Analisten ergeren zich in Tilburg: ‘Komt ook door de manier waarop PSV speelt’

Donderdag, 25 april 2019 om

PSV boekte donderdagavond een eenvoudige overwinning op Willem II (0-3), maar toch heeft met name Gertjan Verbeek nog wel wat aan te merken op het spel van de Eindhovenaren. De trainer in ruste heeft zich namelijk geërgerd aan het bij vlagen zeer passieve spel van Pablo Rosario en Michal Sadílek op het middenveld.

Verbeek zou beide middenvelders graag wat avontuurlijker zien voetballen, zo geeft hij na afloop van het duel in Tilburg aan bij FOX Sports. "Het begint al bij de manier waarop beide spelers zich aanbieden: ze bieden zich eigenlijk defensief aan. Ze draaien altijd de kont erin, zodat ze terug kunnen spelen. Ik heb veel liever dat spelers uitzakken en met het gezicht naar de spitsen toe komen te staan."

"Dat zijn namelijk vaak de momenten waarop de spitsen vrij kunnen staan of een beweging maken om vrij te komen. Dat missen ze. De bal gaat vervolgens weer heel langzaam achterin rond. Het duurt dan lang voordat de bal een keer bij de spits is", vervolgt Verbeek. "Je zag dat het in de tweede helft wel een aantal keer goed gebeurde en dan zie je ook meteen dat het dreigend is en dat er doelpunten uit voortkomen."

Collega-analist Arnold Bruggink kan zich vinden in de woorden van Verbeek. Bruggink stelt dat het vooruit voetballen wel aan te leren is. "Maar het komt ook door de manier waarop PSV speelt, vind ik. Ik zeg altijd dat het te maken heeft met de manier waarop je om je heen kijkt. Dat is het allerbelangrijkste. Je moet weten in welke situatie je je bevindt en wat die situatie vraagt."


Poll

Kun jij je vinden in de woorden van Gertjan Verbeek?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door sirius)

Toch heeft psv 80 punten verzameld, dat is gewoon knap. Maar vanavond had psv wel flink aan het doelsaldo moeten werken.

25 april 2019 om 23:19

Doelsaldo doet er voor PSV niet meer toe. PSV moet gewoon van AZ winnen en hopen dat Ajax punten tegen Utrecht verliest. Die wedstrijden bepalen de kampioen dit jaar.

25 april 2019 om 23:20

Ontevreden supporters. Uitgeschakeld vroegtijdig in de beker en Europa. En bovenal een coach die niet in staat is tot enige zelfreflectie. Niet voor niets dat iedere voetballiefhebber met weinig plezier naar PSV kijkt. Succes met de 80 punten, maar waarschijnlijk aan het eind van het seizoen met lege handen.

26 april 2019 om 02:02

Als je als topclub dreigt overal naast te grijpen (wat overigens nog helemaal geen feit is), is het logisch dat de achterban wat onrustig is. Ik vind het vooral grappig dat Verbeek ineens serieus word genomen, want juist datgene waar hij nu kritiek op heeft, deed hij zelf het vorige seizoen bij FC Twente tot het extreme.

Dit ziet volgens mij heel Nederland wel maar alleen van Bommelniet. Je moet daar we de voetballers hebben die vooruit durven te spelen en de kwaliteiten daarvoor hebben. Echter kiest van Bommel nog altijd voor twee defensief ingestelde spelers.

26 april 2019 om 02:06

En jij acht Schwaab en Viergever in staat om dat verlies te compenseren? Dat zorgt ervoor dat die twee namelijk ook verder vooruit moeten voetballen (met name anticiperen) en snel zijn ze allebei niet. Als je twee relatief trage verdedigers hebt, is dit misschien wel de beste oplossing.

26 april 2019 om 09:43

Vaak denk ik ook dat het komt door de centrale duo. Als je ook op die manier speelt tegen met alle respect Graafschap, Ado, Excelsior, dan denk ik dat dit het systeem is waar van Bommel het liefst mee speelt.
We kunnen allerlei hypotheses stellen, waarom van Bommel op de manier laten voetballen, zoals we het zien maar er zit gewoon een patroon in zijn systeem en daar veranderd hij tot op heden niks aan.

27 april 2019 om 01:50

Ik vind het allemaal veel te overdreven. Tot de winterstop werd hij geroemd vanwege het feit dat hij wel(!) vasthoudt aan een vast systeem met vaste spelers en nu is dat juist het punt waar hij kritiek op krijgt.

Een voorbeeld:

Ten Hag werd vorig seizoen (nota bene toen hij moest instappen midden in het seizoen) veroordeeld omdat hij tot op zekere hoogte verdedigend ging spelen. Nu word hij de hemel in geprezen vanwege het aantrekkelijke voetbal dat zijn ploeg speelt.

Je bent als coach nou eenmaal zo goed als het materiaal waarmee je mag werken. Alles aan deze PSV-selectie schreeuwt reactievoetbal. Van Bommel heeft nu alleen de schijn tegen omdat de resultaten de laatste tijd minder zijn en omdat hij zelf als speler ook behoudend was.

Het is niet slim om het zo te laten lopen. Nu heb je een serie met verlies tegen Ajax, gelijk tegen Excelsior en kansloos verlies tegen Psv. Lijkt me niet makkelijk om dan met veel vertrouwen de finale in te gaan.

Had je wat compacter en geconcentreerder gespeeld, dan had je het PSV een stuk lastiger kunnen maken. Had willem II vertrouwen uit kunnen tanken voor de finale. Maar om met nul doelpogingen afgedroogd worden, is niet handig.

26 april 2019 om 06:43

Dat zijn eigenlijk vrij normale prestaties voor een club als Willem II.

Gewoon Pereiro en Guti met Rosario als puinruimer. Meer creativiteit. Nu moet alle creativiteit van 3 spelers komen (Malen, Bergwijn, Lozano) waarvan er 2 hopeloos uit vorm zijn na de winterstop.

25 april 2019 om 23:26

Maar ga je dat risico nu nog nemen, met nog 2 wedstrijden in de spannende titelstrijd? Lijkt me ook niet wenselijk

25 april 2019 om 23:40

Risico word er al genomen. Het is absurd dat van Bommel nog steeds op zoek is naar de "beste" manier van spelen. Het middenveld staat bijna elke wedstrijd anders.

25 april 2019 om 23:45

Ik snap dat geroep om Guti echt totaal niet. Telkens als hij een hoop minuten kreeg viel het tegen op zijn debuut na. Mensen hebben echt last van een vreselijk korte termijn geheugen, nu al vergeten dat hij afgelopen weekend kansloos in de fout ging waardoor een tegengoal viel? Gaston is ook of alles of niets. Gewoon het seizoen zo uitspelen, dan opnieuw gaan bouwen.

26 april 2019 om 00:18

@baloog, helemaal mee eens. Guti is geen Propper en zeker geen Van Ginkel. Prachtige traptechniek, maar zijn speldiscipline is (nog) niet goed genoeg. Enige wat ik het hele seizoen jammer heb gevonden is dat Lozano op rechtsbuiten speelt terwijl hij een linksbuiten is. Hij speelt veel natuurlijker op die positie en scoort daar ook vaker. Voor de rest moet Van Bommel ook gewoon roeien met de riemen die hij heeft. En qua punten (niet qua spel) doet hij dat uitstekend.

26 april 2019 om 06:41

Je kunt zon jongen ook eens een aantal wedstrijden de kans geven. Hendrix en Rosario mogen bar slechte wedstrijden spelen , maar vooral Rosario mag telkens blijven staan. Die eindigt straks gewoon met 0 doelpunten. Dat zijn schandalige cijfers voor een middenvelder.

Lozano is een type speler die ook beter zal gaan redeneren met een type Guti op het middenveld. Bij counters zal Lozano snel diep gestuurd moeten worden. En laten Hendrix en Rosario nou dit allebei juist niet kunnen.

26 april 2019 om 08:45

Oh ja want Kante had namelijk vorig seizoen ook 15 doelpunten? Laten we alsjeblieft een centraal verdedigende middenvelder op het verdedigende vlak beoordelen ipv doelpunten want die staan er niet in om doelpunten te maken.

Beide analisten krijgen betaald om wat te zeggen. Beide weten heel goed dat in dese fase vd competitie met nog 2 matches te gaan, het doel de middelen heiligt. Kortom: alles winnen, hoe maakt niks uit. Je moet nu niet bezig zijn met t aanleren , dat miet in de jeugd en voorbereiding gebeuren.

26 april 2019 om 01:58

We hebben het hier over de coach die FC Twente heeft laten degraderen met zeer twijfelachtige tactische keuzes en exact het spel waar hij in dit geval kritiek op heeft. Even voor de duidelijkheid: Ik zeg niet dat Verbeek de hoofdverantwoordelijke is voor de degradatie vorig seizoen, maar hij is toch enorm door het ijs gezakt.

26 april 2019 om 06:41

Van PSV mag je gewoon offensief voetbal verwachten. Bij het Twente van Verbeek kon je dat simpelweg niet verwachten. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan het materiaal he. Coaches als van Bommel en Gio spelen gewoon vaak veels te laf.

27 april 2019 om 01:53

Ik vind het allemaal wat overdreven. Iedereen schreeuwt dat Feyenoord verdedigend moet spelen omdat er een gebrek aan kwaliteit is, terwijl men bij PSV de laatste tijd schreeuwt dat het allemaal aanvallender moet.

Dat terwijl Feyenoord ook gewoon een betere selectie heeft dan letterlijk elke andere ploeg buiten de top 2. Het is gewoon simpel: Beide ploegen kunnen gewoon niet aanvallend voetbal spelen met deze selectie. De verdediging is te traag en er is te weinig creativiteit op het middenveld (naar mijn mening).

Direct rood en schorsen voor de bekerfinale is competitievervalsing!! Heel simpel, vorige week had Excelsior voordeel.. in het nadeel van de graafschap en nac, 2 jaar geleden gingen we lekker zitten voor Vitesse - Feyenoord ten onrechte want Vitesse liet zich slachten en nu exact hetzelfde bij willem 2 - psv.

"het begint al bij de manier waarop beide spelers zich aanbieden: ze bieden zich eigenlijk defensief aan. Ze draaien altijd de kont erin, zodat ze terug kunnen spelen. Ik heb veel liever dat spelers uitzakken en met het gezicht naar de spitsen toe komen te staan."

Dat zagen we vorig seizoen wel bij FC Twente, Gert-Jan Verbeek. De man is maar al te makkelijk in het kritiek geven als hij er niets mee te maken heeft, maar een gebrek aan zelfkritiek maakt deze man ontzettend ongeloofwaardig. Hij laat het ook hier weer al te makkelijk klinken, maar zelf krijgt hij de afgelopen jaren niet eens 50% voor elkaar waar Van Bommel niet eens een heel seizoen over doet.

Dat PSV zou winnen daar had ik wel rekening mee gehouden maar de manier hou Willem 2 zich manifesteert op het veld vond ik echt een schande. Is dit nu de bekerfinale. Het was gewoon een wanvertoning en ze zaten al met hun koppen op 5 mei. Dan ook nog is die Willem 2 supporters tov Lozano walgelijk

Ik wil het opnemen voor van Bommel. Dat de PSV fans meer van Guttierez willen zien snap ik, maar Ajax heeft de schaal nog niet gewonnen....Ik ben van mening dat de PSV trainer waarschijnlijk al maanden onzeker is dat z'n verdediging onderlopen gaat worden als hij het blok vervangt. Nogmaals is PSV kansloos voor de titel? Als ze inderdaad niks winnen zal van Bommel uitleg moeten geven, maar voor nu is er niks aan de hand.

26 april 2019 om 10:48

@007
Ik ben persoonlijk van mening dat van Bommel, als hij niets wint, geen uitleg moet geven. Laten we wel wezen, al vanaf het begin van het seizoen wordt de selectie van Ajax hoger ingeschat dan die van Psv.
PSV doet het onder deze beginnende coach helemaal niet slecht qua prestaties.ik verwacht dus ook niet dat er bij PSV ophef zal ontstaan als de titel aan ze voorbij gaat.
Dat Ajax nu in een lastig parket zit omdat het geen steekje mag laten vallen terwijl ze nog een zwaar programma hebben, ligt aan het puntenaantal dat PSV behaald heeft. Dat is mede de verdienste van van Bommel.
Waar ik als PSV zijnde wel met van Bommel over zou willen spreken in een terugblik is zijn houding tijdens de wedstrijden en zijn tenenkrommende teksten in contact met de pers.
Dat behoeft nogal wat verbetering. Maar ook dat is niet vreemd bij een beginnend coach.

26 april 2019 om 11:49

De uitleg is vooral bedoeld voor de fans. Hoe dan ook zeg je het zelf. PSV doet het gewoon heel goed. In de CL zijn jullie ook niet af gegaan. Alleen die bekerwedstrijd tegen RKC was een incident waar de trainer heus van zal leren. Dus persoonlijk zou ik erg trots zijn op PSV. En natuurlijk snap ik dat geen prijs heel frustrerend gaat voelen, maar als je de selecties met elkaar vergelijkt denk ik alleen dat PSV op een positie echt sterker is, de spits. (Luuk de Jong)

26 april 2019 om 12:34

Ik snap em.
Overigens gebruik je het woord jullie, ik ben echter een Ajax supporter (al 45 jaar)

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4140
2.AZ3527
3.PSV2813
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
C. GakpoAanvaller152
D. MalenAanvaller1210
BrumaAanvaller112
K. MitroglouAanvaller81
R. RuiterKeeper10
J. ZoetKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

1 fan
Middenvelder, 20 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 PSV 13 1 3 0
2018/2019 PSV 11 1 3 0
2018/2019 Jong PSV 5 0 2 0
2017/2018 PSV U19 12 0 3 0
2017/2018 Jong PSV 2 0 0 0

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Everton wil snel handelen na het ontslag van manager Marco Silva. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren