‘Supporters die FC Twente failliet wilden zien gaan, zijn roomser dan de paus’

Dinsdag, 23 april 2019 om

FC Twente verzekerde zich maandag van het kampioenschap van de Keuken Kampioen Divisie en de Tukkers keren daardoor een jaar na de degradatie uit de Eredivisie weer terug op het hoogste niveau. De club kreeg in het verleden veel kritiek te verwerken van supporters van andere clubs vanwege de gang van zaken achter de schermen en de hoge schuldenlast die werd meegetorst. Jeffrey van As, technisch manager van ADO Den Haag, is echter blij dat FC Twente weer terug is.

“Ik ken het anti-Twente-sentiment: de club die steeds maar weer gered wordt na financieel wanbeleid. Maar ik kijk vooral naar het sportieve plaatje. Twente heeft een prachtig stadion en een geweldige supportersschare. Als speler vond ik het al heerlijk om in die vijandige sfeer in Enschede te voetballen. En ik weet van mijn spelers dat zij dat nu nog steeds vinden”, vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Ook Jan van Halst, voormalige middenvelder en directeur van de club, is blij dat de manschappen van trainer Marino Pusic terugkeren in de Eredivisie: “Voor mijn gevoel heeft FC Twente nu wel genoeg boete gedaan. Figuurlijk, door een jaar in de Eerste Divisie te voetballen. En letterlijk, door de schuld bij onder meer de Belastingdienst in te lossen. De club verdient nu een nieuwe kans.”

Van Halst snapt echter wel dat er flink wat leedvermaak was toen de club vorig jaar degradeerde. Als oorzaak hiervan wijst hij de ‘grootheidswaanzin’ aan die is ontstaan nadat FC Twente zich in 2010 tot kampioen van Nederland wist te kronen: “Anderzijds vind ik supporters van andere ploegen die FC Twente het liefst failliet hadden zien gaan, wel roomser dan de paus. Er zijn in het verleden wel meer Eredivisie-clubs geweest met grote schulden. Die fans zijn nu ook blij dat hun club nog bestaat.”


Poll

Ben jij het eens met Jan van Halst?


Gerelateerd

95 reacties (laatste reactie door roensch)

Het is een goede zaak dat FC Twente terugkeert in de Eredivisie. Ze hebben idd een prachtig stadion en een grote achterban. Echter ben ik ook van mening dat clubs hun eigen broek dienen op te houden en het niet moet zijn dat de ene club miljoenen van hun gemeente krijgt terwijl een ander die wel netjes op de centjes let niets.

Andere clubs die zulk wanbeleid voerde zoals FCT zijn inmiddels failliet.
Het is te danken aan de gemeente en aan het maatschappelijk belang, dat FCT nog leeft.
Dat blijft pijn doen bij andere clubs die voor minder zijn gestraft.
Ik ben voetballend gezien erg blij dat ze er weer bij zijn. Weer een echte streekderby erbij.

23 april 2019 om 13:56

Twente is zeker niet de enige club die door de gemeente is gered. Er zijn er ook niet gered, maar ja dat is een politieke keuze, geen financiële.

23 april 2019 om 14:01

Het is zeker wel een financiële keuze.
Wat denk je van alle mensen die opgevangen moeten worden door het Uwv.
Wat denk je van alle supporters die nu in de stad gaan lopen zuipen en de bende afbreken.
Wat denk je van alle plaatselijke leveranciers die hun diensten verlenen aan Fct? Nog meer eventuele ontslagen.

Het is wel degelijk een financieel belang.

23 april 2019 om 14:11

Hankey, vergeet dan ook niet dat een van de argumenten van van de gemeente raad was om FCT te behouden dat zo'n club de gemeente ook wat oplevert.

23 april 2019 om 14:12

Vrijwel alle politieke keuzes hebben financiële belangen. De keuze is politiek de invloed zeker wel financieel.

Maar ja dat geld voor alle politieke keuzes. Je kunt geld nu eenmaal maar een keer uitgeven. Wat is belangrijker een goede bus verbinding of een mooi zwembad?. Een BVO of goede straat verlichting?. etc

23 april 2019 om 14:00

Dit hoor ik vaker hankey, echter zijn we zoals jezelf zegt gered door o.a. gemeente, maatschappelijk belang en vergeet de sponsoren niet. Hadden die andere clubs ook een dergelijk belang, een dergelijke supportersschare en dergelijke sponsoren? Het antwoord daarop is vaak nee, het is wrang maar dan houd je inderdaad op met bestaan. Dat is geen grootdoenerij, want onze grootte is aan de ene kant bijna onze strop (bv. dergelijk groot stadion in eigen beheer met alle kosten van dien) maar in dit geval ook onze redding.

Tot volgend jaar in Almelo, hopen dat we niet te dik aan de bips krijgen.

23 april 2019 om 14:09

Dat ben ik helemaal met je eens. Was die bij andere grotere clubs gebeurt dan hadden ze dezelfde hulp gehad.
Mijn commentaar is niet zozeer tegen Fct, maar tegen het systeem. ING kreeg ook hulp, terwijl Piet de zzper geen stuiver kreeg.

Ik hoop dat we weer leuke spannende derby's krijgen. Succes!

23 april 2019 om 14:18

@hankey, in de jaren na het behalen van het kampioenschap heeft FC Twente inderdaad een veel te grote broek aangetrokken. Waarvoor ze dan ook met grote boetes en met forse puntenaftrek bestraft zijn. Als supporter van Sparta vind ik het persoonlijk een prima zaak voor het Nederlandse voetbal dat de Tukkers kans hebben gezien binnen een voetbaljaar terug te keren op het hoogste niveau. Ik zal nooit vergeten dat mijn Kasteelheren in 2010 degradeerden uit de Eredivisie. Ik was toeschouwer bij het dramatisch verlopen promotie-degradatieduel tegen Excelsior. Pas in 2016 (!) slaagde Sparta er weer in te promoveren. Om maar even aan te geven dat het geen vanzelfsprekendheid is weer binnen een jaar Eredivisionist te worden. Als ik kijk naar het gemiddeld aantal toeschouwers van FC Twente in de Keuken Kampioen Divisie, iets van 26.000, dan schept dat ook hoge verwachtingen voor het komende seizoen. Verder vind ik het ook prijzenswaardig dat de Tukkers, zoals het hoort, hun thuiswedstrijden op echt gras afwikkelen. En niet op competievervalsend en voetbalverziekend kunstgras. Om die reden ben ik ook ontzettend blij dat mijn 130 jaar oude traditieclub volgend seizoen ook weer op echt gras gaat spelen. Hopenlijk eveneens in de Eredivisie.

23 april 2019 om 14:29

Andere clubs zijn niet gestraft, maar maakten structureel verlies en hadden geen draagvlak om uit die negatieve financiele spiraal te komen. Dat is een wezenlijk verschil. Bovendien waren die clubs al erg klein waardoor een (of meerdere) jasje(s) uitdoen vrijwel onmogelijk was. Dat vind ik dus een slecht voorbeeld.

23 april 2019 om 16:38

De reden dat Twente door veel voetballiefhebbers wordt verafschuwd heeft nog niet eens te maken met het voeren van financieel wanbeleid, maar meer met het bewust besodemieteren van de andere clubs die wel volgens de regels werken, of ze dat nu succesvol doen of niet. Twente heeft de feiten en cijfers verdraaid en was daardoor in staat een sterke selectie neer te zetten waarmee de titel is "behaald". Dat er in het verleden veel clubs zijn geholpen door hun gemeente is absoluut waar en Twente zou daar dus net zoveel recht op hebben als de andere clubs. Het gaat om het achterbakse spel dat is gespeeld en waarmee ze dus weg zijn gekomen. Als het voortbestaan van de club, door het innemen van de licentie, zelfs op het spel heeft gestaan kun je niet zeggen dat een jaartje KKD wel genoeg boetedoening is geweest. Een dergelijke straf ligt nogal ver uit elkaar..

23 april 2019 om 17:00

Gewoon niet waar. Het kampioenschap is op eerlijke wijze behaald. De wantoestanden kwamen pas na het kampioenschap toen Munsterman zich met de club definitief wilde vestigen in de Nederlandse top waardoor hij 'nieuw' geld nodig had. Ach, who am I kidding, je lult ook maar een eind raak.

23 april 2019 om 19:30

Ik heb met de huidige titel wel problemen. Het is een blijft natuurlijk belachelijk dat je het hoogste spelers budget hebt, een verlies van 4 miljoen dreigt te maken en alleen gered kan worden door een kwijtschelding door de gemeente. Ik vraag me af hoe ze ooit een goedgekeurde begroting bij de KNVB in hebben kunnen leveren. Schulden hebben is 1 ding, maar geld uitgeven aan spelers dat je niet hebt en zo kampioen worden is grote onzin. En zoals ook al schreef snap ik niet dat de KNVB deze begroting ooit goed gekeurd heeft. Je zou verwachten dat de KNVB Twente toch scherp in de gaten zou houden

23 april 2019 om 20:00

Janssen ik weet hoeveel problemen jij hebt met het voortbestaan van mijn club, sterkte. Ik trek er nog een open en neem het me eens kwalijk.

Het is toch verschrikkelijk om supporter van twente te zijn.
Zulk wanbeleid terwijl je voor werd gehouden dat je mee ging draaien in de top van de eredivisie.
Az weet er ook wat van maar dat was toch anders.
Daar was de suikeroom van failliet.

24 april 2019 om 18:37

Denk dat de over grote meerderheid zat te vloeken om het bedrag dat de spelers die Twente na het kampioenschap wou binnen halen. Het beleid dat er voor die tijd is geweest werd vergeten en er werd met geld gesmeten om bij de top te blijven. Om dan maar spelers voor 20 miljoen te halen en dan aan te horen dat er als doel plaats 6 is...

Jan van Halst doet er beter aan om voorlopig geen uitspraken te doen over FC Twente. De degradatie was met name het gevolg van het beleid van Jan van Halst en heeft niets met grootheidswaanzin te maken. Dat was in de tijd van Munsterman en ligt al jaren achter ons. Jan dacht dat hij het beter kon dan Ted en heeft een dramatische selectie samengesteld. Het ontslag van Hake en de aanstelling van Verbeek was puur paniekvoetbal. Dankzij Ted, de supporters, de sponsoren en (uiteraard ook) de gemeente leven we nog.

23 april 2019 om 14:33

"dat was in de tijd van Munsterman en ligt al jaren achter ons."

Dat ligt helemaal niet achter ons, want daardoor zitten we met een enorme schuld. Ik ben zelf kritisch over Jan van Halst geweest en hij mag ook zeker mede-verantwoordelijk worden gehouden voor de degradatie, maar ook hij moest het doen met beperkte middelen. Dan is elke fout die je maakt vele malen fataler.

Bovendien is het maar afwachten hoe het volgend jaar gaat, want stel dat we zouden degraderen (hypothetisch), is Ted van Leeuwen ineens de gebeten hond. Zo gaat dat nou eenmaal in de voetballerij. Overigens wil ik hiermee de wanprestatie van Van Halst niet goedpraten, want hij heeft het natuurlijk goed verknald.

23 april 2019 om 18:50

Jan dacht dat hij het technisch beleid er wel even bij zou doen.....en dan pakt hij ook nog eens bij zijn zogenaamde jeugdliefde een paar ton weg aan oprotpremies.

Jan van Hals vergeet er even bij te zeggen dat Twente de boel gewoon bedonderd heeft en hierdoor in de schulden terecht is gekomen. Hij bagitaliseert de boel. En of Twente nou wel of niet nog had bestaan, ik had er niet van wakker gelegen. Ik heb er ook niet voor hoeven mee te betalen, dus het kan mij een biet zijn. Ik weet wel dat ik er nog geen euro voor had willen geven.

23 april 2019 om 14:39

Hij bagatelliseert de boel wellicht, maar hij had dan ook niets met dat gedoe omtrent Doyen en de foutieve jaarrekeningen te maken. Bovendien maak jij het weer erger dan het daadwerkelijk is, want FC Twente heeft er feitelijk geen voordelen uit gehaald en heeft op veel manieren geboet voor de daden waar jij het over hebt. Ik denk niet dat je enig idee hebt hoeveel schade dat (alleen al op financieel gebied) heeft gehad op de club.

23 april 2019 om 14:41

Het kan jou een biet zijn? Toch wil je er op reageren waarmee je indirect aangeeft dat je je er toch druk om maakt!

23 april 2019 om 14:49

Moeilijk hé, lezen? Hij zegt dat het hem een biet kan zijn of Twente bestond of niet. Wat hem wel stoort is dat Van Halst de situatie niet beschrijft zoals het echt gebeurd is.

23 april 2019 om 16:19

Hij doet idd of twente beboet was met een jaar KKD, maar dat was geen straf maar gewoon degradatie.

23 april 2019 om 17:25

Maar leg mij eens uit hoe Twente 'de boel bedonderd heeft'? Wedstrijden niet eerlijk gespeeld? Doelpunten gekocht? Scheidsrechters omgekocht? En ja, ik begrijp ook dat het uitgeven van geld dat er (nog) niet is niet handig is. De rekening hebben ze gepresenteerd gekregen. Clubs hebben geld gekregen vanwege dee vermeende gemiste inkomsten.. supporters mochten gratis naar De Veste.. de play-offs mocht Twente niet aan meedoen (verlies je aardig wat op).. Europees mocht niet meer.. de belastingdienst heeft de zaak gesloten na boetedoening.. en tot slot bleken enkele aantijgingen rondom transfers niet terecht. Wat verwacht je nog meer? Respecteer nou eens dat Twente nog bestaat. Er is massale steun vanuit de achterban.. de overheid heeft een weloverwogen besluit genomen.. het is ergens klaar.

24 april 2019 om 15:29

Welke club heeft geld gekregen vanwege de vermeende gemiste inkomsten???helemaal geeneen,want het was e bedoeling dat Fc Twente de clubs geld zouden geven na een zoveelste belofte die ze hadden gedaan en hebben daarna keihard de deur dichtgegooid en geen enkele club geld gegeven ervoor en dat hebben ze zelf letterlijk gezegd...niemand krijgt een rooie cent terug....dus doe nou niet alsof ze iedereen hun geld hebben terug gegeven want dat is komplete onzin.

Ik ben het eens met dat clubs het hun eigen broek moeten kunnen ophouden, maar blijkbaar kunnen dat erg weinig clubs, ook de top2 heeft geld van de overheid.....

Overheidssteun per club 2011-2016 (cijfers van De Groene Amsterdammer)
1. PSV (48 miljoen)
2. FC Twente (32 miljoen)
3. Ajax (25 miljoen)
4. FC Utrecht (21,5 miljoen)
5. Roda JC (17 miljoen)

Overheidssteun per club 1996-2011 (cijfers van De Groene Amsterdammer)
1. Vitesse (75 miljoen)
2. ADO Den Haag (73 miljoen)
3. sc Heerenveen (40 miljoen)
. FC Groningen (40 miljoen)
. NAC Breda (40 miljoen)
...
10. FC Twente (26 miljoen)

23 april 2019 om 13:59

Verschil is dat bij Twente de afgelopen jaren de ene na de andere lening kwijtgescholden wordt of een garantstelling wordt verhoogd. De overheidssteun bij PSV bijvoorbeeld zit in het feit dat de gemeente de grond onder het stadion heeft gekocht, totaal iets anders. Bij mijn club NAC ook de aankoop van het stadion, waar sinds verkoop gewoon een torenhoge non marktconforme huurprijs tegenover heeft gestaan. Die cijfers slaan dus nergens op, want steun is iets heel anders dan een gemeentelijke investering. Steun doet lijken alsof er gratis geld de rondte in wordt geslingerd.

En als laatst zit het iedereen voornamelijk dwars dat Twente allerlei nonstraffen krijgt als uitsluiting van Europees voetbal voor een x aantal jaar, waarin ze toch nooit Europees zouden halen. Een natuurlijke degradatie naar de Kkd, waar het afnemen van de licentie en onderaan beginnen logischer zou zijn geweest. etc.

23 april 2019 om 14:02

Dus jij vind grond onder een stadion kopen een normale transactie van een gemeente? Wat heeft Eindhoven aan die grond? Hadden ze die miljoenen ook niet beter aan ouderen of zieken kunnen besteden?

23 april 2019 om 14:04

PSV betaalt gewoon pachtrecht over de grond waarop het stadion en ook het trainingscomplex staan. De gemeente krijgt dus elk seizoen gewoon een bak geld terug van Psv.

23 april 2019 om 14:06

Verder weet ik de cijfers niet van NAC en wat ze nu aan huur betalen? Maar hoeveel jaar huur moet NC betalen dat die 40 miljoen weer terug komt bij Breda? Ook daar heeft de gemeente Breda het stadion gekocht omdat ze binnen 10-20 jaar dan mooi winst maken of was het een noodactie om 40 Miljoen in NAC te kunnen pompen zodat ze nog kunnen bestaan en wordt er nu dan wel huur gevraagd(of het te hoog is, is natuurlijk erg subjectief) en zal de komende 50 jaar nog geen enkele cent winst gemaakt worden door Breda op het stadion?

23 april 2019 om 14:07

Rubje - die grond verhuurt de gemeente aan Psv. Die deal is nog steeds profitabel voor de gemeente, dat geld kan worden besteed aan ouderen en zieken of wat dan ook.

Die 48 miljoen was überhaupt geen belasting/gemeenschapsgeld dat kon worden aangewend voor andere doelen, maar specifiek geleend van een Duitse bank voor deze transactie.

23 april 2019 om 14:07

Ook hier, hoe hoog is de erfpacht? Hoelang voordat Eindhoven dan winst gaat maken op de deal met de grond?

23 april 2019 om 14:08

Dus Eindhoven betaald ook nog rente op die 48 miljoen aan de bank?

23 april 2019 om 14:11

Dat is allemaal publieke informatie hoor. Ik geef je een voorschotje, de rest kun je zelf vinden. De Europese commissie heeft de deal na jarenlang onderzoek aangemerkt als marktconform. Van mij mag je op onderzoek uit als je denkt dat het anders zit.

23 april 2019 om 14:16

Die 40 miljoen is gebaseerd op de verkoop van het stadion a 15 miljoen, die middels een huurprijs van boven de miljoen per jaar al of op korte termijn terugverdiend is.
De andere 25 miljoen gaat over o.a. de aankoop van de grond naast het stadion (waar eerst de trainingsvelden lagen) waar nu een winkelcentrum met een Jumbo Foodmarkt, Action, etc zit. Plus de bouw van 4 kantoortorens. Investeringen dus, waarbij ik gemakshalve de resterende 25 miljoen heb gepakt, maar dat heeft de grond nooit gekost.

23 april 2019 om 14:18

Van de PSV site:
7. Welk bedrag is er precies gemoeid met de transactie met de gemeente?

De verkoop van gronden aan de gemeente Eindhoven wordt gedaan voor circa € 48,4 miljoen, zoals gezegd onder behoud van erfpacht en onder strikte voorwaarden. PSV betaalt elk jaar circa € 2,4 miljoen voor de grond, de gemeente betaalt circa € 2,1 aan rente. De methode van waardebepaling en de erfpachtconstructie zijn akkoord bevonden door de huisaccountant van de gemeente. Daarnaast legt PSV vast om in de begroting een aantal financiële uitgangspunten te hanteren, zodat zoals gezegd de club financieel gezond blijft onafhankelijk van de sportieve prestaties in Europa.

dus per jaar verdiend de gemeente 300.000 euro op de deal. Die 48 miljoen hebben ze dus in 150 jaar terugverdiend....... 2,4 miljoen zal inderdaad wel marktconform zijn, maar als je dan zelf een lening moet afsluiten en 2.1 miljoen rente betaald en dus maar 300.000 overhoud lijkt het me niet een deal dat een normaal bedrijf zou willen doen.

23 april 2019 om 14:21

De Europese commissie kwam na 5 jaar onderzoek tot de conclusie dat die transactie ook in de markt had plaats kunnen vinden.

Jij denk na 5 minuten onderzoek van niet.

Prima joh.

23 april 2019 om 14:25

Je interpretatie laat te wensen over. De totale rentelasten zijn 2,1 miljoen, je verwacht toch niet dat een gemeente jaarlijks 2,1 miljoen aan rente gaat betalen. Dat zou neerkomen op een rentepercentage van bijna 100.
Na iets meer dan 20 jaar is de aankoopsom incl. rente gewoon door PSV terugbetaald via het pachtrecht.

23 april 2019 om 14:39

Ik denk dat het erom gaat wat er zou zijn gebeurd als de gemeente niet had geholpen? Dan zou PSV ook in grote problemen zijn gekomen. Het verschil met Twente is dat PSV in staat was de lening via maandelijkse aflossingen af te betalen. Maar indertijd had PSV het geld net zo hard nodig als Twente.

23 april 2019 om 15:11

Het zijn vermoedens, maar overheid en Europa zijn behoorlijk letterlijk nemen van de regels waarbij er weer allemaal leuke constructies te bedenken zijn zodat je wel aan de regels voldoet maar het eigenlijk heel krom is(weet ik ook uit ervaring van aanbestedingen bij de overheid)

Misschien is dus voor de Europese commissie het kloppend dat PSV 2,4 miljoen erfpacht betaald voor een stuk grond dat 48 miljoen gekost heeft (dat is dan ook in 20 jaar terug verdiend en daarna komt er winst, dat is dan zakelijk nog een oke deal)
Maar als daar dus tegenover staat dat je zelf geld moet lenen en daar 2.1 miljoen voor kwijt bent en er dus maar 300.000 voor jezelf kun je toch gaan twijfelen of het zakelijk gezien wel een goede deal is. Dat laatste deal heeft de Europese commissie misschien geen regels voor en valt wat hun betreft gewoon weg zodat ze alleen naar de 2.4 miljoen kijken.
De constructie met de gemeente is natuurlijk wel tot stand gekomen in de tijd dat het er voor PSV niet heel rooskleurig uitzag en ze de deal ook echt nodig hadden.
Het zou heel anders zijn als Ajax nu (na zoveel miljoenen op de bank) nu zoiets met de gemeente Amsterdam zou afsluiten, dan zou de deal veel meer tot stand komen omdat alle partijen het echt willen en er in het achterhoofd niet zit van ja als we de deal niet doen dan valt de voetbal club om of valt de club de komende jaren helemaal uit de top 3

23 april 2019 om 15:18

Ajax is dan ook nooit eigenaar geweest van de Arena en daarnaast vind jij "gratis" 3ton binnenharken maar weinig? Als je het bekijkt op de jaarlijkse uitgaven, uitgaande dat die 2,1 miljoen aflossing+rente is, heb je een rendement op je investering van bijna 15%. Daar tekent iedere investeerder blind voor.

23 april 2019 om 15:32

Nou Harry laten we nou niet net doen of de gemeente Breda heilig is.

- De gemeente die in 2003 het stadion voor €16 miljoen overkocht
- In 2009 investeerde de gemeente nog eens €11,5 miljoen in een verbouwing van het stadion

Dit zijn twee feiten. Laten we niet vergeten dat een deel van die verbouwingen niet is uitgevoerd tegen dat bedrag en dat geld letterlijk in de clubkas van NAC verdween. Lijkt me ook een vorm van lokale steun of niet?

23 april 2019 om 15:46

Die verbouwing ben ik nog compleet vergeten ja, leverde 2000+ extra plaatsen op en nieuwe toiletgroepen en horecapunten. En natuurlijk een huurverhoging. In het kader van Citymarketing is ook rond die tijd Breda toegevoegd aan NAC tegen een bepaalde waarde. Het gaat mij hier om het feit dat rubje doet alsof elke club miljoenen aan gratis steungeld heeft gekregen zonder dat daar ook maar iets tegenover staat. Dat is simpelweg niet het geval. In ieder geval niet in de grootheid zoals dat bij Twente gebeurt.

23 april 2019 om 17:27

Beetje krom op dat zo te bekijken. De grond is nu eigendom van Eindhoven. Ze verdienen er jaarlijks maar een paar ton aan, echter kunnen ze, mochten ze het willen of nodig achten wel mooi (na erfpacht) zelf weer gebruiken voor nieuwbouw, of de grond weer doorverkopen. Gezien het feit dat Eindhoven ook gewoon langzaam voller en voller word zal de waarde jaarlijks gewoon gestaag blijven stijgen.

Ja een normaal bedrijf zou dit niet zo snel doen, omdat ten eerste het te lang duurt voordat het geld terug verdient. Daarnaast kan een gemeente, na de erfpacht, zelf bepalen en goedkeuren wat ze ermee doen. Een bedrijf moet vaak veel moeite doen om bepaalde vergunningen en of bestemmingsplan te kunnen krijgen. Heeft een gemeente ook veel minder last van, die hebben alleen, in bepaalde mate de provincie boven zich.

23 april 2019 om 19:21

Gemeente eindhoven heeft een rendement van 15% over die grond. Wat bedoel je met slechte deal.

23 april 2019 om 14:00

Wat geldt als overheidssteun? Gaat dat ook over leningen die gewoon met flinke rente worden terugbetaald? Of heb je het dan alleen over geld dat "gegeven" wordt, zoals het kwijtschelden van leningen zoals bij Fc Twente is gebeurd?

23 april 2019 om 14:09

Ja, in dit geval wel. Dit lijstje mist dan ook nuance.

23 april 2019 om 14:14

Het is voor meerdere interpretaties vatbaar wanneer iets overheidssteun is. Persoonlijk zou ik zeggen kijk zakelijk naar een deal en beoordeel dan of de gemeente het geld binnen een redelijke termijn terugverdiend. Maar als het dan echt een goede deal zou zijn waren er waarschijnlijk ook wel bedrijven geïnteresseerd geweest om bijv. het stadion of de grond te kopen en dat dan weer terug te verhuren.
Maar ik ken de cijfers niet van wat er bijv. aan huur of erfpacht wordt betaald en het is dan lastig te berekenen of die miljoenen dan nog binnen bijv. 30 jaar terug verdiend wordt.
De vraag is dan natuurlijk nog of een gemeente met zijn geld zulke risicovolle beleggingen moet doen. Voor mij zit er aan elke investering in ieder geval wel een luchtje van overheidssteun.
En ja bij Twente is het overduidelijk overheidssteun en dat hoort gewoon niet. Echter ben ik verbaast dat er dus zoveel gemeenten wel soort van constructie opgezet heeft waarbij het toch meer op overheidssteun lijkt dan een goede zakelijke deal.

23 april 2019 om 14:16

Hahaha Heerenveen 40 mln?? Knettergek. Laat ze dat maar s onderbouwen. Voor stadion/sportstad zeker. Waar 3,5 mln per jaar voor betaald wordt. Hou nou toch s op. Grote kolder. Twente heeft stadion helemaal zelf betaald zeker? Manman wat een fakenews weer

23 april 2019 om 14:45

Was dat maar waar, want het overgrote deel van de totale schuld van FC Twente is de hypotheek op het stadion. Van overheidssteun betreft SC Heerenveen ben ik niet op de hoogte, dus daar doe ik geen uitspraken over. Echter zal rubje deze lijst ongetwijfeld ergens vandaan hebben, dus er is een kans dat dit klopt. Jij komt namelijk zelf helemaal niet met cijfers of argumenten.

23 april 2019 om 15:01

Het komt inderdaad van nu.nl die het weer van de groene Amsterdammer heeft. De groene Amsterdammer kun je echter maar een paar keer klikken en dan heb je een betaal account nodig.
Het eerste artikel is wel mooi over dacht Willem 2 tegen Go ahead Eagles. Dat Willem 2 zich in de laatste wedstrijd in de verlenging veilig speelt en dan 1 dag later bij de gemeente aanklopt om de huur verlaat te betalen of helemaal een kwijtschelding van de huur. Dat kleine beetje hulp was waarschijnlijk genoeg dat ze toen de tijd een betere spits konden halen/huren die dan net dat ene doelpunt verschil maakt waardoor ze wel in de ED bleven en GAE verder moest in de JL. Als GAE zijnde die dan de eigen broek ophoud ben je dan toch wel een beetje genaaid.

23 april 2019 om 14:43

Dan ben ik wel heel benieuwd hoe De Groene Amsterdammer op 25 miljoen is gekomen in de periode 2011-2016 voor Ajax. Dat is zo'n 5 miljoen per jaar en hoewel ik allerlei redeneer trucs vermoed (zoals huldingen meetellen ect) kom ik nog niet aan een bedrag van 25 miljoen.

23 april 2019 om 14:56

Wellicht zaken waar ook iets tegenover stond vanuit Ajax? Skyboxen om buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en ondernemers te ontvangen, Amsterdam promoten tijdens de verre reizen in de winterstops etc. Anders zou ik ook echt niet weten waar die 25 miljoen vandaan komt

23 april 2019 om 15:03

Het had dacht ik met aandelen te maken die de gemeente van de club gekocht heeft en daarna zoveel miljoen afgewaardeerd zijn.

23 april 2019 om 15:07

@Rubje Dan is het te hopen voor de gemeente dat ze die nu nog hebben, zijn namelijk flink in waarde gestegen dit jaar😂

25 april 2019 om 11:36

citaat uit het artikel van de groene Amsterdammer( Een spits van belastinggeld heet het artikel )

"ajax − 25 miljoen

Dat Ajax hoog in de ranglijst staat, is vooral een boekhoudkundige kwestie. In het verleden betaalde Amsterdam mee aan de bouw van de Arena. In ruil daarvoor kreeg de stad aandelen in het bouwwerk. Die aandelen heeft de gemeente in 2012 afgewaardeerd van 31,6 miljoen naar 6,6 miljoen euro, Een papieren verlies van de hoofdstad van 25 miljoen dus, toe te schrijven aan de vroegere investeringen in het Ajax-stadion."

23 april 2019 om 17:13

Ajax heeft want voor anderen kan ik niet oordelen geen dubbeltje overheidssteun ontvangen dat bedoeld was voor de Arena maar de gemeente Amsterdam de stichting kleine beleggers (mede eigenaars) voor het te bouwen van een extra treinstationnetje voor de Arena en een P R plekken onder de arena dat voor iedereen toegankelijk is als er niet word gespeeld. Ajax wilde wel weg uit de Meer omdat de plek te klein werd en Amsterdam had dringend bouwgrond nodig dus beide konden hier voordeel uit halen. Ajax pakte de miljoen voor zijn grond en stadion en daarmee werd de Toekomst gefinancieerd en een klein deel (18) werd de Arena gestoken, dus 0 overheidssteun die direct naar Ajax ging. Als je dus met cijfers aan komt zetten onderbouwd ze dan even i.p.v. maar wat neer te plempen, Twente daartegen heeft consequent valse jaarcijfers ingeleverd bij de Knvb omdat het consequent meer uitgaf dan dat er binnen kwam waren er langlopende leningen afgesloten dat nooit meer terug betaald kon worden. Een beetje bij de feiten blijven zou je sieren.

23 april 2019 om 17:27

Ik ben heel erg benieuwd naar de onderbouwing van de cijfers. Als ik online een beetje zoek zie ik bij het cijfer van Ajax dat de bouw van de ArenA hierin zit. Echter; het stadion is niet eens van Ajax. Ajax betaalt huur voor elke keer dat ze er spelen. Dus onterecht om dat ‘overheidssteun’ te noemen. Ajax heeft zelfs eigen geld in de ArenA gestopt terwijl het niet hun eigen stadion is. Had Ajax het stadion zelf gebouwd en had de gemeente Ajax wat geld gegeven om het te kunnen betalen; oke. Ook zo met psv; mee eens dat het een erg schimmige deal was waarbij de gemeente ipv hun bevolking te helpen tijdens de crisis een voetbalclub hielp. Toch is in de basis niets anders gebeurd dan dat psv de grond in het centrum van een vd grootste steden in NL verkocht aan de gemeente. Hierbij dus geen echte overheidssteun maar een gemeente die voor een (voor psv) mooi prijsje de grond koopt. Geen geld gegeven dus. Bij Twente en Vitesse is er bijv wel miljoenen geschonken zonder dat er iets voor terugkomt.

23 april 2019 om 17:30

Ajax heeft wat steun gehad, echter had Ajax wel meer dan genoeg eigen vermogen (in gebouwen, grond, etcetera) als onderpand. Daarnaast is het inkomen dat Ajax jaarlijks genereert van zo'n danig niveau dat zulks bedrag, indien nodig, makkelijk weggepoetst kan worden. In tegenstelling tot een Twente natuurlijk.zolang zij niet structureel in de top blijven meedraaien of jaarlijks europees spelen. Hoeven dan niet eens ver te komen, want de eerste rondes leveren al miljoenen op.

23 april 2019 om 19:21

Ajax heeft geen steun gehad. Dat was de Arena die verhuurd wordt aan Ajax maar ook aan andere evenementen.

23 april 2019 om 17:35

Nog even en ik geloof echt dat FC Twente een voorbeeldclub is voor al die andere zondaars!

23 april 2019 om 17:57

Bij Ajax lag het anders. Gemeente verstrekte krediet voor het supportershome alleen dat betaalde Ajax later zelf . De parkeerplaatsen twv een half miljoe boekte de gemeente af. Verder zit/zat de gemeente met een dik aandelenpakket in de Arena. Je kunt je idd afvragen of daar nu gemeenschapsgeld heen moet maar goed - dat komt via huur uiteindelijk weer terug. Verder financiert de gemeente parkeergebouwen en nog wat jeugd projecten subsidies maar dat is peanuts. Twente krijgt nu kwijtschelding dat klopt . Maar ja die zitten in een saneringsplan dan werkt dat zo . Is dat eerlijk nee - maar ja wat wil je dan. Failliet en 100 mil weg of dit en 90 terug. En kwam het door wanbeleid Munsterman ? Ja dat zeker kan huidig daar wat aan doen? Sterker nog - Munsterman en vd Laan zijn nog schuldeiser van Twente zo krom is het ook nog! Dat riekt zelfs naar bewuste oplichting. Maar ook zij zullen moeten kwijtschelden

23 april 2019 om 21:44

De Arena maakt in tegenstelling met andere gemeentes winst met de Arena waar stadions alleen maar geld kosten.

24 april 2019 om 00:24

Ik ben het volledig met je eens hoor, maar die schuld is allang geen 90-100 miljoen euro meer. Sterker nog; verre daarvan, want de totale schuld bedraagt op dit moment (volgens de meest huidige berichten) zo'n 43 miljoen euro (exclusief de schuld aan de belastingdienst en Bunge).

Alles bij elkaar opgeteld een totale schuld van 54,7 miljoen euro. Het saneringsplan is op die cijfers nog niet van toepassing, dus de totale schuld zal lager zijn. Hoeveel lager weet ik niet precies aangezien ik niet op de hoogte ben van de exacte details.

24 april 2019 om 00:29

@janta

De ligging van de Arena (in de Nederlandse hoofdstad) waar heel veel evenementen worden georganiseerd en waar de grootste club van Nederland voetbalt zorgt natuurlijk voor veel omzet.

De Grolsch Veste had allang winstgevend kunnen zijn (en was het ook geweest) als Munsterman en consorten niet met het geld van de club hadden gegokt. Helaas is het anders gegaan waardoor het stadion nu vooral een grote last is.

23 april 2019 om 19:14

Lijst klopt niet helemaal. Ajax heeft geen "steun" gehad. De gemeente heeft het stadion gebouwd met het recht er vanalles mee te mogen doen. Ajax huurt ook gewoon het stadion en de gemeente verdiend er bakken met geld mee.

23 april 2019 om 19:29

Man man man. Ik kom deze onzinlijst overal tegen. Ten eerste, de bedragen van NS station BijlmerArena en de Arena zelf zijn meegenomen bij Ajax terwijl die objecten niet eens van Ajax zijn en ten tweede betaald PSV elk jaar terug PLUS 15% rente! Twente is de enige club in dit rijtje die de boel heeft bedonderd.

25 april 2019 om 11:32

Grappig dat supporters meteen naar andere clubs moeten verwijzen.
Ik ben het met je eens Twente heeft zoveel bedonderd dat ze door de knvb al terug hadden moeten worden gezet. Dan hadden ze misschien ook met een schone lei kunnen beginnen.
Gelukkig is er door het wanbeleid toch nog enige rechtvaardigheid gekomen en zijn ze gedegradeerd.
Maar wel grappig dat andere fans als het over hun club gaan cijfers meteen voor onzin uitmaken en meteen beginnen over hoeveel er wel niet aan huur wordt betaald. Niemand komt met een bedrag en geeft aan hoeveel normale huur van het stadion zou moeten zijn.

Ook 15% rente? Op de officiële site staat dat PSV 2.4 miljoen betaald en de gemeente aan de bank 2.1 miljoen. Dus blijkbaar moet de gemeente ook zoveel rente aan de bank betalen? Dan is het toch normaal dat psv ook zoveel betaald en extra?

23 april 2019 om 19:36

Onzin cijfers. Amsterdam investeerde in de Arena, die is mede hun eigendom en daar wordt dik aan verdiend. Alleen al de waarde stijging van het omringende gebied is een veelvoud waard.

Ajax heeft nimmer cash ontvangen dan wel schulden kwijtschelding.

De degradatie hebben we groot en deels aan van Halst te danken. Twee trainers moesten het veld ruimen om zijn falen te maskeren. Maar een trainer is natuurlijk zo goed als het team dat hij heeft. Dan zijn er veel mensen die roepen dat hij nooit een eerlijke kans heeft gehad door de ervenis van joop & Co. Maar dat vind ik onzin. Het seizoen er voor kon Twente net zo min uitgeven aan spelersmateriaal. Maar als we toen geen straf hadden speelden we na dat seizoen gewoon playoffs voor Europees voetbal. (niet dat we toen een reële kans hadden om te winnen) Europees voetbal behalen hoefde voor mij ook niet en nog steeds niet. Laten we eerst weer eens een stabiele club worden. Maar de degradatie was in mijn ogen echt onnodig en van Halst is daar de hoofdverantwoordelijke voor.

Het is niet lastig om roomser dan de paus te zijn hoor, dat is namelijk zelfs voor fc Twente van toepassing. De kritiek op twente is gewoon terecht. Elke club zou wel op die manier door door de gemeente financieel gesteund wilen worden. Zo'n investering zou zelfs van Helmond sport een eredivisie club maken en zou veemdam. Agovv en veel anderen levend hebben gehouden

Het blijft een beetje krom om een kampioen te zien die zoveel schuld heeft, maar toch veel meer kan uitgeven aan salarissen dan een club die gezond is. En dan nog het gedoe met die kampioenswedstrijd in Amsterdam. Als kleine kinderen je zin doordrijven.

Ik ben op zich blij dat Twente terug is in de Eredivisie, de club heeft een fatsoenlijke grasmat, is te groot voor de KKD en er zijn veel supporters die niets kunnen doen aan alle ellende daar. En vooral: de kans dat de gemeente Enschede zo nog (de rest van) hun geld terug ziet, is aanzienlijk groter dan wanneer ze in de KKD waren gebleven en waarschijnlijk failliet waren gegaan.

Dat gezegd hebbende gun ik het andere clubs meer op basis van hun beleid. Dat de gemeente Enschede een fors deel van de leningen heeft moeten kwijtschelden, is weer een vorm van overheidssteun die niet past bij zo'n grote club als Twente. Dat doet de gunfactor geen goed. Die al niet hoog was door het massagraf dat uit de kast moest komen. Dus ik zal niet voor ze juichen in de Eredivisie, maar hoop dat ze er minimaal lang genoeg zullen zitten om de gemeente af te betalen.

23 april 2019 om 16:58

Ik hoop nog altijd dat mensen de kwijtschelding kunnen zien als boetedoening op het verleden, en het los kunnen zien van het heden en de toekomst. Munsterman en co hebben een bodemloze put gecreëerd, en de enige manier om nog iets terug te zien van het uitgeleende bedrag is een schuldsanering.

Het wanbeleid is verleden. Geen van de bestuursleden, spelers of supporters hebben daar iets mee te maken of hebben het kunnen veranderen. We moeten nu zien om met het restant van het nalatenschap van Munsterman nog af te werken. Ja, daar hebben we hulp bij gekregen van gemeente, bank, Reggeborgh en noabers. De gemeente moet zich gelukkig prijzen met zoveel clubliefde uit de noabers en Reggeborgh (van wijlen Dik Wessels), omdat de club anders al lang was omgevallen en er geen cent meer te halen valt.
Nu moet de club laten zien het op eigen benen te kunnen vanuit gezond beleid en ik denk dat we daarin goed op weg zijn.

24 april 2019 om 15:22

Lees ik dat nu goed Jansen Joenite en correct me if i am wrong....je zegt dat de mensen de kwijtschelding maar moeten zien als een boetedoening? Dus daarin zeg je dat wij die kwijtschelding maar moeten zien als een boete voor hetgene wat jullie bestuur destijds veroorzaakt heeft? Beetje de wereld op zijn kop vid je niet? Dus met andere woorden moeten wij het maar zien alsof het een straf is dat Fc Twente een kwijtschelding kijgt...ik geloof dat heel Twente blij mag zijn dat jullie die kwijtschelding krijgen anders hadden ze helemaal niks kunnen doen...nu komen ze terug in de ED en het zal me benieuwen hoelang Twente dit volhoud en hoeveel punten ze pakken want als er 3 of misschien meer spelers weggekocht worden dan hebben ze toch echt een probleem want dat kunnen ze niet opvangen want ze zijn geen miljarden waard en je hebt in de ED toch wel een heel ander slag spelers nodig dan in de KKD wil je hoog eindigen zoals voorheen en dat zie ik nog niet zo 1 2 3 gebeuren. En als Twente dan de spelers gaat halen die het wel zouden moeten halen betaal je er een godsvermogen voor aan lonen dus val je weer in een ander gat...ze zullen toch enorm hun best moeten gaan doen wil ik daarvan overtuigd zijn maar de eerstkomende jaren zal de achterdocht wel blijven en bij de meeste van de supporters van andere clubs denk ik ook wel. Zo makkelijk komen jullie niet meer van dat imago af ben ik bang voor
.

Het is FC Twente gegund dat ze weer promoveren. Ze horen thuis in de Eredivisie. Neemt niet weg dat er extreem veel overheidsgeld in zit. Er zijn enkele clubs die ik wel een klein beetje van dergelijke ondersteuning had gegund. Ik mis clubs als Veendam, Haarlem en Wageningen toch wel een beetje en snap dat daar wel kritisch naar Twente wordt gekeken...

Mwah, persoonlijk vind ik dat Twente er best fortuinlijk doorheen komt. Heel stoer gedaan in een periode waarin het vals speelde, daarvoor "gestraft" met een degradatie en zonder problemen na een jaar weer terug en het leven gaat verder. Lijdensweg duurde een jaartje. Ik ken clubs die veel langer hebben geleden. En opmerkingen zoals "anderen zijn roomser dan de paus" wekt niet de indruk dat er iets is van schaamte erover. Het "grote achterban en fanatieke fans"-argument heb ik nooit in geloofd, dus dat vind ik een beetje flauw. Je ziet het bij NAC, dat is heel snel een stuk minder interessant wanneer het team zelf barslecht is. Ik zie liever clubs waar ik respect voor heb qua visie en spel. Al boeit het niemand waar ik respect voor heb en dat is cool.

Natuurlijk is het voor iedereen anders. Het is een subjectief ding. Sommigen zullen vinden dat Twente genoeg heeft geleden. Sommigen zijn wat meer vergevingsgezind naarmate er wat tijd overheen gaat. Sommigen wat minder. Ik had het persoonlijk niet erg gevonden als Twente wat meer jaartjes daarin was gebleven. Het is misschien onredelijk of oneerlijk. Maar ja, club was niet eerlijk, dus wat daarbij komt kijken is dat je in ieder geval moet accepteren dat men dat je lang kwalijk zal gaan nemen. Net zoals wij het moeten accepteren dat Twente nog bestaat als voetbalclub.

Overigens ben ik niet het type die keer op keer Twente aanvalt. Dit is waarschijnlijk mijn eerste reactie op iets wat Twente is in meer dan een jaar tijd. Als het gaat over wat Twente sportief doet, dan is het suf naar mijn mening om heel de tijd die ene kwestie naar boven te halen. Maar dit artikel gaat er nou eenmaal over, dus tsja.

Dat alles gezegd hebbende, de selectie verdient het, met afstand de beste in de Jupiler League. Misschien de enige ploeg dat oprecht wat te zoeken heeft in de Eredivisie. Op sportief vlak ben ik wel nieuwsgierig naar wat Twente volgend seizoen kan doen.

23 april 2019 om 16:47

Theroscoe

Ik kan je vertellen dat het voor ons supporters niet erg fortuinlijk voelt de afgelopen jaren. En ook dat stoer doen kun je niet alle supporters verwijten, de meesten onder ons zijn nuchtere hardwerkende mensen en wat voor leeghoofden geldt geldt ook voor blaaskaken; die heb je bij iedere club. De grootte van de achterban kun jij flauw vinden als argument, vertel dat hier de plaatselijke horeca maar eens. Daar kun jij misschien niet in geloven, maar onze trouwe aanhang is o.a. de reden dat we uberhaupt nog bestaan (gezien sponsoren ook fan zijn) en andere clubs zijn gevallen waar kennelijk minder draagvlak voor was.

Ik hoop dat je uiteindelijk wel de acceptatie vindt over het feit dat we nog bestaan als voetbalclub, in je eigen bewoordingen. Wauw.

24 april 2019 om 21:53

"ik hoop dat je uiteindelijk wel de acceptatie vindt over het feit dat we nog bestaan als voetbalclub, in je eigen bewoordingen."
Nee, dat hoop je niet, maar dat is oke. Overigens sta ik er niet echt bij stil. Ik had ze liever weg zien gaan, maar ja, dat gebeurt niet, dus het is wat het is. Ik snap alleen niet wat er zo wauw aan is. We kennen de situatie van Twente. Je kan niet verbaasd zijn dat er mensen zijn die ze niet moeten.

Voor supporters voelt sowieso alles wat geen continueuze stroom aan prijzen en glorie is niet aan als fortuinlijk. Bij de grootte van de achterban lijk jij meer te doelen op bestaansrecht van een club in het algemeen, ik doel meer op het typische "deze club heeft fanatieke supporters, dus horen ze thuis op het hoogste niveau"-argument, dat vind ik kul. Ik zie liever een Excelsior dan een NAC als een Excelsior weet wat het doet en een NAC niet.

25 april 2019 om 08:59

Theroscoe ja dat hoop ik wel, eeuwig gezever over hoe onze club verdient dood te gaan verveeld heel snel, je hoeft niet voor mij te praten.

Wat ik wauw aan je reactie vind is dat je het hebt over accepteren dat een club nog bestaat. Ik ben niet verbaasd dat mensen onze club niet moeten, maar ik persoonlijk heb werkelijk nog nooit een club liever helemaal zien verdwijnen, wat je indirect aangeeft. Dat je een club graag liever helemaal had zien verdwijnen vind ik bijzonder bitter en meedogenloos van je, maar dat is 'oke' om in jouw coole bewoordingen te blijven, want gelukkig heb jij het niet voor het zeggen.

'voor supporters voelt sowieso alles wat geen continueuze stroom aan prijzen en glorie is niet aan als fortuinlijk.'
Nogmaals: praat niet voor een ander. Jij weet niet hoe de bakken met stront de laatste jaren gevoeld hebben voor veel Twentesupporters. Prijzen en glorie doen er voor ons allang niet meer toe, het blijven bestaan gaat het voor ons alleen nog maar om. Die amateurpsychologie van jou gaat totaal niet op hier, dat weet ik omdat ik hier woon, werk en me daadwerkelijk om de week onder supporters begeef waar jij van een afstand toe kijkt maar toch denkt te weten waarom en wanneer iets als niet-fortuinlijk gevoeld wordt. Onze club was bijna dood en begraven, een voortbestaan in de grijze middenmoot is allang voldoende met het oog daarop.

Oja, en ik zie liever Nac omdat die ook een grote achterban hebben die toevallig ook fanatiek is en kleur geven aan de toch al kleurloze ED. Mijn mening. Oja, en Excelsior lijkt ook niet echt te weten wat ze doen afgaande aan de stand op de ranglijst.

23 april 2019 om 16:57

Twente is ook niet gestraft met een degradatie. Ze hebben 9 punten aftrek gekregen, maar zijn alsnog zelf gedegradeerd.

23 april 2019 om 23:42

@HarryLoenst je vergeet uitsluiting van Europees voetbal en meerdere boetes

24 april 2019 om 21:45

Vandaar ook gestraft tussen haakjes.

Nu snel het gras vervangen door kunstgras. Schijnt een hoop te schelen..
Alles in het werk stellen om Twente gezond te krijgen toch? ;-)

ik snap niet eens waar Van Halst zich druk over maakt. lekker boeien of mensen het FC Twente gunnen of niet. feit is dat je weer terug bent in de Eredivisie dus Van Halst kan daar beter een lekker biertje op gaan drinken en de promotie gaan vieren

Is er niemand die zich afvraagt waar iedereen zich zo druk om maakt? De club is gedegradeerd, heeft een jaar kkd voetbal gespeeld en is nu weer terug. Lekker boeiend hoe de club zich staande heeft gehouden. Ik vind dat Twente gewoon in de Eredivise hoort en dat het geen drol uitmaakt wat er in het verleden is gebeurd. Sterker nog, ik stond te juichen toen een heerlijk FC Twente hoge ogen gooide in Europa.

Het is jammer dat supporters in Nederland elkaar het licht niet in de ogen gunnen. Twente uit is voor mij als Ajax supporter altijd een leuke pot geweest. Spanning, fanatiek sfeertje en vaak mooie wedstrijd. (helaas niet altijd de makkelijkste) Laten we in Nederland elkaar met z'n allen iets meer geluk gunnen. Als de gemeente zoveel vertrouwen heeft in een club, dan is financiële toch juist iets moois? Psv, Twente, Ajax en noem maar op hebben ooit hulp gehad van de gemeente. So what?

23 april 2019 om 17:48

Dat vond ik voor al die malversaties ook. Prachtige club met geweldige historie. Bijna kampioen in de jaren zeventig volgens mij. Verslagen in finale Uefa Cup door (jupp Heynckens) Borussia Mã¶nchengladbach in een tweeluik: Uit 0-0 en thuis 1-5 op de bips. Broertjes van der Kerkhoff, Epi Drost, de Keu, zo maar een rits bekende namen van spelers uit het verleden. Later nog eens met dat prachtige middenveld Frans Thijssen, Arnold Muhren en Kick van der Vall. Maar FC Twente is in tegenstelling tot andere clubs die de boel belazerden, genadig weggekomen. Ook nog eens gesteund door de belastingbetaler met miljoenen om de boel (ook nu nog) in leven te houden. Natuurlijk, de supporters hebben vaak part noch deel aan de grootheidswaanzin en misdragingen van de bestuurders, maar ik sta niet (meer) te juichen voor FC Twente. Laten we niet net doen alsof alles weer normaal is....

23 april 2019 om 18:11

Genadig weggekomen? Puntenaftrek , geen play offs , geld terugbetalen , degradatie, instorten stadion. Ze hebben hun portie wel gehad zo genadig vind ik het niet. De KNVB trok de stekker er al uit moest via de rechter voorkomen worden. Particulieren gaan drie jaar de sanering in en beginnen met een schone lei - Twente betaald nog 90 procent terug. Ze hadden ook kunnen zeggen bekijk het maar we betalen niks en kopen de licentie van Rigtersbleek en werken ons via de eerste klasse amateurs weer omhoog. Dan had het vier jaar geduurd maar was je ook terug en noem je je ‘nieuwe’ club vv Twente

23 april 2019 om 23:07

Een supporter ziet de zaken vaak door een roze bril, is niet erg, overkomt mij ook wel eens;-). Maar het blijft gewoon genadig weggekomen....

23 april 2019 om 18:27

@itachi, ben het van harte en roerend met je eens. Lieden die ondanks alle puntenaftrek, opgelegde boetes en degradatie vinden dat de club FC Twente nog niet genoeg gestraft is, doen dat n.m.m. alleen maar omdat ze of haatdragend zijn danwel uit afgunstig. Elke misdadiger die in ons land bestraft wordt met 40 uur plantjes schoffelen kan vervolgens gewoon met een schone lei beginnen. En krijgt een nieuwe kans, Persoonlijk vind ik dat Eredivisieclubs die op competitievervalsend en voetbalvernietigend kunstgras spelen de andere clubs en het betaalde voetbal meer schade berokkenen dan FC Twente dat van pakweg 2013 - 2016 gedaan heeft. .

Het heeft niet zozeer te maken met roomser dan de paus zijn, maar meer met brullen vanuit de onderbuik versus redeneren met gezond verstand. Andere clubs zijn om heel andere redenen failliet gegaan; namelijk wegens een groot gebrek aan publieke interesse. Je kan onmogelijk beweren dat daar bij Twente sprake van was. Twente heeft zichzelf enorm in de plenaries gebracht, is terecht bestraft voor de dingen die absoluut niet door de beugel konden, maar is maatschappelijk, sociaal en economisch van zo'n groot belang voor de regio dat de club nog meer dan voldoende toekomstperspectief had en heeft. Het is gewoon totaal niet te vergelijken met de situatie bij helaas ter zielen gegane clubs als AGOVV en Veendam. Mensen die de vergelijking met die clubs te pas en te onpas trekken geven vooral blijk van hun eigen onwetendheid. Mensen die daadwerkelijk de hoop uitspraken (en zelfs nu nog uitspreken) dat Twente failliet zou gaan, zouden zichzelf eens achter de oren moeten krabben wat nu belangrijker is: het voortbestaan van tientallen banen en een groot maatschappelijk en sociaal bolwerk, of hun door wraakzucht en rancune gevoede onderbuik.

Jan van Halst kan zich beter stil houden. Met dit soort opmerkingen doet hij net of hij het altijd al zo dacht. Hij is een acteur en probeert zijn eigen straatje schoon te praten. Fc Twente doet er goed aan hem nooit meer in dienst te nemen. Hij praat uit zijn nek en is zelf medeverantwoordelijk en Fc Twente zou met hem aan het roer nog in de eerste divisie voetballen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.FC Twente8033
3.Jong PSV6318
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
J. OosterwijkAanvaller308
R. ZekhniniAanvaller275
M. HamdaouiAanvaller111
J. DrommelDoelman360
J. BrondeelDoelman20
P. BijenVerdediger356
RicardinhoVerdediger341
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

Nederland
1 fan
Coach, 47 jaar
SeizoenClub
2018-2019 FC Twente
2018-2018 FC Twente
2017-2017 FC Twente
2013-2014 NAC Breda
Laatste voetbalnieuws

Update: Staf FC Twente compleet na melding van twee versterkingen

Gonzalo García García is de nieuwe hoofdtrainer van FC Twente. De promovendus maakt donderdagmiddag via de officiële kanalen bekend dat de Uruguayaan de opvolger wordt van de onlangs ontslagen Marino Pusic....Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 27 mei
Manchester United dreigt naast Kalidou Koulibaly te gaan grijpen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren