‘Alleen Ronaldo was één seizoen succesvoller dan Robin van Persie’

Vrijdag, 3 mei 2019 om

Robin van Persie hangt na bijna twintig jaar betaald voetbal zijn kicksen aan de wilgen en neemt afscheid van Feyenoord. Zijn lange carrière bracht hem onder meer bij Arsenal en Manchester United, en in de Premier League maakte hij een onuitwisbare indruk. In deze laatste reguliere aflevering van 'Feiten op Tafel' van het seizoen nemen presentator Justus Dingemanse en Opta-analist Joris van den Ban zijn carrière onder de loep.

(Tekst gaat verder onder video)
Bekijk de video hieronder of abonneer en kijk op ons nieuwe YouTube-kanaal!

Carrière
Van Persie begon zijn carrière bij Excelsior, maar maakte nooit zijn opwachting in het eerste elftal. Bij stadsgenoot Feyenoord kwam hij in zijn eerste periode 61 keer in actie waarin hij 14 goals maakte. Ondanks het feit dat hij goede wedstrijden met mindere optredens afwisselde, zag Arsène Wenger het helemaal zitten in de jongeling en hij haalde hem naar Londen. In de acht seizoenen bij Arsenal groeide Van Persie uit tot wereldtop en kwam hij in zijn laatste seizoen tot zijn beste persoonlijke prestatie. Met de overstap naar Manchester United in het daaropvolgende jaar won hij zijn enige landstitel uit zijn carrière en werd hij voor de tweede maal topscorer van de Premier League.

De carrière van Robin van Persie in vogelvlucht.

Nederlands elftal
Hoewel Wesley Sneijder recordinternational is qua interlands, is het Van Persie die de meeste doelpunten op zijn naam heeft staan voor Oranje. Met precies 50 doelpunten in 102 interlands is hij Patrick Kluivert (40) en Klaas-Jan Huntelaar (42) voorbijgestreefd. Zijn mooiste doelpunt voor het Nederlands elftal was vermoedelijk zijn treffer tegen Spanje in de met 5-1 gewonnen wedstrijd op het WK van 2014 in Brazilië. Daarmee scoorde hij voor het vijfde opeenvolgende eindtoernooi.

Robin van Persie scoorde op elk van zijn vijf eindtoernooien.

Feyenoord
Van Persie heeft de analisten die hun twijfels hadden bij de vraag of hij in Rotterdam-Zuid nog van meerwaarde zou kunnen zijn de mond gesnoerd met zijn geweldige moyenne. In de Eredivisie en het bekertoernooi heeft alleen Alexander Isak, die pas sinds de winterstop actief is in Nederland, minder minuten nodig voor een treffer sinds de terugkeer van Van Persie. Ondanks deze uitzonderlijke doeltreffendheid doet Feyenoord het doorgaans echter beter in de wedstrijden waarin de inmiddels 35-jarige zilveren vos niet aan de aftrap verschijnt. Benieuwd hoe dat precies zit? Bekijk dan de laatste aflevering van Feiten op Tafel!


Justus Dingemanse is fulltime presentator en verslaggever van Voetbalzone en levert bijdrages in de vorm van artikelen, columns, interviews, programma’s en reportages.

Poll

Vind jij Robin van Persie de beste speler die dit millenium bij Feyenoord heeft gespeeld?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door migi)

Magistrale voetballer die bijna alleen maar mooie goals kan maken. Zal nooit die volley met Arsenal tegen Charlton vergeten. Groot gemis dat 'ie er mee stopt!

2 mei 2019 om 14:46

The Flying Dutchman goal tegen Spanje zal mij ook altijd bijblijven

2 mei 2019 om 15:07

Ja wat een highlight video kun je van deze man maken. De volley in zn debuut voor ManU zie ik ook nog zo voor me.

Wel de speler met de hoogste piek elders. Puur voor Feyenoord zelf vind ik Van Hooijdonk beter.

2 mei 2019 om 18:27

Belangrijker wel. Maar beter zeker niet. Houten klaas met specifieke kwaliteiten die Pierre

2 mei 2019 om 21:58

Van Persie is ontegenzeggelijk een betere voetballer, maar hij heeft zijn gehele top elders gespeeld. De Van Persie voor Arsenal was een grillige buitenspeler. Die Van Persie van de laatste twee seizoenen is door zijn geweldige techniek nog steeds een goede speler, maar Van Hooijdonk was echt heel goed in zijn tijd dat Feyenoord de Uefa cup won. Die wonnen ze namelijk niet voor niets.

3 mei 2019 om 09:40

Waarom moet er altijd, maar dan ook altijd vergeleken worden? V Persie is buitencategorie en ik vind het super dat ie bij Feyenoord afsluit. Die man heeft zoveel moois laten zien, ik ben blij voor hem dat hij dat bij Man U met een titel heeft kunnen vieren want dat is hem gegund. Had dat ook graag bij Feyenoord gezien maar dat mocht niet zo zijn.

3 mei 2019 om 17:53

@migi; Maar wat heeft Pier hier mee te maken? Beide geweldige spelers op hun eigen manier. Maar aan RVP kan niemand komen de afgelopen jaren bij Feyenoord.. wat een heerlijke speler is het! Gewoon buiten categorie en laatste jaren bij Feyenoord een prachtig uithangbord voor de club

4 mei 2019 om 08:19

Rodg, het hele voetbal draait om vergelijkingen. Elk weekend zijn er legio wedstrijden om te vergelijken welk team beter is dan de tegenstander. Elk jaar zijn er honderden verschillende lijstjes waarin spelers vergeleken worden en op voetbalzone als het over transfers gaan worden de vergelijkingen ook direct gemaakt. Het lijstje 'belangrijkste spelers voor feyenoord' zou geen vreemde zijn

4 mei 2019 om 10:55

Het is een reactie op de poll van voetbalzone die luidt; is Van Persie de beste speler van Feyenoord dit millennium.

4 mei 2019 om 02:18

Uiteraard, van Hooijdonk won de EL met Feyenoord, dankzij zijn magistrale vrije trappen met een Derbystar bal. Van Persie heeft niets met Feyenoord gewonnen. Draaide een redelijk seizoen maar wel ten kostte van Jorgenson die duidelijk dit jaar zijn draai niet kan vinden met al dat bank zitten.

Van Persie is altijd een voetballer geweest die erg mooi speelde maar nimmer het verschil voor zijn club wist te maken totdat dat eerste jaar dat hij bij Manchester United ging spelen. Toen won hij echt de titel voor Manchester United, het draaide allemaal om hem en zijn goals.

Daarna ging het ineens bergafwaards, heb het hoe en waarom niet echt begrepen maar zijn carriere ging daarna als een nachtkaars uit. Onder van Gaal was het bij Man United over voor hem. In Turkije heeft hij geen enkele indruk gemaakt en bij Feyenoord maakt hij ook niet het verschil zoals Kuyt dat voor hem wel wist te doen.

4 mei 2019 om 10:30

Wat een vergelijking . En ik vond Eddy Pieters Graafland toch een betere keeper .

Toch mooi om te merken dat hij in het laatste jaar van zijn loopbaan dan toch ein-de-lijk de erkenning in Nederland krijgt die hij verdient.

4 mei 2019 om 02:24

Welnee, die erkenning heeft hij al verdient toen hij Manchester United in Fergusson laatste jaar de titel bezorgde. United had toen niet het sterkse elftal van de PL maar van Persie maakte dat jaar het verschil en werd topscoorder van de PL. Vanaf dat moment wordt hij door iedereen als een absolute wereldspeler gezien.

Dat de Feyenoord fans dit jaar met hem weglopen, daar begrijp ik eerlijk gezegd eigenlijk heel weinig van. Hij maakt niet het verschil, maar houdt wel Jorgenson op de bank. Die heeft daardoor duidelijk moeite zijn ritme te vinden, is geen schim mee van de Jorgenson in het kampioens jaar.

Van Persie wint niets voor Feyenoord, sterker nog, 18 punten achter op de nummer 2 is heel erg veel. Het is gewoon een zeer matig seizoen voor Feyenoord. Maar goed, hij is razend populair onder de Feyenoord fans dus zal het volgende week een groot afscheidsfeest worden.

Ik als rasechte ajacied kan beamen dat dit een sieraad voor de sport is.
De sierlijkheid, nonchalance, winnaarsmentaliteit, staat van dienst, en uitstraling is werkelijk ongekend.
De man bracht mensen op straat weer bij elkaar. En gaf mensen weer hoop.
Ik heb op persoonlijk vlak een heel zware tijd achter de rug (vorig jaar zomer een en ander gebeurd) en daar heeft Robin me doorheen geholpen. En zo ken ik er wel meer,
Mijn moeder bijvoorbeeld is een paar keer in tranen uitgebarsten toen Robin het veld opliep.
En dat is echt niet omdat hij manu kampioen maakte of topscoorder werd. Nee dat is omdat Robin mensen hoop geeft. Omdat Robin allerlei verschillende soort mensen bij elkaar brengt.
En tot slot omdat Robin met zijn verschijning ervoor zorgt dat mensen elkaar liefhebben in plaats van elkaar vermoorden om wille van een ander geloof of andere mening. Robin:
Dank voor alles wat je voor mij en mijn familie betekend hebt, en ik zal bij je laatste wedstrijd zijn.no matter what..

Ook zo ontzettend jammer dat een Sneijder en van der Vaart ervoor gekozen hebben hun carriere in het (verre) buitenland af te sluiten. Deze jongens zijn slim genoeg om ook na hun carriere gewoon goed geld te verdienen (reclames, analist, trainer, of allemaal tegelijk). Het had toch mooi geweest als een Sneijder nu in de kleedkamer van Ajax zat, wellicht niet de basis, maar wel om de spelers op te peppen en de laatste 20 minuten nog van waarde kunnen zijn. Jammer....

4 mei 2019 om 02:29

Hij is de enige die terug kwam om zijn laatste jaren in de eredivisie te spelen, in plaats van elders zijn zakken te vullen. Genieterr heeft veel respect voor het zakken vullen, ik heb veel respect voor een speler die terug gaat naar de stad waar het allemaal begon, al had ik hem liever bij Excelsior gezien, dat zou nog mooier geweest zijn. De club waar het allemaal begon.

Meest overschatte voetballer ooit! Over een jaar of twee is iedereen hem vergeten. Heeft weliswaar bij grote clubs gespeeld maar nooit echt een topper geweest. Heeft nooit echt iets extra gebracht behalve al zijn intikker goals.

3 mei 2019 om 11:42

Veel mensen zullen ons nu hier gaan afblaffen maar ik ben het volkomen met je eens. Het is gewoon een goede voetballer geweest, niet meer niet minder. Een van Nistelrooy is zelfs iedereen vergeten. En geloof me van Nistelrooy was een ras-echte spits. Die was wel een tikkeltje beter.

3 mei 2019 om 12:50

Van Nistelrooy een tikkeltje beter? Dat dacht ik toch niet. Van Nistelrooy speelde zijn beste jaren voor United en Real Madrid. In 8 seizoenen maakte hij 213 doelpunten en 36 assist in 311 wedstrijden. Van Persie maakte in 8 jaar Arsenal en United 159 doelpunten en gaf 73 assist in 277 wedstrijden.
Van Nistelrooy was zoals je zelf aangeeft een ras-echte spits maar zijn doelpunt/assist percentage ligt in zijn beste jaren net wat lager dan die van RVP. RVP was veel meer dan een ras-echte spits namelijk een aanvaller die op vrijwel alle posities goed uit de voeten kon . Ook bij het Nederlands Elftal zijn de statistieken van RVN minder dan die van RVP.

3 mei 2019 om 17:56

@fcdc: Lekker laten gaan. Moet wel een trol zijn als je RVP niet kan waarderen en de techniek en kwaliteiten van deze man weet ik het ook niet meer. Dit soort spelers maken het voetbal juist leuk en mooi!

4 mei 2019 om 02:32

Dat is echt grote onzin. Van Persie heeft in zijn eerste jaar bij Manchester United het kampioenschap gewonnen. Hij was de speler die toen het verschil maakte, het draaide echt allemaal om hem. Daarna werd het ineens heel snel minder, het is niet duidelijk wat daar de oorzaak van is geweest, ik vermoed blessures maar weet het eigenlijk niet zeker. Maar dat ene jaar was hij echt een wereldtopper, een van de beste spitsen van de wereld.

Robin is/was een fantastische speler. Voor mij de mooiste Nederlandse voetballer die ik in mijn leven werkelijk veel heb zien spelen. Natuurlijk, Robben bizar goed en veel gewonnen en ook Sneijder heeft ontzettend veel bereikt wat betreft de prijzenkast. RvP was voor mij echter samen met VdV de mooiste speler met de beste techniek van allemaal. Alles fluweel en altijd een perfecte aanname.. dat maakte dat het, ondanks dat hij zo langzaam was als een slak, altijd watertanden was als hij aan de bal kwam, zeker in zijn Arsenal periode, toen hij moest spelen als allround-aanvaller en niet alleen maar als diepe spits. Vrij weinig gewonnen voor zo'n speler, maar dat maakt mij niets uit: voetbaltechnisch dé Nederlandse ster.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

1658 fans
Aanvaller, 36 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Feyenoord 25 16 0 1
2017/2018 Feyenoord 12 5 0 0
2017/2018 Fenerbahçe 2 0 0 0
2016/2017 Fenerbahçe 24 9 4 0
2015/2016 Fenerbahçe 31 16 3 0
Laatste voetbalnieuws

Solskjaer looft groeibriljant: ‘Hij doet me absoluut denken aan Van Persie’

Ole Gunnar Solskjaer gelooft dat Manchester United met Mason Greenwood goud in handen heeft. De manager van the Red Devils looft de achttienjarige aanvaller na zijn goede optreden tegen Partizan Belgrado...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 14 november
Het Inter Miami van David Beckham wil zijn bestaan in de MLS volgend seizoen nog altijd beginnen met een absolute sterspeler. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren