overwinning van Liverpool op Barcelona in de halve finale van de Champions League heeft Tottenham Hotspur volgens Eric Dier geïnspireerd tegen Ajax. Na de 0-1 thuisnederlaag keek de Engelse topclub na 45 minuten spelen in Amsterdam tegen een 2-0 achterstand aan. Door drie goals van Lucas Moura in de tweede helft wonnen the Spurs met 2-3 en was kwalificatie voor de finale een feit. Dier bleef in de Johan Cruijff ArenA negentig minuten op de bank, maar was niet getreurd en vierde het feestje na afloop volop mee.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

27 reacties (laatste reactie door chi7)

Ze waren zo ontzettend gefocust, dat ze na een half uur met 2-0 achter stonden...

Het valt me op dat Spurs in beide wedstrijden tegen Ajax met de verkeerde tactiek en instelling begonnen aan de wedstrijd. Het is bewonderenswaardig dat ze het recht hebben getrokken en met twee keer een tactische omzetting de bovenliggende partij werden. Dan nog had de 3-2 voor Ajax natuurlijk zomaar kunnen vallen. In de finale zal (wederom) alles op zijn plaats moeten vallen en zal de tactiek vanaf het eerste fluitsignaal moeten kloppen, anders sta je tegen Liverpool bij rust met 3-0 achter.

12 mei 2019 om 08:21

Ach, dan zet je het in de rust om en win je alsnog met 1-2. De moeilijkheid waar ajax imo mee te maken had was dat de spurs het tactisch helemaal omgooide. Wij Nederlandse clubs kunnen daar erg moeilijk mee omgaan want we gaan uit van 433 en dominantie. In de eigen competitie lijkt vooral 433 een soort van heilig verklaard. En speel je dan over de grens en een tegenstander hanteert ‘opeens’ de lange bal, dan talen we al snel in de problemen, want we worden er zelden mee geconfronteerd.

12 mei 2019 om 08:28

De selectie van Ajax is niet zodanig dat ze ineens een andere speelwijze kunnen hanteren. Spurs kon dat bijvoorbeeld wel met het inbrengen van Llorente. Ook op het middenveld hebben ze diverse opties waarmee ze kunnen schakelen. Het is jammer dat je als Nederlandse ploeg niet de tijd en gelegenheid krijgt om 4 a 5 jaar aan een ploeg te bouwen.

12 mei 2019 om 09:00

Nee het probleem was door die tactische omzetting van de Spurs reageerde Ajax niet. Je weet bij Ajax dat wanneer ze niet meer gaan voetballen je het moeilijk krijgt en als je alle ballen blind wegrost dan blijf je onder druk staan en gaan er fouten komen. Ajax had gewoon moeten blijven voetballen en niet zo paniekerig de ballen weg moeten trappen. Daarnaast zijn de drie goals ook nog op een domme manier gevallen en had je inderdaad als coach moeten zeggen in de rust we staan nu 3-0 voor (met de heen wedstrijd erbij) de centrale verdedigers gaan niet meer mee met vrije trappen om de organisatie van een eventuele counter eruit te halen. Plus ze hadden moeten leren van Llorente die steeds op Blind ging staan door de Ligt daar continue op te zetten dan had je meer kans gehad om hem af te stoppen. Kortom Ajax heeft het zelf verpest net zoals overigens Barca die gewoon met de verkeerde instelling naar Liverpool ging van oh dit is gespeeld en we scoren wel even en dan is het over. Dat is de reden dat beide Engelse teams door zijn gegaan, maar wel te prijzen dat beide teams doorzijn blijven gaan.

12 mei 2019 om 09:05

Geloof ik niet helemaal.
Zeker dat Ajax niet vaak anders speelt dan 4-3-3, maar de spelers hebben ze er echt wel voor.
Ajax heeft veel spelers die op verschillende posities uit de voeten kunnen en hebben met Tadic en Ziyech spelers op de vleugels die bij hun vorige clubs ook wel andere systemen hebben gespeeld. Ook van een Blind (ervaring bij United) en toptalenten als De Jong en De Ligt verwacht ik dat zij niet veel moeite hebben wanneer het systeem plots veranderd.

Deze pot laat je gewoon liggen door waardeloos wisselbeleid waardoor je niet meer met de rug van de muur kwam.

Deels natuurlijk ook door Tottenham. Zij zijn gewend om 90 minuten met hoge intensiteit te knallen en alles op kracht te doen. Idem voor Liverpool tegen Barcelona. Je wordt hier gewoon op inzet geklopt. De 2e helft in Londen werd je al overlopen en nu weer. Is gewoon gewenning

12 mei 2019 om 09:37

Toch blijf ik het ergens wel bijzonder vinden dat steeds wordt gezegd dat Ajax het aan zichzelf te wijten heeft. Ze probeerden het wel, maar het lukte niet meer. Het is niet alsof Ajax ineens besloot om niet meer te gaan voetballen, het overkwam ze.

Het gaat me hier niet eens zozeer om Ajax overigens. Het valt me vaak op dat een wedstrijd vanuit de verliezende partij wordt bekeken. Je kan ook credits geven aan de winnende partij

12 mei 2019 om 10:38

Een tactische omzetting. Iedereen doet nu alsof Pocchetino een meesterbrein en tactisch genie is maar simpelweg kwam het erop neer dat z'n tactieken tweemaal voor geen meter werkte en hij het de tweede helft recht moest breien met ouderwets kick and rush via Llorente. Daarmee heeft Ajax moeite, wat niet heel gek is gezien de grootte van die Llorente. Het feit dat Eriksen nauwelijks in beeld is geweest in beide wedstrijden zegt wel wat. Maar goed. Nu wil ik niet gaan opscheppen ofzo, haha. Maar na de eerste wedstrijd haalde ik meermaals aan hier dat het me niet onverstandig leek Llorente te laten staan als basisspeler. In Londen vond ik hem de gevaarlijkste man en daarnaast kan hij best prima voetballen. De Llorente die ik me herinner van die topseizoenen in Bilbao was hij echt onwijs sterk en ook gewoon goed. Ik vind dat Pocchetino hem wat misbruikt en onderschat, al mag ik dat waarschijnlijk niet zeggen want hij staat er elke dag mee op een trainingsveld bla bla bla. Okã©, laat ik het anders zeggen. Ik vind het amateuristisch hoe keihard Pocchetino - zelfs nog na tips van Mourinho - de impact van iemand als Llorente tegen een team als Ajax heeft onderschat. Ik vind echt dat hij tactisch tot tweemaal toe gigantisch heeft gefaald (al speelde Llorente de eerste helft van de eerste wedstrijd ook, hij werd niet gebruikt). Daarbij moet wel gezegd worden dat, wanneer dit Ajax aan het voetballen kwam, er überhaupt niet direct een tactisch iets tegen te doen is. Dan wervelt het en moet je hopen dat je enigszins ongedeerd de rust haalt (wat zo was met slechts 0-1). Dan kun je dingen omzetten. Heb soms het idee dat trainers als zo'n 'tacticus' Pocchetino dingen graag onwijs moeilijk willen laten lijken, terwijl het in feite niks meer was dan lange ballen pompen op Llorente met wat snelle spelers er omheen. Niks mis mee overigens.

Het is natuurlijk knap wat Tottenham heeft weten te presteren. Aan de andere kant, toch opvallend dat een team dat vierde staat in een competitie die vaak wordt gezien als de beste ter wereld, zoveel moeite heeft met Ajax, en met die goal in laatste minuut van de blessuretijd ook nog een portie geluk nodig had.

Het is achteraf dan natuurlijk makkelijk praten, Tottenham bleef er zeker in geloven, maar ik merkte niet een sfeer die ik bijvoorbeeld bij Liverpool zag. In principe kon Tottenham het voetballend ook niet winnen van Ajax, maar moest de lange bal en snelheid de doorslag geven.

Ik ben erg benieuwd hoe ze het in de finale tegen Liverpool gaan doen.

12 mei 2019 om 08:35

Ik heb tot nu toe niemand horen zeggen dat Spurs beste van de subtop os laat staan de beste vd wereld.

12 mei 2019 om 08:47

Inderdaad. Als je voorafgaand aan het seizoen had gewed op een halve finale tussen Ajax en Spurs had je heel veel geld kunnen verdienen.

12 mei 2019 om 08:50

Ik reken Tottenham wel tot een top 10 team in de wereld, vooral als je kijkt naar de spelers die ze hebben.

12 mei 2019 om 09:01

Dan hoort Monaco daar ook bij dus? Als we alleen naar namen van spelers kijken?

12 mei 2019 om 10:15

De kwaliteit van de huidige selectie van Monaco komt in de verste verte niet in de buurt bij die van Spurs hoor, ik weet niet hoe je daar bij komt?

12 mei 2019 om 09:01

Ook tegen City vond ik ze nu niet bepaald je van het. Net zoals tegen Ajax binnen 5 minuten 2 goals (alleen dan van Son). Hoop persoonlijk écht dat Liverpool de finale wint! Heb maar niks met die Pochetino..

12 mei 2019 om 09:11

Is helemaal niets geks aan dat Spurs moeite heeft met Ajax. Ajax heeft gewoon een wereld team staan dit seizoen die je echt niet zomaar overklast en ze hebben niet voor niets kunnen meten met Juventus, Real en Bayern.
Dat je het vergelijkt met een structurele prestatie (nummer 4 van een topcompetitie) is wat krom, ongeacht of Tottenham die nummer 4 is of niet. Tottenham heeft al jaren een sterke selectie en eindigt de laatste jaren veel binnen de top 4. Hun grootste fout is geweest dat zij zich niet versterkt hebben en dat ze daardoor een redelijk smalle selectie hebben. Daar ondervinden ze hun de hinder van.

Volgens mij was schone er ook door geïnspireerd geraakt. Wat een onzin spurs heeft gewoon geluk gehad dat ze tegen een onervaren team stonden als je al in de finale staat mag je natuurlijk nooit in de reserve minuut van de reserve tijd een doelpunt tegen krijgen desnoods had iemand die Lucas gewoon in 2e geschopt. Jammer want een finale Liverpool - Ajax was natuurlijk veel leuker geweest dan zo een Engelse wedstrijd die je 4 keer per jaar kan kijken.

12 mei 2019 om 08:50

Dan was het een penalty... ..

12 mei 2019 om 08:51

Geluk ? Ajax heeft ook geluk gehad. Zij raakte ook paal etc en speelde zonder kane, son (1e partij ) Niet zo salty guys. Spurs heeft gewoon 2-3 uit gewonnen wat heel knap is.

12 mei 2019 om 09:02

En Ajax miste Neres, zo kan je door blijven gaan. Als je de 2 wedstrijden ziet dan heeft Tottenham geluk gehad ja 3 helften was Ajax de dominerende partij en het gevaarlijkst en 1 helft Tottenham. Als ze dan 2x een kut goal scoren is dat wel zuur terwijl Ajax nog een paar keer op de paal schieten. Het is nu niet dat Tottenham Ajax helemaal weggespeeld heeft a la Liverpool tegen Barca.

12 mei 2019 om 09:54

Neres buitenspeler vergelijken met 2 spitsen die bijna alle goals scoren voor spurs.

12 mei 2019 om 10:17

De 2e helft in beide wedstrijden vond ik de Spurs echt een stuk sterker dan Ajax

12 mei 2019 om 11:00

@sebasjuh, Waar heb je het over? Zowel in london als amsterdam was Tottenham in de 2e helft beter. Ik heb geen kutgoals gezien, 1 prachtig uitgespeelde counter. 1 goal waarbij Lucas tovert met de bal en even tussen 4 spelers de bal erin knalt en de 3e goal goed uitgespeeld met snelle reacties, de ligt was een seconde te laat. Ik kan wel gaan zeggen dat het door schone enzo komt en blablabla maar dit waren gewoon goede goals, was het Messi geweest bij die 2e goal dan stond de hele wereld op zn kop. Tottenham heeft Ajax niet weggespeeld maar ze hebben ajax wel kapot gespeeld doordat Ajax nu ook in een andere situatie zat, al met een voorsprong en dan nog 2 erbij, verdedigen en het tempo eruit halen had Ajax nog niet hoeven doen en toen ze dat wel moesten konden ze het niet. Tottenham heeft op eigen kracht de finale gehaald.

12 mei 2019 om 09:07

Ja zoveel geluk hadden Real en Juventus ook dat tegen een nog net iets onervarender team stond dan Tottenham had.

Veel mensen doen net of Spurs alleen maar profiteerde van een paar simpele lange ballen. Dat was een onderdeel in de 2e helft, maar daarnaast voetbalde Spurs ook gewoon goed hoor. Ook in de 1e helft was het veldspel heel behoorlijk en kregen zij ook kansen. Spurs wordt in de Nederlandse media echt weggezet als een matige ploeg die met wat domme hoge ballen en heel veel geluk een overwinning afdwong. Op tv leek het in de nabeschouwingen ook wel of Ajax zelfs na de wedstrijd nog iedere 5 minuten beter ging spelen. Zal wel door de teleurstelling komen, maar een beetje meer respect opbrengen voor de prestatie van Spurs was wel op zijn plaats geweest.

Allemaal gelul. Schiet Ziyech er gewoon 1 in dan is het klaar en hoeven we geen 100 redenen op te noemen waarom het misging. Door te voetballen zoals ze voetballen zijn ze juist zover gekomen. Nu alleen pech in de afronding. En dan dat gelul van de spurs dat Liverpool hun inspiratie was. Als Ziyech de 3e had gemaakt was het gewoon klaar geweest.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Tottenham Hotspur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool9767
3.Chelsea7224
5.Arsenal7022
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
C. EriksenMiddenvelder358
Lucas MouraMiddenvelder3210
H. LlorisDoelman330
Son Heung-MinMiddenvelder3112
M. SissokoMiddenvelder290
T. AlderweireldVerdediger340
H. KaneAanvaller2817
Voor de complete selectie: Clubpagina Tottenham Hotspur.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger345
D. van de BeekMiddenvelder349
D. TadićAanvaller3428
M. de LigtVerdediger333
F. de JongMiddenvelder313
A. OnanaDoelman330
L. SchöneMiddenvelder305
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool9767
3.Chelsea7224
5.Arsenal7022
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
AlissonDoelman380
V. van DijkVerdediger384
Mohamed SalahAanvaller3822
S. ManéAanvaller3622
G. WijnaldumMiddenvelder353
Roberto FirminoAanvaller3412
J. HendersonMiddenvelder321
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

Barcelona

4887 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona8754
4.Valencia6116
5.Getafe5913
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
AspiazuUnknown
Jordi AlbaVerdediger362
M. ter StegenDoelman350
PiquéVerdediger354
Sergio BusquetsMiddenvelder350
Philippe CoutinhoMiddenvelder345
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Barcelona.

1019 fans
Middenvelder, 27 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Tottenham Hotspur 35 8 3 0
2017/2018 Tottenham Hotspur 37 10 0 0
2016/2017 Tottenham Hotspur 36 8 0 0
2015/2016 Tottenham Hotspur 35 6 2 0
2014/2015 Tottenham Hotspur 38 10 4 0
Laatste voetbalnieuws

‘Zidane hakt knoop door en is gedecideerd inzake Van de Beek’

Zinédine Zidane wil Paul Pogba dolgraag verwelkomen bij Real Madrid, meldt Marca. De middenvelder van Manchester United staat bij de Koninklijke op de lijst van mogelijke versterkingen, samen met Christian Eriksen...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 16 juni
Keylor Navas is niet gewild. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren