‘Als hij bij Ajax in het beloftenelftal moet spelen, kan dat funest zijn’

Woensdag, 24 april 2019 om

Kjell Scherpen ging dinsdagavond opnieuw de fout in en was daarmee verantwoordelijk voor de nederlaag van FC Emmen op bezoek bij De Graafschap (1-0). Ploeggenoot Anco Jansen spaarde de doelman na die wedstrijd niet en sprak na afloop van een ‘repeterend verhaal’. Ook trainer Dick Lukkien kon moeilijk leven met de volgende blunder van de door Ajax begeerde Scherpen.

Volgens de statistieken van Opta hebben de missers van de jonge keeper FC Emmen dit seizoen al vijf punten gekost. Oud-doelman Joop Hiele zoekt met het Algemeen Dagblad naar oorzaken voor de grillige prestatiecurve van Scherpen. “Keepen gaat met vallen en opstaan. Elke jonge speler maakt zo zijn fouten en dat geldt zeker bij keepers. Hoe vaker een doelman een bepaalde situatie meemaakt, hoe beter hij in staat is het de volgende keer te herkennen.”

Hiele is van mening dat Scherpen alleen bij Ajax moet tekenen als hij in Amsterdam ook regelmatig aan spelen toekomt. “Voor een keeper is het ontzettend belangrijk om veel te spelen. Het kan zo een jaartje of drie, vier duren, tot hij een goed niveau bereikt. Bij een topclub als Ajax staat winnen meer centraal dan ontwikkelen.”

“Persoonlijk denk ik dat de stap misschien nog wat te vroeg is”, verwijst de Rotterdammer naar de jeugdige leeftijd van de FC Emmen-doelman. “Als hij bij Ajax als tweede doelman wordt gehaald of in een beloftenelftal moet spelen, kan dat funest zijn voor zijn ontwikkeling. Daar hebben beide partijen niks aan. Het is belangrijk dat hij op een hoog niveau blijft trainen en zeker aan spelen toekomt. Desnoods moet Ajax hem uitlenen.”


Poll

Vind jij dat Kjell Scherpen toe is aan een stap naar Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door sirius)

Verhuur hem inderdaad maar voor 2 seizoenen aan Heerenveen of Groningen ofzo. Op dit moment heb ik meer vertrouwen in Varela of Kotarski als reservekeepers bij Ajax.
Wel belangrijk voor Scherpen zijn ontwikkeling dat hij wekelijks in de eredivisie blijft spelen inderdaad.
Met Schuurs, Pierie, Cerny, Matusiwa, Sierhuis en mogelijk ook Hagi Jr. moet Ajax hetzelfde doen. Ook verhuren dat ze ervaring blijven opdoen in de eredivisie.

24 april 2019 om 15:32

Waarom zouden clubs als Heerenveen en Groningen hem willen huren dan? Als je hem nu ziet schutteren is de KKD meer de divisie waar hij zijn minuten kan maken

24 april 2019 om 15:37

Of misschien wat voor Twente mocht Drommel vertrekken? Hij heeft wel potentie en talent. Kan zich bij Twente doorontwikkelen. Neemt Ajax wel Aitor van jullie over.

24 april 2019 om 15:44

Ho ho, doel is om niet direct weer te degraderen hè

24 april 2019 om 16:03

Zwolle is nog op zoek naar keepers... Misschien iets voor Scherpen?

24 april 2019 om 15:32

En waarom zouden Heerenveen en Groningen (of welke andere club dan ook) Scherpen opstellen? Zij hebben toch betere keepers in huis en gaan niet voor hun lol een Ajax keeper opleiden.

24 april 2019 om 15:40

Blijven Hahn en Padt wel daar dan volgend seizoen?

24 april 2019 om 15:45

Ik denk dat Padt weg wil na dit seizoen. Maar om van Padt naar Scherpen te gaan, dat kan je de supporters niet aandoen. Scherpen mag lekker in de KKD gaan keepen, dat is momenteel zijn niveau.

Ik zie het gewoon echt niet in deze jongen. Ja, lichamelijk lijkt hij uitermate geschikt als keeper en ook heeft hij af en toe een bal tegengehouden. Maar hij maakt nog wel heel veel blunders op alle facetten. Of het nu bij hoge ballen is, of het nu in het meevoetballen is, of dat hij simpele schoten totaal verkeerd beoordeeld en verwerkt. Het is gewoon allemaal van een bedroevend niveau als je maatstaf een topclub is. Zelfs bij FC Emmen beginnen ze zich er al aan te irriteren. Je moet hem gewoon niet nemen als Ajax zijnde. Mocht hij zich toch ontwikkelen, haal hem dan over 2 jaar voor 6 miljoen.

24 april 2019 om 15:24

Ze kunnen hem alvast halen en verhuren en tussentijds laten verlengen.

24 april 2019 om 15:30

Maar welke zichzelf respecterende club gaat deze jongen van Ajax huren? Hij is een garantie op tegentreffers. Zo'n jongen op doel zetten is een risico op degradatie.

Een van Leer, Lamprou en Jurjus lieten bij hun voorgaande clubs een betere indruk achter en zijn ook heel ruim te kort geschoten qua niveau bij Ajax en Psv.

24 april 2019 om 15:31

Vergeet niet wat er allemaal met deze jongen gebeurd is, dit seizoen
- promotie
- spelen in de Eredivisie
- broer verloren
- belangstelling ajax
- grillige prestatiecurve

Welke 19, 20 of 21e jarige keeper presteert wel constant in de Eredivisie ? Bijlow kreeg de kans bij Feyenoord, maar is nu ook al afgelost door Vermeer.

Het is helemaal niet erg om volgend seizoen bij jong-Ajax te keepen en bij Ajax-1 te trainen. Daar leert hij meer dan genoeg van !!

24 april 2019 om 15:40

Precies, in een meer prestatie gerichte omgeving trainen en leren maar toch nog een beetje in de luwte je wedstrijden spelen in de KKD

24 april 2019 om 15:47

Als een keeper niet in staat is om constant te presteren, in hoeverre is hij dan geschikt om er uberhaubt te spelen? Ik vind hem op dit moment bij lange na geen Eredivisie materiaal. Waarom zou Ajax daar dan ruim 2 miljoen voor moeten betalen? Ja, er is veel met die jongen gebeurd dit seizoen, maar dat zegt mij allemaal niks over zijn talent.

Ik zie dat talent gewoon niet. Het is niet dat hij op 1 enkele facet van het keepen ondermaats is. Hij moet in alle facetten hele grote stappen maken om van nut te zijn. Hoge ballen, voorzitten van de zijkant, klemmen van ballen, verwerken van schoten naar de zijkant, positionering in het doel, uitkomen en meevoetballen. Dat vind ik wel heel erg veel voor een keeper die zogenaamd talent heeft en die 2 miljoen moet kosten. Je moet hem eigenlijk alles nog leren en het enige wat hij heeft is zijn lengte. Nou, laat dan maar zitten.

24 april 2019 om 16:17

Ja, er is veel met die jongen gebeurd maar dat zegt mij allemaal niks over zijn talent

Misschien zegt dat meer over de manier waarop jij naar spelers kijkt dan over die jongen. 19 jaar is piep- en piepjong, als je dit dan allemaal op je bordje krijgt, inclusief een kudde niet al te slimme F-siders met lompe reacties, dan ben je gewoon van slag. Als jij dat niet inziet zegt dat dus veel over je empathisch vermogen.

Ik ken Scherpen verder helemaal niet, naar wedstrijden van Emmen kijken is not my idea of having a good time. Ajax ziet wel iets in die knul en daar heb ik ietsje meer vertrouwen in dan opportunistische supporters.

24 april 2019 om 16:24

Sorry ben geen Ajaxied, maar verder probeer ik uit te leggen dat het wel degelijk knap is, hoe hij presteert.

In eerdere posts had ik graag gezien dat hij naar ons in Arnhem zou komen, daar kunnen we nog wel een talentvolle en goede doelman gebruiken.

Ik vind het slim van Ajax om hem nu alvast te halen, wetende dat van die 3 jonge keepers die ze hebben voor Ajax er hooguit 1 eventueel Onana op termijn kan opvolgen

24 april 2019 om 17:13

@nick Danninga

Heb je nog meer dooddoeners over met je "ik heb meer vertrouwen in Ajax dan in opportunistische supporters". Jouw hele post bevat 0 inhoudelijke en technische beschouwingen van het keepers werk van die jongen en zijn talent. Sterker nog je geeft aan niet eens naar de wedstrijden van die jongen te kijken. Hoe durf je dan iemand anders die wel kijkt en kan beoordelen hoe deze jongen presteert de les te lezen?

Jij haalt er alleen maar emotionele zaken bij, die inderdaad niet leuk voor die jongen zijn en waar hij het absoluut moeilijk mee zal hebben, maar wat niks zegt over zijn talent. Door fouten kun je namelijk heenkijken, als je ziet dat de techniek goed is. Ook is op heel veel facetten niet het geval. Jij vertrouwt dus blind op de scouting van Ajax? Dezelfde scouting die in het verleden er ook vaak genoeg naast heeft gezeten. Maar dat vermeld je er niet bij natuurlijk.

24 april 2019 om 18:15

Was Onana bij Jong Ajax ook geen grabbelaar? Is ook pas later de keeper geworden die hij nu is. Ik heb er vertrouwen in dat hij er nog wel komt. Pas 19 jaar, geef hem de tijd. Welkom Kjell !!

Vallen en opstaan, de definitie van een keeper..... Zonder dollen, ik zie het echt niet in hem... Lang ja, maar dat is dan ook alles. Zelfs ik ben beter dan hem. Geen reflex, niet balvast, 1 op 1 zwak, slechte positionering. Dit wordt Micky van der Hart 0.8.

24 april 2019 om 16:37

"Zelfs ik ben beter als hem" Daarna gestopt met lezen! Daarom zit jij op VZ te gallen en speelt hij, al dan niet wisselvallig, elke week in de eredivisie! Zoals hierboven al opgetekend, als je op zo'n jonge leeftijd dergelijke ingrijpende gebeurtenissen meemaakt, broer verliezen en doorgesnoven sukkels die een kind tot de grond toe afzagen, dan ben je gewoon van je stuk gebracht... Dus niet tof lopen doen, zelfs jij bent 👎🏻👎🏻

25 april 2019 om 10:59

Hoi Friets,

Top dat je daarna stopt met lezen. Jij snapt zelf ook natuurlijk dat niet iedereen het geluk heeft om opgemerkt te worden door een scout of wellicht een ernstige blessure op te lopen in de jeugd. Goed van jou dat je hier naar vraagt! Want het 2e is mij overkomen.... (Jeugd van Heracles/Twente 2002)

Verder natuurlijk snap Ik dat dat hij erg veel te verduren heeft gehad dit jaar. Neemt niet weg dat je je talent verliest hierdoor... Onzekerheid hoort erbij ook op deze leeftijd. Maar slechte positionering, coaching, dat hoort in je te zitten als een goede keeper en dat verlies je niet, ook niet met ingrijpende gebeurtenissen. Als hij merkt dat hij het niet aankan, Dan geef je dat toch aan om even in de luwte te zitten? Zelfs zijn aanvoerder en coach zijn klaar met hem! Die werken elke dag met hem en die weten natuurlijk ook wat hem is overkomen. Als zelfs zij klaar zijn met Scherpen... Zegt dat genoeg.

Als jij stopt met lezen zodra iemand opmerkt dat hij/zij wellicht beter is, or iets in die trant, Dan heb jij vooroordelen over mensen. Vraag eens aan ze, "waarom zeg je dit?" In plaats van puntjes te scoren door een persoonlijke aanval. Niet tof lopen doen Friets, ook jij en jouw reactie is 👎👎

Kijk naar Onana, die maakt ook nog steeds rare fouten, zelfs gisteren tussen twee medespelers volledig onder de bal doorgaan, Onana was paar jaar geleden ook een drama. Ik vraag mij meer af of deze jongen mentaal klaar is voor een stap hoger op, alle aandacht die hij nu krijgt werkt niet echt positief op zijn prestaties. Weet iemand hoeveel keepers Ajax nu onder contract heeft en gehuurd?

24 april 2019 om 15:51

Verschil met Onana is dat hij je bijna nooit punten heeft gekost. Scherpen wel. En dan vind ik die vijf punten nog aan de lage kant, volgens mij waren dat er meer. Maar buiten dat zie bij Onana ook echt dingen waar hij wel heel goed in is. Plus hij heeft ook legio wedstrijden voor Ajax gewonnen. Dat in tegenstelling tot Scherpen. Dat is gewoon een matig tot slechte keeper die maar heel weinig sterke punten heeft. Ik heb ze althans nog niet kunnen ontdekken.

24 april 2019 om 15:53

Maar bij Onana zag je tenminste de potentie. Katachtige reflexen, meevoetballend sterk, en sterk in de lucht. Dat hij teveel wou en erg onstuimig was waarschijnlijk over compenseren. Komt van Barcelona, spreekt de taal niet, nieuwe omgeving. Je wilt jezelf laten gelden.
Natuurlijk maakt hij nog steeds foutjes, maar recentelijk De Gea en Courtois ook.. ook herinner ik mij Allison die even dacht iemand uit te kappen en de bal verliest en een doelpunt moet incasseren. Ik heb vertrouwen in Overmars en ik Ben zeker geen scout. Maar ik ben erg cynisch.

Aan de andere kant, hij is nog jong en een jaartje meetrainen en Jong Ajax zal zijn ontwikkeling echt niet dusdanig stagneren. Bij Ajax traint hij op een veel hoger niveau dan bij de andere teams. En bij jong Ajax kan in de luwte zijn ontwikkelingen van de trainingen in praktijk brengen. Na dat jaar kan hij alsnog verhuurt worden mocht er op dat moment een betere keeper zijn.

Dit is toch onzin... Van der Sar was volgens mij 22 toen hij in de basis kwam bij Ajax en daarvoor was hij ook 2e keeper. Als hij dagelijks gaat trainen met het eerste dan wordt ie daar ook beter van. Zeker als hij dan gaat keepen bij Jong Ajax.

Cillissen is gehaald en 2e keeper geworden. Volgens mij speelde hij zelfs weinig bij de beloften. Slechter werd hij er niet van. Onana speelde alleen bij de beloften.

Het kan zeker wel, maar hij moet het wel zelf laten zien.

24 april 2019 om 18:07

Cillessen was bij NEC al een groot talent en liet dat ook zien, terwijl Onana nota bene van Barcelona kwam. Dan kun je als doelman wel wat.

Scherpen daarentegen valt alleen op omdat hij op zijn leeftijd al eerste doelman is bij Emmen. Er zit wel enigszins talent in die jongen, maar ik zie ook veel zwakke punten. Ik heb zo m'n twijfels bij hem, maar bij doelmannen kan het ook in 1x hard gaan met de ontwikkeling.

24 april 2019 om 18:40

Dat is toch niet het punt hier. Het ging over spelen bij de beloftes en hoe slecht dat voor zijn ontwikkeling zou zijn. Niet over hoe goed iemand is of was

24 april 2019 om 19:42

Dat snap ik, maar zoiets gaat wel gepaard met de kwaliteit van (in dit geval) een doelman. Scherpen acht ik nog wel een paar klassen minder dan Cillessen en Onana toen zij in die situatie zaten.

Matige keeper wat nooit wat gaat worden bij Ajax en zal nooit geaccepteerd worden door een deel van het publiek. Moeten we dit willen? Ik heb het idee dat ze het nu even willen door drukken omdat ze het zielig voor hem vinden ofzo maar kijk naar zijn kwaliteiten man. Lijkt helemaal nergens op!!

Denk dat je bij Ajax meer mogelijkheden hebt om een betere keeper te worden zeker met de trainers en faciliteiten die ze daar hebben en in het beloften team kan hij het geleerde in praktijk brengen zonder een mega druk.

Voor alle kortzichtigen onder ons die nu hun mening ventileren en deze jonge afbranden op basis van de laatste wedstrijden.

De meeste internet heroes hadden vooraf van de interesse van Ajax nog nooit deze jongen in het vizier gehad laat staat van hem gehoord en laat staan op hem gelet.

Voor diegene die wel deze jongen in het vizier hadden. Tot aan de Ajax interesse deed hij het maar behoren en pakte zelfs punten voor Emmen. Blonk uit en ontwikkelde zich.
Bij zo’n ploeg krijg je het als keeper heel erg druk en moet je veel keepers werk verrichten.

Nu er ineens aandacht en interesse is vanuit Ajax Amsterdam maakt die jongen fouten en blunders. Hij is met al deze aandacht gewoon niet op niveau van het mentale aspect.
Ook die zogenaamde Ajax hooligan, ze noemen zich die hard fans, branden die jongen af vanwege een tweet. Het is nog ventje.
Anderzijds wilt ajax hem hebben. Reken maar dat het wat doet. Zeker als je wat bloopers hebt begaan en de wetenschap dat er helemaal op ie gelet wordt na een paar fouten en serieuze interesse van een halve finalist CL.

Deze jongen moet de stap zetten naar Amsterdam. Blijkt dat het in Emmen ontbreekt op begeleiding van het mentale aspect. Die trainer moet hem beschermen en zijn ploegmaten ook.

Degene die echt verstand hebben van voetbal maken altijd de juiste beslissingen.

24 april 2019 om 19:47

Deze jongen word al opgehyped sinds Emmen in de Eredivisie speelt. Het is dus niet iets van de laatste maanden. Hij speelt wekelijks bij Emmen en inmiddels staat deze jongen ook onder de lat bij Jong Oranje waardoor de meesten inmiddels echt wel een mening klaar hebben over Scherpen op basis van een aantal wedstrijden.

Deze Scherpen wisselt goede reflexen af met momenten waarin hij het overzicht verliest. Dat terwijl het tempo in de Eredivisie nou niet bepaald hoog ligt. Ook op mentaal gebied heeft hij nog heel veel te leren en dat is moeilijk bij een club waar de druk maximaal is. Dan kan Ajax hem wellicht beter begeleiden, maar de druk stijgt enorm en de kans op speeltijd slinkt ook aanzienlijk.

Uitlenen zal een moeilijk verhaal worden, als ze zelfs bij Emmen moedeloos worden van zijn geblunder lijk het me sterk dat een eredivisieclub hem wil huren.

Het enige wat ik kan bedenken is dat hij Jong Ajax zal keepen maar daar lopen al de nodige talentvolle keepers rond dacht ik.

Maar ach, zolang er nog niets officieel is hoeven we ook niet te speculeren. Misschien is Ajax wel definitief afgehaakt. Het duurt immers zolang.

Als die komt, wat ik zelf niet hoop, zou ik hem juist naar Jong Ajax sturen. Hij maakt nu teveel fouten dus kan beter een stap terug zetten om er erna hopelijk weer 2 vooruit te zetten.

Ik snap het wel van Ajax. Dat hij nog niet klaar is voor Ajax1 is duidelijk, echter de potentie heeft hij. Dat hij fouten maakt is ook waar, maar deed Onana dat ook niet bij Jong Ajax?? Werd hij daar ook niet als grabbelaar bestempeld? Nu is Onana ook uitgegroeid tot een klasbak. Ik heb vertrouwen dat Scherpen er gaat komen. Welkom!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Emmen

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.FC Twente12-2
13.PEC Zwolle10-6
14.FC Emmen10-7
15.VVV-Venlo9-14
Voor de complete stand: Eredivisie

4 fans
Keeper, 119 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 23 oktober
Mikel Oyarzabal blijft de ideale kandidaat voor Manchester City om een zomers vertrek van Leroy Sané op te vangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren