'Ze zongen: 'Je moeder is een hoer en je vader wast olifanten'

Vrijdag, 26 april 2019 om

Emmanuel Adebayor speelde tussen januari 2006 en juli 2009 drieënhalf jaar voor Arsenal en was in 142 officiële wedstrijden voor de Londense club goed voor 62 doelpunten en 22 assists. De spits uit Togo verruilde Arsenal uiteindelijk voor Manchester City en haalde zich enkele maanden na zijn vertrek de woede van de Arsenal-fans op zijn hals, door een doelpunt tegen zijn oude werkgever provocerend te vieren. Adebayor blikt donderdag in een interview met de Daily Mail terug op de manier waarop hij de desbetreffende treffer vierde.

De inmiddels 35-jarige aanvaller deed Arsenal in september 2009 veel pijn met Manchester City. The Citizens wonnen in eigen stadion met 4-2, mede door een doelpunt van Adebayor. De Togolees ging na zijn treffer los: hij stormde het hele veld over, om vervolgens op de knieën te gaan ten overstaan van de meegereisde Arsenal-supporters. "Als een sluipschutter op me had gemikt, was ik niet neergegaan", stelt hij bijna tien jaar later.

"Ik was in mijn spiritueel zone. Kolo Touré zei me dat hij foto's van het moment bekeek en me geen enkel moment weg zag duiken. Ik voelde me geen mens meer", vervolgt Adebayor, die tegenwoordig in Turkije actief is voor Istanbul Basaksehir. "De beledigingen werden me te veel. Ik was klaar om te sterven. Ik keek de supporters aan en dacht: er zijn bepaalde dingen die jullie niet doen."

Adebayor benadrukt dat de beledigingen van de Arsenal-fans aan zijn adres buitenproportioneel waren. "Ik herinner me dat ik het stadion betrad. De supporters van Arsenal zaten er al en zongen: 'Je moeder is een hoer en je vader wast olifanten'. Mijn vader werkte in een wisselkantoor en mijn moeder is een zakenvrouw. Het ging maar door. Hoe had ik anders kunnen reageren? Ik kon moeilijk met mijn mond reageren op duizenden fans.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door limez)

Weet nog goed toen hij dat doelpunt vierde. Logisch die frustratie, maar als voetballer moet je boven dit soort dingen staan. Scoren tegen je oude club was, dat was het perfecte antwoord. Jammer dat ie daarna zo provocerend ging juichen.

25 april 2019 om 22:36

Ik snap wat je zegt. Maar vind meer hebben dan dat hypocriete gedoe van 95% van spelers door goal tegen je oud werkgever niet te vieren. Das zo schijnheilig

25 april 2019 om 22:39

Hangt ervan af. Je bent daar dagelijks op de club, wat ongetwijfeld een band schept. Als je dan scoort tegen je club waar je toch in ieder geval enige liefde voor hebt gekregen, dan snap ik het dat je als speler uit respect niet juicht. Dat heeft dan niets met hypocriet gedoe te maken (al zijn er spelers voor wie dat wel geldt).

26 april 2019 om 05:07

Het is ook niet bepaald respectvol om niet te juichen voor je nieuwe club. Dus wel hypocriet en minachtend naar je huidige fans toe. Als je dan weer weggekocht wordt, ga je dan weer niet juichen? Sommige voetballers kunnen dan bijna niet meer juichen. Die hebben de halve Eredivisie gehad.

26 april 2019 om 08:31

Definieer er boven staan eens? Bedoel je dat, ondanks dat hij werd geprovoceerd, hij z’n doelpunt anders had moeten vieren en niet op die achterlijke idioten moest reageren?

Hij werd herhaaldelijk beledigd (met een bepaalde connotatie) en je vindt het jammer dat hij provocerend ging juichen?

Dit is een beetje de omgekeerde wereld, toch?

26 april 2019 om 20:27

Dikke helaas. Hij is nu eenmaal profvoetballer geworden. Deze onzin hoort erbij. Anders moet je maar gaan golfen ofzo. Verdienen genoeg geld om erboven te staan.

26 april 2019 om 11:40

Dat je gewoon gaat voetballen en je gewoon concentreert op de wedstrijd, terwijl de beledigingen om je oren vliegen, vind ik al ruim voldoende "er boven staan".

Als je scoort, mag je juichen. En dat je daarbij je emoties laat zien, is prima. Hij scheldt niet terug, hij gebruikt geen geweld, en gedraagt zich dus al veel en veel netter dan de mannen die nu "geprovoceerd" worden. Zij zijn juist zelf de provocateurs. Boontje komt om zijn loontje.

Moest stiekem heel hard lachen om ‘je moeder wast olifanten’, haha. Wat een viering was dat. Een sprint van een dikke 100 meter naar het uitvak en hij was inderdaad door niemand meer te stoppen. Heeft toch mooie dingen laten zien in de EPL.

26 april 2019 om 12:37

Nee zijn vader wast olifanten*

Hij liegt hier dus niets aan, spreekkoor was "Adebayor, Adebayor, his dad washes elephants and his mother is a wh*ore". Die manier van juichen vond ik persoonlijk een heel mooi antwoord.

25 april 2019 om 23:13

Is 'washing elephants' een Engelse uitdrukking? Ik h eb dit echt nog nooit eerder gehoord.

25 april 2019 om 23:55

Is ‘t ook niet. Ze bedoelen ‘t letterlijk.

26 april 2019 om 00:01

Ik geloof dat ik de clou dan niet begrijp. In dierentuinen worden olifanten schoon gespoten door hun verzorgers, maar daar is toch niets mis mee? Met de uitdrukking 'washing elephants' zullen ze dan toch iets anders bedoelen?

26 april 2019 om 00:19

Speedy, nee dat bedoelen ze letterlijk. Gewoon een neerbuigend spreekkoor door een Afrikaan neer te zetten als een wilde, een onderontwikkelde junglebewoner. Als je er over na gaat denken, is het schoonmaken van olifanten inderdaad niet direct schandalig, maar het komt voort uit een racistische connotatie. Moet zeggen dat ik om de creativiteit van het spreekkoor altijd wel moest lachen, maar het is wel vrij triest

26 april 2019 om 00:36

Je hebt ongetwijfeld gelijk maar het klinkt dan zo dom. Zeker in het wild zal niemand in de buurt van een olifant willen komen, die zijn levensgevaarlijk. Wellicht dat een toerist zo dom is om het te proberen, maar een Afrikaan zal dat nooit doen, die weet wel beter. Vandaar ik me af vroeg of het iets bekends was om iemand mee te beledigen, een Engelse uitdrukking ofzo.

26 april 2019 om 01:01

Haha, ja je hebt gelijk. Ik vind het ook dom, en rationeel is het vrij onzinnig, maar voor die supporters gaat het om het simpele beeld van een Afrikaan als een wilde

25 april 2019 om 23:41

Was jij er die wedstrijd bij dan? Ik namelijk niet, maar ik kreeg op tv dit spreekkoor absoluut niet mee. Daarom vraag ik mij dat af, want zoals ik het zag (als fan achter de tv) was het gewoon pure provocatie van Adebayor. Daarnaast strookt dit niet met zijn verklaringen destijds, dus ik vraag mij ook af waarom hij dit 10 jaar later opeens zo verteld. Het kan kloppen hoor, maar gezien de geschiedenis van Adebayor neem ik zijn uitspraken altijd met een kopje zout.

25 april 2019 om 23:57

Was een bekend liedje van de Arsenal fans. Paar seizoenen later werd ‘t nog erger. Toen hadden de Arsenal fans een lied over hem dat hij ook doodgeschoten had moeten worden bij de gewapende aanval op de Togo spelersbus. Schandalig..

26 april 2019 om 00:21

Op tv kreeg je het niet mee? No offense, maar dat kan vaak ook niet. Het spreekkoor is welbekend en volgens mij was het een hit op youtube

26 april 2019 om 08:17

Op YouTube is er genoeg beeldmateriaal beschikbaar waarin duidelijk wordt verklaard wat er is gebeurd en wat voor hem aanleiding is geweest om z’n doelpunt op die manier te vieren.

26 april 2019 om 08:28

@jackyboy10 zoek op youtube maar eens naar "best english football chants" en dan komt ie zeker voorbij.. net als dat de tanden van Louis Suareze buitenspel staan

26 april 2019 om 12:41

JanH , Louis Suareze nog nooit van gehoord

26 april 2019 om 11:35

Dit spreekkoor kwam pas daarna. Ja, hij is die hele wedstrijd uitgejouwd, maar dat is ook te begrijpen door de manier waarop hij is weggegaan. Dat viel nou eenmaal niet goed, en om dan zo het halve veld over te rennen om daar te gaan juichen is gewoon triest, en daarmee lok je ook nog meer reacties uit.

26 april 2019 om 12:49

Vind ik best knap, als je op Youtube dit spreekkoor zoekt staat er een video online die op 8 februari 2009 is geüpload. Deze wedstrijd werd in september dat jaar gespeeld.

Wat een onsamenhangend verhaal

Domme mensen kunnen je niet beledigen, intelligente doen het niet. Wat maakt het nou uit als mensen die je moeder niet eens kennen zoiets zingen. Dat zegt alleen wat over die mensen.

26 april 2019 om 01:47

Maar domme mensen kunnen wel beledigen en intelligente mensen kunnen zich wel beledigd voelen. Je hebt een punt, maar ik snap ook heel goed dat Adebayor zich in dat gevoel beledigd voelt. Het is alleen nooit slim om olie op het vuur te gooien bij het publiek, want uiteindelijk verlies je helaas als speler sowieso in dat soort gevallen. Ik snap dan wel weer heel goed dat je als speler toch 'jouw' gram wilt halen. Ik had waarschijnlijk hetzelfde gedaan in zijn geval.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Arsenal30-2
12.Everton30-7
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
P. AubameyangAanvaller2214
B. LenoKeeper240
L. TorreiraMiddenvelder211
N. PépéAanvaller213
G. XhakaMiddenvelder180
A. LacazetteAanvaller175
MartinelliAanvaller133
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.

15 fans
Aanvaller, 35 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 28 januari
PSV wil nooit meer samenwerken met Paco Casal, de zaakwaarnemer van de door Cagliari begeerde Gastón Pereiro. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren