Ajax in zak en as: ‘Iedereen was stil, niemand zei iets in de kleedkamer’

Donderdag, 9 mei 2019 om

Ajax had na de 0-1 zege in Londen een goede kans om de finale van de Champions League te halen ten koste van Tottenham Hotspur, maar de Amsterdammers capituleerden woensdagavond in eigen huis: 2-3. Frenkie de Jong baalt van de sensationele comeback van de Engelsen tegen Ajax. "Iedereen was stil, niemand zei iets in de kleedkamer", zegt De Jong in gesprek met ANP.

"We waren zo dichtbij, wat een teleurstelling”, vervolgt de middenvelder, die zag dat Tottenham-manager Mauricio Pochettino in de rust ingreep door Fernando Llorente in te brengen. "Wij kwamen niet meer aan voetballen toe. Complimenten voor the Spurs. Zij deden het goed. Op basis van de tweede helft verdienen ze het ook om door te gaan."

Lucas Moura was de grote man aan de kant van Tottenham en produceerde na de rust een hattrick. Na de laatste treffer van de Braziliaan diep in blessuretijd was de ontgoocheling bij de spelers van Ajax groot. Enkele minuten na de wedstrijd liep de selectie een ereronde en kreeg men veel applaus. "Mooi dat de fans ons bedankten en klapten", aldus de middenvelder.

"We moeten er nu ook alles aan doen om de titel binnen te halen. We kunnen ons zeker voor de laatste twee wedstrijden opladen. Nu overheerst de teleurstelling en morgen waarschijnlijk ook nog. Maar de tijd heelt alle wonden", besluit De Jong. Ajax, dat momenteel leidt in de Eredivisie, speelt komende zondag en woensdag tegen respectievelijk FC Utrecht en De Graafschap.


Poll

Verwacht jij dat Ajax dit seizoen landskampioen wordt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

59 reacties (laatste reactie door lucasandersen)
9 mei 2019 om 08:05

Hoe zwaar het ook is: rug rechten en zorgen dat je er tegen FC Utrecht weer staat. Dit Ajax verdient de bekroning van een kampioenschap.

9 mei 2019 om 08:14

Ze verdienen hem op dit moment net zoveel als Psv. Ze staan op evenveel punten, dus zie niet in waarom Ajax het meer verdient.

9 mei 2019 om 09:40

Tsja, omdat dit een ploeg is die de geschiedenisboeken in gaat en waar mensen het jaren later nog over hebben. Zoals het PSV van 2005. Dan is het wel mooi als zo'n ploeg dat ook ergens met een prijs weet te onderstrepen. Als PSV het kampioenschap pakt dan maakt dat wat dat betreft weinig verschil, want als men later terugkijkt naar het voetbaljaar 2018/19 dan zal men het toch alleen maar over Ajax in de CL hebben. Over dat PSV dan ook kampioen werd heeft toch niemand het over. Maar voor de ongekende prestaties en de fantastische talenten bij Ajax is het toch mooi als ze dat dan ook met een schaal kunnen bekronen.

9 mei 2019 om 08:11

Kan twee kanten op natuurlijk. Kan ze ook alleen maar gebrander maken op een overwinning

9 mei 2019 om 08:16

Klopt, als een soort revanche.

Ik geloof zeker dat dit team mentaal sterk genoeg is om zich te herpakken en vol voor de titel te gaan. Die verdienen ze ook. Dit is natuurlijk super zuur, maar Frenkie zegt het mooi: tijd heelt alle wonden. Ze hebben gestreden tot het bittere eind maar de foutjes werden helaas afgestrafd. Het is überhaupt al super knap dat ze zover zijn gekomen. Hoofd omhoog, borst vooruit en misschien wel op naar de landstitel!

Ik begrijp eigenlijk niet waarom ik nog niemand kritisch heb zien kijken naar Tagliafico. Is Lucas bij de 1e goal kwijt omdat Lucas binnendoor gaat en probeert dit te herstellen met een vliegende sliding. Bij de derde goal loopt Lucas wederom binnendoor bij hem weg. Daarbij gaat Schone natuurlijk ook niet vrijuit bij de eerste twee goals. Bij de eerste te langzaam en bij de tweede loopt die in de weg

9 mei 2019 om 08:12

Je kunt eindeloos analyseren over wie, hoe of wat, maar feit is dat het spelbeeld van de tweede helft vorige week al zichtbaar was en Ajax daar blijkbaar tot twee keer toe geen antwoord op had. Combinatie aan gebrek aan ervaring en een toch dat laatste stuk kwaliteit. Zet je dat op een rijtje dan blijft het een klein wonder dat je zo ver gekomen bent. En dat moeten we koesteren. Nu koppies omhoog en jezelf bekronen met het kampioenschap.

9 mei 2019 om 09:01

In blessuretijd verliezen is niet te accepteren net zoals PSV 2005. Waarom overkomt ons dit steeds?

9 mei 2019 om 09:37

Tsja, de frustratie is begrijpelijk. Ik denk dat ik me er inmiddels bij heb neergelegd dat dit in onze voetbalcultuur zit. We kunnen een wedstrijd niet dood maken op het moment suprème. Het loopt toch in veel gevallen als een rode draad door onze voetbalgeschiedenis heen, los van de prijzen die er in het verleden dan toch nog zijn gewonnen. Deels is het iets mentaals. Hier was er ook onvoldoende plan/kwaliteit om het type voetbal dat de Spurs in beide tweede helften speelden te bestrijden. Het is frustrerend, maar ik merk aan mezelf dat ik er ook wel weer helaas dusdanig mee bekend ben dat het tegenwoordig sneller slijt. Zeker als ik dan kijk in welke andere situaties we als Nederlands voetbal dan terecht zijn gekomen. In 2010 met Oranje de finale, maar met anti-voetbal waar je internationaal om werd afgemaakt...geen sympathie en geen prijs. Of een paar jaar geleden: je jaren lang nergens voor kwalificeren, geen talenten afleveren, lachertje van Europa zijn etc. Nederland is helaas geen Duitsland, Frankrijk, Spanje of zelfs maar Italië dat vroeg of laat wel weer ergens opkrabbelt en prijzen weet te pakken. Wij komen op termijn altijd weer als een verrassing en dan weten we de harten van velen te stelen, maar bekronen is vaak dan toch een probleem.

9 mei 2019 om 10:08

Ach anti-voetbal in 2010 was ook weer zo overdreven. Ja op het WK was het geen tiki taki, maar wie geeft daar nou wat om op zo'n eindronde? En in de finale was het bikkelhard, maar wat moet je tegen het beste Spanje ooit?

9 mei 2019 om 10:20

Als je toch geen eremetaal wint (en daar gaat het een beetje om) dan maar op z'n minst met mooi voetbal, spanning, sensatie. 2014 was ook geen tikki takka maar wel veel leuker om te zien dan 2010 naar mijn mening, ondanks dat er toen meer kwaliteit was. Van Marwijk speelde heel heel zakelijk en conservatief en daar hoor je niemand over als je dan ook de cup pakt, maar dat gebeurde helaas niet en dan voelt dat voor mij toch extra bitter. Ben ik misschien ook iets te veel een romanticus in. Idealiter een combinatie: staan voor mooi voetbal, maar als het moet het dan ook over een zakelijkere boeg kunnen gooien. En dat laatste zit er dan blijkbaar niet in.

9 mei 2019 om 11:51

2014 leuker om te zien? Dat was net zo goed betonvoetbal. Beetje met Robben op de counter. Ja die wedstrijd tegen Spanje was exceptioneel, omdat de tactiek 100 afgestemd was op het verslaan van Spanje. Daar zijn ze zowat de hele voorbereiding mee bezig geweest. Maar de wedstrijden tegen Chili, Mexico, en Argentiniã« waren niet om aan te zien (als nederlander natuurlijk wel omdat het spannend is).

In 2010 domineerde je tenminste n nog wedstrijden.

9 mei 2019 om 19:28

Kan me nog een Ajax van ik meen Frank de Boer herinneren tegen Feyenoord en Pelle. Die zette een middenvelder kort voor die kopsterke spits, zodat de verdediger zijn positie kon behouden. Ach natuurlijk allemaal achteraf gebazel, maar het blijft zo zonde

9 mei 2019 om 08:17

Het viel mij deze wedstrijd ook op hoe matig hij eigenlijk aan de bal is. Het ziet er spectaculair uit al die omhalen, maar technisch aan de bal is die alles behalve. Vind het een leuke speler om naar te kijken, maar als die aan de bal was hoopte ik dat die zo snel mogelijk de bal inleverde bij iemand met een Ajax shirt.

9 mei 2019 om 08:27

Speelde gisteren nog steeds een hele solide partij. We hebben het nu wel over top clubs waar ajax zich tegen toetst.

9 mei 2019 om 09:12

Schone valt i.m.o niks aan te rekenen. Waarom moest Schone verdedigen bij het eerste doelpunt? Waar waren je CVs die daar horen te staan? Geen speler rent zomaar Lucas er uit, laat staan iemand van +32. Daarnaast wilde Schone de bal bij het 2e doelpunt vertrappen maar paniek geschreeuw van "los" laat hem instinctief stoppen. Zoals voetballers getraind worden. Verdediging was belabberd maar Onana was echt zwaar onvoldoende

9 mei 2019 om 14:45

De CVs van Ajax gaan altijd mee met vrije trappen, dat is zo afgesproken binnen het team. Of dat slim is bij een 2-0 voorsprong is een andere vraag maar dat is Ten Hag dan aan te rekenen.

Ik denk dat ze snel de omschakeling wel kunnen maken. Het winnen van de CL hebben ze nog niet zo lang durven dromen. Het is natuurlijk bijzonder sneu hoe hetis weggegeven.. De titel was vanaf de start al DE doelstelling. Ze kunnen al met al trots op zichzelf zijn want ik zie een Nederlandse ploeg dit voorlopig niet meer presteren.

Het is jammer dat het tweede doelpunt van Tottenham zo snel na de eerste valt. Toch begon daarna het spel weer beter te lopen en viel Sinkgraven zeer goed in. Dat het dan in de slotseconde zo afloopt, is zwaar klote. Achteraf kun je zeggen dat Onana die bal de tribune in had moeten jagen bij zijn doeltrap. Die bal was nooit meer teruggekomen. Maar dat is achteraf. Nu vandaag uithuilen, morgen de rug rechten en zondag er vol op klappen. Weet dan wel dat Advocaat natuurlijk een lange spits (kramer) gaat zetten op Blind en de ballen daar allemaal op gaat spelen met opkomende middenvelders.

9 mei 2019 om 09:07

Zeker omdat Ajax pech met de paal had en de laatste kansen niet goed uitspeelt.

Hoop dat de spelers de fantastische en ontroerende beelden gaan zien van de laatste clip van het media team. Ze zullen nog zwaar teleurgesteld zijn, maar ik hoop dat in hun hart nog een vuurtje brand. Een vuurtje van passie en kracht die ons de schaal kan bezorgen. Head up, chest out! jullie kunnen nog twee wedstrijden vlammen!!!!

Wat een wedstrijd en wat een vreselijke ontknoping. We waren zo dichtbij de finale, maar het mocht niet zo zijn. Ik ben enorm trots op de prestaties in de CL, want wie had gedacht dat we in de halve finale zouden komen? Niemand. Dat je er dan in de laatste minuut uitvliegt doet pijn en is heel zonde, maar dat doet natuurlijk niks af aan de prestatie. Vandaag flink balen en vanaf morgen weer alle koppies richting Utrecht thuis. Het is ook te hopen dat de supporters ze extra gaan steunen, want dat zullen ze misschien goed kunnen gebruiken.

De halve finale van de CL halen is een fantastisch resultaat. Maar als je zo dichtbij de finale ben en je geeft het zo verdomd knullig uit handen, vraag dat wel om een grondige evaluatie. Er zijn grove fouten gemaakt, zo wel door de spelers als Ten Hag (o.a. Dolberg verkiezen boven een Huntelaar die heeft bewezen in topvorm te verkeren).

raar dat Pochettino niet gelijk met Llorente startte. vorige week had Ajax daar ook al zware moeite mee met zo een lange spits die alles doorkopt

Je hebt het dan ook puur aan jezelf te danken dat je niet door bent. Bij iedere goal ging er wel iets verkeerd. Koppen bij elkaar en zondag de frustratie van je afspelen. Hopelijk is Neres dan ook weer fit, want hij was wel een erg gemis vanavond.
Wordt wel een alsnog vroeg einde van een memorabel voetbalseizoen. Wie heeft er nou zin in een veredelde FA Cup finale in de CL? En dan krijgen we misschien ook nog een veredelde League Cup finale in de EL. Na volgende week woensdag zit het voetbalseizoen er dus op.

Llorente was de spil in de comeback van de Spurs. Hij deed werkelijk alles goed. De Ligt had op hem moeten staan en niet Blind. In Moura uiteraard een begenadigd afmaker. Desalniettemin ben ik enorm trots op mijn cluppie. Wat een CL hebben zij gespeeld!!!! ❌❌❌

Tja, wat zingen ze in Amsterdam ook alweer? '90 minuten lang'? En dan is er die dekselse 96' minuut...

Maar zonder flauw te doen, ik zag het al aankomen toen Ten Hag verdedigend ging wisselen. Daardoor kwam Tottenham meer en meer op de helft van Ajax en dan met die lange Llorente speel je hun in de kaart. Beter had Ten Hag het middenveld versterkt, want daar was ajax de slag aan het verliezen. Dan had je wat hoger op het veld meer druk op de tegenstander kunnen zetten en ze verder van de goal kunnen houden.

9 mei 2019 om 10:13

Ten Hag ging verdedigend wisselen bij de 2-2, had-ie dat in de rust gedaan...het zure is, Ajax ging een stuk beter spelen na die wissels, en dan toch die ene goal nog incasseren.

9 mei 2019 om 10:24

Vond je ajax echt zoveel beter? Natuurlijk kwam ajax er gevaarlijk uit, maar dat is logisch omdat tottenham meer risico ging nemen en daardoor ruitmes liet voor ajax.

Nee ik vond de wissels erg matig. Veltman vond ik wel een logische wissel, want die staat verdedigend toch wel meer zijn mannetje dan mazaroui. Het probleem was meer dat blind elke keer het duel aan ging met llorente. dat had de ligt zijn taak moeten zijn

9 mei 2019 om 10:54

Tsja, maar Llorente is een ervaren spits, die zoekt natuurlijk niet de duels op met de grootste/sterkste Ajax verdediger.

9 mei 2019 om 11:31

Klopt, maar zou het dan niet slimmer zijn om De Ligt lorente te laten volgen en dat Blind dan de positie inneemt die De Ligt achterlaat? Dus bijv. Llorente beweegt naar Blind's zone om daar de lange bal te gaan verlengen. De Ligt volgt hem en Blind neemt de positie als rechtercentrale verdediger over.

Dan kan wel zo zijn, maar je gaat als Ajax-supporter en dat ben ik niet, toch terug naar 2016 toen ze ook naar De Graafschap moesten. Ik hoop het niet voor jullie, maar je weet maar nooit. Ik moet Johan Derksen een groot compliment geven voor zijn voorspellende gave door de euforie heen toch de vinger op de zere plek te leggen. Vorige week in de tweede helft niet meer gevoetbald. Toen het helemaal laten liggen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

174 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 12 1 1 0
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0

In de wandelgangen

Zondag 17 november
Manchester City wil Dani Olmo overnemen van Dinamo Zagreb. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren