Malen verklaart overstap: ‘Bij Ajax had ik niet zoiets van: dit is het’

Zaterdag, 11 mei 2019 om

Donyell Malen werd lang gezien als een van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van Ajax. De twintigjarige aanvaller maakte in 2015 echter de overstap naar Arsenal, om in de zomer van vorig jaar terug te keren naar Nederland. Hij tekende bij PSV en mag dit seizoen onder trainer Mark van Bommel rekenen op actie in het eerste elftal. In gesprek met De Telegraaf kijkt de talentvolle aanvaller terug op zijn vertrek bij Ajax en tijd bij Arsenal.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door fortress)

Ik ben wel benieuwd naar het potentieel van Malen. Toen ik las dat PSV hem overnam van Arsenal was ik best verbaasd, want in London waren ze blij met hem. Afgelopen seizoen hebben we een paar keer kunnen zien wat hij kan. Het zou me niet verbazen als hij volgend jaar doorgroeit naar Nederlandse selectie niveau.

11 mei 2019 om 07:46

Dat laatste is misschien nog een te grote stap, maar het kan soms snel gaan en de potentie heeft hij zeker. Volgend jaar eerst maar eens zorgen dat hij in de basis staat. Dat kan, zeker als hij zijn onbevangenheid behoudt en zo effectief blijft. Hij heeft als invaller / buitenspeler al best veel doelpunten gemaakt

11 mei 2019 om 10:59

Ik vind Kluivert en Malen in potentie de beste aanvallers in Nederland. Depay is ook zeker goed, maar bij hem mis je gewoon die gif om de wereldtop te halen, dat heb je ook bij Bergwijn. Maar bij Kluivert en Malen die brengen vaak iets extra's in topwedstrijden. Het zijn momentvoetballers die paar kansen nodig hebben om een goal te forceren middels assist of een goal. Zij passen zeker bij het hedendaagse voetbal, waar snelheid en explosiviteit belangrijke eigenschappen zijn voor een aanvaller. Ik zie binnen nu en 3 jaar Kluivert en Malen wel de Europese top halen. Kijk maar naar Frenkie die was twee jaar geleden wel goed, maar vooral het laatste jaar is hij enorm gaan groeien. Dus gun deze gasten even wat tijd en dan zul je zien dat ik gelijk ga krijgen.

11 mei 2019 om 09:12

Ik heb ergens zo'n voorgevoel dat deze jongen nog wel eens de buitenspeler kan worden waarop we allemaal zitten te wachten. Ik vind hem echt een geweldige aankoop van PSV en toen hij even wat minder speelde vond ik het wel wat voor Ajax stiekem, als Neres was vertrokken. Heeft bij PSV de pech met grote concurrentie van Bergwijn en Lozano. Kan veel meer worden dan velen denken, denk ik. Toptalent. En dodelijk.

11 mei 2019 om 09:13

Moet je als Ajax natuurlijk niet meer willen, maar dit is eenzelfde categorie talent als Bergwijn. Minstens.

11 mei 2019 om 11:45

Denk dat Malen volgend seizoen basis is als Lozano, Bergwijn of de Jong verkocht wordt

11 mei 2019 om 13:20

@sjonnyvdbeek

Hmm, ik vind Malen juist door het centrum beter dan vanaf de flank. Eigenlijk zet van Bommel hem wel op de juste plek nu. Moet je ook nagaan, dat Malen afdwingt dat van Bommel zijn vaste spits (de Jong) op 10 gaat zetten om Malen op 9 te krijgen. Best knap.

Ik vind Malen en Bergwijn ook een goed koppel. Die combineren lekker. Ik zou ze graag samen in Oranje willen zien in de toekomst met andere spelers die ook goed kunnen combineren. Dan krijg je een hele dynamische aanval.

11 mei 2019 om 15:42

Daar heb je wel gelijk in. Het is van origine ook een spits toch?

Goede speler. Je ziet in zijn acties ook wel wat Henry achtige kwaliteiten, dus wat dat betreft heeft ie goed opgelet bij de training van Arsenal.

Het siert die jongen wel dat hij zo zelf-critisch is over zijn ontwikkeling(nog lang niet goed genoeg voor het eerste 11-tal, red.) en dat hij zich niet als speelbal heeft laten gebruiken door ieder half jaar aan een andere club verhuurd te worden en voor een stabiele basis in Eindhoven heeft gekozen.

Volgend seizoen een basisplaats? Nog een jaartje bank/veld is niet goed. Hopelijk kan hij dan Lozano/Bergwijn vervangen.

Heb toch het idee dat hij verder zou zijn als hij niet naar Arsenal was gegaan, had dan waarschijnlijk toch meer eredivisie wedstrijden in de benen gehad, want talent heeft hij wel. PSV is een goede plek voor hem.

Fijn dat hij het als 12e man zo naar zijn zin heeft. Ieder zijn eigen weg. Matthijs is gebleven, is aanvoerder van Ajax en Golden Boy. Kluivert heeft na een goed debuutseizoen voor Roma gekozen (alhoewel hij met gemengde gevoelens naar dit succes van Ajax gekeken heeft). En Malen doet het op deze manier. Volgend seizoen zullen we zien of hij deze lijn doortrekt.

Begrijp na dit interview nog niet echt goed waarom hij de overstap maakte. Wat bedoelt hij nou met dat hij bij Ajax niet het gevoel kreeg van dit is het en bij Arsenal wel? Dat hij daar kon trainen met het eerste en bij Ajax niet? Het traject dat voor hem werd voorgesteld? De organisatie?

Als het puur het trainen met het eerste was, dan begrijp ik zijn keuze eigenlijk niet. Leuk dat je met al die gasten traint, maar wat heb je eraan als je vrijwel geen minuten in het eerste maakt? En die kans is voor een talent in de PL vrij groot, aangezien je daar als talent weinig kansen krijgt. Eindstand ben je voornamelijk invaller bij PSV en zijn je generatiegenoten van Ajax een stap verder in hun carrière.

Maar ja. Hij is nog jong en heeft genoeg tijd om zich te ontwikkelen bij Psv. Volgend jaar zal hij wel meer kansen krijgen als basisspeler.

11 mei 2019 om 09:30

Te veel concurentie, hij moest de strijd aangaan terwijl hij bij Arsenal meer kon verdienen op de bank bij onder 19.

11 mei 2019 om 18:53

Te veel concurrentie? Hij was de beoogde spits voor de toekomst. Hij totaal geen concurrentie en schoot ik weet niet hoeveel goals in de goal in de Bs

En met het gevoel van 'dit is het', bedoel je denk ik meer het salaris dat elke maand werd gestort bij Arsenal. Veel te jong weggegaan ( zoals vele je voorgingen en, ook zullen volgen). X aantal jaar verder en mag nu hopen op wat sporadische invalbeurten bij psv. Hoop dat je nu een beetje het gevoel hebt van 'dit is het'.

11 mei 2019 om 09:57

Sporadisch? Hij is dit seizoen in 29 competitiewedstrijden in actie gekomem. Daarbij vergeet je dat deze jongen pas net 20 is. Alsof hij bij Ajax al een vaste basisplaats zou hebben gehad op die leeftijd.

11 mei 2019 om 10:15

Davilla7,

Hoe oud waren Justin Kluivert en Mathijs de Ligt toen zij minuten kregen in Ajax, juist heel jong.

Malen had zeer zeker zijn vaste plaats in Ajax veroverd, jammer dat hij vroegtijdig weg ging.( is wel een goede beslissing geweest om naar Nederland terug te keren, maakt daardoor wel meer minuten)

Weet bijna zeker dat hij nu een stuk verder in zijn ontwikkeling was geweest en dan via een mooie transfer nu wel als een grote vent bij een mooie club was binnengekomen.

Uiteraard is Ajax ook een fantastische club, maar spelers willen op avontuur naar het buitenland dat is helaas niet tegen te houden.

11 mei 2019 om 10:44

De Ligt is een uitzonderlijk geval. Hoe oud waren Frenkie en Donny toen ze een vaste basisplaats hadden bij Ajax? Precies, de leeftijd die Malen volgend seizoen heeft. Is dat even toevallig.

11 mei 2019 om 12:09

Klopt maar dat zijn middenvelders. Ik denk dat Malen wel boven Kluivert zou zijn gekozen. Malen was wel altijd als het grotere talent dan Kluivert beschouwt.

11 mei 2019 om 10:19

Wat een zure reactie. Als het die jongen alleen om geld ging was hij wel gebleven bij Arsenal. Ik denk dat hij heel bewust bezig is met zijn carriereverloop.

11 mei 2019 om 13:49

Ik denk dat hij er later pas achter kwam dat er daar toch net wat meer werd gevraagd. Of dacht hij dat hij bij Arsenal sneller bij het eerste zou gaan debuteren? Heeft niks met zure reactie te maken, Kluivertje wilde toch ook meer verdienen en dacht hij het even bij Roma zal gaan doen?

Had hij zich niet eerst bij Ajax aangeboden voordat hij naar PSV ging? Komt hier ook best ondankbaar tov Ajax over

11 mei 2019 om 11:11

Ja inderdaad maar Ajax hoefde hem niet. Best wel lachwekkend dus deze reactie.

Beetje ondankbaar richting Ajax dit en ook onzin aangezien je bij Ajax ook de kans heb getraind te worden door ex topspelers. En het feit dat je met het eerste meetrainde had met Raiola te maken aangezien die dit erdoorheen had weten te pushen bij de onderhandeling. Dit is wel een jongen met heel veel talent, al blijf ik wel hopen dat PSV hem als spits ziet en niet als vleugelspeler

Nu kan hij FIFA spelen met sterren als Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech, Donny van de Beek, etc. Prima dat iemand z’n eigen pad bewandelt, maar ik snap niet wat de toegevoegde waarde van dit interview is. Het is mij totaal niet duidelijk geworden wat zijn afweging was om Ajax te verlaten.

11 mei 2019 om 13:24

@djo Ams

Quote: "nu kan hij Fifa spelen met sterren als Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech, Donny van de Beek, etc. Prima dat iemand z’n eigen pad bewandelt, maar ik snap niet wat de toegevoegde waarde van dit interview is. Het is mij totaal niet duidelijk geworden wat zijn afweging was om Ajax te verlaten".

De argumenten die hij aangeeft voor het vertrek naar Arsenal, zijn volstrekt ongeloofwaardig. Hij heeft gewoon gekozen voor het geld zoals alle jeugdspelers die Ajax voor een topclub hebben verlaten, dat hebben gedaan. De blijkt voor mij ook wel duidelijk uit het feit dat hij Raiola als zaakwaarnemer heeft gekozen. Een keuze voor Raiola is een keuze voor een vet contract en niet voor een gedegen loopbaanplanning. Kluivert, Van der Beek en De Ligt die wel zijn gebleven, hebben met hun prestaties een mooi en lucratief contract verdient (of gaan dat binnenkort doen) bij een Europese topclub, terwijl Malen op hangende pootjes is terug gekeerd naar NL Hij heeft de verkeerde keuze gemaakt en niet de persoonlijkheid om dat gewoon eerlijk toe te geven. Bij Ajax had men hem heel hoog zitten en een perfect opleidingsplan voor hem uitgestippeld. Zoals duidelijk blijkt uit onderstaande reactie van Wim Jonk op het vertrek van Malen.

Jeugdspeler Donyell Malen maakte enkele dagen geleden bekend de overstap naar Arsenal te maken (zie eerdere berichten). De zaakwaarnemer van de pas 16-jarige Malen is de omstreden Mino Raiola, die jeugdspelers in het verleden al vaker een overstap naar het buitenland liet maken. De jonge spits kon de verleiding van een aanbieding van de Londense club uiteindelijk niet weerstaan. Wim Jonk vindt dat Ajax er alles aan heeft gedaan om Malen voor Ajax te behouden. ‘wij hebben Donyell een uitstekende aanbieding gedaan en een duidelijk ontwikkelingsplan voorgelegd. Als de speler dan toch een andere keuze maakt, dan is dat teleurstellend. Want de potentie is duidelijk en de kansen zullen komen bij Ajax. Wij gaan door met de jongens die daar wel in geloven’, aldus Jonk tegenover Voetbal International. Malen speelde afgelopen seizoen in Ajax B1. Hij zou komend seizoen aansluiten bij de A-junioren, ondanks dat hij nog tweedejaars B-junior was.

11 mei 2019 om 13:29

Ajax had op dat moment geen team met sterren van naam, maar wel een team dat talent de kans geeft in het eerste als als blijkt dat ze goed genoeg zijn. Als ik het goed begrijp was zijn beweegreden dus om op het veld te staan met sterren als Ozil en Alexis Sanches, Een droom kwam uit, want hij stond ineens op het veld met de spelers waar hij in Fifa mee speelde. Hij was echter niet goed genoeg om naast de training ook mee te spelen met het grote Arsenal dus koos hij uiteindelijk maar voor Psv, wat wel degelijk een stap terug is, maar misschien ook wat meer van zijn niveau. Malen moet nou niet doen alsof PSV alsof eigen jeugd echt standaard heel veel kans krijgt in het eerste. Dat is nog altijd veel minder als bij Ajax hoewel van Bommel dat wel iets meer doet dan Cocu voorheen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
C. GakpoAanvaller163
D. MalenAanvaller1311
BrumaAanvaller112
K. MitroglouAanvaller81
R. RuiterKeeper10
J. ZoetKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

1186 fans
Middenvelder, 31 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Real Madrid wil ver gaan voor Kalidou Koulibaly, door Napoli op 120 miljoen euro geschat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren