Lof voor Ajax-aankoop: ‘Op dat gebied het grootste talent van Nederland’

Maandag, 29 april 2019 om

Ajax verzekerde zich vorige week van de komst van Kjell Scherpen. De negentienjarige doelman wordt overgenomen van FC Emmen en heeft in Amsterdam zijn handtekening gezet onder een vierjarig contract. Hedwiges Maduro vertelt in het praatprogramma VTBL dat hij wel begrijpt dat Ajax Scherpen heeft binnengehaald.

“Ik vind het een logische aankoop, dat wel. Op keepersgebied is hij het grootste talent van Nederland. Zijn lengte heeft hij mee, hij kan nog groeien. Voetballend is hij nog niet goed genoeg”, stelt Maduro. Andy van der Meijde vraagt zich hardop af of een doelman bij Ajax niet voetballend sterk moet zijn. Maduro bevestigt dat, maar ziet de potentie van Scherpen. “Dat wel, daarin kan hij nog groeien.”

“Natuurlijk is nog super jong, maar hij wordt gewoon vierde keeper bij Ajax. Dan kan hij af en toe een wedstrijdje keepen en nog in Jong Ajax spelen, maar of hij daar nu beter van wordt? Dan kan je beter op dit niveau blijven keepen’, zo voegt Theo Janssen toe. Later in het programma wordt met Kik Pierie een andere Ajax-aankoop belicht. Peter R. de Vries noemt het aantrekken van de verdediger van sc Heerenveen een ‘gokje’. “Het zal een beetje moeten blijken hoe dat uitpakt. De lat is hoger komen te liggen bij Ajax.”

“Een speler als Perr Schuurs is er bijvoorbeeld nog niet. Toen hij werd aangekocht, had iedereen toch het gevoel dat het geen gekke aankoop was. Ajax is nu een halve finalist in de Champions League en daar horen andere spelers en eisen bij”, stelt de misdaadverslaggever en zaakwaarnemer. “Ajax kan zich dit soort gokjes nu permitteren. Het geld is er, de mogelijkheden zijn er. Voor zo'n speler is het een enorme buitenkans. Lukt het onverhoopt niet op lange termijn om door te breken, dan heeft hij een mooie leerschool gehad en kan hij ongetwijfeld bij de subtop terecht.”


Poll

Vind jij Kjell Scherpen een aanwinst voor Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door nicollevan emm)

Ja het is niet goed voor de competitie maar van Ajax gewoon slim om te doen. Net zoals met Frenkie de Jong, Perr Schuurs, Dennis Johnsen, Kik Pierie. Al vroeg halen zodat ze nog niet zoveel kosten en dan zal er een groot deel mislukken bij Ajax, maar als er zo nu en dan 1 bijzit die wel aanhaakt verdien je dat makkelijk weer terug.

29 april 2019 om 10:21

Beetje hetzelfde principe zoals Man City en Chelsea dat op grote schaal doen. Met een groot visnet alle talenten wegplukken en dan zitten er vanzelf wel een paar tussen die goed genoeg zijn. De rest verhuren ze of verkopen ze wel met wat winst aan wat kleinere PL clubs.
Ajax is zo kapitaal krachtig dat ze zich deze zelfde methode kunnen veroorloven. Ookal wordt het niks met Scherpen, Pierie en Schuurs het zou zomaar kunnen dat de volgende wel slaagt en dan hebben ze daar niet de hoofdprijs van 15 miljoen voor betaald.
Moreel gezien hou ik niet van deze praktijken, het zou beter zijn dat de Uefa een limiet legt op het aantal contract spelers dat een club mag hebben of een limiet op het aantal spelers dat je mag verhuren. Dat zou het een stuk eerlijker maken voor de kleinere clubs en geeft hen de kans om wel de hoofdprijs te verdienen op een talent.

29 april 2019 om 12:17

Buiten dat het moreel gewoon triest is om zo te handelen uit angst voor concurentie, is het kortzichtig en getuigd van totaal strategisch onvermogen.

Ajax is gebaat bij een betere eredivisie. Ik vind de scouting in NL van heel hoog niveau. Spelers krijgen kansen in NL en clubs verdienen daar een volle transfersom voor. Dan maar 15 miljoen naar Heerenveen overmaken. De weerstand van de competitie maakt Ajax sterker. Binnenlandse transfers moeten bevorderd worden. De hierarchie zal nooit verdwijnen, maar Europees gezien moet je Belgie, Portugal en consorten gewoon van de mat spelen. De Subtop in NL Stelt echt geen zak meer voor en dat vind ik zeer kwalijk voor het algemene niveau. Spelers als Kuwas, Thy, Sol, etc kunnen al niet meer gehaald worden door de subtop omdat het niveau gewoon gelijk is geworden. Ajax en PSV kunnen hier naar mijn idee een grote rol in spelen, maar dan moet je wel de ballen hebben om de marktprijs aan de subtop te betalen en subtoppers moeten die transfers bevorderen en premies afdwingen. Kwaliteit gaat van onder naar boven en de geldstroom gaat de omgekeerde weg. Nu is dat niet het geval.

29 april 2019 om 14:02

@silverhaze

Ajax is totaal, maar dan ook totaal niet gebaat bij een sterke competitie. Waar komt die gekke gedachte vandaan. Ajax is juist veel meer gebaat bij een zwakke competitie. In de weken dat het spannend wordt wil je het liefst dat het kampioenschap al beslist is.

Tijdens de vorige geslaagde Europese campagne liepen ze de titel mis op 1 punt. Zo kan ik mij in dat jaar een draak van een wedstrijd tegen PSV herinneren, die uitliep op een verliespartij. PSV was het hele jaar al in slechte doen en Ajax haalde bij lange na haar niveau niet. Die wedstrijd kan ik niet helemaal los zien van de slijtage slag die zich de donderdag ervoor, voor deed bij Schalke. Tot een verlening aan toe.

Nu zit Ajax weer in een meerdere fronten wedstrijd verwikkeld, waar de geringste misstap einde oefening betekend. Zo beeindigde ze al een reeks wedstrijden met puntenverlies bij AZ, en je zag Ajax per wedstrijd meer worstelen. Tegen PEC was het al zeer moeizaam, tegen AZ was het zeer slecht. Ziyech viel toen ook uit. Tegen Groningen weer een echt hele slechte wedstrijd. Niet geheel toevallig net nadat je in Turijn een krachttoer hebt moeten leveren.

Daarnaast binnenlandse transfers moeten helemaal niet bevorderd worden. 9 van de 10 keer zijn die spelers niet goed genoeg. Kijk alleen maar naar Feyenoord. Die club loopt over van binnenlandse transfers en komen voornamelijk van een koude kermis thuis. Ajax heeft ook ooit vol ingezet op binnenlandse transfers, de ene miskoop nog groter dan de andere. Ze zoeken het zich maar lekker uit. Vraag die prijzen maar lekker aan het buitenland. Die stoppen vanzelf wel weer met langskomen (zoals al eerder is gebeurd). na de zoveelste miskoop tegen een flink bedrag.

Dat de subtop niets voorstelt ligt aan de subtop. Heerenveen nauwelijks financiële ruimte door vooral mismanagement. AZ die aan loopt te kloten met het halen van een spits, terwijl ze van te voren miljoenen hebben ontvangen voor 2 transfers. Maar ook echt mega veel geld. Dat zij liever Johnson kopen dan Sol en lekker wachten tot na de Europese kwalificatie wedstrijden is een keuze en heeft niets, maar dan ook niets met Ajax te maken.

Ik zal het je nog sterker vertellen. Ajax en PSV kunnen gezamenlijk kiezen wie de subtopploeg wordt en geloof me maar dat gaat ook een keer gebeuren ook. Stel je eens voor dat de spelers die Ajax en PSV los hebben verhuurd dit seizoen, allemaal bij één club terechtkomen, wat denk je dan dat met die club gebeurd??? En de verhuurde spelers groeien echt van niveau he. Het is niet meer de prut, hier zitten meer en meer spelers tussen die gewoon direct van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de subtop. Dus mocht er een subtop ploeg nodig zijn, creëren ze die gewoon zelf. Krijg je een extra club die met Feyenoord en AZ ook gaat strijden in Europa. Verwacht niet dat de supporters van die club erop zitten te wachten, maar als dat eenmaal succes oplevert zal dat gevoel al snel naar de achtergrond verdwijnen.

Dus nee, de subtop heeft het zelf enorm verpest en dat heeft heel lang nodig voordat dat vertrouwen weer goed komt. Zeg maar de nieuwe Suarez, dat was namelijk de lans voor zowel Groningen als Ajax.

29 april 2019 om 15:10

Oke ik ben het echt totaal, maar dan ook totaal met je onneens. Behalve dat de subtop het zelf verpest heeft. Dat klopt. Net als dat Ajax ook verantwoordelijk was voor haar eigen teloorgang. Fey/psv idem dito.

Ik kan wel een relaas gaan houden, maar ik hou het kort: Concurrentie houd je scherp en dwingt je tot grotere hoogtes te komen. Dit is het fundament van de semi kapitalistische wereld waarin wij leven. Dit geld voor elke onderneming, club, land, leger, groep of individu. Kleine ondernemingen zijn tot veel ingenieuzere innovaties in staat dan Multinationals, omdat zij gedwongen worden creatief te zijn. Deze innovaties worden vervolgens opgekocht en groot gemaakt.

Terug naar voetbal: Jij klaagt over PSV dat die Ajax van de titel hebben afgehouden in 2017. Ik denk dat juist die ervaring leerzaam is en ervoor zorgt dat je dit niet weer gebeurt. In jouw ideaalplaatje moet het in de eredivisie makkelijker worden... Ik denk dat je daardoor nooit tot grotere hoogtes kan stijgen.

Ik neem als voorbeeld de uiterst verzwakte italiaanse competitie. Juve komt een eind door Ronaldo, maar is in jaren niet zo slecht geweest. Makkelijk praten natuurlijk nu. De toekomst zal het uitwijzen. Je zult het vast niet met me eens zijn, maar dat is aan jou.

PS: verdiep je anders wat meer in de beweegredenen van een club als AZ om het sobere beleid te verlengen ipv direct het geld over de balk te smijten.

Ik vind het allebei zeer goede aankopen.
Scherpen is een keeper van 19!! die met o.a. het overlijden van zijn broer een bizar jaar achter de rug heeft en alsnog alles speelt en met Emmen in de eredivisie blijft. Als je door de fouten heen kijkt, zie je dat hij echt de potentie heeft om een zeer goede keeper te worden. Een jaar trainen met Onana, waarin Ajax zijn zwakke punten kan ontwikkelen en wellicht dat hij Onana kan opvolgen als eerste keeper. Mocht hij niet goed genoeg blijken, kun je hem altijd nog verkopen tegen een goede prijs.
Pierie is eveneens een talentvolle verdediger die op zijn 18de al meer dan 50 wedstrijden voor Heerenveen heeft gespeeld. Voetballende verdediger die zich duidelijk wel nog moet ontwikkelen op verdedigend gebied.
Als één van de twee slaagt heb je het bedrag al terugverdiend. Bovendien is het belangrijk om voldoende Nederlandse spelers in de selectie te houden, in plaats van alleen maar jongens uit Zuid-Amerika of Scandinavië.

Ach ja, ik vond Jasper Cillessen destijds bij ons ook veel foutjes maken en begreep totaal niet waarom Ajax hem haalde.
En kijk wat daarvan geworden is.

Hoe het kan verkeren he.. op het moment dat hij bij Emmen onder contract staat vindt iedereen dat hij er niks van kan. Het moment dat hij zijn contract tekent bij Ajax is het opeens her grootste keeperstalent van NL! Het kan verkeren

Toch top; Ajax koopt talenten voor boven markt conforme bedragen en zodra ze mislukken, zijn ze voor een appel en een ei op te halen voor eredivisie clubs. Van Leer en Johnson zijn het bewijs. Zo houdt Ajax de eredivisie financieel op orde.

29 april 2019 om 11:05

Maar als ze wel slagen verdienen die clubs er bar weinig aan. Of met een beetje geluk en een door verkoop clausule wel (zoals bij Frenkie). Maar over het algemeen denk ik dat vooral Ajax hier het meeste baat bij heeft.

29 april 2019 om 12:52

Als Ajax het echt financieel op orde wil houden, kopen ze een speler als hij klaar is voor de volgende stap. Niet op een moment om er bij een goedkopere prijs nog vroeg bij te zijn. Zoals afcavosje ook al vermeldt verdienen ze er nu in feite nog zelfs te weinig aan.

on: Persoonlijk snap ik de aankoop van Scherpen wel in de zin dat het inderdaad een goedkope gok is, maar op mij maakt hij echt totaal geen goede indruk. Net zoals een lange verdediger nog niet goed hoeft te kunnen koppen, hoeft het niet te betekenen dat een lange keeper ook goed kan keepen. Snap ook niet hoe Maduro kan zeggen dat dit het grootste keeperstalent is. Deze jongen maakte cruciale (basis)fouten het afgelopen seizoen en zelf zie ik het talent niet. Maargoed, ze zullen wel erg veel vertrouwen in hebben in l'ami.

Wat zou het top zijn als ajax met een eredivisie club een deal kan maken om Scherper Schuurs en Pierie voor 1 seizoen te verhuren. Kunnen ze met ze 3e samen spelen op het hoogste niveau. Niet realistisch maar lijkt wel echt een topdeal als het kan gebeuren.

29 april 2019 om 12:12

Twente heeft nog 12 nieuwe spelers nodig. Goedkoop verhuren waarbij het verhuur bedrag hoger wordt voor elke wedstrijd op de bank. Of is dat financiele risico te groot voor Twente?

29 april 2019 om 14:31

Een deal voor slechts 3 spelers??? Volgens mij mag je maximaal 5 spelers huren van een club die in dezelfde competitie speelt. Dat is echt een smak spelers bij elkaar. Zo zou je bv naast scherpen (die ik trouwens niet verhuurd zie worden, omdat die nog teveel moet leren), Schuurs, Pierie, Matusiwa, Cerny en Traore of Dolberg kunnen huren. Dat is de as van je elftal en daar wordt je al eredivisie club nou niet perse slechter van.

Verwacht trouwens eerder dat Kotarski verhuurd gaat worden dan Scherpen.

Heeft Maduro het over dezelfde keeper die ik wekelijks zie blunderen? Of heeft Ajax zijn veel betere tweelingbroer ook gekocht? Net als Kotarski van Jong Ajax komt Kjell in alles - behalve postuur - te kort voor het beoogde doel van een Ajax keeper: ballen pakken en meevoetballen. Maar als je het niet erg vindt bijna iedere wedstrijd een tegendoelpunt te incasseren vanwege een keepersfout: doorgaan met deze twee “talenten”;-)).

29 april 2019 om 15:05

En ik denk dat je als keeper ook té lang kan zijn, dat is hij in mijn ogen ook. Daardoor ook slecht met hoge ballen van de zijkant. Matig voetenwerk in mijn ogen. Wanneer je altijd lang bent geweest leer je minder goed timen. Een keeper is rond 1.90 lang genoeg om ook nog atletisch te kunnen zijn.

Ik begrijp alleen niet waarom Per Schuurs niet verhuurd wordt??? Dan kan hij zich door ontwikkelen, nu mag ie wedstrijden draaien in eerste divisie bij Jong Ajax, Had hem dan bij Fortuna laten voetballen met verhuur contract

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

4 fans
Keeper, 119 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 14 november
Het Inter Miami van David Beckham wil zijn bestaan in de MLS volgend seizoen nog altijd beginnen met een absolute sterspeler. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren