AZ moet historisch slechte reeks doorbreken om PSV punten af te snoepen

Zondag, 12 mei 2019 om

AZ vormt voor PSV de volgende horde in de jacht op de landstitel. De Eindhovenaren moeten Ajax momenteel voor zich dulden op de ranglijst, omdat de Amsterdammers een beter doelsaldo hebben. Opta blikt vooruit op de ontmoeting in het AFAS Stadion, zondagmiddag vanaf 14:30 uur.

O AZ verloor de laatste tien Eredivisie-duels met PSV (thuis en uit) en is daarmee bezig aan de langste verliesreeks ooit tegen een specifieke tegenstander in competitieverband.

O AZ kwam in de laatste vijf thuiswedstrijden tegen PSV in de Eredivisie telkens twee keer tot scoren; sinds het seizoen 2013/14 kregen de Eindhovenaren bij geen club meer competitiegoals tegen dan bij AZ (tien, gedeeld met vier andere teams).

O Geen ploeg won dit kalenderjaar meer thuiswedstrijden in de Eredivisie dan AZ (zeven, gelijk met Ajax en FC Groningen), dat in 2019 al evenveel thuiszeges boekte als in heel 2018.

O AZ scoorde dit Eredivisie-seizoen relatief vaker in het eerste kwartier dan elk ander team (twintig procent van de goals); in absolute cijfers was alleen Ajax (veertien keer) vaker trefzeker in de eerste vijftien minuten dan AZ (twaalf keer).

O Op basis van de kwaliteit van de kansen tegen (Expected Goals tegen) na de winterstop kon alleen PSV (xG tegen van 11,6) in de Eredivisie minder tegendoelpunten verwachten dan AZ (17,5).

O Adam Maher noteerde in 2019 meer balcontacten in de Eredivisie dan iedere andere speler (1437), terwijl alleen Frenkie de Jong (655) en Daley Blind (566) meer passes op de vijandelijke helft voltooiden dan Maher (520).

O PSV won de laatste drie Eredivisie-duels; de Eindhovenaren kwamen dit seizoen tot slechts één langere zegereeks (dertien op rij in de eerste dertien speelronden).

O PSV is de eerste ploeg met twintig kopgoals in een Eredivisie-seizoen sinds PSV in 2015/16; de laatste ploeg die dit vaker deed was FC Twente in 2011/12 (22 keer, waaronder 9 van Luuk de Jong).

O Luuk de Jong kwam tot scoren in zijn laatste zes Eredivisie-optredens voor PSV en is de eerste speler met deze prestatie sinds Mateja Kezman in mei 2004 (zeven op rij).

O Jeroen Zoet is de eerste PSV-doelman die zestien keer de nul hield in een Eredivisie-seizoen sinds Andreas Isaksson in 2009/10; de laatste met meer was Heurelho Gomes in 2007/08 (zeventien keer).


Poll

AZ - PSV eindigt in een ...


Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door waagplein)

Daarom begrijp ik niet waar sommigen t vandaan halen dat psv het zwaar gaat krijgen tegen az. Die gaan het psv alleen lastig maken als psv vol op de aanval gaat spelen wat ze niet gaan doen

9 mei 2019 om 22:46

Als stengs, (hopelijk) Boadu en Gudmundsson goed spelen en de rest ook hun niveau haalt zie ik echt nog wel een kans.

9 mei 2019 om 22:46

Maar dat is natuurlijk wel het beste scenario

9 mei 2019 om 22:59

Ja met name die als. Alleen zullen ze ook niks kunnen tegen een team dat geen ruimte weg zal geven. Psv gaat puur voor de 3 punten spelen gezien doelsaldo lastig wordt.

9 mei 2019 om 23:23

Stengs speelt elke wedstrijd drama, Boadu komt pas net terug dus daar verwacht ik niks van en Gudmundsson scoort op dit moment wel, maar verder is hij echt zo ontzettend slecht. Niet echt een realistisch scenario, al is dromen niet verboden.

10 mei 2019 om 00:28

Ik vind dat dus echt onzin. Natuurlijk staat de historie niet aan de kant van AZ, maar dat staat toch los van de komende wedstrijd? Kijk afgelopen wedstrijd tegen Ajax, daar had az ook al meer dan 5 jaar niet van gewonnen. Of kijk de laatste onderlinge wedstrijd: totdat Pereiro zo vroeg werd gewisseld domineerde az volledig. In de beide wedstrijden van vorig seizoen was het ook onwijs spannend. Bij PSV had az best gelijk kunnen spelen of winnen en in de thuiswedstrijd heb je pech dat Bizot een megablunder maakt en Lozano laat scoren en je daardoor van 2-0 naar 2-3 gaat. Voor hetzelfde geldt valt het muntje dan net de goede kant op voor az in die wedstrijden en zou het een angstgegner zijn. Je kan kijken naar de vorm van een team, naar de fitheid, naar de kwaliteit van het team maar om de laatste jaren erbij te pakken met vaak compleet andere spelers vind ik altijd maar een raar argument.

10 mei 2019 om 07:14

Met domineren doel je op psv az van dit seizoen?

10 mei 2019 om 09:04

In de wedstrijd waarin ze op 0-1 voor kwamen en psv pas terug in de wedstrijd kwam na het wisselen van Pereiro.

10 mei 2019 om 16:30

Die wedstrijd verloor AZ onterecht, mede door een schwalbe van Dumfries die werd beloond met een strafschop. AZ raakte ook nog tweemaal de lat in die wedstrijd.

10 mei 2019 om 16:12

Tsja, AZ won de laatste 4 jaar nooit van een top 3 club, en toch wonnen ze dit jaar van de sterkste Ajax in jaren. De bal is rond etc..

12 mei 2019 om 12:26

Als je kijkt naar verschil in speelstijlen dan is duidelijk dat psv een minder gunstige stijl hanteert dan ajax tov waar az het kan uitbuiten

10 mei 2019 om 16:35

"daarom begrijp ik niet waar sommigen t vandaan halen dat psv het zwaar gaat krijgen tegen az."

Omdat resultaten uit het verleden sowieso nooit een garantie bieden en omdat AZ als nummer 4 nou eenmaal één van de sterkste teams uit de eredivisie is.

12 mei 2019 om 09:52

Ik snap de meeste reacties ook totaal niet. We praten over de nummer 4 van Nederland. Ik voorzie een super moeilijke dag voor Psv met hopelijk de winst, maar ben er bang voor..

12 mei 2019 om 09:52

Ik snap de meeste reacties ook totaal niet. We praten over de nummer 4 van Nederland. Ik voorzie een super moeilijke dag voor Psv met hopelijk de winst, maar ben er bang voor..

De rode loper mag heus wel in de kast blijven dit keer. Toon eens wat pit als PSV langskomt.

10 mei 2019 om 16:30

Over het algemeen spelen we goed tegen Psv. Vorig jaar kwamen we 2-0 voor, maakte Bizot een blunder en kreeg PSV een strafschop kado waardoor ze uiteindelijk nog aan het langste eind trokken.

Ik ben voor AZ in Nederland maar ik hoop dat PSV kampioen wordt. Ajax fans doen helaas altijd neerbuigend tegen AZ. Jammer maar dan de gunfactor voor PSV.

9 mei 2019 om 22:59

Dan spreek.je denk.ik de verkeerde Ajax fans. De Ajax fans die ik spreek hebben normaliter juist een zwak voor AZ vanwege het spel dat ze spelen.

9 mei 2019 om 23:47

Ik heb niks met AZ. Ze doen altijd alsof ze zo bijzonder zijn, maar het is een pot nat met de andere subtop.

9 mei 2019 om 23:03

Gek, persoonlijk vind ik AZ juist vaak de leukste ploeg buiten Ajax. Spelen, mits in vorm, ook leuk verzorgd voetbal. Ik gun ze van harte dat ze 'gewoon' de 4e plek pakken en daarmee de play-offs ontlopen.

10 mei 2019 om 08:07

Palombo
Bijzonder. Ik ken maar weinig mensen in mijn omgeving die neerbuigend doen over AZ. Vinden juist vaak dat ze leuk voetbal spelen. Alleen in de toppers laten ze het vaak afweten, weet niet of je dat als neerbuigend ziet?
Ik ervaar juist een bepaalde rivaliteit vanuit Alkmaar die er vanuit Amsterdam niet is.

10 mei 2019 om 08:23

Daar heb je ook helemaal gelijk in Palombo, AZ stelt ook bijna niks voor! En sterker nog ik wil helemaal niet dat een AZ supporter voor Ajax is. Want die zijn namelijk niet meer te redden😂

AZ heeft niets meer gewinnen noch verliezen en zowel spelers als supporters zien liever Ajax geen landskampioen worden. Enige die dat wel zou willen is waarschijnlijk vd Brom maar je kan de drie punten voor PSV alvast bijschrijven.

Vind PSV dit seizoen ook gewoon erg goed. Ajax krijgt veel complimenten, en terecht, maar PSV zat wel in een klote CL groep met Barca en Spurs, en ook nog Inter. Het spel is minder bruisend maar ik denk dat ook PSV gewoon tegen de Europese top aanhangt.

Mogen de beste kampioen worden.

9 mei 2019 om 22:50

Dank je. Beste gelezen comment tot nu toe.

9 mei 2019 om 22:58

Omdat psv 2 punten pakt in de cl hangt het tegen de europese top aan? Okeee.

10 mei 2019 om 07:17

Dat is wel te voorbarig. Echter waren de 2 teams uit de poule van psv halve finalist en eentje ervan nu z3lfs finalist. Al vind ik nog steeds dat ze tegen spurs tw weinig hebben gedurfd/geprobeerd om te voetballen

10 mei 2019 om 16:38

"omdat psv 2 punten pakt in de cl hangt het tegen de europese top aan? Okeee."

Je zult mij zeker niet horen zeggen dat PSV tegen de Europese top aanhangt. Dat mag je sowieso niet claimen als je in 12 jaar maar één keer hebt weten te overwinteren in de Cl.

Maar toch vind ik dat PSV zich zeker niet hoeft te schamen voor dit Europese seizoen. Ze zaten in een poule met finalist Tottenham en halve finalist Barcelona en zijn in zes wedstrijden maar één keer weggespeeld.

9 mei 2019 om 23:08

Lekker gelul ook. AZ heeft nog 1 punt nodig. Guus Til zijn beste vriend speelt bij (jong) ajax, Stengs heeft een relatie met de dochter van De Boer, die kan niet meer daar thuis komen als hij het laat lopen. Zo kunnen we nog wel even doorgaan waarom AZ spelers liever Ajax als kampioen heeft. Verwacht dat PSV gewoon gaat winnen, maar AZ gaat het echt niet zomaar laten lopen joh.

9 mei 2019 om 23:25

Hoe kom je er bij dat spelers van AZ tegen Ajax zijn? En over de supporters valt dat ook reuze mee, het is een kleine groep die dit vindt. AZ speelt trouwens nog voor de 4e plek.

10 mei 2019 om 16:32

AZ heeft nog een punt nodig om plek vier definitief veilig te stellen. En PSV doet het goed maar Ajax voetbalt vele malen beter. PSV heeft een aantal wedstrijd echt met alle geluk gewonnen, vaak onterecht. Ajax heeft praktisch elke wedstrijd gekregen wat ze verdienden op basis van het spelbeeld. PSV heeft vaak te veel gekregen.

Dit gaat AZ makkelijk winnen. Psv uit vorm, klote tactiek en Nick Weggever en Jorrit Heddeniks. Kortom, 4-1 dag kampioenschap...

9 mei 2019 om 23:01

Dir gaat PSV juist makkelijk winnen. AZ speelt nergens meer voor en PSv weet dat ajax een flinke tik heeft gehad en het best eens zwaar kan krijgen tegen Utrecht

11 mei 2019 om 10:46

Az heeft nog 1 punt nodig hoor.

9 mei 2019 om 23:05

Haha mooi scenario, maar ben bang dat juist PSV dit lachend gaat winnen, zelfs met Weggever 🤣

10 mei 2019 om 18:09

Weggever vind ik dan wel weer een mooie naam.

Maar nee, PSV gaat winnen, daar ben ik van overtuigd.

Gaat nergens meer om dus laat AZ de wedstrijd lopen.

Hopelijk is het oefenduel tegen vitesse een voorbode voor een basisplaats voor guti, aangezien de normale basis elf begonnen minus de geblesseerde lozano.

10 mei 2019 om 07:49

Wie startten er op het middenveld in die pot tegen Vitesse buiten Guti?

10 mei 2019 om 07:55

Hendrix en de jong. Op hendrix en gakpo na de basis vd pot tegen Willem 2

10 mei 2019 om 16:41

"op hendrix en gakpo na de basis vd pot tegen Willem 2"

Nee hoor. Dit was de opstelling tegen Vitesse: Zoet; Teze, Sainsbury, Viergever, Behich; Hendrix, De Jong, Gutiérrez; Pereiro, Malen, Gakpo.

Hebben gewoon nog een punt nodig om definitief op plek 4 te eindigen (doelsaldo zit wel goed). Het is de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen een mooie tegenstander, de spelers klappen er echt wel op hoor. Wordt een mooie pot.

PSV wint met gemak

11 mei 2019 om 10:44

Makkie inderdaad. 0-5 minimaal

Helaas Az wint toch niet. Psv zal wel weer winnen. Az gunt Psv ook meer de titel denk ik dus als zij daar nog aan bij kunnen dragen zullen ze dat zeker doen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2323
2.PSV2320
3.AZ2015
4.Vitesse205
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

360 fans
Middenvelder, 26 jaar

In de wandelgangen

Zondag 13 oktober
Manchester United overweegt in januari een bod uit te brengen op AC Milan-spits Krzysztof Piatek. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren